• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Operacija Index

Started by Ana, 22-02-2007, 04:40:50

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ana

Полиција Србије ухапсила је јуче групу од 10 професора међу којима је и Емилија Станковић, помоћник министра просвете и спорта, због сумње да су продавали испите и дипломе Правног факултета у Крагујевцу. ,,Политика" сазнаје од саговорника блиског истрази да је акција под оперативним именом ,,Индекс" започела у јуну прошле године, а финализована је јуче у раним јутарњим часовима хапшењем осумњичених у Краљеву, Крагујевцу и Београду. Акција привођења завршена је јуче око 14 часова.

Због сумње да су примали мито и посредовали у овом кривичном делу ухапшени су декан, продекан, седам професора Правног факултета...

...

Полиција проверава све евиденције редовних, ванредних и постдипломских студената Правног факултета у Крагујевцу, јер постоји сумња да је велики број полицајаца из Црне Горе завршио овај факултет на нелегалан начин. Сумња постоји и да је много запослених у сектору безбедности и државној управи Србије дошло до дипломе, плаћајући испите на Универзитету у Крагујевцу.

Više o ovome:

http://www.politika.co.yu/detaljno_arhiva....mp;m=2&d=21

http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=20488

Boban

Beše li da mi znamo nekog na tom univerzitetu u Kragujevcu, a?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Jake Chambers

Quote from: "Boban"Beše li da mi znamo nekog na tom univerzitetu u Kragujevcu, a?

:evil:  :evil:  :evil:  :evil:
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

Kastor

Staje autobus u Kragujevcu i majstor kaze putnicima:
"Narode, 10 minuta pauza, da popusite cigaru, odete do toaleta, popijete kaficu ili da zavrsite neki fakultet, pa nastavljamo dalje."
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Alex

Eh, a šta je sa svim ostalim fakultetima, školama i dr?

Ja sam studirao na mašinskom u KG od 90-97 i mogu reći da na mom fakultetu nisam čuo ni za kakvu korupciju, ni u vidu trača.
Samo stari ("komunistički") sistem rada, učenja i truda (krv, znoj i suze) do iznemoglosti. To znači da korupcije nije bilo ili u tragovima.

Međutim, to je bio period kada su kriza i masovna korupcija počeli. Još krajem tog perioda (96 -97) moj do-cimer koji je studirao prava žalio mi se da se ubija od učenja, nauči sve, ali ga profesor obori, dok postoje indicije da neki prolaze pod sumnjivim okolnostima.

I danas kad čitam intervjue sa studentima raznih univerziteta, generalno mišljenje je da korupcije i lažiranja polaganja ima mnogo više na društvenim fakultetima. Pri tom su svuda pravni, ekonomski i medicinski označeni kao crne rupe.

Šta nam to govori (i da li išta)? Jesu li ljudi koji se bave prirodnim naukama pošteniji, moralniji, a oni koji se bave društvenim skloni moralnom posrnuću, pohlepi i kriminalu? Možda je to tako slučajno ili iz drugih razloga.

Moj prijatelj koji je završio neku poslovnu višu školu u Beogradu (čija je direktorka privedena, čini mi se) da bi izašao na ispit morao je da kupi knjige koje dotični profesor objavi - nove i da pokaže dokaz (priznanicu) da je knjige kupio, a ne pozajmio, jer je učenje iz knjige koju vam neko pozajmi bilo zabranjeno. Često mi je on pričao o nenormalnim stvarima na toj višoj školi, ali nisam sve popamtio. Takvo ponašanje je bilo prihvaćeno kao normalno, a sad se svi nešto iznenađuju, pa čak postoje tendencije da se pravni u KG proglasi izuzetkom.

Kako je moguće da studenti, ali i pre svega ljudi iz univerzitetskih centara, intelektualci, upoznati sa ovakvim stvarima nisu reagovali i izborili se da stanje dođe blizu normale.

Bar, posle 2000-e.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Black Mamba

e bruke za rodni grad... ustvari ovo nije nista novo osim sto se obelodanilo :roll:

Boban

Sve je to lepo, Alex, ali, ajde, naši smo, priznaj koliko si ispita odradio ispod žita, a?

Mixitron M. Storm

Quote from: "Alex"
Eh, a šta je sa svim ostalim fakultetima, školama i dr?

učenja, nauči sve, ali ga profesor obori, dok postoje indicije da neki prolaze pod sumnjivim okolnostima.

tom su svuda pravni, ekonomski i medicinski označeni kao crne rupe.

koji se bave prirodnim naukama pošteniji, moralniji, a oni koji se bave društvenim skloni moralnom posrnuću, pohlepi i kriminalu?

morao je da kupi knjige koje dotični profesor objavi - nove i da pokaže dokaz stvarima nisu reagovali i izborili se da stanje dođe blizu normale.

1. Videti Velju Ilića na kobajagrande. Drugde kraduckaju, pa ih tolerišu. Do sve ove frke je verovatno došlo jer su postali neumereni i zaboravili da se ispit može položiti na nekoliko načina pa je ljudima prevršilo.
Ili su neumereno digli cene :evil:

2. Beš mi mater ako nisam upravo na projekciji takvog filma... šta bo gled'o... gled'o!

3. O suprajz...

4. Da. Koja je uopšte svrha 'društvenih' nauka? Niko ne proučava neki mehanizam da bi znao kako radi, nego kako da ga optimalno iskoristi. Ima tu i OK ljudi, ali znaš kako kažu, zbog 95% advokata, ostali izađu na loš glas.

5. U, čuda. Ali i to je bolje nego da ne može bez dodatne $timulacije. Bolje 30E za knjgu nego 300E za ispit bez nje.

Alex

Quote from: "Boban"Sve je to lepo, Alex, ali, ajde, naši smo, priznaj koliko si ispita odradio ispod žita, a?

43ispitax2(pismeni+usmeni)x600€ = 51600€
+2400€(diplomski)=54000€
plus kolokvijumi, plus grafički - svega:100000€

Da se nisam tol'ko istrošio sad bi naručiv'o integrale Belog Puta, sam' da bije.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Boban

ma meni je uvek bilo sumnjivo to da iz jednog Kragujevca, koji je smešno malecak grad, ima toliko fakultetski obrazovanih ljudi, bar polovina svih koje ja znam imaju diplomu odatle.

Gledaj, alex, mnogo su manje pare u pitanju bile nekad. Meni su 1993. nekoliko puta nudili da za 5000 DEM dobijem diplomu čega god hoću, ali ja nikad nisam imao te pare kod sebe.

Alex

Pa da, ti ne vučeš sitninu po džepovima.

Mica Milovanovic

Vidi, Bobane, Mašinski fakultet u Kragujevcu je jedan od najozbiljnijih fakulteta u našoj zemlji. Mi saradjujemo sa njima više od 15 godina i to je pravi rasadnih fantastičnih mladih ljudi, u svakom pogledu, a posebno sjajnih programera u ovoj oblasti...
Ono što je tragično u svemo ovome jeste činjenica da ovakvi postupci uništavaju šansu naše dece da završavanjem domaćih fakulteta postignu nešto u životu.
Mica

Boban

Realno, ja bih za ovakav postupak uveo drastične kazne, jer je šteta daleko veća od ubistva. Ne bih išao baš do smrtne kazne, ali neke višedecenijske robije po kamenolomima im ne bih oprostio.

lilit

Ja bih kaznjavala i one koji uzimaju pare i one koji placaju.
Takodje bih uvela malo strozije kriterijume od sadasnjih za zadrzavanje u naucnom zvanju (posto mislim da su trenutni zahtevi za opstanak nekog projekta, kao i kriterijumi za izbor/reizbor u naucno zvanje - minimalni, ali to je off topic).

Naravno, moj nacin za resavanje stvari bi zahtevao i da oni koji su iznad ovih koji su uhvaceni takodje nisu alavi na pare, tako da verujem da je izolovano resavanje kragujevackog slucaja cisti marketing.
Da nisam odrasla, mislim da bih zavrsila kao V (for Vendetta), a to su uvek & nazalost vrlo kratkotrajne zrtve.

edit: typo
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Mica Milovanovic

Lilit, trenutni kriterijumi, bar kod nas u tehničkim naukama, takvi su da je SF dobiti više zvanje...
Tek se sada akredituju domaći časopisi, nijedan institut nije akreditovan, itd. itd.
Što se tiče projekata, tu bih mogao da se složim...
Mica

lilit

Quote from: "Mica Milovanovic"Lilit, trenutni kriterijumi, bar kod nas u tehničkim naukama, takvi su da je SF dobiti više zvanje...
Tek se sada akredituju domaći časopisi, nijedan institut nije akreditovan, itd. itd.
Što se tiče projekata, tu bih mogao da se složim...
Pa sad, tako je kod vas, ali kod nas (bila sam clan 2001-2005. jednog projekta na "Medicini", a sada je moj lab - 2006-2010, na "Hemiji" - nase Ministarstvo je u pitanju) su kriterijumi takvi da bih ih ja jos vise poostrila.
No, priznajem, mozda su mi kriterijumi takvi posto se stampam iskljucivo u medjunarodnim casopisima.  :wink:  :lol:

edit & offtopic:
Salu na stranu, meni se bas nekako ucinilo da su kriterijumi za izbor u npr. Naucnog savetnika sada malo labaviji nego sto su bili ranije.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Mica Milovanovic

Možda teorijski, ali praktično nije tako.
Pre par meseci su odbili dvojicu mojih kolega, pretpostavljam zbog proceduralnih razloga - nisu imali dovoljno bodova za radove u domaćim časopisima. A suština je da nijedan časopis vezan za hidrotehniku, do pre nekoliko dana, nije bio "reprezentativan" ili kako se već zove ta kategorija...
Ranije se retko dešavalo da odbiju da unaprede u sledeće zvanje, ako naučno veće fakulteta to predloži...
Mica