• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning

Started by Plissken, 07-01-2007, 17:58:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Plissken

Vrlo loš film.

Scenaristički je sklepan, tj. radnja ne klizi i sve se dešava usiljeno, vrlo naivno, i uglavnom nemotivisano sa stanovištva zdravog razuma. U filmu je mnogo nekih babetina i starkelja koji nemaju nikakvu funkciju sem scenografske.

Reditelj nema osećaj za ritam i prostor. Film je loše snimljen, fotografija je preupeglana, i to doprinosi opštoj neuverljivosti atmosfere bez koje Teksaški jednostavno ne može.

Scene same strave su neefektne, pa i na suvom tehničkom nivou vrlo bajate i nezanimljive.

Viđao sam i iritantnije glavne junake.

Šerf je podnošljiv, ali lošiji nego u prvom filmu znatno.

Lederfejs je vrlo problematičan jer nije onaj integralni lik koji je nesvestan svojih dela i koji je, podvlačim, retardiran! Ovde je nekako suviše napredan. Pogled mu deluje normalno a to je nedopustivo! A i maska mu je jadna.

Sve u svemu, jedna bluzga od filma.
Can't argue with a confident man.

WARLOCK

Ghoul

Quote from: "WARLOCK"Vec je ovo je treci topik :?

tako ti je to, moj vešče: što je film bezvredniji, to je veća proliferacija topika o njemu.
čini mi se da o cabin feveru ima bar 2, a najmanje toliko i o slitheru, možda i o onom sranju, hostelu.

sutra će opet neko poput bilje, npr, da dođe i otvori JOŠ JEDAN topik o ovome s rečima: 'e, mrzi me da čitam šta ste ovde pisali i da li ste pisali, ali evo pogledala sam ovo, pa da kažem koju...'
https://ljudska_splacina.com/

Kunac

U svakom slučaju, film jeste pobezveze (2 od 5). Mada je sto puta bolji od DARKNESS FALLS.
"zombi je mali žuti cvet"

Ghoul

Quote from: "Dr Kunac"U svakom slučaju, film jeste pobezveze (2 od 5). Mada je sto puta bolji od DARKNESS FALLS.

c,c,c,c...

ovaj kunac je sposoban da i u najgorem čemeru vidi tračak svetla i pozitive!
u nekom drugom životu maltene bih mu pozavideo!  :!:

krema

Dragi Kunac, pa nije ni neki uspjeh biti bolji od DARKNESS FALLS :lol:

Kunac

Quote from: "krema"Dragi Kunac, pa nije ni neki uspjeh biti bolji od DARKNESS FALLS :lol:
To je tačno: Liebesman debitantski film pokazuje takvo odsustvo najelementarnijeg poznavanja principa filmske strave da se na prvi pogled čini da bi i trogodišnjak uspeo da snimi bolji horor. TCM: The Beginning je film koji je od svog prethodnika bolji za klasu. Naravno, to ga ne čini dobrim - već jedva gledljivim. Ipak, napredak je napredak i treba ga pozdraviti.
Quote from: "krema"ovaj kunac je sposoban da i u najgorem čemeru vidi tračak svetla i pozitive!
u nekom drugom životu maltene bih mu pozavideo!
Čaša nije do pola prazna - čaje je do pola puna!
"zombi je mali žuti cvet"

Ghoul

Quote from: "Dr Kunac"Naravno, to ga ne čini dobrim - već jedva gledljivim. Ipak, napredak je napredak i treba ga pozdraviti.
Quote from: "krema"ovaj kunac je sposoban da i u najgorem čemeru vidi tračak svetla i pozitive!
u nekom drugom životu maltene bih mu pozavideo!
Čaša nije do pola prazna - čaje je do pola puna!

:roll:  :x

meni je do pola prazna! štaviše!

Джон Рейнольдс

Tjah... Nisam izdržao, šta ću, pogledao sam.

Moram da priznam da sam pokušao da volim ovaj film, na kraju krajeva, originalni TCM i TCM2 su moji all-time favoriti, ali međutim... Mislim da bi ove sikvele, prikvele i rimejkove gledao sasvim drugačije da se ne zovu TCM, a što bi u svakom slučaju bilo i poštenije jer filmovi iz franšize više međusobno nemaju nikakve veze, a jedini lik koji ih sve povezuje, Leatherface, u svakoj je novoj inkarnaciji toliko drugačiji od predhodnih, da je još taj nadimak jedino preostalo vezivno tkivo.

U Beginningu Leatherface do pred kraj filma izgleda kao da je pobegao iz benda Slipknot; od mumlajućeg retarda koji pravi grimase ispod maske i podsvesno udara na naš strah (ili zaziranje bar) od mentalno zaostalih osoba, pretvorio se u namrgođenog metalca u potpuno besmislenom De Sadovskom okruženju - podrumu sa stolom za mučenje.   Pretpostavljam da su autori hteli da se priključe među mejdžor studijima sada aktuelnom trendu ekstremnog nasilja. Šta reći...

Film uopšte ne odiše atmosferom s kraja '60-ih ako se izuzme nekoliko pesmica i grupe bajkera koji (uglavnom) misteriozno nestanu. Likovi, što glavni, što sporedni, pojavljuju se i nestaju  potpuno haotično, što odaj utisak opšteg "polivanja" i sklepanosti, čemu doprinosi i činjenica da je režiser verovatno motornom testerom operisan od osećaja za ritam. Totalni idiotizam stereotipnog ubistva na samom kraju prevaziđe samo ozbiljni narator koji pokuša da nas "ubedi" da je reč o istinitim događajima...  :x

Ima li ovaj film ikakad redeeming value? Teško, mada se trudi. Šerif pokušava da ukrade koju scenu, ali se samo pretvara u neduhovitu karikaturu Fredija Krugera; crni komik rilifovi nisu ni vredni spomena, čak ni ... nepotrebno je reći ... potpuno besmislen upliv slepstik komedije (ovo je TCM film, za ime sveta!) u jednoj sceni. Glavni likovi imaju, za vreme u koje su smešteni, blagi dodir originalnosti jer je među njima jedan милитари тајп, ali je redosled njihovih smrti smešno predvidljiv. Napravio sam tačan spisak već u 11. minutu. Naravno, svaka identifikacija ili navijanje za padaju u vodu jer je ovo - setimo se - prikvel, dakle od žrtava neće preživeti niko.

Ono što sam zapazio je i isforsiran Leatherfacov screen presence; skoro svaki kadar u kome se nalazi je potencijalni motiv za poster u sobi nekakvog mlađanog metalca, te zato ovaj filmčić izvlači ocenu 2- / 5. I to jedva. Zato što do negde 45. minuta nije bio baš mnogo dosadan.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

lenny

Mene su propovedacki monolozi serifa, pogotovo njegova izvedba vojnicke obuke, on valjda igra slicno nesto u onom full metal jacketu, neodoljivo podsetili na radikalske vratolomije za skupstinskom govornicom, ovih poslednjih par uzbudljivih dana formiranja vlade.

Truba

hm... ma film i nije toliko loš... bas zbog šerifčine  :!:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Demo(n)lisher

Quote from: "lenny"Mene su propovedacki monolozi serifa, pogotovo njegova izvedba vojnicke obuke, on valjda igra slicno nesto u onom full metal jacketu, neodoljivo podsetili na radikalske vratolomije za skupstinskom govornicom, ovih poslednjih par uzbudljivih dana formiranja vlade.
Mene Toma neodoljivo podseca na sparusenog i suvog grobara iz Talicnog Toma, koji se bezosecajno, dinamicno bori za svaku musteriju. Da je Toma ostao jos koji dan na vlasti, bojim se da bi svako od nas momentalno morao rezervisati parcelu na groblju, bilo da je na nekom urednom mestu, ili u nekoj travurini.
A sto se tice Teksasa, velikodusno mu poklanjam dvojku iz vladanja. :lol:
I`m a self - improved evil baby.

Death Wish

film valja gledati samo zbog Jordane Brewster!
kojoj viri guza iz farmerki u skoro svakom kadru... mmmmmmm
Pol Kerzi ne oprasta!

Demo(n)lisher

Quote from: "Death Wish"film valja gledati samo zbog Jordane Brewster!
kojoj viri guza iz farmerki u skoro svakom kadru... mmmmmmm
xrofl Naravno, taj nenadjebivi detalj sam zaboravio spomenuti, sad sam se setio. :evil:  :lol:
I`m a self - improved evil baby.

Shozo Hirono

The Thing

Pa bice do jaja ako krene bukvalno da ih masakrira vibratorom :evil: