• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

E sad više nema zajebavanja! Tatko se vratio. Kreće AVATAR

Started by crippled_avenger, 09-01-2007, 02:22:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Ghoul

da ne rasplinjavamo ovde priču AMBISOM - imaš na imdb-u detaljno, taxativno, šta je sve 'novo' u dir. cut verziji, tj šta sve nema u bioskopskoj (oko pola sata razlike, čini mi se).

a za iskrenost, što reče miloš: pa da, znam, tj verujem da je kameronov um sada skroz u tom fazonu i da on stvarno jeste naporavio priču i likove i zaplet kakve je hteo.
kad dugo gledaš u kič, jedeš kič, razmišljaš kič, onda i kič počne da gleda u tebe - i iz tebe.
https://ljudska_splacina.com/

Milosh

Quote from: Lord Kufer on 15-12-2009, 19:02:43
Radnja ovog filma se upravo odvija uživo u džunglama Perua, gde zle korporacije uz pomoć lokalne vojske tamane domoroce koji ne žele da dozvole eksploataciju. Ovo "uživo" čitaj - "umrtvo". Pa sad, nek se deca zamajavaju šarenom lažom, dok se posao ne završi. Baš me zanima za koga navijaju deca? Zna li neko od ovih koji su gledali film u bioskopu?

Što se filma tiče, službenici korporacije i vojska (tj. pukovnik koji zapoveda marincima) su negativci i to je veoma jasno tj. crno-belo postavljeno. Dobri momci su urođenici, a od ljudi: naučnici, i po neki od vojnika koji se na kraju u borbi pridruže urođenicima... Ali, to je sve valjda jasno već iz trejlera.
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Ghoul

ljudska mašta je ograničena kad treba zamišljati dobrice.

uvek se svede priča na neke antropomorfne anđele, vilenjake, ili pak medvediće (ewoks!), buljooke lutkice (ET) i to je to.

s druge strane, zlo je mnogo inspirativnije i kreativnije - zato su alieni u hororima uvek bili beskrajno originalniji nego u SF-u.

Milosh

Quote from: Ghoul on 15-12-2009, 19:02:00pa jeste. tako je.
samo još ako i ta planeta ispadne ko neka malo našminkana 'srednja zemlja', i eto nama kiča...

Mislim da je u ovom slučaju dosta i stvar konteksta; meni se dizajn sviđa, posebno kad je u pitanju planeta puno je toga osmišljeno da deluje drugačije i strano, ali stvar je u tome šta je sa tim dizajnom urađeno, i onda se opet vraćamo na priču tj. sve njene nedostatke...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

Milosh

Quote from: Ghoul on 15-12-2009, 19:07:54

uvek se svede priča na neke antropomorfne anđele, vilenjake, ili pak medvediće (ewoks!), buljooke lutkice (ET) i to je to.

Ali, nije to samo stvar mašte nego je realno teško postići da gledalac oseća empatiju spram nečeg neljudskog...

Tex Murphy

zato su alieni u hororima uvek bili beskrajno originalniji nego u SF-u.

Osim u Odiseji ;-)
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Tex Murphy

Quote from: Milosh on 15-12-2009, 19:12:51

Ali, nije to samo stvar mašte nego je realno teško postići da gledalac oseća empatiju spram nečeg neljudskog...

Pa to nije baš tačno. Priznaj da si plakao kao kiša kad je Gart Marengi zapjevao držeći ono ogromno oko u rukama ;-)
Genetski četnik

Tripp

@Milosh

Odlicna kritika. Otprilike onako kako smo svi mislili da ce i biti, nadam se. Takodje je poredjenje sa Distriktom 9 sasvim ocekivano. Ja sam i dalje fasciniran Watchmen-ima [gledao sam ga tri puta], pa mi je i padalo na pamet da mozda Cameron, covjek iza Strange Days, imao neki dramaturski kec u rukavu i da je u stanju naciniti nesto cemu ce sadrzina biti primarni stozer i mozda nadmasiti taj film. Prirodno je da na ovolikom projektu prica donekle bude savrseno sporedna stvar.    

Zar ono sam Cameron u 'Entourage' ne rece (ali saljivo): "Uskoro nam glumci uopste nece trebati za filmove." Generalno ne bih volio da zazive ovakvi CGI filmovi bas zbog toga. No, svakako se radujem necemu sto je van poimanja drekovima kao Star Trek i slicnim anti-spejs operama. I nesto sto svakako nije zamorni fentazi...

Kako god bilo, kladio bih se da je za nijansu bolji od Titanika. I vidim da Jimbo po prvi put nema svoj standardni tim montazera sa sobom, Buffa i Co. Zanimljivo. Uostalom, samo neka me ne zamori materijalom - kao sto je bo slucaj sa Titanikom - i ja cu biti srecan sto sam potrosio novac i vrijeme.       
'Hey now!'

Tex Murphy

Bilo bi prilično kretenski kad bi CGI grudi zamijenile prave.
Genetski četnik

crippled_avenger

Mislim da je Ghoul rekao vrlo bitnu stvar. Što je film skuplji, sve je teže raditi nešto što je inovativno i potencijalno odbojno. AVATAR ni u jednoj fazi nije smeo da bude film koji će bilo koga odbiti. U tom smislu, sasvim je očekivano da se film oslanja na neke poznate obrasce, da nosi jednu prihvatljivu poruku.

U tom smislu, meni je čak i vrlo intrigantan taj DANCES WITH WOLVES sukob sa Amerikom.

Što se tehnologije tiče, jedan od bitnih aspekata filma kao medija je tehnologija. Razvoj tehnologije je bio osnovni hook na samim počecima, film je u početku samo i gledan kao tehnička inovacija. U tom smislu tehnološki razvoj i perfekcija jesu jedan od vrlo bitnih domena filmskog izraza i cameron se očigledno posvetio tome da proširuje horizonte u tom domenu.

Inače, vrlo je zanimljivo kako su James i Kathryn ove godine nastupili sa različitim filmovima, i koliko su AVATAR i HURT LOCKER zapravo suprotni polovi na neki način.

U svakom slučaju, vrlo me intrigira to da je AVATAR film koji ima kapacitet da zabavi klince. Često se veteranima desi da se ne snađu u tom domenu i snime film koji ne appealuje klincima.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Milosh

Quote from: Harvester on 15-12-2009, 19:14:27Pa to nije baš tačno. Priznaj da si plakao kao kiša kad je Gart Marengi zapjevao držeći ono ogromno oko u rukama ;-)

Ali to oko je sasvim ljudsko, samo što je malo veće i fali mu ostatak lica i tela...

Tex Murphy

QuoteAVATAR ni u jednoj fazi nije smeo da bude film koji će bilo koga odbiti

Ali mene npr. izrazito odbija. Druga je stvar što sam toliki ljubitelj tehnologije i specijalnih efekata da ovo ne bih propustio ni da su scenario pisali Ahmed Imamović i Enver Puška, ali kad je riječ o samoj priči - mrzim te tugaljive poglede i veličanstvene izjave i velike odluke koje likovi donose uz maksimalnu pompeznost i naduvanost (no pun intended)... Sto posto sam siguran (nek me ispravi neko ko je već gledao film ako griješim) da u Avataru nema ni trunka humora. Screw film u kome nema humora!
Genetski četnik

Tex Murphy

Quote from: Milosh on 15-12-2009, 19:20:08
Quote from: Harvester on 15-12-2009, 19:14:27Pa to nije baš tačno. Priznaj da si plakao kao kiša kad je Gart Marengi zapjevao držeći ono ogromno oko u rukama ;-)

Ali to oko je sasvim ljudsko, samo što je malo veće i fali mu ostatak lica i tela...

Pa da, oko jeste ljudsko, ali kad se posmatra kao dio ljudskog tijela. Ali kao entitet koji je sposoban da se sam od sebe kreće, djeluje i čak analno siluje i impregnira čovjeka, to postaje prilično neljudski :-)
Genetski četnik

Milosh

Quote from: crippled_avenger on 15-12-2009, 19:18:59Mislim da je Ghoul rekao vrlo bitnu stvar. Što je film skuplji, sve je teže raditi nešto što je inovativno i potencijalno odbojno. AVATAR ni u jednoj fazi nije smeo da bude film koji će bilo koga odbiti. U tom smislu, sasvim je očekivano da se film oslanja na neke poznate obrasce, da nosi jednu prihvatljivu poruku.

Opet ću da ponovim da to važi u načelu, ali ne i na nivou svih pojedinačnih slučajeva, uostalom Cameron se valjda borio za dizajn vanzemaljaca i kad su neki u Foxu hvatali za glavu i uspeo je da zadrđi repove. Problem Avatara nije čak ni to što nije inovativan ili rizičan kad je reč o priči, već što je i o okvirima konvencija mogao da bude bolje napisan: bolji likovi, dijalozi, da ne teče ravno, da su ideje razrađenije i sl. I sve je to moglo da se postigne i u okvirima tako masivne produkcije i zadatih konvencija, samo što Camerona to očigledno nije previše zanimalo tj. i ovakva priča je njemu očigledno bila prihvatljiva. Nažalost.

Alex

Sve ove priče o kiču, kao da slušam Corneliusa pod različitim imenima.

Ne razumem ljude koji traže nešto tamo gde se zna da toga nema. Koliko sam ja video u trejleru, meni Avatar deluje kao spejs opera. Možda grešim, ali na osnovu uzorka to mi je prva socijacija. Onda očekujem od filma sve što (filmska/stripovska) spejs opera treba da sadrži, a to su, između ostalog baš, stereotipna priča uvijena u drugačije ruho, uprošćeni karakteri i međuljudski i socio-politički i svakakvi drugi odnosi. Nekakva SF bajka, u kojoj mašta može da se raznmahne i ode dalje nego što može u realističnom okruženje.

Dakle - zabava, namenjena mladima, onima koji još uvek vole sadržaje koje su voleli kad su bili mladi i ljubiteljima pod-žanra spejs opere. Plus ljubitelji filmske akcije u bilo kakvom ruhu.

Ako može biti reči o elementima umetnosti (ne znam da li može dok ne odgledam) onda ih treba, svakako, tražiti u savršenstvu forme, ne u sadržaju.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Lord Kufer

Ljudi su eksplicitno zli. Podseća me to na komentare u vezi s Bitkom kod Krugera (lavovi protiv bikova). Većina komentara je bila u korist lavova, pošto su bikovi krdske zveri, nemaju inicijativu...

Svakako, tehnički izgled filma me privlači, ali moraću da dobro udahnem vazduh pre nego što odem da gledam.

Le Samourai

Avatar ce klincima biti predugachak i prespor. Dok se dodje do prvog dela koji ce prosechnom gledaocu ispod 25 biti zabavan, vec je proshlo dva sata filma.

Shto se mene tiche, film je bolji nego shto sam ochekivao, a ochekivao sam vrlo malo. Sve u svemu, film je jedan krajnje neupechatljiv akcionash rezhijsko-montazhne estetike iz 80-tih, i od sveg hajpa i proricanja nechega novog, nevidjenog i groundbreakingog nishta se ne vidi u samom filmu.

Jedino shto ga izdvaja iz mora slichnih naslova jeste taj zhar i slast u pobijanju americhkih vojnika, shto je zaista, ovako kako je ovde predstavljeno, prilichno hrabro. Jer, ovde nije chak ni onaj sluchaj "vojnici moraju da slushaju naredjenja" vec su svi do poslednjeg peshadinca kezece ubice koje rade ono shto vole i vole ono shto rade, makar to bilo i bombradovanje plave machkaste dece. Zhivo me zanima kako ce ovakav pristup biti primljen u americhkim medijima, jer ovakvo ocrnjavanje americhke vojske nije vidjeno mnogo puta do sada.

Lord Kufer

Emerih je u Danu nezavisnosti, potpuno nezavisno od glupe priče, razvio izvanredan doživljaj zbog duhovitog tretmana svake pojedine scene. Ako je tako i u slučaju Avatara, možda ga treba tako i gledati?

mrkoye

film je mnogo više nego lepa razglednica, u pitanju je prava revolucija kad je u pitanju cgi i način pravljenja filma uopšte. sad, suptilnost u građenju međuljudskih odnosa nikad nija bila cameronova jača strana, ali meni je ovaj nacrtani par bio uverljiviji nego jack & rose u titanicu.

što se tiče dizajna na'va (velikih plavih vilenjaka iz avatara) mislim da ideja i nije bila da se prave vanzemaljci koji će biti nešto u potpunosti drugačije od čoveka već oni treba da predstavljaju neki ljudski ideal, rusoovskog plemenitog divljaka u (ovde i fizičkom) dodiru sa prirodom...
Ko kaže da je Silkeborg daleko? Za junake nije!

Alex

Quote from: mrkoye on 15-12-2009, 20:20:18
film je mnogo više nego lepa razglednica, u pitanju je prava revolucija kad je u pitanju cgi i način pravljenja filma uopšte. sad, suptilnost u građenju međuljudskih odnosa nikad nija bila cameronova jača strana, ali meni je ovaj nacrtani par bio uverljiviji nego jack & rose u titanicu.

To, savršenstvo forme -  ne kao savršenstvo u tehničkom smislu, već forma - stil, skup vizuelnih pripovedačkih elemenata koji pobuđuje ljudske emocije, osećaj uživanja.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Kunac

meni je avatar legao mnogo više od titanica - koji je jedini cameronov film koga nisam poželeo da pogledam više od jednog puta.

da li je avatar kvalitetniji/bolji od terminatora 2 ili aliensa? meni nije, ali ja sam odrastao na ova dva filma i za njih me vezuje snažan sentiment.

avatar je u tehničkom smislu najvece cameronovo dostignuće - u tom domenu film je superioran u odnosu na sve što je jc do sada režirao - što i ne cudi imajuci u vidu koliko je tehnologija uznapredovala.

"zombi je mali žuti cvet"

ridiculus

Priznajem da sam uživao u mnogim Kameronovim filmovima (Titanik sam gledao prvenstveno zbog Kejt Vinslet, koju volim da gledam), ali uživanje je jedno, a zvati ih "savršenstvom forme" je drugo. Ako film nema

Quotemoćnu katarzu koja priziva sve događaje koji su prethodili vrhuncu

ne može da se nada da će dostići gornje klase umetnosti. Ili može da se nada. Ljudski je nadati se. Dok se broje dolari. Milioni.  :cry:

Ako je popularnost merilo kvaliteta, onda je Den Braun Bog književnosti.

Ako su Oskari merilo kvaliteta, onda sam stekao pogrešan utisak, a mogao sam da se kladim da u kategoriji filmske muzike, koju sam detaljno pratio, daju nagradu "Najgora muzika od 5 ponuđenih, a možda i šire".

Sve u svemu, volim da ga pogledam, drag mi je, pogledaću i Avatar sigurno, ali ne bih Kamerona ni u ludilu zvao najvećim režiserom svih vremena.
Dok ima smrti, ima i nade.

crippled_avenger

Ali, Cameron jeste najveći reditelj svih vremena. Čak i onda kad se potpisuje svojim pseudonimom Kathryn Bigelow :)

Kunac

Zamislite da su James i Kathryn imali dete? Ono bi sigurno bilo najveći reditelj svih vremena.

Tex Murphy

Quote from: crippled_avenger on 15-12-2009, 21:23:42
Ali, Cameron jeste najveći reditelj svih vremena. Čak i onda kad se potpisuje svojim pseudonimom Kathryn Bigelow :)

Pod tim pseudonimom je snimio svoj najbolji film :-)
Genetski četnik

ridiculus

Ne znam, možda se "vreme" stanjilo od kod sam zadnji put gledao. Svejedno da se potpisivao i kao Stanley Kubrick - i to bi bilo podložno diskusiji. Ali prepucavanje oko toga nas neće nikud odvesti. Svaka čast Cameronu što je uspeo da napravi u okviru Hollywooda i ovoliko, ali meni je njegov "mindset" suviše predvidljiv, takoreći "lak", da bih njega smatrao najvećim. Jedino što ima neku postojanost u kvalitetu isporučivanja.

Ne bih to nazvao američkim mindset-om, jer Titanik je najgledaniji film svih vremena upravo zbog popularnosti u ostatku sveta, tako da se ne može reći da je njegova priča samo po "američkom ukusu". Ali, opet, svejedno mi je kako se to zove. Zabavlja me, ne intrigira me.
Dok ima smrti, ima i nade.

Kunac

Meni su ČUDNI DANI podjednako dragi kao ALIENS i T2.

Ghoul

ČUDNI DANI su definitivno najprecenjeniji film među kameronofilima i k-kultistima.
to je, zapravo, jedan toliko oduran film da ću mu jednog dana svakako posvetiti podužu analizu.

mac

Ne ostavljaj za sutra ono što možeš da otaljaš danas.

Tex Murphy

Quote from: Ghoul on 16-12-2009, 00:55:47
ČUDNI DANI su definitivno najprecenjeniji film među kameronofilima i k-kultistima.
to je, zapravo, jedan toliko oduran film da ću mu jednog dana svakako posvetiti podužu analizu.

Šta fali tom filmu, osim groznog kraja?
Genetski četnik

Ghoul

kraj je toliko gnusno oduran i degutantno ogavan da mu i ne treba ništa više da ga usere.

Milosh

Quote from: Ghoul on 16-12-2009, 02:13:37
kraj je toliko gnusno oduran i degitantno ogavan da mu i ne treba ništa više da ga usere.

Mislim da preteruješ. To je slab i zbrzan kraj jednog do tada skoro pa savršenog filma, što je nedovoljno da do te mere pokvari utisak, a da ne pričam što taj film ima jednu od najbolesnijih scena viđenih u nekom mejnstrim filmu ikada; doduše, sve to kažem po sećanju starom više od deset godina...

Ghoul

to je kraj koji bukvalno negira ono što mu je prethodilo i toliko je kukavički odvratan da mi je muka kad samo pomislim na njega.
gledano na parčiće - da, ima tu dobrih parčića, kao i uvek kod katarine.
ali kao celina, sa TIM krajem, th krahom, to je tek jedan žešće okrnjen filmić.

Milosh

Kunac

Čudni dani su odličan film i to bi bilo to. Kada kažem odličan, mislim na sve segmente - od početka do kraja. Posebnu draž mu, slično Skrobonjinom Okotu, daje činjenica da se njegova budućnost (1999) u međuvremenu već dogodila. Ova činjenica prilično menja ponovno iščitavanje filma.

Tex Murphy

Kad smo već počeli slightly da oftopikujemo, evo mog haiku (rasističkog) rivjua Strange Days sa topika "šta sam lepo gledo a da oror nije".

STRANGE DAYS

Ovo je preko dva sata bio izvanredan film i onda se desio onaj neviđeno tupadžijski nigger-loving završetak (potpuno predvidljiv "plot twist" sa izdajničkim likom ne računam u mane jer valjda ide uz ovakve noar (or whatever) filmove). Naravoučenije: Nikad ne šalji ženu da radi posao Romana Polanskog.
Genetski četnik

Tex Murphy

Nu u sljedećem postu sam napomenuo da je film odličan bez obzira na taj kraj.
Genetski četnik

Kunac

crippled_avenger

Kraj je uvek teško napraviti u kreativnom smislu. Otud recimo u jednoj izrazito autorskoj kinematografiji kao što je naša, imamo jako loše i neubedljive krajeve obično bazirane na tome da se junak ubije ili bude ubijen.

crippled_avenger

Jezik vanzemaljaca

Jezik kojim govori pleme vanzemaljaca u filmu Avatar, Jamesa Camerona, osmislili su stručnjaci za lingvistiku sa Univerziteta u Južnoj Kaliforniji.

Profesor Frommer sa tog univerziteta, i Cameron, radili su četiri godine na osmišljavanju vanzemaljskog jezika Na'vi, pošavši od oko 30 reči za imena junaka i delove tela koje je Cameron već osmislio, prenosi BBC.

"Ovo je vanzemaljski jezik, ali ga izgovaraju glumci, pa mora da se bazira na glasovima koje ljudi mogu lako da izgovaraju", objašnjava proferos Frommer prve korake u osmišljavanju sintaksičkih i gramatičkih pravila Na'vi jezika.

Dok su prve reči koje je osmislio Cameron, prema mišljenju ovog stručnjaka, imale polinežanski prizvuk, većina članova lingvističkog tima je predložila da vanzemaljski jezik treba da zvuči kao grčki ili japanski.

"Ovaj jezik svakako pozajmljuje različite gramatičke strukture i zvukove koji postoje u drugim jezicima – ali, nadam se da je kombinacija svega toga u Na'vi jeziku autentična", zaključuje Frommer koji je, pored osmišljavanja jezika, podučavao glumce i kako da govore na ovom jeziku.

Na'vi jezik do sada ima oko 1.000 reči, a profesor Frommer još uvek radi na rečniku.

"Voleo bih da mogu da ga govorim tečno. Trenutno sam jedini koji u potpunosti razume gramatiku ovog jezika. Voleo bih da nas jednog dana bude više", komentariše Frommer navodeći primer klingonskog jezika osmišljenog za sporazumevanje plemena Klingonaca u Zvezdanim stazama.

"Danas postoji prevod Hamleta na klingonski, kao i klingonski klubovi širom sveta – grupe posvećenika koje se nalaze i pokušavaju da komuniciraju na tom jeziku. Ako se nešto slično desi sa Na'vi jezikom, bio bih presrećan", zaključuje profesro Frommer

Kunac

To sa ubijanjem junaka je biranje najlakšeg puta. Junak mrtav: the end. Neki put to ima smisla, često je nakalemljeno u nedostatku boljih ideja.

crippled_avenger

Pa, naravno. Ali, teško je smisliti dobar kraj...

zakk

Quote from: crippled_avenger on 16-12-2009, 15:38:06"Danas postoji prevod Hamleta na klingonski, kao i klingonski klubovi širom sveta – grupe posvećenika koje se nalaze i pokušavaju da komuniciraju na tom jeziku. Ako se nešto slično desi sa Na'vi jezikom, bio bih presrećan", zaključuje profesro Frommer

Star Trek Klingon Hamlet taH pagh taHbe' (To be or not to be)
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

crippled_avenger

Što bi rekli Neon Neon:

She had a face from an animation
Before a cinema screen projection
And if you ever got bad reception
She'd flash a smile and change the perception

She got suspicious of my intention
I didn't give her enough attention
Like I would give into some temptation
I think her head needed medication

I told her on Alderaan
That nothing else was going on
x4

One day I took her to see the doctor
He put her in a cell and locked her
And all the patients, they started to mock her
For ever thinking that someone would leave her

I told her on Alderaan
That nothing else was going on
x4

Lord Kufer

Quote from: crippled_avenger on 16-12-2009, 15:34:47
Kraj je uvek teško napraviti u kreativnom smislu. Otud recimo u jednoj izrazito autorskoj kinematografiji kao što je naša, imamo jako loše i neubedljive krajeve obično bazirane na tome da se junak ubije ili bude ubijen.

Zato kraj ne treba ni praviti  xrofl

Kunac

Quote from: Lord Kufer on 16-12-2009, 16:56:28
Večeraske ću da gledam Avatara pa ću da ga ispljujem samo tako  :evil:
Slađe je kad se pljuje po nejači. Na primer: po Robu Bradonji Zombiju.

Doduše, i Kameron je bradonja. Ali više klase. Mada, izgleda da je u poslednje vreme počeo da se brije...

crippled_avenger