• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Sta je kolekcionar stripa?

Started by marlowe, 25-01-2007, 14:54:17

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

marlowe

Dakle, pitanje je sta nekoga cini kolekcionarem stripa? Koja je razlika izmedju kolekcionara, stripofila, citaoca, ljubitelja stripa? Da li je kolekcionar onaj koji skuplja sve stripove (sto, ustvari, ne postoji)? Da li ga odredjena kolicina stripova kvalifikuje za razlicite kategorije? Sta su ljudi koji kupuju i stripove koji ih ne zanimaju, koje ne citaju? A ljudi koji imaju ogromne kolicine stripova, ali iskljucivo ono sto vole? Postoji li kolekcionar knjiga? Kako vidite sami sebe?
Ukratko, sta je kolekcionar stripa (bez brkova)?
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Cornelius

Marlowe, je l ima neka nagrada ako tačno odgovorimo na pitanja?
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

mick_rider

Cornelius je izgleda zadušen za ironiju i cinizam. Veoma česta sorta stripofila.  8)

marlowe

Quote from: "Cornelius"Marlowe, je l ima neka nagrada ako tačno odgovorimo na pitanja?

Ako tacno odgovoris osvajas celu moju kolekciju stripova.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Duh_koji_hoda

Quote from: "marlowe"
Quote from: "Cornelius"Marlowe, je l ima neka nagrada ako tačno odgovorimo na pitanja?

To je stanje svestii i duha.... a sad da popricamo o toj kolekciji, evo bonelija i drugare necu da ti diram :D

Cornelius

Quote from: "Duh_koji_hoda"

To je stanje svestii i duha.... a sad da popricamo o toj kolekciji, evo bonelija i drugare necu da ti diram :D

Duse, prekratka ti definicija, a prebrza ti ruka (ka kolekciji). Cekni malo da i mi sporovozni (a ironicni) razmislimo i kazemo nesto.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Duh_koji_hoda

hehe, evo vi razmisljete a ja cu oko kolekcije da se pobrinem  :!:  :!:  :!:

džin tonik

nekad u sali koristim pojam "kolekcionar" u kontekstu sa stripofilstvom. kolekcionar stripa? hm. ma to ne postoji.

svoje stripove gledam kao neku povecu djelomicno neuredjenu biblioteku. ili bolje: kao nepregledno pun frizider.
pa kad ti se sta prohtije, pokusas naci i citas. usput se iznenadis sta sve imas (u pozitivnom, kao i u negativnom smislu). zato kupim i dosta izdanja koja nekud sutnem i mozda procitam nikad. :)

ako se bas trazi definicija nekakvog toboznjeg "strip kolekcionara", ne znam, rekao bih marlok je dobar kandidat.  :)

Mixitron M. Storm

Kolekcionar je obično osoba koja skuplja stvari koje je zanimaju, obično u onoj količini koju može da si razumno priušti. (Preko toga je već slučaj za psihijatriju a ne kolekcionar.)

Dakle, za kolekcionara stripa je potrebno da prati svoje omiljene junake/autore/edicije onoliko koliko može. I to u papiru.

Duh_koji_hoda

ko sto rekoh stanje svesti i duha... o tome se ne moze pricati objektivno... neko ima 100 Alan Fordova i smtra se kolekcionarem, a neko ima 10.000 stripova pa ne zauzima taj stav... dakle ja samu pravu... Evo Vuce ja cu da obezbetim taj kamio sa dve prikolice za prevoz stripova iz NS-a u BG...

džin tonik

Quote from: "Mixitron M. Storm"...za kolekcionara stripa je potrebno da prati svoje omiljene junake/autore/edicije onoliko koliko može. I to u papiru.
dodao bih: "i iste zloupotrebljava ili voli u perverznom, neprakticnom izdanju"
covjek slaze markice u album umjesto da ih lijepi na pisma i baca = kolekcionar
zena skuplja na ormaru konzerve osvjezavajucih pica umjesto da ih ispija i baca = kolekcionar
netko slaze hc-stipove po policama, u dubokoj starosti pred spavanje uzme citati, zaspi i nabode se na cosak hc-a = kolekcionar
...
:!:

džin tonik

sad kad se vec skupilo podosta misljenja, odgovori su jasni:
Quote from: "marlowe"Dakle, pitanje je sta nekoga cini kolekcionarem stripa?
psihicki poremecaj
Quote from: "marlowe"Koja je razlika izmedju kolekcionara, stripofila, citaoca, ljubitelja stripa?
jedni su vise, drugi, treci i cetvrti manje poremeceni
Quote from: "marlowe"Da li ga odredjena kolicina stripova kvalifikuje za razlicite kategorije?
ne
Quote from: "marlowe"Sta su ljudi koji kupuju i stripove koji ih ne zanimaju, koje ne citaju?
dalekovidni, spremni za slucaj da promjene ukus
Quote from: "marlowe"A ljudi koji imaju ogromne kolicine stripova, ali iskljucivo ono sto vole?
ograniceni
Quote from: "marlowe"Postoji li kolekcionar knjiga?
ma kako ne bi postojo  :)
Quote from: "marlowe"Kako vidite sami sebe?
manje poremecenim
Quote from: "marlowe"Ukratko, sta je kolekcionar stripa (bez brkova)?
ti?  :wink:

Cornelius

Zosko, pa tebi su doturili odgovore na pitanja pre nego sto je kviz poceo. Ja jos uvek nisam ni o prvom razmislio, a ti sve ispisao. Ma, sve je ovo montirano.

Mixitron M. Storm

Quote from: "zosko"dodao bih: "i iste zloupotrebljava ili voli u perverznom, neprakticnom izdanju"

Mrhmmm... tu mora da ima i pomalo iščašene posvećenosti očuvanju stanja stripa kao fizičkog objekta, tj sveščice, knjižice.
Neko ko može da raskupusa strip ili knjigu je samo ljubitelj (i treba ga streljati zbog uništavanja duhovnog dobra (?) ili mu bar konfiskovati kolekciju i DATI JE MENI MWAHAHAH)

džin tonik

Quote from: "Mixitron M. Storm"Mrhmmm... tu mora da ima i pomalo iščašene posvećenosti očuvanju stanja stripa kao fizičkog objekta, tj sveščice, knjižice.
Neko ko može da raskupusa strip ili knjigu je samo ljubitelj (i treba ga streljati zbog uništavanja duhovnog dobra (?) ili mu bar konfiskovati kolekciju i DATI JE MENI MWAHAHAH)
:)  znas da sam vec par puta pomislio da zakucam neki skupi trazeni strip cavlom na zid, uslikam i stavim na aukcije. naslov: "xy glancer s'rupom"
t.j. bolje, "xy glancer" pa pod opis: nisam znao kako da uslikam pa sam ga morao ucvrstiti. tako da eto ima rupu, ali nema veze.
oslobodite ga muke! (otislo bi na 10k eura)  :!:

džin tonik

Quote from: "Cornelius"Zosko, pa tebi su doturili odgovore na pitanja pre nego sto je kviz poceo. Ja jos uvek nisam ni o prvom razmislio, a ti sve ispisao. Ma, sve je ovo montirano.
nije montirano! zna se!
(jednostavno mi se svidja tema, pa sam joj se posvetio)  :!:

marlowe

Quote from: zosko
Quote from: "Cornelius"(jednostavno mi se svidja tema, pa sam joj se posvetio)  :!:

Sad sam se zabrinuo.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

lilit

Quote from: "zosko"(jednostavno mi se svidja tema, pa sam joj se posvetio)  :!:

Sad sam se zabrinuo.
ja htedoh isto da kazem, ali rekoh da vam ne kvarim zabavu.

xyxy
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

džin tonik

Quote from: "marlowe"Sad sam se zabrinuo.
i ti se sjecas scene kad spejsbolsi padnu na planetu majmuna?  :!:

džin tonik

Quote from: "lilit_depp"ja htedoh isto da kazem, ali rekoh da vam ne kvarim zabavu.

xyxy
ajd, ajd, lilita, konacno, vec sam pomislio da si bot. stalno tu, a samo bi o viagri.  :)

Loengrin

Kolekcionar je i onaj što ne zaboravlja termin za izlazak omiljenog mu stripa  :!: , brižno odvaja finansijska sredstva za isti, psuje kad strip kasni  :x (i izvinjava se prodavcu da nije psovao njega  :( ). Kada konačno kupi strip, odlazi kući i zaverenički traži neku stotu dimenziju u kojoj ga niko neće prekidati pri čitanju istog (roditelji, žena, deca, kuče, ili narodnjaci do daske sa sprata iznad itd.). Nakon čitanja, taj isti strip, koji je sve vreme držao pod iščašenim uglom, kako bi ga što manje ishabao, stavlja na mesto posebno namenjeno za čuvanje svih dragih mu stripova  :wink:  - čitaj, dno ormana u kom stoje kaputi, odmah tu, pored kutije sa novogodišnjim ukrasima. Tu ih niko neće dirati!  :lol:

... i tako se kolekcija (mada ne mora biti samo jedna) povećava iz meseca u mesec, sve dok jednog vikenda volšebno ne nestane u toku velikog prolećnog spremanja i to baš onda kad je njen vlasnik u'vatio maglu iz kuće kako mu ne bi turili krpu u ruke  :shock:  :?  :cry:

:arrow:  nastavak u sledećem broju  :arrow:
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

sivka

Moram da dodam ....

Ne psuje i ne žesti se. Zna da će mu stripovi stići na adresu, i to u dva primerka. Oni koji su ranije objavljeni naručuju se kod preprodavaca. Isto u dva primerka i da budu glanceri.
Primerci se odvajaju i po jedan u kolekcije koje su najmanje 100 km udaljene jedna od druge. Pakuju se u najlon kesice. Zbog prašine.
Jedan primerak od dva se ne čita, naravno, i mora da zadrži sjaj i izgled novog, nedirnutog, takorećinevinog....
Drugi se pročita.
Prate se sva dešavanja u svetu stripa, dopisuje se sa ostalim kolekcionarima, sa izdavačima, ljubiteljima, preprodavcima.
Niko ne može da dospe do skrivenog blaga jer je zabranjeno veliko spremanje. Osim kad kolekcionar to radi.
Vodi se evidencija biblioteke.

Nastavak sledi....
Možda...
Otišla sam. Ko hoće, zna gde će me naći.

sivka

Quote from: "greymalk"Moram da dodam ....

Ne psuje i ne žesti se.

Nastavak sledi....
Možda...

... osim kad stripovi ne stigu, a sve je već unapred dogovoreno.
A dobavljač istih se čak ni ne javlja.

Posebno kad je Bleksad u pitanju.

Za utehu se mrma čokolada.

:(

Alex

Mnogo različitih podgrupa kolekcionara bi se moglo odrediti. Ako bi se tom podelom išlo do detalja na kraju bi se došlo do svakog čoveka ponaosob. Ali ne vidim baš neku svrhu filozofiranja na tu temu.

Mislim da je tip kolekcionara stripa koga više od sadržine stripova zanima njihov izgled - stanje, broj, kompletnost edicija i kako deluju na policama, dosta ređi nego što se misli.

Svako ko je nekada sakupljao neku strip reviju ili ediciju je bio ili jeste kolekcionar u nekoj meri, a to su skoro svi ljubitelji stripa.

Jedini ne-kolekcionari su oni koji svaki kupljen ili nabavljen, pročitan strip ubrzo bace, prodaju ili zamene za nešto. Takvih ljudi ima više samo kad je popularnost stripa masovnija.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Axle Munshine

U sustini,u pravu si Alexts,svako ko se prvi put srece sa strip izdanjima i zavoli ih,pozeli i da ih skuplja,eto...a o finesama kolekcionarstva,e,to je vec individualno... :wink:
...Du hast mich...ich hasse dich...sagt Rammstein...

Alex

Quote from: "axle munshine"U sustini,u pravu si Alexts,svako ko se prvi put srece sa strip izdanjima i zavoli ih,pozeli i da ih skuplja,eto...a o finesama kolekcionarstva,e,to je vec individualno... :wink:

Ma, mi se uvek slažemo! :wink:
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Axle Munshine

Quote from: "alexts"
Quote from: "axle munshine"U sustini,u pravu si Alexts,svako ko se prvi put srece sa strip izdanjima i zavoli ih,pozeli i da ih skuplja,eto...a o finesama kolekcionarstva,e,to je vec individualno... :wink:

Ma, mi se uvek slažemo! :wink:

Ma,Absolutely se slazemo,ki one Lego kocke,jebote... :wink: a smo mi kolekcionari stripova ili koj' klinac smo,a...ionako smo izumiruca vrsta,pa jos kad se ne bi slagali ooodooosmo mi,hi,hi...i ni dugmici ne bi ostali... :wink:
...Du hast mich...ich hasse dich...sagt Rammstein...

Loengrin

Quote from: "greymalk"

Ne psuje i ne žesti se.

Nastavak sledi....
Možda...

:lol: Ha. ha, ha, e ovo me je razveselilo! Čokolada, jes' vala slažem se nema šta, :lol: naročito kod pomenutog primera zabušavanja od strane dobavljača (jel' to neko ovde upravo prozvan  :twisted:  ili je to iskustvo od ranije?)

BTW, nisam ja bila nesrećni kolekcionar već maloletni svedok njegove priče sa tužnim krajem. Vidiš, kad bolje razmislim, moguće je da se baš tada desio skok prosečne dnevne konzumacije čokoladnih proizvoda & sladoleda u kući dotičnog. :idea: :wink:

Upravo mi padoše na pamet oni, što su se svojevremeno, uz tešku muku, rastali od svojih kolekcija, redom ih prodavši kako bi kupili svoj prvi komp ili makar dodatne delove za isti. Znam jednog takvog lično i izgleda mi da se nije pokajao zbog te odluke ni do dana današnjeg (utešio se baš skoro elektronskom verzijom istih).
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

sivka

Quote from: "Loengrin"
Quote from: "greymalk"

Ne psuje i ne žesti se.

Nastavak sledi....
Možda...

:lol: Ha. ha, ha, e ovo me je razveselilo! Čokolada, jes' vala slažem se nema šta, :lol: naročito kod pomenutog primera zabušavanja od strane dobavljača (jel' to neko ovde upravo prozvan  :twisted:  ili je to iskustvo od ranije?)

B

Jeste, jeste, prozvan je ali ignorise.
Pomrmala sam vec 2 kile cokolade, a Bleksad ne stize, jao.  :cry:

Loengrin

:shock:  dakle, pogodih!  :(  :cry:  
Jesi li probala neke druge metode sem čokolade? Kao na primer - Daj 'vamo Bleksad or else! xtwak
Kažu da fizička aktivnost ovog tipa  :wink:  utiče na liniju suprotno od čokolade, a takođe pospešuje i proizvodnju endorfina, u prevodu - bićeš podjednako srećna. Zašto ne iskoristiti takvu blagodet? :evil:

sivka

Čokolada + Samonikli korov, Straka Franja -stripić koji mi od autora stiže mailom ili Roberta Gregory koju sam otkrila zahvaljujući Patagoniji...
Negde su neki naši momci diskutovali o tome da li neki crtač zna da crta žene ili ne... Roberta to traljavo radi... ali originalno traljavo, a nedostatak estetike u crtežu nadoknadjuje sjajnom pričom i, naravno, dobrim poznavanjem psihologije žene. Ona je inače ćerka  Bob Gregory, pisca scenarija za Paju Patka Studija Dizni. Počela je još 1974 god. da radi 'Feminist Funnies' strip i...  meni su interesantni i njeni crteži a i pričice koje oslikava.
http://www.tegneseriemuseet.dk/Wall%20of%20Fame/Roberta%20Gregory.jpg

Straka Franja
http://stripvesti.50webs.com/autori/straka/index.htm

Loengrin

Quote from: "greymalk"Čokolada + Samonikli korov, Straka Franja -stripić koji mi od autora stiže mailom ili Roberta Gregory koju sam otkrila zahvaljujući Patagoniji...
Negde su neki naši momci diskutovali o tome da li neki crtač zna da crta žene ili ne... Roberta to traljavo radi... ali originalno traljavo, a nedostatak estetike u crtežu nadoknadjuje sjajnom pričom i, naravno, dobrim poznavanjem psihologije žene. Ona je inače ćerka  Bob Gregory, pisca scenarija za Paju Patka Studija Dizni. Počela je još 1974 god. da radi 'Feminist Funnies' strip i...  meni su interesantni i njeni crteži a i pričice koje oslikava.
http://www.tegneseriemuseet.dk/Wall%20of%20Fame/Roberta%20Gregory.jpg

Straka Franja

http://stripvesti.50webs.com/autori/straka/index.htm
Ah, da li ume da crta zene. Uvek su mi zanimljiviji oni ruzni likovi jer ih ima nepresušan broj, dok su oni lepi nekako uvek isti. Crtež mora da paše svrsi i da izaziva pravu emociju, a ovo kod Roberte mi se čini baš kao takvo nešto.  :lol:  Do duše malo naginje ka tom Američkom karikaturnom stilu (kojeg neki često napamet uče i ne miču dalje) ali koliko vidim ona se trudi da se izdvoji, za početak već samim odabirom teme.