• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SVETI GEORGIJE UBIVA AZDAHU

Started by Demo(n)lisher, 15-01-2007, 21:36:45

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Tex Murphy

QuoteAlthough he was correct, Alex's actions show a blatant disregard for authority

:!:  :evil:  :D  Respect my AUTHORITAH!
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

WARLOCK

ginger toxiqo 2 gafotas

Pavlović urednik na RTS-u

Za zamenika urednika Kulturno-obrazovnog programa RTS-a nedavno je postavljen Radoslav - Lale Pavlović, dramski pisac i scenarista, potpredsednik Odbora za kulturu Srpske napredne stranke.

- Gospodin Tijanić me je pozvao i ja sam sa zahvalnošću prihvatio da budem zamenik urednika Kulturno-obrazovnog programa i nastojaću da svojim znanjem, koliko mogu, pomognem uredniku Božidaru Nikoliću. Za mene je ovo povratak na RTS. Godine 1980. zaposlio sam se u tadašnjoj Televiziji Beograd, gde sam radio do 1989. - rekao je za ,,Blic" Pavlović, koji je dodao da njegov politički angažman nema nikakve veze sa novom funkcijom.
- Nisam primljen kao član SNS, već kao neko ko ima 30 godina iskustva.
Radoslav Pavlović je autor ,,Šovinističke farse", a po njegovom scenariju je snimljeno 13 epizoda serije ,,Moj rođak sa sela". Inače, Pavlović je nedavno žestoko kritikovao film ,,Sveti Georgije ubiva aždahu", koji po njegovom mišljenju predstavlja istorijski falsifikat.
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

ginger toxiqo 2 gafotas

Režiser Srđan Dragojević razmišlja o novom filmu
Komedija o gej paradi

i

Režiser Srđan Dragojević kaže da je moguće da će njegov sledeći film biti ,,Parada", drama s elementima komedije, o dva para - jednom gej, a drugom strejt.

,,Biće to neka vrsta 'Sedam samuraja' na gej temu, u stvari priča o ljubavi, toleranciji i razumevanju", rekao je Dragojević časopisu ,,Ekonomist". Režiser bioskopskog hita ,,Sveti Georgije ubiva aždahu" kaže da u ,,Paradi" jedan od glavnih junaka Radmilo, kako bi pomogao svom partneru Mirku da organizuje gej paradu, mora da angažuje ultra homofoba Limuna, ratnog veterana i vlasnika agencije za obezbeđenje.
Prema njegovim rečima, Limuna bi igrao Dragan Bjelogrlić, a gej par Branko Đurić-Đura i Goran Jevtić

crippled_avenger

Sad je na 67 032 gledaoca.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Tex Murphy

Quote from: "ginger toxiqo 2 gafotas"Režiser Srđan Dragojević razmišlja o novom filmu
Komedija o gej paradi

i

Režiser Srđan Dragojević kaže da je moguće da će njegov sledeći film biti ,,Parada", drama s elementima komedije, o dva para - jednom gej, a drugom strejt.

,,Biće to neka vrsta 'Sedam samuraja' na gej temu, u stvari priča o ljubavi, toleranciji i razumevanju", rekao je Dragojević časopisu ,,Ekonomist". Režiser bioskopskog hita ,,Sveti Georgije ubiva aždahu" kaže da u ,,Paradi" jedan od glavnih junaka Radmilo, kako bi pomogao svom partneru Mirku da organizuje gej paradu, mora da angažuje ultra homofoba Limuna, ratnog veterana i vlasnika agencije za obezbeđenje.
Prema njegovim rečima, Limuna bi igrao Dragan Bjelogrlić, a gej par Branko Đurić-Đura i Goran Jevtić

Za ovo nije dovoljan onaj smajli s povraćanjem.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

ginger toxiqo 2 gafotas

Dragan Bjelogrlić o ulozi u filmu ,,Parada"
Igram homofoba Limuna

Novi film reditelja Srđana Dragojevića ,,Parada", drama sa elementima komedije, uskoro počinje da se snima, a glavne uloge tumačiće Dragan Bjelogrlić, Branko Đurić Đura i Goran Jevtić. Radnja filma prati živote dva para - jedan par je gej, a drugi strejt.

Gej partnere će igrati Branko Đurić (Radmilo) i Goran Jevtić koji će tumačiti lik Mirka. Radmilo, kako bi pomogao Mirku da organizuje gej paradu, mora da angažuje Limuna, homofoba, ratnog veterana i vlasnika agencije za obezbeđenje, čiji će momci ,,držati stvari pod kontrolom" za vreme parade.
- Pročitao sam scenario. Veoma je zanimljiva priča. Radi se o pravom filmu Srđana Dragojevića, tačnije podseća me na njega iz njegovih najboljih dana - kaže Dragan Bjelogrlić za ,,Blic" i ističe da je odmah prihvatio ulogu u filmu ,,Parada".
- Načelno sam prihvatio ulogu u filmu. Ali on tek treba da se snima, tek treba da se prikupi novac, budžet za snimanje - navodi Bjelogrlić i otkriva kakav je lik kojeg tumači u novom filmu Srđana Dragojevića.
- Igram homofobičnog čoveka Limuna, koji sticajem okolnosti, mora da radi sa tim gej parom - kaže poznati glumac, a reditelj Srđan Dragojević je u intervjuu za magazin ,,Ekonomist" istakao da je scenario za film ,,Parada" počeo da piše pre nekoliko godina.
- Reč je o drami sa elementima komedije. Počeo sam to da pišem pre nekoliko godina, ali nikako nisam uspeo da nađem pravi ton, jer je stvar škakljiva - kaže Dragojević i otkriva radnju filma.
- To je priča o dva para, jednom gej, drugom strejt i o tome šta su sve ljudi sada spremni da učine da osobu koju vole. Za svog partnera. Radmilo, jedan od glavnih junaka priče, da bi pomogao svom partneru Mirku da organizuje gej paradu mora da angažuje ,,ultra homofoba" Limuna, bivšeg ratnog veterana i vlasnika agencije za obezbeđenje da sa svojim ljudima štiti paradu. Pošto ga svi ,,čvrsti momci" iz grada odbijaju, Limun odlazi po bivšim jugoslovenskim državama da regrutuje svoje neprijatelje s kojima je trgovao i ratovao - otkriva Srđan Dragojević i ističe da je ,,Parada" priča o ljubavi.
- Biće to neka vrsta ,,Sedam samuraja" na gej temu, u stvari priča o razumevanju i toleranciji i ljubavi. Ovo mi je veoma važan projekat, mislim da će imati osvešćujuću ulogu kao ,,Lepa sela, lepo gore". Biće to koprodukcija Srbije, Bosne, Slovenije, Hrvatske, Nemačke i Mađarske - kaže Srđan i završava pričom o likovima u filmu.
- Limuna će igrati Bjelogrlić. Radmila i njegovog partnera će igrati Branko Đurić Đura i Goran Jevtić. Volim da znam ko će igrati određene likove dok pišem scenario i veoma sam frustriran kada se, ponekad, to izjalovi zbog termina ili novca.

crippled_avenger

AŽDAHA je na 81 125 gledalaca.

Po mojoj skromnoj proceni, ne da nema ništa od 200 000 koji su bili očekivani, nego ja mislim da će ovo pasti oko 110 i 120 hiljada što je fijasko jer je njima 150 bio neki minimum do kog su hteli da guraju.

Джон Рейнольдс

Kritika ubila Aždahu:

http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?view=story&id=61783&sectionId=41

QuoteKRITIČAR                PRESUDA

Dejan Ognjanović     ,,Nemušto, nedorečeno"

Dubravka Lakić        ,,Bez katarze"

Vladislava Vojnović   ,,Neuverljivo"

Vladan Petković       ,,Prosečno"

Kristina Đuković       ,,Zamorno pedagoški"

Mnoge će noge biti polomljene, vidim ja.  :lol:
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Milosh

Miloš Cvetković: "Sveti Georgije..." ipak nije ispunio očekivanja (iz Yellow Cab kritike, mada sam mu ipak dao 3/5, ali i to je jedva, na mišiće...)
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Ghoul

Quote from: "Milosh"Miloš Cvetković: "Sveti Georgije..." ipak nije ispunio očekivanja (iz Yellow Cab kritike, mada sam mu ipak dao 3/5, ali i to je jedva, na mišiće...)

miloše, i ti bi među invalide?

inače, najveća uvreda koju si mogao da učiniš GEORGIJU je to što si mu dao istu ocenu kao ZONI MRTVIH.
https://ljudska_splacina.com/

Ghoul

javlja mi se ideja za makar kratkometražni filmić na bazi AŽDAHE, a koji bi govorio o grupi invalida, inače bivših filmskih kritičara, kojima su besni reditelji (nezadovoljni negativnim kritikama svoje nedonoščadi) i udbaški 'filmski kritičari' (dospeli u NIN i dr. prestižne medije po političkoj liniji) polomili noge, ruke, rebra i glave.

zaplet nastaje kada na velikom nacionalnom festivalu premijeru treba da ima veliki mega-projekat od naci-značaja za koji je od sirotinje raje uzeto 5 miliona evrića, i koji sada nema ko da prikaže i kritikuje sem dopisnika 'železničarskog glasnika' i 'ribolovačke revije' – i ovih kljakastih, a nekad oštrih kritičarskih pera. dovode ih masovno u salu za novinarske projekcije, a onda kreće – sranje! i masakr neviđenih razmera!
:idea:

crippled_avenger

Ipak, mislim da ŽiKKKa i ja imamo monopol na invaliditet.

Джон Рейнольдс

Quote from: "crippled_avenger"Ipak, mislim da ŽiKKKa i ja imamo monopol na invaliditet.

Za sada. Kako stoje stvari, nećete još dugo. Imati monopol.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

crippled_avenger

Video si Srđanov intrevju u Vremenu, ne verujem da on ima neku negativnu emociju prema onima kojima se ne sviđa kad se ni njemu ne sviđa.

Джон Рейнольдс

E, jbg. A baš mi je taj uvebolovski "ša ti se ne svidža sa će te polomim" pristup super. Ponajviše zato što nisam kritičar.

#Τζούτσε

crippled_avenger

Pazi, nema više tih plejera. U tom fazonu su bili Đorđe Milosavljević i ta ekipa.

Ygg

Quote from: "crippled_avenger"AŽDAHA je na 81 125 gledalaca.

Po mojoj skromnoj proceni, ne da nema ništa od 200 000 koji su bili očekivani, nego ja mislim da će ovo pasti oko 110 i 120 hiljada što je fijasko jer je njima 150 bio neki minimum do kog su hteli da guraju.

Ovdje (u Banjaluci) su se lijepo dosjetili kako da povećaju broj gledalaca.

Škole, naravno.

Ja radim u osnovnoj školi udaljenoj od grada nekih tridesetak kilometara i učenici osmih i devetih razreda idu u BL u kino sljedeće sedmice. Pretpostavljam da idu i ostale (i osnovne i srednje) škole u i oko Banjaluke.

Zna naša vlada šta radi!
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

acaciA

Quote from: "Ygg"
učenici osmih i devetih razreda

Da ne bih postavljala pitanje i čekala tvoj odgovor, tu je google, naravno. Nisam znala za ovo.

Au, ne mogu da verujem.
Potpuno sam neobaveštena.

DušMan

Gledao sam juče Aždahu.
Katastrofa.
Devojka koju sam vodio u bioskop mi od polovine filma uopšte nije dala da je pipkam, a kao da to nije dovoljno grozno - zadnjih pola sata filma je plakala.
Katastrofa.
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

crippled_avenger

Dobro si prošao. Zamisli da si kao inače vodio mladića da ga pipkaš u bioskopu. Razočaran filmom bi uzeo da te bije.

Shozo Hirono

I dobro bi bilo da se završi samo na batinama. :evil:

DušMan

Quote from: "crippled_avenger"Zamisli da si kao inače vodio Mladića da ga pipkaš u bioskopu.
:evil:  :evil:  :evil:

Bila bi fora kad bi Mladića uhapsili tokom projekcije Aždahe...

Джон Рейнольдс

Quote from: "DušMan"Gledao sam juče Aždahu.
Katastrofa.
Devojka koju sam vodio u bioskop mi od polovine filma uopšte nije dala da je pipkam, a kao da to nije dovoljno grozno - zadnjih pola sata filma je plakala.
Katastrofa.

Vidiš, treba učiti na greškama. Ali kako učiti ako nisi siguran gde je greška počinjena? Kao stariji i iskusniji (gledao sam The Exploited uživo otprilike kad si se ti rađao) bio sam dobar pa sam ti udebljao osnovnu grešku od koje su sve muke krenule. Šta bi bilo da si sa tom devojkom koja ti sad izgleda frigidno i plačljivo, umesto na Aždahu, otišao na besomučno opijanje i drogiranje? Razmisli o tome.

#Τζούτσε

DušMan

Ma dobro... Žena ima, ne zna im se broj!  :lol:
Sva sreća pa sam ja urbana gradska faca i lako sam se snašao sa drugom devojkom posle filma, but still... Dragojevića krivim zašto nisam imao dve devojke te večeri.

Alex

Sent Džordž

Moja prva reakcija: aaaahhh, široko platno!
Nažalost - vizuelni potencijal ovog formata neiskorišćen je dovoljno. "Oskarovska fotografija", kako neko reče, funkcioniše u svetlom delu filma, ali polovina filma se dešava u mraku i to mrklom. Mračne scene se, po pravilu, u filmovima, s mogućim izuzetkom hororičnih, snimaju sa dovoljno prigušenog svetla, tako da se jasno vidi šta se dešava i da budu upečatljive (kad neko u pećini nosi baklju ili lampu u mračnoj sobi, svetlo je uvek jače nego što je realno), ali ne i u ovom Dragojevićevom filmu čija je dobra polovina po principu - crnci u tunelu (čak i u najboljem bioskopu), što je priličan minus.

Moj princip je da odbacim sve pred-informacije tokom gledanja filma i da ne razmišljam o tome koliki je bio budžet filma, ko je uložio sredstva i šta je ko očekovao od njega, to jest da ne dozvolim da to utiče na uživanje u filmu i vrednovanje, ali treba napomenuti da SGUA nije spektakl, nije epski film, ali i da nema nikakvih elemenata epskog, a samih elemenata ratnog filma ima minimalno, jer scena borbe, opet, praktično nema. Ovo je intimna priča o ljubavnom trouglu i ujedno (valjda) priča o ratnim stradanjima srpskog naroda kroz istoriju, što je i slabija ravan filma, jer obiluje kvazidubokim rečenicama koje izgovaraju neki likovi, a što je karakteristično za scenariste - pisce, umetnike, članove raznoraznih književnih udruženja, čiji je hobi politika.

Pošto je reč o intimnoj priči, delimično možemo oprostiti reditelju nemaštovitu kompoziciju kadrova, kojom dominiraju krupni planovi lica (da se ovako crta strip, crtaču bi se prebacalo da zabušava i da loše kadrira), ali nikako sasvim, jer su se mogla naći bolja rešenja i efektnije korišćenje pomenutog "sinemaskopa". Za ovakav tip filma bitna je gluma i atmosfera i tu su i neki kvaliteti - Lazar je dobar, ona ženska vrlo dobra, a onaj što glumi Gavrila nešto slabiji, ali i njegov lik je najslabije ocrtan, i zato pokušava da izgleda cool i stalno je namršten. Špageti western atmosfera i scenografija su OK, a muzika je solidna.

Film je samo malo dosadan, što je pozitivna stvar, i to u nekim, pomenutim, mračnim scenama. Generalno drži pažnju, a zadnja trećina je i nešto bolja, što uvek ostavlja povoljniji utisak. Za domaći film, kakvih ima, nije toliko loše, jači prosek, a gledano u svetskim okvirima, bez značaja

ocena: 5/10
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

ginger toxiqo 2 gafotas

...ima i zadovoljnih, ma, i više od toga. Evo ljubavnog pisma anonimnog ijekavičara sa stranice  MOJ UGAO na B92  kultura. a upućenog Dragojeviću u povodu Georgija i aždahe...

http://www.b92.net/kultura/mojugao/index.php?nav_id=355345

Ghoul

Baš večeras, dok ovo postujem, na niškim Filmskim susretima prikazuje se najnoviji Dragojevićev film, koji je inače već odigrao svoj neslavni bioskopski život (neslavni, ako se imaju u obzir ambicije).

Tekst je pisan za niški PRESSING, čiji je najnoviji broj izašao pre 10ak dana; osim ovoga, u tom broju od mojih textova imate još i opširan prikaz prvih 5 knjiga Fantastične Biblioteke, kao i redovnu rubriku CULT HORROR u kojoj pišem o Cronenbergovom RABIDU (a povodom nedavne smrti Marilyn Chambers).

Evo, dakle, šta sam za PRESSING, i za javnost Srbije, imao da kažem o ĐORĐU i ZMAJU.

http://ljudska_splacina.com/2009/08/sveti-georgije-ubiva-azdahu-2009.html

ginger toxiqo 2 gafotas

... DRAGAN NIKOLIĆ pojašnjava neke stvari...

HONORARI I RUŽNE REČI
* Kako će se okončati višemesečna medijska prozivka zbog neisplaćenih honorara između grupe glumaca koje predvodite vi i producenata filmova "Sveti Georgije ubiva aždahu" i "Na lepom plavom Dunavu"?
- Sva ta rasprava je otišla u veoma ružnom pravcu. Ulogu u "Aždahi" sam prihvatio isključivo zbog Duška Kovačevića, a uoči premijere, 17 glumaca je uputilo pismo reditelju i producentima da nećemo doći da se poklonimo publici, ukoliko ne budemo isplaćeni. Reditelj koji je ujedno i jedan od producenata, odgovorio nam je da se stidi našeg postupka i ukorio nas kako se "sve, izgleda, vrti oko para". Kao da tražimo nešto što nam po ugovoru ne pripada. Na kraju, isplaćeni su samo glumci koji nisu bojkotovali premijeru. Oni koji jesu, a među njima sam i ja, još uvek nisu dobili ceo honorar. Povređen sam i izjavom Miroljuba Vučkovića, v.d. direktora Filmskog centra Srbije, kojom ovo poredi sa svađom dva seljaka oko njive i kuplerajom, i doslovce kaže " kada se kurva j... ume da kaže da voli tu osobu, a u stvari se j... za 50 evra". Više bih voleo da gospodin Vučković to nikada nije izjavio, a ako jeste, on ima ozbiljne probleme ili je bio pijan ili lud. Što se raspleta tiče, i ako se sve vrti oko para, ja ih neću tužiti, ali u svoje i ime ostalih "zakinutih " glumaca, poručujem im: "Gospodo producenti, sram vas bilo!"

Meho Krljic

Quote from: ginger toxiqo 2 gafotas on 29-08-2009, 22:37:38
i ako se sve vrti oko para, ja ih neću tužiti, ali u svoje i ime ostalih "zakinutih " glumaca, poručujem im: "Gospodo producenti, sram vas bilo!"

Ama, zašto da ih ne tuži??? Mislim, nisam ja neki legalista sad ne znam kakav, ali kad imaš posla sa ljudima koji nemaju blam a vole pare, onda ne vredi da pokušavaš da ih navedeš da se javno stide nego da ih tužiš i pobediš na sudu. Inače će i dalje da rade isto.

crippled_avenger

Slažem se. Ali, očigledno je stvar u tome da Gaga Nikolić ne bi da ih tuži jer vidi sebe kao deo tog establišmenta. To je posredno priznavanje kako je praksa neplaćanja ljudi kod nas, u svojoj dubokoj suštini, legitimna. Nije Gaga jedini koji se tako oseća. Isto tako, plašim se da se praksa neplaćanja ljudi, dakle ne samo kašnjenja već stvaranja duga koji nikada neće biti izmiren, širi iz domena filma & televizije u druge oblasti.

Naravno, ne verujem da bi Gaga imao neke konsekvence od tuženja niti da bi mu to ugrozilo karijeru, ali naprosto on ne želi da bude taj koji će da ispadne "asocijalan". Uotsalom, on možda sebe vidi kao budućeg producenta pa ne bi da se istrčava.

Meni je intimno, moram priznati drago što su izvisili za pare na GEORGIJU jer su se svi tu skupili kako bi maznuli što više, a istovremeno neki drugi delovi ekipe su bili mizernije plaćeni nego na niskobudžetnom filmu, tako da je pohlepa, uslovno rečeno, kažnjena.

Meho Krljic

Da... žalosno, bre, žalosno.

Ghoul

varajeti se, praktično, slaže sa mnom, samo što nije baš tako gorko-ljut

St. George Shoots the Dragon
Sveti Georgije ubiva azdahu (Serbia)
By DENNIS HARVEY

A Sveti Georgije Ubiva Azdahu D.O.O. (Serbia) production in association with Oskar Film and

With: Lazar Ristovski, Millutin Milosevic, Natasa Janjic, Bora Todorovic, Zoran Cvijanovic, Dragan Nikolic, Predrag Vasic, Branislav Lecic, Boris Milivojevic, Milena Dravic, Mladen Adrejevic, Srdjan Timarov, Bojan Zirovic, Slobodan Boda Ninkovic, Milena Predic, Branislaw Zeremski, Srdjan Miletic, Goran Jevtic, Ljuba Bandovic.

Purportedly the third most expensive Serbian film ever produced, "St. George Shoots the Dragon" follows by some distance Srdjan Dragojevic's "Pretty Village, Pretty Flame" and "The Wounds" -- both '90s pics that examined consequences of the war in Bosnia -- with another antiwar statement. This one, however, takes place nearly a century ago, when Serbia fought in a series of conflicts culminating in WWI. Long-aborning feature sports a robust tenor and impressive scale, but the intended tragicomic sweep is shackled to a tepid romantic triangle of very little rooting interest. International sales will be spotty for this Montreal World fest prize-winner.

Adapted by Dusan Kovacevic from his 1984 play, the pic commences with a sepia prologue in which strapping young soldier Gavrilo (Millutin Milosevic) loses an arm during the 1912 Serbo-Turkish War. Returning home, he's too embittered to marry Sarajevo fiancee Katarina (Natasa Janjic) as planned.

Two years later, he's settled in a grubby village on the Sava River, smuggling goods across the border from Australia alongside other, mostly war-wounded societal castoffs. Meanwhile, Katarina has married his former army superior, George (Lazar Ristovski), if only because George is now stationed as police chief in that same village. She and Gavrilo carry on a none-too-secret affair -- soon both she and his barely acknowledged peasant wife are carrying his babies -- while the nobly suffering George stews.

Eventually the Great War comes along. Somewhat relieved to exchange his domestic battles for a more familiar, clear-cut kind, George returns to military service. Gavrilo is deemed unfit for duty, until fears that not-entirely-disabled veterans such as himself are plowing more than fields back home result in all such "rejects" being ordered back to the front. Climactic massacre finds the rivalrous male protags pondering whether to off one another before the enemy Austrians can.

Extensive supporting cast of rudely alive rural types does not neglect to include village idiot, hunchback, precocious orphan tyke or three-legged dog. Equally broad are the portentous and/or religious symbolism. Dragojevic directs the noisy, sprawling tale in colorful, confident fashion, at times recalling the rambunctious grotesquerie of Emir Kusturica's "Underground" (a more successful Kovacevic adaptation, also starring Ristovski). But it all seems schematic rather than felt, as if original inspiration had run out during a too-lengthy and troubled production history.

Biggest problem is the central romance, which is neither convincing nor appealing. Milosevic sticks to one macho, sexy glower; Janjic's beauty alone can't render enchanting a prematurely emancipated heroine whose defining trait is hissy-fit petulance. Ristovski is solid as usual, but as written, his sad-sack cuckold is more pathetic than sympathetic.

Effect throughout is busy but hollow, despite the tragic-epic-romance notes hopefully signaled by Aleksandar Randjelovic's orchestral score. When the pic ends on the statement, "And so it went, through the 20th century," it feels like a parting shrug rather than the intended passionate protest against Serbia's near-incessant violent struggles.

Though post-production was reportedly delayed (the pic was shot three years ago), then rushed and underfunded, tech/design contributions are all high-grade.

WARLOCK

evo da vidite kako je izgledalo FX za Sveti Georgije,upozoravam nije za ljude sa slabim stomakom,Kad bi video Deodato   :|
"Lakobrija FX" making corpses for the movie "St.George shoots the Dragon"

WARLOCK

Ghoul

St.George.Shoots.the.Dragon.2009.DVDRip.XviD.XviD

EKSTREMISTA

U zagrebačkom bioskopu "Europa" sinoć je, u organizaciji Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta", održana hrvatska premijera filma "Sveti Georgije ubiva Aždahu", uz prisustvo dela ekipe filma.

"Meni je drago što svaki moj film u Hrvatskoj prolazi odlično, što je neka tradicija još od 1999. i od filma 'Rane'", izjavio je Tanjugu režiser filma Srdjan Dragojević.

On je izrazio zadovoljstvo zbog uspešnog prijema filma nakon što se s producentkinjom Bojanom Prvanović i glavnom glumicom Natašom Janjić predstavio publici u prepunoj dvorani.

"Uvek mi je drago da dodjem u Zagreb, pogotovo što je moj sledeći film koprodukcija s Hrvatskom gde će takodje igrati hrvatski glumci", rekao je Dragojević, ističući da je regionalna saradnja realnost i nešto što je neophodno za bolji kvalitet filmova.

Nakon konstatacije da ovaj film za razliku od rada prikazanih 1999. nije prevodjen i tilovan, Dragojević je rekao da se pre nekoliko godina prilikom izdavanja DVD-a pokušali da nadju taj famozni titl o kome svi pričaju već deceniju.

"Nismo uspeli u tome i jako nam je žao jer je to bio vrlo kreativan i lep primer hrvatskog novogovora i sociološki eksperiment koji se na sreću nije primio", rekao je Dragojević.

Na pitanje kakvu gledanost očekuje, Dragojević je rekao da se premijera u Hrvatskoj organizovala dosta kasno. Pogotovo što je u Srbiji igrao na televiziji.

"Ovo je više simbolična gesta da hrvatska publika na velikom platnu može da vidi ovaj film", rekao je autor filma.

Ističući da je "Prosvjeta" pomogla da se taj film prikaže i da je organizovala premijeru u Zagrebu i Rijeci, Dragojević je naglasio da je to društvo mnogo učinilo u promociji srpske kulture u Hrvatskoj.

Premijeri je prisustvovao velik broj ličnosti iz sveta kulture, kao i predstavnici ambasade Srbije u Hrvatskoj.

Film će danas imati premijeru u Rijeci, nakon čega se pušta u redovni bioskopski repertoar.
Зло се трпи због страха од још горег зла,стога пук гунђа,али најчешће немушто.И трпи батине.

Лутајући Бокељ

Pukovnik Gavrić

Tek sad pročitah:

Quote from: Ghoul on 10-09-2009, 19:28:23

Two years later, he's settled in a grubby village on the Sava River, smuggling goods across the border from  Australia alongside other, mostly war-wounded societal castoffs. Meanwhile, Katarina has married his former army superior, George (Lazar Ristovski), if only because George is now stationed as police chief in that same village. She and Gavrilo carry on a none-too-secret affair -- soon both she and his barely acknowledged peasant wife are carrying his babies -- while the nobly suffering George stews.

Eh, ti Amerikanci!  :)

EKSTREMISTA

Srpski ratni superspektakl 'Sveti Georgije ubija aždahu' ipak je usprkos ambicioznim nastojanjima razočarao publiku na premijeri u kinu Europa. Srđan Dragojević poznat je po filmovima 'Mi nismo anđeli 1 & 2' (1992., 2005.), 'Lepa sela lepo gore' (1996.) i 'Rane' (1998.), i kao logičan nastavak njegovog filmskog i životnog svjetonazora je film koji na određeni art, pomalo humorističan i nadrealan način, sažima srpsku povijest dvadesetog stoljeća. Radnja filma je koncentrirana na početak dvadesetog stoljeća, od Srpsko turskog rata pa do Prvog svjetskog rata u kojem su najveće žrtve, zna se, obične narodne mase. Priča je koncentrirana na ljubavni trokut, u kojem se vojnik (Milutin Milošević) nakon povratka s ratišta ne može suočiti sa svojom invalidnošću i odbija djevojku (Nataša Janjić) koja ga voli. Ona se udaje za njegovog kolegu i nadređenog s ratišta (Lazar Ristovski) koji radi kao seoski žandar, te na taj način ostaje blizu čovjeka kojeg i dalje voli...
Turbulentni početak dvadesetog stoljeća odlična je podloga za prikaz duhovnog stanja koje nastalo i nakon najnovijih sukoba na području ex-Jugoslavije. Svaki rat ima svoje unutarnje zakonitosti, oni koji su ostali živi u pravilu na kraju ne dobiju ništa (osim odlikovanja koja im ničemu ne služe), ili samo mrvice, i bave se sitnim švercom kako bi preživjeli. Odbačeni ratni invalidi u vrijeme mira smetnja su svima, a u slučaju novog rata mogu uvijek poslužiti kao novo topovsko meso. Redatelj je radnju vizualno stilizirao tako da film povremeno djeluje kao kazališna predstava. Uostalom, film je snimljen prema istoimenom kazališnom komadu Dušana Kovačevića koji je napisao i scenarij.
Osnovni problem filma je što Dragojević nije uspio uskladiti osnovu radnju s pretencioznom povijesnom pozadinom. Ima tu svega i svačega, dobrih ideja koje su samo naznačene, a nisu iskorištene, kao kratka epizoda s Gavrilom Principom. Ljubavni trokut više je smiješan nego tragičan, a vjerujem da ti ipak nije bila namjera. Film je odlično produciran, scene bitaka su tehnički dobro snimljene, ali ih ublažava pretjerana stilizacija (a čime se mogu postići i suprotan efekt), i nažalost u konačnici izgledaju poprilično nejasno prvenstveno zbog površne montaže. Naša glumačka uzdanica Nataša Janjić u jednoj sceni pokazala je svoje draži, što je bio jedan od glavnih marketingških aduta da se pogleda ovaj film. Međutim, ako zbog bi zbog toga otišli u kino, onda ćete se razočarati, jer Natašine je golotinje ipak premalo. Pogledajte film bez obzira na navedene nedostatke da vidite kako naši susjedi sagledavaju blisku povijest.
http://www.film-mag.net/content.php?review.7574

Nataša Janjić: Hrvati više vole cike od filma

Ja tu ne mogu puno napraviti, mogu me čak staviti i na zid svoje garaže - kazala je glumica nakon što je njezina golišava fotografija iz filma 'Sveti Georgije ubiva Aždahu' danas preplavila hrvatski internet

Poput lavine hrvatskim internetom danas se proširila fotografije gole Nataše Janjić. No, nije riječ o snimci iz privatnog života, već fotografiji iz filma srpskoga filma "Sveti Georgije ubiva Aždahu", u kojem splitska glumica igra mladu djevojku Katarina koja se nađe u ljubavnom trokutu između seoskog policajca Đorđa, kojeg tumači Lazar Ristovski, i mladog vojnog invalida Gavrila, kojeg glumi Milutin Milošević.

- Kad je premijera bila u Srbiji, ljudi su pogledali film, pa ih nisu interesirale takve banalne stvari. No, izgleda da je u Hrvatskoj zanimljivije vidjeti cike i guze, nego film - osvrnula se Nataša na objavljivanje svoje gole fotografije iz filma. Ipak, takva situacija ju nije puno začudila, jer je svjesna da je to, na žalost, sve češća praksa, kako u Hrvatskoj tako i u Hollywoodu.

Inače, fotografije nisu nikakva novost. Film je premijerno prikazan početkom 2009. u Srbiji, kada je glumica dobivala sam pohvale za ulogu o ovom povijesnom spektaklu. Hrvatska premijera bit će, pak, u ponedjeljak, 11. siječnja, u zagrebačkom kinu Europa, pa je objava golišavih fotografija na svojevrstan način ujedno i najava za film.

- Ja tu ne mogu puno napraviti. Ako netko želi, uvijek može izvaditi kadar iz filma i staviti na internet. Mogu me čak staviti i na zid svoje garaže. To je izvan moje kontrole. No, ako su to izvadili da pozovu ljude u kino, onda je to, valjda, u redu - kazala je Nataša Janjić.

Josip Jurčić

­

Зло се трпи због страха од још горег зла,стога пук гунђа,али најчешће немушто.И трпи батине.

Лутајући Бокељ

Savajat Erp

Одгледах га напокон и ја...после свих лоших критика очекивао сам да ће бити много гори, овако и није лош. Представу сам гледао пре цирка 12-13 година и то је једна од најбољих представа икад, тако да је велика штета што је филм испоручио једва десети део...
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!