• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Film Noir - dugometrazni animirani

Started by marlowe, 25-02-2007, 01:38:42

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

marlowe

Trenutno su u izradi jos dva nasa dugometrazna animirana filma - Edit i ja i Faktor 4, a Film Noir koji ce premijeru imati 2. marta na FEST-u izgleda da je poneo epitet prvogsrpskog dugometraznog filma.

"Prvi srpski dugometražni animirani film 'Film noar' prikazan je u Muzeju kinoteke za novinare i članove ekipe, uoči premijere na predstojećem Festu, 2. marta u Centru 'Sava'. Ovaj triler u stilu film noara i u kompjuterskoj 3D animaciji, na engleskom jeziku, režirali su Srđa Penezić, koji je i napisao scenario, i Risto Topaloski koji je bio glavni animator. Producent je Miodrag Ćertić, u koprodukciji sa američkom firmom ' EasyE Films'.

Penezić, koji već duže radi u Los Anđelesu, izjavio je Tanjugu da je do realizacije ovog originalnog ostvarenja došlo spontano.
'Video sam materijale koje su radili animatori iz Beograda, u okviru projekta za veb sajtove koji je pokretao Ćertić, moj prijatelj iz mladosti. Oduševili su me. Istovremeno sam planirao svoj igrani film, ali nisam mogao da nađem glumicu jer je scenario bio prilično skandalozan i tako smo došli na ideju da radimo animirani film', ispričao je Penezić.

On je dodao da je tokom godina napravio čitavu knjigu sa stotinama ideja, iz koje je za ovaj projekat iskombinovao priču o privatnom detektivu iz Holivuda i o slučaju amnezije, tako da je konkretni scenario nastao za svega tri nedelje.

Prema Penezićevim rečima, za novac koji su tokom vremena prikupili mogli su da urade i igrani film, ali ne sa poznatim glumcima. 'Bolje je imati animiranog junaka, kao u stripu, koga možete da kreirate po svojoj zamisli, nego osrednjeg glumca', naglasio je on.

Penezić je ukazao da se u Americi godišnje snimi više od stotinu igranih krimića, 'koji samo skupljaju prašinu na policama i ne mogu da se prodaju'.

'Film kao što je naš nikada nisam video. Čak i da ne valja, bio bi kuriozitet i po tome ljudima interesantan, a imali smo sreću da animacija bude kvalitetna', rekao je Penezić.

'Film noar' privukao je pažnju renomiranig distributera 'Vajld Banč' iz Pariza, koji je kupio svetska prava za prodaju. Posle Festa film će se prikazivati u bioskopima od Južne Koreje do Meksika i Brazila.

U različitim fazama produkciju su pomogli Filmski centar Srbije, Ministarstvo kulture, Sekretarijat za kulturu Beograda i Radio-televizija Srbije, koja je vlasnik televizijskih prava za eks-ju teritoriju.

Kompletna animacija urađena je u Beogradu, a prebacivanje na film, dizajn zvuka i muzika u Americi. Finalni miks napravio je studio Džordža Lukasa 'Skajvoker saund' [Skywalker sound].

Glasove animiranim likovima dali su američki glumci. Mark Keler, koji govori za glavnog junaka i koji je komponovao muziku najavljen je kao gost premijere na Festu."

izvor rts.co.yu
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

marlowe

Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Meho Krljic

Jel to neko gledo? Ja sam pre neki dan gledao inserte i animacija je, očekivano, delovala malo rudimentarno. Ne da to meni smeta, ako je film dobar nemam problem sa tim, no se plašim za univerzalnu privlačnost kod 'obične' publike.

marlowe

Premijera je 2. marta.
Meni je odgovara zanr i bas mi se gleda. Trejler je dobar.
"First you wake up. And then the nightmare begins."
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Ghoul

https://ljudska_splacina.com/

marlowe

Nije. Waner (valjda) je u poslednjem trenutku stopirao stvar i odlucio da premijera bude u Kanu.
Valjda misle da mogu s tim nesto da postignu.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.