• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Situacija ubosni

Started by Tex Murphy, 14-03-2007, 00:48:49

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Tex Murphy

Riješio sam da otvorim novi topik (koji će vjerovatno vrlo brzo da umre zbog moje ljenosti). Naime, ovih dana se na prostorima zapadno od Drine dešava dosta interesantnih stvari. Naime, političarima i jedne i druge strane (koji ionako nikad nisu bili pretjerano normalni) izgleda da je neka vrućina udarila u glavu, pa su počeli da rade takve stvari da se stranci hvataju za glavu u očaju i vjerovatno misle da bi im bolje bilo da su došli u neko ljudoždersko pleme u Africi nego ovde (okej, ova konstatacija je možda pretjerana, sasvim sigurno ima i stranog uticaja, ali da sad ne potežemo neke teorije zavjere, ograničićemo se na ono što je evidentno, a to je da su svi političari u Bosni ludi, bez obzira na vjeru i naciju).
Prvo, kao što je poznato, prije izbora Dodik je na sva zvona prijetio referendumom za otcjepljenje Republike Srpske, čemu naravno komentar nije potreban. Izbore je naravno dobio ubjedljivo, e sad pitanje je koliko je to posljedica vješto plasirane priče o referendumu kojom je uspio da kupi naivnije pripadnike srpskog naroda, a koliko posljedica potpunog nedostatka ikakve opozicije (SDS je odavno pokojni, radikali su raspadnuti na dvije mini-stranke za koje glasaju samo članovi uže familije i tome slično). Elem, gle čuda, nakon pobjede na izborima, priča o referendumu je naprasno prestala.
Ali, ne lezi vraže. Baš juče prolazim kroz grad Banjaluku u potrazi za nekom fotokopirnicom koja može da kopira knjigu od hiljadu strana za dva dana i vidim da se po centru dijele neki leci (letkovi? letci? flajeri?) za otcjepljenje. Ne znam tačno o čemu se radi (nekako su me zaobišli prilikom dijeljenja tih letaka), ali izgleda da opet neka organizacija skuplja potpise da se u parlamentu na dnevni red metne otcjepljenje RS od Bosne. Smatram da poseban komentar na ovo otcjepljenje nije potreban.
Zdruge strane, braća Bošnjaci ne miruju nikako, ali ova presuda u Hagu je dala materijal za nove nebuloze. Ako pogledate link koji je moj zemljak David postavio na onom drugom topiku, vidjećete kako Haris Silajdžić smatra da postoji nešto kao "srpska fašistička misao" (moj termin, ali mislim da fino opisuje njegovo mišljenje), tj. kako su Srbi vaspitani da mrze Bošnjake i tome slično. On nije jedini koji tako misli, tu su još npr. i Sulejman Tihić, pa i Mustafa ef. Cerić, reis-ul-ulema islamske zajednice ubosni i zapravo većina ljudi odatle, osim pretpostavljam Zlatka Lagumdžije (lider Socijaldemokratske partije, gospodin čoek, mada nisam obožavalac njegove stranke, ali za razliku od ostalih (pri tom mislim na političare iz oba entiteta) bar je civilizovan). Daklem, sa takvim stanjem duha u vodećih bosanskih političara, nije čudo što su oni presudu iz Haga interpretirali otprilike ovako: "RS je genocidna tvorevina i treba da se ukine". Prvi korak je naravno vezan za Srebrenicu. Naime, Bošnjaci žele da se isele iz Srebrenice jer smatraju da ona treba da se izuzme iz Republike Srpske (pošto je ista, jelte, genocidna tvorevina). Juče je tamo bio i neki sastanak gdje su odlučili da treba što prije da se sprovedu odluke Međunarodnog suda pravde (mada je nejasno koje je to "odluke" taj sud donio, osim da Srbija mora da uhapsi Mladića, što smo znali i prije). Odnosno, nama je nejasno, a njima je jasno - Srebrenica treba da se izuzme iz RS i da bude distrikt ili nešto slično. Da čovjek ne povjeruje. Doduše, baš danas čitam kako su ipak prolongirali iseljenje za mjesec dana, ne znam zbog čega.
Uz sve to, u pozadini već vijekovima teče priča o reformi policije, oko koje već vijekovima ne mogu ništa da se dogovore (mada im to pruža sjajnu priliku da povremeno odu u kakav luksuzni planinski hotel i žder... mislim donose neke odluke). Milan Jelić, predsjednik RS (njemu su Sokolovi, navijači Slavije, spjevali simpatičnu pjesmicu: "Jelić Milane, Jelić Milane, mi ti j..emo sve najmilije"), smatra da je sve ovo u vezi sa Srebrenicom samo pokušaj sticanja što bolje pozicije upravo za tu reformu policije (koja je kao jedan od glavnih uslova za ulazak u Evropsku uniju, naravno uz hapšenje Mladića).
Da ne zaboravimo i Zoskove pulene - poznato je da su Hrvati već vijekovima (tj. od 1995.) nezadovoljni svojim položajem, odnosno potajno (i ne tako potajno) priželjkuju treći entitet. Na ovom mjestu napuštam objektivnost izvještača i iznosim svoje mišljenje da je to u realnom svijetu sasvim opravdan i legitiman zahtjev, mada se ovde sve inicijative tog tipa svrstavaju u jeres. Elem, čuo sam (nažalost ne iz prve ruke) da je Dragan Čović (nekadašnji hrvatski član Predsjedništva BiH, ne znam koja mu je sad funkcija, nešto je trebalo da ga strpaju u zatvor) izjavio neki dan kako BiH treba da bude podijeljena na četiri jedinice, nebitno kako će iste da se zovu, kantoni, entiteti ili sl. Svi znamo šta bi trebalo da predstavljaju tri jedinice, ali šta je ovaj četvrti? E pa Čović je 'ladno rekao da Sarajevo treba da bude distrikt (nešto kao Brčko). Mogu mislit kako su bošnjački političari reagovali na to.
U svakom slučaju, situacija ovde (za one koji imaju živaca da prate) podsjeća na neku političku sapunicu i biće interesantno vidjeti dalji razvoj, pogotovo zato što znamo da se stvari neće smirivati nego naprotiv pogoršavati. Samo da ne izbije kakav novi rat, đavo ih odnio lude.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Truba

sve tri strane rade protiv ustava... svaka na svoj način...naši političari ne mogu drugačije funkcionisati... obrazovanje i ekonomija bi razbucali glasačka tijela... i pobjeđivale bi neke druge stranke...stoga... nastavljaju puhati u istu trubu... evo već 18u godinu

situacija je komplikovana... ali ta kriza traje od kraja osamdesetih tako da se ne uzbuđujem mnogo
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Tex Murphy

Ma ni ja se ne uzbuđujem mnogo, ali eto, interesantno je pratiti, bar onima koji imaju vremena za te gluposti.
Genetski četnik

Truba

a što se tiče puške  8)

eh da mi je vidjeti državu koja meni da pušku

:evil:

odmah u privatni rat stupam

8)
profiterstvo

8)
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Meho Krljic

Harvi, ti si jedno divno ljudsko biće, ali imaš jednu izuzetno nezgodnu osobinu, a ta je da enter pritiskaš samo jedared kad prelaziš u novi pasus. Za ljubav čika Mehu, MOLIM TE, udri ga dvaput svaki put kad praviš novi pasus i to će tvojim tekstovima doneti toliko mnogo na kvalitetu da nećeš moći da ih prepoznaš.

Jake Chambers

Hm... prvi komentar koji mi pada na pamet jeste da se muslimani još ne sele iz Srebrenice jer nena Munevera ne može da ide prije no što sašije dimije maloj Dženani. :lol:
Ovo ostalo... budale. Ne vidim poentu otcjepljenja i stvaranja mini-državica, sve manjih i manjih. Bitno je valjda d amogu da živim, radim, živim od toga, a kojoj državi ću plaćati poreze svakako je nebitno. Nijedna država svakako nije prijatelj narodu. Blah. Budale. Ali rata ne može biti, to stranci neće dozvoliti...
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

Mesugahh

A kamo li lepe srece da je cela BiH distrikt, poput Brckog.

Tex Murphy

Ma recept za prosperitet je toliko jednostavan da je to strašno. Samo treba objaviti rat Austriji i onda odmah proglasiti bezuslovnu kapitulaciju i gubljenje svih elemenata državnosti. Samo što razni nacionalisti to neće ni da čuju.

Problem je što narod u ovoj državi jednostavno ne misli svojom glavom. Nama (Srbima) još od onog nesretnog referenduma u glavama je neprijateljstvo prema Bosni i Hercegovini zato što je posmatramo kao muslimansku državu (ne ja lično, da me ne bi Džejk napao kao ja njega svojevremeno). S druge strane, Muslimanima je u glavama mržnja prema Republici Srpskoj i gotovo patološka želja da se ista ukine.

Ni jedni ni drugi apsolutno ne razmišljaju da li će nešto konkretno da dobiju time. I ako se RS otcijepi (a neće), to će da bude još manja i slabija država od BiH, kojom bi upravljao isti skup nesposobnih političara. Što se ove druge strane tiče, ni oni ništa ne dobijaju ukidanjem RS, jer je npr. broj ministara zanemarljiv u odnosu na broj istih po raznim kantonima u Federaciji, tako da se tu ništa ne dobija. Opet ostaje jedna država BiH kojom upravlja isti skup nesposobnih političara. Odnosno, nisu oni nesposobni, samo što ne rade ono što bi trebalo da rade na svom radnom mjestu.

Što se rata tiče, tačno je - ne vjerujem da će stranci dozvoliti da isti izbije, ali čitavo ovo zakuvavanje situacije je iritantno i samo zamazuje oči poštenom svijetu i skreće pažnju sa bitnih stvari. Jel' sad bolje (mislim za pasuse)?
Genetski četnik

lilit

harvi,
spejs ti radi odlicno. :wink:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

zakk

Quote from: "Harvester"Ma recept za prosperitet je toliko jednostavan da je to strašno. Samo treba objaviti rat Austriji i onda odmah proglasiti bezuslovnu kapitulaciju i gubljenje svih elemenata državnosti. Samo što razni nacionalisti to neće ni da čuju.
:!:
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.