• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Čizi maršl arts muviz

Started by Tex Murphy, 19-02-2007, 16:55:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Tex Murphy

Sinoć drug i ja odlučimo da pogledamo nekakav akcioni film. Nakon izvjesnog vremena potrošenog na razgledanje naslova, zapadne nam za oko nešto vrlo interesantno - AMERICAN SAMURAI. Hell, mislimo mi, pa ne može biti mnogo čiznije od ovoga. Takođe, svi znamo koliko su na ovom forumu popularni cheesy horori iz osamdesetih, dok su njihovi akcioni / borilački kaunterpartovi donekle zapostavljeni. I tako mi uzmemo taj film da vidimo da li može da zadovolji antiukus prosječnog čovjeka isto onako kao npr. serijal Petak 13. kad je riječ o hororima.
Ispostavilo se da može. Mnogi klišei kako iz akcionih filmova tako i iz filmske umjetnosti uopšte nalaze svoje mjesto ovde. Najdominantniji je kliše zvani "japanski maršl arts old fart koji baljezga na šlepere". Naime, dotična osoba se pojavljuje u liku nekakvog učenog starca koji usvoji glavnog nam heroja nakon smrti njegovih roditelja i uči ga borilačkim vještinama. Cilj kompletne obuke je da čoek postane pravi samuraj i da dobije šesto čulo. Naš heroj Amerikanac se pokazuje kao bolji učenik od starčevog pravog sina Kenjira, tako da na kraju za nagradu dobije pravi samurajski mač. Kenjiro je needless to say bijesan kao ris i zato se pridruži jakuzama i namjerava da pobije što je moguće više ljudi. Naravno, prvi zadatak mu je da pošalje svoje henčmene da zdipe mač od našeg heroja. Nakon toga, nebitno kako, naš heroj se spanđa s nekom novinarkom i glavni dio filma odvija se po turnirskom sistemu u nekakvoj andergraund areni u Turskoj. Logično, sve vodi ka finalnom duelu Kenjira i našeg heroja koji će da završi svi znamo kako.
E sad, šta u ovoj generičkoj priči čini film vrijednim gledanja? Prvo, očajno drvena gluma glavnog junaka (možda je dobar u mlaćenju, ali sa glumom blagog pojma nema) i njegove cure, sa sve debilnim dijalozima i scenarijem uopšte. Npr. njihovo smuvavanje se odvija tako što ona napravi diverziju u nekoj policijskoj stanici da bi on vidio neke slike i u znak čestitanja i zahvalnosti on je poljubi, a ona mu se strastveno preda. Nažalost (jedina mana ovog "sjajnog" filma), glumica Valarie Trapp nije nam tokom obligatorne scene seksa pokazala svoj prednji trap niti bilo šta drugo. Daklem, bez golotinje glavni aduti filma su već spomenuti loš scenario, gluma i onaj old fart koji se licem pojavljuje samo na početku filma, ali prisutan je i nadalje kao small voice u glavi glavnog nam junaka sa svojim besmrtnim rečenicama tipa "Preispitao si grmljavinu prošlosti i vatru sadašnjosti. Otiđi sa vjetrom budućnosti i neka oko uma vodi tvoje korake u ono što nadolazi." Kad tome dodamo npr. da najavljivač u areni šou počinje sa "First, let me introduce you to the rules: There are NONE!" onda vam je jasno o kakvom se remek-djelu radi. Tu je i neizbježna doza američkog patriotizma, koji kombinovan sa ekstremnim debilizmom scenarija povremeno dovodi do fenomenalnih rezultata. Primjer: U nekoj kafančuzi bradati bajker počinje da muva curu našeg heroja i da je matletira. Nekoliko patrona u baru (inače, dotični je u Turskoj) ustaje u odbranu cure, sa namjerom da namlati bajkera. Bajker je međutim faca, to ga nimalo ne brine i isporučuje nekoliko duhovitih šala na račun Turaka (nešto kao: "In America we have a holiday called Thanksgiving, when we eat Turkey!"). But get this: Naš heroj uskače u odbranu bajkera (???) i njih dvojica složno namlate pun vagon Turaka. Na kraju se za bajkera ispostavlja da je generički bradati sajdkik nalik na onog Van Damovog iz čini mi se Krvavog sporta, što će reći da gine od glavnog negativca.
Što se glumaca tiče, glavna faca je Dejvid Bredli, koji je naslijedio Majkla Dadikofa u Američkom nindži, dok je negativac Mark Dakaskos, koji je čak i prolazan (i glumom i scenama borbe). Suma sumarum, čiz rejting ovog filma je solidna trojka (na skali od jedan do četri), dakle nije baš u rangu klasika kao što je Džek Frost, ali ipak vrijedi. Jedva čekam sljedeći odlazak u DVD klub da vidim ima li još ovako blesavih filmova.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Lord Grejstok

Jebote kako si skupio hrabrosti da gledas to?
Taj film sam gledao jos u osnovnoj skoli i jedva izdrzao do kraja.
Ali ako hoces jos gluposti sa istim glumcem potrazi film Kiborg(ne onaj sa Van Damom)
"Луције Варе врати ми моје легије"

ginger toxiqo 2 gafotas

...dve svakako hrabre ocene vrlo dobrog AMERICAN SAMURAI Sama Firstenberga, inache veoma relevantnog imena u okvirima svog pod-zanra....nikako cheesy!

...pri oceni dela loshe je prenebegnuti zanrovsku odrenicu; AMERICAN SAMURAI je jedan od najuspelijih( mada iz poznije faze) uradaka legendarne radionice nepatvorenog B/C filma- CANNON FILM Menahema Golana i Yorama Globusa, restauratora koncepta jeftinog, konsekventnog, zanrovski profilisanog i eksploatacijski osveshcenog filma zlatne video ere...

....HAIL TO THE MASTERS!!! xkoenig  xkoenig
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Ugly MF

Quote from: "Lord Grejstok"Jebote kako si skupio hrabrosti da gledas to?
Taj film sam gledao jos u osnovnoj skoli i jedva izdrzao do kraja.
Ali ako hoces jos gluposti sa istim glumcem potrazi film Kiborg(ne onaj sa Van Damom)

Neces verovati,TOG kiborga ,cetvrtorazrednog sam kao klinac
Prvi i Jedini put gledao u kinu,nekoliko nedelja nakon Terminatora,dakle 84?ili86?

I sad se secam da se lik zove
Pako Karak!!!!!!!taj sto je navodno kiborg!!!

E,nama jedva desetogodisnjacima j etaj film tad bio avangarda...

da bi nedugo zatim odgledali ALIENS ....

....and there comes the enlightment.....

Lord Grejstok

Quote from: "ginger toxiqo 2 gafotas"...dve svakako hrabre ocene vrlo dobrog AMERICAN SAMURAI Sama Firstenberga, inache veoma relevantnog imena u okvirima svog pod-zanra....nikako cheesy!

...pri oceni dela loshe je prenebegnuti zanrovsku odrenicu; AMERICAN SAMURAI je jedan od najuspelijih( mada iz poznije faze) uradaka legendarne radionice nepatvorenog B/C filma- CANNON FILM Menahema Golana i Yorama Globusa, restauratora koncepta jeftinog, konsekventnog, zanrovski profilisanog i eksploatacijski osveshcenog filma zlatne video ere...

....HAIL TO THE MASTERS!!! xkoenig  xkoenig

Sve je to u redu, i ja sam obozavao zlatnu video eru. Narocito kada je bila nindza-manija gutao sam sve filmove, izdvajam najvise Americkog nindzu i cuveni serijal So Kosugija NINJA (ciji sam treci deo gledao cak dva puta u bioskopu).
Ali lepo rece SVAROG:

Quoteda bi nedugo zatim odgledali ALIENS ....
"Луције Варе врати ми моје легије"