• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Otkrivena planeta slična zemlji

Started by Jake Chambers, 25-04-2007, 15:39:35

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Jake Chambers

Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

Bab Jaga

A možda je bolje da se ne nađe...
Ghoul fhtagn!

Jake Chambers

Quote from: "Bab Jaga"A možda je bolje da se ne nađe...

A što? Misliš bolje je da čovek misli i dalje kako je najnajnajnajbolje biće ikad stvoreno?  :roll:

Meho Krljic

Zar ga nije Bog po svom liku stvorio??? Onda bi morao biti najnajnajnaj, zar ne? :evil:

lilit

Quote from: "Meho Krljic"Zar ga nije Bog po svom liku stvorio??? Onda bi morao biti najnajnajnaj, zar ne? :evil:
Opet pises gramaticki neispravno?
Hm.

Salu na stranu, ja bih volela da S. nadje vremena i napise komentar. :)
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Jake Chambers

Meni je ovo baš uzbudljivo. Već imam outline za seriju u glavi (a da to ne bude Earth 2), ili za roman, ili za strip.  :idea: :lol:

DušMan

Prvo kriptonit, sad planeta slicna zemlji...
Logican zakljucak je da je jedna od dve planete Bizzaro dimenzija.
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

Meho Krljic

QuoteOpet pises gramaticki neispravno?

Que??? :shock:

Bab Jaga

Quote from: "Jake Chambers"

A što? Misliš bolje je da čovek misli i dalje kako je najnajnajnajbolje biće ikad stvoreno?  :roll:

Ne, nakon svih žanrovskih filmova koji sam gledala, strah mi je ovog što bi se moglo naći...  :wink:
Ghoul fhtagn!

Jake Chambers

Quote from: "Bab Jaga"
Quote from: "Jake Chambers"

Ne, nakon svih žanrovskih filmova koji sam gledala, strah mi je ovog što bi se moglo naći...  :wink:

haha. Haha. HAhahaa.  :lol:

Truba

hm možda je bolje da nigdje u svemiru ne postoji vako mjesto kao zemlja  :roll:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

SRX

Ma, važno je samo da postoji mesto gde će ljudi moći da odu posle što potpuno sj*bu Zemlju.
Ja sam za to da sada pošalju jednu posadu (Rusi bi to uradili, sigurno) i za 20 i kusur godina ta posada, kada sleti, pošalje poruku prema Zemlji kako je tamo. I onda nama poruka stigne posle 40 i kusur godina od njihovog polaska... i... to je moja ideja.
Samo još da izmisle hibernaciju, putovanje svemirom brzinom svetlosti, svemirski brod koji bi bio u funkciji 20 i kusur godina, i gorivo koje bi isto toliko trajalo.
To jo to.
"I medju njima se vodio ovakav razgovor."
K. Hamsun

NikadRobom

Samo da ne zavrsi kao u Lemovom "Fijasku".

Loengrin

Što bre da idemo na drugu planetu, kad i ovde možemo jednako da mutiramo?  xalli
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

mac

Quote from: "SRX"Samo još da izmisle hibernaciju, putovanje svemirom brzinom svetlosti, svemirski brod koji bi bio u funkciji 20 i kusur godina, i gorivo koje bi isto toliko trajalo.
To jo to.

Ako bi brod išao brzinom bliskom svetlosti, onda bi za sam brod i posadu putovanje trajalo mnogo kraće, recimo par dana. Znači ne treba hibernacija i dugotrajan brod.

SRX

Jao, mac, kako ne znaš?!
Planeta je udaljena 20 i nešto svetlosnih godina od Zemlje.
Pošto se ne može putovati brže od svetlosti, to je vrh, koji čovečanstvo još uvek nije dostigao.
Recimo da postoji brod koji bi putovao brzinom svetlosti, on bi morao 20 godina da putuje tom brzinom da bi stigao do udaljene planete.
Znači, bio bi potreban dugotrajan brod.
A hibernacija je tu da skrati putovanje posadi, da potpuno ne poludi. (od smora) Ipak je to 20 godina putovanja.
Onda bi ljudskoj posadi izgledalo kao da je prošlo par dana, a brod bi morao celo to vreme da radi, vozi i stigne.
K. Hamsun

NikadRobom

20 godina iz nase perspektive, ali ne i iz perspektive putnika. Za njih je putovanje znatno krace.

Meho Krljic

:lol:  SRX, seti se svih onih silnih objašnjenja opšte teorije relativiteta. Za telo koje se kreće nekom brzinom zapravo vreme protiče sporije nego za telo koje miruje. Kad je u pitanju brzina bliska svetosnoj, razlika u brzini protoka vremena za putnika na brodu i ljude koji (relativno govoreći) miruju na Zemlji je ogromna. Za nas prođe dvadeset godina, za njih nekoliko dana.

S.

Jeste, sad ja opet ispadam spoilsport... bah...

Uglavnom, rec je o dopunjenom vec postojecem skupu posmatranja iz kojih je proizasla detekcija prve planete oko zvezde Gl(iese) 581, objavljenog 2005 (Bonfri et al. 2005, A&A ), plus poboljsanjom postupku ekstrakcije podataka iz posmatranja (tzv. new pipeline data na upotrenu pocetkom decembra 2006). Koriscen je instrument pod imenom HARPS, akronim od (the) High Accuracy Radial velocity Planet Searcher, montiranom na 3.6m teleskopu Evropske Juzne opservatorije (ESO), na La silla opservatoriji (Cile, naravno). Zenevska grupa sa saradnicima je jedan od svega nekoliko timova koji se u svetu bave usmerenom potragom za planetama van Suncevog sistema.

Ovako suvoparan pocetak prozivanja (lilit, jos cemo mi da pricamo...) morao da bude prosto zato sto bas, ali bas ne volim medijsku buku oko necega sto nije proslo recenziju ni za jedan casopis od imena u struci. A tajming je ponajvise do Zeneve, u isto vreme kada su poslali clanak za Astronomy & Astrophysics, ESO je izasao sa vescu i onda je nekako doslo i do sirih medija.

E sad, sta je bitno i zanimljivo sledi, uz napomenu da ovo jeste trenutno potencijalno najmanja planeta van Suncevog sistema, ali da je i prilicno ocekivano da se trend otkrivanja sve manje masivnih egzoplaneta nastavi - poceli smo sa "Jupiterima", dosli do "Neptuna" i idemo dalje...

Metoda promene radijalnih brzina izabrane spektralne linije (skolsko znanje o Doplerovom efektu) plus poredjenje sa modelom recimo kruzne ili elipticne orbite daje minimalnu otklonjenu masu objekta - ovo je opisno velicina koja se dobija, m*sin(i). Udry et al. su za dve nove pretpostavljene planete oko zvezde dobili, za elipticnu orbitu, Gl581c=5.03 M_Zemlje i Gl581d=7.7M_Zemlje. Gl581c je ta tzv. "druga Zemlja". Sad, kolika je stvarno masa zavisi od ugla pod kojim "gledamo" osu rotacije planete, a to moze biti bilo koji ugao izmedju i=0-90 stepeni, odn. masa moze biti u rasponu ~0.009-5.03M_Zemlja. Po istom modelu, godina na "Drugoj Zemlji"  traje nesto manje od 13 Zemaljskih dana.

Ogranicenje samog metoda je da isti posmatracki efekat na tzv. Doplerov pomeraj linija ima i orbitiranje jedne ili vise planeta oko zvezde (posmatratraju se razlike u odnosu na centralnu frekvenciju) i postojanje tamnih pega na povrsini zvezde. Ove pege, za nekoliko redova velicine vece od pega na Suncu su vrlo uobicajene, i u korelaciji su sa aktivnoscu zvezde. Autori metodom poredjenja sa jednim drugim crvenim patuljkom i na osnovu oko deceniju starih fotometrijskih posmatranja zakljucuju da je mala verovatnoca da Gl581 ima velikih pega. Kao jos jedan argumenat zasto bi bilo reci o planetama, a ne tamnim pegama, navode da je Gl581 ima metalicitet manji od Suncevog, i da je oko takvih zvezda veca verovatnoca formiranja planeta manjih masa, naustrb nekih "Jupitera". Za kraj ovog dela, u poslatom clanku se ostavlja mogucnost da je treca planeta sistema Gl581d mozda "artefakt" hromosferske aktivnosti zvezde, i preporucuje redovno posmatranje u toku minimum jednog perioda od 83dana za potvrdu ili odbacivanje pretpostavke.

Sama zvezda Gl581 je tzv. crveni patuljak, spektralne klase M3V, ima oko jednu trecinu Sunceve mase i iz izvedene luminoznosti od 0.013L_sunca izracunali su za Gl581c nesto sto su nazvali temperaturom ravnoteze planete u rasponu od -3C (za slucaj albeda Venere odn. 0.54) do +40C (ako je albedo slican Zemljinom tj. 0.35). Ako je poluprecnik planete 1.5 Zemljinog i albedo 0.50, ta temperatura bi bila +20C. Iako je Gl581c mnogo bliza maticnoj zvezdni no sto smo mi Suncu, razlika u spektralnim klasama dveju zvezda, planetu smesta u tzv. "habitabilnu zonu" oko zvezde - pojas gde bi u teoriji, uz poznata ogranicenja i sa priznatim pretpostavkama, mogao biti moguc "life as we know it". Da li konkretno na ovoj planeti zivota ima ili je bilo, ne mozemo da znamo dok makar ne saznamo da li ima i kakva je atmosfera.

Velika prednost je sto je prilicno blizu, udaljena je samo 20-ak svetlosnih godina te ce u godinama koje slede biti uvek prvi kandidat za sva potreba dodatna posmatranja, kako budemo u prilici odn. kako stizu novi instrumenti i novi teleskopi.

S.

Samo jos par crtica:

- u Mlecnom putu zvezda Suncevog tipa ima oko 5%, crvenih patuljaka poput Gliese 581 oko 70%.

- unutar 10 parseka, odn 33 svetlosne godine udaljenosti od nas, ima najmanje 240 crvenih patuljaka (spektralna klasa M), zvezda spektralne klase G, suncevog tipa, ima tek oko 21 ("oko" i "najmanje" su tu da ne trazim current update, ovo su brojevi stari 2-3 godine).

- tzv. "zona nastanjivosti" - ad hoc prevod habitable zone, oko crvenih je jako uska, bas zbog tipa zvezde. I najcesce se u grubom smatra da je potrebno da postoji mogucnost da na povrsini planete postoji voda u tecnom stanju.

- nama jos i blizi crveni patuljak Gl876 nalazi se na udaljenosti od samo 15-ak svetlosnih godina i ima tri planete od kojih je najmanja samo m*sin(i)=5.7M_Zemlje, ali je vise od tri puta dalje od maticne zvezde, te nije u zoni nastanjivosti.

Bab Jaga

Quote from: "SRX"Ma, važno je samo da postoji mesto gde će ljudi moći da odu posle što potpuno sj*bu Zemlju.

Pa da na kraju sj*bu cijeli svemir?
Ghoul fhtagn!

Man Of Steel

Lepo je sto su sve to odkrili samo sto mi necemo skoro na tu planeto zato sto je j***** daleko.Mada sama pomisao da na takvoj blizini (misleci na ceo beskonacni svemir) imamo takvog kandidata koji ima savrsene uslove za razvice kakvog god zivota.A ja nebih previse ocekivao...
When ever you need hard center i will be there

lilit

hvala S.
(jeste da nisam bas sve razumela, ali vec ces da mi pojasnis :lol:)

S.

(skoro) uvek, ako nesto nije jasno, obicno je do mene, tj. loseg objasnjenja... nazalost.

U cilju pojasnjavanja, i dabome, najave mogucih komplikacija, ja nista ne tvrdim za ovaj konkretan slucaj, da se razumemo :evil: zanimljivo je imati u vidu da do sada ima oko 240 otkrivenih planeta van naseg sistema, i jos jedno 40-ak povucenih detekcija...

SRX

Quote from: "Man Of Steel"A ja nebih previse ocekivao...
c c c... koji pesimista.

@S.
HVALA! :!:
K. Hamsun

Man Of Steel

Quote from: "SRX"
Quote from: "Man Of Steel"A ja nebih previse ocekivao...
c c c... koji pesimista.

@S.
HVALA! :!:
pa mikroorganizmi bi bili pravo cudo a ako ocekujes dinosauruse,male vanzemaljce ili neka homonoidna stvorenja nalik nama mislim da ces biti razocaran! :lol:

S.

Quote from: "Man Of Steel"
pa mikroorganizmi bi bili pravo cudo a ako ocekujes dinosauruse,male vanzemaljce ili neka homonoidna stvorenja nalik nama mislim da ces biti razocaran! :lol:

A kako se definise "pravo cudo"?

lilit

Quote from: "S."

:lol:

SRX

Gde ima vode, tu ima i života.
K. Hamsun

Lord Grejstok

Quote from: "SRX"Gde ima vode, tu ima i života.

Тако је :!:  Можда баш сада неки облик живота настаје на тој планети, или је можда већ постао сувоземно биће  :D

:idea:
А шта ако се тамо већ развила нека раса слична Предаторима. Треба им још неко време да почну да конструишу свемирске бродове и ускоро долазе да изазивају најјаче Земљане. Мислим да ће први на удару да буде Џеки Чен xqqd
"Луције Варе врати ми моје легије"

SRX

Quote from: "Lord Grejstok"

Тако је :!:  Можда баш сада неки облик живота настаје на тој планети, или је можда већ постао сувоземно биће  :D

A možda su tamo neka bića koji posmatraju svemir oko sebe, ali nisu još uspeli da mnogo odmaknu od svoje rodne planete, pa zamišljaju kakvi bi svetovi sve mogli postojati tamo u beskraju.
I baš nedavno su otkrili da tamo negde, na 20 svetlosnih godina od njih, postoji neka planeta slična njiohovoj.

Quote from: "Lord Grejstok"
:idea:
А шта ако се тамо већ развила нека раса слична Предаторима. Треба им још неко време да почну да конструишу свемирске бродове и ускоро долазе да изазивају најјаче Земљане. Мислим да ће први на удару да буде Џеки Чен xqqd

Jebote, Džeki Čen! :x  :x  :!:
K. Hamsun

Man Of Steel

Sigurno ne bozje cudo :lol: !Vec veoma srecni splet okolnosti kakav je bio na zemlji doveo do zivota!A sanse za to su razocaravajuce male :cry: !

Man Of Steel

Tacnije gde ima tekuce vode i uslova slicnim nasim.I na Marsu ima vode u ledu ali je zivot na nuli.

Man Of Steel

Quote from: SRX
A možda su tamo neka bića koji posmatraju svemir oko sebe, ali nisu još uspeli da mnogo odmaknu od svoje rodne planete, pa zamišljaju kakvi bi svetovi sve mogli postojati tamo u beskraju.
I baš nedavno su otkrili da tamo negde, na 20 svetlosnih godina od njih, postoji neka planeta slična njiohovoj.
To se zove bujna masta!Ali moram ti priznati da svakome zagolica mastu! :lol:

Man Of Steel

Ok u ovoj poruci iznad se nesto uzasno dogodilo moguce invaziske diverzije! :wink:

S.

Sigurno ne bozje cudo :lol: !Vec veoma srecni splet okolnosti kakav je bio na zemlji doveo do zivota!A sanse za to su razocaravajuce male :cry: !

Pa, sad... ja ne znam ni sta je bozje cudo, a jos manje sta bi to bilo pravo cudo... No, ti reci gde se na skali od 0 tj. nemoguce, do 1 tj. sigurno, nalazi to "razocaravajuce malo"? I meni onako odokativno ne lici bas da je u pitanju srecan spelt okolnosti ovde na Zemlji, tja, znas nesto vise?

Man Of Steel

Pa, sad... ja ne znam ni sta je bozje cudo, a jos manje sta bi to bilo pravo cudo... No, ti reci gde se na skali od 0 tj. nemoguce, do 1 tj. sigurno, nalazi to "razocaravajuce malo"? I meni onako odokativno ne lici bas da je u pitanju srecan spelt okolnosti ovde na Zemlji, tja, znas nesto vise?
U principu to je neka slaba trojcica,a sto se srecnih okolnosti tice znam barem sedam razumnih teorija kako je doslo do stvaranja zivota na Zamlji,ali nebih time da vas smaram.

mick_rider

Ko sa nama pije, bolje da ga nije. Ko se s' nama druzi...
Zamislite ekspedicija dodje na tu planetu, a ono tamo svi slusaju PUNK. I tako se obistini ono: "Fear Of The Punk Planet.:)
To bi bilo sjajno.

SRX

Interplanetarni punk...
Do jaja.
K. Hamsun

S.

Quote from: "S."... No, ti reci gde se na skali od 0 tj. nemoguce, do 1 tj. sigurno, nalazi to "razocaravajuce malo"?
U principu to je neka slaba trojcica,a sto se srecnih okolnosti tice znam barem sedam razumnih teorija kako je doslo do stvaranja zivota na Zamlji,ali nebih time da vas smaram.

Gvozdeni covece, skala od 0 do 1 u sebi ne sadzi 3. Ali ako si mislio na 0.3 tj. 30%, dozvoli mi da primetim da je to vrlo, vrlo izvesno, nikako "razocaravajuce malo".

A oko smaranja, ne znam odakle ti sigurnost da iznosenje "sedam razumnih teorija kako je doslo do stvaranja zivota na zemlji" ne pripada ni pod ovu temu, ni na ovaj forum? Jedino je do tvog htenja, i namere i zelje da potrosis vreme na to.

Man Of Steel

Skalu sam postavio od 1 do 10 tako da je slaba trojka nesto relativno prihvatljivo.sto se teorija tice na Engleskom su i dosta su opsirne.ako neko ima volju da ih cita poslacu sirov tekst a mogu i da ih prepricam.Ko je za razglabanje na tu temu stojim mu na raspolaganju.