• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

E sad više nema zajebavanja! Tatko se vratio. Kreće AVATAR

Started by crippled_avenger, 09-01-2007, 02:22:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Milosh

Quote from: Ghoul on 21-12-2009, 22:57:05he he, već sam navukao grdan hejt na sebe na netu - avatarulja će da me razapne, grdni neki linkovali ovaj rivju, pljuvanje po ghoulu sve u 16.
ali, to je sve business as usual.

Stoji to što kaže John (uostalom samo bacite pogled na imdb forum), ali ja mislim da je problem sa nekim tvojim rivjuima što su tako napisani da se stvara utisak da ti želiš da te ljudi hejtuju zbog njih, a naročito je problematično to što povremeno prozivaš potencijalnu publiku nekog filma u smislu da su oni kojima se to sviđa su takvi i takvi. To se naprosto ne radi. Ne zbog nekakve finoće ili korektnosti, već zato što je to onda loša kritika i ja sam ti ovo već sto puta rekao i još toliko ću puta ponoviti ako treba. E sad, u slučaju ove konkretne kritike to i nije tako strašno, mada imaš taj jedan pasus pri kraju gde to potežeš, a i smaraš već uveliko sa tim fejk, fejk, fejk (ovde si to ponovio dva puta, jednom velikim slovima i jednom obično). Sem toga, ja se u velikoj meri slažem sa napisanim, a i sam sam u mojoj kritici koju danas poslah nešto slično napisao, samo dosta uopštenije i sažetije (i nešto finije), a i dao sam filmu istu ocenu. A da li će biti hejt mejla, to ćemo tek da vidimo...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Lord Kufer

Marketing. Gul zna da provokacija izaziva emocionalnu reakciju, čak zna i tačno koji ključ da upotrebi  xnerd

Ygg

Ja sam reagovao zbog ovog:

Quoteočito je da ima rulje kod koje tako jeftini trikovi pale – prostota se da zaseniti tim ćiribu-ćiriba forama i hipnotisati tehnički, veštački, neumetinički proizvedenim zamućenjem vida. a to je tako zbog toga što ciljna publika ovog filma nisu oni koji su odrastali na knjigama (iz kojih je maznuo neke krupne elemente zapleta) niti na filmovima (onim pravim, pre lukas-spilberg-džekson zaglupljenja), već na video-igricama. as simple as that! ko se napaja fejk svetovima iz igrica, njemu će fejk svet nesrećno-nazvane pandore (?!) da legne ko budali šamar, a svo to mrdanje i vrtoglavica i 3-D efekti biće tom nesrećniku ekvivalent 'avanture'. ali za moje pare, avantura je LORENS OD ARABIJE, a ne ovaj 3-D mikijev zabavnik za retarde nacrtan u kompjuteru.

Dakle, ljudi kojima se Avatar svidio su rulja, nepismeni, prostaci, nisu odrasli na dobrim knjigama niti filmovima već na video igricama (Meho, reaguj!), a na kraju su i retardi.
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

Ghoul

Quote from: Milosh on 22-12-2009, 02:27:15povremeno prozivaš potencijalnu publiku nekog filma u smislu da su oni kojima se to sviđa su takvi i takvi. To se naprosto ne radi. Ne zbog nekakve finoće ili korektnosti, već zato što je to onda loša kritika

aman.
ovo nije kritika nego rivju.
to sam jasno razlučio na blogu, i mislio sam da su bar pažljivi čitaoci to primetili.
KRITIKU ću pisati za FILAŽ ili tako negde.

osim toga, kako da se u rivjuu ne osvrnem i na rulju koja na ovo seče vene kad je njiov tok svesti otprilike ovakav - sledi KVINTESENCIJALNI avatar komentar sa jednog foruma:
"Vizuelno savrsenstvo. Vizuelno ce se filmovi dijeliti na prije i poslije Avatara. Prica je blago receno banalna ali koga je to briga kad one biljke svjetlucaju onako lijepo. Nova era u holivudu je pocela."

:roll: :twisted: :evil: :cry: :x :x :P xrotaeye xrotaeye xfoht xrofl
https://ljudska_splacina.com/

Tripp

Da se i ja prijavim na listing, samo kao anti-hejter. Ocito je da sam kupio govna svojim predvidjanjima o Avataru i otisao vjerovatno predaleko u tome. Svakako sam otisao da gledam sranje (zato sam i poveo sestrica sa sobom, da ne kazem kako sam uzalud trosio pare, noge i razum). I izisao sam iz bioskopa... moze se reci, pa, i vise nego iznenadjen. Stoga cu se truditi da vise ne radim te stvari. Recimo, do juce sam mislio da ce i Kingov novi roman biti nesto vrijedno citanja, jer mi je falio neki novi dobri horor kojim bih omrsio brke - ali cesto fulam na najprostijim stvarima, valjda zbog vlastitog entuzijazma koji uposlim u tu svrhu.  

vec sam rekao Willome of the Whipsu da je mi je Avatar nadomjestio sve sto sam propustio preziruci filmove kao sto su Star Trek i Star Wars. Sto sam stariji sve manje strpljenja imam da slusam njihove fanove i ozbiljnije teoreticare kako udaraju po bubnjevima deklamujuci imena tih filmova...

Jednostavno ne shvatam te serijale danas, kao sto ih nisam shvatao prije 20 godina (Mad Max 3 cak i kao klincu bio mi je jaci od svih). S druge strane, LOTR trilogiju sam pogledao dvaput i dopala mi se, i to ce biti citava moja avantura sa fentazijem. Kako god bilo, uvijek bih dao prednost vanzemaljcima i kolonizacijama drugih planeta, nego vilenjacima, pingvinima i zlim carobnjacima. Avatar se valjda nekako podvukao pod pravila - da se tako izrazim - mojih skrivenih tendencija da konacno pronadjem neku infantilnu, solidnu spejs-operu koju bi valjalo pogledati mozda i nekoliko puta. I ne samo to; ponekad volim i procitati takvu vrstu SFa.

Necu spominjati pricu, jer se o njenoj banalnosti vec raspredalo tusta i tma po Forumu, premda sam misljenja da nije impresivno losa poput Titanika. Prvo sto me je odusevilo i donekle zapanjilo nisu efekti koliko mizantropska i ekstremna anti-americka poruka, koju bih mozda i prokljuvio da sam svjestan da je takav jedan film radio iranski ili iracki reditelj; odnosno bilo ko drugi. Prilicno jednostavno je svedena svrha citave ljudske civilizacije i to bez isusovskih ili bilo kakvih religioznih referenci koje su umalo upropastile District 9 - svakako bolji film od 'Avatara'. Sve ostalo sto nalikuje religiji pretpostavljeno je prirodi, i ti naizgled priprosti antropoloski izleti (koji u stvari cine pola filma) - mene su potpuno prikovali za stolicu. Ja sam i u ovoj nasoj realnosti manje-vise opcinjen time, a narocito BBC okumentarcima Dejvida Atenboroua, i necu kriti da mnogo puta nisam pomislio kako je Kameron toliko toga capio upravo od Atenboroua.

Dakle, jesam uzivao u 'Avataru' i progutao sve sto se moglo progutati, ali znajuci Kamerona ovo je moglo imati daleko, daleko jaci rejting i nivo ozbiljnosti i nemilosrdnosti koji PG-13 djecica i ne bi trebala ni da pokusaju da razumiju [a da se pritom, naprotiv, srz fabule uopste drasticno i ne mijenja]. Naravno, u to ime i danas stoji 'Starship Troopers', medjutim on se dogodio prije 12-13 godina, i ta bizarna perfekcija jeste cedo neke druge i manje sladunjavije ere, cini se.

...Ovako mi 'Avatar' sa bebi-rejtingom vise djeluje kao neka reklamica za novo doba CGI i mam osjecaj da ce uskoro poceti da se sve cesce rade ovakvi projekti, ali isto tako mislim da prema njima, na svu srecu, nece biti iskazana toliko velika tolerancija, kao sto se inace ocekuje.    

Kada sam odgledao Watchmen dao sam mu 9, iz predostroznosti da se mozda nisam prevario posto mi se cinilo da sam ovako ozbiljne adaptacije generalno sretao malo puta do sada. Na drugo gledanje sam odmah to povisio na 10. Cak je i trece gledanje potvrdilo [meni samome] da je film bezmalo besprijekoran. I momentalno razmatram da li bi ga vrijedilo staviti medju 15-20 personalnih omiljenih filmova.

'Avataru' bih na prvo gledanje dao 8/10, pa cu vidjeti da li to valja da ide nize ili vise nakon drugog gledanja jer, makar iz ove moje perspektive, tvrdim da taj film sigurno zavrijedjuje da se pogleda jos jednom.

P.S. I, da, kada vec Ghoul pomenu Hornerovu muziku u 'Avataru' - da li je ko, osim mene, vidio djelimicnu kopiju Hornerove teme iz 'Troje', jos jednog filma koga prilicno simpatisem? Kako je to Kameron mogao dozvoliti? Ja ne bih. Medjutim, da li se radi o otvorenom omazu tome filmu ili mozda samom Horneru - it's worth pondering about.   

Btw, Ghoul - odlicna kritika.
'Hey now!'

mac

Quote from: Le Samourai on 22-12-2009, 02:18:06Ali Avatar, suprotno verovanjima, nije ljudsko bice sa emocijama koje bi trebalo uzimati u obzir.

Dobro onda, evo malo jasnije, koja je razlika između "ovaj film mi se ne sviđa" i "ti si budala što voliš film pravljen za budale"?

Ghoul

hvala, tripe, mogo bi i ti nešto za blog sročiti na ovu temu, da imamo različita mišljenja (pošto onu mrcinu whipsa mrzi da kuca).
inače, čudi me da nisi ispravio moj lapsus za knjigu TRAGOM ATLANTIDE - siguran sam da si to čitao, je li? ja tek sad primetih da sam malkice izmenio orig. naslov, pa sam smesta editovao.

Ghoul

Quote from: mac on 22-12-2009, 10:02:25
Quote from: Le Samourai on 22-12-2009, 02:18:06Ali Avatar, suprotno verovanjima, nije ljudsko bice sa emocijama koje bi trebalo uzimati u obzir.

Dobro onda, evo malo jasnije, koja je razlika između "ovaj film mi se ne sviđa" i "ti si budala što voliš film pravljen za budale"?

razlika je u tome što "ovaj film mi se ne sviđa" nije ni kritika ni rivju ni ništa - to je, prosto, opinion - a opinione, kao i asshole, ima svako, pa zato i nemaju neku težinu, tako izloženi.

ono što macu izmiče jeste da moj RIVJU nema oblik "ti si budala što voliš film pravljen za budale" (kako se njemu prividelo, jer ga je očito lično shvatio), već "koji elementi filma AVATAR njega čine naročito pogodnim za to da se dopadne budalama".
to je već, ako ne KRITIKA, a ono barem RIVJU: svakako 2-3 nivoa iznad golog opiniona "ovaj film mi se (ne) sviđa."
pritom, moja teza uopšte nije da je svako kome se avatar dopao budala, već samo da je film naročito prilagođen tome da osobama poput gore-citrane-i-u-moj-potpis-stavljene budale najbolje legne.
to ne isključuje da će nekim drugim svojim aspektima apelovati na neke nebudalaste osobe iz nekih njihovih razloga - koje tek treba da čujemo, jer AVATARObranitelji zasad ne iznesoše ovde ništa više od opiniona tipa "ovaj film mi se sviđa."

mac

Quoteavatar je besramno patetična hipi-baljezgarija, čak još banalnija i gluplja nego što sam mislio
Avatar je spirit lifting epopeja s kojom sve normalne osobe mogu da se identifikuju.

Quoteto je jedna zaslađena, ljupka džungla nekoga ko nije pažljivo gledao filmove vernera hercoga, recimo, i ko stoga nema pojma o tome kako takav eko-sistem stvarno funkcioniše.
U pitanju je ekosistem bitno različit od našeg, jer gde mi imamo samo Gaja teoriju oni imaju samu Gaju. Otkud ti znaš kako funkcioniše vanzemaljski ekosistem?

Quoteu AVATARU nema ništa od moćno-osmišljenih priča krcatih zanimljivim likovima i situacijama i – naročito – natrpanih saspensom
Nisi u pravu. Priča jeste moćna, a likovi jesu zanimljivi. Možda ne tebi, ali ima kome jesu. AVATAR nije ni koncipiran kao triler, tako da saspens nema funkciju. Nisi u pravu kad insistiraš na saspensu.

Quoteemotivno potpuno prazan i čak smešan film.
Opet, to važi za tebe, a moje je iskustvo potpuno drugačije. Emotivno ispunjavajući film. Mogao je i duže da traje što se mene tiče, nisam ni primetio da je prošlo tri sata.

crippled_avenger

Kao i svaki film tako neuračunljivo velike ambicije, AVATAR sigurno ima puno problema. Ali, ono što je glavno pitanje jeste da li ima ključni problem, a to je funkcioniše li ili ne, i to ćemo videti.

Što se mene tiče, celo jutro dobijam SMSove od prijatelja koji kažu da se sneg topi i da se moj susret sa Tatkom približava, ali od mene ne treba očekivati "objektivnost", iako sumnjam da je ona i inače moguća.

Što se argumenata tiče, ni protivnici AVATARa se nisu pretrgli od argumentacije, osim opštih mesta baziranih opet na ličnom utisku. Nisam video neke argumente i ubedljive formulacije koje objašnjavaju zašto nešto nije dobro, zašto je glupo i sl. To su sve neke paušalne kvalifikacije.

Da je nešto glupo to ne znači ništa. Isto tako i "banalno". Procene emotivnog utiska u smislu "meni ovo..." isto nisu neki argument. Ne mislim ja da Ghoul i Milosh lažu, i razumem njihovu potrebu da sad dočekaju nekog s kim bi mogli da raspravljaju ali ovde nekog štofa za ozbiljnu raspravu nema.

No, nije AVATAR Memorandum SANU. To je isto film koji ljudi vole ili ne vole. Zašto bi se iko raspravljao sa Ghoulom oko toga?

Vidim da se Ghoul oštri sa neku vrstu konflikta, sukoba, vređanja, da jedva čeka da mu se neko usprotivi, međutim očigledno je AVATAR blagotvorno delovao na one koji su ga razumeli i oni ne žele da ulaze u klinč sa Ghoulom. Zašto bi neko kome je prijatno posle nekog iskustva poput AVATARa, filma jednog velikog reditelja, uvodio osobu kao što je Ghoul u svoj život i, polemisao sa njiim, kada zna da to ionako nema svrhe, da Ghoul ionako neće prihvatiti nijedan tuđi argument ili utisak, i da je jedino što ga može dočekati neka neprijatnost ili uvreda?
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Nightflier

@Tripp

Hmmm... Dali smo "Avataru" istu ocenu. Kada si pomenuo "Nadzirače", zatekao sam se potaknutim na razmišljanje o tome kako bih taj film ocenio. U suštini, isto osmicom. Zanimljivo mi je što su mi se "Nadzirači" gdegde činili razvučenim i dosadnjikavim, naročito kada dominira unjkavi glas Dr Menhetna. Nasuprot tome, "Avatar" mi ni u jednom trenutku nije bio dosadan, niti sam primetio koliko je vremena prošlo od početka projekcije do kraja, unatoč relativno neudobnim sedištima centra "Sava". Ko god da je režirao "Nadzirače" nije bio u stanju da Murovo ludilo potpuno pretoči na platno, dok je Kamerun od jedne planetarne romanse (kako su inostrani teoretičari žanra klsaifikovali "Avatara") napravio više nego gledljiv i zabavan film, mada malčice nedovoljno ispunjavajući. Možda bi bilo bolje da film nije baš toliko očigledno koketirao s konzumentima WoWa i sitnom đecom uopšte. U svakom slučaju, nadam se da će toga biti još. Nimalo mi ne bi smetalo da se "Avatar" pretvori u trilogiju. Setimo se samo da je Pandora većim delom neistražena i da su plemena koja su se sukobila s rudarima došla s udaljenosti od najviše dve nedelje puta. Dakle, ako nam je Kamerun pokazao elfove, a što ne bi nešto kasnije i dvorfove? "Avatar" svakako ima potencijala da se pretvori u nove Star Wars.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Tripp

Slazem se da Watchmeni nemaju bezgresno preveden Murov suludi univerzum na celuloid, medjutim taj film prvobitno nikada i nije trebao da bude snimljen. Mene je prvo zaprepastila dramaturska adaptacija, pa tek onda sve sto ono slijedi, jer nisam vidio nimalo smisla u odluci da se snimi anti-superhero film sa implikacijom da od gledaoca posto-poto iziskuje da bude dovoljno bezvoljan i fatalistican kako bi pratio seciranje jedne globalne melanholije kao sto je homo sapiens. Zato mogu reci da sam tek na drugo gledanje konacno i odgledao Watchmen. Na kraju, Watchmeni su u potpunosti destimulisuci film, i to je jedan aspekt koji 'Avatar' mislim da nema, bez obzira sto prvi svoju pricu zasniva na antiutopiji a drugi na utopiji - dakle na potpuno dva razlicita filozofska koncepta - iako je obojici tematika bezmalo identicna; mogu cak reci i da funkcionisu iz istog izvora.

Takodje, nije da Avatar ne obiluje stupidnjikavim i derivativnim, obligatornim, momentima, ali da ne postoji  prividna kameronova tezina iza svega toga (a ovaj je, za razliku od 'Titanika', garantovano nosi)  - sigurno bi mi bio daleko manje znacajan,a ocito i ljudima u sali.

Recimo, na mojoj projekciji NIKO nije ni zucnuo (pravo malo cudo), sto malko govori i o utisku koji je ova bajka programirana da ostavi na sve uzraste. Uostalom, i sa mnom je bio isti slucaj - nisam ni stigao da provalim da film traje toliko koliko traje.

U stvari nije prica nikakav problem koliko neizgradjena karakterizacija, medjutim ako se popuse prvih 30-ak minuta, mislim da ce u 'Avataru' fin broj ljudi biti osudjen da ipak nadje malo magije. Na kraju krajeva, ja se nisam zaljubio u talente bilo kojih glumaca [mada Zoe Saldana jeste sexy a multitalentovanog Stephena Langa volim nista manje nego kada sam, ga prvi put vidio u 'The Hard Way' a potom i u 'Tombstone'], kao sto mi se, recimo, dopala vecina pojedinaca iz 'Watchmena' kada sam ga odgledao. I vezujem to za nedostatak valjanijeg podteksta kod karakterizacije. Znaci, za sada u tome vidim jedinu slabiju kariku 'Avatara'.   

Sto se tice nastavaka, momentalno ne bih bio raspolozen za tako nesto, a prevashodno zato sto bi Kameronu takav projekat oduzeo jos nekih 5-6 godina zivota i plus sto bi jos vjerovatno usput zaradio i Zemeckis-virus i nikada se ne bi skinuo sa ovakvih stvari. Istovremeno, mozda bi nastavak bio nadasve bolji (a razloga za nastavak sigurno ima), ali bi onda taj projekat odstranio unikatnu iluziju koju posjeduje ovaj film.
'Hey now!'

crippled_avenger

THE SCIENCE OF AVATAR

Historically, movie directors have had their asses kicked by
astronomers as far as taking us to exotic worlds. For the most part,
movie planets look like an extreme form of Earth -- they almost always
have an oxygen atmosphere at an Earthlike pressure and gravity. Movie
planets don't even come close to matching the diversity of worlds in
our solar system: the surface of Io is a mottled, sulfurous
orange-yellow, constantly being repaved by volcanoes shooting hundreds
of miles into the sky. Titan has a thick smog atmosphere that blots
out the sun and rains hydrocarbons. Mars has planet-wide dust storms
and a 17-mile-high volcano that nearly reaches above the atmosphere.
Venus has a crushing, choking sulfur dioxide atmosphere with a
pressure 92 times that of earth, and a temperature that can melt lead.
Enceladus shoots ice geysers into space. And the real Pandora orbits
within the rings of Saturn. These are only a few of the hundreds of
planets, minor planets, and moons in our solar system: we've
discovered hundreds elsewhere in the galaxy, some of which seem even
crazier: super-Earths, nearly boiling puffed-up Jupiters, and objects
that may be free-floating rogue planets without a star.

So I can't think of a better use for 3d and a few hundred million
dollars of effects than filmmakers starting to raise the bar to
finally approach the awesome reality of nature. Due to the limits of
budgets, finances, and creativity, I can't think of another film that
has attempted something near the scale of what Cameron has done here.

I'll address the different aspects of the science in sections.

FLORA AND FAUNA

From a visual perspective, Avatar's Pandora is breathtaking. While
most movies have only hinted at the exotic nature of their worlds with
an establishing matte painting or two, here Cameron takes us on an
elaborate three-dimensional tour though various habitats, from the
treetops to the forest floor. He's created a whole ecosystem, from
semi-intelligent trees to giant land and air creatures. Most seem
inter-related via symbiotic relationships. In fact, Cameron has taken
the Gaia hypothesis, that the biosphere of the Earth is itself a kind
of living entity, and sexed it up – the biosphere of Pandora is
essentially a god, and it's networked! Creatures can plug into each
other via what amounts to USB hair and fiber optic roots. While some
of these ideas are not without their faults (see below), Cameron gets
points for creativity – this is true science fiction, not space opera.

I do have one minor complaint, that given their networking abilities,
the Na'vi should not be so technologically inferior to the humans. On
Earth, the largest barrier to technological progression was that
information that existed in the brains of primitive humans could not
be easily shared or preserved. As soon as writing was developed,
suddenly it was possible to store information outside of the brain,
and record and build upon knowledge. The knowledge available to a
human or tribe went from one brain's worth (and a minimal amount of
oral tradition), to thousands, and ultimately billions of brains'
worth. The result was a technological and social explosion. Hominids
have had technology like spears for about half a million years, but
only 7,000 years after the development of writing we had left the
planet. And the sharing of knowledge is still undergoing a revolution
with the development of the internet. Now we have instantaneous
access to the combined knowledge of the entire history of humanity.

Since the Na'vi have had the ability to download information and share
it in a massive network for long periods of time (evolutionary
timescales), they should be way ahead of us in terms of technological
development. Still, I have to give Cameron a pass here. It is
thematically necessary that the Na'vi are technologically primitive,
and their root-network is necessary to the plot. Maybe you could say
that they could have evolved more technology, but they don't need it
or want it. Still, that reeks of the "Noble savage" idea, and I have
to agree with Stephen Pinker that that is a bunch of hoo-ha.

But my major complaint from an evolutionary standpoint is that there
is no way in hell that life on Pandora would evolve to look so similar
to Earth life: there are humanoids, space horseys, hammerhead
rhinoceri, and pseudo-pterodactyl beasties. And to make it worse,
they have DNA, and the DNA is close enough to our own that Na'vi and
human DNA can be combined! Again, I have to give Cameron a pass.
First, it is easier for the audience to relate to familiar things.
And more than that there is a significant plot point that I won't
spoil towards the end of the film that hinges on humans and Na'vi
having similar DNA.

One way out of both my evolutionary nitpicks is the panspermia
hypothesis -- that life in the galaxy was seeded in multiple places by
an advanced civilization. But even then the odds against evolution
producing such similar animals on different planets is astronomical.
Since we have a clear record of evolution on Earth, some civilization
would have had to keep taking specimens from earth, first
pterodactyls, and ultimately humans (after they evolved), and then
would have had to deliver them to Pandora, possibly modified via
genetic engineering. That would be an interesting sequel: humans and
Na'vi come together to confront their godlike humanoid ancestors!

Grade on astrobiology: A for the scale of the ecosystem, C for being
too much like Earth – call it a B overall.

WORLD AND STAR SYSTEM

Pandora is a moon of Polyphemus, a fictional gas giant orbiting Alpha
Centauri A. I've always wanted to know what the view would be from
the moon of a gas giant. Can you imagine a quarter of the sky being
taken up by a massive cloud-covered planet visible night or day? We
get to see it in Avatar, and since Jupiter is the king of the gods,
maybe majestic is an appropriate word to describe it. I wonder if
Cameron's choice to set this on the moon of a gas giant wasn't a slap
in the face to Lucas, as if to say "this is RETURN OF THE JEDI done
right." (I know it is ambiguous in the Star Wars universe whether or
not Endor orbits a gas giant.)

But what had me really geeking out is the choice of the star system.
Alpha Centauri A is perfect. First, as the closest star system to the
sun (4.37 light years), it may well be the first star we travel to.
Second, it is familiar in that you can see it with the naked eye if
you live in the southern hemisphere – it is the brightest star in
Centaurus. Actually, what appears to be a single star can be resolved
as a binary system if you use a telescope. It is Alpha Centauri A, a
bit more massive than the sun (1.1 solar masses), and Alpha Centauri
B, a bit less massive than the sun (0.9 solar masses). The choice of
G-type stars near the mass of the sun is great – they last for
billions of years – plenty of time for life to evolve. They are in an
elliptical orbit around a common center of mass, which means they come
together and drift apart over the course of one 80 year orbit. The
two stars get as close as 11 astronomical units (an AU is the average
Earth-Sun distance; 11 AU is about the distance to Saturn), and get as
far apart as 36 AU (about the distance to Pluto).

Would you see the companion star (Alpha Cen B) in the sky from
Pandora? That depends on where it is in its orbit. At the farthest
distance it would be a few hundred times the brightness of the full
Moon as seen from Earth. But your eyes are logarithmic detectors, so
it would actually only seem a few times brighter than we perceive the
Moon. At its closest approach, Alpha Cen B would be a few thousand
times as bright as we see our Moon. This is not all that bright – in
comparison, on Earth the Sun is about half a million times brighter
than the Moon. So on Pandora, if Alpha Cen B is up in the daytime
then you might not even notice it, depending on how far away it is in
the sky from Alpha Cen A. But if it is up at night (as it would be
for half the year), it would never get completely dark – the sky would
just be kind of dark blue.

Technically, there is a third star in the system, Proxima Centauri,
but it is a tiny red dwarf a huge distance, about 12,000 AU, away – it
is not even clear it is bound to the system. At any rate, it would
not be prominent in the sky as seen from Pandora. Incidentally, my
first job as a graduate student was to help calibrate the fine
guidance sensors on the Hubble Space Telescope to help my advisor look
for planets around Proxima Centauri. Sadly, we didn't find any.

It is an interesting question as to whether planets around either
Alpha Cen A or B could exist in stable orbits that would last for
billions of years. You might think they couldn't because the gravity
of the other star would perturb any forming planet.
However, simulations show that at least at Earth-like distances,
stable planets can form in that system.

Grade for astronomy: for the choice of star system, setting in on a
moon, and around a gas giant, Cameron gets an A+.

THE STAR'S EFFECT ON LIFE

Electromagnetic radiation comes in many forms, gamma rays, x-rays,
ultraviolet, visual, infrared, and radio. Our eyes evolved to see in
the narrow range that the sun has its peak output -- the visual band
-- and the flora and fauna of Earth evolved pigments and colors that
work at these wavelengths. But this isn't universal -- some animals
can see a narrower region of the spectrum than us, and others see
farther into the ultraviolet or infrared. Our cornea blocks most UV
light, but bees, for example, don't have one and can see farther into
the UV. They can see patterns in flowers that we can't.

In fact, colors are really something manufactured in our brain –
physically colors are just different wavelengths of light ranging
uniformly from short wavelengths (violet) to long (red). What we see
as blue or green or red helps us differentiate sky from grass from
blood, but to a creature from another world, all these things might
appear as the same color. In fact, you could imagine that bats might
use echolocation to "see" rough surfaces as one color and smooth
surfaces as another. So since colors are something created by our
brains and not intrinsic to the universe (only wavelengths of light
are), it is virtually certain Pandorans would see color differently
than we do.

Alpha Cen A has almost the same temperature as the Sun, but it is just
a bit hotter. As a result, the star puts out most of its light at
visual wavelengths just like the Sun. But the star's output is only
part of the story – the oxygen and ozone in our atmosphere block much
of the ultraviolet light from the Sun, and water vapor blocks some of
the infrared light. Pandora doesn't have an oxygen atmosphere (if the
movie mentioned what gasses it contains, I didn't catch it), so we
might expect more of the ultraviolet light to reach the surface. The
creatures there might be able to see farther into the ultraviolet.
There might be all kinds of patterns that the inhabitants of Pandora
can see that just look blue to us. Maybe that's which there are so
many blue colors in the film. To take this a step farther, I would
have loved to see a scene where a character sees beautiful colors or
patterns as an Avatar, only to have this beauty evaporate into a
uniform sea of blue when he sees the same vista with human eyes.

Another feature of Pandora adding to the ubiquitous shades of blue is
that bioluminescence seems to be a staple of the ecosystem. As
Massawyrm points out, this makes sense for a world that may spend days at a time
shrouded in darkness. Remember that a day occurs when Pandora rotates
on its axis. But it might take a month or so to orbit its gas giant,
which we know looms large in the sky, and could blot out the sun for
days.

Grade for the astrophysics: For the fact that this world doesn't have
an oxygen atmosphere, and the plausible use of color, A.

PHYSICS

Since Pandora is a moon and is presumably smaller than the Earth, the
gravity would be lower. This is alluded to in the film, and creatures
do grow larger and survive falls from greater heights than you could
on Earth. I wonder if Cameron dialed in a different gravity to the
physics engine rendering everything. To my eye, for at least the
human scenes, the gravity looked just like Earth gravity, but then
again if the gravity is close the differences can be subtle.
Virtually all science fiction movies feature planets with gravity at
1g, since, of course, until now, filming has always been done on
Earth. Since here so much of the world was created inside the
computer, I would have liked to see this aspect pushed a bit farther.

In one of my biggest pet peeves regarding the science of Avatar, there
is one scene where the gas giant, Polyphemus, can clearly be seen to
be rotating in the span of about a second or two. Let's say it
rotates about a degree out of 360 degrees in those 2 seconds. That
means it makes one rotation in 720 seconds, or 12 minutes! Jupiter
takes about 10 hours to rotate. So the gas giant in Avatar rotates
about 50 times faster than Jupiter. Winds on Jupiter can exceed 100
meters per second, so the winds on Polyphemus would have to exceed
5000 m/s – this is supersonic and clearly implausible. Here's one
case where Cameron opted for visual effect over realism, but to me the
bargain isn't worth it. It looks unrealistic and takes me right out
of the movie. But I do like the look of the clouds on Polyphemus –
they look like a cross between Neptune and Jupiter. The highlight is
a giant storm resembling Jupiter's Great Red Spot. That is
particularly appropriate for Polyphemus, named after a mythological
cyclops.

But my biggest beef in Cameron's trading physics for visuals is those
goddamn floating mountains. Seriously, floating mountains? How the
hell do they stay up there? This is such an egregious flouting of the
laws of physics that surely there is some reasoning behind it.

Between the fact that Pandora seems to be sort-of at 1g, the
impossible rotation of Polyphemus, and the floating mountains, physics
is one one area AVATAR gets a marginal fail on Copernicus' Law of
Science Fiction. But on all the other aspects of science, Cameron
gets either a pass or passes with flying colors.

The dream of interstellar travel will only become a reality far beyond
our lifetimes. But I love the fact that today I can be deeply
immersed in not just a plausible, but a compelling alien world just by
putting on a pair of 3D glasses and visiting my local theater. Even
if I have to drive 100 miles to see it in IMAX, that is nothing
compared to interstellar distances! And I love that there is a
filmmaker that plays more than lip service to the science in his
films, stimulating discussion and thought about distant worlds among
geeks everywhere. I was inspired to do astronomy after seeing STAR
WARS as a kid. I'm willing to bet that a fair fraction of tomorrow's
astronomers will have decided to devote their life to the discovery of
new worlds because of AVATAR.

Mail Copernicus

-- Copernicus

Kunac

Ni ja, kao ni Tripp, ne bih voleo da Cameron krene da prirprema Avatar II. Bar ne još uvek. Godine i gravitacija čine svoje, a ja bih najviše voleo da Cam ispovrti jedna mračniji sf dragulj pre nego što iz njega ishlape životni sokovi - a ne da čekamo 15 godina or so na sledeći film. Battle Angel mi se dopada kao koncept, voleo bih da to bude sledeće i da se dogodi u naredne 3 godine...
"zombi je mali žuti cvet"

crippled_avenger

Lord Kufer

Na kraju će da napreve i obavezne studije Avatara, unezveritetski grad Pandorum (po uzoru na Biznislend), napisaće tomove knjiga o tome kako je Avatar zamišljan, pravljen, kako je rađen casting, kakve su sve CGI novotarije korišćene - hiljade ljudi živeće od ove nove industrije. Dejms Kameron će dobiti titulu "sir" od engleske kraljice, Legiju časti od Sarkozija, Vatikan će ga proglasiti svecem jer je na najbolji mogući način opisao Raj, teroristi će mu se zahvaliti na najbolji mogući način jer im je ukazao na slabosti okupatorske ideologije, dobiće Nobelovu nagradu za najbolji film (Avatar će biti povod da se osnuje ta nova fondacija), Žene u crnom će mu dodeliti plaketu jer je u filmu osuđeno masakriranje nevinih biljaka, bubamare i kolibri će mu isplesti venac od ladoleža, evolucija čitavog zemaljskog života doživeće snažan boost, a ljudski rod će se preporoditi i dobiti rep, pošto je to sjajna ideja koju je Bog, praveći Papana i Kevu propustio da realizuje na pravi način...

Nightflier

Moja pretpostavka o nastavku filma zasnovana je na premisama a) Da će se film pokazati zlatnom kokom, što će producente privoleti da se bace na izmuzivanje rečene koke; b) Da ne mora nužno Kamerun da bude režiser - dovoljno je da poput Džeksona bude producent i c) Čini mi se da je "endžin" za film urađen. Ne mora, valjda, da se razvija ništa novo, sem novih živuljki. Pretpostavljam da bi značajno pojeftinilo snimanje.
First 666

Ghoul

ma naravno: zlatnu koku su proizveli, legije konzumenata tih jaja orne su za još, nema razloga da iz njih ne izmuzu još dolara.

Le Samourai

Ali pricha? Gde je tu pricha za nastavak? Shta sada sledi? Antropoloshki kvazi-dokumentarac o mirnom zhivotu u skladu sa fluorescentnom prirodom?

Ghoul

kameron megalomanski najavljuje:
AVATAR 2 će za AVATAR biti ono što je ALIENS bio za ALIEN!

=još više vojnika, još veće oružje, još više štrumpfova, a možda će i ova njihova gea da se materijalizuje kao džinovska matica (ovog puta kao pozitivac), a protiv nje će da se pesniči neka nova vojničina (sa povezom preko jednog oka, i sa brčićima koje uvrće dok se cereka: 'a ha ha haaaa, štrumpfovi, smrsiću vam konce, polupaću vam lonce, a ha ha ha haaaa!")

Nightflier

Quote from: Le Samourai on 22-12-2009, 15:43:52
Ali pricha? Gde je tu pricha za nastavak? Shta sada sledi? Antropoloshki kvazi-dokumentarac o mirnom zhivotu u skladu sa fluorescentnom prirodom?

Vidi, ljudi su na Pandoru došli zbog onog imbecilno nazvanog minerala. Šta misliš, da će tek tako prihvatiti poraz? Ne, u filmu ima više nego dovoljno repova da bi se napravila trilogija.

Edit: Bio sam u pravu. Evo vest:

QuoteJames Cameron plans not one but two 'Avatar' sequels

ames Cameron describes sequel production plans to MTV News.
» Click to enlarge image
The story of Jake and Neytiri may continue in two more "Avatar" movies.

RELATED STORIES
Nobody blue about big 'Avatar' opening Roger Ebert: Review of 'Avatar'

Yes, there will be a sequel.

James Cameron, director of the weekend's hit sci-fi film "Avatar," tells MTV News he doesn't plan to follow the story of Jake and Neytiri for one more film — he's planning two more.

"I have a trilogy-scaled arc of story right now, but I haven't really put any serious work into writing a script," he said.

This first installment took four years to create, but fans might not have to wait that long for the next chapter. Much of the work on the original movie perfected the process for the next two, he said.

"Part of what we set out to do is create a world and create these characters," Cameron said. "From the time we capture and finish the capture, it's literally nine to 10 months to get the CG characters working, to get their facial musculature working. ... So now we have Jake, we have Neytiri. Sam can step right back into it, the characters will fit them like a glove, and we'll just go on. So a lot of the start-up torque that had to be done for one movie really makes more sense if you play it out across several films."

"Avatar" opened this weekend to a $232.2 million worldwide gross.

Last week, Cameron reflected on his previous successes — and when, in the process of the films' rollouts, he knew they were successful enough at the box office to cover their enormous production costs. He said he didn't expect the kind of big opening weekend for "Avatar" that he got with his other landmark movies, such as "Titanic" (which has now grossed nearly $2 billion) and "Terminator 2: Judgment Day."

"Let's face it. It wasn't settled on 'Titanic' till week 10. 'Titanic' was the No. 1 picture for 16 weeks. I don't expect that kind of performance out of 'Avatar."'

But, he added, "if we announce the sequel, then we hit the number."
First 666

mac

Quote from: Le Samourai on 22-12-2009, 15:43:52

Mogući nastavci:

1. Korporacija se vraća, ovog puta spremna na sve (ovo je realan scenario)

2. Šteta koju je korporacija načinila u prvom delu uništava balans u prirodi, i nastaje kuršlus za koji ljudi više i nisu potrebni. Ovaj unobtanijum ipak čini da planine lete, to meni ne deluje kao stabilno okruženje.

2b. Uticaj koji je korporacija načinila u prvom delu uništava balans u glavama nekih Na'vija, i nastaje kuršlus za koji ljudi više i nisu potrebni. Ali ljudi sad imaju petu kolonu na planeti.

3. Dolazi treća vanzemaljska strana koja je nemilosrdnija od ljudi. Ovo je podvrsta prvog scenarija, gde ljudi imaju priliku da ovog puta budu s dobrim momcima, i gde se pokazuje da tehnologija nije sama po sebi loša, ako je u rukama dobrih momaka.

4. Naš avatar ima zdravstvenih problema jer ipak nije 100% Na'vi, tako da mora da ode na drugi kraj meseca i ubere pandoranski runolist potreban za čarobni napitak koji će ga izlečiti.

Ghoul

a možda bi najbolje bilo da ALIENS dođu među ove štrumpfove i pokažu im svoju mamu-prirodu!

Milosh

"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Vampirella

Gomila CGI-ja, 3-D? Ocito nesto prikrivaju. Nisam gledala, niti cu.
Satan my master.

Ugly MF

Quote from: Ghoul on 22-12-2009, 16:09:50
a možda bi najbolje bilo da ALIENS dođu među ove štrumpfove i pokažu im svoju mamu-prirodu!

In Ghouleta we trust!
A najbolje od svega da Predatori dodju brodom i posipaju one facehuggere da nakote Aliene!
A usput skupljaju trofeje od Nosocekicara i Crnopasova!!!

vilja

Quote from: Ella on 22-12-2009, 16:23:49
Gomila CGI-ja, 3-D? Ocito nesto prikrivaju. Nisam gledala, niti cu.

Takođe. xcheers

Alex

Ovo je pravi trenutak da se prisetim leta te 1985. ili je ipak bila 1986. godina? Tada su filmovi u domaćim bioskopima kasnili bar godinu - dve. Stigao je Terminator u moj bioskop i rekoh sebi - 'ajde da vidim, je li Švarceneger uspeo da snimi neki dobar film posle Konana. Inače, u to vreme sam se već 2-3 godine ozbiljnije interesovao za film i pratio dešavanja, što je u mladosti dug period. Jedino predznanje o Terminatoru mi je bio negativno intoniran tekst-prikaz u YU videu.

Po izlasku iz bioskopa bio sam ošamućen, kvalitet filma je bio iznad svih očekivanja, utisak fantastičan, sa režijom koja je nadmašivala sve moje dotadašnje favorite, poput De Palme, Voltera Hila, Karpentera, Bedema. Taman što sam izašao iz bioskopa, iz prve predstave, naišao je moj prijatelj (k'o juče beše) koji je krenuo u drugu i postavio mi uobičajeno pitanje - kakav je film? Teško je objasniti, biće ti jasno kad odgledaš, sačekaj me da kupim i ja kartu, idem ponovo. Sutradan smo gledali opet, a posle njegovog prvog, a mog drugog gledanja rekao sam mu - pamti moje reči prijatelju, ovaj čovek će postati najbolji režiser današnjice.

Tako i bi.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Tex Murphy

Quoteovaj čovek će postati najbolji režiser današnjice.

Ti si nešto pobrkao. Terminatora nije režirao Piter Vir nego Džejms Kameron.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Tex Murphy

Quote"Vizuelno savrsenstvo. Vizuelno ce se filmovi dijeliti na prije i poslije Avatara. Prica je blago receno banalna ali koga je to briga kad one biljke svjetlucaju onako lijepo. Nova era u holivudu je pocela."

Eto, ovo je na primjer vrlo interesantno. Ja sam uvijek za ignorisanje priče ako film lijepo izgleda, obožavam Matriks, Gospodara prstenova, Titan A.E. i svašta drugo. Ako me neki film oduševi svojim fenomenalnim izgledom, a priča nije baš previše iritantna, redovno sam sklon da takve filmove nazovem remek-djelom. Dakle, teško da postoji veći šareniš-paćenik od mene. A i obožavam video-igre.

Tragedija je što Avatar NIJE vizuelno savršenstvo, filmovi se NEĆE dijeliti na one prije Avatara i one poslije njega (jer sva tri filma koje sam gore nasumice nabacao izgledaju spektakularnije od Avatara iako su 10 godina stariji od njega), biljke certainly svjetlucaju lijepo, ali nova era u Holivudu NIJE počela, bar ne sa Avatarom.

Priče o tom navodnom "fenomenalnom" vizuelnom izgledu su čisti hajp koji je jedino utemeljen u busanju u prsa samog Tatka, samoproglašenog "kralja svijeta".
Genetski četnik

Alex

Quote from: Harvester on 22-12-2009, 23:22:18
Quoteovaj čovek će postati najbolji režiser današnjice.

Ti si nešto pobrkao. Terminatora nije režirao Piter Vir nego Džejms Kameron.

Piter Vir je respektabilan filmmejker. Nije sve zgodno za poređenje, ali se može reći sledeće: Vir je svojim australijskim filmovima The Year of Living Dangerously i Gallipoli krenuo stopama Dejvida Lina, ali ga nije dostigao.

Što se tiče njegove američke faze - Svedok je odličan, ali slabiji od T2 (a bogami i od prvog T), Master and Commander je lošiji od Aliensa, a Trumanov šou ne doseže Ambis. Oko Titanika se možemo sporiti, ali jači je on od Dead Poets Society.

Fearless, Green Card i Obala komaraca su možda solidni filmovi, ali su ispod Kameronovog nivoa, poprilično.

(Sledeći besmislen korak bi bio poređenje Ingmara Bergmana sa Kameronom...)
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

JasonBezArgonauta

Quote from: Alex on 22-12-2009, 23:53:41
(Sledeći besmislen korak bi bio poređenje Ingmara Bergmana sa Kameronom...)

Hour of the Wolf vs T2?

Inače, što se avatara tiče, ovako, na neviđeno, fali mu podnaslov - kako je mali đokica video svet se kaže šuma.
Čini mi se da ovaj zid izgleda drugačije. Bendžamine, da li su Sedam zapovesti iste kao što su bile ranije?

Melkor

Quote from: Peter WattsAnd most tellingly, am I the only one out there to remember an obscure 1975 novel by Alan Dean Foster called Midworld? About a planet sheathed in deep forest, and the six-legged fauna that lived there, and the ruthless Human industrialists who come to exploit its riches only to be fought by the gone-native descendents of an earlier expedition that had learned to live in harmony with nature? A novel in which it was ultimately revealed that the fauna and the flora were essentially part of a single interconnected network? Yes? Anyone?
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Tripp

Ovo od Wattsa su lijepe, ako ne i ocekivane, vijesti; uostalom, od koga li je sve to Foster marnuo - ima u toj postavci tome dosta Tolkiena i C.S.Lewisa. Kao sto sam napisao o tekstu o Kingu, prirodno je da svi krademo. Krali su i mnogi veci od nas a i od Kinga, i pravili, na kraju krajeva, vjerovatno bolja djela. Misljenja sam da pojedincima - kao sto je Kameron - uvijek treba 'sigurna'/tudja prica kako bi poceli sa svojom. I to sam vremenom poceo da postujem. Kameron inace veoma pokorno, koliko shvatam, prati SF. Neko doba se pricalo kako treba da radi Mars Trilogiju K.S. Robinsona.     

Jedna retrospektiva, sa anotacijama:

'Terminator' navodno pocinje pricom da ga je Kameron odsanjao. Naravno, svako eventualno odsanja nesto sto odgleda vise puta. Zato 'Term' za izvor ima Ellisonova dva skripta za seriju 'Outer Limits', odnosno epizode 'Soldier' (nju pogotovo) & 'Demon With a Glass Hand', kao i pricu 'I Have No Mouth and I Must Scream'. Mada motiv vojnika koji dolazi iz daleke buducnosti seze jos ranije, iz romana 'The Legions of Time' (1938) Jacka Williamsona. Naravno, one rupice u skriptu koje ni sam Kameron nije mogao da otkloni vremenom smo naucili da ih prenebregavamo i gotivimo.   

'Aliens' ima Ejlijena kao zacetak dobrog pocetka a i Scottov 'Alien' od koga se valjalo dobrano odaljiti. Generalno je u pitanju akciona hard-SF avantura stilski ne mnogo drugacija od 'Terminatora'.

Njegova izjava kako zamislja nastavke; mozda se moze podvesti pod ovo razmatranje da je svaki Kamaronov film nastavak nekog drugog (djela): "You can take that mental programming that the audience has from the first film and work little twists and turns on it, and play against their expectations... but not in a hostile way... What I try to do in 'Aliens' is make the scenes function if you haven't seen the first film, but have a second layer of resonance for those who have... It goes back to the idea of film being a participatory experience rather than just a passive one."

'The Abyss' - iza svega stoji samo savrseni podvodni predvidljivi 'Close Encounters' sa anti-militaristickim tendencijama; veliki omaz ne samo Spilbergu koliko filmu 'The Day the Earth Stood Still' (1951). Kameronovo moralizovanje o ljudima dosegnuce vrhunac u 'Avataru'. 

[Orson Scott Card je doveden da napise movie tie-in; i ne samo to. Prethodno je napisao nekoliko poglavlja karakterizacije i njihovih detaljisanih medjusobnih istorija koje je potom predao glumcima, prije snimanja filma, ne bi li imali pravu motivaciju. Kard zato svoju novelizaciju 'Ambisa' ne zove novelizacijom koliko romanom. To se desilo valjda zato jer je imao odrijesene ruke dok ju je pisao, znaci nesto sto ne postoji prilikom rada na novelizacijama...]

'Terminator 2' nikada nije ni trebao da se desi; vremenske masine su unistene odmah posto je Kyle Reese poslat u proslost - dakle, one masine koje samo mogu da istrpe prenos ljudskog tkiva (nikako metala); a u prvom filmu cak i saznajemo da su ljudi umalo dobili rat protiv masina. Ali magija dobrog skriptasa upravo ovdje ostaje neosporna. Pomagao mu je William Wisher koji je raduckao na skriptu prvog 'Terminatora'.   

'True Lies' je radjen po nacrtu francuskog scenarija.

U pratnji 'The Last Action Hero', ovaj film je okrenuo Novi Holivud naopacke. Mnogi to danas tvrde i za 'Avatar' ali ja se ne bih slozio sa time. Do tada, do 1994. godine, posljednji novoholivudski film ostaje Dejvisov 'The Fugitive' - i odatle krece CGI papazjanija koja ne omogucava da se likovi mnogo razvijaju u narednim visokobudzetnim projektima. [Tada je Kameron potpisao nevjerovatan dil sa 20th Century Foxom - u zamjenu za kompletnu slobodu na snimanju i petsto miliona dolara trebao je da im posveti 12 narednih svojih projekata.]   

'Strange Days' ima temu/nit bestidno preuzetu i uproscenu iz izvrsnog Trambalovog filma 'Brainstorm' (1983). Nakon ovoga filma, Kameron je anulirao svoj dil sa Foxom. Prica se da je Kameron toliko uronio u likove da je bezmalo poceo pisati hibrid izmedju novelizacije i tritmenta [on je 'Strange Days' zamisljao kao totalni SF projekat sa tek blagim dodirima sa danasnjim svijetom i realnoscu]. Jay Cox je doveden da smanji tu tezniju i da skript vrati na pravu stazu. Za ostalo se pobrinula Kathryn.     

'Titanik' - jedini njegov film koji niposto ne funkcionise - makar meni - jer je, moguce je, jedini njegov pokusaj da - zahvaljujuci CGI-u - bude originalan. Donekle.

A potom ovo sa 'Avatarom'. Looks like a major lawsuit just waiting to happen. Mogao je makar priznati da je ove motive vec negdje sreo, iako okosnica industrijalizacije Avatara neodoljivo podsjeca na squid-tehniku iz 'Strange Days' [odn. 'Brainstorm']. Medjutim, vrlo je moguce da se dvije identicne teme sudare, s vremena na vrijeme, bez nikakvog znanja njihovih autora. Desavalo se.     

Za kraj, i T.S. Eliot je toliko bio zaludjen Serlokom Holmsom da je za 'Murder in the Cathedral' doslovce ukrao skoro pasus iz Dojlove price 'Ritual porodice Masgrejv'. I, stavise, nikada za zivota nije napisao ni rijec hvale o velikom Dojlu.
'Hey now!'

ridiculus

Quote from: Tripp on 23-12-2009, 10:10:33
  Ovo od Wattsa su lijepe, ako ne i ocekivane, vijesti; uostalom, od koga li je sve to Foster marnuo - ima u toj postavci tome dosta Tolkiena i C.S.Lewisa. Kao sto sam napisao o tekstu o Kingu, prirodno je da svi krademo. Krali su i mnogi veci od nas a i od Kinga, i pravili, na kraju krajeva, vjerovatno bolja djela.

Sa ovim se potpuno slažem. Gledano po savremenim merilima, dobar deo istorije umetnosti se sastoji od krađe ideja. Ali, današnji svet je opterećen idejama kao pronalascima i kao vlasništvu.

Postoji još jedna stvar u vezi Kameronovih pozajmica, a o tome sam već pričao na nekom topiku o mangama. Ali zašto da se ponavljam kada su to u Guardianu već rekli:

QuoteBut perhaps manga's best-known Hollywood exponent is James Cameron, director of the Terminator films. In 1996 it was revealed that he had optioned the rights to Hitoshi Iwaaki's Parasite, a manga unknown in the West but which had won a major award in Japan. The comic book, published in the late eighties, tells of a Japan invaded by vicious, bodysnatching aliens, and is notable for its shapeshifting assassins who turn their bodies into fluidic, metallic weapons - much as the assassin in 1991's Terminator 2 shapeshifted.

There is no question of plagiarism on Cameron's part regarding Parasite. Nevertheless, his purchasing of the rights is an astute buy. Hollywood lawyers talk of the problems of 'simultaneous creation', and Babylon 5 producer J Michael Straczynski has outlined the problem for aspiring writers, suggesting that originality is a difficult concept to define: 'The odds are that somebody out there has had the same idea, and you can only hope and pray that this person has never sent your studio an unsolicited manuscript or published his story in some little magazine somewhere, or you're going to be on the receiving end of a subpoena.' Cameron had already faced a successful plagiarism suit from the writer Harlan Ellison over coincidences of plotting in the first Terminator film, and it seems that buying up even remotely similar works is a far cheaper option than risking another legal battle.

Ovde je napravljeno par greškica, ali nebitno, poenta stoji. Davno sam pročitao kako je Kameron bio oduševljen kada je video naslovnu ilustraciju koja prikazuje transformaciju jednog parazitskog stvorenja - mislim da je to bilo 1990. Danas mi je nemoguće naći taj tekst, naravno, ali ostaje činjenica da je Kameron kupio prava za film. Zašto bi to iko uradio za tada nepoznatu mangu van Japana? Znači da je on bio upućen.

Ali, k'o što rekoh, to mi nije toliko bitno. Bitnije mi je šta je on uradio sa tim idejama.
Dok ima smrti, ima i nade.

crippled_avenger

Kako stvari stoje, večeras gledam AVATAR.

Tatka ću prvo overiti u 2D. Ja sam konzervativac i za mene je film dvodimenzionalna stvar. 3D nije ono što je nekada bio, znam, ali ne mogu da pobegnem od svog doživljaja filma. Potom, pogledaću naravno i 3D kao experience.

Ghoul

ubija me napetost!
da li će dimbu tatko da se dopadne?!
DA LI ĆE???!!!

Father Jape

Jos nisam odgledao Avatar, te najbolje sto mogu da ponudim je ovaj Language Log post gde se prica o Na'vi jeziku, koga je izvesni Paul Frommer skrojio za potrebe filma:

Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

crippled_avenger

Pazi, ja sam toliko opčinjen Tatkom da nemam sklonost da mu iz ljubavi nešto prebacujem ili budem strog. Ima nekih autora koje volim i prema kojima sam strog, Tatko nije među njima. U tom smislu, moj utisak će verovatno biti tek pokušaj argumentacije zašto je film super...

Will-O'-The-Wisp

Quote from: Ghoul on 22-12-2009, 10:09:35
hvala, tripe, mogo bi i ti nešto za blog sročiti na ovu temu, da imamo različita mišljenja (pošto onu mrcinu whipsa mrzi da kuca).

Jeste da me mrzi da radim bilo šta što ne moram, ali nakon još jednog gledanja - napisaću nešto, jer nema smisla da se govori kako je ovo loš, prosječan, okej, whatever film. Jer to nije. Radi se o sjajnom filmu.
"A life, Jimmy, you know what that is? It's the shit that happens while you're waiting for moments that never come."
– Lester Freamon (The Wire)

Tex Murphy

Quotejer nema smisla da se govori kako je ovo loš, prosječan, okej, whatever film

Loš nije. Za okej i whatever ne znam, ali prosječan sigurno jeste ;-)
Genetski četnik

Will-O'-The-Wisp

Harv, s obzirom na to da i ti misliš da je Piper Perabo jedno predivno biće i potcijenjena glumica, opraštam ti izlive neukusa po ovom pitanju.
"A life, Jimmy, you know what that is? It's the shit that happens while you're waiting for moments that never come."

Will-O'-The-Wisp

Nema na čemu. Ijopen, tj. svaki put kad pogriješiš. :D

crippled_avenger

Ako je zajebavanje nestalo kada je Tatko počeo da snima AVATAR, onda ga ima još manje sada kada ge je Cripple pogledao u 2D.

Reći da AVATAR nije gamechanger može samo čovek koji inače svakog vikenda gleda pandoranske partizanske filmove o njihovoj oslobodilačkoj borbi protivu Zle Korporacije. Pošto je za sada, Pandora jedna imaginarna planeta, i pošto sudeći po AVATARu, meštani tamo mahom provode vreme baveći se lovom, ekstremnim sportovima i komunikacijom sa precima, i nemaju kinematografiju, rekao bih da je takvih ljudi jako malo.

Što se gamechanginga tiče, činjenica da je ovo film u kome gledalac prati priču i korespondira sa CGI likovima bez ikakvih problema, jeste suština gamechanginga. Posle ovog filma, u teoriji, zaista više nema granica. Jedina razlika je u tome što je AVATAR once in ten years experience jer se po preciznosti ovog filma vidi da nije reč o projektu snimljenom usput za godinu dana.

Reći da priča filma ne valja je takođe blasfemija. Reč je o jednom wagnerijanskom mitu koji na ideološkom planu uopšte nije bezveze i iako može biti doživljen kao treehuggerska fantazija, to nimalo nije. Naime, da, priča je jednostavna, nema ogromnu količinu dodataka, preokreta, iznenađenja, jer je ovo priča o čoveku koji u promenjenim okolnostima postaje heroj.

Glavni junak Jake Sully, je možda najsličniji Johnny Utahu iz POINT BREAKa. On dolazi iz jedne oportune pozicije plaćenika koji je postao invalid i čiji život može da dobije smisao isključivo spletom okolnosti da ima iste gene kao brat. Premešten na planetu Pandoru u telu vanzemaljca on počinje prvo da prevazilazi svoju invalidnost, zatim sreće društvo koje je drugačije od onog koje je na zemlji i konačno počinje da prevazilazi svoje mogućnosti i postaje heroj. U tom smislu, iako je AVATAR jedna zaokružena priča, realno to je origin story Jake Sullyja.

Jake Sully ima tri vrlo interesantna aspekta kao junak. Najočigledniji je onaj socijalno-politički. On je vojni invalid koji mora da se dopunski ponizi ne bi li dobio operaciju koja će mu ponovo omogućiti da hoda. On je postao vojni invalid u Venecueli, koja vrlo slična Pandori ima velike resurse i vlast koja poštuje vlastita pravila.

Drugi aspekt je svakako aspekt njegove gotovo cronenbergovske simbioze sa avatarom. Naime, on komunicira sa avatarom preko STRANGE DAYSičnog devicea, koji u suštini nema veze sa MATRIXom jer naprosto smrt avatara ne znači smrt "vozača". Međutim, on kada postane avatar, prvo stupa u jednu fizički opipljivu vezu sa prirodom ("planeta koja misli" dosta podseća na SOLARIS čiji je dosta slabi rimejk Cameron producirao) a potom razvija i neku vrstu seksualnog nagona prema vanzemaljki što je prilično transgresivna tačka. Iako je njihova ljubavna priča iz domena očekivanog, po zakonitostima bajke, jer ona je njihova princeza i sl. vrlo je neobično da neko ko je nesumnjivo ipak čovek (u telu vanzemaljca) sposoban da razvije fizičku privlačnost sa bićem druge rase, konstitucije itd.

Treći aspekt je ono što Jake donosi kao čovek, belac, među vanzemaljce. Ono čemu ih on uči zapravo jesu dve stvari. Jedno je efikasnije ubijanje, dakle, on donosi organizovan mehanizam ubijanja u njihov svet jer je očigledno to jedino čemu ljudi mogu da ih nauče. I druga stvar kojoj ih uči je ratna propaganda. U suštini, njegov ključni potez kojim se vraća u pleme jeste vid ratne propagande, a to je pripitomljavanje nepripripitomljive ptice kojim on svesno stiče status polubožanstva.

Dakle, njima belac pomaže da se odbrane, ali daleko od toga da ih belac nauči ičemu lepom.

Što se Na'avija tiče, njihov život se s jedne strane može čitati kao klišetiziran prikaz života primitivaca. Ali, sa druge strane, oni ipak nisu na nižem evolutivnom stepenu. Štaviše, ja bih rekao da oni žive kao današnji bogataši koji su rešili svoje probleme, dakle bave se ekstremnim sportom, lovom i pokušavaju da komuniciraju sa iskustvom predaka. Kada sam letos upoznao Jana Kounena, jednog nesumnjivo modernog i imućnog čoveka koga tehnika, savremenost i sl. vrlo zanimaju, tema koja ga je u razgovoru najviše uzbuđivala bilo je konzumiranje ajovaske koje mu je omogućavale da prolazi kroz neka halucinantna stanja i po svom uverenju između ostalog komunicira sa precima i sl. Na'avi imaju biološki osnov za to i oni kroz svoj biološki stupanj mogu biti tretirani ili kao korak iza nas u evoluciji ili kao korak ispred, kao kultura koja još nije stekla gard ili kultura koja ga nije podigla. Isto tako, vrlo je interesantno da Cameron njihovoj veri daje biološke osnove koji su doduše naučnicima sa Zemlje nedovoljno razumljivi.

Što se vanzemaljaca tiče, moram priznati da su mi Jake i Neytiri bili appealing, da sam kupio i njihov odnos i da sam im verovao kao likovima. Naravno, najveću vizuelnu ekspresivnost imaju scene kada su njih dvoje u svojim izvornim stanjima, ona kao Na'avi a on kao čovek, i to Cameron maestralno koristi.

Ono što je gamechanging na nivou režije jeste upravo smrtno ozbiljan tretman animiranih likova i konstruisanje nekoliko pregnantnih dramskih situacija između njih. U pojedinim scenama jedino što nas podseća na efekat jeste to što znamo da nema glumaca koji su vitki plavi džinovi.

Inače, vitki plavi džinovi sa prenaglašenim ljudskim proporcijama na neki način apsolutno su na liniji fetišizacije Arnieja koji je nešto slično samo što nije specijalni efekat. Cameron voli takve glumce koji ljudske fizičke osobine dovode do ekscesa.

Akcione scene su prepune omaža samome sebi, nije tu samo ALIENS u igri, ključni centerpiece sa raketom i velikom letilicom direktan je citat TRUE LIESa a kroz ceo film Tatko je fino rasporedio detalje koji asociraju na njegove ranije radove. Iako je završna akcija impresivna, i sadrži upravo ono što je oduvek činilo Tatkovu akciju impresivnom a to je spoj odluka karaktera sa neverovatnom brigom o detaljima, sukobom koji može da podstakne navijanje i sl. mislim da je pogrešno tumačiti da je taj set-piece ključni cameronovski touch u filmu. Štaviše, rekao bih da je to prosto prirodna kulminacija izgradnje glavnog lika i odnosa među njima.

Pažnja posvećena likovima ako imamo u vidu da je reč o CGI filmu zaista je neverovatna i po tome se vidi da je Tatko čovek od integriteta koji igra po svojim pravilima.

Antiamerički sentiment je otvoreno zastupljen i negativci su dvodimenzionalni utoliko što se ponašaju BUKVALNO kao američki političari. U tom smislu, čini mi se da će svaki narod koji su Amerikanci maltretirali u poslednje vreme imati sa čim da se identifikuje.

Priča o borbi na prostoru na kome su sadržane svetinje i celokupna tradicija jednog naroda mene jako podseća na naš slučaj sa Kosovom u kome svetinje zbog svog kulturnog značaja u periodu tuirske vladavine imaju ne samo sakralnu već i kulturnu vrednost. Naravno, naš narod nije kao Na'avi, ali u suštini, ja sam se identifikovao sa njihovom borbom. Naravno, nije Cameron snimao film o Kosovu, ali čini mi se da je AVATAR univerzalni film o američkom zločinu i olakšanju koje potlačeni ima kada im uzvrati manje-više istom merom.

U krajnjoj liniji dakle očuvanje drveta nije vezano za očuvanje prirode kao takve, biološke vrste, već tradicije i načina života koji su sticajem okolnosti povezani sa prirodom. Mnogo pre hipika i tree huggera bili su mnogi, koje bi čak danas mogli smatrati i desničarima koji su delili takve sentimente. U tom smislu, Na'avi nisu GreenPeace već pre bića sa nekim dubljim doživljajem sveta.

Kao i svakom odličnom filmu, AVATARu je moguće naći gomilu mana, i to je sudbina velikih dela. Međutim, interesantno je koliko posle naslova koji su bili relevantni na ulicama celog sveta, Cameron danas konstituiše neo-mit koji je realno najaktuelniji na pločnicima Bagdada, Kosovske Mitrovice, Karakasa i Teherana.

Le Samourai

crippled_avenger

Jeste. Drago mi je da se ta emocija prenosi čak i preko niza uzbunjenih elektrona.

Will-O'-The-Wisp

Nije pitanje da li Krip voli Camerona, jer je ljubav očigledna, već to da je pomenuo one stvari koje čine ovaj film velikim. Naravno, ono što je meni, kao simbiotu politikologa i antropologa, najinteresantnije jeste da je Krip treći čovjek kog znam (drugi čovjek kog znate vi jeste Tripp), a da je shvatio da Avatar nije treehugging epopeja, već da su stvari mnogo kompleksnije nego što se čini.