• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Películas para no dormir

Started by Kunac, 18-12-2006, 08:32:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Kunac

"Gospodari horora" mogu sada slobodno da odu u penziju!

Obožavam španske žanrovske filmove i ovo je fiks koji mi je bio preko potreban! Filmovi iz serijala Películas para no dormir su urađeni za DVD i TV distribuciju, a line up je, uglavnom, impresivan:

La Habitación Del Niño, de Álex de la Iglesia
Para Entrar A Vivir, de Jaume Balagueró  
La Culpa, de Narciso Ibáñez Serrador
Regreso a Moira, de Mateo Gil
Adivina Quién Soy, de Enrique Urbizu  
Cuento de Navidad, de Paco Plaza

Što je najlepše, filmovi su već snimljeni i počeli su da se pojavljuju na raznim trackerima i sl!
"zombi je mali žuti cvet"

Ghoul

Quote from: "Dr Kunac"Što je najlepše, filmovi su već snimljeni i počeli su da se pojavljuju na raznim trackerima i sl!

imaju li english subs?
https://ljudska_splacina.com/

Tex Murphy

Imaju li njemački voice-over?
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Kunac

Bebina soba ima engleski i nemački sub. Zadovoljni?

sandman

Moze titl na email? Skinuo sam je bez titla pre dva meseca.  :oops:

Kunac

Quote from: "sandman"Moze titl na email? Skinuo sam je bez titla pre dva meseca.  :oops:
A ne prijavljuješ? E, pa stvarno...  :cry:  :x Već kad smo se dohvatili ove teme, da li si skinuo samo Bebinu sobu, ili još neki naslov iz serijala?
P.S.
Titl potraži su svom VR sandučetu!  :lol:

Will-O'-The-Wisp

Sta?! Nema Villaronge?! Ne priznajem te masterse!  :wink:  :evil:
"A life, Jimmy, you know what that is? It's the shit that happens while you're waiting for moments that never come."
– Lester Freamon (The Wire)

marduk

Ko prvi bilo šta od ovoga overi - oću utiski!  :o

Španjolski horor i mene najviše godi u poslednje vreme!

A za Vilarongu stvarno je šteta šo ga ovdi nema  :x  :x

Ghoul

Quote from: "marduk"A za Vilarongu stvarno je šteta šo ga ovdi nema  :x  :x

ma on ti je u toj ekipi ko avati među italijanima: em manje poznat, em strogo gledano i nije čist žanr, nego horor-umetnos!

crippled_avenger

Pogledao sam De la Iglesijin film. Hm, ne znam šta da kažem. Solidno je realizovan ali predugo vremena opterećuje gledaoca krajnje konvencionalnim i prežvakanim stvarima. Nije to više čak ni ono staro pitanje šta očekuješ a šta dobijaš od autora, nego prosto, koliko je vremena film zanimljiv a koliko ne.

Ovaj film potpada pod staru Mihizovu floskulu da nudi i dobrog i novog samo što dobro nije novo a novo nije dobro. I novog ima jako malo.

Ako još imamo u vidu da ova vrsta pseudo-realizma baš i ne leži De la Iglesiji i da on nema previše mašte za uspostavljanje međuljudskih odnosa, dolazimo do filmića koji može imati apeala samo kod onih fetišizuju smrtnu ozbiljnost u hororu nezavisno od toga koliko je ona kvalitetna.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

Da li sam ja ispao glup u društvu pa komentarisao De La Iglesiu, ili ga zaista niko ko pohodi ovaj forum nije gledao?

Kunac

Mislim da ga ljudi jednostavno još nisu nabavili.  :wink:
Ja sam overio BEBINU SOBU i zadovoljan sam. Film je jednostavan, ne previše originalan - ali dovoljno uzbudljiv da drži pažnju sat i 20 minuta. Vrhunska TV zabava, nema šta!Interesanto je videt kako Iglesia režira film o ukletoj kući - za šta je obično zadužem Haume Balaguero. S druge strane, Balaguero je za serijal uradio film koji bi po senzibilitetu bio nešto što bi Argento mogao da potpiše - bar sudeći po rivjuu na IMDb-u: Coming from Balagueró I expected yet another rendition of the haunted place story, but surprisingly Balagueró goes for an Argento-style psycho thriller and succeeds. The visuals may not be as polished as Argento's (after the failure of "Darkness" Balagueró has turned to a more barebones style), but the tension and the gore are certainly there.
Voleo bih da ga pogledam, pa ako neko ima - neka javi!

marduk

Quote from: "Dr Kunac"Mislim da ga ljudi jednostavno još nisu nabavili.  :wink:

Tačno. Gledo bi ga odma da ga imam. Ali, za neki dan biće...
Španjolci rulaju!

p.s. kakav failure taj Darkness??? Pa Balahero je CAR!!!!

Kunac

Balaguero (btw, njegovo prezime se izgovara kako se piše) je odličan - sve mi se od njega sviđa - bar ono što sam pogledao. Frágiles, Darkness i Los sin nombre su, svaki na svoj način, filmovi koji zavređuju pažnju.

Ghoul

Quote from: "Dr Kunac"Frágiles, Darkness i Los sin nombre su, svaki na svoj način, filmovi koji zavređuju pažnju.

da, ali imaj na umu da je za kunca SVAKA čašica, ma koliko malecna, uvek BAREM polupuna, a najčešće i više od toga... :wink:

marduk

Quote from: "Ghoul"
Quote from: "Dr Kunac"Frágiles, Darkness i Los sin nombre su, svaki na svoj način, filmovi koji zavređuju pažnju.

da, ali imaj na umu da je za kunca SVAKA čašica, ma koliko malecna, uvek BAREM polupuna, a najčešće i više od toga... :wink:

Barem mu čaše imaju dno...  :lol:

Ghoul

iglesijina epizoda je OK, gledljiva mada ne onoliko sveza koliko bih ocekivao i voleo od njega: baby threat nije realizovan dovoljno, a ostatak je dobro odradjena konfekcija sa razocaravajucim zavrsetkom.

balaguerov filmic TO LET je znatno bolji, nepredvidiviji, zesci, maximalno koristi ograniceno vreme, rollercoaster koji postidjuje americke MASTERE, stvarno je jak sve do poslednjih 3-4 minuta koji ga vracaju u kolosek konvencije.
ipak, cak i sa tim, ovo je zadivljujuce postignuce i uzivao sam u bar 45 od tih 50 minuta!

jedva cekam ostale, cujem da su svih 6 available za download! ako su na ovom nivou, ameri mogu da se useru od muke i kolektivno penzionisu!

Lara Croft

Pomenula bih, u kontekstu spanskih filmova za para no dormir-Tésis-Alejandro Amenábar  :P

ginger toxiqo 2 gafotas

....meni je LA HABITACION DEL NINO prijao, bila je očita pismenost i žanrovska verziranost, ali je nedostajalo nešto malo, a tako bitno da ga učini posebnim; nekako sam tokom gledanja imao utisak da ga gledam TV uradak nekoga ko to može bolje, ali je sputan što vremenom, što zadatim formatom ili, naposto, zabušava a bit...

...u međuvremenu, utisak o serijalu je sa početne radoznalosti i mlakog, ali dobronamernog iščekivanja narednih epizoda skočio do blage ushićenosti nakon što sam odledao puslice Balaguera i Plaze.

...iako sam zbilja uživao gledajući oba, prednost bih dao epizodi PARA ENTRAR A VIVIR/ TO LET/ HELL'S RESIDENT Jaumea Balaguera...furiozni, adrenalinski tobogan...inače sam slab na uklete ili kuće sa tajnom, kao i na taj all thru the house motiv, naročito ako je urađen ovako umešno...posle 3 vredna naslova( LOS SIN NOMBRE, DARKNESS, FRAGILE) od kojih nijedan, par po mom doživljaju stvari, nije pogodio baš u metu, Balaguero na skučenijem prostoru demonstrira vrhunsku veštinu, maestralno baratanje ritmom, sitan vez prepun finesa...kanda je i konačno shvatio da bi dobro bilo da se okane pripovesti o duhovima i pozabavi nešto telesnijom stravom...

...FRANCISCO/ PACO PLAZA je, nakon odličnog ROMASANTA, takođe opravdao moja visoka očekivanja...dosta samouvereno se odlučio za horor priču sa decom kao glavnim akterima, kao i za smeli pristup u kom praktično imamo 2 filma, zasebnih tonova i izvorišta...u prvoj polovini imamo priču na tragu THE MONSTER SQUAD u blažoj varijanti, šuma kao poprište blago asocira na STAND BY ME, a scene dečje brutalnosti u skladu su sa narastajućim trendom očitim u, recimo, ostvarenjima MEAN CREEK ili ILS...a najviše me je podsetio na dosta lošiji, ali ipak simpatični OPERATION LOOKOUT sa mojom( a čijom ne???) miljenicom i skrajnutom divom Jill Schoelen...druga polovina donosi ponovo scenu poteru ovog puta po zabavnom parku gde živopisno i šareno okruženje, praćeno disko-klasikom ,,Yes, sir, I can boogie...", u značajnoj meri amortizuje užas kojem prisustvujemo...da ne zaboravim, fotografija je fino patizirana kako bi pratila atmosferu još uvek delimično nasmejanih osamdesetih ( kada se činilo da za čovečanstvo ima kakve- takve nade!), tu su i C horrori u VHS formatu kao inspiracija za bistru decu, sintetička odeća i KARATE KID duh...sam kraj je razočaravajući jer deluje kao prepisivački sure shot, a prevelika otvorenost za različite interpretacije pre mi se činila kao posezanje za okoštalim konvencijama žanra nego kao razložan, autorski izbor...but that's just me!!!
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

ginger toxiqo 2 gafotas

...i da, nakon odgledane polovine ovog serijala, usudjujem se da ustvrdim da je prava smelost, ako ne i bezochna smelost, porediti PELICULAS PARA NO DORMIR sa MASTERS OF HORROR, koji je, uz par izuzetaka, podbacio samo tako, big time...domacinski!!!

Kunac

Balaguero je isporučio odličan TV film - koji bolje izgleda i nudi više napetosti od većine bioskopskih filmova slične tematike. Scena potere pri početku je fenomenalna, a i ostatak filma se sasvim lepo "drži".
Prijatno iznenađenje je za mene bila "Božićna priča" - film koji je sa puno stila i takta režirao Paco Plaza ("Romasanta"). Imajući u vidu da se radi o hororu u kome glumi pet dvanaestogodišnjaka (uključujući i curicu iz "Panovog lavirinta") - što donekle ublažava količinu krvoprolića - krajnji razultat je iznenađujuće zaokružen i nerazvodnjen.

Preostaje mi da pogledam još tri filma iz ovog ciklusa - dosta očekujem od segmenta koji je režirao veteran Narciso Ibáñez Serrador, a tu su još i Mateo Gil i Enrique Ubrizu - ali već mogu da zaključim da "Películas para no dormir" bez imalo napora nadmašuju drugu sezonu poznatijih "Masters of Horror".

ginger toxiqo 2 gafotas

...pogledao sam i ADIVINO QUIEN SOY Enriquea Uribizua...

...istina je da je najslabiji uradak, koji ne deli kompetentnost i polet prethodnih epizoda u serijalu so far, ali ne bez svojih kvaliteta- najzanimljiviji je point of view jer  priča je prikazana iz ugla usamljene devojčice koja je strasna ljubiteljka horror literature i filmova...film je dosta kameran, a uslovima TV produkcije, to obično vodi ka povremenom praznom hodu...

...ipak, i ova epizoda ova kakva jeste je dobacila do dosta visokog proseka za žanrovsku TV produkciju i još malo više...

Ghoul

SPECTRE (aka Regreso a Moira)
M. Gil
***            3
fina, mada predvidiva drama maskirana u horor; drama je zanimljivija od strave koja kao da je maltene nasilno dodata na priču koja funkcioniše i bez nje. kraj je mlitav, obično déjà vu 'puf', umesto 'beng!' ipak, twist koji ovu epizodu dovodi u neočekivanu vezu sa IMPRINTOM je vrlo pametan i zabavan.

XMAS TALE (aka Cuento de navidad)
F. Plaza
***            3
lepo. još jedan španski šamar u lice nabeđenim američkim MAJSTORIMA HORORA.
mada, i ovde je horor vrlo tentativan, i slabiji od drame/mračne komedije (u nastajanju i nepotpunim naznakama).
više bih voleo da neko poput de la iglesije uzme ovu istu premisu, ali bez horora, i odvede je u pravcu : mislim da bi ispao znatno bolji od ionako natprosečnog filma koji ovde imamo.
klinci su super i šteta što niko od njih ne gine (bar ne pred kamerama).

Ghoul

BLAME (aka La Culpa)
serador je razočaro: mnogo je obećavo a na kraju isporučio bajat leba i ustajalu salatu.
dekica nije za staro gvožđe, to se vidi, ali, avaj, neka nađe boljeg scenaristu. ovo što su mu dali ovde da režira tolko je puno rupa i ćorsokaka, subplotova i likova koji nigde ne vode i ničemu ne služe da ja tako nešto nisam skoro video (ne računam onaj ALTERED, koji se teško može nazvati filmom).
znači, lepo je to sve, može se pogledati, ali definitivno najslabiji španac.
što je još gore, treba mu skoro 50 minuta da bar prismrdi nekom, kao, hororu, dotad je drama, tek mlako interesantna (za razliku od SPECTRE aka Regreso a Moira, gde ta 'drama' drži vodu...).
ostao mi još 1 od tih 6, javljam kad ga pogledam.

Kunac

I ja sam pogledao gotovo sve filmove...
Jaume Balagueró i Paco Plaza su isporucili big time. Odlični filmovi!

La Habitación Del Niño mi je odmah tu negde, a must see, mada ne previše originalan...

Enrique Urbizu (Adivina Quién Soy) je posao odradio korektno, ali nisam oduševljen. Ipak, i ovaj film, takav kakav je, šije 2/3
epizoda druge sezone MoH-a.

Narciso Ibáñez Serrador je snimio najproblematičniji film. Da, starac nije za staro gvožđe (daleko od toga), ali je scenario izuzetno problematičan. Sporo. Sporo. Soooooroooo! Dopala mi se stilizacije (ah, te 70-te), gluma i režija - ali na kraju se postavlja pitanje zašto je sve to moralo trajti sat i kusur minuta. Mislim da bi se blagim obogaćenjem scenarija (još koje ubistvo, na primer), stvar mogla znatno poboljšati. S druge strane, La culpa može da posluži kao lep parnjak Serradorovom filmu La residencia (1969). U tom kontekstu, La culpa dobija na značenju i kvalitetu...

crippled_avenger

Pogledao sam Paco Plazin PELICULA PARA NO DORMIR nazvan CUENTO DE NAVIDAD. Iako se za ovaj film ne može reći da je horor pošto od horora ima samo jednu slasher sekvencu i nešto malo gory detalja, ipak je reč o odličnom srednjmetražnom filmu kakav američke kolege nisu uspele da iznedre za dve godine MoH.

Plaza ne samo da odlično i duhovito rekonstruiše detinjstvo u osamdesetim, već uspeva da postigne i taj autentični duh omladinskog filma osamdesetih koji je u sebi između ostalog imao i potpuno legitiman pravac horora za decu.

Plaza odlično gradi priču kadrirajući je kao najbolji američki pustolovni film, sa odličnim, preciznim inscenacijama i hičkokovskom rediteljskom pismenošću. Dinamika je izgrađena na tragu najboljeg Amblina a psihološka svirepost dece više liči na Kingov MISERY nego na STAND BY ME.

Svi glumci su odlični i ovaj PELICULA PARA NO DORMIR preporučuje Plazu kao tipa sa ozbiljnom rediteljskom veštinom.

Iznad proseka.

Ghoul

Quote from: "crippled_avenger"Plaza ne samo da odlično i duhovito rekonstruiše detinjstvo u osamdesetim, već uspeva da postigne i taj autentični duh omladinskog filma osamdesetih koji je u sebi između ostalog imao i potpuno legitiman pravac horora za decu.

ipak, ne zaboravimo da su baš španci, a ne neko drugi, isporučili VRHUNSKI & ULTIMATIVNI growing-up produkt: nenadmašnu tv seriju PLAVO LETO!
e, to bi valjalo locirati na nekom torentu sa titlom!

nego:

A REAL FRIEND (aka Adivina quién soy)
**(*)       3-
počinje odlično, razvija se pristojno a završava razočaravajuće.
šteta što su uprskali tim krajem, jer sve do poslednjih 5-8 minuta ovo je obećavalo sam vrh: premisa je sveža, ne previše rabljena, i ispripovedana je sa zabavnim angle-om, sa odlično napisanim i odglumljenim ulogama mame i ćerke; nimfetica je posebno dobra (mada bucmasta), vampir je odličan, dobro bi se uklopio u NAŽIVO-Bratstvo sa svojim scary-ćelavim features, a završna scena večere je nabijena istinskom napetošću i stravom. šteta što su i ovde, kao i u većini drugih španskih mastera, bili nevoljni da zaista zarone u natprirodno, i što su i ovde, kao i u drugim epizodama, sav horor explicitno sveli na ovozemaljsku psihologiju; to mi je smetalo i drugde (recimo, u Regreso a Moira, gde kraj nema mnogo smisla bez natprirodnog agenta, te je 'dvosmislenost' sasvim izlišna; ili u Iglesijinoj epizodi, gde se takođe ultra-jeziva priča o duhovima koji spopadaju đecu srozava na psihopatologiju – mada, sa mlako fantastičnim, dvosmislenim završnim twistom), ali ova epizoda je posebno okrnjena tim bezveznim insistiranjem na ovozemaljskom, objašnjenom hororu: da je finalna konfrontacija izvedena mudovito kako je započeta, sa tatom-vampirom koji traži svoje mesto u porodici, ili barem svoju ćeru – wow, koja bi ovo genijalnost bila!
čak i ovako kako je, sa tim slabim krajem, ovo je VRLO dora epizoda...

sve u svemu, sad kad zaokružih svih 6 epizoda, rejting izgleda ovako:
1. Para Entrar A Vivir,  Jaume Balagueró
2. La Habitación Del Niño,  Álex de la Iglesia
3. Cuento de Navidad, Paco Plaza
4. Regreso a Moira,  Mateo Gil
5. Adivina Quién Soy,  Enrique Urbizu
6. La Culpa,  Narciso Ibáñez Serrador

opšti skor je prilično ujednačen, sa samo jednom ispodprosečnom (seradorovom) pričom, poštujem ozbiljnost i vrhunsku profesionalnost pristupa, filmičnost, kasting, opšti vizuelni dizajn (na granici sa bioskopskim filmom, za razliku od usa mastersa).
zameram što priče nisu žanrovski jače (stravičnije, grozomornije: hej, zar OVO treba da mi proizvede besane noći???), što se malkice preteralo sa dramom i trilerom i parabolom i tralalala, pri čemu praktično jedino de la iglesia i balaguero isporučuju FULL-BLOWN HORROR, a ostala četvorka daje: teen movie, setnu priču o gubljenju nevinosti, parabolu o elektrinom komplexu i... studiju krivice jedne abortirke. lepo je to sve, ali gde su tu začini, gde je tu kečap, gde su tu PRIČE POSLE KOJIH NE MOŽE DA SE SPAVA?

svejedno, navijam da ovo dobro prođe finansijski i da španci čim prije snime JOŠ ovoga...
(čisto sumnjam da će oni italo majstori, ako se ikad dese, da poseduju ovaj produkcioni nivo, i uopšte ovu ozbiljnost i kvalitet!)

crippled_avenger

Scribe Mateo Gil ("Nobody Knows Anybody") will write and direct a bigscreen adaptation of Juan Rulfo's novel "Pedro Paramo," a seminal work in modern Latin American literature reports Variety.

Rulfo's 1955 "Pedro Paramo" follows narrator Juan Preciado to his mother's native village of Comala, a dust-bowl hell. He only gradually cottons on to the fact that all the villagers he meets are dead.

Mexican Eugenio Caballero ("Pan's Labyrinth") has been tapped as art director. Gil and Caballero are scouting in Jalisco, Mexico, for a ghost village as the film's key location.

Shooting on the Spain-Portugal-Mexico co-production will take place largely in Mexico by late 2007 or early 2008.

ginger toxiqo 2 gafotas

....wooooooooooooooooooooooooooooooooooooow!!!

...dva meni tako draga imena skupa- davno upokojeni utemeljitelj magijskog realizma u hispano knijizevnosti, Juan Rulfo i vazda pouzdani i nadareni Mateo Gil!!!

...ja bih za sada zeleo da iskoristim priliku da svima prisutnima skrenem paznju na po znachaju kapitalno izdanje iz 2006. koje potpisuju chachanski Gradac i Fondacija Radoje Tatic- neveliki ali neprevazidjeni opus, sabrana dela Juana Rulfa medju koricama jedne knjige- narecheni PEDRO PARAMO i 20ak pripovedaka iz zbirke DOLINA U PLAMENU, kao i nekoliko razasutih rukopisa u prevodu Radoja Tatica i Gordane Cirjanic...sve to za samo neshto vishe od 500 dinara...

...as for me, zbilja the most anticipated!!!

crippled_avenger

Pogledao sam SPECTRE Mateo Gila, treći PELICULA PARA NO DORMIR, a svakako među njima onaj koji sam najviše očekivao. Naime, Mateo Gil je po meni jako važan scenarista zato što je u svojim saradnjama sa Amenabarom, i u svojim solo komadima uradio jako puno na definisanju nekih ključeva stilizacije savremenog evropskog žanrovskog filma.

Gil je u tim filmovima uspeo da definiše jedan jasan precizno stilizovan urbani svet, da pruži neke dobre smernice kako da se takvi svetovi inače konstruišu.

Otud je SPECTRE priličan pad, pošto film odlazi put ruralne, arhaizirane estetike, put nekih zakonitosti herc-romana i klišetiziranih folklornih elemenata (koji bi se lako mogli sabiti u stihu Strašnih haremskih čuvara, "Igraj i dalje đavolju igru, Ciganko vatrena").

Međutim, ono što je zanimljivo zo je da film, ma koliko predvidljiv i lišen preterano zanimljive radnje i setinga, uopšte nije dosadan. Gilovo pisanje i egzekucija su dovoljno uglađeni da sve nekako prođe i da sve liči na jedan ozbiljan saveremeni film, iako to zapravo nije.

Možda mi je najnepodnošljivija scena ona najhororističnija u kupatilu kada se krv preliva iz kade. Ja zaista više ne znam koga mogu da zainteresuju takvi zahvati i ko još ima obraza da nam posle svega prodaje taj tip ghost storyja, i scene koja je unutar celine filma BTW poptuno nepotrebna.

Iako je reč o ljubavnom trileru sa mističnim elementom, ovaj film ne uspeva da generiše emociju pošto između dvoje glavnih junaka postoji jedna toliko fishy situacija da nema opuštanja, i Gil nas tu toliko pogrešno lažno navodi da svoje preokrete sam odaje. Štaviše, valjda shvativši koliko nije uspeo strateški da nas zavara, uvodi i taktički preokret na kraju kojim samo podcrtava da je samo nekako pokušavao da privede ovu priču kraju i da ona u stvari uopšte ništa ne znači.

SPECTRE prosto nije imao dovoljno supstance za nešto više, i Gil je tu učinio dosta da se sve lakše proguta. i naravno ovaj film ne umanjuje očekivanje sledećeg Gilovog nastupa. Pa ipak, prilično sam underwhelmed ovim filmom.

ginger toxiqo 2 gafotas

...uz mnogo neopravdanog odlaganja sam odgledao epizodu Matea Gila, ljubimca mi i moram da, with tongue in my cheek, priznam da me je upravo on i najvishe razocharao; pruzio je nemashtovit i ushtrojen kombo priche o odrastanju, povratka na mesto velikog chvorishta i priche o veshticama uz mnogo praznog hoda, nedorechensti i sigurnih, ziherashkih poteza i u krajnjem ishodu potpisao i najdosadniju epizodu u chitavom serijalu...nazalost!!!...

...thus, moj krajnji poredak bi izgledao ovako:
1. PARA ENTRAR A VIVIR
2. CUENTO DA NAVIDAD
3. LA HABITACION DEL NINO
4. LA CULPA
5. REGRESO A MOIRA
6. ADIVINA QUIEN SOY

...uprkos tome, from my point of view, 2 su stvari i dalje nesporne:
1. chitav serijal yavredjuje lavinu pohvala za sveukupni domet
2. jedva chekam Gilovo vidjenje PEDRA PARAMA

crippled_avenger

CANNES -- Gael Garcia Bernal is finalizing an agreement to topline "Pedro Paramo," a big screen adaptation of Juan Rulfo's novel of the same name, a milestone in modern Latin American literature.
"Paramo" already packs a powerful punch for the Spanish-speaking world. Helmer is Alejandro Amenabar co-scribe Mateo Gil, who directed the Paz Vega thriller "Nobody Knows Anything."

"Paramo" is being produced by Spain's Sogecine, whose credits include "The Others" and "Sex and Lucia." On "Paramo" Sogecine teams with Madrid-based Ariete-Ariane and Portugal's Take 2000.

Mexican Eugenio Caballero, who won an Academy Award this year for "Pan's Labyrinth," has been tapped as art director.

Bernal would play the eponymous Pedro Paramo, a brutal, murderous village cacique.

A "Paramo" gig would add to a busy agenda. Like Guillermo del Toro and Alfonso Cuaron, Garcia Bernal has broadened his brief from his core profession to become a film industry activist.

Bernal exec produced the Tribeca-screened docuportrait "Chavez" for his Canana production label partner and fellow actor Diego Luna. Canana itself moved into theatrical distribution last month, putting out "El Violin." Garcia Bernal presents his first film as a director, "Deficit," in Cannes Critics Week.

ginger toxiqo 2 gafotas

...jedini problem u toj postavci je shto je Gael Garcia Bernal, ciji je market value u latino zemljama nesporan, ipak samo prci i ne poseduje fizikus koji bi, izmedju ostalog, ljudimo ulivao strah u kosti a kako ga je zamislio neponovljivi Huan Rulfo...

ginger toxiqo 2 gafotas

...nakon razočarenja njegovim ishodom njegovog udela u PELICULAS PARA NO DORMIR serijalu, a u napetom iščekivanju njegovog viđenja Rulfovog PEDRA PARAMA, posle 8 godina reprizirao sam NADIE CONOCE A NADIE (1999)Matea Gila i ponovo sam ustanovio ono očito- radi se o superiornoj misteriji, pametnoj, zahtevnoj a tečnoj mozgalici, slagalici najviše klase, sjajnom uratku iz pod-žanra paranoidno-iracionalnih trilera sa sve religioznim nadevom pride...redak primera filma u kome autor ne povlađuje, ali ni ne dosađuje strpljivim i istrajnim gledaocima...evropski trileri teško da ikada dobace ovako visoko..još i prelepi, a pride i ubedljivi cast- Eduardo Noriega, Natalia Verbeke, Jordi Molla i Paz Vega...a kao bonus xxx dramnatičan muzički skor Alejandra Amenabera... 5/5, 10/10...whatever!!!

Kunac

...indeed... odličan film... ja bih mu ipak, malčice, okrnjo ocenu: da se Gil ne uobrazi... 4/5; 8/10

crippled_avenger

Quote from: "ginger toxiqo 2 gafotas"...nakon razočarenja njegovim ishodom njegovog udela u PELICULAS PARA NO DORMIR serijalu, a u napetom iščekivanju njegovog viđenja Rulfovog PEDRA PARAMA, posle 8 godina reprizirao sam NADIE CONOCE A NADIE (1999)Matea Gila i ponovo sam ustanovio ono očito- radi se o superiornoj misteriji, pametnoj, zahtevnoj a tečnoj mozgalici, slagalici najviše klase, sjajnom uratku iz pod-žanra paranoidno-iracionalnih trilera sa sve religioznim nadevom pride...redak primera filma u kome autor ne povlađuje, ali ni ne dosađuje strpljivim i istrajnim gledaocima...evropski trileri teško da ikada dobace ovako visoko..još i prelepi, a pride i ubedljivi cast- Eduardo Noriega, Natalia Verbeke, Jordi Molla i Paz Vega...a kao bonus xxx dramnatičan muzički skor Alejandra Amenabera... 5/5, 10/10...whatever!!!

jesi li ga nabavio u nekom narezljivom obliku?

ginger toxiqo 2 gafotas

...napokon je isplivao na dvd-ripu sa tačno/tečnim prevodom!!!

Джон Рейнольдс

Služba mi je dostavila top sikret memorandum u kome piše da je u pripremi DVD box set PPND koji će uskoro da izađe kod nas. Ne verujem da će baš moći da se kupuje po kioscima, ali biće po povoljnoj ceni. Stej tjund.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

crippled_avenger

I've been e-mailed by at least two different Spanish readers of film ick this morning about the very same thing, so I can only assume it has made the press in Spain or been covered on their breakfast TV news or similar. Apparently, Sacha Baron Cohen has turned down a part in Alejandro Amenábar's next film because he considered it too controversial a role. That marks it out as pretty darn controversial, I think. He's been pretty fearless up until now.

Almost nothing else is known about the film, though it is assumed to be on the subject of religion (as was The Others, in particular, but also a certain amount of Open Your Eyes). It seems likely to film next March, and Rachel Weisz is, I'm told, already onboard. Other than that... it's entirely top secret.

Each of Amenábar's films so far has been better than the last, I reckon, and I really loved The Sea Inside - plus, I definitely love a bit of controversy too (don't we all, really?) so, of course, I'm dead keen to see this next one hurry along.

Alexdelarge

Je l gledao neko ovaj film Orfanato, El/The Orphanage?Vredi li cemu?

http://www.imdb.com/title/tt0464141/
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Ghoul

gledaću za 3-4 dana.
deluje MOST PROMISING!
:!:

Milosh

Quote from: "Ghoul"gledaću za 3-4 dana.
deluje MOST PROMISING!
:!:

Čekaj, da li se to pojavila neka verzija koja ima prevod? Po onome što sam o filmu čitao (više drama nego horor, poređenja sa El Espinazo del Diablo...) nisam siguran da bi ga valjalo gledati bez titlova... Inače, i meni film deluje JAKO obećavajuće.
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Ghoul

prevoda za sada nema, ali ja sam shvatio da znam španski dovoljno za ove experimente... a i, iskreno, IZGARAM da ga vidim, makar i bez prevoda... možda odem kod jednog profesora koji zna španski a voli i horor, pa da mi prevede ponešto dok zajedno gledamo ... :!:

Shozo Hirono

Quote from: "Ghoul"prevoda za sada nema, ali ja sam shvatio da znam španski dovoljno za ove experimente... a i, iskreno, IZGARAM da ga vidim, makar i bez prevoda... možda odem kod jednog profesora koji zna španski a voli i horor, pa da mi prevede ponešto dok zajedno gledamo ... :!:

Jadne te tvoje kolege. :evil:

Ghoul

Quote from: "Shozo Hirono"Jadne te tvoje kolege. :evil:

bar će imati šta da pričaju unucima... 8)

Alexdelarge

Nasao sam eng subs.Koliko je prevod kvalitetan,to je vec drugo pitanje.

http://www.opensubtitles.com/en/subtitles/3181043/orfanato-el-en
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Alec

Odgledao sam pre par dana Orfanato... preporuka od drugara iz Spanije. Prevod je vise nego uzasan, tako da mi je par puta prst zaigrao ozbiljno iznad tastera STOP.
Film nije los, nije ni vrhunski ali ima interesantnu pricu i drzao mi je paznju. Vizuelno je zaista dobar (koliko to spanci znaju da naprave). Gluma je odlicna. Ipak, utisak mi je skroz relativan jer ga je pokvario prevod tako da cu da sacekam novi... pa da jos jednom overim. I da... samo TS Screenera ima na netu!  :roll:

crippled_avenger

Rachel Weisz, Ashraf Barhom ("Paradise Now," "The Kingdom") and Oscar Isaac ("The Nativity Story") will star in Alejandro Amenabar's $73 million untitled English-language movie reports Reuters.

At times entitled "Mists of Time", the historical drama is set in early Egypt and concerns a slave who turns to the rising tide of Christianity in the hopes of pursuing freedom while also falling in love with his master, a female philosophy professor and atheist.

Weisz will play Hypatia, the Alexandrian professor. Barhom is playing a zealous Christian monk named Ammonius. Isaac is set as Orestes, who has an unrequited love for Hypatia.

Amenabar wrote and is directing the project which remains top secret and is currently prepping for a major shoot in Malta starting next month, despite some problems including a film crew strike.

Ghoul

Quote from: "crippled_avenger"concerns a slave who turns to the rising tide of Christianity in the hopes of pursuing freedom

iz tiganja u vatru!

jebote, koliki retard treba da neko bude pa da od jedne vrsta ropstva 'pobegne' u još ogavniju - hrišćanstvo!?

dakle, sad gotovo sigurno možemo da i amenabara otpišemo kao 'našeg' reditelja.
još jedan autor koji nas je izdao...  :(  :P

cutter

ne bih to sasvim otpisao - ako je tu hypatia, tu je i hriscanska rulja, mozda cak i masakriranje skoljkama (ili makar crepovima) zivo/mrtvo_spaljivanje...
a u slucaju orestesa imamo bitku sa monasima, mucenje monaha...
+zilot(i)
uostalom pise "in the hopes"  :!: ropski je nadati se.