• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Bilalova jugoslovenska tetralogija

Started by marlowe, 24-03-2007, 00:08:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

marlowe

Buduci da je izasao 4. album mislim da ovo zasluzuje posebnu temu, te prebacujem Corneliusov post ovamo.

"Danas je izašao novi Bilalov strip - 4. deo jugoslovenske tetralogije pod naslovom "Quatre?". Datum izlaženja se poklapa sa godišnjicom odluke i početka bombardovanja Srbije 1999. godine. Album ima figurativnu naraciju koja je više "stripovska" nego prošli nastavak. Priča se razrešava skoro do kraja. Kažem skoro, jer kraj ostaje otvoren, verovatno za davanje foršpila filmu. Nisam čitao strip, ali sam ga izlistao lagano. Čitanje je ovih dana. Evo sličica sa zvaničnog otvaranja u "Virgin Megastoru" na Šanzelizeu."

Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

marlowe

Definitivno vise stripski od trojke. To je kraj?

Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Axle Munshine

Sa Bilalom se nikad nezna sigurno...na pocetku to bese najavljena trilogija,pa postade tetralogija... :wink:
...Du hast mich...ich hasse dich...sagt Rammstein...

Cornelius

Četvrt album i jeste i nije kraj tetralogije. Jeste, jer neće biti strip nastavaka tetralogije. Nije, jer će čitav serijal biti iskorišćen, najverovatnije, za novi film, pa će biti, u neku ruku, produžen.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

marlowe

Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Cornelius

Ma, on je majstor da jednim udarcem ubije deset mušica. Evo, album izlazi na dan komemoracije Nato agresije na Srbiju. Na pariskom sajmu knjiga, otvorenom juče, izloženo je 26 originala iz poslednjeg albuma, a sutra, tj. danas u subotu, održava se aukcija kod Artcurial na kojoj će biti prodato 32 ilustracije i kadrova iz njegovih stripova (procene idu od 5.000 evra za male formate, do 30.000 evra za ilustracije velikog formata). Gde god da kreneš, a ti na Bilala naidješ. Što bi rekao Marlowe - lukavo, lukavo...
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Axle Munshine

Nadam se da ce novim filmom i Bilal reziser dostici slavu Bilala strip crtaca,al tesko da ce tako i biti... :wink:

Cornelius

Teško da će tako biti. Ako bude radio opet animaciju, valja će da obije neku banku. Zadnji film je koštao 23 miliona evra i nije zaradio toliko. Ako radi igrani film, biće vazda dekora i spec. efekata, pa i to košta pare. On drugačije i ne može da prenese svoj svet na film, nego kroz skupe produkcije.

Duh_koji_hoda

agrhhhhhh..... a kad ce bosansko izdanje???????????????????

Cornelius

Koliko ja znam, bosansko izdanje ide zajedno sa francuskim. Treba se raspitati odmah.

Axle Munshine

Quote from: "Cornelius"Teško da će tako biti. Ako bude radio opet animaciju, valja će da obije neku banku. Zadnji film je koštao 23 miliona evra i nije zaradio toliko. Ako radi igrani film, biće vazda dekora i spec. efekata, pa i to košta pare. On drugačije i ne može da prenese svoj svet na film, nego kroz skupe produkcije.

Bas tako Corneliuse brate!Sto se mene licno tice,uz svo divljenje za dobar pokusaj,ipak je sa IMMORTEL omanuo i nije uspeo da prenese duh Nikopolske trilogije na film.Nazalost! :(

Duh_koji_hoda

Quote from: "Axle Munshine"
Quote from: "Cornelius"Teško da će tako biti. Ako bude radio opet animaciju, valja će da obije neku banku. Zadnji film je koštao 23 miliona evra i nije zaradio toliko. Ako radi igrani film, biće vazda dekora i spec. efekata, pa i to košta pare. On drugačije i ne može da prenese svoj svet na film, nego kroz skupe produkcije.

Bas tako Corneliuse brate!Sto se mene licno tice,uz svo divljenje za dobar pokusaj,ipak je sa IMMORTEL omanuo i nije uspeo da prenese duh Nikopolske trilogije na film.Nazalost! :(

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..................... ne mogu da verujem sta si upravo izjavio (ili kad vec)....................................................

Axle Munshine

Quote from: "Duh_koji_hoda"
Quote from: "Axle Munshine"

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..................... ne mogu da verujem sta si upravo izjavio (ili kad vec)....................................................

Mene je film razocarao,eto,a ocekivao sam ga nestrpljivo sa nadom da ce Bilal uspeti da verno prenese svoj svet na filmsko platno.To,nazalost,ponavljam,nije uspeo,ili je to samo delimicno uspeo.Uporedi samo Sin city i Immortell i kazi da li sam u pravu ili ne... :wink:

Boban

Ja mislim da Bilal jeste uspeo i da je verno preneo svoju poetiku na film, ali problem je u njemu koga sve manje zanima klasičan strip, već određena vrsta postevolutivnog stripovskog izražavanja... koje, nadam se, neće imati mnogo sledbenika.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Cornelius

Tu si u pravu. Bilal je u neprekidnom istrazivanju formi i prilagodjavanju forme i sadrzaja. Izmedju ostalog, on to kaze u poslednjem intervjuu koji sam radio sa njim povodom izlaska treceg dela "jugoslovenske sage".

Poslednjom knjigom skoro si se potpuno udaljio od stripa. Sačuvao si formu, ali ti je naracija različita – unutrašnji glasovi, velike elipse, malo kadrova, poglavlja... Zašto?

"Prekid je došao spontanu, kroz promenu mog umetničkog senzibiliteta. Pravila stripa su perviše kruta i ograničavajuća, te je probijanje stripovskih okvira došlo sasvim prirodno. Inače, ja smatram da su forma i sadržina čvrsto vezani. Već se u "Snu monstruma" forma udaljila od stripa. Nisam želeo da prikazujem slike rata u Jugoslaviji, nego da ga ispričam kroz najranija sećanje protagonista. To otstupanje od klasičnog stripa koji pokazuje sve, upotrebljava dijaloge i onomatopeje, učinilo je reči protagonista snažnijim i univerzalnijim. Istovremeno, izbegao sam vizuelnu "kolateralnu štetu". Publika me prati u stvaranju, mada ima i onih koji žale za vremenom "Partije lova" ili "Falangi". Medjutim, ja sada radim zahtevnije knjige, i pokušavam da čitaoca što više umešam u moj proces razmišljanja."