• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

KRIPTONIT u Srbiji?

Started by milan, 24-04-2007, 15:31:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

milan

Sad sam video vec postavljenu temu...
:x
Kako da obrisem ovo?

Cornelius

Jak ovaj kriptonit pa sto umnozava, sto topi postove.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Jake Chambers

Quote from: "milan"Sad sam video vec postavljenu temu...
:x
Kako da obrisem ovo?

Kaži zakku da obriše.  :lol:
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

Lord Grejstok

Било је и на вестима :)

Сад је тај криптонит негде у Британији где га проучавају; немој само да га нам мазну.
"Луције Варе врати ми моје легије"

ginger toxiqo 2 gafotas

...IMAJUCI GEOGRAFSKU ODREDNICU U VIDU, mozda sam basj ja Supermen a da toga (josh uvek!) nisam ni svestan???
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

angel011

Skoči sa visoke zgrade i probaj da poletiš.  :evil:
We're all mad here.

ginger toxiqo 2 gafotas

Jake Chambers

Hahahaha, današnje novine su pune svakojakih natpisa tipa SUPERMEN JE SRIBIN!!!  :lol:  :lol:  :lol:
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

ginger toxiqo 2 gafotas

...i još...Jadarit, ipak, ostaje u Srbiji
S. K. - T. S., 25. april 2007

U Srbiji je nedavno "Rio Sava", kćerka kompanije "Rio Tinto", otkrila potpuno novi mineral, uslovno nazvan jadarit po oblasti Jadar. U pitanju je, kako smo u sredu u Ministarstvu rudarstva i energetike saznali, najverovatnije mineral iz natrijumsko-litijumske grupe boro silikata sa OH grupom, u kojoj se nalazi visoka koncentracija litijuma.
Ministar dr Radomir Naumov kazao nam je da je novi mineral otrkiven na dubini od oko 300 metara, i ukazuje na to da bi njegova eksploatacija mogla da bude podzemna, čime se ne bi ugrožavala ekologija. On se nada i da će država, kada za to dođe vreme, sve učiniti da se ovaj mineral i drugi borni minerali, ne izvoze iz Srbije kao sirovine.
- Insistiraćemo na tome da se u našoj zemlji prerađuju i takvi minerali i rude, čime bi se, uz zapošljavanje našeg stanovništva, postigli i drugi mnogobrojni korisni efekti -kaže Naumov, ponavljajući da je i "Rio Tinto", kao i druge ugledne kompanije, dobio mogućnost da u Srbiji, zasada, samo istražuje rudno i mineralno blago, ali ne i koncesije da ga eksploatiše.
"Riju Tintu", odnosno njegovoj firmi "Rio Sava", ovo ministarstvo je 8. juna 2004. odobrilo samo geološke radove istraživanja bornih mionerala na teritoriji opštine Loznica, na istražnom polju broj 1561. U Ministarstvu pretpostavljaju da je visoka koncentracija litijuma ono što je izazvalo veliku pažnju, jer se radi o zaista retkom i skupom elementu koji ima važnu ulogu u najnovijim, svemirskim tehnologijama. U ovom ministarstvu veruju da minerala, koji je tkriven kod Loznice, ima bar na još stotinu mesta, naročito oko Baljevca na Ibru, i u mnoštvu minerala bora u borskom basenu.

NAVODI IH SATELIT

UZ jadarsku oblast oko Loznice, i jarandolski basen kod Baljevca na Ibru, potraga za bornim mineralima, među kojima je i jadarit, intenzivna je i u borskom rudarskom basenu. Zanimanje stranih kompanija za istražne radove raste naročito u oblasti Bora i Majdanpeka, kažu domaći rudarski stručnjaci, od kojih neki veruju i da pojedine kompanije dolaze u Srbiju s preciznim satelitskim informacijama o sadržaju retkih minerala u dubini.

ginger toxiqo 2 gafotas

...a današnji BLIC dodaje...

Žitelje Jadra opsedaju novinarske ekipe
Supermen je dobrodošao
Autor: P.Stojanović | 26.04.2007 - 10:11

Nenad Grubin, direktor firmi ,,Rio Sava Exploration" d.o.o. i ,,Rio Tinto Ibarski borni minerali" d.o.o., potvrdio je juče za ,,Blic" da je u Jadarskom basenu, nedaleko od Loznice, pronađen mineral jadarit, čija je sličnost hemijskih formula sa kriptonitom fascinantna.

Geološka ispitivanja
- ,,Rio Tinto Exploration" kroz svoje dve srpske ćerke kompanije ,,Rio Sava Exploration" d.o.o. i ,,Rio Tinto Ibarski borni minerali" d.o.o., obe sa sedištem u Beogradu, radove na istraživanju bornih i drugih industrijskih minerala vrši na nekoliko lokacija u Srbiji. Trenutno najviše radimo na dve lokacije - Jadarski basen kod Loznice i Jarandolski basen kod Raške. ,,Rio Sava Exploration" d.o.o. je geološka istraživanja bornih minerala u Jadarskom basenu započela u novembru 2005. godine, na osnovu odobrenja za istraživanje dobijenog od Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije - objašnjava Grubin.
- Jadarit nije kriptonit, jer mineral kriptonit ne postoji u stvarnosti. Međutim, sličnost hemijskih formula jadarita sa fiktivnim, ali ipak starijim kriptonitom je fascinantna. Jadarit, ipak, nema neka magična svojstva kriptonita, a mislimo da je na kraju možda tako i bolje - kaže Grubin.
On je pojasnio da je jadarit hidratisani natrijsko-litijski boro silikat LiNaSiB3O7(OH). Bele je boje i zrnasto-praškaste strukture. Mineral je otkriven u istraživanjima u Jadarskom basenu prilikom bušenja na dubinama preko 300 metara. Geolozi koji su inicirali radove na projektu u Jadarskom basenu su iz Srbije, SAD, Meksika i Turske. Grubin ističe da su geolozi hemijskim i fizičkim ispitivanjima otkrili da je u pitanju novi mineral i dali su mu ime jadarit, a njegova pozitivna identifikacija izvršena je u nekoliko uglednih institucija u inostranstvu.
- Mi ćemo nastaviti vredno da radimo na daljim ispitivanjima jadarita na za sada jedinom lokalitetu na kome je pronađen u svetu, a to je Loznica u našoj Srbiji - zaključio je Grubin.
Vest o pronalasku jedinstvenog minerala u svetu u okolini Loznice svetlosnom brzinom prenela se gradom podno Gučeva i okolnim selima, pogotovo u atarima sela u kojima su obavljena iskopavanja. Glavna tema razgovora juče je bio sada već čuveni jadarit, koji je ime dobio po obližnjoj reci Jadar, poznatoj po mnogobrojnim poplavama i štetama koje godinama nanosi poljoprivrednicima lozničkog kraja. Nezaobilazna tema je i Supermen, kome je jedina pretnja kriptonit, sličan jadaritu.
- Supermen sme u svako doba da sleti ovde, jaki smo i spremni za odbranu. Ali, valjda bismo našli zajednički jezik sa njim - u šali priča Stojan Obradović iz Slatine dok se sa društvom osvežava pored prodavnice u selu Brezjak, kraj puta Loznica-Valjevo. Njegov drugar Aleksa Josić, takođe iz Slatine, kaže da mu je drago što i u njegovom kraju ima nešto lepo i bogato.
- Nismo znali, niti nas je interesovalo šta buše, ali smo kasnije saznali da su pronašli nešto što je, maltene, skuplje od zlata, pa se nadamo da ćemo i mi biti bogati u dogledno vreme ako ovde budu rudnici. Drago mi je da se mineral zove jadarit i lepo je da Stupnica postane još popularnije selo u Srbiji - kaže Rade Spremić Belegija, predsednik Mesne zajednice Stupnica.
Inače, jadarska sela od juče ujutru su prosto opsedale novinarske ekipe. Jedna novinarka je sa sobom ponela figuricu Supermena, objasnivši u šali da će ,,jedino on pronaći još više tog, sada već čuvenog minerala".

Bez dozvole za jadarit
Rudarska korporacija ,,Rio Tinto", čiji su istraživači u Srbiji pronašli jadarit, nije zatražila od srpskih vlasti dozvolu za eksploataciju tog retkog minerala, izjavio je ministar rudarstva i energetike Radomir Naumov. On je kazao da je ,,Rio Sava", ogranak kompanije ,,Rio Tinto", prošle godine dobio dozvolu samo za geološka istraživanja, a da bi mu za eksploataciju bile potrebne nove dozvole. On je naveo da su mogućnosti za komercijalnu upotrebu jadarita kao bornog minerala velike, ali i istakao da je od pronalaženja tog minerala do njegove eksploatacije veoma dug put. Jadarit se najviše koristi u proizvodnji stakla, emajla, glazure, keramike, đubriva, herbicida, fungicida i drugih elemenata, a zbog svoje retkosti su i interesantni, naveo je Naumov.

Man Of Steel

Ma sve je super samo sto su sve odneli Britanci pa nama kao poslali nekakvu samilost od dva tri patrljka!Izem ti Srbiju! :x
When ever you need hard center i will be there

Laylah

Quote from: "Man Of Steel"Ma sve je super samo sto su sve odneli Britanci pa nama kao poslali nekakvu samilost od dva tri patrljka!Izem ti Srbiju! :x

E bas to! Vrhunac price mi je bio kad sam slusala gospodju iz Narodnog muzeja koja je objasnjavala kako su uzorci slucajno zavrsili u muzeju. Naime, direktoru Narodnog muzeja je email "slucajno bio pri ruci" :?  u trenutku kad mu je stiglo obavestenje od kolege iz britanskog prirodnjackog muzeja da zele da im posalju uzorke jadarita! :P

Cini mi se da kao po obicaju necemo iskoristiti nista od toga i da ce drugi odneti slavu :x

Man Of Steel

Quote from: "Laylah"
Quote from: "Man Of Steel"Ma sve je super samo sto su sve odneli Britanci pa nama kao poslali nekakvu samilost od dva tri patrljka!Izem ti Srbiju! :x

E bas to! Vrhunac price mi je bio kad sam slusala gospodju iz Narodnog muzeja koja je objasnjavala kako su uzorci slucajno zavrsili u muzeju. Naime, direktoru Narodnog muzeja je email "slucajno bio pri ruci" :?  u trenutku kad mu je stiglo obavestenje od kolege iz britanskog prirodnjackog muzeja da zele da im posalju uzorke jadarita! :P

Cini mi se da kao po obicaju necemo iskoristiti nista od toga i da ce drugi odneti slavu :x
Jedino sto je jedan genijalac iz muzeja rekao kako barem mozrmo da ga prodamo!!! :? Cist uzas!!!Kada bi mogli mi bismo prodali i ovo nebo nad nama!

EKSTREMISTA

Smrdljivi Englezi,ne samo što falsifikuju našu herojsku istoriju, nego sad hoće i da sakriju naučne dokaze da smo nebeski narod.
Зло се трпи због страха од још горег зла,стога пук гунђа,али најчешће немушто.И трпи батине.

Лутајући Бокељ

Man Of Steel

Quote from: "EKSTREMISTA"Smrdljivi Englezi,ne samo što falsifikuju našu herojsku istoriju, nego sad hoće i da sakriju naučne dokaze da smo nebeski narod.
Ma đubrad... :?:

marlowe

Fly like a butterfly,
Sting like a bee.