• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

CUDOVISTE IZ TAMISA

Started by Death Wish, 24-12-2006, 16:00:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Death Wish

Cudoviste iz Tamisa je amaterski SF film duzine 80 minuta, koji su napravili entuzijasti iz Panceva okupljeni oko druzine "15 Minutes Pictures", koju predvodi izvesni "Beat".

Beat i ekipa su u prethodnih godinu - dve napravili dva kultna underground filma (kultna u Pancevu), od kojih je prvi bio
"P.I.S.T. iliti: Prokletstvo Ikone Svetog Teodosija", koji je bio duzine nekih 15-tak minuta, kao i film "Los Dan" koji je bio nesto duzi od 30 minuta.

totalno amaterski filmovi, koje na zalost nisam gledao, ali po prici suvise zajebantsko- drugarski filmovi, koje je od dosade spasavalo koriscenje muzickih hitova.

(tako kaze vecina onih koji su gledali, ali svi su saglasni da su u pitanju simpaticni filmici)

svojim trecim filmom - "Cudoviste iz Tamisa", Beat i ekipa su prevazisli drugarski film pravljen za licnu upotrebu. Ja licno ne poznajem skoro nikog iz filma, a film mi je bio veoma zabavan.

film je imao dve projekcije u Domu Kulture u Pancevu u bioskopskoj sali, koja je na obe projekcije bila puna!

Radnja filma:
Dva privatna detektiva mentola, glavni koji se oblaci kao Nik Sloter,   i njegov pomocnik retard koji zeli da bude madjionicar, dobijaju zadatak da pronadju nestalog verenika neke cice.
Posto je dosta ljudi nestalo u poslednje vreme u Pancevu, pocelo je da se prica da ih napada monstrum iz zagadjene reke, kojeg je videla filmska ekipa, koja krece u potragu za istinom za svoj racun.
Detektivi prate trag koji ih vodi do vrha vlasti u Opstini tj. do nove gradonacelnice koja ima 9 godina (sto im je pomalo sumnjivo).
Njima se pridruzuje i Pokret otpora (koji cine mutanti) i zajedno udaraju na zaverenike, boreci se pri tom protiv dinosaurusa iz reke, dzinovskih komaraca, klonova, izbegavajuci eksploziju mosta (atraktivnim skokom u reku), i pokusavajuci da prezive zagadjenje grada!

ovog puta cak nisu koristili poznatu muziku, vec originalno komponovane melodije.

glumci su sve amateri, ali vecina njih se amaterski bavi glumom po predstavama i sl.

dva glavna lika su odlican tandem - i nose film odlicno!

film ima duh Troma filmova, a usudio bih se da kazem da je ovo "Sejtanov ratnik" medj domacim amaterskim underground filmovima.

obavezno ga treba prikazati na sledecem Beokonu i slicnim manifestacijama!

Mnogo je gledljiviji od "Pokrova", npr.

cak sam cuo i ne bas proverenu informaciju, da je moguce da se u februaru pojavi na DVD-u. (da li za prodaju - ne znam)

znam samo da im je jedina novcana pomoc bila negde oko 1000 evra od Opstine Pancevo.

njihov sajt je
www.15minutespictures.com
Pol Kerzi ne oprasta!

taurus-jor

Sjajno!
Veoma me zanima da dođem do tih ljudi i pogledam film.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

krema

Opa, da li se to Pancevo pretvara u srpski centar horora?Sve o cemu se cuje u zadnje vrijeme, a radi se o hororu u nas, nekako je vezano za Pancevo :lol: .

Death Wish

Quote from: "taurus-jor"Sjajno!
Veoma me zanima da dođem do tih ljudi i pogledam film.

vec sam im najavio da cu da ih spojim sa tobom!!
Pol Kerzi ne oprasta!

WARLOCK

Ovo super zvuci! to MORAM VIDETI!!! :!:

taurus-jor

Kad već u Pancevu rade tak'e stvari, i mi bi mogli da ih posetimo sa festivalom.

Boban

uz obavezne gas-maske.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

zakk

e. a ja izbegavao topik misleći da je c/p iz kurira il tako nečeg  :evil:
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

taurus-jor

Quote from: "Boban"uz obavezne gas-maske.

Dobra fora, a i neophodna mera opreza. :evil: O Vorloče, imaš li koju gas masku viška? Ako nemaš, možeš li mi napraviti jednu?  :lol:

WARLOCK

Imam dve gas maske,tako da znas da uvek radim sa hemikalijama :P

Death Wish

@taurus-jor

cujem da si dobio Cudoviste da pogledas...

bas me zanima sta mislis!
Pol Kerzi ne oprasta!

crippled_avenger

Meni su isto obecali, ali jos nista. :oops:
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

WARLOCK

hej i meni isto opet nista :P

Death Wish

Jor cuva samo za sebe  :lol:
Pol Kerzi ne oprasta!

WARLOCK

Ghoul

jor gleda ananas ne dava!  :cry:
https://ljudska_splacina.com/

taurus-jor

OLEEEEE! :!:

(Priznajem, uhvatio me crnogorski virus. Javljam se večeras sa izveštajem o filmu. Budite na netu u dva minuta do ponoći. Up The Irons! :|

taurus-jor

Nije baš ni dva minuta do ponoći, a nije ni isti dan, ali evo me sa izveštajem.

Prvo, Death Wishov izveštaj slobodno mogu prepisati:

Quote from: "Death Wish"film mi je bio veoma zabavan.

film je imao dve projekcije u Domu Kulture u Pancevu u bioskopskoj sali, koja je na obe projekcije bila puna!

Radnja filma:
Dva privatna detektiva mentola, glavni koji se oblaci kao Nik Sloter, i njegov pomocnik retard koji zeli da bude madjionicar, dobijaju zadatak da pronadju nestalog verenika neke cice.
Posto je dosta ljudi nestalo u poslednje vreme u Pancevu, pocelo je da se prica da ih napada monstrum iz zagadjene reke, kojeg je videla filmska ekipa, koja krece u potragu za istinom za svoj racun.
Detektivi prate trag koji ih vodi do vrha vlasti u Opstini tj. do nove gradonacelnice koja ima 9 godina (sto im je pomalo sumnjivo).
Njima se pridruzuje i Pokret otpora (koji cine mutanti) i zajedno udaraju na zaverenike, boreci se pri tom protiv dinosaurusa iz reke, dzinovskih komaraca, klonova, izbegavajuci eksploziju mosta (atraktivnim skokom u reku), i pokusavajuci da prezive zagadjenje grada!

ovog puta cak nisu koristili poznatu muziku, vec originalno komponovane melodije.

glumci su sve amateri, ali vecina njih se amaterski bavi glumom po predstavama i sl.

dva glavna lika su odlican tandem - i nose film odlicno!

film ima duh Troma filmova, a usudio bih se da kazem da je ovo "Sejtanov ratnik" medj domacim amaterskim underground filmovima.

obavezno ga treba prikazati na sledecem Beokonu i slicnim manifestacijama!

Mnogo je gledljiviji od "Pokrova", npr.

Drugo, DETEKTIVU NIČE, MUTANTNO PANČEVO TI KLIČE!

A sada, daje se na znanje:

Poređenje "Čudovišta iz Tamiša" sa "Šejtanovim ratnikom" nije bez osnova, ali je prisutan i duh Džeksonovog Lošeg ukusa - doduše bez kesplicitnih scena. Dakle: "Mnogo volimo filmove, posebno one sa zlim vanzemaljcima i vizuelnim efektima, i toliko smo napaljeni da smo odlučili sami da napravimo film, u kojem će se videti koliko smo napaljeni, koliko gorimo od želje da snimamo i dalje, koliko baratamo sa onim što smo naučili, i koliko se pri tome ludački zezamo." Kad se svemu tome doda aroma pančevačkog Nika Slotera, pred nama je 72 minuta veselja.

Drago mi je da sam video još jedan ambiciozan srpski, pa još dugometražni film koji je snimljen za par hiljada evra. I čak sadrži vrlo pristojnu scenu dizanja mosta u vazduh - plus onu neverovatnu scenu napada mutantnih komaraca. A daleko od toga da su to jedina dva momenta koja vredi videti.

Ukratko, ničeg ovde nema što je smrtno ozbiljno, osim kraja i neobično "normalnih", čak lirskih flešbekova koji mi ukazuju da autor barata i sa "ozbiljnijim" formama.  

"Čudovište iz Tamiša" (svaka čast što naslov nije na prvu loptu!) jedan je od onih filmova koji se "vozi" na gegovima (ovde su prilično uspeli), ali sa koliko-toliko razrađenim sistemom, i uz kontinuitet lokacija i scena, što, na primer, nije bio slučaj sa slovenačkim "Vinopirima" (low-fi dugometražna horor-komedija iz Slovenije, prikazana premijerno na festivalu "Horor u Beogradu").

Muzika originalna i efektna. Gluma: vidi se da su ljudi amateri, ali ne iritiraju. Uklapaju se u duh i kontekst. Dva glavna lika otkidaju, posebno onaj što igra detektivovog pomoćnika. :!:

Montažu bih okarakterisao kao brzu i stripovsku - gotovo na svaku repliku, makar ona trajala sekund, kadar se promeni da bi se video onaj ko priča. Par puta sam gunđao zbog režije, ali mi greške nisu narušile ukupan ugođaj. Efekti su urađeni korektno, i nema ih mnogo; s jedne strane mali budžet je uočljiv u činjenici da nema glumca starijeg od 30 godine, s druge strane gradonačelnica ima devet godina, ponaša se kao da ima devet godina, ali to na kraju ima smisla.

Ne bih da dužim, film se preporučuje za gledanje, i voleo bih da se nađe ne samo na DVD-u i na programu Festivala sprskog filma fantastike, već i u bioskopima.

P.S. Pošto mi autori rekoše da Tamiš kod Pančeva spada u kategoriju rečnih voda treće kategorije (otprilike blizu toga da se smatra kolektorom), pitam se da li onaj skok glavnih junaka s mosta spada u kaskaderaj? Nisu imali dublera, koliko vidim.

WARLOCK

odgledao sam Cudoviste iz Tamisa" potpuno sam iznenadjen za kvalitetni amaterski film,kako su postigli toliko toga da urade tih 70 min.,ovo je jeste za zabavu cisto urnebesna sf komedija...
Fotografija u filmu je sjajna,jako me zanima kojom kamerom su snimali izgleda kao filmski,montaza odlicna,Cgi efekti je jeftina al izgleda zabavno nije mi smetalo pogotovo oni dzinovski komarci je koje ludo hehe! ne mogu da verujem za opasnu klinku koja glumi odraslu haha! Onaj skok su izveli sjajno! svaka cast za sav trud sve sto su postigli u filmu..

crippled_avenger

Svaka čast za trud, međutim, nemojmo se zavaravati, reč je o amaterskom filmu. Naravno, reč je o zdravom amaterskom filmu, ali takođe i o amaterskom filmu koji ima uske lokalne okvire.

Naime, gledao sam ovaj film sa par Pančevaca i njima je ovaj film bio tek za nijansu zanimljiviji pošto poznaju članove ekipe, nego meni. Ovo je film koji je super da se snimi kao privatno zezanje, da se pusti u nekoj pančevačkoj sali za drugare, da eventualno stigne do BEOKONa kao predstavnik srpske fantastike, i to je to.

Nažalost, u ovom filmu nema ničega što bi trebalo da sugeriše da je reč o radu peterjacksonovskih potencijala.

Zašto?

Kao i uvek u srpskom životu, od gotovog je napravljena veresija pošto stvari koje su najjeftinije nisu adekvatno odrađene.

Scenario je gotovo nepostojeći, a to je nešto što se radi papirom i olovkom. Priča, likovi i dijalozi su morali biti pažljivo odmereni, maksimalno atraktivni, i morali bi da vezuju gledaoca za dešavanje. Ja zaista ne vidim svrhu mešanja amaterizma i diletantizma. Amaterizam je ljubav prema radu i jedan proces koji se dešava ne naspurot profesije već uporedo sa njom. A diletantizam je nestručnost. Ja zaista ne vidim razlog zašto u amaterskom filmu scenario ne može da bude dobar. Ja mogu da opravdam situaciju u kojoj je osvetljenje loše, jer to rade skupo plaćeni profesionalci, ukoliko efekti nisu dovoljno usavršeni, itd. Ali zaista ne vidim razlog zašto bi scenario mogao da bude loš.

Kada govorim o scenariju, tu ne govorim o nekom mističnom tekstu, nekom nedostižnom obliku. Tu govorim o nekom pisanom dokumentu u kome je sadržano ono što autori žele da snime. Ja zaista ne vidim razlog zašto bi se amaterski film na planu ideje izolovao u neki lokalni-privatni univerzuim. Ja ne vidim zašto ne bi bio zanimljiv za gledanje.

ČUDOVIŠTE IZ TAMIŠA je, nažalost, tek sporadično zanimljivo, na nivou pojedinog gega.

Drugi problem je takođe besplatne prirode, a to je glumačka podela. glumci koji u ovom filmu glume su amateri i to je potpuno u redu. I oni ljudi imaju svoja ograničenja, naravno. Ali opet ne vidim razlog zašto toliko liče jedni na druge, zašto se malo više ne razlikuju ne bi li se pratila radnja malo lakše. To je opet pitanje zrelosti pristupa a ne profesionalizma.

Svi ostali problemi su manje-više iz asortimana onoga što se amaterskom filmu može oprostiti.

Međutim, ono što se postavlja kao ključno pitanje, to je zbog čega autori ovog filma, koji evidentno u nekim aspektima imaju izvesna znanja, beže od toga da snime film koji bi naprosto mogao da se gleda mimo lokalnih i privatnih okvira.

I koji bi možda mogao da im bude ulaznica za profesionalnu kinematografiju. Sudeći po ljudima koji su radili film i nekim znanjima kojima raspolažu, ti ljudi nisu deca, i već su dorasli za neku filmsku školu i samim tim ne bi trebalo da gube vreme na ovaku nezrele projekte.

crippled_avenger

Ja moram da dodam još jednu stvar.

Amaterski film nije isključivo stvar nužnosti. Amaterski film je izražajni okvir koji autorima nudi određenu slobodu koju treba iskoristiti.

Kao pozitivan kontra-primer uvek bih uzeo rad Vanje Čankovića, koji na scenarističkom i rediteljskom planu koristi amaterski film kao poligon za svoju estetiku, i sve ono što je do njega i što je amaterski izvodljivo, ispunjava do krajnjih granica.

Ja mislim da ono što Vanja radi može da se radi upravo ili u amaterskim okvirima ili u atmosferi par exellence izborene autorske slobode koju retko ko ima, i on koristi amaterski film u svoju korist a ne kao opravdanje.

To je pravi amaterski rad koji treba podržati.

beatoperator

hay ho, pozzdrav svima!

googlao sam nesto, ne secam se vishe ni sta, te sasvim slucajno nabasah na ovaj forum, i na post, gle chuda, posvecen CudovistuIzTamisa... :) pa reko da se javim...

posto vidim da su neki pitali, prvo nekoliko reci o produkciji i nacinu na koji je film nastao...
film je snimljen Sony PDX10 kamerom. u pitanju je 3CCD DV kamera iz DSR serije, koju karakterise jedino sto sto ima true 16:9 mode... filmskiji izgled boja sam dobio u AfterEffectsu koriscenjem standardnih afterovih filtera. deinterlace je nezaobilazan, naravno... :)

budzet od oko 60000 din je utrosen na veliki hard disk, nekoliko PAR64 reflektora, kablove, hranu, kostime, gorivo...
muziku sam radio u kombinaciji Cubase/FL studio + 2 DVDa orchestral instrumenata / evolution midi klavijatura... :)

od ekipe,jedini, da kazemo profesionalci, u smislu da su skolovani za to sto su radili jesu Nemanja i Meda, studenti sa BK, koji su snimali zvuk...
efekte smo radili uz pomoc 3dsmaxa,aftera,xsi-a,particle illusiona...

filmovi koje radim predstavljaju moju skolu i vezbu jer uslova za visoku filmsku skolu nisam do sada imao(zivim sam,izdrzavam se kako znam i umem,itd). razlog zbog kojeg sam potpisan mnogo puta(rezija,scenario,montaza,kamera,muzika,efekti,itd...)je jednostavan:brzina, a tu je i ogromno znanje koje se stice radom na vise oblasti...nije u pitanju nikakav ego 3p. nadam se da cu za buduce projekte imati uslove da radim sa vecom ekipom...posto sam prosao licno kroz sve oblasti,kontam da cu bolje i lakse komunicirati sa ljudima...

sto se kritika tice (od krajnje subjektivnih do onih koje tezhe objektivnim), uvek im se radujem u smislu da je to jedan od nacina kako pazljivim probiranjem po onome sto cujes o svom radu, mozes izvuci zakljucke i jos vise raditi, te sledeci put biti  bolji...

humor je jako subjektivna stvar. sto je nekom smesno, drugom nije i bilo je za ocekivati da neke fore nekima jednostavno nece lecji. CHIT je moj prvi scenario za dugometrazni film...
pisao sam ono sto sam znao da se moze snimiti, i zelja mi je bila da napravim mastovite likove i apsurdne situacije...pun je rupetina na svim poljima, i toga sam svestan, jedino sto se ne bih slozio da je toliko "nepostojeci". evidentno je da su mnogi ljudi uzivali u prici(neki potpisani i u ovom post-u). :D

ono sto je zanimljivo u procesu rada jeste da dok radi, covek uci. kada zavrsi neki posao, zna mnogo vise nego kad je poceo te dati rad vise nije reprezentacija njegovog znanja. kritika prija jer podseca coveka na to koliko jos mora raditi,uciti...

u svakom slucaju, hvala svima koji su nasli vremena da pogledaju film...mogao je biti i mnogo bolji,na svim poljima, ali nema opravdavanja. ono sto znam jeste da ce sledeci projekat opet biti za mnogo koraka napred... :)

ginger toxiqo 2 gafotas

...kad već neće/ne stižu autori sami, evo mene, nepozvanog, da pripomognem...

U bioskopu Doma omladine Beograd, 28. i 29. aprila, u terminima 17, 19 i 21 čas, prikazivaće se film Nebojše Nenadića Beat-a ,,Čudovište iz Tamiša". Film je ,,do-it-yourself" projekat, koji je treći (a prvi dugometražni) film ,,underground" filmske grupe ,,15 minutes pictures" iz Pančeva.

Ako ste voleli ,,Autostoperski vodič kroz galaksiju", Monti Pajtonovce, filmove Roberta Rodrigeza i Pitera Džeksona, ovo je film za vas! Bizarne situacije, otkačeni i smeli humor, šašavi zaplet samo su neki od razloga zbog čega je ovaj ,,low budget" film zaslužio status kulta.

Hip hop muzičar Iskaz napisao je specijalan song za ovaj film.

Cena ulaznice: 100 dinara

Režija, scenario, montaža, direktor fotografije i kamera, muzika,

specijalni efekti, producent ...  – Nebojša Nenadić Beat

Uloge : Vladimir Mrdaković Mrdak, Mladen Sovilj Sova, Jelena Đulvezan, Petar Šešlija, Milena Radovančev, Miloš Lazarov, Danilo Parežanin, Živan Vitomirović, Predrag Niškanović, Svetislav Milenković, Goran Jelesijević i drugi...
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Kunac

Quote from: "ginger toxiqo 2 gafotas"U bioskopu Doma omladine Beograd, 28. i 29. aprila, u terminima 17, 19 i 21 čas, prikazivaće se film Nebojše Nenadića Beat-a ,,Čudovište iz Tamiša". Film je ,,do-it-yourself" projekat, koji je treći (a prvi dugometražni) film ,,underground" filmske grupe ,,15 minutes pictures" iz Pančeva
'Ajde da idemo!
"zombi je mali žuti cvet"

ginger toxiqo 2 gafotas

Quote from: "Dr Kunac"
Quote from: "ginger toxiqo 2 gafotas"U bioskopu Doma omladine Beograd, 28. i 29. aprila, u terminima 17, 19 i 21 čas, prikazivaće se film Nebojše Nenadića Beat-a ,,Čudovište iz Tamiša". Film je ,,do-it-yourself" projekat, koji je treći (a prvi dugometražni) film ,,underground" filmske grupe ,,15 minutes pictures" iz Pančeva
'Ajde da idemo!

...POURQUOI PAS???
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

taurus-jor

Ljudi, zavidim vam sto cete stvar overiti zajedno, i to u bioskopu. Ali, da se ne zalim. Idem u pohode Drakuli. xvamp2

Ugly MF

A di ima ovo da vidimo mi obicni mali provincijski smrtnici, koji su u nemogucnosti otici
do Panceva , Beograda i slicnih severnih metropola zarad jedne projekcije?

.....misliiim ono, neki dvd, cd, divx ispod ruke....malo pirati, malo gusari, valja li neko nesto ispod ruke i skuta....??/
Neki PM (pirate message...moze?)

Ugly MF

extra....!
stavio za download...

neko rece da niko nikad nece biti prorok u svome selu....sta ono bese rekose za gradove ?

zakk

Ima i na http://www.15minutespictures.com/?page_id=5
Čudovište iz Tamiša i još neke stvarčice.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

mac

3 gigabajta za mali film? Wow!

crippled_avenger

Ghoula je baš ponela emocija prema ČUDOVIŠTU. Mislim da je uz sve simpatije prema Nenadiću, ovolika pohvala ipak preterana i misleading. Preporučujem da pogledate film, svakako, ali da ne očekujete ovo što je Ghoul najavio u svom komentaru.

acaciA

Meni se više sviđa Prokletstvo Ikone Svetog Teodora.
Što ne znači da je čudovište loše, ali meni je manje prija(l)o od ikone.

Ghoul

Quote from: acaciA on 02-09-2009, 11:11:23
Meni se više sviđa Prokletstvo Ikone Svetog Teodora.
Što ne znači da je čudovište loše, ali meni je manje prija(l)o od ikone.

isto.
https://ljudska_splacina.com/

maestro

Da li ste možda gledali Zvezdu Tri,Nenadov ispitni film,kao SF Srbi u svemiru itd. mislim da mu na neku prevaru i dalje puštaju u Balkanu,pre Plavog Dunava...

mac

Možda bi trebalo da upadnu trojica maskiranih u projekcionu salu i otmu DVD sa filmom. Naravno, posle projekcije :-)

zakk

Puštaćemo ga u LK 21 septembra, pratite malo radnju... :)

A o Zvezdi TRI se priča na forumu, ovde.

Savajat Erp

Чини ми се да сам гледао "Лош дан" на некој од наших телевизија(3к, Кошава?) пре пар година...ако је то уопште то. Било је онако симпатично и духовито, али је снимак био на нивоу ББ Шоу-а, а глума још и гора, али капирам да су то све тотални аматери...мислим, не бих се бунио да и то поново видим.
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

дејан

ne mogu da skinem PIST sa sajta, ima li neki alternativni link?
...barcode never lies
FLA

singerica

Da, link za PIST bi dobro dosao. Ako neko moze da aplouduje na rapidshare, bio bih mu zahvalan.