• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Srbija kao Transilvanija

Started by Ghoul, 15-02-2007, 04:07:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ghoul

Da li vas nervira kad na nekom inostranom prestižnom, high-profile mestu (filmu, knjizi, eseju, članku, intervjuu...) nađete neku krupnu neistinu vezanu za nas ovde?
I konkretno, ne mislim ovde na one zlonamerne, već na nesvesne, nenamerne, zasnovane na NEZNANJU I LENJOSTI da se glede tog neznanja nešto konkretno preduzme.
Kao npr. brkanje Bosne i Kosova u I sezoni serije '24', koje ja ne vidim toliko kao svestan ideološki postupak koliko puku NEBRIGU, kao 'Ma ko uopšte zna za te Srbe i ko ih jebe, sve je to isto sranje, Bosna, Kosovo, ovo ono, paz' da neću sad da radim risrč o tim seljoberima iz zemlje iza velike šume...'

Poslednji u nizu primera za ovakav tretman zaista je sramotan po njegove autore, mnogo više nego ovo u zabavljačkoj, površnoj serijici '24' (bez obzira na njenu masovnost i time mogućnost širenja tog neznanja i grešaka na milione neslutećih gledalaca koji misle da Viktor Drejzen mnogo voli da jede 'borak', ili srpski - burek).

Evo šta kaže 1 user na amazonu povodom dela knjige 1001 Books You Must Read Before You Die:

UNBELIEVABLE MISTAKE, December 11, 2006
Reviewer:   Albert Cadirat (Vilassar de Mar, Catalunya)

I have just received a copy of the Spanish translation of this book, and obviously I have not had time to read it, but just when turning the pages I found a book that I have read. It is "The Bridge on the Drina" by the Bosnian novelist Ivo Andric, who won the Nobel Prize in 1961.

The authors tell us that the whole novel happens around the bridge that the Turkish built in Mostar, and that was destroyed during the last Yugoslavian war, and recently rebuilt. They insist several times in this affirmation. Congratulations, but maybe they should have read the novel before recommending it or even talking about it.

"The Bridge on the Drina" does not happen in Mostar, but in Visegrad. It is not a supposition; the author says so in the first pages. But there is more. Amongst many other reasons, the bridge cannot be the Mostar one because... the river Drina does not flow through Mostar! Mostar's river is called Neretva. During the last war, the bridge on the river Drina in Visegrad received no damage at all. It lost one of its eleven arches during WWI, and also some minor damage during WWII, but not in last Bosnian war.

Instead, Mostar Stari Most (the Mostar old bridge) was effectively destroyed in 1993 by the Croatians, yes, but Mr. Andric does not say a word of this bridge in his novel, sorry about it.

After finding a mistake like this the first day I take a look on "1001 books ...", I wonder whether it has been a good idea spending a lot of money in it. Will the other 1000 comments offer this same level of exactness?

:x  :x  :x
https://ljudska_splacina.com/

arya

Pa evo ti svez primer (od danas).  Slusam na National Public Radiju kako neki kiritikuju Bush-a zbog ovog jebenog rata i onda se javlja neki "bright" kongresmen koji he poceo pricu time kako bush i republikanci se ne ponasaju konsistentno zato sto su kritikovali Clinton-a kad je isao u u bombardovanje BOSNE 1999-godine.  Jos jadnik ladno citira neki govor iz marta 1999.  Mislim sta vise reci...znam da smo samo tacka na zemaljskoj kugli, ali sam ocekivao da kad nekog bombardujes bar znas ime zemlje koju bombardujes.

Da imam neke pare kao onaj abramovic zaposlio bi 1000 ljudi da idu okolo citaju razno rane stvari i ispravljaju budale.

angel011

Quote from: "arya"znam da smo samo tacka na zemaljskoj kugli, ali sam ocekivao da kad nekog bombardujes bar znas ime zemlje koju bombardujes.

Zašto? Pa i sam magarac koji nas je bombardovao je davao izjave tipa "moramo da bombardujemo Novi Sad jer je to jedan od najvećih gradova Kosova".
We're all mad here.

lilit

Ja verovatno nisam reprezentativan uzorak (citaj: nisam sasvim normalna), ali mene to ic ne pogadja, a tesko mi je da razumem da to ikoga nervira. Naravno, pokusavam da razumem.
Ajde bre, ima toliko vaznijih stvari na svetu.
Npr. Wii Nintendo.

:lol:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

angel011

Pa, sad, nije ni da mene nešto pogađa. Naročito ne kad se o političarima radi, od njih očekujem da budu idioti. Ali, priznajem, ovaj Gulov primer mi jeste imbecilan - ako se neko već potrudi da preporuči knjigu, mogao bi makar da je pročita.

Sad i ja pričam gluposti, zar ne? Mislim, ko još danas čita knjige? Ili zna nešto o nečemu o čemu ima mišljenje?  :roll:
We're all mad here.

lilit

Quote from: "angel011"Pa, sad, nije ni da mene nešto pogađa. Naročito ne kad se o političarima radi, od njih očekujem da budu idioti. Ali, priznajem, ovaj Gulov primer mi jeste imbecilan - ako se neko već potrudi da preporuči knjigu, mogao bi makar da je pročita.

Sad i ja pričam gluposti, zar ne? Mislim, ko još danas čita knjige? Ili zna nešto o nečemu o čemu ima mišljenje?  :roll:
ama naravno, moj komentar se vise odnosi na seriju 24.
s tim sto mene, generalno, takve stvari zaista ne nerviraju/ne pogadjaju/ne smetaju ("preporuka" za mog omiljenog Andrica takodje ulazi ovde).
nerviraju me druge, zivotnije stvari ako me direktno ometaju, npr.

znaci, pitanje je bilo: - da li vas nervira, bla, bla...?; a ne da li je nesto imbecilno? (iako se ja cuvam i od ovakvog etiketiranja, uglavnom :wink:).
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

angel011

Quote from: "lilit_depp"
nerviraju me druge, zivotnije stvari ako me direktno ometaju, npr.

Agreed.

S tim što se ja bavim pisanjem, valjda mi je zato lupetanje o knjigama iritirajuće.
We're all mad here.

Mixitron M. Storm

Predlažem da još jednom/pažljivo pročitate "Drakulu".

Tangira vas što razni lupetaju? Jbt, oni ne mogu ni kontinente da nabroje eda će neko da se batrga oko mikroregija :evil:

Isto kao što ja znam glavne gradove saveznih država. Mnogo me briga.

Ghoul

Quote from: "Mixitron M. Storm"Tangira vas što razni lupetaju? Jbt, oni ne mogu ni kontinente da nabroje eda će neko da se batrga oko mikroregija :evil:

pa dobro, al jebem ga, sutra kad te neko angažuje da za neki knj. leksikon napišeš mini-esej o HAKLBERI FINU, nećeš valjda da kažeš da se on spuštao splavom niz reku KOLORADO koja se nedavno izlila i poplavila NJU ORLEANS!

mislim, 'nervira' me bezobrazluk iznošenja 'autoritativnih' a elementarno faktografski neproverenih tvrdnji.
stvarno mislim da je to bezobrazno.
zato me to nerviralo i na topiku o 'bezvrednosti' horora, to, kad neko truća nešto napamet a da nema pojma o problemu o kome se javno izjašnjava...
znači, stvar je više principijelna nego što me sad neko ujeo za srce mog srbskog bića... :roll:
https://ljudska_splacina.com/

Loengrin

Quote from: "Ghoul"
Quote from: "Mixitron M. Storm"Tangira vas što razni lupetaju? Jbt, oni ne mogu ni kontinente da nabroje eda će neko da se batrga oko mikroregija :evil:

pa dobro, al jebem ga, sutra kad te neko angažuje da za neki knj. leksikon napišeš mini-esej o HAKLBERI FINU, nećeš valjda da kažeš da se on spuštao splavom niz reku KOLORADO koja se nedavno izlila i poplavila NJU ORLEANS!

mislim, 'nervira' me bezobrazluk iznošenja 'autoritativnih' a elementarno faktografski neproverenih tvrdnji.
stvarno mislim da je to bezobrazno.
zato me to nerviralo i na topiku o 'bezvrednosti' horora, to, kad neko truća nešto napamet a da nema pojma o problemu o kome se javno izjašnjava...
znači, stvar je više principijelna nego što me sad neko ujeo za srce mog srbskog bića... :roll:

Negde sam svojevremeno naišla na kao usputni podatak da je "Na Drini ćuprija" napisao Dobrica Ćosić   :x  :x  :x
Sad mi je žao što nisam sačuvala članak.  :cry:

Da ne pričam kako je neko u Nemačkim novinama opisivao svadbarske običaje u Hrvata i u jednom delu teksta pomenuo simpatične detalje vezane za celu proceduru venčanja kod ortodoksnih hrišćana. Pa jesu li bili Hrvati ili 'Hrvati'?  :roll:
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

angel011

Loe, što se ovog poslednjeg primera tiče, mogao je čovek (pretpostavljam) da vidi te običaje u Hrvatskoj - samo što su se venčavali Srbi koji tamo žive.
We're all mad here.

Loengrin

Pa ja sam se lepo i pitala na koje Hrvate je taj mislio.  :evil:
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.