• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Klub odbacenih pisaca

Started by lash, 03-03-2007, 07:21:16

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

lash

Pokusavate da objavite svoju genialnu knjigu? Ne znate odakle da pocnete? Do sada ste naisli samo na nerazumevanje, odbijanje i nipodastavanje?

Dobrodosli u klub!
http://groups.yahoo.com/group/klub-pisaca/

Ghoul

Quote from: "lash"Pokusavate da objavite svoju genialnu knjigu? Ne znate odakle da pocnete? Do sada ste naisli samo na nerazumevanje, odbijanje i nipodastavanje?

Dobrodosli u klub!

da.

a naj gori su oni koi zamerau na nepismenos.

neznaju šta je genialnos.
https://ljudska_splacina.com/

Meho Krljic

Hahaha, što si grozan, Gule, čovek napravio jednu grešku i ti ga odma sarani... :lol: Ipak je ovo Internet, nauka je dokazala da čak i besprekorno otkucan tekst postaje zaražen greškama kada se pojavi na nekoj web stranici.

Mixitron M. Storm

Vjerujem u velikog Ghoula. Njegova je riječ istine.

angel011

Jadni mali neshvaćeni...  :cry:
We're all mad here.

SRX

"I medju njima se vodio ovakav razgovor."
K. Hamsun

Ghoul

Quote from: "Meho Krljic"Hahaha, što si grozan, Gule, čovek napravio jednu grešku i ti ga odma sarani... :lol: Ipak je ovo Internet, nauka je dokazala da čak i besprekorno otkucan tekst postaje zaražen greškama kada se pojavi na nekoj web stranici.

ma ne, ja mu samo pomažem da se oseti još odbačenije, jer, sećate se još onomad kad sam govorio:
blessed are the meek, weak, sick, geek...illiterate... for they shall inherit my father's riget!

lilit

we all laugh uproariously over Gul's splendid joke.
you can see for yourselves, finally, that He is indeed a capital fellow!
:cry:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Ghoul

Quote from: "lilit_depp"we all laugh uproariously over Gul's splendid joke.

joj, što volim kad žena ume da upotrebi 'uproariously' u rečenici!
odma mi nekako toplo oko srca, a i šire.

a još što volim kad mi se nick identifikuje sa imenom glavnog osumnjičenog za trbosekova ubistva... jooj, komplimenta!
:!:

Truba

Quote from: "Meho Krljic"Hahaha, što si grozan, Gule, čovek napravio jednu grešku i ti ga odma sarani... :lol: Ipak je ovo Internet, nauka je dokazala da čak i besprekorno otkucan tekst postaje zaražen greškama kada se pojavi na nekoj web stranici.

eh ovo je živa istina
pogotovo na ovome forumu

džaba ja kuckao i tipkao
džaba sve škole i ispiti iz pravopisa i stilistike
kada zaorem tastaturu uvijek neko ključno slovo nisam dobro zaorao i post ode u eter kao nepismen   :x
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

lash

:idea: Hahaha!  :?:  :)  Zabavni ste!
Ako uopste postoji neko pravilo, ona me nepismenost definitivno preporucuje kao pisca...
Enivej, ne pisu romane pismeni, nego oni koji imaju sta da kazu. Pisci su tu da pisu, lektori da budu pismeni, a ostali da se prave pametni.

Mixitron M. Storm

Quote from: "lash"
Enivej, ne pisu romane pismeni, nego oni koji imaju sta da kazu.

Da, da... u svetu postoji jedno carstvo... Sviđa mi se ostatak rečenog, ali to tako ne funkcioniše.

Prečesto sam viđao da onaj ko je nepismen van okvira gramatičke ezoterije raspolaže ekvivalentnim potencijalom za pisanje, tj. nit' ima šta da kaže, nit' to ume da napiše.

A da i ne počinjemo oko toga koliko prilično uspešnih današnjih pisaca zaista ima šta da kaže.

angel011

Quote from: "lash":idea: Hahaha!  :?:  :)  Zabavni ste!
Ako uopste postoji neko pravilo, ona me nepismenost definitivno preporucuje kao pisca...
Enivej, ne pisu romane pismeni, nego oni koji imaju sta da kazu. Pisci su tu da pisu, lektori da budu pismeni, a ostali da se prave pametni.

Ako je ovo trebalo da bude šala, nije duhovito.

A ako je ozbiljno, imaš dva načina da ti neko objavi "genialnu" knjigu. Jedan je da ti je neki izdavač rođak, ortak ili nešto slično, a drugi da platiš nekom izdavaču da ti objavi knjigu.
We're all mad here.

lash

Nemojte uopste da se uzbudjujete, ionako ne pisem SF. Ovde sam (na ovom forumu) samo u prolazu i necu se zadrzavati. Imam i previse posla u zivotu da bih negde ostavio 7590 poruka.
Javicu vam kada se roman bude pojavio u knjizarama, da dodjete na promociju, na primer, bilo bi mi drago da se vidimo negde uzivo.

angel011

Taj sa 7590 poruka već ima objavljene knjige.
We're all mad here.

Goran Skrobonja

Quote from: "angel011"A ako je ozbiljno, imaš dva načina da ti neko objavi "genialnu" knjigu. Jedan je da ti je neki izdavač rođak, ortak ili nešto slično, a drugi da platiš nekom izdavaču da ti objavi knjigu.

Ima i treći - da se objaviš sam (samizdat tj. samobjav). Moje su mahom od takvih.
Tako mu je to. (K. Vonnegut)

lash

Quote from: "angel011"Taj sa 7590 poruka već ima objavljene knjige.

Ako biste mi dali nazive, rado bih procitao.

Alex

Otelo
Hamlet
Omlet

Da, Ghoul je u stvari Shaken Spears.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Goran Skrobonja

Quote from: "Alex"Otelo
Hamlet
Omlet

Da, Ghoul je u stvari Shaken Spears.

U stvari, jedna od Shaken Spears Sisters, poznatijih i kao Weird (Wyrd) sestrice...

Mica Milovanovic

S obzirom na to da si nov, da te uputim u tajne foruma.

Ako želiš da dobiješ besmislen odgovor na besmisleno pitanje, slobodno pitaj - uvek će se naći neko ko će ti smisleno odgovoriti...
Mica

Goran Skrobonja

Quote from: "Mica Milovanovic"S obzirom na to da si nov, da te uputim u tajne foruma.

Ako želiš da dobiješ besmislen odgovor na besmisleno pitanje, slobodno pitaj - uvek će se naći neko ko će ti smisleno odgovoriti...

Nov???

Cornelius

Nov u smislu da si zaradio drugu nevinost.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Melkor

"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Bilja

Slobodno me pokopajte ako grešim, čini mi se da je biti pisac ili crtač (ilustracija, stripova, štagod), bar u Srbiji, najveća greška koju čovek može da napravi. Pisati i crtati za svoju dušu, ok. Pisati i crtati ako od toga možete da zaradite neku kintu za neko kakvo-takvo preživljavanje, ok (manjina, debela manjina, neki promil sveta možda). Za ostale važi, u najboljem slučaju imaš sreće da te objave dobronamerni entuzijasti besplatno (nažalost, entuzijasti u Srbiji ne mogu da opstanu), u uobičajenom, moraš debelo da PLATIŠ da te objave, jer bože moj, to ti je REKLAMA. I kao da to nije dovoljno, svako ko ume da kuca po tastaturi i ima internet, tvoj je kritičar i smatra da može da se podsmeva tvom radu i trudu koji ulažeš godinama i decenijama samo da bi BAR nekog zabavio, pri tom ne tražeći NIŠTA zauzvrat, i svako ima pravo da se podsmeva ne samo tvom radu, nego i tvom polu (pogotovo ako ste žensko), nacionalnosti, stavovima, idejama, načinu realizacije, temama koje te zanimaju itd.
I onda, pisac ili crtač u većini slučajeva ispada jadna budala koja se otvorila gomili potpunih neznanaca u nadi da će neko naći nešto zabavno u tome, ili za one ambicioznije, bilo šta edukativno u bilo kom smislu, a umesto toga vrlo brzo počinje da se oseća kao prava budala (govorim iz iskustva). Sada će neko reći da svako ima pravo na svoje mišljenje i da ko ne može da podnese kritiku, ne treba ni da se bavi pisanjem ili crtanjem. Slažem se u potpunosti s tim, ostavimo lepo ovu jadnu zemlju piscima koji umeju da zarade poput Bjelice ili Radusinovićke ili one voditeljke, ne znam koje, sve pišu, ili gomili pisaca socijalnih horor romana o stanju u Srbiji, dokumentarcima o ratnim zločincima i mrtvim političarima, to je jedino što nama ovde treba.
Što se crtača tiče, ko je uspeo napolju, uspeo je. Ostali mogu da se slikaju (i bukvalno), da se manu ćorava posla i posvete svom zanatu za koji su se školovali (jer od crtanja SIGURNO ne žive), a puštanje ilustracija i stripova online ili izdavačima je samo za one koje lepo zabole za tuđe mišljenje i koji uopšte nemaju ni najsitnijih ambicija ili tripuju da su famozno dobri ilustratori (divim se takvim ljudima, najiskrenije).
Ne znam čemu klub odbačenih pisaca (da, i ja sam se učlanila) kad bi to bila neka većina, skoro pa svi.
Bilja
----------------------------------------@

Stipan

Quote from: Bilja on 24-01-2012, 11:15:45
Svako ko ume da kuca po tastaturi i ima internet, tvoj je kritičar i smatra da može da se podsmeva tvom radu i trudu koji ulažeš godinama i decenijama samo da bi BAR nekog zabavio, pri tom ne tražeći NIŠTA zauzvrat, i svako ima pravo da se podsmeva ne samo tvom radu, nego i tvom polu (pogotovo ako ste žensko), nacionalnosti, stavovima, idejama, načinu realizacije, temama koje te zanimaju itd.

Zasad sam eskivirao jedino zajebanciju oko pola (valjda zbog toga što je ovo leglo potentnih mužjaka), a sve ostalo mogu da potpišem, al' oma.
Pa opet, ne osećam se promašenim. Ceo taj cirkus me u stvari ludo zabavlja...

Bilja

U vezi pisanja, da parafraziram Marka Tvena (ne sećam se tačno kako je to rekao): "Svaki pisac je budala. Pišem knjigu 2 godine i na kraju, svako može da je kupi za 2 dolara." I da dodam svoju misao: i svako misli da može bolje.

U vezi crtanja, nedavno sam rešila da se povučem iz opticaja kao crtač. Ono što sam mogla povući sa neta, povukla sam, ono što nisam ostalo je tako kako jeste. Postoji vreme kad shvatiš da je svaki dalji trud besmislen.
Bilja

Meho Krljic

Kakav je sad ovo defetizam??? Valjda se stvara najpre zbog radosti stvaranja? Ovo ostalo je ipak neki drugi nivo koji može ali ne mora da bude bitan. Nije baš da iko ovde na Sagiti živi od pisanja/ crtanja a reakcije neznanaca i kritike ljudi sa Internet konekcijom su valjda nešto što je prirodan deo današnje povijesne zbiljnosti i to tek ne treba nikoga da potresa.

angel011

Biljo, neko ti nedavno stao na žulj ili ti se skupilo?
We're all mad here.

Bilja

Pa za pisanje se još držim nekako iako sad mogu da "objavljujem" samo online na blogu, sto je frustrirajuće, ali nisam jedina, a uz to volim da pišem, pa koliko god da je nekom to loše.

A za crtanje mi se baš nakupilo. Ja sam ovaj desni....  xtwak
Bilja

angel011

To sa blogom nije loše, u principu dolaze uglavnom oni kojima se dopada to što pišeš.
We're all mad here.

Ghoul

Quote from: Bilja on 24-01-2012, 11:15:45Slobodno me pokopajte ako grešim, čini mi se da je biti pisac ili crtač (ilustracija, stripova, štagod), bar u Srbiji, najveća greška koju čovek može da napravi.

samo u slučaju da je netalentovan(a) za crtanje i pisanje, kao ti.

Bilja

Quote from: angel011 on 24-01-2012, 14:03:59
To sa blogom nije loše, u principu dolaze uglavnom oni kojima se dopada to što pišeš.

Ludilo je kad vidiš šta ljudi upisuju u google, tj kako su došli do sajta. To je najbolje. Čisto sumnjam da svi čitaju, većina dođe slučajno guglajući "gole ženske" ili tako nešto.
Bilja

angel011

Heh, Ghoul je kačio kako sve ljudi stižu do njegovog bloga.  xrofl
We're all mad here.

Bilja

gradja pauka
crtezi sa 2 lica
stop nasilju nad zenama crtez
crtezi covjeka
golotinje
smesni stripovi
gobleni (??????)
itd

hm
Bilja

angel011

U poslednjih nedelju dana:

spisateljica mirjana novakovic
dreamsongs
ivana
ivana blog teorija zavere  xrofl
milakovic ivana
perin ivana
vitgenštajnov sinovac

Mesec dana:

ивана бајић
decak
crne mačke
ivana milakovic
kosingas
spisateljica mirjana novakovic
trcanje
bella sumrak baby  :-|
beogradski sajam
da li je umro tito  :-|
We're all mad here.

Josephine

Quote from: Ghoul on 24-01-2012, 14:10:33
samo u slučaju da je netalentovan(a) za crtanje i pisanje, kao ti.

A ko je tebi rekao da si relevantan (čitaj: talentovan) da daješ sud o nečijem talentu?

Giovanni Larsson

Quote from: Bilja on 24-01-2012, 12:17:21
U vezi crtanja, nedavno sam rešila da se povučem iz opticaja kao crtač. Ono što sam mogla povući sa neta, povukla sam, ono što nisam ostalo je tako kako jeste. Postoji vreme kad shvatiš da je svaki dalji trud besmislen.

:( S obzirom na to koliko ima ljudi koji napuste crtanje, mogao bi da se otvori i neki ''Klub odustalih stripaša''.

Bilja

Quote from: Giovanni Larsson on 24-01-2012, 22:29:00
:( S obzirom na to koliko ima ljudi koji napuste crtanje, mogao bi da se otvori i neki ''Klub odustalih stripaša''.

Bilo bi previše članova...  xdrinka
Bilja

Kunac

Quote from: lash on 03-03-2007, 19:10:54Javicu vam kada se roman bude pojavio u knjizarama, da dodjete na promociju, na primer, bilo bi mi drago da se vidimo negde uzivo.
Još nije bila promocija? Ili lash nije javio?
"zombi je mali žuti cvet"

ALEKSIJE D.

Nemojte odmah da krenete da me pljujete, ko po običaju, ali...
Zar ne bi mogli napraviti neki oblik digitalnog zapisa od tekstova, crteža ili već radova koji bi bili prevedeni na engleski jezik, te klub odbačenih pisaca ( u Srbiji ) pronadje nekog agenta u inostranstvu i to mu pošalje, pa šta ako on može to negde da udene. To im i jeste posao.
Ovako se sve svodi na "sam svoj majstor" u zemlji u kojoj se svako pia a gde sam ja tu i koliki je moj deo.
Logično da nijedan izdavač neće pristati da štampa bilo koga ko je nepoznat, naprosto to je rizik. Više se isplati da mu platite sve troškove i da vam ondaa on publikuje delo pod svojim nazivom a o vašem trošku.
Nije moj savet iz mog plitkog mozga, već sa sajta BBC-radia o načinu na koji primaju tekstove uz veliku verovatnoću da će tekst uopšte pročitati.
Slično je i sa izavačkim kućama.
Uz to, uvek imate varijantu samoorganizovanja i samizdata više lica - skupite se , namaknite neku kintu, daje sebi nekakav zajednički imenitelj kao što su to činili dadaisti, nadrealisti, zenitisti u početku ,Medijala u početku pa šta se ispili iz toga.
Okupljanje na netu, kao krajnje nepouzdanom obliku zapisa, nestabilno je i neprivlačno, barem većini ljiudi.
Naravno, to je moje mišljenje sa kojim se većina neće složiti.

scallop

Evo, ja ću da se složim. Potpuno.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Bilja

Aleksije, ja se u potpunosti slažem s tobom, čak rekla bih da je ovo prvi put da je neko rekao nešto zaista pametno na tu temu.

Velika većina online klubova pisaca, crtača, strip autora i sl. svodi se samo na to: net klub autora nečega i ništa više.  Poneki forumčić, poneko možda okupljanje uvek u gradu nastanka kluba, za šta većina članova iz ostalih gradova nema živaca, vremena, para ni motiva da se pojavi, i to je to. Zapravo, nikakve koristi, izvinjavam se ako se neko uvredio.
Bilja

Mica Milovanovic

A da li ste se nekada zapitali koliko je broj ljudi u Srbiji koji bi mogli da žive od pisanja?

Evo amaterskog pokušaja da se odgovori na to pitanje. Boban sigurno ima mnogo tačnije podatke, pošto znam da se bavio analizom tržišta.

Narodna biblioteka je 2006 uradila istraživanje tržišta knjige u Srbiji i došlo se do činjenice da samo 45% od reprezentativnog uzorka od 1000 ljudi starijih od 14 godina je kupilo jednu knjigu u prethodnoj godini. Prosek kupljenih knjiga za tih 45% je bio 8,6, ali da uzmemo zbog lakšeg računanja 10.

Dakle, kad odbacimo one mlađe od 14 godina za koje stariji kupuju knjige dođemo do oko 5,8 miliona ljudi, što znači da imamo godišnje oko 26 miliona kupljenih knjiga. Da zaokružimo na 25 miliona, pošto smo ranije malo preterali. Od toga su prema istom istraživanju oko 55% knjige domaćih autora. Što znači da imamo oko 14 miliona kupljenih knjiga koje su napisali domaći pisci (svih vrsta: beletristika, tehničke knjige, rečnici, enciklopedije, dečje knjige i sl.). Od toga, oko 4% su polovne knjige, ali to ćemo zanemariti...

Ako je prosečna cena knjige oko 500 dinara dobijamo oko 7 milijardi prometa u kupljenim knjigama.

Od tih 7 milijardi pisci mogu dobiti u proseku oko 5%, što znači da svi pisci knjiga u Srbiji mogu godišnje dobiti oko 350 miliona dinara.

Sad je diskutabilo koliko je potrebno za normalan život danas u Srbiji, pa se u to ne bih upuštao, ali kad se sve sabere, teško da bi više od  dvesta-trista ljudi moglo komotno da živi danas u Srbiji od pisanja, ma koliko da sam pogrešio u pojedinim stavkama ove računice...
Mica

scallop

:-| :-| :-|

Budući da ja volim svoje računice, onda ćemo ovako. Računaćemo da neko može da živi od pisanja ako su mu prihodi 1000 evra mesečno, onda je to 12.000 evra godišnje, a pretpostavićemo da se može napisati jedna knjiga godišnje. Ako je optimistički autorski honorar 10% onda tiraž mora da vredi 120.000 evra. Ako jedna knjiga ima prodajnu vrednost od 8 evra, onda tiraž ima 15.000 knjiga.

Dakle, ako pisac piše jednu knjigu godišnje, ako ima pouzdanog izdavača koji će mu platiti knjigu, ako se prodaju sve knjige u tiražu od 15.000 knjiga, onda može da živi od pisanja. Sad prebrojte koliko pisaca u Srbiji može da živi od knjige. :mrgreen:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Kunac

Ta cifra se može prepoloviti, ali je velika i u jednom i u drugom slučaju...

scallop

Kunac

Cifra od 1000 evrića mesečno, pa sa njom i sve druge. 500 evra je dovoljno za goli život.

Mica Milovanovic

Pa ovde ne govorimo o golom životu... Govorimo o normalnom životu.
Mica

Mica Milovanovic

I 10% od cene knjige je za 99% pisaca misaona imenica, i ovde i napolju!
Mica

Stipan

Jel' ovo sad večernja revija želja ili zaista postoji neki pisac žanrovske literature u Srbiji koji zarađuje 1000 EU mesečno od pisanja?