• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Originalni radovi i galerija Daniel Magen

Started by marlowe, 10-03-2007, 21:20:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

marlowe

Mislim da je galerija Daniel Magen jedna od najvecih ako ne i najveca institucija te vrste u Evropi. Iako na relativno malom prostoru, u galeriji se bukvalno nalaze hiljade originalnih tabli i crteza velikih imena stripa. Evo i spisak autora, a zanimljivo je da se galerija bavi i objavljivanjem (tehnicki, to su najsavrsenija izdanja koja sam video) i organizuje tematske izlozbe autora cija dela poseduje. Ne znam da li ce i kod nas zaziveti interesovanje za ovaj segment stripa kao medija, ili to mozda vec postoji? Znate li za neku drugu galeriju ili prodavnicu originala slicnog formata? Ima li to smisla za vas?
Autori:
 Adamov
 Allart
 Andréaé
 Anouke
 Arinouchkine
 Arno
 Avril
 Baru
 Bec
 Bergèse
 Bernet
 Berthet
 Blanc-Dumont
 Boiscommun
 Bouillez
 Brazao
 Broca
 Cabanes
 Cadelo
 Cagniat
 Caryn (David)
 Cassini
 Cattanéo
 Cayman
 Caza
 Cellier
 Cerqueira
 Chabert
 Charles J.F
 Chicault
 Civiello
 Collignon
 Corominas
 Cosey
 Craenhals
 Crisse
 Cromwell
 Dainton
 Dany
 De Vicentiis
 Delaby
 Delitte
 Denis Jean Claude
 Desorgher
 Dethorey
 D'Fali
 Dodier
 Druet
 Dumontheuil
 Dutreuil
 Duval
 Eberoni
 Erlé
 Fernandez
 Ferrandez
 Floch Adrien
 Floch Jean-Louis
 Follet
 Francq
 Frank Pé
 Frollo
 Gajic
 Garrigue
 Gaulme
 Geerts
 Gibrat
 Gimenez
 Gine
 Godard
 Goethals
 Gos
 Gotting
 Graça
 Grenson
 Griffo
 Grun
 Guilhem Bec
 Guth et Cagniat
 Guth et Mourier
 Guth et Tarquin
 Hausman
 Henriet
 Hermann
 Hippolyte
 Hubsch
 Jamar
 Jarbinet
 Jeacock
 Jije
 Juillard
 Jung
 Keramidas
 Kiko
 Knittel
 Kopinski
 Kovacevic
 Kraehn
 Labiano
 Lamquet
 Le Gall
 Le Hénanff
 Ledroit
 Lepage
 Lereculey
 Lidwine
 Luguy
 Magnin
 Makyo
 Malnati
 Manara
 Marazano
 Martinez
 Mc Bride
 Meddour
 Meynet
 Mitric
 Moebius
 Monge
 Mouclier
 Moynot
 Munuera
 Mutti
 Nhieu
 Nicaise
 O'Groj
 Ooshima
 Parel
 Paty
 Pellejero
 Pellerin
 Penet
 Pion
 Plumail
 Poli
 Prugne
 Puech
 Recht
 Reiser
 Revel
 Ricci
 Riou et Vigouroux
 Roca
 Rocco
 Rollin
 Rosinski
 Rossi
 Savard
 Savoia
 Savoia et Buchet
 Schuiten
 Ségur
 Serpieri
 Simon
 Smith
 Smudja
 Somon
 Stalner Éric
 Sterne
 Sternis
 Swolfs
 Tacito
 Taymans
 Ted Benoit
 Thibert
 Tiburce Oger
 Tillier
 Tronchet
 Vallès
 Vance
 Varanda
 Varenne
 Vatine
 Vega
 Vicomte
 Victoria
 Vink
 Warnauts et Raives
 Will
 Wilson
 Yann et Conrad
 Yoann
 Yslaire
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

markos

Maghen je preskup, mada ima ok stvari. Ali vecina najboljih i najatraktivnijih radova ionako nikad ne zavrsi u slobodnoj prodaji nego direktno u ruke privatnih kolekcionara. Puno toga se moze naci i na eBayu. Danas autorima, uz eBay, ne trebaju agenti ni dealeri, mogu sami prodati svoje table. Ja sam pola svojih originala kupio direktno od autora...
Ima nekoliko slicnih dealera u italiji, najpoznatiji su LittleNemo.

Kod nas to tesko da moze zazivjeti, nemaju ljudi novca i za to. Mada, bilo bi lijepo, zasto ne.

Boban

Ti imaš bolje, a?
Ajde da čujemo koji je najvredniji primerak u tvojoj zbirci.

Malo atmosfere iz Magenove radnje:

Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Cornelius

Daniel Maghen nije agent, on je galerista. U svakom trenutku on raspolaže sa tri hiljade originalnih strip tabli i ilustracija. Kao i svaki galerista, on organizuje izložbe, vrlo redovno, poziva klijente i ljubitelje. Odredjene stvari on ne izlaže dok ne pogledaju najvažniji kolekcionari. Vrlo često, on odlazi kod strip autora kući (Evropa, Amerika) izabira najbolje table i kupuje ih pre ostalih.

Na ebayu se nalaze radovi većinom ispodprosečnog kvaliteta. Nemoguće je naći kvalitetne table Moebiusa, Loisela, Bilala, Tardija, Pratta, Pellejera, Yslairea, a da ne pričamo o Franquinu, Jacobsu, Morrisu...

U pitanju su dva različita tržišta i dva različita pristupa.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Boban

Nisam sve pregledao, ali najskuplja "naša" tabla je Smuđina. čini mi se, nekih 2700 evra; dok od stranih, koliko sam ja video, najskuplji je Manara, čak 8000 evra.
Baš me zanima šta to veliko i lepo ima Markos na svojim zidovima.

Cornelius

Za sve one koji nisu prepoznali rokera sa kapicom na sličicama iz Maghenove galerije, u pitanju je Cromwell, strip autor ("Anita Bomba").
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

markos

Nemam nista spektakularno, ali imam lijepih stvari koje meni nesto znace. Imam dvije lijepe Magnusove table iz Alan Forda, imam Disove naslovnice, Nicolu Marija, De Angelisa i meni izuzetno bitnu i vaznu naslovnicu prvog broja libellusovog MV Gorana Parlova. Ima autora koje zelim imati, ali si ih ne mogu priustiti, bar ne po Maghenovim cijenama, ili ih mogu kupiti direktno od Berneta, Ortiza, Fonta ili Breccie, od Jaimea ili Beta, Angela Stana i Milazza.

Cornelius

Quote from: "marko"ili ih mogu kupiti direktno od Berneta, Ortiza, Fonta ili Breccie, od Jaimea ili Beta, Angela Stana i Milazza.

Ako je u pitanju Alberto Breccia, on je umro 1993. godine, tako da se od njega direktno moze da kupi jedino molitva.

marlowe

Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Duh_koji_hoda

pre ce biti da je Enrique, koji inace sije alberta za 3 duzine najmanje...

markos

Dobro, Alberto se slabo sluzi kompjuterom, ali Enrique odgovara na mailove.

markos

Quote from: "Duh_koji_hoda"pre ce biti da je Enrique, koji inace sije alberta za 3 duzine najmanje...
Ne grijesi dusu, sinko :)

Vladimir

Quote from: "Duh_koji_hoda"pre ce biti da je Enrique, koji inace sije alberta za 3 duzine najmanje...
*cough cough*

:?:

Cornelius

Duh_koji_hoda

He he, One Man Standing, sto volim tu ulogu....

Duh_koji_hoda

eh da, cini mi se da su ameri mnogo realniji prilikom odredjivanja cena tabli i ilustracija, nego francuzi, bar na osnuvu onog sto sam video na magenovom sajtu...

Alex

Nego, to me podseti da je sigismundus najavljivao izlazak neke crno bele zbirke horor stripova u izdanju BP-a , gde je bio i Breccia. To se više ne pominje?!
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Cornelius

Quote from: "Duh_koji_hoda"eh da, cini mi se da su ameri mnogo realniji prilikom odredjivanja cena tabli i ilustracija, nego francuzi, bar na osnuvu onog sto sam video na magenovom sajtu...

Na osnovu kojih parametara si to ustanovio?

loki

Quote from: "Cornelius"Daniel Maghen nije agent, on je galerista. U svakom trenutku on raspolaže sa tri hiljade originalnih strip tabli i ilustracija. Kao i svaki galerista, on organizuje izložbe, vrlo redovno, poziva klijente i ljubitelje. Odredjene stvari on ne izlaže dok ne pogledaju najvažniji kolekcionari. Vrlo često, on odlazi kod strip autora kući (Evropa, Amerika) izabira najbolje table i kupuje ih pre ostalih.

Na ebayu se nalaze radovi većinom ispodprosečnog kvaliteta. Nemoguće je naći kvalitetne table Moebiusa, Loisela, Bilala, Tardija, Pratta, Pellejera, Yslairea, a da ne pričamo o Franquinu, Jacobsu, Morrisu...

nije istina da se na ebayu nalaze radovi ispodprosječnog kvaliteta.
sve ovo što si nabrojao pa i puno bolje se može nać i na ebayu.
malo ,malo pa izroni neki pratt.
pratim i znam.
i imam pratta konvencijski akvarel na njemu je corto maltese.
nedavno je na ebay.fr bila i jedna tabla iz sambrova ,a zna ih biti često.
moebiusa kolko oćeš.
ovih drugih isto.
maghen je skup ,preskup.
neke table se daju naći i jeftinije 60 posto nego kod njega.
samo treba tražiti.
osobno me kod njega zanima bernet i više ništa.
al ne želim plaćati njegovu cijenu .
prije ili kasnije ću je dobit po nekoj normalnoj cijeni.

Boban

Quote from: "loki"neke table se daju naći i jeftinije 60 posto nego kod njega.

koliko sam ja shvatio, prodaju se ORIGINALNE table, pa ako ih ima on kako je moguće naći ih na drugom mestu po bilo kojoj ceni?

loki

Quote from: "Boban"
Quote from: "loki"neke table se daju naći i jeftinije 60 posto nego kod njega.

koliko sam ja shvatio, prodaju se ORIGINALNE table, pa ako ih ima on kako je moguće naći ih na drugom mestu po bilo kojoj ceni?

nema samo on orginalne table ,ima ih masa ljudi,pariz je mala beba za brisel što se tiče originala,puno dilera originala piči po konvencijama napr. milano,bolonja
a i dosta toga završi direkt kod kolekcionara,ima amera da na zidovima imaju originala u vrijednosti milion,dva dolara a neki i puno više.
zadnje dvi godine pratim tržište i američko i evropsko svaki dan
i najljepše stvari sam dobio zamjenom s drugim kolekcionarima ,
i cijena u dilera il galerista je stvarno napuhana i nerealna ,postoje ljudi koji to plaćaju puno ih je više koji ne plaćaju.
a i ljepše je direkt kupit od autora ,upoznaš ga ,popričaš s njim,dobiješ neki crtež

Duh_koji_hoda

Quote from: "Cornelius"
Quote from: "Duh_koji_hoda"eh da, cini mi se da su ameri mnogo realniji prilikom odredjivanja cena tabli i ilustracija, nego francuzi, bar na osnuvu onog sto sam video na magenovom sajtu...

Na osnovu kojih parametara si to ustanovio?

pa cini mi se da u Francuskoj ime mnogo vise utice na cenu, nego sam kvalitet table...

Cornelius

Quote from: "loki"
Quote from: "Cornelius"Daniel Maghen nije agent, on je galerista. U svakom trenutku on raspolaže sa tri hiljade originalnih strip tabli i ilustracija. Kao i svaki galerista, on organizuje izložbe, vrlo redovno, poziva klijente i ljubitelje. Odredjene stvari on ne izlaže dok ne pogledaju najvažniji kolekcionari. Vrlo često, on odlazi kod strip autora kući (Evropa, Amerika) izabira najbolje table i kupuje ih pre ostalih.

pratim i znam.
moebiusa kolko oćeš.
ovih drugih isto.
maghen je skup ,preskup.
samo treba tražiti.

Loki, procitaj sta sam napisao. Ne mislim na bilo kakve creteze Prata ili Mebijusa. Mislim na TABLE. Znaci, jedna citava tabla nacrtana za strip. Ako Pratovih i Mebijusovih tabli iz stripova ima kolko hoces na ebayu, onda sam ja engleska kraljica. Danas se lepa Pratova STRIP TABLA is serijala Korto Malteze, prodaje do 25.000 evra. Ziroova tabla iz najboljih Bluberija prodaje se za 10.000 do 15.000 evra. Cena jednog crteza uradjenog na papiru ili u albumu za vreme strip salona, prodaju se za sitnu lovu, jer nisu ni strip table, ni naslovnice i takvih crteza ima ko pleve.

Ono gde ja kazem "da ne pričamo o Franquinu, Jacobsu, Morrisu...", znaci da kvalitetnih STRIP TABLI tih autora nema u javnoj prodaji. Izadju s vremena na vreme. Cene su za njih od 20.000 do 100.000 evra. Jedna tabla Marsupilamija prodata je u Parizu na aukciji za 150.000 evra. Cuo sam za jednu tablu Jacobsa koja se nudi direkt iz kolekcije po ceni od 100.000 evra.

Ako si primetio, pricamo o razlicitim stvarima.

Ghoul

Quote from: "Alex"Nego, to me podseti da je sigismundus najavljivao izlazak neke crno bele zbirke horor stripova u izdanju BP-a , gde je bio i Breccia. To se više ne pominje?!

eeeee, dajte neke detalje o ovome!
koji breccia, ima ih bar 2-3.
ako je to onaj sto je radio stripe po lavkraftu, to vrlo ZELIM! imam ih samo sa spanskim textom.
to bi VRLO vredelo prevesti i objaviti.

uostalom, bila je neka prica da BP objavi zbirku stripova SAMO po lavkraftu... ima li sanse da se to uskoro desi?
recimo, kad NEKRONOMIKON postane bestseler i rasturi sve rekorde u prodaji?!
https://ljudska_splacina.com/

loki

Quote from: "Cornelius"
Quote from: "loki"

pratim i znam.
moebiusa kolko oćeš.
ovih drugih isto.
maghen je skup ,preskup.
samo treba tražiti.

Loki, procitaj sta sam napisao. Ne mislim na bilo kakve creteze Prata ili Mebijusa. Mislim na TABLE. Znaci, jedna citava tabla nacrtana za strip. Ako Pratovih i Mebijusovih tabli iz stripova ima kolko hoces na ebayu, onda sam ja engleska kraljica. Danas se lepa Pratova STRIP TABLA is serijala Korto Malteze, prodaje do 25.000 evra. Ziroova tabla iz najboljih Bluberija prodaje se za 10.000 do 15.000 evra. Cena jednog crteza uradjenog na papiru ili u albumu za vreme strip salona, prodaju se za sitnu lovu, jer nisu ni strip table, ni naslovnice i takvih crteza ima ko pleve.

Ono gde ja kazem "da ne pričamo o Franquinu, Jacobsu, Morrisu...", znaci da kvalitetnih STRIP TABLI tih autora nema u javnoj prodaji. Izadju s vremena na vreme. Cene su za njih od 20.000 do 100.000 evra. Jedna tabla Marsupilamija prodata je u Parizu na aukciji za 150.000 evra. Cuo sam za jednu tablu Jacobsa koja se nudi direkt iz kolekcije po ceni od 100.000 evra.

Ako si primetio, pricamo o razlicitim stvarima.

corto maltese lijepa tabla na aukciji u milanu u 12 mjesecu prošle godine prodana za 10000eura .
napisa sam za mebiusa da ga ima kolko oćeš i ima ga.
žirova tabla iz onih prvih bluberia na njemačkom ebayu otišla za 2200 eura nedavno,i to baš lijepa tabla
a to je ipak puno manje od 25000 i 10000 i 15000 eura.
znam i osobno čovjeka što je tablu ,prelijepu tablu iz bluberija nedavno platio 2000 eura.
nedavno su baš a francuskom ebayu bile dvi table od pratta,iz onih ratnih priča.
crteži urađeni na salonima ako su ljepi i ako ih je nacrta neko ko je danas ime baš se i ne prodaju za sitnu lovu.
sve zavisi koje cifre podrazumjevamo za sitnu lovu.
ovo je široko područje ,ako je neko da 150 000 za tablu marsupilamija ,njemu valjda vrijedi toliko a ne znači i da će 150000 drugih kolekcionara dat tolike pare za tablu od marsupilamija.

loki

pričamo mi o istim stvarima samo što ti na osnovu dvi table pa makar i kavalitne ,prodane za veliku lovu misliš da sve sad košta suvog zlata,
e pa nije tako,počni skupljati originalne table ,budi uporan i vidićeš da cijene nisu baš onakve kako ti misliš.
cijene su za masu stvari napuhane i nerealne ,
uvijek će biti dobrih i lijepih tabli koje će odnekud izroniti i pojavit se na ebayu il nekom drugom mjestu za neku normalnu cifru,
mada su i te normalne cifre za nas s ovih prostora ubitačne

Duh_koji_hoda

@ Loki

A da nakacis po nesto iz kolekcije, da vidimo kakvog sve blaga ima tu???

Cornelius

Quote from: "loki"corto maltese lijepa tabla na aukciji u milanu u 12 mjesecu prošle godine prodana za 10000eura .
napisa sam za mebiusa da ga ima kolko oćeš i ima ga.
žirova tabla iz onih prvih bluberia na njemačkom ebayu otišla za 2200 eura nedavno,i to baš lijepa tabla
a to je ipak puno manje od 25000 i 10000 i 15000 eura.
znam i osobno čovjeka što je tablu ,prelijepu tablu iz bluberija nedavno platio 2000 eura.

Ne kosta sve isto. Cene jedne originalne table zavise od stanja očuvanosti, od crtača, od lepote kompozicije (što manji broj kadrova bez balončića), od prisustva glavnog junaka, od albuma u kome su objavljeni, od značaja albuma u odnosu na serijal, od značaja serijala u opusu crtača, od značaja albuma i serijala u odnosu na istoriju stripa, ali i od tipičnosti u odnosu na opus autora... Najskuplje se prodaju ilustracije (naslovnice), potom table nalik ilustracijama, pa table sa manjim brojem kadrova. Kolor se mnogo bolje prodaje od c/b...

Znaci, da cene dve table iz istog albuma mogu da imaju razmeru 1:3, cak i 1:4. Znaci, jedna "prelepa" tabla treba da zadovolji dosta kriterijuma. Parametri su slicni kao na trzistu umetnickim slikama. Cene se, nalik bilo kom trzistu, menjaju u zavisnosti od ponude i potraznje, broja kvalitetnih ponuda, broja izlozbi, sekundarne literature, naucnih radova, publiciteta...

Cornelius

Bilo je večeras otvaranje izložbe Das Pastorasa u galeriji Daniela Maghena. Originalne table iz više albuma: Castaka (novi ciklus Meta-Barona po scenariju Žodorovskog), Les Heresiarques i odredjenog broja ilustracija. Das Pastoras je izvanredan. Poseduje moć menjanja stilova i svetova, da je prosto neprepoznatljiv. Crtež mu je inventivan, lirski, ponekda čudnovat i precizno uradjen. Malo sam se izdivanio sa Maestrom koji je bio na otvaranju. Kaže da je hteo da postane biolog, ali mu je crtanje bolje išlo, pa je počeo da crta životinje. Onda je krenuo ka ilustraciji, a posle toga i ka stripu.

Potom, na moje veliko zadovoljstvo, sretnem Andreja Arinuškina, bjeloruskog crtača (Žar ptica, Casterman) koji upravo za Maghena završava jedan strip direktnim kolorom, sa tematikom vitezova. Pričo mi je o uspehu njegovih dečjih knjiga u Americi, a i u Francuskoj. Ja mu pričah o strip izdavaštvu u bratskoj Srbiji i o ediciji Beli Put i on reče da bi bi mu bilo drago da ga objave (hm, Bobane, ovo možda nešto znači).

Naredna izložba je Tiburce Oger, a potom i Patrick Prugne.

Jedan od originala Das Pastorasa sa izložbe: