• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

UPRAVO ČITAM (A NIJE SF, F, H)...

Started by Cornelius, 15-04-2007, 00:17:50

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Savajat Erp

Планираш да купиш сва ЛОМова издања?! Сумњам да је урадио то на крај крајева, нисам га видео одавно...
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Mica Milovanovic

Ludvig - Albahari. Ne znam zašto.
Mica

angel011

Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu), Biljana Srbljanović.

Muke nekakvog običnog (možda je bila ideja da to bude "običan svet", šta god to bilo, meni su delovali kao gomila antipatičnih patetičnih kretena) sveta tokom sedam dana žalosti za preminulim patrijarhom, oslikavanje naše svakodnevice (krepavaš u bolnici a nikako da dođeš na red, psihijatar stalno pušta očitog luđaka pa ovaj pravi nove probleme i na kraju se samoubije, svi jadni i bedni i nesrećni i nema niko ko bi bar znao šta 'oće...), ne znam da l' je zamišljeno da bude duhovito al' to svakako nije, možda je zamišljeno kao društvena kritika al' da bi to funkcionisalo poželjno je da svi ne pokrepaju od dosade pre nego što pročitaju dramu od 66 strana.

Retko dosadna stvar.
We're all mad here.

Perin

Quote from: HAL on 15-06-2011, 13:07:19
Quote from: Savajat Erp on 13-02-2011, 00:47:53
Све што је издао Лом од Фантеа (мислим да им фали једно две књиге, па да му обухвате цео опус) или све што је издао ЛОМ уопште? Иначе, знам лика који је претио да ће извршити ово друго...
I jel uradio to, da li je dobio popust? Ja planiram nešto slično da uradim.

LOM je sjajan izdavač, uzeo sam sve od Selindžera i Fantea, sad polako prikupljam Bukovskog, uzeo sma Selina "Putovanje nakraj noći 1 i 2" uzeo sam Orvela "Niko i ništa u Parizu i Londonu", uzeo sam "Priče kiše i meseca" Uede Akinarija, "Dablince" od Džojsa. Realno, uzeo sam sve što valja....samo još da dopunim Bukovskog :)

angel011

Glad, Knut Hamsun.

Talentovan, ali još uvek nepriznat pisac gladuje, često ostaje bez krova nad glavom, tumara unaokolo, od očajanja pravi gluposti... Err, gde li sam to već videla? :lol:

Odličan pisac, samo sam, izgleda, previše toga već videla.
We're all mad here.

angel011

Per Petešun, Idemo da krademo konje.

Fala gingeru na preporuci, dobra knjiga. Ovi Skandinavci uspevaju da o jako teškim temama pišu bez trunke patetike.
We're all mad here.

Perin

Čitaj Erlend Lua. On je Skandinavac i to savremeni. Odličan u svakom pogledu.

angel011

Trenutno čitam njegov Mulej.  :lol:
We're all mad here.

Gaff

Dennis L. Prince - Get Rich with Twitter: Harness the Power of the Twitterverse and Reach More Customers than Ever Before

Obavezno štivo za mikroblogere!
Sum, ergo cogito, ergo dubito.

Perin

Quote from: angel011 on 23-06-2011, 10:39:46

Meni Mulej nije legao, nekako mi Lu ne zna dobro postaviti ženskog lika. Mada, šta ja znam: možda se ja ne mogu indentifikovati sa ženskim likom :D

Od njega, pod obavezno: Naivan.Super i Dopler.

Gaff

Quote from: Gaff on 24-06-2011, 17:42:13
Dennis L. Prince - Get Rich with Twitter: Harness the Power of the Twitterverse and Reach More Customers than Ever Before

Obavezno štivo za mikroblogere!

A pošto sam pročitao prvih 140 karaktera u knjizi, sada se bacam na: Florentin Smarandache - Outer-Art, Vol. I experimentation in paintings, drawings, drafts, computer design, collages, photos

pa, pošto već vidim da će to ići brzo, na: Florentin Smarandache - Outer-Art, Vol. II the Worst Possible art in the World! (painting, drawings, collages, photos)

i kako bih zaokružio trilogiju, nakon toga i na: Florentin Smarandache - Outer-Art, Vol. III Prints, Outer-Sculptures, and Digital Works

Perin

xrofl xrofl xrofl xrofl xrofl xrofl

To se zove brzo čitanje! Brži si od nightfliera! :D

Gaff

Pa ova trilogija je većinom sačinjena od fotografija umetničkih dela te "užasne" umetnosti, pa i nije nešto za što su potrebni dani. Kontaš brzo zašto je koje umetničko delo "worst possible".

angel011

Quote from: Perin on 24-06-2011, 17:45:57
Quote from: angel011 on 23-06-2011, 10:39:46

Meni Mulej nije legao, nekako mi Lu ne zna dobro postaviti ženskog lika. Mada, šta ja znam: možda se ja ne mogu indentifikovati sa ženskim likom :D

Od njega, pod obavezno: Naivan.Super i Dopler.

Meni je Mulej bio ok. Dalje ću čitati Lua kako na šta naiđem u biblioteci, upamtiću preporuke.  :lol:

Trenutno na repertoaru: Filozofija dosade, Laš Svensen. Vrlo čitljivo.
We're all mad here.

Savajat Erp

Глуви барут - Б. Ћопић, добар роман, ако направим идеолошки отклон :), филм не личи много на књигу, осим у главним цртама.

Gaff

Stanley Fish - How to Write a Sentence: And How to Read One

Pozajmio mi prijatelj, kaže da nije loše. Videćemo. Ako ne bude "nije loše", više mi ništa ne moraš pozajmljivati!

sandjama

@alexdelarge

procitao "stare majstore". dobar je, necu da gresim dusu, al' da ga jebem... nekako sam drugacije ja to zamisljao (na slican nacin sam se svojevremeno "razocarao" i u selina). u stvari, mozda sam samo izabrao pogresan saundtrek; dok sam citao, sve vreme sam slusao glass-ov "songs from the triology" i nisam mogao da se oslobodim utiska da citam roberta muzila koga je greenaway-evska ostrascenost zavela na pogresan put, pun gorcine i ekstrovertnog ludila.

"portret nepoznatog" natali sarot, odlican. mada, na momente uzasno naporan (kao uostalom i svaki drugi "francuski novi roman").

trenutno odmaram mozak uz reprizu uelbekove "platforme".

ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!

sandjama

@alexdelarge

e da, nisam znao da je deo sa "visokoobdarenim prelistavanjem" iz bernharda...

ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!

Truman

Snovi, Ivan Nastović. Kapitalno delo koje teško da može da se pročita odjednom...
Ja da valjam ne bih bio ovde.

angel011

Izranjanje, Margaret Atvud.

Ženska sa svojim ljubavnikom i još dvoje prijatelja (bračni par) dolazi u kanadsku zabit nakon vesti da joj je nestao otac. Iz te zabiti je odavno zbrisala (u njoj je, recimo, razvod nešto nezamislivo, i u tom kraju niko sem njenog oca ni ne zna da se ona razvela i da ne samo što više nije sa nekadašnjim mužem, nego ni sa detetom), i kao da nešto ni ne crkava da se vidi sa ocem, samo je došla jer je nestanak ipak nešto drastično.

Za sada nije loše (na početku sam), samo mi kod Atvudove postaju već malko dosadne kolibe po kanadskim zabitima. A i kanadske zabiti.
We're all mad here.

Gaff

Rešio sam da se "podsetim" Gajtona. "Knjiga" je jednostavno genijalna!

Mica Milovanovic

QuoteZa sada nije loše (na početku sam), samo mi kod Atvudove postaju već malko dosadne kolibe po kanadskim zabitima. A i kanadske zabiti.
Pada li sneg?
Mica

дејан

Океан море - Алесандро Барико

:|
...barcode never lies
FLA

Perin

Quote from: дејан on 01-07-2011, 15:15:28
Океан море - Алесандро Барико

:|

Đes' to naš'o? Ja kont'o da je to rasprodano.

дејан

добих је на поклон пре пар недеља. могу да се распитам да ли их још има.
...barcode never lies
FLA

дејан

доштампали су их, сад је има!
...barcode never lies
FLA

Perin

Hobit

Quote from: Gaff on 30-06-2011, 21:38:20
Rešio sam da se "podsetim" Gajtona. "Knjiga" je jednostavno genijalna!

Jebote....   :x
Sve će na kraju biti dobro, a ako nije dobro, znači da još nije kraj!

ginger toxiqo 2 gafotas

..pre neki dan sam završio sa čitanjem izvanrednog romana AKO NIKO NE GOVORI O SKRIVENIM STVARIMA Džona Makgregora (izdanje Bevčeve BOOKE) - mogu da shvatim da će ovo štivo neke odbiti pomalo agresivnom pripovedno-stilskom tehnikom (tehnikas ekvivalentna filmskoj kameri koja prelazi sa lica na lice, potcrtana istorijskim prezentom), ali ovo je roman koji me je zbilja oduuševio prvenstveno spotless izvedenom atmosfereom (i to čitavim tokom romana), implicitno potresnom pričom o praznini, usamljenosti i suštinskoj zaludnosti ljudskih ehzistencijom i načinom na koji autor koristi mustru nepokolebljive vere u višeznačnost rituala svakodnevice, mustru koju je očigledno preuzeo od maestra Williama Trevora...

"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Agota

kupila pre 5 min ovu knjigu i htela  jos i kratki i cudesni zivot  oskara vaa-posto mi se najvise svidje utorak, al nema  je u knjizari ispred moje zgrade. xnerd
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

ginger toxiqo 2 gafotas

...hvala na pohvali, glodurka će biti srećna da tekt več u prvom danu pokazuje da ima smisla; preporučujem ti da OSKARA VAA (zbilja izuzetna knjiga) pazariš u VULKANU (tamo su vazda neke akcije za Mono &Manjana naslove, pa tu i tamo OSKAR VA upadne u njih)...

angel011

Quote from: Mica Milovanovic on 01-07-2011, 13:01:16
QuoteZa sada nije loše (na početku sam), samo mi kod Atvudove postaju već malko dosadne kolibe po kanadskim zabitima. A i kanadske zabiti.
Pada li sneg?

Ne. Bar za sad, a na pola sam.
We're all mad here.

Agota

vazi,kad budem isla da gledam super 8 svraticu u VULKAN na uscu
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

ginger toxiqo 2 gafotas

...do so, što se tiče izdanja Booke, prati njihovu web-prezentaciju  (www.booka.in), imaš dosta povoljnosti u smislu pretplate i paketa (danas im je, recimo,  izašao treći Begbede), a kad već pominješ Kolosej, obavezno daj šansu DEVERUŠAMA - odlično-odličan film!!!

Agota

Treci za booku  knjigu ''LJUBAV TRAJE TRI GODINE'' je napisao jos davne 1997  a plato je izdao   kolko znam samo jednu 2004 ''99 francs''.
Pogledacu deveruse-lude zene  :lol:

Gaff

Michael Gray - The Bob Dylan Encyclopedia

Divim se autoru, majke mi! Sakupiti ovoliko sitnih detalja o Dilanu i o svemu/svakom što je/ko je ikada bilo/bio u dodiru s njim je, jednostavno, fascinantno!

angel011

Elem, završila Izranjanje Atvudove, i nisam impresionirana. Ima nešto misticizma na kakav inače nisam nailazila u njenim delima, i to je u nekoj meri zanimljivo; ali postoji i gomila motiva (otac koji za ove ili one istražuje nešto pa sa komplet porodicom živi u kanadskoj zabiti, stariji brat koji je jako talentovan i jako dalek, problem iz prošlosti, pronalaženje sebe) koje sam videla mnogo bolje obrađene u Mačjem oku, a motiv ludila je Atvudova genijalno obradila u Alias Grejs, tako da mi Izranjanje stvarno nije ništa posebno, osim da se vidi u kojoj meri je autorka napredovala od 72-ge kada je to napisala.
We're all mad here.

angel011

Pola žutog sunca, Čimamanda Ngozi Adiči.

Ranije sam čitala njen roman prvenac, Purpurni hibiskus; ova afrička devojka ga je napisala kada je imala valjda devetnaest godina, i, uprkos nekim zanatskim greškama, bio je prilično dobar. Pola žutog sunca joj je drugi roman, i vidi se drastični napredak u spisateljskim sposobnostima; priča je znatn o ambicioznija od jednostavne (premda i teške) porodične iz Purpurnog hibiskusa, i obuhvata prilično gadan period iz istorije Nigerije, a kroz prepletene sudbine nekoliko ljudi (najviše njih troje, sluge Ugua koji je u početku trinaestogodišnji dečak tek pristigao sa sela, mlade lepotice Olane iz imućne nigerijske porodice, i Ričarda, jedinog belca od to troje, pisca u (za sad prilično neuspešnom) pokušaju koji se zaljubljuje u Olaninu sestru). Na trećini sam, i za sad nemam zamerki - then again, u Hibiskusu mi je glavna zamerka bila na kraj, kada je razrešeno onako kako je to autorki odgovaralo, razrešenje nije nužno proizlazilo iz radnje.
We're all mad here.

ginger toxiqo 2 gafotas

...juče sam (po službenoj dužnoti) pročitao roman Mirjane Dugandžije NEKOLIKO DANA KOLOVOZA, ispraćen gotovo unisonim pohvalama (pa i kolega spisatelja (i bivših novinara) poput Miljenka Jergovića, Zorana Ferića...) u matičnoj Hrvatskoj; reč je o dosta uspeloj i apdejtovanom prozom iz domena "ženske literature", žurnalistička predistorija autorke nije previše upadljivo, Mirjana Dugandžija dosta odvažno stvara romaN koji u sebi zapravo spaja podosta toga raznorodnog:  priču o krahu jedne višestruko problematične ljubavne veze, priču o nevesloj svakodnevici novinara u Hrvatskoj, priču o potrazi za identitom, te jednu zauzdaniju porodičnu hroniku... na mahove Dugandžija odluta put apstraktnog diskursa koji je teško kontrolisati, ali roman dobija na fokusu, a priča na smislu i višeznačnosti kako odmiče prema kraju... Dugandžija u krajnjem ishodu ne dobaci do ponajboljih radova Dubravke Ugrešić (kao očitog uzora), ali ponudi zanimljivo, intrigantno i zanatski pismeno štivo koje sa lakoćom pobedi predrasude čitaocima prema sličnim naslovima, a na koje asocijaciju budi i pomalo ziheraški odbrano idejno rešenje za srpsko izdanje (Rende, 2011) ovog sasvim zadovoljavajućeg romana...

Savajat Erp

ХИЉАДУ ЧУДЕСНИХ СУНАЦА - Халед Хосеини, добар роман, мада ми је бољи ЛНЗ...мали пад при крају кад главни лкови побегну у Пакистан, све је написано у презенту, па ми је звучало...бах, не знам ни сам. Кад мало боље размислим, овај роман је као Ловац на змајеве препакован у сторију о женама Авганистана.

ЂАВО ЈЕ БИО ВРУЋ - Чарлс Буковски, збирка од неких изабраних 30ак прича из периода од 1965 до 1990...стандардно добар, са неким причама које се издвајају, зависи ко шта воли :) ортак ми рече да је то као неко ретко издање...иначе је из 1991, превод Флавио Ригонат.

Обе књиге су ми приуштиле два wtf-момента...

WTF моменат бр.1 - једна мени блиска особа ме је замолила да јој затворим прозоре у стану због кише, док је она на путу...наравно, поглед ми привуче полица са књигама...ту и покупим Хосеинија, а између њега и још неких срања ни мање ни више него Мајн Кампф, са обележеним странама. WTF?!

WTF моменат бр.2 - били код мене неки ликови да покупе неке матрице and shits, и падну им за око стрипови, повадим им гомилу да виде шта ће, каже један - е, ја ћу ово!...кад оно Буковски...збирка коју никад нисам читао, ни видео, нити знам откуд ми. WTF?! Рекох - хоћеш ђавола! дај то овамо, балаваднеру! :)

Perin

Kakva slučajnost. Ja baš dovršio "Beleške matorog pokvarenjaka" sinoć :lol:

Truman

Čitao sam Post office i Bludnog sina, al ne znam da da l dalje da ga čitam...je l tačno da se ponavlja?
Ja da valjam ne bih bio ovde.

Savajat Erp

Не бих рекао...Блудни син ми је један од омиљених романа, иначе. Све зависи шта сматраш понављањем.

Gaff

Man After Man: An Anthropology of the Future - Dougal Dixon

Koja glupost!

A ja i dalje listam!  :lol: :lol:

angel011

Dovršila Pola žutog sunca. Definitivno zreliji roman od Hibiskusa, i ili je autorka fenomenalno ispeglala zanat između prve i druge knjige, ili je žešće radila urednička ruka. Mislim, ovo nije nikakvo genijalno delo, ali jeste jaka priča o ratu Nigerija-Bijafra, sa dobro odabranim i uverljivim likovima, i bez suvišne patetike (a ratne teme su dušu dale za totalno gubljenje u patetici).

Trumane, što se Bukovskog tiče, stvarno zavisi od toga šta smatraš ponavljanjem, pošto ima zajedničkih motiva koji se vrte kroz mnoge knjige Bukovskog. Probaj sa Šekspir nikada ovo nije radio, ako želiš nešto malko drugačije. Ili njegovu poeziju (Bukovski je apsolutno jedini čiju poeziju uvek mogu da čitam). A možeš i Odlomci iz vinom isflekane beležnice. i to je različito od Post office i Bludnog sina.
We're all mad here.

Perin

Meni nije jedini čiju poeziju mogu da čitam. JEDINI kod mene su:

Bukovski
Karver
Džim Morison

Da, da, Morison i njegova zbirka pesama Divljina je genijalna stvar.

angel011

Morisonovu zbirku sam čitala u srednjoj školi, drugarica se strašno ložila na njega. Nije me impresioniralo.
We're all mad here.

Perin

E-e-e, ali kad čitaš Morrisona moraš doći u ,khm, određeno stanje svesti pre toga...  xdrinka 

angel011

Izbegavam stanja svesti koja me čine nesposobnom za pisanje koje iole valja (i koje može da se čita i bez pomoćnih supstanci).  :lol:
We're all mad here.

Perin

Meni uvek pomažu, ali imam problema sa peglanjem priča u tom stanju...  xrofl

Elem! Već neko vreme se patim sa "Nepomični životi" od Ikezave. Okej je to, kul, ali nekako mi ne leži....Dobio je nagradu Akutagava, ali opet, ne znam šta da kažem- u ovom trenutku, jedva isčitavam njegove storije.