• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

E sad više nema zajebavanja! Tatko se vratio. Kreće AVATAR

Started by crippled_avenger, 09-01-2007, 02:22:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Kunac

Tatka treba sprečiti po svaku cenu da se dokopa još jednog Oskara u kategrijama najbolji film/režija. To bi zaista bila neviđena travestija.
"zombi je mali žuti cvet"

Джон Рейнольдс

Quote from: Kunac on 18-01-2010, 17:48:28
Tatka treba sprečiti po svaku cenu da se dokopa još jednog Oskara u kategrijama najbolji film/režija. To bi zaista bila neviđena travestija.

Potpisujem. I sigurno bi opet arlaukao u mikrofon i ponašao se kao seljačina.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Kunac

Inače, jedno malo upozorenje... Juče sam bio u Koloseju (Ušće) na pogledam Kelijevu Kutiju. Jeste bila nedelja i jeste bilo popodne (doduše, ne pozno - negde oko 17h), ali je ispred blagajne bioskopa vladao apsolutni haos. Na kartu je čekalo jedno 200 ljudi. Red je bio ogroman, takav nisam video još od prošlog veka... Sve je bilo zakrčeno. Posetioci su čekali da podignu karte za Kameronov film i za Šerloka Holmsa. Devojka koja tamo radi mi je rekla da se za ova 2 filma karte moraju rezervisati 3 dana unapred... Posle reda za kartu, čekao se red za ulazak - i to pozamašan, pa red za iznajmlivanje naočara... Haos.

Čak je i projekcija Kutije bila prilično popunjena - oni koji nisu našli karte za Avatar, prelili su se tu...

Meho Krljic

Da i ja sam Holmesa gledao zato što nisam našao karte za Avatar. Onakve redove nisam video od 1985...

Event Horizon

sve sve, ali "avatar" je meni jedan film za decu. uostalom, sav taj "mambou-džambou" malo podseća na "peti element", kao, pisao je film od najranije mladosti, izmišljao vrste i jezik, itede.
mislim, o-kej, spektakl je, i sve to, ali mi razlog za veliko oduševljenje izmiče.
"Hipokrizija Trejd - svemirski ugođaj za svemirskog čoveka"

Son of Man

Ne bi gledo taj avatar ni da mi plate, bas ono retardirani deciji film sa ruznim i antipaticnim likovima . Ja kad sam gledo 3D u bioskopu to je bila Ajkula u Odeonu i to je bilo zakon, a ovaj crtac je smesan, no o tome najbolje govore nagrade koje je pokupio po americi. Samo cekam da pokupi i sve Oskare, e to bi bio hajlajt  xrofl

crippled_avenger

Tatko je uvek bio raspoložen da pomogne Kathryn sa snimanjem filmova. U to ne treba imati sumnje.

Meni je isto žao što Kathryn nije uzela Globe, njoj to više treba nego Tatku, ali Tatko je tatko, od ovih nominovanih, osim nje, nema tu kandidata njegovog kalibra. Mislim, tu je Clint, ali realno ovaj INVICTUS je čak i na nivou trejlera sumnjiv.

Tako da mogu samo da se pridružim Yggu u višeglasnom pevanju...
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

James Cameron has had five wives. Until Tuesday morning (December 15), the director had never found himself competing against one in an awards show. All that changed when the Golden Globe nominations were announced and both Cameron ("Avatar") and his ex Kathryn Bigelow ("The Hurt Locker") were recognized in the Best Director category.

Cameron produced Bigelow's 1991 thriller "Point Break," but the couple divorced shortly after Cameron finished filming "Terminator 2: Judgment Day." The exes remain friends. In fact, they've continued to work together after their marriage fell apart. Bigelow directed "Strange Days" in 1995, a film Cameron wrote and produced.

"We're on very good terms," Cameron told MTV News. "I couldn't be happier to see her get a nomination, because it's a recognition that's long overdue. I've known that she's a genius filmmaker for a long time, and she's always flirted with this sort of critical success. This film is such a slam dunk. 'Hurt Locker' is such a great film."

Their films will also face off in the Best Motion Picture - Drama category. "Hurt Locker" nabbed three nominations, including Best Screenplay, while "Avatar" reeled in four, including Best Original Score and Best Original Song.

"I've been divorced more times than I've been nominated," Cameron admitted. "I don't really know which one is more awkward."

Cameron said the four Globe nominations were a validation of his creative team's efforts. "What makes it particularly special to me is when I think about the many artists that worked on this film to bring this world and these alien characters, these improbable blue characters to life, and what it took over a four-and-a-half-year period," he said. "I just couldn't be prouder of them, and I know they're going to be really pleased by this, because their hopes and dreams poured into this thing."

crippled_avenger

Directors James Cameron and Kathryn Bigelow may be ex-spouses going head-to-head this awards season with Avatar and The Hurt Locker, but it sounds like things are better than good between the two.

At least according to Cameron.

"It's fun," he insisted at the Critics' Choice Awards before Bigelow beat him for best director and best picture. "You know, Kathryn and I have worked together a lot, and we'll probably work together again. And if she wins, I'll be cheering."

When asked about his favorite movies of the year, Cameron said...

"I happen to particularly like The Hurt Locker," he said. "That's both the beauty and the oddness of this type of an event where you have to pick one. How do you pick one from so many disparate subjects and styles?"

Cameron insists he didn't expect all of the success Avatar has already had.

"We expected the film to be commercially successful, but not on the level that it is by any stretch," he said. "We didn't really see it as a film that would break through into the critics' consciousness because typically they don't look at science fiction the way they look at more 'serious' movies."

Even so, Cameron is confident that his blue world of Pandora will stand the test of time à la...William Shakespeare.

"I think Avatar and Titanic both have a sort of classicism in that there are references from movies that were 10 or 20 or 30 years earlier," he said. "They're kind of timeless stories. Boy meets girl, like Romeo and Juliet. I think that's like 500 years old."

Karl Rosman

Avatar je bacanje para. Cuo sam na BBC ocenu jednog britanskog kriticara:
"Trijumf moderne tehnologije i marketinga, sa scenarijom na nivou petogodisnjeg deteta..."

"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

shrike

Pala prva žrtva Avatara

(kopipejstovano)

TAJPEJ  19. 01. 2010

BETA

Srčani udar zbog Avatara

Jedan 42-godišnji Tajvanac, umro je od srčanog udara koji je verovatno izazvalo uzbuđenje pri gledanju naučnofantastičnog filma "Avatar", izjavio je jedan tamošnji lekar

Muškarcu, identifikovanom imenom Kuo, pozlilo je tokom projekcije filma u gradu Hsinšu početkom ovog meseca. Prevezen je u bolnicu, gde je ustanovljeno da ima moždano krvarenje.
"Simptome je verovatno izazvalo preveliko uzbuđenje pri gledanju filma", kazao je lekar Peng Čin-čih.
Kuo, koji je ranije imao problema sa visokim pritiskom, umro je 11 dana kasnije.
Neki ljubitelji filma napisali su na svojim blogovima da su posle gledanja filma Džejmsa Kamerona (James Cameron) osetili glavobolju, vrtoglavicu, muku i da su imali probleme sa vidom.
"This is the worst kind of discrimination. The kind against me!"

crippled_avenger

Posle onih nominacija za oskara na koje je naseo Ghoul, Popboks nudi još jednu neobičnu vest.

Popboks kaže:

Kineska kritika Avatara

Kineska premijera Avatara je zvanično otkazana.

Prema navodima u kineskoj štampi razlozi za odlaganje prikazivanja Cameronovog filma u Kini su velika zarada koju bi ovaj film ostvario u odnosu na domaće filmove u bioskopima, kao i mogućnost izbijanja nereda zbog sličnosti koja je uočena između naroda Na'vi u filmu i Kineza koji su proterani sa svojih imanja zbog pohlepe građevinskih kompanija, prenosi Wikeez.

Kritika je upućena Avataru i iz Vatikana zbog navodne promocije idolopoklonstva prema prirodi kao supstitucija religije.

Neke američke političke grupacije takođe su osudile Cameronov film zbog antiamerikanizma i antimilitarizma.

A na drugom sajtu kaže ovo:

China, though, was Avatar's top market of the week at $17.9 million, and the movie is already the country's highest grosser ever with $75.6 million in the till.

Hm, neko tu laže...

Cornelius

Quote from: Event Horizon on 18-01-2010, 20:02:09
sve sve, ali "avatar" je meni jedan film za decu. uostalom, sav taj "mambou-džambou" malo podseća na "peti element"

Ajd što je mambo-džambo i što ti liči na "5. element" (bez naznake iskopiran iz Mebijusovih stripova), ali je i plagijat romana braće strugacki "Полдень, XXII век" (1962), koji se odigrava u 22. veku (Avatar isto), na planeti Pandora (Avatar isto), u ogromnoj džungli (Avatar isto), plemenu koji se zove Nava (u Avataru su Na'vis). Kameron kaže da je to čista koincidencija.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Kunac

lilit

Pa da, al zar sam Boris Strugacki nije negirao sve to, mislim, da se radi o blatantnom kopiranju?
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Cornelius

Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

crippled_avenger

Cornelius

Ghoul

KUSTA JE OBJASNIO:
,,I ranije su postojali blokbasteri. Međutim, osamdesetih godina, kada sam i ja počinjao, blokbaster je bio 'Povratak u budućnost', na primer. Taj film je ozbiljno antropološko filmsko delo, koje danas izgleda kao čista filozofija u odnosu na destruktivnog 'Avatara' i druge filmove koji liče na video igrice"

http://www.danas.rs/vesti/kultura/povratak_u_buducnost_je_filozofija_u_odnosu_na_destruktivnog_avatara.11.html?news_id=181617
https://ljudska_splacina.com/

crippled_avenger

Kusta nije gledao AVATAR. Mislim da ga je samo iskoristio kao primer. Šteta što nije gledao pošto bi ga onda verovatno drugačije tumačio.

Tex Murphy

Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Kler_Vojant

Retard. Nice se lepo pokenjao po onima koji glorifikuju staro i pljuju novo. Svi bi morali nesto da nauce od njega.

Tex Murphy

Genetski četnik

JasonBezArgonauta

Sve više beba dobija ime po likovima iz ,,Avatara" xseaeek

20.01.2010. - 02:24
KUM Sa više od 5,1 milijardu dolara ,,Avatar" Džejmsa Kamerona je neprikosnoven na top listama, a pomama za filmom dovela je dotle da je sve više beba sa imenima glavnih junaka. Novopečeni roditelji za devojčice biraju ime Nejtiri, po princezi ratnici, a popularno je i ime Pandora, i to najviše u Americi i Britaniji. Producenti filma su izjavili da je, čim je film zaradio svoju prvu milijardu, krenula nova moda u davanju imena. Istovremeno, zabeležena je prva žrtva ovog blokbastera. Jedan Tajvanac (42) umro je od moždanog udara uzrokovanog prevelikim uzbuđenjem za vreme gledanja ,,Avatara" u 3D verziji. Doktor koji ga je lečio izjavio je da je preveliko uzbuđenje bilo okidač i da je previsok pritisak izazavao krvarenje u mozgu pacijenta kome se zna samo prezime, Kuo.
Čini mi se da ovaj zid izgleda drugačije. Bendžamine, da li su Sedam zapovesti iste kao što su bile ranije?

zakk

Quote from: sfpogled.netDnevni list Danas je na svojoj drugoj stranici, u okviru (anketne) rubruke "Pitanje Odgovor" imao za temu izjavu reditelja Emira Kusturice o "Avataru". Naime, pre nekoliko dana u tekstu "Povratak u budućnost je filozofija u odnosu na destruktivnog Avatara" preneta je izjava Kusturice sa njegove radionice održane pretposlednjeg dana filmskog i muzičkog festivala na Mokroj Gori. Kusturica je tada rekao:

"I ranije su postojali blokbasteri. Međutim, osamdesetih godina, kada sam i ja počinjao, blokbaster je bio 'Povratak u budućnost', na primer. Taj film je ozbiljno antropološko filmsko delo, koje danas izgleda kao čista filozofija u odnosu na destruktivnog 'Avatara' i druge filmove koji liče na video igrice".

Ova izjava je, dakle, dovela do pitanja: Da li se slažete sa ocenom Emira Kusturice da je Avatar destruktivan film? Evo šta su anketirani izjavili:

Ivan Karl
urednik filmskog programa RTS

Avatar je u tehničkom smislu svakako korak napred kada je reč o filmovima kojima je vizuelna atraktivnost jedini kvalitet. To što se time briše granica između filma i video igrica je posebno pitanje. Da li je destruktivan? Verovatno jeste u onoj meri u kojoj su to i ostali slični akcioni i avanturistički spektakli, koji podilaze najširoj publici i samim tim generišu velike prihode.

Boban Jevtić
urednik filmskog programa Doma omladine Beograda

Ako je Kusturica mislio da je destruktivan u smislu industrije, da dovodi u pitanje način snimanja filmova, o tome bi se dalo raspravljati. S druge strane, ideologija samog filma potpuno je antikolonijalna, "ekološka" u bukvalnom i prenesenom značenju. Baš se spremam da ga vidim po drugi put.

Goran Marković
filmski reditelj

Ne slažem se. Mislim da je Avatar vrlo interesantan. To nije nikakvo remek delo, ali je u tehnološkom pogledu velika novina. Ne vidim da u estetskom smislu ima neki destruktivni uticaj. Samo su me nakon gledanja bolele oči od 3D naočara, a bolela me je i glava nakon tri sata gledanja filma s tim naočarima. Vredelo je da se film vidi jedanput, pa možda više nikad.

Stevan Filipović
filmski reditelj

Apsolutno se ne slažem. Mislim je Avatar revolucija u kinematografiji i, ako gledamo na lokalnom nivou, doprineo je vraćanju publike u domaće bioskope i napravio od njih mesta kolektivnog gledanja filma. Mislim i da je 3D tehnologija apsolutno korak u budućnost u filmskoj industriji i u Avataru nisam primetio ništa destruktivno. Politički gledano, možda može da bude zloupotrebljen ako je perspektiva iz koje se gleda u nacionalističkom ključu. S pozicije spoljne politike, mislim da je Avatar u potpunom "green peace" duhu.

Nenad Dukić
filmski kritičar Radio Beograda

Ne bih ja taj film tako okarakterisao. To je jednostavno jedan od ko zna kog broja filmova te vrste koji ne poseduju nikakve vrednosti, a na planu filmske atrakcije i demonstriranja tehnike i tehnologije već počinju da zamaraju i najširu publiku.

Stevan Filipović je odgovorio na pitanje, za razliku od ostalih  :)
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

crippled_avenger

Steva je stari LDPovac. Upozorava na zloupotrebu filma u nacionalističkom ključu. :)

DANAS je zaista neverovatan, pokušavaju da naprave aferu od svega, čak i od Kustinog usputnog lajna o filmu koji nije gledao.

Karl Rosman

"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

scallop

Mislim da bi Kusta odbio velike pare da snimi 3D film po sopstvenoj volji. Svi ti komentari pomalo mirišu na obran vinograd. Meni je film više iskaz autora nego 3D tehnologija.

3D tehnologija, uostalom, po svojoj konfiguraciji, ne može biti rešenje. Ona se već duže vreme mota po filmskoj industriji, ali bez trajnog impakta. Gadno je nositi specijalne cvikere, k'o čip u mozak da ti meću. Ja sam morao da imam dva para (i svoje za gledanje na daljinu), pa nisam mogao da mrdnem dva i po sata. Ali, film me je vratio u salu. To nije samo povratak u domaće bioskope (sic!) i u SAD ne možeš ni unapred da kupiš kartu. Jesu šarene kerefeke dovele publiku u salu, ali sadržina je ono što ih udara u glavu, ako glave ima. Takve poruke moraš zaviti u mnogo oblandi da bi bile konzumirane. Da su ponuđene crno-belo većina gledalaca ne bi ni u bioskop ušla.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Kunac

Tex Murphy

Čista poezija, ovo kradem i mećem na Fejsbuk! :!:
Genetski četnik

Ghoul

Quote from: Harvester on 24-01-2010, 03:05:30
Čista poezija, ovo kradem i mećem na Fejsbuk! :!:

kao i obično, kasniš.

ovo videh na fejsbuku još pre... bar 10 dana.

Ygg

"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

Tex Murphy

Hm, biće da sam propustio da kliknem na link. Nema veze, bilo prije ili ne, svakako je odlično.
Genetski četnik

Loni

Pre nego što odgledah blokbaster znao sam da film sigurno vredi. A evo i zašto.
Najpre sam čitao da ga Vatikan i Papa žestoko napadaju jer navodno umesto hrišćanstva i hrišćanskog boga, film propagira neku alternativnu, ekološko-pagansku new age religiju, po kojoj je sama planeta (priroda) najveće božanstvo i najveća vrednost.
Zatim su film napali i islamisti, pa jevreji, a onda čuh i pravoslavce. Svima su motivi isti.
Umesto učvršćivanja vere u ,,ispravnog'' boga i učvršćivanje patrijarhalne tradicije, film ,,Avatar'' radio je relativizaciju ,,jedine ispravnosti'' i prikazao alternativnu civilizaciju vanzemaljaca – Pandoraca, u pozitivnom svetlu.
U toj civilizaciji je vrlo lako prikazan koncept alternativne, a jako lepe religije, u kojoj je, na zgražavanje svih verskih poglavara, vrhovno božanstvo ženskog roda i zove se Ejva (što na njihovom jeziku znači Priroda).
Zato sam i pre gledanja shvatio da film mora biti dobar.
Iskustvo mi govori da kad god nešto napadnu poglavari katolika, muslimana, jevreja, pravoslavaca i DSS pero Slobodana Antonića, to jest oni, koji misle da samo oni imaju pravo na etiku i tumačenje istine, to jednostavno mora da valja!
Ostvarenje Kanađanina Džemsa Kameruna zaista je nesvakidašnje. Najpre će vam pre ulaza u salu dati 3D naočare da i pored jednodimenzonalnog platna osetite dubinu. Zatim će vas izvanredna i vrlo zahtevna gluma likova, koji moraju da glume i ljude i plave Pandorce, ostaviti bez daha.

Pored novozacrtanih tehničkih standarda, vrednost filma i jeste pre svega u tom relativizovanju koncepta, po kome je jedina ispravna i superiorna civilizacija ona, koju su stvorili belci – hrišćani. Ona, koja ima tehniku, oružje i pismo...
Posle stotinu snimljenih filmova i serija, u kojima smo mi Zemljani, najlepši i najpozitivniji, dok ostatak svemira manje više čine monstrumi-rugobe, pojavio se film, u kome, negde na pola, shvatamo da su ti drugi u stvari bolji od Zemljana. Toliko bolji da je jedino dobro rešenje biti izdajnik. Stati na stranu Pandoraca radi višeg cilja - humanosti.

Civilizacija Pandoraca (Avatara) podseća na afrička plemana, dok su Zemljani ekvivalent imperijalističkih sila – Engleza, Španaca, Francuza, Portugalaca, Holanđana, Rusa, Amerikanaca, ali i skoro svih belaca, čije su države nekad bile dovoljno velike da osvajaju teritorije onih drugih (Afrikanaca, Azijata, Indijanaca) i nameću svoj koncept civilizacije negirajući sve tuđe i ,,varvarsko''.
Kao takav ovaj film (inače zajedničko čedo Kanade i SAD, s tim što je reditelj iz Kanade, a skoro svi ostali i sve ostalo iz SAD) je i pomalo antiameričko (doduše samo anti-republikansko ali ne i anti-demokratsko) i pro-levičarsko delo.

Ono što mi se nije svidelo u filmu, a neće se svideti nijednom prosečnom zrelom muškarcu starijem od trideset godina i nijednoj ženi je ADRENALITIKA radi ADRENALITIKE.
Toliko je akcionih scena, toliko situacija borbe na ivici života i smrti, da se čini kao da je sve namenjeno isključivo mladom testosteronu (prosečnim muškima od 13 do 26 godina).

Matriks mi se svideo zbog ideje, ne mora baš toliko akcije i adrenalina!
Pa mi se Titanik svideo zbog ideje i priče. Ni tu nije bilo neophodno toliko fajta.
Pa mi se idejno dopao i ,,Terminator'', pa ,,Dan posle sutra''.
Ali Holivudu ne vredi pričati!

Savremen američki blokbaster izgleda ide na to da se prvenstveno svidi prosečnim klincima, koji najviše i imaju vremena za bioskop, do čijih se umova po pravilu ne može dopreti samo odličnim i originalnim idejama, već im se mora pružiti i koncept s nebrojano mnogo borbenih scena. Mora im se u okviru filma ubaciti sport!
Ne bih da mi neki klinac zameri zbog ovog mog ejdžizma. I među njima postoji procenat onih, kojima bi i filozofske ideje bile dovoljne, ali da je sve idejno-miroljubivo, ne bi film imao toliko posetilaca. (Jedan od klinaca hvalio se vršnjacima da film gleda već treći put)

Da se pitaju žene i muški, stariji od 30 (prosečni predstavnici) pola adrenalinskih scena bilo bi izbačeno iz svih savremenih holivudskih blokbastera.

Tako da koliko god da je film u jednom pogledu (idejno) antiimperijalistički i dosta antiamerički-republikanski, u ovom drugom pogledu (atmosferno) je američki toliko da ne može više.

Holivude bre, daj nam nešto, takođe idejno originalno, ali s mirnijom atmosferom.
Da malo razmišljamo umesto što se svakog sekunda štrecamo.
Ne treba nam prenesena atmosfera sa stadiona. Film je ipak art.
Nešto idejno dobro, al' da je prekomerna akcija zamenjena dobrim humorom, filozofijom...

U sali su mladi momci većinom bili oduševljeni, devojke se štrecale na svaku drugu scenu, a stariji muškarci i žene (nije ih baš mnogo bilo) su dosta i zevali kapirajući da već milioniti put vide jedno te isto. Scene borbe, za koje se zna da će se glavni junak na kraju izvući.

Al' kako god... pogledati vredi... Bar zbog ovog alternativnog koncepta pogleda na život.

Tex Murphy

To je divno. A sad možeš da ideš da se kupaš u sumpornoj kiselini.
Genetski četnik

Tex Murphy

Okej, izvinjavam se, ustao sam neuobičajeno rano za svoje pojmove pa nisam primijetio očiglednu ironiju u tvom postu.

QuoteOstvarenje Kanađanina Džemsa Kameruna zaista je nesvakidašnje. Najpre će vam pre ulaza u salu dati 3D naočare da i pored jednodimenzonalnog platna osetite dubinu. Zatim će vas izvanredna i vrlo zahtevna gluma likova, koji moraju da glume i ljude i plave Pandorce, ostaviti bez daha.

:!:
Genetski četnik

Loni

Ima rečenica koje su zez, no mene zanima još nešto.

Ako je Pandorcima nervna konekcija u kosi, šta će biti kad ostare i oćelave?
Kako jahati?

Ghoul

Quote from: Lomljavina on 24-01-2010, 13:53:26Ako je Pandorcima nervna konekcija u kosi, šta će biti kad ostare i oćelave?
Kako jahati?

onda će se konektovati kroz dlake koje su im malo niže i sjedalu bliže.

Loni

Quote from: Ghoul on 24-01-2010, 14:17:49
Quote from: Lomljavina on 24-01-2010, 13:53:26Ako je Pandorcima nervna konekcija u kosi, šta će biti kad ostare i oćelave?
Kako jahati?

onda će se konektovati kroz dlake koje su im malo niže i sjedalu bliže.

Aha ha ha haaaaa. Sirote životinje.

Karl Rosman

crippled_avenger

cutter

http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/8480954.stm

China renames 'Avatar' mountain in honour of film
Avatar Hallelujah Mountain in Hunan/ A scene of Pandora in Avatar
Officials said the film's images (R) were based on photos of the mountain

A Chinese mountain has reportedly been renamed in honour of the sci-fi film Avatar, after claims it had inspired scenery in the fantasy blockbuster.

The Southern Sky Column in Zhangjiajie, Hunan province, will now be known as the Avatar Hallelujah Mountain.

Local officials said photographs of the mountain had been used as the basis for Avatar's fictional world of Pandora.

Avatar has become the most popular film ever in China, making $80m (£50m) at the box office so far.

Xiaoxiang Morning News said the mountain was officially renamed at a ceremony on Monday.

The paper said a photographer from Hollywood had visited the Wulingyuan Scenic Area, the location of the mountain, in 2008.

"Many pictures he took then become prototypes for various elements in the Avatar movie, including the 'Hallelujah Mountains'," Reuters quoted the website as saying.

The renaming of the mountain is one of the several attempts by Zhangjiajie to capitalise on the success of Avatar.
People queue to watch Avatar in Anhui province, China (Jan 2010)
The film has been a huge success throughout China

The municipal government website has also adopted the slogan "Pandora is far but Zhangjiajie is near", while tourists are being offered tours of the locations which allegedly inspired the film, Reuters reports.

Avatar follows the plight of the blue N'avi people as they fight to protect their land from a mining operation.

The film has been showing on 2,500 screens across China. One-third were Imax and 3D screens while the rest were regular 2D screens.

But earlier this month, China pulled 2D versions of the film from cinemas, saying they were not doing well commercially.

Critics said the move was to make way for domestic films - especially the state-backed biopic of the philosopher Confucius - and because the plot too closely mirrored forced land evictions in the country.

zakk

Quote from: Elizabeth Story
Now, don't get me wrong, there was a lot to like in Avatar. But there was a lot I was disapointed with. Perhaps my biggest disapointment was the lack of blue wang. I mean, COME ON, James Cameron. With Watchmen out, you had the chance to make 2009 the Year of the Blue Wang, but noooo, you had to go for the fanservice to the boys. So predictable.
:D
http://jadesfire2.livejournal.com/
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

дејан

...barcode never lies
FLA

cutter

Quote from: zakk on 27-01-2010, 11:21:38
Quote from: Elizabeth Story
Now, don't get me wrong, there was a lot to like in Avatar. But there was a lot I was disapointed with. Perhaps my biggest disapointment was the lack of blue wang. I mean, COME ON, James Cameron. With Watchmen out, you had the chance to make 2009 the Year of the Blue Wang, but noooo, you had to go for the fanservice to the boys. So predictable.
:D
http://jadesfire2.livejournal.com/

Ćorava je.