• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Strip na Popboksu

Started by Pavle, 17-02-2007, 12:52:42

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Pavle

Malo bezocne samoreklame...
http://www.popboks.com/tema/srpskastripscena.shtml
Javite kako vam se svidja, opalite sa kritikama...
Sam Lowry: Yes... No... I don't know. I don't know what I want.

marlowe

Samo jedna stvar:
Medju nasim autorima koji su poznati u svetu a zive ovde neoprostivo je izostaviti, ili ne staviti na prvo mesto, Zorana Janjetova.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Boban

Ma to su ove neskoncentrisane površne odokativne mlade generacije; poput one dame koja je u knjizi o značajnim ljudima odavde, navela trideset najznačajnijih domaćih košarkaša svih vremena a izostavila Radivoja Koraća.

Ima mnogo propusta u ovom tekstu - bar dvadeset nepomenutih bitnih ljudi koji imaju najmanje po jedan album u Francuskoj u poslednjih deset godina. Ovako izgleda da je osnovna namera teksta reklama za Divlju magiju (istraživanja su pokazala da 90% ljudi prati ponuđeni tekst na internetu samo do prve fotografije), ali i to je legitimno...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Cornelius

Quote from: "Boban"(istraživanja su pokazala da 90% ljudi prati ponuđeni tekst na internetu samo do prve fotografije)

U novinama vecina citalaca napusta tekst tokom drugog pasusa. Inace, najveci problem novinarima i urednicima jeste da ih citaoci docitaju do kraja. Mislim da je Pavle napisao tekst po svojim emocijama, pa su mu draze stvari dobile znacajnije mesto.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Meho Krljic

Mislim da Boban reaguje agresivno negativno samo da bi održao imidž džangrizavog starca  :lol:  Jasno je da na ovoliko malo prostora nije bilo vremena za neke dubinske zahvate, otud i ispuštanje dvadeset ljudi sa objavljenim albumima u Francuskoj, koje je, čini mi se sasvim dobro obrazloženo uvodnim: "Više i nije vest da se naši strip autori (posebno crtači) visoko kotiraju na inostranoj berzi rada u ovoj specijalnosti".

Dakle, ja ovaj tekst doživljavam više kao brzo preletanje preko svih tema koje u daljem radu zavređuju razradu nego kao neku definitivnu ponudu mišljenja i informacija. I u tom smislu je dobar jer vrši posao: onoga ko zna podseća, onoga ko ne zna zainteresovaće. A ovo je ionako samo pola teksta.

Boban

mda... ako je nekome lakše da objektivnu negativnu kritiku podvede pod kategoriju trabunjanje džangrizavog starca... neka bude tako.

Nemojte samo da plačete za deset godina kada vam neki drugar koji je oduvek nahvaljivao vaše tekstove u pijanom stanju šapne na uvce da je to radio iz kurtoazije i da vaši tekstovi nisu ni za kriv kurac.

Alex

Ne postoji obrazloženje kojim se tekst može podvesti pod dobar. Bez obzira na nastavak koji sledi, valjda poglavlja treba da su neke celine, pa je tako deo koji se bavi novinskim stripom trebalo da obuhvati i ostale novine.

Bez obzira na površnost, ipak takav tekst neupućenima može samo da koristi, a oni koji znaju više preleteće ga i zaboraviti.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Meho Krljic

Dobro, ponoviću da mislim da ne shvatate da tekst 1) nije bio namenjen (prevashodno) poznavaocima niti je 2) išao na to da ponudi potpune, čak ni ključne informacije, već je, kako se meni čini, išao na to da se dotakne svih aspekata za strip vezanih koje treba pomenuti i da u okviru svakog od njih baci po neki teaser koji će (kako se i vidi) poznavaoce podsetiti (i podstaći na gunđanje, heh) a nepoznavaoce zaintrigirati. U tom smislu se ovo može nazvati dobrim tekstom...

Boban

Tako posmatrano, da je bolje da se piše pa makar kako nego da se ne piše uopšte, SVAKI tekst objavljen na nekom vidnom mestu je dobar.
Ja sam nekako mislio da mi ovde gajimo natprosečan pristup stvarima i da se ne prihvatamo olako sve kompromise.

Meho Krljic

'Mi ovde' - da. :lol:  Ali Popboks nismo 'mi ovde', već je u pitanju jedna, ajd da kažem skoro pa mejnstrim publikacija koja do sada praktično nije ovu temu ni tretirala. Dakle ovaj tekst je neka vrsta inicijalnog impulsa koji treba da pokrene pisanje o stripu na Popboksu i kao takav, ponavljam, smera (bar po mojoj percepciji, nije mi niko to saopštio javno) da privuče pažnju i zaninteresuje više nego da poduči ili kritički promisli. OK?

Mislim, čekaj da vidiš moj tekst o Dark Knight Returns, ispovraćaćeš se, pošto sam ga i ja, po pisanju pogledao i hteo da se ispovraćam. Ono je više prošireni blurb nego ozbiljan tekst ali urednička reč je svetinja...

Boban

Zašto je najednom moderno vaditi se na urednika?
Pa ne može urednik umesto tebe da uradi tekst ili da ga produhovi ako si mu isporučio samo komiljke.
Svako radi kako ume i koliko ume.
Ne vidim zašto ne bismo saranili loš tekst, bez obzira za koju je svrhu namenjen.

Meho Krljic

QuoteZašto je najednom moderno vaditi se na urednika?
Pa ne može urednik umesto tebe da uradi tekst ili da ga produhovi ako si mu isporučio samo komiljke.

Ti se sad, kao praviš lud, jel? Pazi, možda ti nisi imao ta iskustva, ali odkad znam za sebe pišem onako kako mi traže čak i ako mi se to ne dopada ili smatram da je isporučeni proizvod tunjav, jer su me platili da isporučim baš to a ne nešto drugo. To naravno ne znači da treba proizvesti smeće jer ne znam ni jednog urednika koji traži smeće, ali znam ih dosta koji traže entry-level tekstove neopterećene faktografijom ili analizama.

QuoteNe vidim zašto ne bismo saranili loš tekst, bez obzira za koju je svrhu namenjen

Ne mogu sa ovim da se ne složim, ali napominjem da ti upravo tekst saranjuješ ne uzimajući u obzir svrhu koju on zaista ima nego svrhu koju bi ti, cijenim, voleo da ima. Što ne ide baš.

angel011

Quote from: "Boban"Zašto je najednom moderno vaditi se na urednika?

Urednik je kriv za sve.  :lol:

Daje prekratak rok, a kad mu se donese, uprkos tome, briljantan tekst, svojim sugestijama ga upropasti, a sugestije moraju da se prihvate jer je urednik glavni.

Doduše, ne mogu da kažem da je meni urednik ikada sugestijama upropastio tekst, primedbe koje sam dobijala su bile na mestu, ali uvek može da se kaže "He did it!" i uperi prst na urednika.  :twisted:

Što se Zelićevog teksta tiče, nisam se mnogo udubljivala, i bio mi je ok. S tim što ja nisam poznavalac stripa, samo povremeno pročitam poneki.
We're all mad here.

Meho Krljic

Quote from: "angel011"Urednik je kriv za sve.  :lol:

Daje prekratak rok, a kad mu se donese, uprkos tome, briljantan tekst, svojim sugestijama ga upropasti, a sugestije moraju da se prihvate jer je urednik glavni.

Ovo je dobronamerna parodija, ali ispravno usmerena. Urednik je, da kažemo, 'naručilac' teksta. Pisac je tu da ispuni uslove narudžbine. Takav je odnos.

Boban

Pisac treba da napiše dobar, pismen, čitljiv, informativan i tačan tekst. Ako ume. Sve drugo je pokušaj vađenja... bedan.

Meho Krljic

Ne vidim ni jedan kriterijum na tvom spisku koji gornji tekst ne ispunjava. Dakle, sve je okej.

Cornelius

Quote from: "Meho Krljic"Mislim, čekaj da vidiš moj tekst o Dark Knight Returns, ispovraćaćeš se, pošto sam ga i ja, po pisanju pogledao i hteo da se ispovraćam.

Nemoj, bolan Meho... Evo, meni već pozlilo.

Novinski tekstovi ne moraju u svim parametrima da odgovaraju narudžbini. Znači, ako urednik traži jednostavan tekst namenjen širokoj publici, tekst može da bude dobar. Neophodno je zauzeti stav, pronaći ugao, napraviti plan teksta i dokumentovati ga. Potom, neophodno je dobro poznavanje srpskog jezika i osećaj za ritam. Novinski tekst se piše kao kratka priča. Danas, većina srpskih novinskih tekstova se piše kako padne, malo ovo, malo ono, mešano sa govornim jezikom, sa podmetanjem mišljenja na mesto informacije. Pavle nije profesionalni novinar, tako da njegov tekst i ne podleže istim kriterijumima. Činjenica da je moglo bolje, ali na greškama se uči. Verujem da će mu sledeći biti bolji, koncizniji i iz boljeg ugla.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Pavle

Hala bogu te je internet medij na kojem se tekstovi mogu i ispravljati posto se pojave...
U tekstu su sad napravljene neke dopune (autori, publikacije), pa mislim da je sad dovoljno dobar.

Moram da priznam da ne razumem Bobanove zamerke. Naravno da ima mnogo autora, ali to nije tema teksta.
Ja sam naveo par i to iz specificnih razloga - Aleksu, jer je najuspesniji od mladjih i prava zvezda, cak i kod nas. Zografa kao predstavnika alternative, a Kovacevica zbog nagrade (lepo je cuti da sem u sportu jos negde nesto osvajamo).
Nadam se da ce sa sa formiranjem strip rubrike na Popboksu biti vise mesta i za stvari o kojima je sad tek natuknuto.

U svakom slucaju, hvala i za pozitivne i za negativne komentare, jer je to najbolji nacin da se nauci i pise bolje.

marlowe

Bilo bi super da strip dobije svoju rubriku na popboksu.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Pavle

Radimo na tome...

Boban

Quote from: "Sam Lowry"Moram da priznam da ne razumem Bobanove zamerke.

Kada ih budes razumeo, vec ce te neki novi klinci gurati metlama u stranu.

Meho Krljic

Evo Betmena koga sam pominjao

http://www.popboks.com/popx/batman.shtml

Prihvatam svaku kritiku, zamerku i uvredu koju možete da smislite pošto i ja mislim da je tekst užasan...

Cornelius

Quote from: "Meho Krljic"Evo Betmena koga sam pominjao

http://www.popboks.com/popx/batman.shtml

Prihvatam svaku kritiku, zamerku i uvredu koju možete da smislite pošto i ja mislim da je tekst užasan...

Meho, uvek sam cenio tvoje misljenje, tako da i necu citati tekst. Slazem se da je uzasan i verovatno jos gore od toga. Sta da se radi. Zivot nije torta sa slagom.

Meho Krljic

Šta da kažem sem da si divan čovek, Kornelijuse :lol:

Cornelius

Hvala, druze Meho. Sluzimo narodu.

Kastor

Geografska udaljenost, vera, pol...ljubav ne priznaje razlike.
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Meho Krljic

Evo, na Popboksu drugi deo Pavlovog teksta:

http://www.popboks.com/tema/srpskastripscenadd.shtml

Let d mednes ensju.

marlowe

Quote from: "Meho Krljic"Let d mednes ensju.

"Father wears his Sunday best
Mother's tired she needs a rest
The kids are playing up downstairs
Sister's sighing in her sleep
Brother's got a date to keep
He can't hang around

Our house, in the middle of our street
Our house, in the middle of our..."

Covek ocigledno voli strip, a ja imam samo jedan pozitivni update:

Naime, za film Edit i ja potpisan je ugovor sa producentskom kucom te nikakve peticije nisu potrebne, i film nije vise na 24 minuta vec negde oko 35 prema mojim saznanjima.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Meho Krljic

Mda... ovde sam već počeo da gubim kontrolu... Zaključak je užasan (za to nije kriv urednik... eventualno zato što ga je ostavio), ali ni ostalo nije prijatno

http://www.popboks.com/popx/sambrovi.shtml

Meho Krljic

marlowe

Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Ghoul

mislim da bi bilo sasvim nepravedno da zelićev napis pominjem u istoj rečenici sa smiljanićevim koncizno-preciznim i potentnim prikazom, pa ću samo reći da je potonji izvanredan.
https://ljudska_splacina.com/

marlowe

Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

marlowe

Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Ghoul

Quote from: "marlowe"Meho o detinjstvu:

http://www.popboks.com/popx/kiho.shtml

dovraga, ovo sam tek sad video!
meho, you did it again!
IZVANREDAN text o mom all-time favorite stripu!!!
tako mnogo to-the-point stvari po cm2 texta! tako lukavo izbegnuta opšta mesta i tako pronicljivo i lepo iskazana suština tog stripa!
alal ti!
https://ljudska_splacina.com/

Meho Krljic

:oops: Hvala. Drago mi je da delimo ljubav spram ovog stripa.  :lol:

marlowe

Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Meho Krljic

Nego, evo konačno i prikaza sjajne Wostokove zbirke, Podzemne vode

http://www.popboks.com/tekst.php?ID=6137

Meni je Wostok možda i najomiljeniji domaći andergraundaš i ova zbirka mi je baš legla... A njemu bi bez problema mogle da se izdaju još dve-tri zbirke istog obima i kvaliteta.