• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

BLEKSAD

Started by Boban, 26-01-2007, 01:59:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boban

Ovo je strip sa kojim su se mnogi već susreli, hrvatsko izdanje u tri toma. Ima mnogo poklonika i sa raznih strana stižu komentari da je nešto najbolje što se desilo u stripu poslednjih godina.
Zapravo, unikatan je prikaz likova kroz životinje, ako bismo to uklonili, ostaje jedna obična, stotinama puta prežvakana priča.
Ovaj strip je savršen primer kako vizuelizacija može da ga uzdigne do visova, strip od koga se množe mnogo toga naučiti...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

marlowe

Stoji, prica jeste klasika, ali ima tu i odlicne karakterizacije, ima detalja koji se provlace, inteligentne simbolike. Dobro je to napisano.
A nacrtano je maestralno.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Boban

Ima sjajne simbolike u izboru likova... ali bez toga, bez životinjskih glava, sve bi bilo mnogo slabije.

Cornelius

Taj serijal počiva na grafizmu. Priča je kopija crnih krimića iz pedesetih, sa solidnom, ali stereotipnom karakterizacijom. Tu se malo igra na nostalgiju, a malo na zajebanciju. Zato je crtež morao da bude različit i originalan. Strip je vrlo uspešan na tržištu, jer je osvežavajući i ne liči na legije klonova koju nadiru na tržište u svim žanrovima stripa.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

jeremiah

Quote from: "Boban"
Zapravo, unikatan je prikaz likova kroz životinje, ako bismo to uklonili, ostaje jedna obična, stotinama puta prežvakana priča.

Tačno tako, i zato se čudim izboru pogotovo obzirom da je i hrvatsko izdanje od ranije na tržištu (kao i skenovi). Nije bilo potrebe da se BP iscrpljuje se oko ovoga. Slično mišljenje imam i oko Torgala, pogotovu zbog problema oko realizacije.
S druge strane, ostalo iz Integrala je pun pogodak  :D
:: orange is faster color ::

Boban

Hrvatskog Bleksada je prodato ovde vrlo malo (nekoliko desetina primeraka) što ne ugrožava prodaju Belog Puta.
Doduše, autorska prava su kupljena mnogo pre nego što smo znali da su ih kupili i Hrvati, još dok je ideja Belog Puta bila u začetku.
Evo, od Komanče smo odustali (dva integrala po pet epizoda), mada kada se uzme u obzir da u hrvatskom izdanju nedostaju neke strane... amaterizam.
Zar ti misliš da jedan sjajan strip, remek-delo, kao što su Gospodari Ječma ne zaslužuje kolor izdanje u velikom formatu umesto onog abortiranog izdanja koje se čita jedino uz lupu?

Alex

Ja sam se nadao Bilalovom stripovima - kod nas neobjavljenim. Sad je trenutak za to.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Axle Munshine

Tako je Alexts...Ako uopste neko u zemlji Srbiji uspe da izda Bilala,onako kako on zahteva,onda je to Beli Put.Ovi integrali su pravi primer ozbiljnosti izdavaca.Znaci i ja bih voleo da konacno vidimo Nikopola i ostale na srpskom.O tome se toliko dugo pricalo i polemisalo al eto sem onih c/b Falangi,koje su inace objavljene ''pre Hrista'',do sada niko nije uspeo da to otkupi i objavi.Ali da ne offtopicujemo previse,lets go to those ''Les integrales'',bre... :wink:
...Du hast mich...ich hasse dich...sagt Rammstein...

prozirna senka

Bilal je izvikan, ne vredi ni pet para.

Mada, kad je i ono govno od Jaguara bilo objavljeno, moze i Bilal.

I Pipi duga carapa, takodje.
"Kruna je u Beogradu, glava je u Beogradu i nastavićemo borbu da se kruna nađe na glavi" (V.D.)

jeremiah

Quote from: "Boban"
Zar ti misliš da jedan sjajan strip, remek-delo, kao što su Gospodari Ječma ne zaslužuje kolor izdanje u velikom formatu umesto onog abortiranog izdanja koje se čita jedino uz lupu?

Zaslužuje itekako ! I to jedva čekam  :wink:
:: orange is faster color ::

Axle Munshine

Quote from: "prozirna senka"Bilal je izvikan, ne vredi ni pet para.

Eee,Senko pretera ga brate,ajde za Jaguara djene,djene(a i za Pipi  :wink: ),al za Enkija da kazes da ne vredi ni pet para,auuu...keine komentar,bre... :(

Boban

ma njemu vredi samo zagor...

Axle Munshine

Quote from: "Boban"ma njemu vredi samo zagor...

...jel to bese onaj sto vredi sest para,a... :wink:

Duh_koji_hoda

Aj mozda je i govno, ali mnogo manje od Martija Misterije  :wink:

džin tonik

Quote from: "Duh_koji_hoda"Aj mozda je i govno, ali mnogo manje od Martija Misterije  :wink:
uh, kad ovo vidi prozirni, bit ces "duh_koji_šepa". i to samo ako bude jako, jako dobre volje. :D

Cornelius

Quote from: "prozirna senka"Bilal je izvikan, ne vredi ni pet para

E, Prozirni, kojih pet para? Ovih današnjih, onih Miloševih, drugih Titovih, prvih Titovih ili kraljevih?
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

sivka

Quote from: "Boban"Ima sjajne simbolike u izboru likova... ali bez toga, bez životinjskih glava, sve bi bilo mnogo slabije.

Ali nije bez životinjskih glava! Jeste priča stereotipna ali je ispričana na malo drugačiji način. Crtež je izuzetan. Kadrovi su fascinantni.

To što postoji hrvatsko izdanje ne znači da će se manje prodavati.  Ja sam čekala da se pojavi i izdanje na srpskom, bez obzira što imam i originalno izdanje.

Da li postoji mogućnost da BP štampa i postere Bleksada?
Otišla sam. Ko hoće, zna gde će me naći.

prozirna senka

Quote from: "Duh_koji_hoda"

Tebe je, kanda, Jaguar prosvetlio? :!:
"Kruna je u Beogradu, glava je u Beogradu i nastavićemo borbu da se kruna nađe na glavi" (V.D.)

Alex

Kad neko ko sluša Draganu Mirković, Cecu, Karleušu, Šabana, Sinana i ekipu kaže da su Čarli Parker, Majls Dejvis, The Beatles, Kraftwerk, Dejvid Bouvi precenjeni i  da ne vrede ni pet centi, to baš i nema neku težinu. Čak je i normalno.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

prozirna senka

Jel ovaj post ima neku poentu, ili samo volis da kenjas po forumima?

Ili mozda cenis da je tvoj stripovni ukus merilo po kome svi ostali trebaju da se ravnaju?

Spusti se malkice na zemlju. I ako imas kakav argument, pljuni. A ne seri okolo. Umesto sto potezes te vase srbijanske kafanske kurve, bolje ti je da obrazlozis kako je to Jaguar remek delo devete, desete i jedanaeste umetnosti sve zajedno, bas kao i Bilalov opus.

troll on

Danas umalo ne doziveh slog u gradu. Cunjam sa curom naokolo po SoHou u potrazi za cizmama za nju, kad u jednoj od prodavnica taman kad se zavrsi neka hiphop numera krenu Ceca!  qpuke Kad ne umreh...

troll off

prozirna senka

Quote from: "axle munshine"

Eee,Senko pretera ga brate,ajde za Jaguara djene,djene(a i za Pipi  :wink: ),al za Enkija da kazes da ne vredi ni pet para,auuu...keine komentar,bre... :(
Pa nema sta tu da se puno prica. Koliko god bio sjajan u prvom delu Nikoplske trilogije, toliko ga je usrao u preostala dva. Treci deo sam na silu i jedvite jade procitao. A ni San monstruma mi nije legao.

To ne znaci da je moje misljenje vise relevantno od tvog ili bilo cijeg (a niti viceversa), to je jednostavno samo moje misljenje i tacka. A sto ove ostale to isto svrbi, druga je prica. Nek se cesu, sta me briga :D

Cornelius

Ko se češe, zlo ne misli.

marlowe

Nije svacije misljenje jednako relevantno. Ta vremena su prosla.
Sto bi pesma rekla:
"...Al' tek zbog studoša mi napuko film,
E, reko, sad će valjda sa trešnje sići.
"Malo morgen", reče Boban,
Doktor nauka il čoban,
"Vi ste samo mali glasački listići."
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Cornelius

Vratite samoupravljanje u strip!

Ugly MF

S......e svih zemalja ujedinite se!
Zemlja Amerika i Engleska bice zemlja......

Axle Munshine

Quote from: "SVAROG"S......e svih zemalja ujedinite se!
Zemlja Amerika i Engleska bice zemlja......

...''Amerika i Engleska biti ce zemlja srpska,uuups,mislim zemlja stripska,ahaaa... :wink:

Duh_koji_hoda

Quote from: "prozirna senka"
Quote from: "Duh_koji_hoda"

Tebe je, kanda, Jaguar prosvetlio? :!:

Jaguar je aj da kazemo sa scenaristicke strane solidno odradjen, nista spektakularno , ali interesantno, barem meni... crtez je los, ali je kolor do jaja... A ovo za Bilala ti stvarno nije trebalo...

Boban

Ja ne razumem zašto ljudi očekuju da ih svako delo koje se objavi prosvetli i uzdigne, zar nije dovoljno da postoji hiperprodukcija i mogućnost izbora?
Okanimo se kolekcionarstva i kupovanja svega što se pojavi, kao što je nekada bilo SF fanatika, pa su zacrtali da sve što upada u ovaj žanr moraju da nabave i pročitaju.

Jaguar je simbolički objavljen strip, majanska kultura koja je iznedrila i naziv izdavačke kuće koja ga je objavila. Ništa spektakularno, ali, realno gledano, šta jeste spektakularno. Sve se može obezvrediti ako se čovek potrudi: Sambrovi su još jedno, hiljadito francusko preganjanje sa njihovom frustracijom neuspele narodne revolucije pre 130 godina, Bleksad je, izuzmu li se pretumbacije sa likovima životinja, obična, davno ispričana, na granici omaža i krađe priča o Americi pedesetih. O Pogledu neću ni da pričam, najgora priča o reinkarnaciji ikada smišljena, brilijantno crtana i kadrirana i vođena donekle, a onda se scenarista izgubio ili mu je neko rekao da strip ne sme da ima 800 strana, već samo 200 pa ga je brzo priveo kraju.
Šta je Inkal mebijusov, nepojamno izdrkavanje gotovo ni o čemu, jedva malo suvislije od Edena serijala... možemo ovako u beskraj, Evropa ima vrlo malo vrhunskih priča, ali stripovi se i dalje čitaju i kupuju. Mislite da je ovih 4170 albuma izašlih u prošloj godini u Francuskoj genijalno, pa ja verujem, ovako odokativno, da je u 4140 tekst daleko ispod proseka koji može da smisli najmanje pet ljudi na ovom forumu. Šta je strip Džipsi... jebote, 220 strana prvog serijala gde postoje dva i po događaja, kao Vendersovi filmovi...

Meho Krljic

Pretpostavljam da polemišeš sa izjavama od pre mesec i po dana a ne sa Pavolvim prikazom Bleksada?

Boban

Naravno... meni kada dođe žuta minuta, opljunem prvo za šta se uhvatim.

Meho Krljic

Ako, ako, bolje nego da zadržavaš sve u sebi i zbog toga ti izraste čir na želucu.

Za 300 obećavamo head to head recenziju, Pavle će ga hvali, ja ću ga pljujem. Obarali smo ruke da vidimo ko će da bude bad cop a ko good cop i ja sam pobedio.

milan

Quote from: "Boban"Ja ne razumem zašto ljudi očekuju da ih svako delo koje se objavi prosvetli i uzdigne, zar nije dovoljno da postoji hiperprodukcija i mogućnost izbora?
Potpuno tachno!!

angel011

Quote from: "Boban"Ja ne razumem zašto ljudi očekuju da ih svako delo koje se objavi prosvetli i uzdigne, zar nije dovoljno da postoji hiperprodukcija i mogućnost izbora?

Zato da bi mogli da se opravdaju pred sobom ili pred nekim drugim da nisu dokoličili dok su čitali (slušali muziku, gledali film itd) nego su se, eto, prosvetljivali i kulturno uzdizali. Ne d'o ti Bog da u vreme obnove dokoličiš i/ili uživaš u nečemu, umesto da zasučeš rukave i radiš nešto korisno, uz prigodno uzdisanje kako nam je mnogo teško.
We're all mad here.

Cornelius

Quote from: "Boban"JMislite da je ovih 4170 albuma izašlih u prošloj godini u Francuskoj genijalno, pa ja verujem, ovako odokativno, da je u 4140 tekst daleko ispod proseka koji može da smisli najmanje pet ljudi na ovom forumu.

Tu si strasno u pravu. Jedan deo je namenjen maloj deci. Jedan deo je puka zabava bez ikakvog smisla i svrhe. Jedan deo je sa nekim namerama, ali ga je usrao scenarista ili crtac ili obijica. Jedan deo je da kazemo osrednji i citljiv (a vec smo usli u dvocifrene procene), dok je samo nekoliko albuma vredno razmisljanja.

Meho Krljic

Teodor Sterdžen ionako reče da je 90% svega sranje, pa valja setiti se toga kad se promišlja bilo koja oblast.

zakk

Quote from: "Meho Krljic"Ako, ako, bolje nego da zadržavaš sve u sebi i zbog toga ti izraste čir na želucu.

Za 300 obećavamo head to head recenziju, Pavle će ga hvali, ja ću ga pljujem. Obarali smo ruke da vidimo ko će da bude bad cop a ko good cop i ja sam pobedio.
nadam se da se Pavle setio da napravi tribinu u LK o ovome. šorke su ovek dobitna kombinacija. mogli bismo možda i zorana stefanovića da nahvatamo... nekako...
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Meho Krljic

Problem je što ja na tu trbinu ne bih došao. Ne mogu ja sad da iznesem mišljenje u javnost koje neko lako može da pobije argumentima. Ne smem da rizikujem.

marlowe

Ti Meho samo treba da obaras ruku sa posetiocima. To je dovoljno za spektakl.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Boban

Da, dva omiljena srpska sporta: obaranje ruke i merenje čiji je duži...

Meho Krljic

Damn, bih ja, ali Ed Brubaker je to već patentirao... No, za Srbiju to možda bude neka vrsta novine...

gospodarica

juče sam završila sa čitanjem. strip je fenomenalan. ne mogu da verujem da ovako nešto postoji u stripu, kakav noir, kao da čitam james ellroya.

Lord Grejstok

Nego sta!

To ja stalno pokusavam da objasnim nekim kretenima ovde kod mene koji samo citaju skandal i blebecu da su stripovi za decu.

Sto bi reko Pavle Vujsic: E Boze s kim ja zivim.
"Луције Варе врати ми моје легије"

E.T.

Integrali su prava stvar, pojedinačni albumi mi se sve manje sviđaju, to se jasno vidi kada se uporede hrvatsko i srpsko izdanja Bleksada.

zstefanovic

Quote from: "zakk"
Quote from: "Meho Krljic"Ako, ako, bolje nego da zadržavaš sve u sebi i zbog toga ti izraste čir na želucu.

nadam se da se Pavle setio da napravi tribinu u LK o ovome. šorke su ovek dobitna kombinacija. mogli bismo možda i zorana stefanovića da nahvatamo... nekako...

Тешко да ће ме неко шчепати јер то не може ни породица, ни сарадници, ни десетине људи којима дугујем одговор на мејлове месецима. И тако ће бити све док траје овај период.

Опет, није да не бих радо опљунуо на пар ствари у 300, кад смо већ код тога.
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [,,Веригаши"]

Meho Krljic

Neka, ja ću, ja imam bar toliko vremena :lol:

zakk

Quote from: "zstefanovic"Тешко да ће ме неко шчепати јер то не може ни породица, ни сарадници, ни десетине људи којима дугујем одговор на мејлове месецима. И тако ће бити све док траје овај период.
uvek može čovek da se nada :)
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

DušMan

Četvrti album je u Francuskoj trenutno na prvom mestu liste najprodavanijih stripova.

http://www.edistat.com/palmares.php
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

Mme Chauchat

Lepo. :)
U Politikinom zabavniku trenutno ide "Arktička nacija" u nastavcima. Jedna tabla je čak cenzurisana zbog dece - prosto je crtež dva-tri santimetra kraći nego na ostalim stranama, ostalo belo...

micha81

Od ove nedelje u Politikinom Zabavniku "Pakao, Tisina" u nastavcima  :)