• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

E sad više nema zajebavanja! Tatko se vratio. Kreće AVATAR

Started by crippled_avenger, 09-01-2007, 02:22:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

mac

Domoroci na Dini pokušavaju da teraformiraju svoju planetu (skupljaju vodu vekovima), dok Pandoranci nemaju nameru da išta tu menjaju. Fremeni su svesni sveta van njihove planete, i umeju da budu igrači u svetskim razmerama, dok su Pandoranci blago nesvesni ičega što im nije pred plavim nosevima. Pol Atreid je vođa i po rođenju, i po vaspitanju, i po sudbini koju mu je namenila cela konstelacija političkih igrarija. Džejk Sali se prosto zaljubio u planetu i ponešto na njoj, i zajahao zmaja i još ponekog, i tako postao vođa. Pol je potčinio prirodu sebi (zajahavši crva) i tako je stavio na svoju stranu, a Džejku je priroda došla u pomoć svojom odlukom i više nekom filmskom magijom nego što je realno da se desi čak i u jednom imaginarnom svetu.

scallop

Ne bih da vam kvarim jednoumlje, ali meni sve može da bude "pozajmljeno", ali i ne. Dina mi je, naprosto, druga vrsta priče i sve veze su nategnute. Pitanje originalnosti se ne smešta u okolnosti već u samu priču. Džejk Sali sigurno nije Pol Atreid i Dina sigurno nije Pandora. Sve koincidencije su isforsirane. Mogli bismo i da kažemo da je "Dina" priča o prognanom princu, a "Pandora" o bagdadskom lopovu. Ali, nećemo biti u pravu jer to nisu te priče.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Vampirella

Hm, nije bas jednoumlje. Mac nabraja slicnosti i razlike izmedju Dine i Avatara, Harv nabija broj postova, a ja jednostavno mrzim Avatar.

Scallope, sto bi za Vas bio ripp off? Kad hommage postaje rip off? Dajte mi neki primjer.
Satan my master.

scallop

Vidi, Ella, nisam siguran šta misliš pod hommage i rip off. Valjda postoji jezik kojim govoriš? Omaž bi trebalo da znači posveta ili odavanje priznanja. Ripof bi trebalo da bude preuzimanje ili, prosto, krađa. I jedno i drugo je sredstvo za potkusurivanje. Nađemo sličnost i prstom bodemo u to. Ako ćemo seljački, sličnost ćemo lakše naći od razlika. Mada je suma uvek = jedan.

Mrzeti "Avatar" je pomodan akt. Tako možemo da mrzimo bilo koje delo. Treba potražiti šta je u njemu dobro. Ima toga i svako će naći za sebe. Lično smatram da je vizuelmo prevazišlo aktuelno. Ne može se sve u jednom filmu. Sa druge strane, "preuzimanje" je pojava za koju se možemo uhvatiti bilo gde. Trenutno pišem roman za koji će mnogi reći da je rip off. Ali, nije. Već je "Matrix" bio rip off jednom scenariju koji sam pisao sa dva drugara polovinom osamdesetih. Jednostavno, okolnosti nisu priča. Mogu i dalje, kasnije. Sad moram iz Volosa u Kato Gatzeu. Nisam svoj gazda.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

scallop

Dakle, u filmu "Avatar" i u romanu "Dina" nema hommage. Hommage će recimo biti poglavlje u mom sledećem romanu pod nazivom "Dan mrmota". Verovatno je jasno i zašto. Hommage se ne krije već se ističe. Rip off je prenadražena pojava. Poznavaoci, pretežno filma, (nisam primetio da se podjednako pačaju u knjizi) vole da istaknu svoje poznavanje pronalaženjem nečega što će proglasiti za rip off. To im podiže samopouzdanje. Istina je da se sve može proglasiti za rip off jer nema filmskog kadra da nije negde ponovljen. Recimo, "Pokahontas" i "Avatar". Jesmo li sigurni da i "Pokahontas" nije rip off? Garantujem da bi moglo da se pronađe nešto što podseća. Moguće je da su to Nšo Či i Old Šeterhend u romanu "Vinetu". Ili nešto drugo do "Šeherezade". Kueljo je napisao roman "Alhemičar", a prepričao Borhesa, koji je prepričao "Šeherezadu". Meni je rip off OK ako nije banalan. Banalan kao jedan SF koji je prepričan "Kapetan Blad". Ovih dana imamo na sajtu ZS roman koga su najavili i Mića Milovanović i sad Zakk. A govori o obračunu Drevnih. Da li je, sad, to rip off Bobanovog PS ili obratno? Sve u svemu, teme su ponovljive, ali priča mora da bude neponovljiva. Ako se priča ponovi, onda je to ne rip off nego najprljavija krađa. Ja o tome - toliko.

Vampirella

Moje pitanje u vezi hommage i rip offa je bilo postavljeno opcenito, nije se odnosilo na Avatar. Htjela sam malo prosiriti temu.

Vratimo se mi na Avatar, iako nikad s njega nismo otisli. 

Evo sto kaze Camerom kad je bio priupitan u vezi slicnosti Plesa s vukovima i njegovog epohalnog ostvarenja.

QuoteThat was another reference point for me. There was some beautiful stuff in that film. I just gathered all this stuff in and then you look at it through the lens of science fiction and it comes out looking very different but is still recognizable in a universal story way.

Zapravo je sam Cameron dao odgovor na moje pitanje, nije rip off nego se radi o univerzalnoj prici.

Nekako mi ne sjeda ova vasa teorija o tome da teme i okolnosti ne mogu biti rip off kada ne vode istom rezultatu, vec to samo moze biti prica. Valjda su to onda ono sto se naziva utjecajima. Skupusis vise stvari iz razlicitih izvora, dodas nesto svoje, i to je originalnost. Ovo nije bilo ironicno. Nekad me to veseli, u ovom slucaju ne.

Satan my master.

scallop

Kameron i film meni baš i nisu dobar povod, mada je dobro što si potegnula pitanje "pozajmice". Koristim ovu odrednicu jer mi leži tuđica koja će u nekom sledećem izvodu dobiti vrednosno svojstvo. Rečenica: "Skupusis vise stvari iz razlicitih izvora, dodas nesto svoje, i to je originalnost." zaista pobuđuje odbojnost i tu ne sporim. I sam sam nazvao bob bobom - krađa je krađa. U knjizi se malo bolje snalazim, pa sam zato i više pominjao knjigu. Ne znam zašto bi stajao Kameronov zaključak o univerzalnoj priči, a moj o univerzalnim temama ne? Cela literatura počiva na erosu i tanatosu. Knjiga na svojoj priči, ako je ima. Ako svoje priče nema, onda džaba tema. Zato sam pomenuo Kuelja koji je izdrndao ceo roman na priči (pazi, govorim o priči, a ne o temi) koju je Borhes maestralno iscedio iz "Šeherezade". Znači, jedna priča vredi da se ponovi ako se to uradi na bolji ili lakše pojmljiv, u vremenu; način. Ako ja čitajući roman "Alhemičar" posle par desetina strana, prepoznam priču, koju sam pre toga dva puta čitao u daleko boljem izdanju, i sve do kraja znaš sve šta će se dogoditi, onda je to taj kupus o kojem govoriš. Pominjao sam negde i Papinijevu "Istoriju o Hristu", po i "Jaganjac, jevanđelje po Biffu" (Cristopher-a Moora, valjda) kao primer sa opravdanjem "Svako vreme ima svoje jevanđelje" (Papinni). No, to su dobri primeri. Pomenuo sam i loš, pa ti odaberi.

Meho Krljic

Evo malecnog razloga da hardkor fanovi vide Avatar ponovo: Kameron je izbacio Spešl Edišn filma (koji ide u bioskope) i u kome je dodata jedna nova životinjska vrsta

http://movies.yahoo.com/feature/movie-talk-james-cameron-avatar-special-edition.html

Kunac

"zombi je mali žuti cvet"

Le Samourai

Da, poshto je bash to shto nije imao josh jednu zhivotinjsku vrstu bio glavni nedostatak ovog filma.   xtwak

No, sasvim je jasno da je cela poenta da josh malo poguraju Avatarov boks ofis uchinak, i ja to kao kapitalista u potpunosti podrzhavam.

Plut

Za 3 meseca još jednu, za po godine još jednu, pa još jednu biljnu vrstu i tako do unedogled... nikad dosta para i priče o nikad viđenoj animaciji, o kako je to dobro, ah kako samo prožima, ah ovo-ah ono... neka fala!  :(

mac

Verovatno prave nastavak, i u tom nastavku se više pojavljuje ta životinja, pa retconuju prvi film. Slično je bilo i sa duhom Darta Vejdera na kraju epizode 6.

Albedo 0

Kameron prso...

Džejms Kameron, režiser najvećeg prošlogodišnjeg hita, filma Avatar, dovodi se u vezu sa poslednjom u nizu ekranizacija lika i dela egipatske kraljice Kleopatre, koju bi trebalo da oživi Anđelina Džoli.

Kameron je, tako, rastrzan između dva projekta budući da bi uskoro trebalo da započne rad na ostalim delovima Avatar trilogije (?!?) čije će snimanje trajati simultano, a u bioskopima će se pojaviti sa razmakom od godinu dana (nalik Matrix Reloadedu i Revolutionsu).

http://sinemainfo.net/?p=621

Melkor

Avatar 2 could be released in 2016     
by James Hoare 

Avatar 2, the sequel to James Cameron's Avatar, might be in cinemas in 2016 according to producer Jon Landau     

Speaking at a Titanic 3D launch (lol) event in London, producer Jon Landau has announced that the eagerly awaited sequel to James Cameron's 2009 sci-fi hit Avatar is "four years away."

Originally Avatar 2 was announced with a 2013 release date, but now it looks more likely that the film will be in cinemas sometime over 2016, and Landau promises the new film will "going to showcase advanced technology, from the 3D camera system used to the CG and performance capture, but also in terms of a higher framerate."
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Albedo 0

Usul

God created Arrakis to train the faithful.

Albedo 0

dakle, plavi ljudi dolaze na Zemlju, pa na šta će to da liči, čovječe? 8-)

Melkor

James Cameron will ride this submersible to the deepest point in the ocean

Meet the Deepsea Challenger, a one-man submersible craft capable of withstanding pressures at the deepest point in the ocean—Challenger Deep in the Pacific's Mariana Trench. Sometime in the next few weeks, this sub will carry filmmaker James Cameron into the Challenger Deep. He'll become the third human to visit that place, and the first since a two-man Navy sub made the dive in 1960.

As you see it in this photo, Deepsea Challenger is actually sideways. The sub will fall into and rise out of Challenger Deep in a vertical configuration, with Cameron at the bottom in a spherical steel pod. You can't see the spherical part in this image, but the pod is attached. It's in the end of the craft that's still slightly out of the water—the left-hand side of the photo.

Cameron's descent will be very different from the 1960 expedition, which wasn't able to see much because their craft stirred up so much debris in the bottom of the trench. Deepsea Challenger is designed to avoid this problem and Cameron will also spend a much longer amount of time at the bottom—several hours instead of just 20 minutes. He'll also film 3D footage of the trench, and collect animal and rock specimens.

You can see more pictures of the Deepsea Challenger at National Geographic News.

That site also has a longer story explaining, in more depth (harhar), how the sub will work and how Cameron's expedition contributes to science.

Finally, I'd like to take a minute to apologize to everyone who saw Titanic multiple times in the theater. If I'd known back then that your devotion to Leonardo DiCaprio would one day help fund cool stuff like this, I wouldn't have rolled my eyes at you nearly as often.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Midoto

Strašno me je iznenađivala ta ogromna popularnost Titanika, filma koji ni jednom (od nekoliko pokušaja) nisam uspela da odgledam. Stoga sam bila toliko sumnjičava prema Avataru da ga juče prvi put odgledah. A odmah zatim – i drugi put.

Probala sam da pročitam šta su drugi rekli o filmu, da ne bih ponavljala ona opšta mesta, ali je ovoliko utisaka suviše obimna lektira. Tek, čovek je uspeo na divan način da dotakne mnoštvo problema današnje civilizacije, uvek iz dva suprotna ugla, počev od onog očiglednog – odnosa prema životu i prirodi, pa nadalje: šta, kako i koliko možemo da uzimamo/dobijamo od svoje planete; mora li zdravlje da se kupuje i koja mu je cena (ne u novcu) ako mora; može li ubijanje da bude opravdano i plemenitije (ne samo kada su životinje u pitanju, već i veoma razumna bića); odnosa prema ženi, slabijem, odnos prema starosti, umiranju i strahu, odnosa prema ,,divljacima", izdaji... Razveselio me je jasno izrečeno: vojska je uglavnom u funkciji podrške korporacijama i otimanju. Pa i onaj blagi podsmeh prema dragoj naučnici koja pokušava da ,,ostane objektivna, jer je nauka takva" i koja bi ,,dušu dala da pribavi uzorak" (istina, konačno i sama postaje deo te ,,biološke" misterije, a objektivnost i stroga racionalnost su svrgnute čistim ushićenjem). I još mnogo toga. Pri tome, tako lepo upakovano.

Da podsetim one koji film vole - izvanredno je po ovom hladnom i sivom vremenu gledati (opet) Avatar.
Idem da odgledam i treći put :)

Albedo 0

hm, ne znam gdje sam jednom pročitao da je Terminator Kameronov film za muškarce a Titanik Kameronov film za žene.

Ti očigledno nisi žena 8-)

Ghoul

ti nisi praaaava žeeenaaaa... booobaaaaaneeeeee...
https://ljudska_splacina.com/

scallop

SuperSynthetic

Davno sam to gledao. Dobra je ona sa repom sto leti na ptici. Vrh. Romansa, kritika globalizacije, duhovnost, sve je lepo spakovao. Savrseno. Ipak je Cameron trenutno najveci. Nisam bas neki njegov veliki fan ali moram da priznam.
He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man

VALIS

Prvi put sam ga gledala pre neko veče i, iskreno rečeno, poprilično me je smorio. Što se mene tiče, Kameron je slobodno mog'o da prestane da pravi filmove posle Terminatora 2.

džin tonik

srecom ne odgedah; ali ima utjecaj na moj zivot: cim se spomene avatar u bilo kojem kontekstu, pred ocima mi se stvori lik tupasta plavog lica, izrazena nosa i nesrazmjerno udaljenih ociju. i onda se sjetim jednog bivseg studenta fizike slicnih simptoma, zvao sam ga ufo... vjerujem da je film doslovno odvratan.

džin tonik

Filaret

Ima neki dokumentarac o pravljenju Avatara. Gledajući ga, zaključio sam da Avatar nije budućnost filma, nego budućnost bioskopa. Sad, kako ko misli...

Albedo 0

pa Avatar je najveći pokazatelj zašto je film propao kao umjetnost...

Filaret

Pa da li je propao ili nije duga je priča, i široka, ali pitanje je da li je Avatar uopšte film ili paradigma tehnološke dominacije. Eh, da je Jinger živ pa da popričamo o divljenju ratnoj tehnici...
Uđeš, sedneš, legneš, oko tebe neko sferno ili 8, 9 10 D platno, ekran, kako god, kad dođeš sebi, oni koji razvode ti pomognu da ustaneš i odeš do taksija... Častiš jer tako neki red nalaže.
Avatar je isto što i Mekdonaldov sendvič. Trijumf potrošačkog... društva? Ne, trijumf napora da te ubede da od toga ništa bolje nema. Ne zbog ukusa, nego zbog tvoje želje da budeš deo zabave.

Albedo 0

to u kakvoj je on tehnici sniman je najmanji problem, koliko je riječ o sto puta prežvakanoj priči (Pocahontas paralela pije svih), sa najglupljom pseudoekološkom porukom, najretardiranijom političkom korektnošću, najplitkijom psihologijom (Zar posle Plesa s vukovima da neko onako u Avataru prikaže proces ulaska u novu kulturu), potpuno podređenoj trenutnom društveno-političkom trenutku.

Ne postoji nijedan gori pristup od toga. Čuo sam, doduše, da Kostner priprema nastavak Plesa s vukovima, možda nas spasi ove bijede...

Filaret

Pa upravo o tome pišem.
Vredi li o tome raspravljati? Mislim, kao o filmu? Pre će to biti neka stripovska ubeđivanja da je svet nacrtan.
Možemo o svemu drugom, promociji tadašnjih vrednosti (2009), o konotativnim aspektima, ali pitam čega? Filma? Ovo nije film.
Mada, ovo poređenje sa Plesom sa vukovima mi je veoma zanimljivo.

pokojni Steva

Ne postoji dovoljno ružnih reči kojima bih opisao svoje psihofizičko stanje kad sam onomad odgledao Avatar. Da proste ljubitelji, znam gomilu dno dna televizijskih reklama koje su naspram njega disertacije.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

scallop

Rado bih se uključio u raspravu o tome kakve veze ima "Ples sa vukovima" sa "Avatarom" (sinoć sam imao sličnu na skajpu), dakle o jednom od motiva koji privlače pažnju filmskim stvaraocima, ali kako su motivacije na ZS većinom pljuvanje uvis, uzdržaću se.

SuperSynthetic

Pa sta znam. Mozda ste u pravu da Avatar i nije nesto. Gledao sam ga pre par godina sa jednom malom koja je za vreme filma pocela da me masira po vratu i sve se dogodilo odmah tada i nikada vise. Slicno iskustvo sam imao i ranije sa jednom drugom dok smo gledali Natural born killers. Sa njom sam usao u neku komplikovanu vezu koja je bolela. Kakav film - takva veza. Izbor je nas. TV je najsigurniji. Nema sexa ali i ne boli. Vesti, tenis, i.t.d.

P.S Nije to bas tako ali eto. Dobar je Avatar. Usred Holivuda je snimio basnoslovno skup mainstream film koji pljuje po Americi. Ko to moze? Aloo!
He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man

Albedo 0

nema potrebe za raspravom o vezi Plesa sa Avatarom jer je veza sasvim jasna

Midoto

Ako mi neko ukaže prstom na reklamu, bajku ili patetičan film gde se govori o "čistoj smrti" kao plemenitom principu i među razumnim bićima, razmisliću o teoriji "prežvakavanja i već rečenog".
Dalje, po pravilu filmovi (knjige) favorizuju ili individualnost naspram čopora, ili kolektivitet naspram sebičnog usamljenika. Retko sam nailazila da neko s toliko lakoće predstavi ono vrlo prisutno osećanje da se svi osećamo kao strana tela, sasvim usamljeni i potpuno različiti kada smo među ljudima čiji vrednosni sistem ne razumemo, a sasvim lako i bar delimično "pripadnemo" kad nađemo sličnosti (pa makar to bila i sklonost ka fantastici :) ma u kom vidu).
Ipak, ono što je meni najviše prijalo u ovom filmu jeste odnos prema cinizmu. Danas se i deca odmah pripremaju, vaspitavaju, uteruju da postanu cinična, takva se uzimaju kao primer inteligentnih i razmišljajućih bića. Da ne skrećem u diskusiji, ovde je cinizam poražen, Kameron se usprotivio toliko popularnoj i sveprisutnoj teoriji "da ne postoji crno ili belo, da je sve sivo".

Father Jape

Primoran da biram, ja bih radije gledao Titanik ponovo nego Avatar.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

scallop

Midoto, svaka promocija veganstva promoviše "čistu smrt".  OPdgovorio bih ja i Bati, ali se on odmah prostre od Platona do Plafona.

džin tonik

Quote from: Midoto on 25-11-2013, 13:08:13
...
Ipak, ono što je meni najviše prijalo u ovom filmu jeste odnos prema cinizmu. Danas se i deca odmah pripremaju, vaspitavaju, uteruju da postanu cinična, takva se uzimaju kao primer inteligentnih i razmišljajućih bića. Da ne skrećem u diskusiji, ovde je cinizam poražen, Kameron se usprotivio toliko popularnoj i sveprisutnoj teoriji "da ne postoji crno ili belo, da je sve sivo".

da citiram i modificiram libe sa jednog drugog topica:

Quote... skoro svaki čitalac konzument zapravo polaže neku vrst autorskog prava na pročitanu odgledano prozu. Otud su mi kolegijalni rivjui domaće proze beskrajno zabavni za čitanje, pošto sve ono što ti i takvi rivjuisti tvrde da su navodno "pročitali" definitivno nije sam autor svojeručno stavio u knjigu djelo. Zanimljiv je to fenomen, a ujedno je i velik deo uzroka zašto se neki mladi i perspektivni pisci autori nisu zanatski unapredili; koja vajda od tog konkretno truda, kad znaš da će ti vajni "čitaoci" ionako u prozi "pročitati" sve i samo ono čega tamo nema, tako da... praktičnije im je posezati za dvosmislicama i višeznačnim besmislicama, i pustiti "čitaoce" da se nadmeću u disciplini. ...

Midoto

Scallope, ovde ne mislim čak ni na one scene lova na životinje, već na rečenicu umirućeg Navija kada od čoveka očekuje da ga ubije, zato "što je to ispravno".

Zosko, možda sam učitala i onu Kameronovu "ekološku priču", a siroma' uopšte nije hteo to da kaže. Da se odmah izvinim za sve što sam ja pronašla, a njemu nije bilo ni na kraj pameti.

Albedo 0

scallope, izmislio si izreku koja veze nema s mozgom samo zato što se rimuje. A ti si već odgovorio Bati pa tek onda Bata tebi, jelte...

scallop

Precenjuješ se. Pomenuo sam da sam sinoć imao raspravu o vezi Plesa i Avatara. I krajnje je bezvezno. Više veze ima konverzija varavara u Rimljane. Neću da pominjem neke novije trendove kod nas.

Albedo 0

Quote from: zosko on 25-11-2013, 13:34:52
Quote from: Midoto on 25-11-2013, 13:08:13
...

da citiram i modificiram libe sa jednog drugog topica:

Quote... skoro svaki čitalac konzument zapravo polaže neku vrst autorskog prava na pročitanu odgledano prozu. Otud su mi kolegijalni rivjui domaće proze beskrajno zabavni za čitanje, pošto sve ono što ti i takvi rivjuisti tvrde da su navodno "pročitali" definitivno nije sam autor svojeručno stavio u knjigu djelo. Zanimljiv je to fenomen, a ujedno je i velik deo uzroka zašto se neki mladi i perspektivni pisci autori nisu zanatski unapredili; koja vajda od tog konkretno truda, kad znaš da će ti vajni "čitaoci" ionako u prozi "pročitati" sve i samo ono čega tamo nema, tako da... praktičnije im je posezati za dvosmislicama i višeznačnim besmislicama, i pustiti "čitaoce" da se nadmeću u disciplini. ...

izgleda da ovom umjetničkom autonomašenju nema kraja čak ni posle 70 godina od smrti Valtera Benjamina, koji je sve, jelte, objasnio

Albedo 0

Quote from: scallop on 25-11-2013, 14:04:11
Precenjuješ se. Pomenuo sam da sam sinoć imao raspravu o vezi Plesa i Avatara. I krajnje je bezvezno. Više veze ima konverzija varavara u Rimljane. Neću da pominjem neke novije trendove kod nas.

sem što je konstatacija o konverziji varvara zanimljiva, ne vidim kako ona čini vezu Plesa sa Avatarom, koji tu konverziju kojoj se podvrgla većina izbjegavaju