• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

"Gorski Vijenac"-trejler

Started by WARLOCK, 06-03-2007, 02:08:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

WARLOCK

Ovo je nezamislivo sjajno! trejler je uradjeno kao futuristicki.veliki je fajl 40 megabajta ali vredi pogledati :!: nadam se da ce jednog dana snimiti film.Rezirao i pisao scenario mladi umetnik Lazar Bodroza koji je inace studira fotografilu na FPU svaka cast ! :)

Mixitron M. Storm

Da nisi zaboravio link?

Ghoul

možda je na FPU?

ili je... u šumi?  :lol:
https://ljudska_splacina.com/

Magrit

Uuuuu , ne mogu da vjerujem da je ipak nekom palo na pamet da ekranizuje i "Gorski vijenac". Lijepo, ali i odgovorno.

Sve hvale, ali imam puno zamjerki :)
Elem, definitivno bih promijenila "muziku" - ovo zujanje bas nervira.
I scenografija je bas siromasna, a CG nije bila bas takvo bespuce.

I sto je crno-bijelo? "Gorski vijenac" i jeste o slobodi, time bih ja cijeli film obojila u zeleno. I crveno, kad dodje do krvi....

Ali mi se svidja kako glumci govore, ne kao pjesmu, nego kao govor.

DušMan

Nego, ovo zaboravih da kazem, zar nije taj Lazar Bodroza pre par godina skrenuo paznju na sebe svojim underground stripom o Patrijarhu nashem, mister Pavlu?
Ili je to neki drugi Bodroza?
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

---

podseca me na onaj japanski Casshern (?) shto sam video pre par godina na sinemaniji. pretenciozni art house, pa jos i preterano pozorisna staticnost, plus glumachka "dikcija" i prozivljavanje emocija koje dolazi pravo sa dasaka, uz sarenu lazu vizuelnog eksperimentisanja i satro "stilizacije" koji bi da sve mane gurnu pod tepih...
takodjer mi nije bash jasan smisao anti-muslimanskog, hm, podteksta, koji bode ochi u celom trejleru.
i uopshte, malo je cicvara: teodora, zid govori, vizantija, turci, bog se naljuti, ajmo, junachine, moja zena ne sme ni da zucne, oj, stambole, grade... mislim - o chemu se, do alaha, radi u ovom filmu?
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Meho Krljic

Hm, jes da je bilo davno kad sam čitao GV, ali nije li on, bejzikli, jedan antimuslimanski pamflet?? Ne da imam problem sa tim...

Casshern mi ne diraj. Jeste u pitanju propast od filma, ali veličanstvena propast!!!

---

samo asocijacija ideja...
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

ginger toxiqo 2 gafotas

Film "Gorski Vijenac" ulazi u finalnu fazu pred-produkcije

četvrtak, 24 maj 2007

Pre godinu dana kreativni tim mladih umetnika iz Beograda uz pomoć prijatelja iz regiona počeo sa preprodukcijom ambicioznog filmskog proekta Gorski Vijenac. Ovaj filmski projekat zamišljen je kao netipična, visoko esteizovana adaptacija Njegoševog klasika, koja će biti izmeštena iz originalnog vremena i prostora i stavljen u jedan novi univerzalni okvir.

Film će svedočiti o kolektivnoj šizofreniji i moralnom nemiru koji uzdrmava jedan narod pred početak ratnih sukoba. U filmu će biti zadržan originalni Njegošev tekst uz dramsku adaptaciju.

Već je napravljen šestominutni showreal trejler koji predstavlja uzbudljivu i viskoproduciranu predstavu budućeg filma, koji obiluje kompijuterski generisanim animacijama i velelepnim virtuelnim scenografijama.

Gorski Vijenac u režiji  Lazara Bodrože i Jovane Tokić će, po rečima autora, posedovati visoku estetizaciju istočnjackih epskih filmova, dramsku težinu antičkih tragedija i sve to okovano u stene srednjovekovne Crne Gore. Noseće uloge su poverene mladim glumcima Milutinu Miloseviću, Ivan Tomiću, kao i velikoj nadi francuskog filma Radivoju Bukviću. U showreal trejleru se još pojavljuju Bojan Lazarov, Radoman Durković i guest star Bane Vidaković, miljenik mlađe piblike.

Trejler može da se vidi na sledećim internet portalima www.kosmoplovci.net/gorskivijenac  i www.youtube.com a od prvog juna će biti pušten u rad i zvaničan webportal filma www.gorskivijenac.com gde će te moći naći pregršt promotivnog materijala.

Ovakva adaptacija Gorskog Vijenca predstavljace jedan nov i svež osvrt na zaostavštinu balkanske kulture uz puno oslonjanje na nove medije, oplemenjeno svežinom koje donose nove generacije umetnika.

Gorski Vijenac će biti moderna filmska adaptacija epskog speva Gorski Vijenac Petra Petrovića Njegoša. Ovo delo svedoči o kolektivnoj šizofreniji i moralnom nemiru koji uzdrmava jedan narod pred početak rata. Ta emocija je jako univerzalna, odnosno svojstvena svim narodima u svim epohama što je jedan od ključnih motiva za ekranizaciju ovog dela.

Gorski Vijenac neće biti realističan istorijski film već visoko stilizovana adaptacija, izvedena iz vremena i prostora u kome je delo nastalo. Gorski Vijenac je film koji će sadržati estetizovanost  i epsku poetičnost istočnjačkih epskih filmova (kao što su Heroj ili Kuća letećih bodeža), dramsku težinu antičkih tragedija, a sve to okovano u stene srednjovekovne Crne Gore.

Kompjuterski generisanom slikom prikazaćemo Lovćen i Cetinje kao splet  velelepnih monumentalnih građevina isklesanih u stenama. Celokupan eksterijer i pejzaži biće podređeni estetici svedene (meštrovićevske) skulpture i arhitekture, oslobođene konkretnih verskih i istorijskih obeležja.

Osim filozofskog aspekta Njegoševog dela, istaći ćemo psihološke odnose u jednom društvu na pragu ratnih sukoba. Oslobađanjem od istorijskih i verskih simbola, a istovremenim naglašavanjem unutrašnjih emotivnih tokova karaktera ističe se vanvremenska dimenzija ovog dela.

U scenariju je zadržan dramaturški tok Njegoševog speva, ali je tekst sveden u obimu i likovima kako bi bio analogniji sa dinamikom filma kao medija. Likovi nemaju uobičajenu podelu na heroje i negativce, već su svi definisane individue sa svim dobrim i lošim aspektima ličnosti.

Gorski Vijenac se istorijski odvija krajem 17. veka i svedoči o (istorijski nepotvrđenom) početku sukoba između poturica i Crnogoraca.

Gorski Vijenac će biti duboko pacifistički film koji će temu predratnih sukoba analizirati iz ugla Vladike Danila, duhovnog čoveka koji teži kompromisu i duševnom miru u jednom pomahnitalom vremenu. Vladika Danilo je svojevrsna metafora dela, predstavlja intelektualnu i duhovnu strukturu jednog naroda. Po takvoj hijerarhiji Vladika ima odlučujuću reč, i samim tim njegovi sunarodnici (Vuk Mandušić, Knez Rogan, Serdar Janko...) vrše pritisak, iščekujući njegovu odluku o početku rata, konačnom "čišćenju" poturica. Cela ova situacija, dojave, nesreće koje dolaze iz naroda, nerazumevanje sunarodnika i antagonizam između Crnogoraca i poturica doprinosi njegovoj dubokoj podvojenosti i bolnom moralnom kolebanju.

Tehnički, u pitanju je filmska forma stvorena sintezom igranih i animiranih elemenata, sa akcentom na savremenoj kompjuterskoj animaciji i ozbiljnim postprodukcijskim zahvatima.
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

crippled_avenger

GORSKI VIJENAC je poetizovani dokument o etničkom čišćenju.

Ono što je još zanimljivij to je da savremeni guslari imaju savremeni ciklus pesama u kojima su glavni junaci Radovan, Ratko i ostale momčine.

mrkoye svedoči da je bio na guslarskom takmičenju na kome je jedan od takmičara izvodio pesmu o Ratku Mladiću i da je na stih "oslobodi varoš Srebrenicu" krenuo totalni mayhem i stagediving, i da nije uspeo da čuje sledeće stihove o "Ratko Mladić's Series of Unfortunate Events".
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

rade

ovaj film će biti vrlo interesantan za ideološko iščitavanje.očigledna je želja crnogoraca da za prvi film svoje nacionalne kinematografije izaberu baš njegoša, oca nacije, ali kako će se izboriti sa svim političkim nekorektnostima koje gorski vjenac nosi. inače za prvi film crnogorske republike u okviru SFRJ nije izabran gorski vijenac već lažni car kojeg je režirao velimir stojanović 1955.očigledno da su tad bili svesni svih problema koje tekst nosi glede bratstva i jedinstva.kako će sad izaći na kraj sa gorskim vjencem biće vrlo interesantno a u svakom slučaju dići će se velika prašina.

Ghoul

meni ovaj projekat smrdi po nečovještvu... ali to je za sada samo hunch.

posebno mi smrdi to proklamovano apstrahovanje i kontexta i istorije i svega i svođenje na nekakvu apstraktnu univerzalnu pričicu a la kuća letećih bodeža!
prc, says I!

pilot babo

Quote from: "rade"ovaj film će biti vrlo interesantan za ideološko iščitavanje.očigledna je želja crnogoraca da za prvi film svoje nacionalne kinematografije izaberu baš njegoša, oca nacije, ali kako će se izboriti sa svim političkim nekorektnostima koje gorski vjenac nosi. inače za prvi film crnogorske republike u okviru SFRJ nije izabran gorski vijenac već lažni car kojeg je režirao velimir stojanović 1955.očigledno da su tad bili svesni svih problema koje tekst nosi glede bratstva i jedinstva.kako će sad izaći na kraj sa gorskim vjencem biće vrlo interesantno a u svakom slučaju dići će se velika prašina.

Quote from: "ginger"Pre godinu dana kreativni tim mladih umetnika iz Beograda uz pomoć prijatelja iz regiona počeo sa preprodukcijom ambicioznog filmskog proekta Gorski Vijenac.
Vasionskog broda svemirom što hoda, Pilot lično, to sam ja.

rade

ok. na brzinu sam pročitao pa mi je promaklo.

zakk

Nisam bio oduševljen izvedbom, al mi je koncept zanimljiv.
U globalu, najveći problem mi je u gledanju ljudi kako izgovaraju one epske linije. Mora to da se nacrta.
Od ovoga bi se dao napraviti kickass anime.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Mixitron M. Storm

A Lovćen da se pretvara u ogromnog robota!

Ghoul

kuku-majko!
pogledah trejler, ili sta li je vec ovo petominutno.

zabavan (in a way) spoj BEGOTTENA, leni rifenstal, L'IMMORTELA, shkolske recitatorske priredbe i montija pajtona (epizoda: wuthering heights isprican jezikom zastava)  :!:

zstefanovic

Као један од копродуцената овог пројекта, само могу да вам обећам да ће филм бити узнемиравајући и за Подгорицу и за Београд, а не само за разне конфесије.

Успут, Димитрије, "истрага потурица" у ГВ је псеудоисторијска фикција.
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [,,Веригаши"]

zstefanovic

Да, исти је то Бодрожа који ради стрипове.

Бларб:

"Целовечерњи играно-анимирани филм "Горски вијенац" Лазара Бодроже и Јоване Токић представља ретрофутуристичку и авангардну визију ремек-дела српске и јужнословенске књижевности из пера Петра II Петровића Његоша. Филм је један од подухвата важне уметничке групе ,,Космопловци" а обрађује времена пред катастрофу, питање идентитета, параноје и етичких дилема.

Жанр: научнофантастична епска драма. Продуценти "Академски филмски центар" и ТИА Јанус, Београд, под прокровитељством мреже ,,Пројекта Растко". Премијера: јун 2008. "

Трејлер у мањој резолуцији:

http://www.youtube.com/watch?v=qnidtsUMNdQ

rade

Ako film bude jedna nekomunikativna pseudo-avangardna umetničarija sumnjam da će i kom biti zanimljiv jer će ga slabo ko hteti da pogleda.

Ghoul

Quote from: "rade"Ako film bude jedna nekomunikativna pseudo-avangardna umetničarija sumnjam da će i kom biti zanimljiv jer će ga slabo ko hteti da pogleda.

možda u tom svetlu treba shvatiti pretnju "да ће филм бити узнемиравајући и за Подгорицу и за Београд".
to me podseća na "najbrutalniji srpski roman III milenijuma" – čija se brutalnost odnosi samo na odnos prema ČITAOCU.
tako i ovde, prema gledaocima...
:roll:  :twisted:

zstefanovic

Quote from: "rade"Ako film bude jedna nekomunikativna pseudo-avangardna umetničarija sumnjam da će i kom biti zanimljiv jer će ga slabo ko hteti da pogleda.

Ако радиш главни ток увек си у опасности да направиш комерцијализовано приглупо ђубре, а ако радиш алтернативу да направиш претенциозно приглупо ђубре.

Видећемо за годину дана.

Ризик је део живота, а укуси су хировити.

angel011

Quote from: "zstefanovic"
Ако радиш главни ток увек си у опасности да направиш комерцијализовано приглупо ђубре, а ако радиш алтернативу да направиш претенциозно приглупо ђубре.

xrofl  :|
We're all mad here.

zstefanovic

А и ти си чаша мудрости и сазнања, сестро:

Quote from: "angel011"Pitam se hoće li u nekom trenutku biti i lutkica "Srpski psiho". Nešto kao Barbi i Ken, sa sve prizorima iz knjige, pa da mogu da se igraju svi koje je knjiga oduševila.

Риспект.

xrofl  :|

angel011

We're all mad here.

...

Heh, pa svashta se deshavalo...i Karadjordje nije bash birao koga che pod sablju, a Gorski Vijenac i jeste pricha o muslimanima koji se pod pretnjom nozha vrachaju u veru. Na kraju, i moj pra pra pra pra deda je bio hajduk...druga vremena, koja se na zhalost ponovishe 90 i neke.
per-SONAAAAAAAAAAAAAA !!!

WARLOCK

vesti sa krstarice

Snima se film "Gorski vijenac"

Jelena Tripković 18.07.2007.

Pre godinu dana kreativni tim mladih umetnika iz Beograda, uz pomoć prijatelja iz regiona, počeo je s pretprodukcijom ambicioznog filmskog projekta "Gorski vijenac". Ovaj filmski projekat zamišljen je kao netipična, visokoestetizovana adaptacija Njegoševog klasika, koja će biti izmeštena iz originalnog vremena i prostora i stavljena u jedan novi univerzalni okvir. U filmu će biti zadržan originalni Njegošev tekst, uz dramsku adaptaciju. Već je napravljen šestominutni trejler. On predstavlja uzbudljivu i visokoproduciranu predstavu budućeg filma, koji obiluje kompjuterski generisanim animacijama i velelepnim virtuelnim scenografijama.

"Gorski vijenac" u režiji Lazara Bodrože i Jovane Tokić posedovaće, po rečima autora, visoku estetizaciju istočnjačkih epskih filmova, dramsku težinu antičkih tragedija, a sve to okovano u stene srednjovekovne Crne Gore. Film neće biti realističan s istorijskog aspekta, već visokostilizovana adaptacija, izvedena iz vremena i prostora u kome je delo nastalo. Noseće uloge poverene su mladim glumcima Milutinu Miloševiću, Ivanu Tomiću, kao i velikoj nadi francuskog filma Radivoju Bukviću. Tu su još i Bojan Lazarov, Radoman Durković, kao i Bane Vidaković.

Ovakva adaptacija "Gorskog vijenca" biće nov i svež osvrt na zaostavštinu balkanske kulture uz puno oslanjanje na nove medije, oplemenjeno svežinom koje donose nove generacije umetnika. Ovo delo svedoči o kolektivnoj šizofreniji i moralnom nemiru koji uzdrmava jedan narod pred početak rata. Ta emocija je jako univerzalna, svojstvena je svim narodima u svim epohama, što je jedan od ključnih motiva za ekranizaciju ovog dela.

Kompjuterski generisanom slikom zasad su u samo kratkom filmu prikazani Lovćen i Cetinje kao splet monumentalnih građevina isklesanih u stenama. Celokupan eksterijer i pejzaži biće podređeni estetici svedene (meštrovićevske) skulpture i arhitekture, oslobođene konkretnih verskih i istorijskih obeležja.

U scenariju je zadržan dramaturški tok Njegoševog speva, ali je tekst sveden u obimu i likovima kako bi bio analogniji s dinamikom filma kao medija. Likovi nemaju uobičajenu podelu na heroje i negativce, već su svi definisane individue sa svim dobrim i lošim aspektima ličnosti.

"Gorski vijenac" se istorijski odvija krajem 17. veka i svedoči o (istorijski nepotvrđenom) početku sukoba između poturica i Crnogoraca. To će biti duboko pacifistički film koji će temu predratnih sukoba analizirati iz ugla vladike Danila, duhovnog čoveka koji teži kompromisu i duševnom miru u jednom pomahnitalom vremenu. Vladika Danilo je svojevrsna metafora dela; on predstavlja intelektualnu i duhovnu strukturu jednog naroda.

Po takvoj hijerarhiji vladika ima odlučujuću reč, a samim tim njegovi sunarodnici (Vuk Mandušić, knez Rogan, serdar Janko) vrše pritisak, iščekujući njegovu odluku o početku rata i konačnom "čišćenju" poturica. Cela ova situacija, dojave, nesreće koje dolaze iz naroda, nerazumevanje sunarodnika i antagonizam između Crnogoraca i poturica doprinosi njegovoj dubokoj podvojenosti i bolnom moralnom kolebanju.

Mladog umetnika Lazara Bodrožu dosad je samo manji deo publike mogao da zna po radovima koji su se mogli videti na omotima albuma "Električnog orgazma", "Euforije", Vaska Serafimova i drugih.

Tex Murphy

Hm, nimalo mi se ne sviđa to što nema podjele na klasične pozitivce i negativce. Volim svoje filmove što je moguće crno-bjelje.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!