• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Umro Joseph Barbera

Started by Tex Murphy, 20-12-2006, 17:04:29

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Tex Murphy

Animation King Barbera Dead at 95

Animation legend Joseph Barbera has died at his home in Studio City, California. He was 95. The co-founder of Hanna-Barbera Studios, Barbera was born in New York in 1911 and began his career as a banker before teaming up with William Hanna in the late 1930s to create beloved cartoon characters like Tom & Jerry, The Jetsons and The Flintstones during their 60-year partnership. The pair's first collaboration was entitled Puss Gets The Boot, which became the first outing for Tom & Jerry. Hanna and Barbera picked up seven Oscars for their Tom & Jerry cartoons. The acclaimed animators then created one of the first independent animation studios to produce TV series in 1957 and the hits kept coming with The Huckleberry Hound Show and Quick Draw McGraw. But the duo landed one of their most beloved shows in 1960 when The Flintstones debuted - the first animated series to air in primetime. The show, about a stone age community, ran for six years and went on to become the top-ranking animated program. Other hits for Barbera and his partner included Top Cat, Scooby-Doo and Smurfs, which earned the pair two Daytime Emmy Awards in 1982 and in 1983 for Outstanding Children's Entertainment Series and a Humanitas Award in 1987.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Meho Krljic

Eto ti ga sad, a ja pobaco hejt po njemu i ortaku mu u onom drugom topiku....

Ghoul

i ako si: to sto je umro ne znaci da nije pravio jezivo lose crtane filmove.
https://ljudska_splacina.com/

Meho Krljic

Više razmišljam u pravcu onostranog: da nisam naslutio njegovu smrt svojim postom? Ili da je nisam... IZAZVAO??? :?

Bab Jaga

Quote from: "Ghoul"i ako si: to sto je umro ne znaci da nije pravio jezivo lose crtane filmove.

Koliko god da te volim, nemoj mi napisati nekrolog kad odapnem.  :lol:
Ghoul fhtagn!

Ghoul

Quote from: "Meho Krljic"Više razmišljam u pravcu onostranog: da nisam naslutio njegovu smrt svojim postom? Ili da je nisam... IZAZVAO??? :?

u tom slučaju, mogo bi reć koju i o eli rotu, čisto za probu... a potom, dostaviću ti dalji spisak... :wink:

taurus-jor

Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

krema

He he, Meho, sreca tvoja pa covjek umrije prije tvog pisanja o njemu...
A da je radio podosadne crtice, jeste... :lol:
Ali opet, laka mu zemlja...

Джон Рейнольдс

Bar je Krema konačno rekao šta ne valja kod HB crtaća - dosadni su. Meni su bar bili dosadni kad sam bio klinac, a evo sad se prisećam - malo je mojih drugara iz škole volelo HB. Bio je samo jedan koji je to manijakalno gledao, sakupljao sličice i dobio prvi video (toploader sa daljincem koji je imao kabl) u kraju na kome sam cca '83-'84 godine otkrio Fulčija (tačnije, Zombi 2 i The Beyond).  :shock:

Ipak, ne mogu a da ne primetim da su HB za današnje žutaćko crtano đubre (i klo/v/nove) bili nedostižan domet. A i Draguljče je bio kul lik; ako nije imao neke bog-zna-kakve zaplete, bar je imao screen-presence. Sve u svemu, nije mi baš drago što likovi kao Barbera odlaze, jerbo bih ja imao poduži spisak onih koje bih rado video pre njega, počev od nebrojenih srpskih filmskih pregalaca, pa do Spilberga i brata i sestre Vahovski, za početak.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Meho Krljic

Žutačko crtano đubre?? Sigurno misliš na Ju-Đi-O koji te lebom 'rani, hehehehe. No, ne moram valjda da kažem da među Anime filmovima, jasno, ima smeća, ali ima i biserja...

krema

Ma da , kad sam bio dijete od crtanih filmova sam trazio nesto drugo od onog sto su HB pruzali. Oni su mi uvijek bili nesto kao porodicni crtani. Nikako oni crtani koji su radjali heroje djeci...

Джон Рейнольдс

Quote from: "Meho Krljic"ne moram valjda da kažem da među Anime filmovima, jasno, ima smeća, ali ima i biserja...

Da budem iskren, ja generalno nisam neki ljubitelj animiranih filmova. Kada već vraćam film, mislim da nisam bio ni kao klinac, bar ne nešto posebno. I pokušavao sam da pogledam pokoji "ozbiljan" anime, sećam se da mi je na sva usta nahvaljena Mononoke Hime, neko vreme mi je držala pažnju, sa onom paganštinom itsl, ali sam onda uspeo i da zadremam, što se meni dotad tokom filma samo jednom dogodilo (u pretoplom Strava centru na "Lisabonskoj priči").

Sad sam zbog klinca prosto prinuđen da "preletim" preko domaće ponude crtanih filmova, pa ove žutaćke (iskreno da kažem, ne znam tačno ni iz kojih država šta potiče) izbegavam u širokom luku. Ništa mi se tu ne dopada, od crteža (muka me uhvati od krupnih očiju, malih noseva i razjapljujućih usta), preko uprošćene animacije do ideja i motiva. Žuće su sjajne za akciju, solidne za horor, ali anime nije moja šolja čaja, pa to ti je. Možda ako bi mi neko preporučio nešto baš izrazito dobro, ali vučem sa tobom to... ah... predubeđenje...
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Tex Murphy

QuoteViše razmišljam u pravcu onostranog: da nisam naslutio njegovu smrt svojim postom? Ili da je nisam... IZAZVAO???

Ovo me je podsjetilo na onu epizodu Sledža Hamera, kad poželi smrt nekom tipu na TV-u i ovaj istog trenutka rikne. I onda Sledž sav zabrinut komentariše: "Šta ako je moj um Magnum i ako sam upravo ispalio misaoni metak?"  :lol:
Genetski četnik

Tex Murphy

Quoteu tom slučaju, mogo bi reć koju i o eli rotu, čisto za probu... a potom, dostaviću ti dalji spisak...

Znao sam. On tačno traži da ga neko presretne u mračnoj uličici i premlati. Ko ti je kriv što ne možeš (ili ne želiš) da spoznaš sveprožimajuće veličanstvo Rotovih filmova.
Genetski četnik

Tex Murphy

Tom i Džeri je jezivo loš crtani film?
Genetski četnik

Alex

Quote from: "Meho Krljic"Eto ti ga sad, a ja pobaco hejt po njemu i ortaku mu u onom drugom topiku....

Na kom topiku?

Quote from: "Ghoul"i ako si: to sto je umro ne znaci da nije pravio jezivo lose crtane filmove.

Čekaj, čekaj,
dok su H&B radili za MGM pravili su apsolutno vrhunske crtane filmove, koji se ubrajaju u najveća dostignuća "osme umetnosti", osvojili silne oskare itd - mislim na Toma i Džerija.

Kad su osnovali sopstvenu kompaniju - stvorili su pravac tzv sužene - skraćene, pojednostavljene TV animacije koja je danas apsolutno dominantna u odnosu na diznijevsku - punu, što je omogućilo veću i jeftiniju produkciju. No kvalitet nije bio u tome, već što su u tim pionirskim danima televizije 50 -ih i 60 - ih njihovi crtani filmovi bili puni duha, kreativnosti i zanimljivih likova. Kasnije je sve zapalo u kolotečinu, nemaštovitost, neduhovitost i ponavljanje.

Neki svežiji talas je nastao, čini mi se, negde 90 - ih sa linijom filmova za nešto stariju (ili savremeniju) publiku - ako se ne varam Cow & chicken, Deksterova laboratorija, Johnny Bravo, I R Baboon i sl su takođe iz njihove radionice i donekle su uspeli u svom nastojanju da privuku stariju publiku drugačijeg senzibiliteta - znam to po nekim ljudima kojima su se ovo crtaći baš dopadali. Meni ne (sem Johnny B. delimično), jer mi se nije sviđao očigledan uticaj američkog underground stripa.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

DušMan

Quote from: "taurus-jor"A sta je sa Hanom?
Umro pre pet godina.
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

lilit

Quote from: "John Reynolds"Žuće su sjajne za akciju, solidne za horor, ali anime nije moja šolja čaja, pa to ti je. Možda ako bi mi neko preporučio nešto baš izrazito dobro, ali vučem sa tobom to... ah... predubeđenje...
kiki's delivery service mozda. taj gledam zajedno s cerkom.
ili: Grobnica za svice. ali taj nije za decu.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

---

alextsov post je, bogume, blizi onome sto bih ja imo da prozborim o HB animirancima prouzrokovan rasprom u malim oglasima ovoga ovde foruma. jedan sam od raje koja je pomno pratila te crtice (krava i pile, dekster, dva glupa psa, dzoni bravo) tokom devedesetih. ak ima zainteresiranih, da se pocne diskusija, zakaj ne...
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Ghoul

ja šta sam reko o H&B, reko sam glede njinog starog, minulog rada, onih prastarih crtića na kojima su valjda izgradili imperiju:
lale gator, vitez koja, draguljče, tako ta sranja.
ne ovo novo.

krema

Tacno tako, naglasak je bio na onim starijim crticima iz njihove radionice, koji su smarali, vjerujem, kako djecu, tako i odrasle koji su s njima gledali(cast izuzetku- Tom i Jerry)...

Meho Krljic

Da, evo da i ja omeđim svoj osvrt na post-Tom i Džeri i pre-90s period. Tom i Džeri rađeni u HB produkciji su mi neki od najdražih crtanih filmova ikada. Posle odvajanja od MGM su mi bili potpuno bezvezni, a Kau end Čiken, Aj Em Vizl (ako se ne varam i ovo je iz iste kuhinje?) , Džoni Bravo i Tu Stupid Dogs i ostalo slično mi je bilo veoma simpatično (Dekstera nikako nisam odgledao, nekako mi bio detinjast???). Za razliku, mislim ja sad naglas, od Rena i Stimpija koji su nešto slično ali meni nespimatično.

Nego, glede Anime serija, trenutno gledam Scrapped Princess i to je baš dobro...

Mixitron M. Storm

Quote from: "Harvester"Tom i Džeri je jezivo loš crtani film?

O, da. Odvratan.

Of kors, kad sam bio sitan klinac, bio je super. Onda je, posle dužeg odsustva, stigao na CN, pa sam ga video i kao malo stariji.

Šta tamo vidimo?

U 90% slučajeva, miš isprovocira mačka i u 100% slučajeva prođe nekažnjeno.
Mačak uvek bude surovo kažnjen jer reaguje onako kako ga sama njegova priroda uslovljava i juri miša. Ma wtf, mačak je kriv jer je mačak i svi očekuju da strada.
S druge strane, pas, koji reaguje kako ga priroda uslovljava, je car i kralj, jer je... jak.
Miš nikad nije kriv i uvek pobeđuje, jer je... sladak.
Miš... nije gej, no obična pederčina.
(e btw ja ne volim mačke)
Koji god užas da ti se desi, nikad niko ne pogine.(posle deca imaju noćne more kad ne mogu da ubiju čudovište u snu a roditelji ih dobiju kad se u igri deca narešetaju tatinim pištoljem - mislim wtf, zapušiće rupe čepićima posle pucnjave)

Verdict: politi benzinom i zapaliti.

Bab Jaga

Aleluja, ja mrzim miševe, i obožavam mačke.
Ghoul fhtagn!

Will-O'-The-Wisp

BOW YE MORTALS!

NAJVECI LIK... EVER!
"A life, Jimmy, you know what that is? It's the shit that happens while you're waiting for moments that never come."
– Lester Freamon (The Wire)

Ghoul

ko, tripod?
adrijan tripod?
kronenbergov?