• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

E sad više nema zajebavanja! Tatko se vratio. Kreće AVATAR

Started by crippled_avenger, 09-01-2007, 02:22:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Milosh

Mi? Nevolja kažeš. Neko (Mi?) bi da rangira. Opasno...

Dobro, da preformulišem... Pitanje se ne odnosi na hronično nadrkanog Skalopa koji u svakom slovu i zapeti vidi trn zaboden u njegovo svevideće oko. :roll:
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

scallop

Quote from: Milosh on 04-03-2010, 01:15:54
Mi? Nevolja kažeš. Neko (Mi?) bi da rangira. Opasno...

Dobro, da preformulišem... Pitanje se ne odnosi na hronično nadrkanog Skalopa koji u svakom slovu i zapeti vidi trn zaboden u njegovo svevideće oko. :roll:

Šta ćeš. Ti bi da rangiraju oni kojima se Avatar svideo, a ja da rangiraju oni kojima je to važnije od filma. Uzgred budi rečeno - nisam uopšte nadrkan, samo se spremam kući pa malo treniram.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Milosh

Quote from: scallop on 04-03-2010, 01:21:26...a ja da rangiraju oni kojima je to važnije od filma.

Ja nigde nisam rekao niti implicirao da je rangiranje važnije od filma.

(i stalno sebi kažem da neću da se potežem sa tobom na forumu, ali ne vredi...)
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

Karl Rosman

Quote from: Ghoul on 04-03-2010, 01:00:43
jebote, harv - da častiš ovog rosmana!
očito postoje ljudi koji žive u još dubljoj i mračnijoj rupi od tebe - ako si ti taj koji treba da ih prosvetli glede jedne toliko opštepoznate stvari...
Beskrajno zabavno, i nadasve ingeniozno...  :roll:
Nova rec:  http://en.wikipedia.org/wiki/Sarcasm

"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Ghoul

Quote from: Milosh on 04-03-2010, 01:26:43Ja nigde nisam rekao niti implicirao da je rangiranje važnije od filma.

šta ti vredi kad skalop obitava u paralelnom svemiru u kome JESI to implicirao?
možda si ti u pravu, al on se ne slaže.
https://ljudska_splacina.com/

Milosh

Ma nebitno, ja ni ne želim da se oko toga raspravljam. Postavio sam pitanje zato što me je zanimala percepcija ovog filma kod njegovih fanova u odnosu na ranije Cameronove filmove koji sada imaju status klasika. Ukratko, zanima me da li ima onih koji smatraju da je Avatar najbolji njegov film/u rangu sa Aliens i Terminatorom, i da li nepostojanje vremenske distance utiče na takvu procenu (na ličnom mivou) u bilo kom smislu.

Ghoul

pravo da ti kažem, meni mišljenje o bilo kom filmskom pitanju od strane nekoga ko AVATARA smatra velikim, odličnim, izuzetnim itsl. filmom ne znači ništa.

scallop

Ni takvima tvoje mišljenje.

Miloše, ja oko AVATAR-a reagujem samo zato što se o njega kače oni koji nemaju kvaliteta za kačenje sa Kameronom i njegovim opusom.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Tex Murphy

Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Will-O'-The-Wisp

"A life, Jimmy, you know what that is? It's the shit that happens while you're waiting for moments that never come."
– Lester Freamon (The Wire)

Ghoul

objasnio.
mada, to njegovo su pretežno već davno izrečene fore i fazoni, i ovde na forumu i na mom blogu i drugde - gomila truizama nevidljiva ili nebitna samo najzadrtijim kameronofilima (mediokritete ne računam), ali upakovana u nešto malo tog njegovog uobičajenog psihoanalitičkog diskursa.

Alex

Dešavanja u Indiji su mi poznata pre Avatara, od pre više meseci, iz novinskih članaka i reportaža.

"The same people who enjoy the film and admire its aboriginal rebels would in all probability turn away in horror from the Naxalites, dismissing them as murderous terrorists."

Ovo ne može biti pogrešnije. Svako ko je shvatio Avatar na pravi način staće na stranu onih kojima se zemlja otima! Problem je na više načina rešiv u korist ugroženih, a to što indijska vlada ne želi da ga reši na human način je valjda zato jer više vole i gledaju horor filmove nego Avatar.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Ghoul

alex objasnio.
da su indusi više gledali kaubojske filmove u kojima se indijanci rasistički prikazuju (čak i u najboljim predstavnicima, kao što je SEARCHERS), imali bi humaniji pristup prema obespravljenima...

Alex

Quote from: Ghoul on 04-03-2010, 21:34:44
alex objasnio.
da su indusi više gledali kaubojske filmove u kojima se indijanci rasistički prikazuju (čak i u najboljim predstavnicima, kao što je SEARCHERS), imali bi humaniji pristup prema obespravljenima...

gde Žižek dokazuje elemente rasizma ?
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Vampirella

Odgledala sam i ja Avatar. Kasnim, kao i uvijek.

Razocarala sam se kako u film tako i u sebe. A to nisam ocekivala.

Prica je onakva kakva sam mislila da ce biti: stereotipna, klisejizirana, predvidljiva, utopisticka i vec vidjena trilijun puta. U nekim trenutcima mi je bilo neugodno od banalnosti koje su unutra natrpali, pogotovo od dijela kad Jake postaje Toruk Macto (valjda se to tako zove??), pa nadalje. Viseslojnosti i neke dublje poruke ovdje nema. Sorry, Kripl. :)

Ono zbog cega sam isla u kino su specijalni efekti i taj cisto vizualni dojam filma. I tu je Avatar podbacio, to je ono sto nisam ocekivala. Radnja se zbiva na drugom planetu, Pandori, u jednom drugom svijetu, a dok sam ga gledala osjecala sam se tocno tamo gdje sam i bila: u kinu u Zagrebu sa onim ogromnim naocala na ocima. Nema tu neke posebne, specificne, magicne atmosfere koja bi te usisala u neki drugi "svijet". Sjecam se kad sam prije nekoliko godina gledala Gospodar prstenova (prvi dio). Nisam mogla oci skinuti s platna i stalno sam u sebi ponavljala: "Kako je ovo dobro! Isuse, kako je ovo DOBRO!" Gledajuci Avatar nisam to dozivjela. Nije mi jasno zasto. Preletila sam ovu temu, i cak i oni koji su film popljuvali, slozili su se u jednome: Avatar izgleda fantasticno! Kada je moj prijatelj, po samom zavrsetku filma, rekao da bi se ovo isplatilo vidjeti ponovno, zbunila sam se, sudeci po vizualnim kriterijima valjda i bi, ali da on to nije spomenuo, meni to ne bi palo na pamet.

Nema tu neke originalnosti, maste i domisljatosti. Pandorani izgledaju poput velikih purpurnih ljudi, biljke koje na dodir uvlace listove ili cvjetove poznate su na Zemlji, flourescencija onih suma izgleda poput slow-motion rave partija (bez muzike, naravno), a zivotinje poput dinosaura ili zmajeva.

Jedino sto mi se u filmu svidja: Sigourney koja pusi, sto Pandorani izjednacuju Boga s prirodom i ta njihova povezanost s prirodom.

Da ne bi bilo zabune: ovo je idealan mainstream film. Vizualno je fascinantan (although, it didn't work for me :() i poruka je preocito i svima jasna.
Satan my master.

Meho Krljic

Karl Rosman

"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Franz Xaver von Baader

Ugodno sam iznenađen Avatarom. Nakon svih onih promašenih Batmana i Watchmena, napokon povratak korijenima: čistoj, jasnoj i toploj avanturi, romantičarskom Hollywoodu. Ovo djeluje kao osvježenje, usprkos, ili valjda baš zato, svoj naivnosti. Svakako treba nastaviti snimati priče sa ovakvim koordinatama Dobra i Zla, kao protutežu pomaknutim vrijednostima.

Sve zamjerke oko plošnosti likova, banalnosti priče i slično su potpuno deplasirane i promašene: radi se o tipičnoj bajci koja upravo takva treba biti – dobri su dobri, a zli zli, a kako se dobri po definiciji bore za ispravnu stvar, oni na kraju moraju pobijediti.
Tko ovo nije u stanju razumjeti, ne treba se ni junačiti dubokoumnim-a-sfulanim obrušavanjem na bajkovito štivo.

Jedinu, ponavljam JEDINU, validnu zamjerku je uputila Sveta Stolica (a tko drugi) – ova je, inače valjano postavljena i izvedena, bajka poslužila kao svojevrsna glorifikacija sumnjive duhovnosti, romantičarskog misticizma i njuejdžerskog populizma. Ne može se oteti utisku da je film natopljen tom didaktičkom crtom, poučavanjem o Majci Prirodi, životu usklađenom sa Izvorom, sa Jednim, što samo po sebi i nije loša namjera; ali u svjetlu miljea u kome se ta ideja vrzma, u kontekstu šarlatana, varalica, vucibatina, sluđenih učitelja kao i sumnjive publike, raznih bezveznih očajnika ili pak poremećenih plačibaba, pregaženih ljudi koje su svi ostavili pa se hvataju na prvu udicu poput somova, e tako gledano ta ideja smrdi. Može biti kritizirana kao nazadna filozofija, kao zabluda, kao laž.

Istina, oduvijek je postojala određena nostalgičarska žal za Izgubljenim Rajem i nije bila bez pristalica. Rusoova ideja o plemenitom divljaku je plemenita i istovremeno iluzija. Ipak dobro dođe u trubadurskim ljubavima i romantičarskim avanturama, kao, primjerice, u Avataru. U neku ruku, Avatar je western; revizionističko posezanje za dijelom kulture koja se prometnula u mit – kada je tehnološko-progresivna civilizacija usvojena kao normativ, kada su oni drugi integrirani i kada dolazi do otuđenja: tada se, iz te pozicije, učitava romantičarsko sanjarenje a Drugog se doživljava kao traženi ideal. Drugi je naravno crvena rasa, Indijanci. Njih se počinje promatrati kao tajanstvene, ponosne, plemenite ljude, koji su sretno živjeli u svojoj kulturi, usklađeni sa Prirodom. To je doba druge generacije westerna, modernog, sedamdesete su doba djece cvijeća.

U tom smislu je Avatar verzija Čovjeka zvanog Konj, o bijelcu koji biva zarobljen ali vremenom biva oduševljen indijanskom kulturom i svjetonazorom te postaje ratnik-vođa plemena, ženi se Indijankom, podučava ih organizaciji da se odupru zlom plemenu itd.
Dakle, ta se linija, glorifikacija primitivnog načina života, uravnoteženog, uvijek držala (sve sa Herzogovim filmovima na svim stranama svijeta u potrazi za iskonskom Prirodom i Životom), ali je istovremeno balansirala između jedne drage naivne plemenite ideje i njene pervertirane inačice u sektaškoj otupljenosti – pa Sveta Stolica ima donekle pravo kritizirajući tu kamerunsku crtu.

Kažem, kamerunsku, jer ideja Cameronu nije nimalo strana; štoviše, u Avataru je samo dosljedno izvedena do kraja, sa Indijancima koji uz pomoć luka i strijele, ali i Prirode, pobjeđuju tehnološki superiornu civilizaciju i obrane sveta mjesta predaka (poznata priča o Sijuksima i Crnim brdima kao nalazištem zlata, jedino sa sretnim ishodom). Cameron je ovu sklonost pokazivao još u Terminatoru, kada je tehnološki progres krivac za apokalipsu te stoga treba uništiti sve te vražje naprave i korporacije.

Međutim, ovdje je zanimljiv paradoks: kritizirajući tehnološku narav civilizacije, Cameron dolazi u jedan raskorak – uzdizanje Prirode, pravog čovjeka koji treba postati ratnik bez sve te fensi opreme, nego sa lukom i strijelom, čini upravo filmom koji se najavljuje kao iskorak u tehnološkom smislu, koji postaje čuven po tehnici, po 3D i sl. Koga ti to lažeš, Camerone?

Na stranu to, Avatar meni biva zanimljivim uratkom, validno postavljenim, primjerenim i dobro dođe kao eskapizam u svijet čarolije i bajki, baš onako kako se od takvog štiva zahtijeva.

7.5/10
Od danas ću biti Kao Sunce Jasan.

Alex

Nedavno sam gledao film, ali se uzdržavam od konačne ocene dok ne budem imao prilike da ga još jednom pogledam i iskristališem stav. Za sada - slažem se da ono što je moglo delovati kao mana na prvi pogled - jednostavna priča, u stvari ispada da je jedan od važnijih kvaliteta filma - svođenje priče na suštinu, borbe dobra i zla, sa jasnim motivima gramzivosti i opstanka. A moja konačna ocena je veća od 7,5.

Vampirella

Quote from: PingvinPatuljak on 07-04-2010, 22:42:53Sve zamjerke oko plošnosti likova, banalnosti priče i slično su potpuno deplasirane i promašene: radi se o tipičnoj bajci koja upravo takva treba biti – dobri su dobri, a zli zli, a kako se dobri po definiciji bore za ispravnu stvar, oni na kraju moraju pobijediti.

Zar ovo nije kontradiktorno?

Quote from: PingvinPatuljak on 07-04-2010, 22:42:53...bez sve te fensi opreme, nego sa lukom i strijelom...

Zar luk i strijela nekad nisu bili fensi oprema? U usporedbi s npr. toljagom.
Satan my master.

Franz Xaver von Baader

Quote from: Ella on 08-04-2010, 23:40:09
Zar ovo nije kontradiktorno?

ne

Quote from: Ella on 08-04-2010, 23:40:09
Zar luk i strijela nekad nisu bili fensi oprema? U usporedbi s npr. toljagom.

možda u tom slučaju jesu, ali je sasvim nejasno što te ponukalo na ovu usporedbu i što si htjela zapravo reći
to što si ti izdvojila iz teksta je diskurzivno vezano uz jedan slijed misli, pa otuda tvoja primjedba izgleda kao kada bi slon stao na porculanski skejtbord kako bi se provozao
dakle, nije riječ o nekom apstraknom pojmu luka i strijele koji bi se onda nasilno vezivao uz nekakvu povijesnost svijeta, već o jasno određenom i konkretnom kamerunskom bajkovitom svijetu, u kome taj isti luk i strijela ima točno jasnu i određenu simboličnost i ulogu. tek u tom njegovom narativu, kada refleksijom dovedeš u odnos svu onu silu raketa, letjelica i tehnoloških ratnih pomagala čemu je on suprotstavio primitivnu ratničku vještinu, luk i strijela otkrivaju svoje (namjeravano) značenje.
Od danas ću biti Kao Sunce Jasan.

Melkor

by Mike Ryan · April 22, 2010
Photo: Carlos Alvarez, Getty Images

James Cameron has a special affinity for the ocean. He's directed films such as "Titanic" and "The Abyss," not to mention his own deep-sea diving documentaries. So it shouldn't come as a huge surprise that his "Avatar" sequel will focus on underwater life in the oceans of the fictional moon of Pandora.

"Part of my focus in the second film is in creating a different environment -- a different setting within Pandora," Cameron told the LA Times, "and I'm going to be focusing on the ocean on Pandora, which will be equally rich and diverse and crazy and imaginative, but it just won't be a rain forest. I'm not saying we won't see what we've already seen; we'll see more of that as well."

The first "Avatar" film went on to gross over $2.7 billion worldwide and a sequel has been talked about since the release of the original film. The speculation, based on comments made by Cameron, was that a sequel would focus on another moon that surrounds the gas planet of Polyphemus, as opposed to Pandora.

Cameron states he still wants to explore other moons in the system, but that will probably have to wait until a third film.

"We created a broad canvas for the environment of film," explained Cameron. "That's not just on Pandora, but throughout the Alpha Centauri AB system. And we expand out across that system and incorporate more into the story -- not necessarily in the second film, but more toward a third film."

Water has never scared Cameron away from completing his vision, though with mixed results. Cameron directed the underwater thriller "The Abyss" in 1989 -- the most ambitious film to use underwater effects at the time. But "The Abyss" grossed only $90 million worldwide. Cameron upped the ante with 1997's "Titanic." Over-budget and behind schedule -- due in a large part to the special effects associated with creating the illusion of a sinking ship in the middle of the Atlantic Ocean -- "Titanic" went on to become the most financially successful film of the time, until until it fell to "Avatar."

For now, the oceans can wait. The "Avatar" DVD hits stores on Thursday, just in time for the avid environmentalist to commemorate Earth Day.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

crippled_avenger

Jimbo muči Deku:

Ridley Scott unveiled details over the weekend of his Alien prequel which will be his next project as a director for 20th Century Fox.

Ridley Scott unveiled details over the weekend of his Alien prequel which will be his next project as a director for 20th Century Fox.

The movie will be produced in 3D and be set in the year 2085.

"If the first Alien took place in 2090, it will take place in the years before that when they first come across this thing on a planet called Zeta Reticuli and it will ask who was that guy in the first film lying in a chair with his chest blown outwards when they first go into the giant spacecraft," Scott said.

"The film will be really tough, really nasty. It's the dark side of the moon. We are talking about gods and engineers. Engineers of space. And were the aliens designed as a form of biological warfare? Or biology that would actually go in and clean up a planet?"

He said that he was a fan of James Cameron's Avatar and that he will take on new technological challenges in the Alien prequel.

"Jim raised the bar and I've got to jump to it," he said with a smile. "It's that simple. He's not going to get away with it."

Scott directed Alien in 1979 for Fox and his latest epic Robin Hood starring Russell Crowe and Cate Blanchett for Universal will be the opening night film at the Cannes Film Festival on May 12.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

zakk

Najnoviji tračevi kažu da Lidija Beatović namerava da popriča sa Kameronom oko cele te priče sa Avatarom.

Lidija Beatović - AVATAR 3D
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Petronije

Ako nekoga zanima izasao je avatar na Bluray-u, netaknut tezi 45gb, 720p je oko 11gb. Sa tehnicke strane gledano, kvalitet izdanja je na najvisem mogucem nivou, vredi skinuti, posle moze i da se brise :)

Meho Krljic

Ja sam svukao 720p rip koji je svega 1.2 gigabajta u mkv formatu.

Petronije

To ti je neki tvz. mikro rip, nije real thing i nije 720p 100%. Skini npr. Avatar 2009 720p BluRay DTS x264-HiDt 13.17gb ili Avatar.2009.BluRay.720p.DTS.2Audio.x264-CHD 11.2gb i videces drasticnu razliku, ovo je definitivno najkvalitetniji bluray film koji sam ikad imao prilike da vidim, steta je ne pogledati jer je praznik za oci (i usi).

Meho Krljic

Da, siguran sam da je 13 GB bolje od 1,2, ali nešto me mrzelo da skidam toliko. Ako mi zatreba, pazariću BluRej...

crippled_avenger

Nemoj još da kupuješ. Sad je potpuno bez ičega BluRay a najesen izlazi full metal izdanje sa bonusima i sl.

crippled_avenger

JasonBezArgonauta

Quote from: zakk on 26-04-2010, 13:58:19
Najnoviji tračevi kažu da Lidija Beatović namerava da popriča sa Kameronom oko cele te priče sa Avatarom.

Lidija Beatović - AVATAR 3D

A da se prvo posavetuje sa Elisonom? Kažu da se on baš lepo popričo sa Kameronom.
Čini mi se da ovaj zid izgleda drugačije. Bendžamine, da li su Sedam zapovesti iste kao što su bile ranije?

zakk

QuoteAvatar! It's basically a big, blue, 3D money-printing machine. The previous record for Blu-ray sales was held by The Dark Knight, but Avatar has come along and doubled it.

The Dark Knight set the first-day Blu-ray sales record of 600,000 back in 2008. Avatar sold 1.2 million copies on Tuesday. By Thursday that number had climbed to 2.7 million, surpassing The Dark Knight's 18 month sales total of 2.5 million. And keep in mind that these are sales of the bare-bones edition. We still haven't seen the deluxe or 3D editions.

That sound you just heard? It was James Cameron buying himself the country of Norway. Just a nice quiet vacation spot for him and his 82 supermodel girlfriends.

Tex Murphy

Quote from: crippled_avenger on 26-04-2010, 22:15:57
Nemoj još da kupuješ. Sad je potpuno bez ičega BluRay a najesen izlazi full metal izdanje sa bonusima i sl.

Oće li biti samo u 2D ili će biti i bar neka sirotinjska trodimenzionalna varijanta?
Genetski četnik

crippled_avenger

Pretpostavljam da će pokušati i to, mada ta priča se stalno menja, te hoće, te neće. Međutim, od 2012. kada se pređe na digitalno, televizija će imati 3D emisije, čak i kod nas, tako da se razmišlja da upravo AVATAR bude tako emitovan.

Meho Krljic

Sony upravo launchuje firmware za Playstation 3 koji omogućuje ful 3D sa najnovijim Bravia televizorima, tako da je neka procena da će već s jeseni krenuti relativno frekventna BR izdanja koja će podržavati 3D.

Ja sam time naravno užasnut, ali eto...

Meho Krljic

Evo malo detaljnije (sa IGN-a):

QuoteIn regards to the PS3's 3D-enabling firmware update, Coombes said it will come in two waves; the first update hitting this Summer will allow the console to display 3D games, while 3D Blu-ray support will come "a short time after." Sony reiterated that the games being offered to UK customers who purchase a 3D-read Sony Bravia display, which includes PAIN, Wipeout HD, Motorstorm Pacific Rift, and others, may not be the same as those offered in the United States.

Dakle, neka jesen je realna za prvi val 3D BluRejeva.

Savajat Erp

ја сам га одгледао пре месец дана на неком пошугавом рипу, изгледао је као мало бољи анимирани филм...по мени, и није нешто лудачки добар, може се погледати, једино што сам пропустио сав тај визуелни спектакл. но, ово су можда многи већ видели, али еве га за оне остале!

Avatar - How It Should Have Ended
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

crippled_avenger

"Avatar" continues to raise the bar on the home entertainment front.

In less than three weeks, 20th Century Fox's sci-fier has become the bestselling title ever in a comparable period, with 19.7 million copies sold worldwide.

Sales include DVD and Blu-ray formats, with the latter accounting for 6.2 million units -- more than double the usual share for high-definition discs. As a general rule, high-def copies represent about 7%-12% of all units sold.

The record-setting pace for "Avatar" should come as no surprise.

Since hitting DVD shelves on April 22, the film has been shattering records, selling 6.7 million copies in its first four days in North America. Blu-ray made up 2.7 million of that total, outpacing Warner Bros.' "The Dark Knight," which took 18 months to sell 2.5 million units.

"Avatar" is selling faster than "Dark Knight," which sold 16 million in its first three weeks.

Overseas, "Avatar" displaced Warner's "Harry Potter and the Order of the Phoenix" as the bestselling title since it launched on DVD.

Given the speed at which "Avatar" has achieved record-breaking sales, coupled with additional homevid editions still to come, the James Cameron pic could potentially outrank Disney's "Finding Nemo" as the top DVD title ever. "Nemo" has sold approximately 40 million copies since it hit DVD shelves in November 2003.

zakk

Quote from: Warren EllisMeeting done, home, finally watched AVATAR all the way through and it's sort of like someone nailed two Westerns to the centre of Tsui Hark's brain after it'd been sprayed with paraquat which means it's very beautiful and reinvents some things central to fantastika cinema that people have largely forgotten to do but uncomfortably illustrates how very carefully dumb something has to become to be the most successful film in the world, ...

Vampirella

Sad cu malo serkati, ali...

Jucer sam odgledala Dinu (onu verziju iz 2000., kad sam shvatila da nije Lynchova, bilo je prekasno da bilo sto promijenim, a vec sam se lijepo smjestila na svom izuzetno udobnom kaucu), i zanima me: da li se Avatar moze smatrati rip-offom Dine? Sustinska prica je u oba filma ista, ali su naglaseni drugi aspekti (u Dini politika, u Avataru ekologija). Da li je Cameron igrao na sigurno, uzimajuci u obzir popularnost Dine ili na tu pricu, toliko svojstvenu ljudskom rodu, nitko ne polaze copyright?
Satan my master.

Tex Murphy

Genetski četnik

mac

Zajednički elementi: Postoji neiskvareni svet. U tom svetu postoji nešto što treba onima "spolja". Jedan od tih "spoljnih" postaje vođa pobune starosedelaca. Osim starosedelaca našem vođi kao da i ostatak tog neiskvarenog sveta pomaže u pobuni. Postoji i sistem očuvanja iskustava i sećanja pošto neko umre, i za funkcionisanje tog sistema potreban je element unutar neiskvarenog sveta. Vođa pobune se istakao kroćenjem i jahanjem najvelinčanstvenije životinje koju neiskvareni svet ima u svojoj fauni. Vođa pobune se smuvao sa poglavicinom ćerkom.

Vampirella

Satan my master.