• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Srpski Metabaroni

Started by E.T., 22-03-2007, 02:45:26

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

E.T.

Načuo sam danas na sajmu da će se za petnaestak dana pojaviti srpsko izdanje Metabarona i to ne u izdanju Sistem Comixa nego u Integralima Belog Puta.
Zna li se išta o tome?
I pre svega da li je to tačna informacija, jer ako jeste, da ne jurimo hrvatsko izdanje koje je takođe najavljeno za april.

Duh_koji_hoda

Boban

Duše, duše, definitivno si izgubio insajdersku moć, bez obzira na to da li je ova informacija tačna ili ne...
Kako je iko igde ikada pre tebe mogao i smeo da načuje nešto ovako?
A tek ako se ispostavi da jeste tačno, ugasio si definitivno.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

markos

Nije tocno, jer prava za Metabarune za Srbiju ima System Comics.

Boban

Ajde ne lupetaj ovde, markose, dovoljno toga ima na tvom forumu.

Uzgred, podsetio bih te da si kupio Metabarone da ih prodaješ ISKLJUČIVO na teritoriji Hrvatske.

SuperGoof

Moram priznati da prvi put cujem za ovo, ali posto je u sve to ukljucen mrski mi Mebijus, i nisam nesto zainteresovan. Da nije ovo planirano da ide kao br. 1 u Integralima?
We ain't getting any younger, you know!

corto

Nema tu Moebiusa, Metabaruna sta radila Jodorowsky i Gimenez.

SuperGoof

We ain't getting any younger, you know!

markos

Quote from: "Boban"Ajde ne lupetaj ovde, markose, dovoljno toga ima na tvom forumu.

Uzgred, podsetio bih te da si kupio Metabarone da ih prodaješ ISKLJUČIVO na teritoriji Hrvatske.
A cuj, onda netko laze, ili Rusalic ili ti, mada je meni apsolutno svejedno tko ih radi u Srbiji.

Uzgred, siguran sam da nisi procitao moj ugovor. Mozda da se ipak fokusiras na citanje svojih?

markos

Quote from: "SuperGoof"Vredi li?
Pa vidi sam, imas cijeli prvi album dostupan za download.
http://www.fibra.hr/index.asp?cat=6&SeriesID=4&TitleID=8

Boban

Gledaj, ja ugovore nikada ne čitam, a niti potisujem; čak jedva da me i zanimaju.
Ali jedno je sigurno: nikada nisam lagao, tako da su tvoje optužbe velika ali sasvim očekivana uvreda.

markos

Quote from: "Boban"Gledaj, ja ugovore nikada ne čitam, a niti potisujem; čak jedva da me i zanimaju.
Ali jedno je sigurno: nikada nisam lagao, tako da su tvoje optužbe velika ali sasvim očekivana uvreda.
Nikad nisi lagao? :?  :o  :idea:
Uvreda? Pa ako ti kazes da BP ima prava, i Milan mi kaze da System ima prava - onda jedan od vas dvoje laze. To nije uvreda, to je logika.

Boban

A gde sam ja rekao da BP ima prava?

Cornelius

Da ne bi bilo zabune. Prava na prvi ciklus Metabaruna za Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju ima izdavačka kuća "Cornelius". Datum izlaska još nije fiksiran.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

markos

svasta. Dobro, onda smo bar rijesili dvojbu.

kraken

Quote from: "Boban"A gde sam ja rekao da BP ima prava?

Tvoje pisanje se tesko moze nazvati demantom  :twisted:

Boban

tja... zabranjeno mi je da javno pričam o planovima, ali sam potkupljiv, pa se za kafanskim stolom lako dogovorimo.

Axle Munshine

VEST JE TACNA I POTVRDJENA!!!BP PREUZEO METABARONE OD SYSTEMA!!!
WOOOW,jedva cekam da to izadje... :lol:
...Du hast mich...ich hasse dich...sagt Rammstein...

Alex

Svi se uhvatiše za te komercijalne derivate Inkala, kao da nema drugih, mnogo boljih i vrednijih stripova.

A kad je nekada kod nas izlazilo prvobitno izdanje originalnog Inkala, čitalaca ni od korova.

Samo Myself, Me and I.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

kraken

Quote from: "Boban"tja... zabranjeno mi je da javno pričam o planovima, ali sam potkupljiv, pa se za kafanskim stolom lako dogovorimo.

Taman sam poceo da pripremam kintu da idemo negde da sljokamo kad je axle potvrdio ono cemu sam se nadao :!:

Svaka cast, vec sam mislio da cu imati prvi fibrin strip u polici kad je ovo iskrslo  :lol:

markos

Quote from: "kraken"
Svaka cast, vec sam mislio da cu imati prvi fibrin strip u polici kad je ovo iskrslo  :lol:
:)  I dobra volja se racuna:) Bit ce bolje drugi put:)

The Force

Quote from: "Cornelius"Da ne bi bilo zabune. Prava na prvi ciklus Metabaruna za Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju ima izdavačka kuća "Cornelius". Datum izlaska još nije fiksiran.

xbaby2  :)
Smrt fašizmu, sloboda narodu? Pa gde to ima...

Cornelius

Da ne bi bilo zabune. Izdavačka kuća "Cornelius" ustupila je, danas posle podne, sva prava za "Metabarune" Bobanu. Tačnije, Cornelius je za Barune dobio dvogodišnju pretplatu na teleću glavu u škembetu u Bobanovoj omiljenoj kafani (doručak, ručak, večera). Ah, da... Plus pivo. Kolko mogu da popijem uz blagoutrobije. Toliko. Da ne bi kružili tračevi.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Meho Krljic

Čovek prosto poželi da se vrati u detinjstvo kada je samo čitao stripove a nije morao da sluša izdavače kako se prepucavaju oko stvari koje ga uopšte ne zanimaju... Ahhh, čak je i heroinska zavisnost bolja zabava od ovoga...

Duh_koji_hoda

he,he, ovo zaista postaje veoma zanimljivo, sve je vise i vise dupliranih izdanja.... :twisted:  :twisted:  :twisted:

Duh_koji_hoda

Quote from: "Boban"Duše, duše, definitivno si izgubio insajdersku moć, bez obzira na to da li je ova informacija tačna ili ne...
Kako je iko igde ikada pre tebe mogao i smeo da načuje nešto ovako?
A tek ako se ispostavi da jeste tačno, ugasio si definitivno.

evo zvanicno se odricem samododeljene insajderske titule...

Cornelius

Quote from: "Duh_koji_hoda"evo zvanicno se odricem samododeljene insajderske titule...

Spasio si glavu. Kaznena ekspedicija je već napustila hangar vitlajući sekirama. Jedva ih vratismo gladne i razdražene.

Duh_koji_hoda

Quote from: "Cornelius"
Quote from: "Duh_koji_hoda"evo zvanicno se odricem samododeljene insajderske titule...

Spasio si glavu. Kaznena ekspedicija je već napustila hangar vitlajući sekirama. Jedva ih vratismo gladne i razdražene.
:!:  :!:  :!:

Boban

Quote from: "Axle Munshine"BP PREUZEO METABARONE OD SYSTEMA!!!

Ja stvarno ne znam odakle ljudima ideja da pričaju ovakve stvari.
Istina je da je u jednom trenutku pre svih drugih BP imao USMENI dogovor sa čovekom iz Humanoida za Metabarone za Srbiju i Hrvatsku, onda su Hrvati ciknuli da to ne može tako, da su to dve države i šta sve ne. OK, Markos je uzeo Metabarone za Hrvatsku i to je to. U Srbiji će se prodavati samo ilegalno i ja lično nemam ništa protiv toga.
Prošla su ta vremena kada su pojedini izdavači mogli da uzmu 200-300 opcionih prava za stripove. Danas to više nije realno i opciona prava važe kratko ili nimalo, prava se kupuju ili ne kupuju, niko ih ne može preprodavati ili ustupati bez učešća vlasnika.
Zaista nema potrebe da se smaramo oko ovakvih rasprava...

Alex

Ja sam zainteresovan za prava samo za moju opštinu.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

jaki Thor

Quote from: Boban
Quote from: "Axle Munshine"BP PREUZEO METABARONE OD SYSTEMA!!!

Hrvatsku, onda su Hrvati ciknuli da to ne može tako, da su to dve države i šta sve ne. OK, Markos je uzeo Metabarone za Hrvatsku i to je to. U Srbiji će se prodavati samo ilegalno i ja lično nemam ništa protiv toga.

Izvini ako griješim,iz tvoga posta čini mi se da si nezadovoljan šta su prava za Hrvatsku posebno?Zar nije normalno da za Hrvatsku i hrvatski jezik idu posebna prava?
Neka živi plemeniti Odin!Dok on živi,živjet će
i besmrtni Asgard!Jer njemu pripada svijet, on je naša volja,naš put i naša moć!

Boban

jeste normalno, ali u ovom trenutku, ima 50x više izdavačkih prava i licenci za proizvode (ne samo za strip) koje su Hrvati kupili i za Srbiju nego obrnuto, pa ne vidim razlog da se Hrvati ljute oko toga što im ponekad, ponešto izmakne. Srbija je već navikla da ogroman procenat najboljih stvari stiže iz Hrvatske i Slovenije; ostatak kolonijalne raspodele u Titovoj Jugoslaviji, eto, sad su Slovenci licencirali ajvar kao svoj proizvod pa i njega više ne možemo da proizvodimo i zovemo tako, već moramo da se dovijamo.

Axle Munshine

To sto kaze Boban je nazalost tacno.Meni takodje nije jasno zasto se insistira na dupliranju pojedinih serijala,a u Srbiji se legalno prodaju hrvatska strip izdanja,znaci ljudi to kupuju jer razumeju jezik i tu nema prepreka.Znam da i pravi ljubitelji stripa u Hrvatskoj ne prave pitanje sto je izdanje iz Srbije ako je kvalitetno.Po meni bi srpski i hrvatski izdavaci trebali da nude sasvim razlicite stvari,ponuda bi bila mnogo veca,i svi bi bili zadovoljni.Eto to je moje misljenje.Ko misli drugacije,nek samo pokusa da me demantuje,aha... :wink:

Boban

Biće toga sve više i više, ali nije to obavezno loše.
Umnožavanjem broja izdanja, desiće se isto kao sa knjigama; praktično niko iz Srbije više ne kupuje hrvatske prevode stranih autora i obrnuto. Na kraju, naslovi će se izdavati i reizdavati, biće verovatno deset izdanja Metabarona u narednih 20 godina i to je u redu; dolaze nove generacije i drugačija publika, te ovih tristotinjak kolekcionara opsednutih naumom da moraju imati svako izdanje su već na rubu finansijske propasti.
Dupliranje izdanja je mnogo veći problem za onoga ko izdaje 500 primeraka nego za onoga ko radi 5000.

Metabaroni Belog Puta stižu vrlo uskoro, otprilike će zbirna cena biti ista kao što je najavljeno za hrvatsko izdanje, s tim da će biti uključen i deveti album sa gomilom propratnih tekstova i kratkih stripova direktno vezanih za Metabarone.
Takođe, ne treba da se brinete da će, zbog manjeg formata stripovi biti smanjeni, zapravo hoće, po visini, u odnosu na originalno francusko izdanje samo 2 mm, ali to je jedva razabirljiva razlika.

Uporedio sam i prevod prvog albuma, tja... ima nekih rešenja koja su kod Macana bolja, ali ima pozitivnih bisera i na našoj strani; lak je to tekst i oko toga neće biti bitnih razmimoilaženja.

kraken

U koliko je knjiga planirano BP-ovo izdanje?

Boban

kraken

Quote from: "Boban"3×208 strana.

Odlicno, sve preko toga bi mi islo na zivce, ionako se nekada osecam sa integralima ko da citam kuvar tako da mi je 200 strana max maximuma :) E sad ako moze nekoliko pitanja od redovne musterije- jel ce sva tri biti odjednom stampana i zajedno izaci u prodaju kao i kada ce liga i sta se desava sa gastonom?

Axle Munshine

A meni je bas drago sto je BP preuzeo Metabarone.Licno,nemam nista protiv System comicsa,redovno kupujem i njihova izdanja,ali,trenutno,mislim da je Beli Put mnogo ozbiljniji i studiozniji strip izdavac od SC,a sto ce nadam se rezultirati kvalitetnim izdanjem,na nivou objavljenih integrala. :lol:

Boban

Idu unutra i dodatni tekstovi, razgovori, intervjui kojih nigde nije bilo, a i bar jedan domaći pogled na stvari. Ideja Belog Puta je da svako izdanje dobije dodatni tekst sa širim stripovskim i vanstripovskim kontekstom, a angažujemo najbolje domaće stvaraoce, otprilike na fazon ovoga što je odrađeno u Milerovom 300.
Za neka od narednih izdanja imaćemo i unikatne crteže koje su autori uradili baš za tu priliku...

Alex

Quote from: "Axle Munshine"To sto kaze Boban je nazalost tacno.Meni takodje nije jasno zasto se insistira na dupliranju pojedinih serijala,a u Srbiji se legalno prodaju hrvatska strip izdanja,znaci ljudi to kupuju jer razumeju jezik i tu nema prepreka.Znam da i pravi ljubitelji stripa u Hrvatskoj ne prave pitanje sto je izdanje iz Srbije ako je kvalitetno.Po meni bi srpski i hrvatski izdavaci trebali da nude sasvim razlicite stvari,ponuda bi bila mnogo veca,i svi bi bili zadovoljni.Eto to je moje misljenje.Ko misli drugacije,nek samo pokusa da me demantuje,aha... :wink:

Demantujem te odmah!

Nije problem jezik, nego cene. Hrvatska izdanja su mnogo skuplja.

Jedini pravi način distribucije njihovih izdanja je po razumnim cenama, kao što Marketprint radi sa USM/UXM (135 dinara), kao što ide Witch (90 dinara), dakle sa cenama prilagođenim srpskom standardu (od remitende u Hrvatskoj).

jaki Thor

Quote from: "Axle Munshine"To sto kaze Boban je nazalost tacno.Meni takodje nije jasno zasto se insistira na dupliranju pojedinih serijala,a u Srbiji se legalno prodaju hrvatska strip izdanja,znaci ljudi to kupuju jer razumeju jezik i tu nema prepreka.Znam da i pravi ljubitelji stripa u Hrvatskoj ne prave pitanje sto je izdanje iz Srbije ako je kvalitetno.Po meni bi srpski i hrvatski izdavaci trebali da nude sasvim razlicite stvari,ponuda bi bila mnogo veca,i svi bi bili zadovoljni.Eto to je moje misljenje.Ko misli drugacije,nek samo pokusa da me demantuje,aha... :wink:

Pravi ljubitelji stripa u Hrvatskoj???????
A koji su to krivi ljubitelji stripa u Hrvatskoj??????
Ili si ljubitelj,ili nisi!! :wink:
Neka živi plemeniti Odin!Dok on živi,živjet će
i besmrtni Asgard!Jer njemu pripada svijet, on je naša volja,naš put i naša moć!

Axle Munshine

Quote from: "Alex"

Demantujem te odmah!

Jedini pravi način distribucije njihovih izdanja je po razumnim cenama, kao što Marketprint radi sa USM/UXM (135 dinara), kao što ide Witch (90 dinara), dakle sa cenama prilagođenim srpskom standardu (od remitende u Hrvatskoj).

To,da su hrvatska izdanja skuplja,ok,ali bolje i takva izdanja nego nikakva.Kad nema hrvatskih,srpskih i ostalih exYu izdanja posezemo za jos skupljim francuskim,italijanskim,americkim i da ne nabrajam vise,drugim inostranim izdanjima.Kad nema,uslovno receno,domacih izdanja,prica o ''razumnim'' cenama pada u vodu... :wink:

Axle Munshine

Quote from: "jaki Thor"

Pravi ljubitelji stripa u Hrvatskoj???????
A koji su to krivi ljubitelji stripa u Hrvatskoj??????
Ili si ljubitelj,ili nisi!! :wink:

A sta ja znam,jbga,mozda ima i ''krivih''... :wink:
Za one prave znam da postoje,eto... :wink:

The Force

Quote from: "Axle Munshine"

Demantujem te odmah!

To,da su hrvatska izdanja skuplja,ok,ali bolje i takva izdanja nego nikakva.Kad nema hrvatskih,srpskih i ostalih exYu izdanja posezemo za jos skupljim francuskim,italijanskim,americkim i da ne nabrajam vise,drugim inostranim izdanjima.Kad nema,uslovno receno,domacih izdanja,prica o ''razumnim'' cenama pada u vodu... :wink:

Baš i nije tako. Mnoga su talijanska izdanja podosta jeftinija nego domaća, posebno extra, gigant i special izdanja. Niti originali na engleskom nisu više nedostupni, niti fizički, niti financijski. Što se francuskih tiče i tu je situacija relativna.
Smrt fašizmu, sloboda narodu? Pa gde to ima...

Axle Munshine

Quote from: "The Force"
Quote from: "Axle Munshine"

Demantujem te odmah!

Baš i nije tako. Mnoga su talijanska izdanja podosta jeftinija nego domaća, posebno extra, gigant i special izdanja. Niti originali na engleskom nisu više nedostupni, niti fizički, niti financijski. Što se francuskih tiče i tu je situacija relativna.

I da jesu ,kako kazes,mnoga italijanska izdanja jeftinija od domacih,mozes li navesti koliko bi citalaca takva izdanja imala.Nimalo ne sumnjam u kosmopolitizam citalaca stripa,i u njihovo znanje stranih jezika,ali o nekom sirem citalackom krugu nema reci.Ipak su domaca izdanja nezamenljiva u tom pogledu.
Pominjes i dostupnost stranih izdanja,to je ok,i to nisam ni osporavao.