• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Srbija X-100

Started by Meho Krljic, 14-01-2007, 00:27:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Meho Krljic

Okej, znam da sada već opasno smaram sa pimpovanjem mojih budalaština i sasvim vas iskreno pozivam da me ignorišete, napadnete, pa i temu obrišete ako je to potrebno.

Istini za volju, interesuje me mišljenje nekih ljudi ovde kojima poprilično verujem, o nečemu što pišem, a što ima određene, uh... stidim se tu reč i da otkucam... literarne pretenzije... Nije to nikakva mudrost, više standardna Internet sprdačina ali sam se trudio da se držim određenih pravila književnog zanata a da tamo gde ih prekršim, to učinim sa očiglednim stilskim razlogom.

Dakle, u pitanju je prvi deo kraćeg proznog sastava u (potencijalnim) nastavcima koji je pre svega satirična farsa, ali u tom svom satirisanju dotiče se žanrova pulpa (otud ono X-100 u naslovu), političke satire (koja nije žanr ali nemam pojma šta je, a i ona je ovde satirisana), crime fictiona i, donekle, alternativne istorije...

Uh, bre šta ja sad tu kao nešto otvaram srce. Pogledajte i recite mi da li je totalno smeće i da se mahnem ćorava posla ili ipak ima nekakve nade da ovo može da nekog barem iz sažaljenja nasmeje... Boban nek slobodno obriše topik ako je ovo preterano smaranje ili sramota...

http://cvecezla.mojblog.co.yu/permalink.aspx?id=79030

Demo(n)lisher

Ne vidim sta fali ovoj prici,uradjena je maestralno.
Evo citiracu zestok pocetak tvoje price :
Vojislav Koštunica je dremao u svom kabinetu, ruku prekrštenih u krilu, sa glavom koja mu je počivala na grudima. Donja vilica bila mu je opuštena tako da je ravnomerno dišući ispuštao pomalo sipljive zvuke. Naočari su mu skliznule do samog vrha nosa tako da ih je svaki nagliji pokret svakako morao smaći s njegovog lica i poslati glavačke prema nepojedenom bureku koji se hladio na kopiji predloga zakona o visokom školstvu na njegovom radnom stolu. Taj radni sto, napravljen od crne hrastovine subotičkih majstora sa početka dvadesetog veka, opljačkan na Dedinju petog Oktobra 2000. godine kada su DOSove patrole streljale čitave porodice po kratkom postupku, video je i bolje dane. Dok je Koštunica bio predsednik Jugoslavije sto je korišćen u prostorijama za mučenje u podrumu zgrade MUPa u beogradskoj ulici Dvadesetdevetog Novembra. Njegove fijoke su bile nepovratno rasklimane od zalupljivanja preko genitalija neprijatelja revolucije i njihovih simpatizera, a gornja ploča je još uvek na sebi nosile nebrojene ureze koje je natopila krv žrtava DOSovskih mučitelja. U kabinet u Nemanjinoj stigao je kada i Koštunica, nakon što je premijer zahtevao da mu se obezbedi komad nameštaja koji će ga u svakom momentu podsećati na žrtve koje su morale biti podnesene za majku Srbiju i njen dostojanstven izlazak iz tamnice komunizma i ulazak u evropsku porodicu. Ne jednom pustio je Koštunica suzu za žene, decu, hrabre muškarce, papagaje, koze, plovke i uostalom čitave porodice sa pripadajućom živinom i stokom koje su zbrisane u olovnim godinama između 2000. i 2003. kada je mračno bezumlje Miloševićeve dekade lečeno blagorodnim bezumljem tranzicije izmaštane na tajnim orgijama sedamnaest glavešina DOSa. Koliko krvi proliveno, mislio je često premijer, ponekad i između dva zalogaja bureka, koliko krvi da nahrani uvek žednu zemlju
NASTAVI MEHO SA BORBOM, JA SAM UZ TEBE :|
I`m a self - improved evil baby.

Demo(n)lisher

Srecna nova (srpska) godina.
I`m a self - improved evil baby.

...

Srecna...pa makar i sa Cecom :(
per-SONAAAAAAAAAAAAAA !!!

Ghoul

meho, ne znam kako ovo da ti kažem, a vidim da je i ostatak javnosti zanemeo od sinoć, i niko ne sme da ti otvoreno kaže.

no, dobro, ja ionako imam imidž čoveka koji je toliko nevaspitan da svakome u lice (pesnički rečeno, pošto smo ipak na internetu, je li, ali to je kao ona figura: 's druge strane žice' mobilnog telefona, get it?) kaže ono što o njemu misli.

od sinoć sam tražio prave reči, ali na kraju shvatih: odrastao si čovek, nisi glup, nema potrebe da te zavlačim – kazaću ti kratko i otvoreno, bez uvijanja: ovo tvoje pisanije ništa ne valja.
dobro, ne baš 'ništa', ali i preterivanje je stilska figura, i ovom prilikom ga koristim radi naglašavanja određene poente koju pokušavam da postignem.

dakle: pisanje bloga je jedna stvar, jedna vrsta diskursa, i ona ti odlično ide. za takva pisanija uvek ću biti tu da te pohvalim: recimo, ono o yu rocku je za svaku antologiju.
'antologiju čega?' vidim te već kako se pitaš sumnjičavo.
samo opušteno: mislim to u pohvalnom smislu. za antologiju, recimo, najpronicljivijih sudova ikada iznesenih o nekom fenomenu čije poimanje zapravo ne zahteva nimalo pronicljivosti, već samo oba oka i nešto malo mozga.
znači, blog ti ide, i to dobro: 2 palca gore i sve to.

ali ovaj tvoj najnoviji pokušaj, ovaj uvod u priču, ili roman, ili ko zna šta...
ovo pokazuje sve tvoje slabosti, sve one strahove koje si do sada mislio da pred nama možeš sakriti tako što ćeš ih iznositi na videlo poput junaka poovog 'ukradenog pisma' a onda ih prikrio jakom dozom ironizacije i kvazi-auto-parodije, ne bi li dva minusa dala plus, ili tako nešto.
na žalost, to što prolazi na forumaškom ili blogovskom pisanju tako ne ide u književnosti.

naravno, jasno je da ti ne pretenduješ na pisanje tzv. 'lepe književnosti' i ja ti, odmah da naglasim, i ne sudim koristeći njena merila, jer to bi bilo sasvim promašeno.
ne, očito je da si ti pokušao da napišeš neku vrstu 'pulp' literature, ne previše ambiciozne u književnom smislu, nešto poput proširenog aforizma, ili dosetke, anegdote koja bi se razgranala mestimičnim pošalicama i tako neprobirljivom čitateljstvu stvorila dojam 'dubine', angažovanosti, poruke, itsl, iako je jasno da je tebi do poruke koliko i do pečenog odojka.
to je ona izmaglica koja će neprobirljive čitateljke (jer, priznajmo, najčešće su žene te koje padaju na površnu filozofiju i mudrolije; ali zato sam tu ja, neko ko ti, ipak, želi dobro, da ti kažem – 'ne valja ti poso'!) uveriti da se radi o kvalitetnoj, 'vrednoj' književnosti, nečemu višem od 'pulpa', od podužeg vica koji si sam smislio sedeći na wc šolji tokom jednog od jačih zatvora koji, kako čujem, umeju da spopadnu osobe nakaradnih vegetarijanskih sklonosti.
naravno, neću da ti sudim, i vegetarijanstvo je usud svoje vrste, i verovatno samo ti znaš zašto si se za to opredelio (ako je to uopšte stvar izbora, i ako nije zapisano još u nekim nepojmljivim dubinama tvojih gena), uostalom, to je nebitno za ovu priču: samo želim da ilustrujem vrstu pretenzija koje, kako slutim, leže iza ovog uratka. štaviše, očigledno je da je u njegovo sastavljanje uloženo manje misli i truda negoli što ih ja, evo baš sada, trošim na pisanje kritike: ali, tako je to uvek bilo i biće – težak znoj književnih kritičara nikad nije vonjao toliko kao pesnički, i uvek je ostajao u drugom planu, zanemaren, zapostavljen, odbačen, na proverbijalnom 'đubrištu istorije' gde je, dakako, njegov vonj bio i definitivno prigušen.

istina, kad ovo ovako rečem, shvatam da zapravo i tebi i sebi činim lošu uslugu pridavanjem većeg značaja tvom napisu nego što ga on zaslužuje. možda ću čak ispasti smešan ako se sad upustim u 'klozetsko čitanje' (eng. close reading), i počnem da ti pasus po pasus, dijalog po dijalog, metaforu po metaforu, seciram... ono.
ni njegove ambicije ni njegova postignuća to ne zavređuju.
naravno, ako baš insistiraš, to se može uraditi, ali... čemu?
književno pisanje, čak i pisanje za X-100 ediciju, ipak zahteva neke kvalitete koje ti nemaš.
što se pre suočiš i pomiriš s tim, biće lakše i bolje i tebi, i nama svima koji bi, umesto onako jeftinih pokušaja 'satire' (koji više priliče onom m. oljači, ili kako li se već zvaše, znaš na koga mislim, onaj karikaturista što radi neke kvazi-političke 'stripove' sa polit-fazonima na prvu loptu), više voleli da se vratiš onome što UMEŠ da radiš, a to je blogovanje bez ikakvih književnih pretenzija.
radije bih tvoje penetrirajuće oko, i plodove njegove percepcije, usmerio na neke teme i dileme adekvatnije tvom duhu i temperamentu nego li na ove, ponavljam, jeftine i jednodimenzionalne pošalice.

u veri da ćeš ovo shvatiti u duhu u kome je napisano, ja te pozdravljam, i čekam sledeći nastavak BLOGA, a ne one x-100 zajebancije.

živeli!
https://ljudska_splacina.com/

lilit

ghoule,
prava si zlica, a mislim i da si, najblaze receno, preostar.
ali ostavicu kompetentnima da prosudjuju i blog i tvoj komentar na ovu temu (vec mi se javlja da ce biti raznih misljenja).

meho,
samo da ti kazem da bih tvoju knjigu radije kupila nego ghoulovu (koju sam vec pazarila), tako da - sto se mene, zaista nekompetentne, ali i neprobirljive citateljke tice - samo napred.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Boban

U realnom svetu, podatak da je neko pisanije bolje od ghoulovog, nije baš kriterijum za kupovinu...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

lilit

Quote from: "Boban"U realnom svetu, podatak da je neko pisanije bolje od ghoulovog, nije baš kriterijum za kupovinu...
samo da ne bude frke oko ovoga: - nisam ja rekla da je jedno pisanije bolje od drugog (posto ghoulove knjige jos nisam procitala, a i kad ih procitam nece biti validnog komentara od mene. zasad mogu samo reci da mi se dopalo kako je slozen faustovski ekran :oops:).
moj gornji komentar je bio kompliment nacinu na koji pise mehmet k.

takodje, jedna stvar je nepobitna (nevezano za bilo kog od autora na forumu), a to je da sam kupila i procitala dosta_knjiga_koje_mozda_i_ne_bih_kupila_da_sam_ih_procitala_pre _kupovine.

crippled_avenger

Meni je ovo odlično. Suviše je dnevnopolitički za sada da bi bilo relevantno na duže staze, pošto se bavi koalicijom koja je od skorijeg datuma i koja se ubrzo može raspasti, međutim humor je izuzetan, vrlo spontan, nešto što nedostaje našim piscima.

Mislim da bi ovo trebalo da ima budućnost u nekom ozbiljnom političkom nedeljniku i da se po završetku i zaokruženju objavi kao knjiga po feljtonu.

Nadam se samo da si dobro osmislio zaplet i da ne pišeš svuviše na mah.

Što se Ghoulove primedbe tiče, nemoj da se uzbuđuješ. kada bi video šta se njemu zapravo sviđa, shvatio bi da je njegovo negodovanje zapravo kompliment.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Rile

Quote from: "Ghoul"
.

u veri da ćeš ovo shvatiti u duhu u kome je napisano, ja te pozdravljam, i čekam sledeći nastavak BLOGA, a ne one x-100 zajebancije.

živeli!

А сада сви на своје радне задатке!

(То рече неко некада и не оста жив!)

crippled_avenger

Sad sam čitao drugu preko telefona i neizmerno smo uživali!

Keep on!

Kastor

Posle nekoliko pluseva jedan minus od čoveka koji je isprva pročitao do prvog zareza, a onda samo preletao, pročitavši određene pasuse.

Za satiru po mom ukusu, neophodno je da junaci budu karikature osoba o kojima se piše a ne samo likovi preslikani iz stvarnosti. Dozvoli čitaocu radost otkrovenja kada shvati o čemu/kome se radi.
Ako si ih već nazvao pravim imenima, stavi ih u neko neuobičajeno okruženje, npr. poređaj ih u strukturu radnika u C-marketu ili sl. (dobro, ovo je glupavo, ali znaš na šta mislim). itd.

Dakle, nije po mom ukusu. A moj ukus je jedini validan.  :wink:

P.S. Što se tiče napada na Ghoulov post: ako smo ovde da pružamo bezrezervnu podršku jedni drugima, onda kažite to glasno i jasno, namestiću neke skripte da odgovaraju umesto mene.
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

lilit

Quote from: "Kastor"
P.S. Što se tiče napada na Ghoulov post: ako smo ovde da pružamo bezrezervnu podršku jedni drugima, onda kažite to glasno i jasno, namestiću neke skripte da odgovaraju umesto mene.
sto bi vec neko ranije rekao (zaboravila sam ko  :roll: ), ja volim i ghoula i meha, ali cu za potrebe ove rasprave biti na strani suprotnoj od kastorove.
:P

:lol:

Bab Jaga

Za satiru po mom ukusu, neophodno je da znam o komu/čemu se radi. Mehovi junaci za mene su samo imena, valjda zato mi nije smješno.
Ghoul fhtagn!

Kastor

Quote from: "lilit_depp"
sto bi vec neko ranije rekao (zaboravila sam ko  :roll: ), ja volim i ghoula i meha, ali cu za potrebe ove rasprave biti na strani suprotnoj od kastorove.
:P

A ne, ništa protiv nemam, naravno. Ako je dobro reći ćemo dobro je zbog toga i toga, ako nije, nije zbog toga i toga. Nije ovde meho na tapetu nego pomenuti tekst.
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

lilit

A ne, ništa protiv nemam, naravno. Ako je dobro reći ćemo dobro je zbog toga i toga, ako nije, nije zbog toga i toga. Nije ovde meho na tapetu nego pomenuti tekst.
a ja bas pomislila da je meho na tapetu, pa krenula, bezrazlozno, da ga branim.  :P  :x

sto se tice texta - kao da ga je korax napisao.

seriously, covek ima dara za pisanje, ono o cemu pise je jako citljivo, meni je i duhovito (lici pomalo na kornelijusa, a njega obozavam :wink:) i bila bi prava steta da to ostane samo na blogu.
jeste da smara sa svojim laicizmima & mehizmima, ali niko nije savrsen.

edit:
ghoule, mislim da se ne pojavljuje danas samo zbog tebe.  :?

Ghoul

ja se nadam da nisam bio preoštar: otkako okačih onaj komentar, meho u zemlju propade. nije mu valjda moj sud (ionako u manjini, kako izgleda) toliko značio da je u afektu sebi spalio dlake na grudima, a onda i ostale?

da li ga je iko video od sinoć?

ne bih da ga nosim na ovo malo duše...  :oops:  :(  :cry:

Kastor

Quote from: "Ghoul"ne bih da ga nosim na ovo malo duše...  :oops:  :(  :cry:

There, there, čovek bi pomislio da si se navikao.  :evil:

Edit:
Naravno, ako ima i samo 10% pozitivnih kritika, pisanije će naći publiku.

angel011

Quote from: "Meho Krljic"Pogledajte i recite mi da li je totalno smeće i da se mahnem ćorava posla

Totalno smeće, mani se ćorava posla.

Bez uvrede.

Naravno, i za ovo bi mogao da se nađe nekakav izdavač, a i publika. Šta god da napišeš, koliko god to bilo loše (ili dobro), publika se uvek može naći.

Samo bi, u tom slučaju, tvog mentalnog zdravlja radi, bilo dobro da ostaneš svestan da je to što pišeš smeće.
We're all mad here.

Boban

Do toga uvek dođe kada čovek nije kritičan prema svom radu i kada se oslanja na mišljenja rodbine, supruge, majke i ostalih totalno nekompetentnih osoba. Ja, pravo da vam kažem, nemam živaca da čitam blogove, pa sam mislio da je moja averzija u ovom slučaju urođena i samo meni svojstvena.

Meho, znaš kako to ide: ko može na sudu da bude izuzet od svedočenja protiv tebe, ne treba da ti daje kritike na stvaralački rad... ili bar ti ne treba da slušaš.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Alex

Uh, (što bi Meho rekao) evo mene da promašim temu, možda je ovo trebalo u onaj drugi topik.

Prilično sam neprijatno iznenađen besmislenošću i ne-kvalitetom teksta Meho protiv srpskog rokenrola.

Pitam se ima li svrhe uopšte pričati o sadržini napisanog, o iznetim stavovima, jer je primetno da Meho sam ne veruje u sve ono što je pisao, već "šteluje" stavove i prenaglašava/preteruje mestimično da bi odgovarali celokupnom tonu teksta, ali pošto ga mnogi shvataju ozbiljno i oni koji se slažu i koji nešto negoduju, ipak ću se posle nakratko osvrnuti na sam sadržaj.

Veliki problem je u formi i stilu - tekst je jednostavno predugačak i dosadan. Neverovatno je da nekome treba onoliko reči-rečenica-strana da kaže onoliko malo pri tome
bezuspešno pokušavajući da bude duhovit variranjem jednog te istog.

Napadati Boru Đorđevića 2007-e toliko je deplasirano i lišeno smisla, da bi se moglo očekivati kao literarni rad na slobodnu temu nekog osnovca koji je sa svojih 10 -12 godina skapirao neke stvari. Kada je Gordan Paunović u Ritmu (ili beše Popovanje, ili oba?) "pljuvao" po Bori i Čorbi mu povodom Koza Nostre 1990-e to je imalo smisla i čak je bilo neka vrsta dužnosti nekog ko se bavi pop kulturom i komentariše je. Danas to je samo otužni out of date.

E sad, pretpostaviću samo na trenutak da je Meho ozbiljan u svom napadu/prozivanju rock&pop muzičara poniklih 80-ih i ranije. Šta je sa svetskim zvezdama 80 -ih? (Ne zamerite što ću više pominjati pop bandove - jer su moj "fah") Jesu li Simple Minds imali dobar album poslednjih 16 godina? Da li neko zna neku pesmu - hit sa poslednjih albuma Echo & The Bunnyman ili The Stranglers? Ili čak Erasure ili Tears For Fears? Da, ovi hitmejkeri iz 80 -ih još snimaju albume, možda neko ne zna, a mladi sigurno ne. Koliko euforije je izazvalo ponovno ujedinjenje Eurhytmics ili Blondie? Da li je zadnji album Blondie objavljen uopšte u USA? Nisam siguran, ali predzadnji album Duran Duran u Engleskoj sigurno nije.

Poenta je u otkrivanju tople vode. To što su Bajaga, Riblja Čorba, Azra, EKV imali najuspešniji period 80-ih na početku karijera, a posle išli silaznom putanjom sasvim je normalna, uobičajena, tipična stvar, rekao bih za stotine izvođača u celom svetu. Zato celokupan ton Mehovog teksta - u fazonu: eto ja uvideh - deluje vrlo čudno.

Uz to kao i mnogi ljudi koji se bave nekakvim bočnim i alternativnim vidovima umetnosti (u Mehovom slučaju - muzika) izgleda da ne shvata (a znajući Meha sa foruma kao pametnog čoveka ipak ne verujem da ne shvata) da je pucanj u rock mainstream ubistvo i za sve ostale vidove pop-rock delatnosti. Ali u ovom slučaju pucanj je u nekog odavno mrtvog, pa štete nema.

Eto, dok se ne oporavim od ovog ne osuđujem se da čitam nova pisanija.

Možda kasnije.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Meho Krljic

Heh, actually... Nisam imao vezu s Internetom na poslu danas (što je zapanjujuće osvežavajuća stvar) a posle sam došao kući i zameo se nekim drugim stvarima (ajpod na samrti...), a i žena zajahala kompjuter... Te tek sada čitam ove, moram da priznam postiđujuće detaljne reakcije na nešto što je, kako Ghoul lepo i pronicljivo reče, više proizvod momentalnog bljeska inspiracije nego osmišljeno delo...

U tom smislu, neizmerno hvala prvo njemu na zaista neporporcionalno dubinskoj (i tačnoj!) analizi motiva, forme i samog sadržaja, te na preporukama. Takođe, jednako hvala i ostalima koji su utrošili vreme i energiju prvo da ono čitaju a onda i da nešto smisleno i razmišljanja vredno kažu. U svetlu reakcija moram, naravno, dobro da razmislim da li da se dalje bakćem sa nečim što očigledno u dobroj meri promašuje čak i svoju skromnu metu.

Huh, što se tiče srpskog rokenrola i teksta o njemu... šta da kažem... Aleks je u dobroj meri u pravu, ovo jeste jedan prilično deplasiran pucanj u već mrtvog ako se posmatra kao napad na same autore/ izvođače. Vidim da je i najveći broj negativnih komentara na blogu zasnovan na ovakvoj premisi. Ja sam, razume se kao težište teksta zamislio onaj uvodni portret srpskog rokera, dakle fana, ne autora muzike, a ono o muzičarima je više bonus deo, comic relief i provokacija baš tog profilisanog srpskog rokera o kome se prvobitno govori... (da ne bude zabune, ne vidim Aleksa kao nekog ko u taj stereotip upada) No, vidim da je dosta ljudi reagovalo slično, to jest sa rečima da je tekst predugačak u odnosu na slabašnu poentu koju pravi te onda to svakako i mora biti tačno.

Ghoul

Quote from: "Meho Krljic"Okej, znam da sada već opasno smaram sa pimpovanjem mojih budalaština i sasvim vas iskreno pozivam da me ignorišete, napadnete, pa i temu obrišete ako je to potrebno.

OK, meho se javio živ i zdrav, i to je najvažnije.

sad kad znam da ga nije ubila (moja) prejaka reč, mogu da mirnije duše priznam ono što sam, iskreno, mislio da će biti očigledno i nekim navodno-pronicljivim osobama, naime, da sam se u mom dugom osvrtu zapravo ZAJEBAVAO i pisao ono što, uglavnom, ne mislim.

zašto?

kao prvo: zato!

i plus:
kao drugo, sam meho je uporno prizivao da ga se bičuje i blatom gađa ('i sasvim vas iskreno pozivam da me ignorišete, napadnete, pa i temu obrišete ako je to potrebno'), pa rekoh da mu ispunim želju, naročito budući da i ja volim bičevanje (tuđe).

kao treće, i bitnije, pošto je i on sam svoj napis definisao kao 'političku satiru (... a i ona je ovde satirisana)', dakle – kao satiru na satiru, ja rekoh sebi da bi najadekvatniji odgovor bio takođe u satirično-parodijskom duhu, a ne mrtvo-ozbiljno seciranje.
otud sam posegao za brojnim in-jokes i paralelama koje su moji prefinjeniji obožavaoci verovatno smesta povezali sa mojim omiljenim romanom, PALE FIRE by Nabokov, dakle, sve te irelevantne intruzije kritičara (o 'ženama koje padaju na površnu filozofiju i mudrolije', o 'nakaradnim vegetarijanskim sklonostima', i najzad, najnabokovljevskija i najexplicitnije parodična 'jadikovka sirotog neshvaćenog kritičara': 'ali, tako je to uvek bilo i biće – težak znoj književnih kritičara nikad nije vonjao toliko kao pesnički, i uvek je ostajao u drugom planu, zanemaren, zapostavljen, odbačen, na proverbijalnom 'đubrištu istorije' gde je, dakako, njegov vonj bio i definitivno prigušen').
pažljivi čitaoci mojih kritika i eseja znaju da ja takvim stvarima obično ne pribegavam, pa bi im njihovo prisustvo ovde moralo zategnuti zvonce za uzbunu glede pouzdanosti ovog naratora, odnosno kritičara.

kao četvrto, u poslednje vreme je na forumu bilo popularno pisati 'ma ja se samo zezao, a vi odma' ozbiljno!' postove (kao npr onaj demolišer, i još neki). pošto je meho prednjačio u tome, i čak patentirao taj postupak, reših da će teško biti pogodnije prilike da usmerim oštricu svog brijača, i biča, na njegovu tako ranjivo ogoljenu krhkost kada se nagologuzio pred svima nama sa svojim proznim uratkom, strepeći od reakcija.

i tako je i bilo.

ostatak je istoria sexualis.

za slučaj da nakon svega rečenog neko još uvek želi da čuje šta STVARNO mislim o mehinom roto-romanu u nastajanju (ako niko, barem meho sigurno trepti od nestrpljenja), evo, sad sam ozbiljan:
mislim da je text veoma duhovit, zabavan i umereno pametan, izvanredno vođen, sa odličnim tajmingom i kros-katingom, živih i ubedljivih dijaloga, fino postavljenog setinga i dobrog smisla za relevantne i/ili duhovite detalje.
pravi page turner, što ga čini idealnim x-100 romanom, te stoga JEDVA ČEKAM NASTAVAK!

on a side note, ja zaista ne bih mogao da se bavim tim KREATURAMA koje meho uze za glavne junake: meni je samo promišljanje njihovih nakaradnih egzistencija, i načina na koje se one reflektuju na moju, gnusan i ogavan, i stoga ih lično NIKADA ne bih uzimao ni kao epizodiste u svojim pisanijima, a kamoli stavljao ih na svetlo pozornice, i još im ulazio u lik, u govor, u dijalekt, u govor tela, u ličnu istoriju, ulazio u njihove kožu, košulje, cipele... brrrr, sama metafora je dovoljno odvratna!
otud cenim što se meho žrtvuje za sve nas, i poistovećuje se s tim kreaturama zarad naše lagane zabave.
ako se u tome pronalazi, neka ga!

u to ime, živeli, i ovog puta da me STVARNO shvatite u duhu u kome je napisano! ;)

PS: meho, u svetlu dimzelove primedbe da ono što se meni sviđa zapravo ne valja a ono što kritikujem i pljujem je zapravo super, bojim se da sada moje dopadanje imaš shvatiti kao negativan i zabrinjavajući momenat: počni već da se pitaš gde si pogrešio!

PPS: nikako se ne slažem sa kastorovom opaskom 'Za satiru po mom ukusu, neophodno je da junaci budu karikature osoba o kojima se piše a ne samo likovi preslikani iz stvarnosti.' mislim da je a) prikrivanje stvarnih osoba nekakvim lažnim imenima izlišno i zastarelo i b) da je satira još žešća baš zato što su oni tu direktno, poimence, c) i nikako nisu 'preslikani' nego su baš groteskno karikirani (kastore, čitaj pažljivo!), sa posebno zabavnim referencama na 'alternativnu stvarnost' postrevolucionarnih čistki...

lilit

moram da se pofalim da sam pomislila da se ghoul zajebava u prvom postu, posebno posle recenice: - nadam se da cete ovaj text shvatiti u duhu u kojem je napisan (izgleda da nisam dovoljan obozavalac, pa mi drugi hintovi nisu bili tako znacajni).

sad ocekujem navalu komentara:
- da meho, i mi isto mislimo kao ghoul, dobar ti je text.  :wink:

btw, ghoule, dobar ti ukus, a i komentar. :)

angel011

Quote from: "lilit_depp"

sad ocekujem navalu komentara:
- da meho, i mi isto mislimo kao ghoul, dobar ti je text.  :wink:

Samo nemoj da očekuješ takav komentar od mene. Ja i dalje mislim da je tekst loš.
We're all mad here.

Meho Krljic

Hehhehe.

Zapravo, sad se osećam kao neki junak iz Ubika ili slične neke knjige Filipa K Dika (on a totali sajd nout, da li je iko video moj prikaz novog story arca Deslation Jones Warrena Ellisa koji sam zakacio na blog u subotu? Jebote, Ellis zna da me iznervira do suza, a i, kao i u ovom slučaju, da me oduševi do imbecilnosti. Filip Dik kao tema naučnofanastičnog noir/ spook stripa. Prelepo) koji više nema pojma šta je stvarno a šta izmaštano. Šta učini crni Gulo, sad sam ko junak Američkog vukodlaka u Londonu koji se budi iz jednog košmara u drugi košmar, hehehe.

Um... ne znam, pošto sam sad konačno sebi potvrdio da ne mogu da se oslanjam na ičije mišljenje, ostaje mi samo da napornim promišljanjem dođem do tačnog odgovora na pitanje 'smeće vredno truda ili smeće koje nije vredno truda?'.

Uzgred, hahah, s obzirom da moji i Kriplovi ukusi u filmu obično stoje na potpuno dijametralnim pozicijama pre bi trebalo da me brine što se njemu ovo moje siroto pisanije dopalo, hehehehe. Ali ne brine me, jebiga, narcisoidan sam, heh...

crippled_avenger

Nije problem u kvalitetu, Ghoul voli i prepoznaje kvalitet, već u smislu za humor.

Cornelius

Quote from: "Meho Krljic"
Um... ne znam, pošto sam sad konačno sebi potvrdio da ne mogu da se oslanjam na ičije mišljenje

Sazrevas, Meho, sazrevas.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Meho Krljic

QuoteNije problem u kvalitetu, Ghoul voli i prepoznaje kvalitet, već u smislu za humor.

Da budem iskren, ja na neki kvalitet tamo nisam ni računao (da sam ja neki pisac sigurno bih do sada to znao, hah!) već baš na to da bude, kako si napisao, spontano duhovito.. Basara je za mene dobar primer tog, da ga nazovem, tangencijanog, apsurdističkog humora koji hvata na prepad i, mada možda nije nužno dubok, osvaja pre svega svojom bezobraznom apsurdnošću i nelogičnošću.  Naravno, daleko sam ja od neke ozbiljne prozne težine, čak i od ozbiljne komedije ili satire, pa je ovo bio samo test te, da kažem, šaljivdžijske komponente.

QuoteSazrevas, Meho, sazrevas.

Hah, da, druže Kornelijuse. Još decenija ili dve i biće od mene muškarac!!!

Mixitron M. Storm

Blurbovi:

"Kako sam jaaa pametan, duhovit i ciničan!" - Ivan Nešić

"Totalno smeće, mani se ćorava posla." - angel011

"Lele, će ga kecam u brijane glave teme ćelavo!" - Ghoul

"Ajoj." - Mixitron

Vid' ovako. To što pišeš će naći publiku. Ali ako imaš ikakvu nameru da te neko i zapamti po nečemu, bolje spali one grudne malje pred skupštinom uz pomoć tri kofe benzina zasićenog stiroporom (you can't overkill on that one).

Tema - tugo moja.

Izvođenje - svim snagama se trudiš da izgleda kao da uopšte ne ulažeš trud u šlepere nespntanog cinizma, preterivanja, groteskizacije, i da nema ni mrve pretencioznosti.
Stil - ljubavni vikend roman niže klase
Da uskrsnem duh pokojnog d. Kiša i dam nekoj glumici zadatak da "ubrzano jeca"
Rod, broj, slog reči u rečenici povremeno veselo histerišu.

dospeš li kao kolumnista u neku dnevnu novinu, car si. Ali kao literatura ovo ne vredi ničemu.

Meho Krljic

Hvala. Naravno da nemam baš ambiciju da budem zapamćen po pisaniju na blogu (bila bi to uistinu iskrivljena ambicija, hehehe), niti sam ikada imao ambiciju da kolumnišem po novinama, ipak je to par liga iznad mojih mogućnosti. Fanzini su uvek bili domet do koga sam mogao da dobacim i nemam pod stare dane nameru da sebi postavljam zadatke za koje znam da su izvan mojih realnih sposonosti.

U tom smislu, niti će ovo ikada biti literatura u pravom smislu te reči, niti ja razmišljam o pronalaženju publike (sve što iko napiše ima neku publiku, to je jednostavno priroda Interneta for betr or for vrs), dakle samo nastojim da izmerim ima li to dovoljan, aj da kažem zabavljački potencijal da se vredi oko njega cimati ili ne... Te tako, hehehe, hvala za blurbove!!!

lilit

jbt, ovo pocinje da lici na ono: - meho proklamovao da hoce da bude novi andric, pa sad da mu kazemo da ne moze da bude ni andric, ni krleza, ni pekic (ne daj boze dzojs, bulgakov ili sabato).
hahaah.
cool.

posto se meni cini (a mozda nisam u pravu  :lol: ) da su mehove ambicije sa X-100 eventualno negde oko dosezanja kima newmana (pitko, citljivo, zabavno, na mah duhovito, pozitivno pretenciozno) onda stvarno ne shvatam, verovatno ocevidnu, poentu.

nadam se da ovo nece biti shvaceno kao "branjenje meha", nego kao "odbrana principa". :P

last but not least, o tome sta ko podrazumeva pod terminom literatura dalo bi se polemisati.

ps. a mozda mi se X-100 dopada posto su u glavnim ulogama sve moji omiljeni likovi.  :evil:

edit: obecavam da vise necu komentarisati na ovom topicu i pocecu vise da koristim smajlije.  :D

Meho Krljic

Prelepo je kad ti žena skoči u odbranu (principa). Garancija da nikad više nećeš dobiti erekciju... Ipak valja se zahvaliti, namera je, siguran sam dobra!!!111111!!111 :)

Samo da razvejem sumnje, kakav crni Kim Njumen, ne sanjarim ni izdaleka o bilo kakvom ozbiljnom poređenju između mene i njega (čak ni onom najnegativnijem tipa 'Meho ne može da bude ni stidna vaš na telu onog mršavog turskog dečaka koga je Njumen intimno upoznao jedne vrele noći u Istanbulu'). Ovo je striktno Internet sprdnja na najnižem nivou pretenzija da bude pamćena... Znači, jeftino, siledžijski, prostački...

Cornelius

Quote from: "Meho Krljic"
QuoteSazrevas, Meho, sazrevas.

Hah, da, druže Kornelijuse. Još decenija ili dve i biće od mene muškarac!!!

Pa, posle jos dve decenije i bice od tebe citava muskarcina. Onda ti ostaje jos dve decenije pa da Krljic bude oznaka visokog kvaliteta kao i Andric. Doziveti stotu, doziveti stotu...
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Meho Krljic

Pazi, kad već slučajno odosmo u tu stranu, valja se setiti da su i neki od meni dragih pisaca poput Kortasara ili Bukovskog krenuli sa pisanjem vrlo kasno, to jest pod baš stare dane. Naravno, ovo strogo anegdotalno umećem i obećavam da se to meni neće desiti.

lilit

Quote from: "Meho Krljic"Prelepo je kad ti žena skoči u odbranu (principa). Garancija da nikad više nećeš dobiti erekciju... Ipak valja se zahvaliti, namera je, siguran sam dobra!!!111111!!111 :)
:x  :x  :x

paz' dobro s ovim jer sto bi moj dragi pokojni cukundeda zapisao:

Ali ako se iko ženi zato da iza sebe ostavi što više potomaka, to su naši Muslimani. Ženidba je za Muslimana samo onda sretna ako mu je brak blagosloven, to jest ako ima dosta djece:
Beg Mustaj-beg sretno se oženi,
Lip je porod beže izrodio,
Troje žensko,
a četvero muško,
Nek' ne želi ni sina,
ni šćera,
Ni nevista,
ni mladih zetova.

Meho Krljic

Današnja medicina je ipak garant da čoveku više nije potrebna erekcija da bi imao potomstvo. Ne da ja sad nešto planiram potomstvo... ili erekcije...

Ghoul

Quote from: "Meho Krljic"Um... ne znam, pošto sam sad konačno sebi potvrdio da ne mogu da se oslanjam na ičije mišljenje, ostaje mi samo da napornim promišljanjem dođem do tačnog odgovora na pitanje 'smeće vredno truda ili smeće koje nije vredno truda?'.

meho, da li uopšte da te podsećam na reči tvog zemljaka a mog uzora, hasana I sabaha, prepevane na barouzov jezik: NOTHING IS TRUE, EVERYTHING IS PERMITTED!

to neka ti bude ideja vodilja, kao i ona narodna: 'u se na se i poda se i u svoje kljuse a za ostalo nek puknu dušmani'!

takođe, mislim da ako si nešto zajeo, treba i da ga dojedeš: zato, ja čekam x-100 nastavak!

Meho Krljic

Čudno je kako ista misao dolazi sa različitih strana i odjekuje potpuno različito u umovima koji je promišljaju. Hasan I Šabah i njegovi asasini su ovaj relativizam koristili kao kredo (kasnije usvojen od strane Berouza i drugara mu Gizina (ako mu se tako čita prezime, jebiga)), dok je Fjodor M Dostojevski svoju 'ako nema boga, sve je dopušteno' (što mu na isto izađe) izrekao u skoro najdubljem očaju... Heh...

Da to sa zajedanjem i dojedanjem zvuči razumno, hehehe. No, videćemo.

Cornelius

Quote from: "Meho Krljic"Pazi, kad već slučajno odosmo u tu stranu, valja se setiti da su i neki od meni dragih pisaca poput Kortasara ili Bukovskog krenuli sa pisanjem vrlo kasno, to jest pod baš stare dane.

Meho, pa ti si onda krenuo na uranak. Zajebi, napusti i sacxekaj penziju, pa onda jedno dve decenije idi na pecanje i potom se lati pera ili vec kompjutera. Bice pravo vreme, a neces vise imati ni erekciju, tako da te nista nece ometati od velikih i jakih misli.

Meho Krljic

Ova dijagnoza je u najmanju ruku simpatična - mislim to da me erekcija ometa od velikih i jakih misli. Sad znam koji ću izgovor koristiti uvek kad mi kažu da o nečemu što pričam nisam dovoljno razmislio. Ne samo što ću imati izgovor veliki k'o kuća (dobro, metaforički rečeno), nego ću i ispasti muškarčina!!!

Cornelius

Quote from: "Meho Krljic"Sad znam koji ću izgovor koristiti uvek kad mi kažu da o nečemu što pričam nisam dovoljno razmislio. Ne samo što ću imati izgovor veliki k'o kuća!

Ojojoj, Meho. Pa, sad si razbucao tvoju vec poslovicnu skromnost orijentalca koji se pred drugima unizi, ne bi li na taj nacin zabriljirao kasnije. Sad, da zabriljiras, treba ce ti posle, ne ko kuca, no ko neboder. Da li si spreman da poneses ime Meho Sifredi i da ga opravdas u narednih 20 godina?

Meho Krljic

Hah, lepo je kad me selektivno citirate, druže Kornelijuse pa onda na osnovu potpuno izmenjenog smisla onoga što sam rekao pravite scenarije za jednu nevrovatnu budućnost.

Uostalom, Roko Sifredi za svoje jake erekcije može da se zahvali pre svega ukusnom kokainu, a verujem u poslednje vreme i blagorodnoj vijagri. Što nije ništa negativno, naravno, ja to samo da stavim stvari u perspektivu.

Kastor

Izvinjavam se  što na trenutak moram da vam prekinem erekciju da bih kratko odgovorio.

Quote from: "Ghoul"(kastore, čitaj pažljivo!)

Ne merem na silu. Ne odgovara mi nikako.

Quote from: "lilitt"da meho, i mi isto mislimo kao ghoul, dobar ti je text.

Ne svi, ali eto, kripl i ghoul se se složili, dakle, planete su u liniji, treba to iskoristiti.

Meho Krljic

Ubico erekcija!!! Neprijatelju svega što je čisto!!! Kako se usuđuješ!!!

Šalm se ja, naravno. Ali sad me zvao i kum koji mi je rekao da mu se ono sviđa. Sad me je malo sramota, nisam pojma imao da on zna za moj blog... Šta ako za njega sazna i moj otac? Moja profesorka Ruskog iz srednje škole??? Da li će se i oni nadimati od ponosa?

Cornelius

Ko o cemu, a ti, Meho, o nadimanju.

Meho Krljic

Jezik, izdajica, potkazuje moju pravu prirodu dosadnog naduvenka...