• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Mixitronovih 1000 postova!

Started by Mixitron M. Storm, 07-02-2007, 00:26:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Cornelius

Znači, to je. Ja sam susreo primarni pojavni oblik 1516-ice, tj. pivo. Ne znam kako se zvalo, ali bilo je malo belgijskog tipa, nefiltrirano sa oblakom kvasca koji se šetao. Prijatno. Ja sam ga nekako svrstao u švapsko, a ne u dvoglavu imperiju. Još jedan dokaz da gde god se ode, uvek se nadje lepih žena, dobrog pića i zanimljive hrane.
xcheers
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Mixitron M. Storm

Quote from: "Cornelius"zanimljive hrane.
xcheers

Juče odvedoh jednog tvrdokornog šumadinca u "Ludu kuću" (ona kineska brza hrana kod Societe generala), auuuu, samo što nije izdan'o na piletini sa bademom (odustao posle 4 zalogaja) - pa je meni pripala žalosna dužnost da uništim i njegovu porciju.  :lol:

PS da li vi svecki ljudi znate kako (kinezi) zaprže one krastavce? Sviđa mi se ukus.

Cornelius

Quote from: "Mixitron M. Storm"
PS da li vi svecki ljudi znate kako (kinezi) zaprže one krastavce? Sviđa mi se ukus.

More, pusti kinesku hranu. Ovde je čitava hajka na kineske restorane i uvezenu kinesku hranu. Restorani su im strahovito prljavi i retko podležu neophodnim standardima. Uvezena hrana je niskog kvaliteta, a često sadrži i otrovne supstance. Čitao sam jedan uporedan test iz 6 evropskih zemalja. Strava. Ja, koji sam pazario redovno kod njih razne djakonije, sad sam sve sveo na čajeve i na rečnu ribu (koju kupuju gde i svi, a ne uvoze je iz Kine).

Takvi su im i drugi proizvodi. Nedavno je sa tržišta povučena jedna pasta za zube pravljena u Kini za evropsko tržište. Proizvodjač, da bi bio jeftiniji od drugih, umesto jedne supstance, stavio je antifriz, deset puta jeftiniji. Jeste da je antifriz otrovan, ali ko jebe potrošače dok može da se zaradi neka para. Batali Kineze i jedi domaću hranu sa osiromašenim uranijumom. Spremaj se za budućnost.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

S.

Quote from: "Mixitron M. Storm"
... kako (kinezi) zaprže one krastavce? Sviđa mi se ukus.

(Cornelius) I second that. Ali kad je vec trazeno - tipujem da je tajna u "sosu" ready-made od crnog pasulja. Pogledaj recept koji sam nasla i vidi da li je to- to. Ako nije, i u pitanju su morski krastavci, zalim slucaj, to vec ne jedemo ni pod razno...

Stir-Fried Chicken with Cucumbers

1 long seedless cucumber or 1 pound regular cucumbers
1 skinless, boneless chicken breast
3 teaspoons cornstarch
2 teaspoons dry sherry (*)
2 or 3 tablespoons canola, corn, or peanut oil
2 garlic cloves, minced
1 generous tablespoon black bean sauce - ima u svim radnjama sa njihovom hranom

(*) moze sigurno i bez ovoga, moguce zamene su crno vino ili cak samo Balsamico vinegar - kako prvodimo ovo ITA sirce?

Have all the ingredients ready before you start to cook.  (If you want to serve this with rice, start that cooking about 15 minutes before you make the stir-fry, so that everything is ready at the same time.)

Peel and seed the cucumbers, if desired.  Slice them on the diagonal 1/2 inch thick.  You should have about 3 1/2 to 4 cups.  Set aside.

Slice or cube the chicken, putting it into a small bowl, and stir in the cornstarch and sherry.  Mix well, and set aside.

Pour the oil into a wok or frying pan, and place the pan over high heat.  Add the minced garlic and stir around in the pan until the oil is hot but not smoking; the garlic will sizzle.  Stir up the chicken again and add it all to the pan.  Stir briskly for 2 to 3 minutes, or until the chicken is opaque but not fully cooked.

Add the cucumber slices and stir another 2 minutes.  Toss in the black bean sauce and stir for another 30 seconds, or until the ingredients and flavors are evenly mixed and the chicken is no longer pink inside.  Serve hot, over rice if desired.

Mixitron M. Storm

Hm, zanimljivo. To je manje-više ono što i ovde trpaju u klopu. Krastavci su najobičniji domaći, ovim zapržavanjem im se samo pojača prirodni ukus krastavca.

Cornelius - ovde je ipak druga klima. Fora je naći čistu kafanu bilo gde :)

S.

Kod domace kujne, maltene uopste nije bitno - toliko se kuva, przi, pece, pohuje da sta je bilo od bakterija nema sanse da prezivi termicku obradu.

"Zaprzavanja" kod Kineza nema beskonacno varijanti, ako nisi prepoznao sos od soje, onda je najverovatnije black bean sos. Doduse, moze da ima i "oyster sos", ali onda bi bilo slatkasto. Onaj seri iz recepta je noviji dodatak, to mora da je u Kini kostalo vise od suvog zlata, tesko da je islo u prosta jela.