• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

RAHAN

Started by Lord Grejstok, 27-03-2007, 12:29:16

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Lord Grejstok

Jedan od najinteresantnijih stripova koje sam čitao. Ideja da se radnja smesti u praistoriju je stvarno genijalna i davala je mnogo mogućnosti. Šereov crtež me je posebno oduševljavao i na neki način mi je bio sinonim za sliku o praistoriji.
Kod nas je dosta izlazio, ali naravno po dobroj staroj tradiciji obavezno u tri formata i različitim edicijama (Strip zabavnik veliki i mali, Almanah, Politikin zabavnik, čak i ZS i LMS kao dodatak).
Francuzi su ga naravno kasnije objavili u izdanju boli glava; jebem ti hteo sam da plačem kako to nema kod nas.

Samo kad bi Beli put hteo da ga objavi :?:   :!:
"Луције Варе врати ми моје легије"

SuperGoof

Pa uvek postoji edicija Klasici  :wink:
We ain't getting any younger, you know!

Death Wish

Kristof Gans (Pakt s vukovima, Silent Hill) planirao je filmsku adaptaciju Rahana sa Mark Dakaskosom u naslovnoj roli.

mozda jednog dana...  :!:
Pol Kerzi ne oprasta!

jeremiah

Quote from: "Lord Grejstok"
Ideja da se radnja smesti u praistoriju je stvarno genijalna i davala je mnogo mogućnosti. Šereov crtež me je posebno oduševljavao i na neki način mi je bio sinonim za sliku o praistoriji.

Meni je od malena sliku o praistoriji pradstavljao Tunga  :wink:
:: orange is faster color ::

Axle Munshine

A da li mozda znate da je u jednoj susednoj drzavi Rahan stekao kultni status,nesto kao Alan Ford kod nas?Cak mislim da je i dan danas ostao kao najpopularniji strani strip ikad objavljen,i trenutno postoji istoimeni mesecnik sa avanturama praistorijskog junaka!
Ajde ko ce da pogodi o kojoj se drzavi radi,aha...ajde da cujemo answer... :wink:
...Du hast mich...ich hasse dich...sagt Rammstein...

Axle Munshine

...i dok razmisljate o odgovoru,da dodam jos nesto,Death Wish me podsetio.Francuzi su snimili i animiranu seriju ,nista narocito,ali ipak zanimljivo,eto... :wink:

Tex Murphy

Quote from: "Axle Munshine"A da li mozda znate da je u jednoj susednoj drzavi Rahan stekao kultni status,nesto kao Alan Ford kod nas?Cak mislim da je i dan danas ostao kao najpopularniji strani strip ikad objavljen,i trenutno postoji istoimeni mesecnik sa avanturama praistorijskog junaka!
Ajde ko ce da pogodi o kojoj se drzavi radi,aha...ajde da cujemo answer... :wink:

Kosovo?
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

marlowe

Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Axle Munshine

Kako sam i mogao da posumnjam u to ko ce da pogodi,pa da,El Grande Marlowe,naravno... :wink:
Da,u pitanju je susedna Rumunija ,gde je eto, Rahan ,postao jos davnih sedamdesetih kultni strip,cak i vise nego sto je to Alan Ford za exYu.Rumuni su ga upoznali iz francuskog casopisa Pif Gadget,koji je u to vreme Causeskuovog rezima,bio jedina svetla tacka u inace mracnim vremenima za strip izdavastvo kod istocnih suseda.Caka je u tome da je izdavac Pifa bio blizak francuskoj komunistickoj partiji,pa je eto PG stizao i do ''kamaradske'' Rumunije.Pif je za rumune,iako i nije bio rumunski casopis,nesto kao Stripoteka za nas,cak i vise od toga.Ima tu jos dosta zanimljivih stvari,ali za sada toliko,eto... :wink:

---

posto sam bio veliki citalac rahana u djetinjstvu, jedan od sabackih grafita iz devedesetih koji me navek zasmejavao, tim vise sot je nastao u doba velike popularnosti rejva, bio je "Rahan mrzi tehno"...
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Alex

Nešto nikada nisam voleo da čitam Rahana (ni dr. Žistisa - što su prve asocijacije na stari Strip Zabavnik), sem u vrlo ranoj mladosti, na početku izlaženja, posle sam ga uglavnom preskakao.

Ni Tungu nisam imao previše prilike da pratim, mada baš volim preistorijsku tematiku, iako sam u odnosu na druge stvari malo čitao takve stripove.

U detinjstvu mi je omiljeni strip te vrste bio JOR (u Denisu), koji se nastavio kao HOR (koji je njegov sin). Te stvari - pećinski ljudi, lov na mamute, elementi SFa kasnije  - su me baš impresionirale kao klinca.

Nemam to sačuvano u Denisu, ali imam jedno izdanje - Kol (Klasična omladinska literatura - podnaslov) - broj 7 u izdanju Jež-a gde se nalaze 5 epizoda Hora, koje su bile u Denisu ranije.

Ne piše ko crta, ali je očigledno španski stil sličan Estebanu Marotu - ali čini se da nije on.

Pored ovog, epizoda Odiseje u svemiru 2001 - objavljene u Eksu, broj 80i nešto (bila je i druga znatno kasnije) - je zaista impresivna - reč je o Marvel-ovom stripu čiji je autor Džek Kirbi.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

marlowe

Quote from: "Zika Kisobranac"posto sam bio veliki citalac rahana u djetinjstvu, jedan od sabackih grafita iz devedesetih koji me navek zasmejavao, tim vise sot je nastao u doba velike popularnosti rejva, bio je "Rahan mrzi tehno"...

:|  :|  :|  :|  :|
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

marlowe

Moj licni favorit bio je Tunga. Njega sam mnogo voleo, a i dan danas se secam naslovnih strana nekih starih Stripoteka sa Tungom. Bilo ih je fantasticno dizajniranih sa kolorom koji me i danas odusevi.
Usput, imam nekih dvadesetak francuskih albuma Rahana kojih bih se resio. Ako nekog zanima moze da me cimne na PM.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Meho Krljic

Quote from: "Alex"Nešto nikada nisam voleo da čitam Rahana (ni dr. Žistisa - što su prve asocijacije na stari Strip Zabavnik), sem u vrlo ranoj mladosti, na početku izlaženja, posle sam ga uglavnom preskakao.

Ni Tungu nisam imao previše prilike da pratim, mada baš volim preistorijsku tematiku, iako sam u odnosu na druge stvari malo čitao takve stripove.

U detinjstvu mi je omiljeni strip te vrste bio JOR (u Denisu), koji se nastavio kao HOR (koji je njegov sin). Te stvari - pećinski ljudi, lov na mamute, elementi SFa kasnije  - su me baš impresionirale kao klinca.

Nemam to sačuvano u Denisu, ali imam jedno izdanje - Kol (Klasična omladinska literatura - podnaslov) - broj 7 u izdanju Jež-a gde se nalaze 5 epizoda Hora, koje su bile u Denisu ranije.

Ne piše ko crta, ali je očigledno španski stil sličan Estebanu Marotu - ali čini se da nije on.

Pored ovog, epizoda Odiseje u svemiru 2001 - objavljene u Eksu, broj 80i nešto (bila je i druga znatno kasnije) - je zaista impresivna - reč je o Marvel-ovom stripu čiji je autor Džek Kirbi.

Ah, Alex, moram da se ovde sa zadovoljstvom složim sa tobom. Ni meni Rahan, dr Žistis ili Tunga nisu bili dragi koliko Jor i Hor. Ako ti to nešto znači, imam skenirano par epizoda Jora i Hora iz Denisa. Niti su po redu niti su dobri skenovi, ali čisto da čoveka nostalgija mine...

Alex

Pamtim Meho, biće prilike, trenutno slanje netom nije opcija. :)
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Boban

Video sam nedavno francusko izdanje Rahana, mislim da ima više od 10 tvrdokoričenih knjiga velikog formata, a kada se poređaju po redu, na rikni se pojavi Rahanova glavudža.

edit: ima 22 komada... oko 3500 strana ukupno.
http://www.bdzone.com/chop/serie.php?serie=RAHA
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Axle Munshine

Quote from: "Boban"Video sam nedavno francusko izdanje Rahana, mislim da ima više od 10 tvrdokoričenih knjiga velikog formata, a kada se poređaju po redu, na rikni se pojavi Rahanova glavudža.

edit: ima 22 komada... oko 3500 strana ukupno.
http://www.bdzone.com/chop/serie.php?serie=RAHA

Eee,sta ti je stripski Raj na zemlji...vole ljudi strip pa to ti je... :wink:

Lord Grejstok

Quote from: "Axle Munshine"Kako sam i mogao da posumnjam u to ko ce da pogodi,pa da,El Grande Marlowe,naravno... :wink:
Da,u pitanju je susedna Rumunija ,gde je eto, Rahan ,postao jos davnih sedamdesetih kultni strip,cak i vise nego sto je to Alan Ford za exYu.Rumuni su ga upoznali iz francuskog casopisa Pif Gadget,koji je u to vreme Causeskuovog rezima,bio jedina svetla tacka u inace mracnim vremenima za strip izdavastvo kod istocnih suseda.Caka je u tome da je izdavac Pifa bio blizak francuskoj komunistickoj partiji,pa je eto PG stizao i do ''kamaradske'' Rumunije.Pif je za rumune,iako i nije bio rumunski casopis,nesto kao Stripoteka za nas,cak i vise od toga.Ima tu jos dosta zanimljivih stvari,ali za sada toliko,eto... :wink:

Isti Pif je izlazio i u Bugarskoj, gde sam često išao 80-tih. Jedan lik je imao sva izdanja koja su tamo izašla, neke brojeve čak i duple. Ali sumnjičavi bugarin nikako nije hteo da se menja ili da mi proda neke duplikate, pa sam ga na kraju na jedvite jade ubedio da mi iz Pifa izvuče samo jednog Rahana, koga i danas čuvam.
"Луције Варе врати ми моје легије"

Axle Munshine

Quote from: "Lord Grejstok"
Quote from: "Axle Munshine"Kako sam i mogao da posumnjam u to ko ce da pogodi,pa da,El Grande Marlowe,naravno... :wink:

Isti Pif je izlazio i u Bugarskoj, gde sam često išao 80-tih. Jedan lik je imao sva izdanja koja su tamo izašla, neke brojeve čak i duple. Ali sumnjičavi bugarin nikako nije hteo da se menja ili da mi proda neke duplikate, pa sam ga na kraju na jedvite jade ubedio da mi iz Pifa izvuče samo jednog Rahana, koga i danas čuvam.

Zanimljiv podatak Lorde,to nisam znao,znaci Pif je stizao i u Bugarsku...Very interesting... :lol: