• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

UPRAVO ČITAM (A NIJE SF, F, H)...

Started by Cornelius, 15-04-2007, 00:17:50

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Father Jape

Mda... ali pogledaj britanski i američki engleski. Dvesta pedeset godina kasnije, i ceo okean između, na planu vokabulara je otprilike kao sa srpskim i hrvatskim. Ne treba očekivati za naših života neko ne znam ni ja kakvo udaljavanje. A ni zaboraviti, kao što vidimo kod Britanaca i Amerikanaca, da redovno i nakon raskida dolazi do pozajmljivanja reči s obe strane.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Mica Milovanovic

Slažem se, ali je tu mnogo veća komunikacija nego među Srbijom i Hrvatskom.
Ja sam sada u Zagrebu bio sa vozačem koji ima 25 godina.
Masu reči koje ja bez problema razumem i čak smatram normalnim u srpskom on ne razume ili ne razume
u kontekstu koji se koristi u hrvatskom.
S druge stgrane, ja sam, bre, više odrastao na Siriusu, Startu i Alanu Fordu, nego na srpskim časopisima...
Mica

Father Jape

Quote from: Mica Milovanovic on 13-12-2011, 16:47:52
Slažem se, ali je tu mnogo veća komunikacija nego među Srbijom i Hrvatskom.

Misliš?

Usput, dok su pismeni ljudi s obe strane Atlantika bar čitali šta ovi s druge strane pišu, u ona vremena su slabo imali prilike da slušaju jedni druge. Pa se desilo, anegdota kaže, da kad su u Britaniju uvezeni prvi holivudski filmovi sa zvukom, publika je imala problema da razume baš sve što glumci govore.

U svakom slučaju, srpska omladina ima praktično neograničen pristup HRTu.  :lol:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Mica Milovanovic

Ima, ali ga ne gleda. Bar moja deca to skoro uopšte ne gledaju... Gledam ja, povremeno...
Mica

Josephine

Gledam i ja. I obožavam da čitam stara, hrvatska izdanja knjiga...

zakk

Klinci gledaju dosta hrvatskih nahova crtanih filmova jer su naše za neke nepostojeće a za neke kriminalne.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Mica Milovanovic

Ja čitam i nova izdanja, jer imaju dosta toga prevedenog čega kod nas nema...
Mica

Vampirella

Mićo, mislim da si u krivu, jezici će nam se uskoro potpuno poenglezirati...  :(
Satan my master.

Savajat Erp

А ако ћемо право, Рвати су доста ажурнији у превођењу филмова које свлачимо са нета....бар се мени тако чини.
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Truman

Bibliju, Stari Zavet. Zli jezici bi rekli da to nije za ovu temu jer piše da se ne odnosi na SF. :evil:
Ja da valjam ne bih bio ovde.

angel011

SF nije, nema nikakve nauke.  :lol:

Rehnic, Elfride Jelinek.
We're all mad here.

Truman

Ali ima prikriveno vanzemaljaca. :mrgreen:

angel011

Quote from: Truman on 13-12-2011, 20:18:08
Ali ima prikriveno vanzemaljaca. :mrgreen:

A i ima ih koji je vide kao F ili H...  :mrgreen:
We're all mad here.

Truman

za Isusa je svakako horor kao i za neprijatelje Izabranog naroda u Starom zavetu. xtwak

angel011

A ima i nekakav đavo, i demoni, i veštice (kojima ne treba dati da žive)... Horor!  :mrgreen:
We're all mad here.

Agota

This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

angel011

"Sledećeg dana niko nije umro."
We're all mad here.

Mica Milovanovic

Jesi li sigurna da si na dobrom topicu?  :)

Što se mene tiče: "The Marriage Plot" - Jeffrey Eugenides.

Mica

Perin

Plut

Je l' čemu taj Žarko? Ne bih ni primetila da koleginica s posla juče nije ciknula radosno unoseći njegovu knjigu, kaže "sin jedva našao". Na trafikama i kod kolportera dok sam, opet juče, tražila Sitne kolače by Kuhinjica (inače, ne mož' se naći, sve rasprodato), saznah da se dotična knjiga na ovakvim mestima prodaje i da je, kao i Sitni kolači, rasprodata. Doduše, verovatno je ne bih ni čitala. Inače, dobih je večeras u e-izdanju, pa ako neko želi...

Pošto se već dva dana vrti oko mene, hm, možda to nešto znači?

Vampirella

Pročitala Praško groblje, sad se bacam na Djecu poznatih nacista (N. i S. Lebert).
Satan my master.

Melkor

Znaci, definitivno nije SF, F, H?
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Vampirella

Satan my master.

Melkor

"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Ghoul

https://ljudska_splacina.com/

Vampirella

Ne, Melkore, definitivno nije ni SF ni F ni H. Iako sam očekivala da će biti...  :(
Satan my master.

sleep

Završio Antal Serb-Putnik i mesečina, a počeo Bohumil Hrabal-Služio sam engleskog kralja.
"Ona htela fensi face, a ja Srbin sa dna kace"

angel011

We're all mad here.

Perin

Sudbina Natali X, Vilijem Bojd.

Truman

Hodočašće Arsenija Njegovana od Pekića. Weird. :|

ginger toxiqo 2 gafotas

...Boyd je izvanredan opisac anglosaksonske sredine puta. Ako nisi, daj šansu i romanu NESPOKOJ (u Srbiji objavio Evro Giunti) koji će uskoro biti pretočen u četvrodelnu seriju za BBC (kao RESTLESS, naravno)...
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Alexdelarge

moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Perin

Quote from: ginger toxiqo 2 gafotas on 29-12-2011, 13:28:23
...Boyd je izvanredan opisac anglosaksonske sredine puta. Ako nisi, daj šansu i romanu NESPOKOJ (u Srbiji objavio Evro Giunti) koji će uskoro biti pretočen u četvrodelnu seriju za BBC (kao RESTLESS, naravno)...

Ok, vidi se da je sjajan pisac. Pročitao sam prvu storiju i već me oduvao.

Ghoul

odličan taj text o bernhardu.

sleep

Jel ovaj Bernhard nekakav AUTOŠOVINISTA?

Ghoul

sleep

Srđan V. Tešin-Kuvarove kletve i druge gadosti

Perin

Barbarin

Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Agota

ja sam  danas nacela ''zaljubljeni djavo''  zak kazota  te se unapred radujem alvarovom stradanju od strane drage mi bjondete
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

sleep

Šandor Marai-Sveće gore do kraja
Stanislav Vitkjevič-Narkotici

sleep

Filip David-Hodočasnici neba i zemlje

Mark

Carls Bukovski - 14 intervjua

Odlicna zbirka intervjua koja pokazuje koliko je Buk uprkos teskom zivotu (najblaze receno) - bio nacitan i razborit covek. Iako je tu u prilicnoj suprotnosti sa svojim knjizevnim likovima, Buk nije nista manje intrigantan i zanimljiv ...
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

Perin

Osamu Dazai - SUNCE NA ZALASKU.

Franz Xaver von Baader

dovršavam Zweiga, Jučerašnji svijet. sjajno, oduševljen sam.
Od danas ću biti Kao Sunce Jasan.

Agota

Isak Baševis Singer-Gimpel luda   :-D

slucajno sam kod jedne bake  izbunarila ovu knizicu  i videh da je i tu  pripovetka ''Vatra'',ne znam zasto  to mi  bese i najbolja stvar koju sam procitala u citanci,  e sad,  ne znam za koji razred  xnerd

Truman

Uspenski - U potrazi za čudesnim.
Uspenski je inače bio učenik Gurđijeva i tu opisuje njegovo učenje u kome se zasada prilično pronalazim.

Ghoul

Quote from: Truman on 31-01-2012, 15:34:00
učenje u kome se zasada prilično pronalazim.

ti se bre svakog dana pronalaziš u nečem novom!
preneki dan si se pronašao u đejku, sad u uspenskom... xrotaeye

ali dobro je dok se uopšte - pronalaziš!

Franz Xaver von Baader

počeo S Krležom, poslije '71.
Krleža, hrvatsko proljeće... moglo bi biti sjajno. vidjet ćemo.
Od danas ću biti Kao Sunce Jasan.

Truman

Quote from: Ghoul on 31-01-2012, 18:50:36
Quote from: Truman on 31-01-2012, 15:34:00
učenje u kome se zasada prilično pronalazim.

ti se bre svakog dana pronalaziš u nečem novom!
preneki dan si se pronašao u đejku, sad u uspenskom... xrotaeye

ali dobro je dok se uopšte - pronalaziš!

Pa te dve stvari se uopšte ne isključuju. Inače, i pre nego što sam došao u dodir sa učenjem G. smatrao sam da su ljudi mašine...a ti se samo sprdaj. xuzi