• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

TV serija i Srbija

Started by ---, 01-03-2007, 02:46:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

---

citam vest kako je rasa andric odustao od reziranja filmova zbog lose situacije sa srpskim bioskopima, i kako se prebacio na Tv reziju, sto nije bez nekog smisla, pa mi pade na um da naivno priupitam i postavim pitanje
znam da neki ljudi na forumu (otaku i cripple?) imaju iskustva sa nasim teveima, pa me interesuje kako stoju stvari po pitanju projekata za Tv seriju.
svestan sam i haosa i ludila na televizijama, i svojeg detinjeg neznanja, ali zanima me da cujem s malko vise detalja kako sve funkcionise... ovoga, ako bih sada, ko u kakvom razvijenom svetu, imao projekat za tv seriju/sitkom, i scenario za pilot epizodu, sta bi dalje radio? kakve su sanse da se to nekom ponudi, da se otkupi, snimi?
kako radi i da li cemu sluzi?
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

ginger toxiqo 2 gafotas

...ja sam jutros naleteo na ovo, ne znam koliko je iskreno, ali kanda ne moze da shkodi???

Četvrtak 1.  3.  2007.  

RADIODIFUZNA USTANOVA
RADIO TELEVIZIJA SRBIJE

Beograd, Takovska 10

R A S P I S U J E

JAVNI ANONIMNI KONKURS ZA TELEVIZIJSKA DELA

I

ZA SCENARIO TV DRAME
Prva nagrada u iznosu od         450.000,00 dinara
Druga nagrada u iznosu od           350.000,00 dinara
Treća nagrada u iznosu od         250.000,00 dinara

Nagrade obuhvataju i otkup teksta odnosno pravo snimanja i emitovanja dela.

II  

ZA SINOPSIS SA SCENARIJEM PRVE EPIZODE ZA IGRANU TV SERIJU

U trajanju do 30 do 45 minuta - koja može biti dramska, humoristička ili namenjena deci i mladima.
Prva nagrada u iznosu od         400.000,00 dinara
Druga nagrada u iznosu od            300.000,00 dinara
Treća nagrada u iznosu od         200.000,00 dinara

Nagrade obuhvataju i otkup prve epizode TV serije odnosno pravo snimanja i emitovanja dela.

Pravo učešća na konkursu imaju državljani Republike Srbije.

Autori su dužni da otkucana dela dostave u tri (3) primerka.

Radovi se potpisuju šifrom, (rešenje šifre dostaviti uz tekst u zatvorenoj koverti),
autorstvo se dokazuje istovetnom kopijom teksta.

Dela se dostavljaju na adresu:

RDU Radio Televizija Srbije
Kulturno obrazovni program
Redakcija za dramski i domaći serijski program
Takovska 10, Beograd
Sa naznakom "Konkurs za TV dramu"
ili "Konkurs za igranu TV seriju".

Rok za predaju rukopisa je 30. maj 2007. godine.
Dela poslata na konkurs ne smeju biti već objavljena ili emitovana.
Rukom pisana, potpisana i već objavljena dela žiri neće razmatrati.

RDU RTS - Televizija Beograd će u obe kategorije imenovati tročlani žiri od uglednih stručnjaka,
a žiriji su obavezni da rezultate saopšte 30 dana nakon zaključenja konkursa
što će biti objavljeno u emisijama Televizije Beograd i u dnevnoj štampi.

Žiri će biti u mogućnosti da RTS-u preporuči još nekoliko scenarija
za otkup i realizaciju.
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

crippled_avenger

Što se mene tiče, nikada za RTS nisam radio spec script, i ne znam koji je tu sistem pošto ni ljude koj poznajem, ni sa kojima sarađujem, nikada nisam uspeo da iscimam da nešto pročitaju.

Što se Pinka tiče, tu mogu da pimpujem tvoj rad i da ga doturim kome treba. Dakle, ako te Pink zanima, šalji mi PM...
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

---

eh, ti mislio ja imam nekakav rad... pa ja sam poznati protivnik rada... ne, bez sale, interesuje me i pink i sve zivo, ali sam vise pitao informativno, da znam na sta covek moze racunati.
(a i ti, bre, kripe, makroiso bi mi scenario na nevidjeno, ccc... sta ti je sagitaski lobi...)
kako tamo na pinku razmisljaju, tj. sta bi doslo u obzir i po kojim kriterijumima?

crippled_avenger

Pa na Pinku razmisljaju da bude sto jeftinije i da moze da se prikazuje i u BiH i po regionu. Dakle, sitcom. Zeljko se lozi da snimi seriju koja bi bila kao americki sitcom. Pazi, tu neke zanimljive stvari mogu da se urade ukoliko se pogodi pravi kalibar.

E sad, TV je u ekspanziji i nove tive imaju naci frekvenciju sto znaci da im je potreban SRPSKI dramski program i tiva je sad vrlo perspektivna tema.

Sto se pimpovanja sagitasa tice, mi smo ti kao oxbridge people u Engleskoj...

---

pa da, americka tivi serija, zato mi i palo na pamet, jer u zemlji slobode i pravde sam, hteo-ne hteo, bombardovan tim raznim serijama ciji je koncept lako prenosiv u srbiju. pre neki dan sam bio na snimanju vornerove "the new adventures of old christine", i osim sto je bilo agonajzing, bilo je i poucno - uzmes bizarnu, disfankshnal porodicu i njihovih par bizarnih prijatelja i kombinujes. isto i office - samo ih zarobis u prostor tipa kancelarija/redakcija, i stvari pocnu da se razvijaju.
ili the class: rejunionljudi u "potrazi za sansama" koji su nekad isli u istu gimnaziju (po mogustvu iz unutrasnjosti, he he), i sad dosli zajedno u iznajmljeni beogradski stan. i vozi.
mislim, nije da razmisljam o bogzna kakvoj originalnosti. vise o easy money  :twisted:
kad vec bacam lame ideje, odavno sam razmisljao o seriji koja bi pratila grupu ljudi/turista na primorju, a da svaka epizoda bude drugi zanr. mislim, to je ovako uopsteno i nema veze s mozgom, ali meni samo bilo vazno da se moze otici na more za dz i tamo se glupirat za, na primer, pinkove pare. eto.
(tja, "cime se duh zadovoljava time se meri njegova velicina", reko pokojni cika hegel.)
uopste, vidis, to mozda nije lose pitanje: kakvu biste seriju, a da je dostizna, voleli da vidite u srbiji?

crippled_avenger

To što je dostižno u Srbiji ne bih gledao.  :D

Ali, možda bi se moglo raditi nešto kao srpski SPACED.

Ako razmišljaš o nekoj komičnoj seriji za Pink, to ti je studio. Jedan set. Ne više od toga. Na more ide samo ekipa MJEŠOVITOG BRAKA a nešto LJUBAVI NAVIKE PANIKE je snimano na Zlatiboru ali ne računaj na to. Osim ako u nekom momentu decision makeri ne odluče da jebu članove glumačke podele serije i ne odvedu ih đuture van grada da vežbaju obaranje sedišta pod krinkom snimanja. Dakle, razmišljaj u kapacitetima sitkoma u studiju. Ili najviše LJUBAVI NAVIKE PANIKE.

Sve kompleksnije od toga, ljudi na Pinku, a bogami ni na RTSu prosto ne umeju da urade.

Meni su BELEŠKE JEDNE ANE u developmentu u RTSu i to je po kapacitetu kao SPACED a za RTS je to kao VUK KARADŽIĆ danas. Tamo se BELEŠKE smatraju kao nešto najsloženije što ih čeka u danima koji predstoje.

---

tako sam i slutio. pa dobro, jedan set, jedan set. i ovde se vecina takve piljevine snima na jednom setu, pa opet nije lose (mada, treba uzeti u obzir da ovde imaju po 6-7 pisaca na setu, ispred publike, koji odmah prepravljaju dijalog i scene ne bi li postale smesnije).
sta su beleske jedne ane, po kaporu?

crippled_avenger

Da. Samo to je onako jedan žestok reimagining. Biće potipsano kao "inspirisano Momom Kaporom"...

crippled_avenger

Serija ,,Selo gori, a baba se češlja" kreće na RTS
Domaća humoristička serija ,,Selo gori, a baba se češlja" počinje da se prikazuje od 10. marta na Prvom programu RTS. Scenario za priču o savremenom srpskom selu i njegovim junacima uradio je glumac i reditelj Radoš Bajić. Serija od četiri epizode emitovaće se svake subote, a DVD izdanje serijala očekuje se već u aprilu. Glavne uloge su poverene Radošu Bajiću, Draganu Nikoliću, Ljiljani Stjepanović, Miloradu Mandiću Mandi, Suzani Mančić, Neli Mihailović, Nedeljku Bajiću....

- Čim sam pročitao scenario, odmah sam prihvatio ulogu Mila. Dok smo snimali seriju, cela ekipa je bila opuštena i raspoložena. Projekat ,,Selo gori, a baba se češlja" neću pamtiti samo po povredi (slomio nogu, prim. aut) koja mi se dogodila tokom snimanja, već i po ljudima koji čine seriju. Jedva čekam da pogledam sve epizode i unapred se radujem nastavku cele ove priče - kaže Manda.

Inače, RTS namerava da od jeseni nastavi sa snimanjem pomenute serije, a drugi serijal bi trebalo da ima desetak epizoda.

Meho Krljic

Ovo deluje kao ultimativni treš, sudeći po scenaristi i glumcima. Jedino se plašim da će Radpševa užasna politička satira da mi kvari uživanje..

crippled_avenger

Pazi, ja jedini autentičan užitak koji očekujem, biće privoljen na nosač sluike & zvuka u filmu NA LEPOM PLAVOM DUNAVU darka Bajića. Ostalo je, upravo iz razloga koji si naveo, i razloga sličnim tome, odavno prestalo da biva smešno.

crippled_avenger

teaser i muzički spot za SELO GORI... ajme majko, RTSovi SELJACI u najavi...

crippled_avenger

Mehmet je savršeno anticipirao šta nas je dočekalo u seriji SELO GORI A BABA SE ČEŠLJA. Naime, upravo zbog Bajićeve pretencioznosti, ova serija ne uspeva da bude zabavna, već samo jako dosadna i besramno loše urađena.

Po porodičnom profilu saradnika, jako liči na Lazićeve SELJAKE, a uostalom Bajić kao stari Lazićev saradnik, ima isti taj sistem uvaljivanja nestručne familije u biznis. Bajić je doduše, barem po epizodi, radio sa većim budžetom nego Lazić i u tom smislu SELO GORI deluje za nijansu raskošnije, ali osnovni sadržaj je isti.

crippled_avenger

Avangardni touch je svakako to što se SELO GORI može smatrati prvom gross out dramom u istoriji...

Meho Krljic

Ja sam video samo parčence najave prve epizode i takođe primetio da je produkcijski ovo malko skuplje nego bilo šta što Pink pravi. Ali to, naravno nije neka preporuka.. Gross-out??? Radoš Bajić, srpski Tom Green???

milan

Inace BABA GORI... je, kako sam chuo, imala nevidjenu gledanost. Nekih neverovatnih 35, recimo, a sher je bio 60, valjda... Da uporedimo, Grand Sou koji je singlhendedli najgledanija tvorevina domace TV produkcije ima oko 20.

crippled_avenger

Pink je pokušao da pravi skupu televiziju sa IDEALNIM VEZAMA i tu su se opekli.

Ceo štos je u tome što srpska kinematografija pa samim tim i dramska TV produkcije funkcionišu u stanju namerno generisanog haosa, u kome je jako lako svoju kreativnu impotentnost prikriti neverovatno teškim produkcionim okolnostima. kada bi im neko obezbedio adekvatne uslove ispostavilo bi se koliko jebeno nemaju pojma i onda je ovaj haos i pritisak idealno pokriće.

Meho Krljic

Zvuči kao moje svakodnevno radno okruženje :lol:  :lol:  :lol: A ja sam definitivno NAJGORI po pitanju izmišljanja tih izgovora. Možda bi trebalo da hleb potražim na televiziji kad mi ovaj posao zamre!!!

zakk

Quote from: "milan"Inace BABA GORI... je, kako sam chuo, imala nevidjenu gledanost. Nekih neverovatnih 35, recimo, a sher je bio 60, valjda... Da uporedimo, Grand Sou koji je singlhendedli najgledanija tvorevina domace TV produkcije ima oko 20.
:?  :P selim se u bizzaro srbiju...
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

milan

Quote from: "zakk"
Quote from: "milan"Inace BABA GORI... je, kako sam chuo, imala nevidjenu gledanost. Nekih neverovatnih 35, recimo, a sher je bio 60, valjda... Da uporedimo, Grand Sou koji je singlhendedli najgledanija tvorevina domace TV produkcije ima oko 20.
:?  :P selim se u bizzaro srbiju...
Vec si u njoj, prijatelju.

angel011

BABA GORI?  :lol:

Baba gori a selo se češlja, sviđa mi se.  :D
We're all mad here.

milan

To je na nekom ranijem topiku Cripple prekrstio.
Mnogo bolje zvuchi, zar ne?

angel011

We're all mad here.

ginger toxiqo 2 gafotas

...nisam gledao najnoviji uradak RADOŠA BAJIĆA, koji su moji učenici a.k.a. anđeli već prekrstili u SELO GORI, A BABI SE ČEŠE, ali, kako se sam Bajić kune da nije dobio novac od Ministarstva, pozdravljam prvu realnu procenu vlastitih dometa i mogućnosti- izbegnuto je SC red carpet dogovorno ludilo, mrcvarenje po bioskopima sa poražavajućim rezultatima, budženje 'festivalskih' priča...nego je film pušten direktno međ' plebes, pa nek gori selo, baba, Bajić, Suzy Mančič...whatever...

Джон Рейнольдс

Preciznije - rejting je bio 33,5 (za neupućene, to mu dođe 2.364.000 gledalaca starijih od četiri godine koji su epizodu pogledali celu) a rič 40,8 što zači da je skoro svako ko je ubo da gleda odgledao celo, a može se i zaključiti da su se ljudi na vreme nacrtali ispred te-vea, tj. slabo ko je kasnio. Odnos reach/rating od 1,2 za bilo šta što traje oko sat vremena je fenomenalan. Šer je bizaran. 64,6% uključenih televizora u Srbiji na ekranima je imalo Babu.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

crippled_avenger

RTS je platio 200 000 evra za četiri epizode SELA KOJE GORI.

Rejtinzi su naravno razvaljivanje, mada nije bilo programske konkurencije što se mora uzeti u obzir, i sigurno će pasti sa drugom epizodom. Drugo olakšanje je to što serija ima "samo" četiri epizode, ali već se obećava nastavak. U svakom slučaju, biznis sa serijama je u ekspanziji i stvarno nam nije trebalo da jedna ovako idiotska serija dominira na ovakav način.

Джон Рейнольдс

Rejtinzi će svakako da padnu, ali ne verujem da će to biti drastično. Čujem da je hajp bio neviđen, te je gomila verovatno čučala pred televizorom u iščekivanju šta će da se desi. Međutim, odnos r/r od samo 1,2 pokazuje da skoro niko nije bio razočaran, pa se posle nekog vremena povukao. Ljudi ovde vole treš, pa to ti je. Ja na Babu nisam ni bacio pogled, ali verujem vama ovde.

Gledajući rejtinge te večeri primetio sam da su mnogi babovci umesto (reprize) Pitch Black prešli na LOTR: Two Towers. Ma šta to značilo.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

ginger toxiqo 2 gafotas

...JOKSIMOVICI prelomili- JET SET po scenariju Z.Jokanovica i u reziji N.Kovachica na TV KOSHAVA...vele u prime-time-u,shta god to u njihovom konkretnom sluchaju znachilo...

ginger toxiqo 2 gafotas

...da podsetim oblivionu sklone- to je ona yahuktala, pa zastala serija u kojoj cemo videti, izmedju ostalog, Radu Djurichin kako shmrche kokain ili Milicu Milshu kako parodira LDP Playboy cicu, recimo, slikarku Biljanu Cincarevic...

ginger toxiqo 2 gafotas

BOLJI ŽIVOT - 15 GODINA POSLE

Siniša Pavić priprema nastavak domaće serije "Bolji život" o dogodovštinama Gige Moravca, Viki, Emilije, Bobe i Koke. Pavić: Nastavak serije mogao bi da prati porodicu Popadić u jednom drugačijem vremenskom kontekstu

Legendarna serija "Bolji život" trebalo bi uskoro da nastavi da se snima, saznaje Press iz dobro obaveštenih izvora bliskih čelnicima RTS-a. Scenarista Siniša Pavić potvrdio je za Press da sve ozbiljnije razmišlja o pisanju nastavka sage o porodici Popadić i njihovim prijateljima.

Tako će publika, posle brojnih repriza koje su svaki put bile među najgledanijim emisijama u zemlji, moći ponovo da uživa u dogodovštinama Gige Moravca, Emilije, Saše, Viki, Bobe i Koke, koji će u nastavku biti stariji 15 godina.- Odavno postoji ideja da se ova serija ponovo snima - objašnjava izvor Pressa, koji je insistirao na anonimnosti, i dodaje:

- Ona bi trebalo da prati Gigu, Emiliju, Sašu, Viki i Bobu i njihov život posle svih ratova i nedaća koje su snašle ove prostore. U nekim neformalnim razgovorima Pavić je otkrio da će Giga preživeti dva infarkta. Viki se vraća iz Afrike sa Ivom, Boba se oženio i dobio naslednike, a Saša i Koka žive zajedno - tvrdi naš sagovornik.

Aleksandar Tijanić, generalni direktor RTS-a, potvrdio je za Press da postoji ideja da se nastavi snimanje "Boljeg života".- Nastavak snimanja "Boljeg života" je u planu, ali ne znam ništa detaljnije o tome - objasnio je prvi čovek Javnog servisa, a ovu informacijupotvrdio je i sam Siniša Pavić.

- Postoji ideja da se "Bolji život" nastavi, ali ne znam kada će to biti. Trenutno sam zauzet radom na "Beloj lađi" i taj posao će me okupirati do kraja godine - objašnjava Pavić, i dodaje da bi on lično voleo da radi nastavak "Boljeg života", ali da ga u tome sprečavaju dve stvari.

- Prvo, neki glumci su umrli, a drugo, većina njih je stara i ne znam kako bi im odgovaralo da sada ponovo nešto snimaju. S druge strane, radnja serije mogla bi da prati porodicu Popadić u jednom skroz drugačijem vremenskom kontekstu - napominje jedan od najproduktivnijih domaćih scenarista

ginger toxiqo 2 gafotas

...a vec su pali i prvi pristanci...

Boba i Viki: Prihvatili bismo da glumimo u nastavku

Popadići iz serije kažu da nisu zvanično obavešteni o ovom projektu, ali se mahom svi slažu da bi bilo zanimljivo da dođe do njegove realizacije. Dragan Bjelogrlić kaže da bi ponovo prihvatio ulogu Bobe.
- Svaki put kada se reprizira "Bolji život", uvek se pojavi ideja o njegovom nastavku. Čak sam imao priliku da razgovaram na tu temu sa Sinišom Pavićem i obojica smo se složili da nešto što je do sada steklo kultni status ne bi trebalo dirati. Doduše, to je bio neformalan razgovor, ali uvek bi postojao rizik da li će to uspeti. Ipak, ukoliko bi do realizacije došlo, prihvatio bih, jer ne bi imalo smisla da se snima bez mene - kaže Bjelogrlić.
I Lidija Vukićević, Bobina sestra Viki u seriji, kaže da je oduševljena idejom i da bi je sa radošću prihvatila.
- Nastavak snimanja je nešto najbolje što bi moglo da se desi. Još otkako je serija prestala da se snima pričala sam kako bi bilo lepo da se ona nastavi, da ljudi vide šta se dalje dešavalo sa Popadićima. Ovo nije samo moje mišljenje, već tako misle i ostali članovi ekipe i glumci. "Bolji život" mi je otvorio sva vrata, i zahvaljujući toj seriji postala sam popularna - kaže Lidija za Press

ginger toxiqo 2 gafotas

"Pozorište u kući" na RTS-u
Snimanja TV serije "Pozorište u kući" ušlo je u finalnu fazu i do sada je snimljeno 22 epizode od ukupno planiranih 26. Serija će se prikazivati na RTS-u od aprila meseca.
Reditelji novih epizoda serije "Pozorište u kući" su Balša Đogo, Ivan Živković i Miroslav Lekić. Pored mnogobrojnih popularnih glumaca-epizodista (Dragan Nikolić, Milena Dravić, Zdravko Čolić, Nikola Kojo...), u jednoj od epizoda se pojavljuje i Vojin Ćetković u ulozi Lazara Surića iz Patagonije.
On je milijarder i vlasnik fabrike orhideja i patagonijskih stada. Dolazi da traži ruku Nikolajevićke koju glumi Nataša Šolak. U seriji ona je supruga glavnog junaka Rođe Petrovića, koga glumi Dragan Bjelogrlić. Gost iz Patagonije se seća lepe i ljupke Nikolajevićke. Rođa je, naravno, gostoljubiv prema njemu, smatrajući da će se na taj način otarasiti tašte, gospođe Nikolajević koju glumi Tanja Bošković. Međutim, Rođa ne sluti da on traži Nikolajevićku - ali njegovu suprugu Olgu Petrović, koju pamti po devojačkom prezimenu Nikolajević.
Od aprila gledaoci će moći da gledaju "Pozorište u kući" na RTS- u, u terminu u kojem se trenutno emituje serija "Selo gori, a baba se češlja".

crippled_avenger

Bogami drugu epizodu BABA GORI overio i Kojo. Posle godina odbijanja gluoih i slabo plaćenih uloga, i relativnog držanja kakvog-takvog nivoa, Kojo je ove sezone overio CRNOG GRUJU i BABU. Jebiga.

ginger toxiqo 2 gafotas

...kad creva zakrche, nema mnogo mudrovanja, setite se samo ministra kulture i inih JDPovaca kod Pavica, Glogovca& trigger-happy Laushevica u Lazicevoj RANJENOJ ZEMLJI...a Bane Vidakovic, nakon brukanja po KURSADZIJAMA U POLICIJSKOJ STANICI sa izbeglim Prishtevcima, peva ONA HOCE MAMBO U Grand Showu...

Alexdelarge

Ja sam mislio da od Bele ladje ne moze gore,ali Selo gori je nevidjeno *ranje.koliko covek mora da bude blesav da bi ovo snimio...i koliko covek mora da bude blesav pa da to pusti subotom u 20h na javnom-servisu-vasem-pravu-da-znate-sve.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Alexdelarge

zaboravih...Rados Bajic lici na nemacke porno glumce iz 70-ih  :)
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

crippled_avenger

U trećoj epizodi SELA ima potpuno džejmskameronovski momenat kada Suzana Mančić, neposredno pre nego što će reći Radošu Bajiću da je trudna, kaže "Mnogo smo zabrazdili..." Ova replika treba da se doda u špicu ŠOK KORIDORA.

---

evo, kao prava dijaspora, odgledao sam citavih 10 minuta serije Baba gori putem wireless interfona.
i teško mi je bilo.
valjda me nostalgija za selom ufatila.
za pašnjacima.
gradinama.
za njivama.
(mnogo smo zabrazdili.)

Alex

Serija Bajićeva ispala je prilično iznad mojih očekivanja - a očekivao sam katastrofu tipa Treća sreća ili nastavci Sekule.

Realno & objektivno: dosta je bolja od unazad višegodišnjeg RTS-ovskog proseka tv serija.

Mana ima prilično, ali ih neću ovde pominjati jer topikom već
dovoljno preovladava negativan ton (u kome prednjači večito pristrasni Cripple, koji radi za konkurenciju i opet, potpuno neobjektivno, smatra Pinkove serije dobrim).

Dakle - Baba/selo nije dosadna serija (posebno ne prvi i treći deo), ima solidne glumce (koji ne otaljavaju posao) , duhovita je (jeste!), ima interesantne - živopisne likove i pruža realističnu sliku (ako to nekog zanima) srpskog sela i Srbije uopšte, produkcijski je pristojna, a eto i ljudi je rado gledaju i nisu odustali posle prve epizode.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

crippled_avenger

Ja ne znam gde sam Pinkove serije smatrao dobrim, i ne znam otkud pretpostavka da isključivo radim za konkurenciju, pošto radim ponešto, mada manje, i za RTS.

Kad je o ostalom reč, Alexova reč se ne pobija, Alex je nešto drugo, Alex je negde tamo.

crippled_avenger

Intervju, Radoš Bajić
BABA SE RAŠČEŠLJALA!
Publika voli "Selo gori, a baba se češlja", moje seljake jer su dobri ljudi, imaju sentiment i dušu i nisu lakrdijaši. Snimanje 13 novih epizoda počinje krajem maja i trajaće do oktobra, kada se očekuje i nastavak emitovanja

Selo gori, baba se tek tri nedelje češlja, a istoimena serija Radoša Bajića, koja se subotom uveče emituje na RTS-u, ruši sve rekorde gledanosti.

Sve je u seriji istinito!

Radoš kaže da je sve što se seljacima dešava u njegovim serijama i filmovima - "suva istina".

- Od 1976. godine bavim se temama koje su tretirale seljaka u najlepšem svetlu, o njihovim malim sitnim zlobama, ali gde ipak niko nikog ne mrzi. U mojim pričama ne da ima autobiografskog, nego je gotovo sve istina i svi likovi imaju podudarnosti sa nekim stvarnim.

Kada bi trebalo da igram Glembajeve, ja verovatno ne bih znao da se snađem. Imam u planu, ukoliko budem zdrav, a moram o tome da mislim jer imam 53 godine, da uradim još tri četiri velika projekta.

Još davno sam sa Živojinom Žikom Pavlovićem razrađivao projekat "Odbrana Beograda 1915. godine" i dodatno sam motivisan, jer je moj pradeda Obren Bajić poginuo u tom poduhvatu. Planiram i projekat "Put u Čurug", a za dalje, videćemo - najavljuje Bajić.

Glumac, reditelj i producent, čuven po ulozi Sekule u serijalu o najpoznatijem srpskom đuvegiji, kaže da je prezadovoljan, ali i pomalo iznenađen činjenicom da je "Selo gori" učinilo da izgore i TV piplmetri (rejting gledanosti prve tri epizode bio je između 34 i 38, što je za 50 odsto više i od "Dnevnika").

Ekskluzivno za Press Radoš Bajić otkriva da je snimanje nastavka serije zakazano za kraj maja, a da će se novih 13 epizoda emitovati na jesen:- Izuzetno veliki rejting, po kome je 65 odsto od ukupnog broja gledalaca bio uz prve tri epizode "Selo gori, a baba se češlja", govori da su ljudi prepoznali da su moji seljaci predstavljeni u normalnom svetlu.

Imaju sentiment i dušu, a nisu lakrdijaši. Njima niko nije upalio seno ili im posekao mladi voćnjak, i ljudi su negde prepoznali sebe u ambijentu i temama. Ovo je priča o tajnama koje svi znaju. Uveren sam da je srpski seljak u suštini dobar čovek i ljudi u mojoj priči prepoznaju svoje ili osobine nekog iz okruženja i zato rado gledaju seriju.

Koliko je materijala snimljeno?

-Praktično se radi o 180 minuta montiranog materijala, koji je podeljen u prve četiri epizode. Gotov je i film. Iz RTS-a me obaveštavaju da ljudi iz celog sveta protestuju što se serija ne emituje preko satelita, i raspituju se za film.

Laž je da sam hapšen!

Radoš Bajić našao se 2004. u centru finansijskog skandala i optužen je za milionsku prevaru. Ekskluzivno za Press on otkriva o čemu se zapravo radilo i kako se završila ova afera.

- Od 1997. do 2004. godine nisam bio u mogućnosti da radim svoj posao iz prostog razloga što nisam hteo da se privolim tadašnjoj političkoj garnituri, koja je htela da me involvira u svoju priču. Fondovi za kinematografiju nisu mi bili dostupni, pa sam bio u nekoj vrsti dobrovoljnog egzila i radio sam poslove u oblasti agrara i spoljne trgovine.

Taj posao radio sam toliko dobro da su, po prepoznatljivom modelu, određeni centri moći, iza kojih su stajali monopol i krupni kapital, organizovali akciju da me istisnu iz posla i kompromituju. Kao posledica takve akcije došla je krivična prijava, i nalogodavci su donekle i uspeli da me kompromituju.

Nisam bio hapšen kao što se pričalo, a tri meseca posle toga tužilaštvo je donelo rešenje o mojoj nevinosti i oslobađanju od svake odgovornosti - objašnjava Bajić.

Moram da istaknem da je svemu posvećena velika pažnja i radilo se u vrhunskoj HD tehnologiji. Do Uskrsa će izaći i film na DVD-u, a u planu su nam domaći i međunarodni festivali. Možda na jesen film damo i u to malo preživelih bioskopa. Ideja nam je i pravljenje neutralnog spota od snimljenog materijala divnih predela, koji bi bio pandan onim nesrećnim reklamama na CNN-u i predstavljao bi pravu sliku naše Srbije.

Pošto će naredne subote biti emitovana poslednja do sad snimljena epizoda serije, kada publika može da očekuje nastavak?

- Vrlo brzo, već ove nedelje, biće potpisan ugovor sa RTS-om o nastavku serije, a radi se o 13 novih epizoda. Snimanje počinje krajem maja i trajaće do oktobra. Planirano je da na jesen emitovanje krenemo reprizom ovih, pa onda nastavkom, u kome će se videti nove dogodovštine mojih junaka.

Uključili ste i decu u posao, pa se sin pojavljuje i kao glumac u seriji. Mislite li da je u porodičnom biznisu ključ uspeha?

- To nije moj, već svetski izum. Najveći uspeh jednog čoveka jeste njegova zdrava porodica, na kojoj sve počiva. Moja deca Nedeljko i Jelena su sa RTS-om producenti projekta, a ja sam angažovani autor.

Oboje su završili ozbiljne škole vezane za posao kojim se danas bave, a umetnost nam je i u tradiciji, jer je i moj deda Mirko Bajić svirao violinu, dok je čika Miloš Bajić bio jedan od najčuvenijih pevača u slivu Zapadne Morave.

A. RADENOVIĆ

---

mislim da bi intervju mogao da se prebaci u topik Narodna, na podforumu za muziku.
(turbo folk je sagorevanje naroda.)

ginger toxiqo 2 gafotas

...dok Kalinu Kovačević gledamo u novom filmu Ljubiše Samardžića KONJI VRANI, glumica e uveliko priprema za snimanje nove serije. Reč je o GORKIM PLODOVIMA, čiji scenario i režiju potpisuje Siniša Kovačević.

-Serija je jedan zaista ozbiljan projekat, sa odličnim tekstom i jedva čekam da krene snimanje. GORKI PLODOVI će imati preko 20 epizoda, a sa snimanjem krećemo početkom leta u Beogradu- otkriva Kalina Kovačević.

*Šta je tema serije i kakvu ulogu vi tumačite?
-To je realna priča našeg današnjeg okruženja, bez ikakvog ulepšavanja, sa autentičnim likovima iz gradskog miljea. Ja tumačim lik devojke izbeglice koja se sa porodicom doseljava u Beograd, gde živi jako loše. Da bi se nekako uklopila u sredinu koja je okružuje, radi baš sve što se od nje traži. Upada u loše društvo i postaje sponzoruša. Da stvar bude gora, ulazi i u sve droge. U celoj toj situaciji jedinu podršku nalazi u bratu, koga tumači Nikola RAKOČEVIĆ. On pokušava da je spase i vrati na pravi put.

*Ko će sve igrati?
-U seriji će nastupiti pedesetak domaćih glumaca među kojima i Ljiljana BLAGOJEVIĆ, Vuk KOSTIĆ, Nikola RAKOČEVIĆ, Nenad MARIČIĆ, Branislav TOMAŠEVIĆ, Svetozar CVETKOVIĆ, Goran SULTANOVIĆ, Ljubomir BANDOVIĆ, Petar KRALJ... Naravno, reditelj je pružio šansu i većem broju mladih glumaca

Demo(n)lisher

Quote from: "crippled_avenger"Intervju, Radoš Bajić
BABA SE RAŠČEŠLJALA!
Publika voli "Selo gori, a baba se češlja", moje seljake jer su dobri ljudi, imaju sentiment i dušu i nisu lakrdijaši. Snimanje 13 novih epizoda počinje krajem maja i trajaće do oktobra, kada se očekuje i nastavak emitovanja

Selo gori, baba se tek tri nedelje češlja, a istoimena serija Radoša Bajića, koja se subotom uveče emituje na RTS-u, ruši sve rekorde gledanosti.

Sve je u seriji istinito!

Radoš kaže da je sve što se seljacima dešava u njegovim serijama i filmovima - "suva istina".

- Od 1976. godine bavim se temama koje su tretirale seljaka u najlepšem svetlu, o njihovim malim sitnim zlobama, ali gde ipak niko nikog ne mrzi. U mojim pričama ne da ima autobiografskog, nego je gotovo sve istina i svi likovi imaju podudarnosti sa nekim stvarnim.

Kada bi trebalo da igram Glembajeve, ja verovatno ne bih znao da se snađem. Imam u planu, ukoliko budem zdrav, a moram o tome da mislim jer imam 53 godine, da uradim još tri četiri velika projekta.

Još davno sam sa Živojinom Žikom Pavlovićem razrađivao projekat "Odbrana Beograda 1915. godine" i dodatno sam motivisan, jer je moj pradeda Obren Bajić poginuo u tom poduhvatu. Planiram i projekat "Put u Čurug", a za dalje, videćemo - najavljuje Bajić.

Glumac, reditelj i producent, čuven po ulozi Sekule u serijalu o najpoznatijem srpskom đuvegiji, kaže da je prezadovoljan, ali i pomalo iznenađen činjenicom da je "Selo gori" učinilo da izgore i TV piplmetri (rejting gledanosti prve tri epizode bio je između 34 i 38, što je za 50 odsto više i od "Dnevnika").

Ekskluzivno za Press Radoš Bajić otkriva da je snimanje nastavka serije zakazano za kraj maja, a da će se novih 13 epizoda emitovati na jesen:- Izuzetno veliki rejting, po kome je 65 odsto od ukupnog broja gledalaca bio uz prve tri epizode "Selo gori, a baba se češlja", govori da su ljudi prepoznali da su moji seljaci predstavljeni u normalnom svetlu.

Imaju sentiment i dušu, a nisu lakrdijaši. Njima niko nije upalio seno ili im posekao mladi voćnjak, i ljudi su negde prepoznali sebe u ambijentu i temama. Ovo je priča o tajnama koje svi znaju. Uveren sam da je srpski seljak u suštini dobar čovek i ljudi u mojoj priči prepoznaju svoje ili osobine nekog iz okruženja i zato rado gledaju seriju.

Koliko je materijala snimljeno?

-Praktično se radi o 180 minuta montiranog materijala, koji je podeljen u prve četiri epizode. Gotov je i film. Iz RTS-a me obaveštavaju da ljudi iz celog sveta protestuju što se serija ne emituje preko satelita, i raspituju se za film.

Laž je da sam hapšen!

Radoš Bajić našao se 2004. u centru finansijskog skandala i optužen je za milionsku prevaru. Ekskluzivno za Press on otkriva o čemu se zapravo radilo i kako se završila ova afera.

- Od 1997. do 2004. godine nisam bio u mogućnosti da radim svoj posao iz prostog razloga što nisam hteo da se privolim tadašnjoj političkoj garnituri, koja je htela da me involvira u svoju priču. Fondovi za kinematografiju nisu mi bili dostupni, pa sam bio u nekoj vrsti dobrovoljnog egzila i radio sam poslove u oblasti agrara i spoljne trgovine.

Taj posao radio sam toliko dobro da su, po prepoznatljivom modelu, određeni centri moći, iza kojih su stajali monopol i krupni kapital, organizovali akciju da me istisnu iz posla i kompromituju. Kao posledica takve akcije došla je krivična prijava, i nalogodavci su donekle i uspeli da me kompromituju.

Nisam bio hapšen kao što se pričalo, a tri meseca posle toga tužilaštvo je donelo rešenje o mojoj nevinosti i oslobađanju od svake odgovornosti - objašnjava Bajić.

Moram da istaknem da je svemu posvećena velika pažnja i radilo se u vrhunskoj HD tehnologiji. Do Uskrsa će izaći i film na DVD-u, a u planu su nam domaći i međunarodni festivali. Možda na jesen film damo i u to malo preživelih bioskopa. Ideja nam je i pravljenje neutralnog spota od snimljenog materijala divnih predela, koji bi bio pandan onim nesrećnim reklamama na CNN-u i predstavljao bi pravu sliku naše Srbije.

Pošto će naredne subote biti emitovana poslednja do sad snimljena epizoda serije, kada publika može da očekuje nastavak?

- Vrlo brzo, već ove nedelje, biće potpisan ugovor sa RTS-om o nastavku serije, a radi se o 13 novih epizoda. Snimanje počinje krajem maja i trajaće do oktobra. Planirano je da na jesen emitovanje krenemo reprizom ovih, pa onda nastavkom, u kome će se videti nove dogodovštine mojih junaka.

Uključili ste i decu u posao, pa se sin pojavljuje i kao glumac u seriji. Mislite li da je u porodičnom biznisu ključ uspeha?

- To nije moj, već svetski izum. Najveći uspeh jednog čoveka jeste njegova zdrava porodica, na kojoj sve počiva. Moja deca Nedeljko i Jelena su sa RTS-om producenti projekta, a ja sam angažovani autor.

Oboje su završili ozbiljne škole vezane za posao kojim se danas bave, a umetnost nam je i u tradiciji, jer je i moj deda Mirko Bajić svirao violinu, dok je čika Miloš Bajić bio jedan od najčuvenijih pevača u slivu Zapadne Morave.
AAAAAAAAAA, Rados is the master of universe :D . :|
I`m a self - improved evil baby.

crippled_avenger

Pogledao sam prvu epizodu POZORIŠTA U KUĆI.

Još ne znam kakvi su bili rejtinzi serije sinoć i da li je opravdala slot u subotnjoj večeri na PTC koji poneko još naziva i Javnim servisom. Ipak, koliko nezvanično čujem OK je prošla, naravno, ne senzacionalno kao SELO GORI.

Međutim, serija je ostavila ambivalentan utisak na mene.

Naime, reč je o krajnje mlakom pristupu televiziji čiji je osnovni kvalitet da je to sve barem u okvirima pristojnosti. Dakle, ovo nije serija za nas, međutim, sudeći po reakciji moje majke koja nije baš grind house buff ni ona nije preterano zainteresovana, tako da mi je to negde ozbiljan znak da serija nije baš uspela da se nametne gledaocima.

Naravno, ne može sama prva epizoda da bude jedini hook ali sam sumnjčav prema sitkomu koji ne može da te zainteresuje posle prve epizode.

Ja sam se lično nasmejao na dva momenta u epizodi, no moguće je da se gledaoci možda mogu uzbuditi old school mehanikom i zabunama koje nam isporučuje remiks Novakovog teksta.

Ono što je meni u tom remiksu teksta problem je potpuno zanemarivanje činjenice da je glavni junak neko ko ima 45 godina, a 45 godina imaju ljudi kao što su Vlada Divljan, Srđan Dragojević, Gile, itd. To su ljudi koji su bili u punoj snazi kada je bio 9. mart, Sloba, da ne pričam o rokenrolu. I sad jedan čovek iz te generacije u ovoj seriji igra neku totalno retro partiju, kao da gledamo PLEASANTVILLE a ne seriju koja pretenduje da bude televizija sadašnjosti. Znam da bi ozbiljan odnos prema onome što se desilo u našim živortima u međuvremenu, moglo da povede seriju nekim stranputicama koje želi da izbegne, ali upravo to i jeste zadatak, spojiti neku vrstu relevantnosti, da ne kažem istinitosti sa pristojnošću.

U revampu POZORIŠTA U KUĆI, pristojnost proizilazi iz bekstva od stvarnosti, koje nije eskapizam nego tako neki odmak u "bolju prošlost", a da to sve nije potkrepljeno jasnim retro-konceptom.

Što se podele tiče, najveći problem je Nada Macanković, pošto je Tina ipak prominentan lik. Ne znam zašto je serija žrtvovana na Oltaru Nade Macanković, naročito pošto je u podelu uzeta kao već poznata glumica sa čijim smo se (ne)umećem svi dobrano upoznali, no već se u prvoj epizodi vidi da je dosta seku, a u Novakovom tekstu je ona važan junak koji se jako često pojavljuje i ima ozbiljnu ulogu u zapletima, pa se plašim da se faktor Nade neće do kraja zalečiti.

Koliko znam, uloga je nuđena nekim drugim glimicama pre Nade i zašto su se opredelili za ovaj kast zaista ne znam.

Nataša Šolak je u teoriji dobar izbor, međutim, ona je u prvoj epizodi sve vreme u nekom FEAR AND LOATHING fazonu, deluje kao da je pod žešćim sedativima, i nije mi jasan taj koncept, no kako saznajem, to će biti popravljeno u sledećim epizodama pošto su na snimanju shvatili da je taj stoner manir pogrešan.

Tanja Bošković je old school i ona negde funkcioniše. Šteta je samo što je u novoj seriji Nikolajevićka zanosnija od Tine.

Bjela je cool, ali se kroz njegov lik ponajviše oseća ta artificijelnost retro koncepta.

Dete je u izvesnom smislu slatko, ali ne može da izgura solo deonice kada se obraća kameri, no čujem da će ga manje biti u sledećim epizodama, no i da će obraćanje kameri ostati kao device.

Ovo je prvi batch epizoda koje je rezirao Balsa Djogo. On je radio i prvi batch IDEALNIH VEZA, neuspeli pretproslogodisnji Pinkov pokusaj da snimi civilizovanu seriju, sada vec duboko utonuo u zaborav. Preostala dva su radili Ivan Zivkovic i Miroslav Lekic, a ja najvise ocekujem od Zivkovicevih.

U svakom slucaju, Balsina epizoda je dosta spora i glumci jos nisu usvojili prostor stana kao svoj, tako da sve deluje prilicno nategnuto.

U svakom slucaju, treba pratiti sledece epizode da vidimo sta ce ispasti do kraja.

At The Gates

nikako mi se ne svidđa ta ideja sa bjelogrlićem, ali šta da se radi

selo gori... tužan pokušaj hibrida sekule i petrije koji ne liči ni na jedno ni na drugo.

ginger toxiqo 2 gafotas

...Milan Karadžić odgovara zašto su on i scenarista Stevan Koprivica odlučili da prekinu snimanje M(J)EŠOVITOG BRAKA posle samo 169 epizoda.

- Mi smo u to ušli, moram da priznam, na Željkovu ideju i predlog. Tada smo bili sveži, puni ideja, išli smo i na more, na Zlatibor... Onda smo se malo uljuljkali. Dogovorili smo se da prekinemo, ali ostavljen je prostor da se za nekoliko godina nastvavi. Da se vratimo  i vidimo šta će se tada desavati sa našim junacima. U svetu je to uobičajena pojava.

***Međutim, vi ste već neumorno već u pripremi nove serije. O čemu je reč?

- Radni naslov sitkoma je PREMIJER i moguće je da ostane. Priča je o čoveku koji će sticajem okolnosti postati premijer Srbije 2015. godine. Radnja je malo pomerena, sve je moguće...

***Jeste li nas ,,stavili" u Evropsku uniju ili ne?

- Ne bih otkrivao , ali mislim da će nam i tada nedostajati nekoliko uslova za to. Glavni likovi su premijer i njegov sekretar- drug i bivši policajac, bezbednjak. Premijer je doktor i profesor etnologije i narodnih umotvorina, znači nije čovek iz politike. Usled nemogućnosti velikih partija da se dogovore ko će biti premijer on isplivava iz stranke koja je jedva prešla cenzus. Dobrica je i nije iz tog sveta, ali upravo ta činjenica pravi niz zgoda, Ima suprugu, sina od 7,8 godina, sekretaricu koabineta koja je jedna opasna opajdara. Naravno, tu je i iznogud, portparol, neko ko radi za račun tih ljudi iz senke koji žele da vladaju i ko mu je glavni protivnik. Tu je i predsednik Srbije, mislim da će biti žena, bar mi tako želimo.
Početak snimanja PREMIJERA očekuje se u maju. Zasad se priprema enterijer u jednom velikom studiju u Zemunu. A o emitovanju, o glumačkoj podeli biće reči veoma brzo, zagonetan je Karadžić.

*** A gde je tu mesto za Mimu?

- On će biti uz premijera.

Джон Рейнольдс

Quote from: "crippled_avenger"Još ne znam kakvi su bili rejtinzi serije sinoć i da li je opravdala slot u subotnjoj večeri na PTC koji poneko još naziva i Javnim servisom. Ipak, koliko nezvanično čujem OK je prošla, naravno, ne senzacionalno kao SELO GORI.

Ako se ja pitam, pilot je prošao veoma loše. Imao je rejting 17.0, što je na nivou Kamiondžija koji idu kao dnevna serija, a svakako nisu premijera. Pinkove "Zvezde Granda" su iste večeri imale 21.2, na primer. Rič "Pozorišta" je bio 27.0, što verovatno znači da su ljudi ili gasili televizore ili prebacivali na druge kanale. Ako uporedim sa "Babom", dolazim do zaključka da mnogi "Pozorištu" nisu ni pružili šansu.

Uzgred, priča se da su na vrhu RTS-a juče pucali gromovi i munje su sevale, a možda se i zemlja tresla.

#Τζούτσε

crippled_avenger

Da, u međuvremenu sam i ja saznao da je Pink prevailovao. I da su prošli loše.

Prva statistika koju je nudio kamp POZORIŠTA je bio da su imali oko 20 (tad sam ja postovao), pa su već popodne rekli 18, a sad eto vidiš, 17.

No, dok god RTS bude snimao serije kako bi se ispumpavale državne pare od pretplate, a ne kako bi narod imao šta da gleda, tako će se i gledati.

RTS je pustivši SELO GORI jedino dobio mogućnost da maše kako ima najgledaniju emisiju. Međutim, mimo toga, niti je od te gledanosti napravio neki ekonomski benefit, pošto i ne može jer je jako skupo platio seriju, plus je serija bila puna product-placementa, što znači da je RTS namagarčen, a da ne govorimo o srozavanju ugleda i što je najvažnije kondicioniranja publike u jednom potpuno pogrešnom pravcu.

Tako da sad ne treba da se čude što im je sledeći produkt flopovao. Šta su mislili da očekuju od serije čije prve epitzode radi Balša Đogo, čovek koji je režirao IDEALNE VEZE?

A rade po scenariju koji je rimejk scenarija Novaka Novaka od pre 40 godina koji radi pozorišni hack dramaturg Ivana Dimić?

I igra dosta dubiozna glumačka podela od koje su neki, gotovo sam siguran, tu zbog nekih privatnih sponzorskih interesa eksternih producenata, nikako RTSa.

I naravno, serija opet prepuna product placementa. WELLNESS pomenu jedno X-puta.

Inače, Intermedia, to su ljudi koji su nas do sada obradovali serijom DANGUBE, koja je imala gledanost na nivou statističke greške, navodno je sneg na nekim kanalima bio gledaniji od nje, film POTERA ZA SREĆKOM, zatim CRNOG GRUJU, ...

Nisu u Holivudu budale što jako pažljivo gledaju šta si prethodno radio, ko si i koje su ti reference.

Međutim, na RTSu to niko ne zna i niko o tome ne razmišlja, oni samo ulaze u neke, inače često jako sumnjive dilove (u smislu uzimanja procenta), bez jasnog koncepta, bez ikakvog utemeljenja, i onda slede neprijatna iznenađenja.

Potpuno je neverovatno koliko je Pink uspeo da nadmaši RTS u dramskom programu. I to po količini premijernog programa, ostvarenog u vlastitoj produkciji.

Pink svako veče u prime-timeu ima SVOJ premijerni program, a nekih dvadesetak sedmica je svako veče imao premijernu seriju vlastite produkcije. One naravno po kvalitetu variraju, iko samo SELJACI padaju do nivoa SELO GORI..., ali je recimo LJUBAV NAVIKA PANIKA najbolja serija u poslednjih 10 godina tako da čak i u tom smislu nadmašuju RTS.