• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Prikaz jedne knjige

Started by varvarin, 06-02-2007, 15:11:49

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

varvarin

Prikaz  knjige PARODIJA: Suđenje Slobodanu Miloševiću i korupcija međunarodne pravde, autor Džon Leflend, 2006, prikaz objavlen u časopisu THE SPECTATOR  03.02.2007.. autor prikaza Entoni Danijels.
Prikaz donela POLITIKA, 06.02.2007.

"Kada je Slobodan Milošević umro, više od četiri godine od početka njegovog suđenja za ratne zločine, novine širom sveta objavile su da je prevario pravosuđe. Bilo bi daleko tačnije da se kaže da je prevario nepravdu. Da nije umro, sudije bi bile suočene sa jednom neprijatnom dilemom: ili ga proglasiti nevinim i tako baciti senku na ranije aktivnosti svojih poslodavaca, silu zahvaljujući kojoj je tribunal i nastao, ili da ga proglase krivim i osude na dugogodišnju kaznu zatvora na osnovu dokaza koji ne bo opravdali ni kaznu za nepropisno parkiranje.
Kao što to Džon Laflend izlaže u ovoj kratkoj, lucidnoj i dobro napisanoj knjizi, Međunarodni tribunal u Hagu malo je više od prekog suda, mada bez pravih prednosti te vrste sudskog establišmenta, odnosno brzine i ekonomičnosti. Suđenje Miloševiću koštalo je oko 60 miliona dolara, dok je transkript štampan na 50.000 stranica. Ove činjenice neodoljivo prizivaju u sećanje Ajnštajnovu opasku na saopštenje da je 100 arijevskih naučnika potpisalo pismo osuđujući njegovu teoriju relativiteta: da su u pravu, rekao je, i jedan bi bio dovoljan.

ITD, ITD... Do zaključka:

Ovo je poenta knjige: nijedan dokaz vredan tog imena nikada nije iznesen protiv Miloševića, uprkos ogromnim troškivima i uprkos proizvoljnim vremenskim produžecima koji su davani optužbi u nadi da će se nešto vredno osude pojaviti kao dokaz u ovom slučaju. Ali, ništa. Sumnja li iko da bi celom svetu bilo rastrubljeno da su postojali neoborivi dokazi protiv Miloševića ? U ovom slučaju, mnogi od glavnih svedoka dali su dokaze koji su Miloševića u potpunosti oslobodili optužbe.
Mislim da je ovo veoma važna knjiga - mnogo značajnija nego što to sama tematika može da nagovesti - jer izlaže veoma čudnu, neprijatnu kombinaciju pravičnosti po sopstvenom ubeđenju, s jedne strane, i s druge, nedostatak skrupula sadašnje političke klčase Zapada koja sama po sebi predstavlja odraz duboke slabosti društva. To je duševna bolest koja seže mnogo dalje od Haškog tribunala: ona je ušla u tkivo našeg svakodnevnog života."

Jake Chambers

I upravo zato sumnjam da će imati ikakvog odjeka vani. Njima nisu bili potrebni dokazi. Njegova krivica je bila aksiom koji nije morao da se dokazuje. Oni tako funkcionišu. Ono što mi nije jasno je... kako UN to toleriše? Zato što su i oni samo gomila ignoranata. Što će reći da nikog ne zanima ništa,a ganjali su ga samo da bi sebi zaradili plate i fotelje.
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

Meho Krljic

Brate, Džejče, kao neko ko radi u toj sferi (ne u UN ali blisko), mogu da ti potvrdim da zaista nikog ne zanima ništa osim održavanja birokratske mašine u kojoj imaju svoju lepu pećinicu. Uključujući mene, naravno.

Jake Chambers

Quote from: "Meho Krljic"Brate, Džejče, kao neko ko radi u toj sferi (ne u UN ali blisko), mogu da ti potvrdim da zaista nikog ne zanima ništa osim održavanja birokratske mašine u kojoj imaju svoju lepu pećinicu. Uključujući mene, naravno.

Pa to sam i rekao, zar ne? Ali da li im (vam) je to opravdanje za neobaveštenost? Ne. Ili jeste? U svakom slučaju, biti neobavešten nije greh, greh je što svoju neobaveštenost prodaješ kao znanje i prostituišeš neznanje, a sve redom boli kurac za to. I nevini najebavaju (haha, koji glagol) zbog toga. I to ne govorim sad o TEBI naravno.

Primer (parafraziram):
Milošević: taj i taj oficir UN nije mogao da sa te kote vidi to i to, jer je između njegovog pogleda i tog i tog planina.
Sudija: dokažite.

Šta ima da se dokazuje ako ima kartu pred sobom? Ili kad su mu tražili da dokaže neke navode iz SLUŽBENOG GLASNIKA. Ili to da Srbin nikad ne bi napisao "u policii", bez j (mi imamo običaj da stavljamo j i gde treba i gde ne, ali ne i obrnuto) i neke druge stvari. Gomila ignoranata, kažem ja.

Meho Krljic

Haha, ali ti gledaš stvai sa malo romantične pozicije. Nezavisno sudstvo je lepa ideja ali haški tribunal to svakako nije. Ja sam pre nekoliko godina sa jednim delegatom iz američkog Crvenog krsta imao konverzaciju u kolima u kojoj sam napljuvao haški tribunal kao politički, kao oruđe Amerike, kao čeličnu pesnicu u rukavici itd. itd. On je sve to klimnuo glavom i rekao "Ali, sigurno se u principu slažeš da bi takav tribunal u teoriji trebalo da postoji". Na to sam g aja pitao a da li se on slaže sa tim. On je rekao da da. Onda sam ga pitao kako to da baš njegova država ne priznaje nadležnst ni jednog međunarodnog suda u slučaju svojih građana. Kejs klouzd. Nezavsno sudstvo tog nivoa ne postoji i ne može da postoji u ovom rasporedu snaga ekonomske, političke i vojne prirode. Nemoj da psmatraš UN kroz ono što govore nego kroz ono što rade.

Jake Chambers

Pa... osim što mnogo jedu govna, slabo šta i rade.  :evil:

lilit

@dzejk,

lepo rece harry lime davnih dana u vienni:
You know, I never feel comfortable on these sort of things. Victims? Don't be melodramatic. Tell me. Would you really feel any pity if one of those dots stopped moving forever? If I offered you twenty thousand pounds for every dot that stopped, would you really, old man, tell me to keep my money, or would you calculate how many dots you could afford to spare? Free of income tax, old man. Free of income tax - the only way you can save money nowadays.

mislim, nazalost. :(

ovo sam vec postovala, ali da ponovim, za one koji imaju vremena za citanje/palamudjenje:
http://library.lawschool.cornell.edu/donovan/hitler/ (niti uvodim bilo kakvo poredjenje s bilo kim)
link nije zanimljiv zbog hitlera, nego se vidi kako su nastale institucije sistema, lepo se vidi kako je predlozeno nastajanje lige naroda, pa UN, pa bla bla... i takodje se lepo vidi sta sve NIJE uradjeno (a lepo Henry A. Murray preporucio) da se bar pokusa sa uspostavom logicnijeg/normalnijeg (uh sto ne volim tu rec) poretka stvari (po sistemu: bolje ikad nego nikad).

i onda se cudimo bilo cemu vezanom za moj omiljeni haski tribunal.
:wink:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Mixitron M. Storm

"je li zeko, a gde je tebi kapa?"

Samo nisu toliko jaki da mogu da rade šta hoće čak i bez izgovora.
Eni iz beter den nan.
Kejs klouzd.
EOD

Tex Murphy

Quotenijedan dokaz vredan tog imena nikada nije iznesen protiv Miloševića

To je očigledno svakom ko je bar malo pratio suđenje. Najbolje je bilo kad je Džefri Najs, čini mi se u uvodnom izlaganju, pokazao neki grafikon, šemu, šta li već, na kome je napisano kako je Milošević bio nadređen Karadžiću i Mladiću po komandi i onda iz toga zaključio (parafraziram): "Evo, odavde se vidi da je Karadžić bio podređen Miloševiću, hence Srbija je izvršila agresiju na Bosnu, QED."  :lol:
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Nyarlathotep

Da, to je zaista velika nepravda nanesena nasem narodu. Sva svoja i okolna govna (a mnogo h je bilo) trebalo je da pojede u Srbiji. On i mnogi oko njega - samo jednostavna i hitra egzekucija. I mozda bi se dao primer drugoj stoki "kako ne treba!"... Medjutim, nista od toga.  :(
Da nema vetra, pauci bi nebo premrezili.

Mixitron M. Storm

Nije bilo uzalud - eto, Sadama su brzo osudili i izručili 'njegovima' da ga pogube brzo i na kvarnjaka. Onda su istim tim njegovima doturili tonu eksploziva da se iz protesta dignu u vazduh sa još mnogo ljudi i daju im izgovor da još malo sede tamo gde nemaju nikakava posla nit' su ih imali.
Uče, uče.

krema

Nista ta knjiga nece revolucionarno napraviti. Svi znaju istinu, ali kada nesto jacem odgovara, tako ce i biti. Koliko god se mi trsili i vikali da smo u pravu. Znaju to i oni drugi, al dzaba.
Ma UN, od svog osnivanja, nemaju onu funkciju zbog koje su osnovane. Do devedesetih su bili samo mjesto na kojem su, na "legalan" nacin, dvije velike sile mogle ostvarivati svoje teznje. A stanje je postalo jos tuznije od kad je ostala samo jedna svjetska sila. Sav smisao UN-a je nestao desavanjima u bivsoj Jugoslaviji, kada su skoro svi principi na kojim pocivaju UN pogazeni, pa preko Avganistana i Iraka, do Kosova, kao vrhunca propasti UN i medjunarodnog prava koje one promovisu.

drf

To oko jedine supersile je samo dobar USA marketing. Devedesetih je i izgledalo da moze biti tako, danas ni tvorcima teorije o kraju istorije ta prica ne zvuci dobro. Moram priznati da unipolarci u nas imaju zestoke PR managere.