• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

sretni neradni dani

Started by zakk, 01-05-2007, 13:36:22

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Meho Krljic

Ovo je ono što na engleskom zovu accidental comedy.  :)

---

Quote from: "David"Hehehe... Kratko i jasno, da te vise ne rastezemo ovdje ko kakav redak zver. :lol:  Hvala, Meho.

Ziko, hvala i tebi na postu, inace jako informativnom. Bar za mene, koji se premisljam vec jedno vrijeme da predjem u vegetarijance, ali u one od 'lake' vrste (mlijecni proizvodi ukljuceni u ishranu).
Ionako jedem 'light' varijante mesa (piletina, riba), vidim da mi nije nuzno imati ga na tanjiru...

Samo, zivjeti na sirovom povrcu za mene bi licno bio preradikalan izbor.
Kako kombinujes obroke, s obzirom da je paleta jela, odnosno brojka onog zhivo-jestivog povrca limitiranija od onog koje se prvo mora skuhati da bi se jelo (bobicavo povrce, npr.)?
I u kojim kolicinama po obroku?

vrlo je teško održati tu sirovu ishranu u svom životu, treba ti stvarno jaka volja, i to je razlog što se ja odavo već ne hranim sirovom hranom.
ali nije da jedeš samo sirovo povrće. u "sirovini", slično kao i u makrobiotici, jede se dosta žitarica - naročito pšenične klice, raž i ječam. pa se jede dosta voća, a osobito se insistira na onoj pradavnoj i verojatno prvoj čoekovoj hrani - lešnicima, orasima i uopšte zrnevlju svih vrsta.
(tako dođe drugar kod mene, vidi otvoren prozor, a na stočiću sirove suncokretove semenke, orasi i golica. kaže on: "pobego ti papagaj".)
također se u "sirovini" jede presno mleko. znaš za one priče po selu da je deda obrad živeo sto i dve godine, al svako jutro pio mleko iz kravlje sise? pa taj princip se primenjuje, samo se uglavnom pije iz flaše, iako ja svim srcem preporučujem drevnu praksu "direkt iz vimena", za one koji imaju uslove.
to presno mleko ljudima uglavnom zvuči sablažnjivo, jer još dok su bili mali doktori su kazali da se mleko mora kuvati, ne znam, tri sata, zbog kao nekih bakterija. mada opasnost postoji (iako ja ne znam ni za jedan slučaj), i to naročito kod ljudi koji imaju slab imunitet, ja pijem sirovo mleko već godinama i ništa mi se nikad nije desilo. nikakve salmonele, side, katarakte, televizija... ništa. a presno mleko je i inače ukusnije od kuvanog (oduvek sam mrzeo onaj "kajmak" u kuvanom mleku).
pravi se i "sušeni hleb" (hleb naš nasušni) od sirovih žitarica, pa se samo osuši na suncu ili u rerni.
pa se jede i sir od sirovog mleka (švapski sir).
u suštini, ideja je veoma jednostavna: mnogo vitamina umire na temperaturi od 80 stepeni, dok svi enzimi umiru već na 40. dakle, ne treba kuvati.
u principu, a raspitivao sam se kod stručnjaka, svaki nutricionista i biohemičar će ti ovo potvrditi. ali u nekuvanoj hrani postoje i neki štetni ssastojci koji nestaju prilikom kuvanja. ako ovih dana krenem u neke radikalnije promene svoje ishrane, mislim da ću kombinovati sirovu ishranu i makrobiotiku. dosta presne hrane, ali i nešto kuvane (recimo, mahunarke i neke žitarice).
najvažnije je da pođeš od nekih, kao, generalnih principa, a onda ishranu prilagodiš sebi.
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Alex

Kad jedem meso, pa i bilo koju hranu ustvari, ne razmišljam o nj. poreklu.

To ubija magiju.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

angel011

@Zika: joj, to presno mleko je mnogo dobro. Probala sam, još kao dete, kod bake na selu. Ima super ukus, i ništa mi nije falilo od njega. Ne vidim šta je sablažnjivo u sirovom mleku, pa time se svi sisari hrane kao bebe, jedino ako ne stoji predugo pa se pokvari.
We're all mad here.

zakk

Žiko, sad si me podestio na neku pričicu o evoluciji čoveka...

elem, (zapadna) medicina pokušava da prokljuvi uzroke porastu broja pacijenata sa alergijama na sve-i-svašta. terapije antihistaminicima ponekad i rade, kao i stari metodi desenzitivizacije na alergen, ali uzroci su i dalje nejasni. jedna od stvari koja ima jasnu korelaciju s brojem alergičnih osoba je higijena. što štrokavije društvo, manje alergičnih, i obratno. nakon nešto kopanja, isplivala je teorija da je mogući krivac za alergije potpuno istrebljenje crevnih parazita. paraziti su često i simbioti - tu bar ima puno primera. čitao sam o terapiji crevnim parazitima kod osoba sa nekim neobjašnjivim autoimunim poremećajima, gde bi organizam napadao sopstveni organ. crvi - neka jako česta sorta, "uobičajena" - se udobno ugnezde u crevima, a ispuštaju gazilion raznih imunosupresora i inhibitora kako bi sakrili svoje prisustvo od imunog sistema, pa vrate organizam u normalu.

e sad, ljudi i crvi su milionima godina živeli u ovoj ekstremno bliskoj zajednici, da bi ih razdvojilo pedesetak godina intenzivne higijene.

detaljnije: recimo ovde,  ovde i ovde

e sad, nakon što iščitah sve ovo, shvatio sam da sam zaboravio šta sam hteo reć'... biće da je bilo nešto u vezi s kulturom ishrane...
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Boban

gluposti... prljavi ljudi imaju bezbroj drugih bolesti, tako da na alergije i ne stignu da se obrate. Koji procenat Cigana doživi 50 godina?

Svojevremeno se pojavila hipoteza da ljuta hrana sprečava rak, jer Meksikanci, koji jedu daleko ljuću hranu od Amerikanaca imaju deset puta manje raka. Posle im je neko rekao da je rak uglavnom oboljenje starijih ljudi, a kako je prosek života u Meksiku 55 godina a u Americi 78, lako je shvatiti šta se tu zapravo dešava.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Ghoul

Quote from: "Zika Kisobranac"ja svim srcem preporučujem drevnu praksu "direkt iz vimena"

he he, kao vinsent kasel u ŠEJTANU!
pravo iz kozinog vimena!

ali, bre, tamo to ispade satanistička praxa!
:idea:
https://ljudska_splacina.com/

Cornelius

Quote from: "Boban"prljavi ljudi imaju bezbroj drugih bolesti, tako da na alergije i ne stignu da se obrate. Koji procenat Cigana doživi 50 godina?

Joj, bre Bobane... Reklo bi se da si odrastao u dečjem vrtiću Obraz. Sram te bilo!
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

blasphemer

Ljudi, svi ste ovde u fazonu rekla-kazala (ili tako nesto). Ja sam cuo... kazu ljudi... meni prija...  :)
Ko hoce zdravo da se hrani, treba da se posavetuje sa nutricionistom, a i to mu ne garantuje uspeh, jer su misljenja, naravno, podeljena. Anyway, osnovni princip je oko 60% ugljenih hidrata, 10-15% belancevina i 30% masti u redovnoj ishrani. Naravno, nisu svi ugljeni hidrati isti, kao ni masti, proteini takodje. Jos treba uzeti u obzir energetske potrebe organizma, bazalni metabolizam, energiju koja je potrebna za termoregulaciju, za varenje (mozda vam ne pada na pamet, ali apsolutno je logicno da i za varenje hrane treba uloziti neku energiju, i to ne bas malu), i naravno obim fizicke i mentalne aktivnosti. I ima jos 'iljadu faktora koje treba uzeti u obzir. Zato, ukoliko covek nema energije, vremena i  volje da se mlati sa smisljanjem obroka i njihovim organizovanjem, treba malo bolje da poslusa svoj organizam, oseti funkcije i potrebe i da se hrani u skladu sa tim i samo kad je gladan.  :D

Ove price ko koliko zivi, cime se hrani pa time objasnjava svoju dugovecnost, dal' se kupa stalno ili jok, ima li alergije... i to je sve bezveze. Samo ozbiljne studije mogu da dodju u obzir za razmatranje. Bobanov primer
QuoteSvojevremeno se pojavila hipoteza da ljuta hrana sprečava rak, jer Meksikanci, koji jedu daleko ljuću hranu od Amerikanaca imaju deset puta manje raka. Posle im je neko rekao da je rak uglavnom oboljenje starijih ljudi, a kako je prosek života u Meksiku 55 godina a u Americi 78, lako je shvatiti šta se tu zapravo dešava.
je jasan. Naravno da ne mozemo govoriti o postojanju neke bolesti danas u odnosu na pre 50 ili 100 godina ukoliko je uopste otkrice te bolesti rezultat nove, moderne dijagnostike i novih shvatanja patogeneze iste. Medicina se pre 100-150 godina sa "telesnog" spustila na celijski nivo, a sada (kazem "sada" a to se odnosi na stavove koji egzistiraju vec koju deceniju) se jos spustila na biohemijski, supcelijski.
A sto se tice tog mleka iz sise- jedini razlog zasto se to nije preporucivalo je Mycobacterium bovis, izazivac tuberkuloze bovinog tipa. (to "bovis" je od "kravlji")
Eto, necu vise da "solim pamet", samo... neki su ovde bili malko ozbiljniji pa reko'....  :)
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." AL:I,40

---

ja sam, inače, bio ubeđen da me zakk zeza sa tim crvima i alergijama da bi mi rekao kako nije higijenski piti mleko iz kravlje sise.
a osim što nije higijenski, čuo sam i da je satanistički.
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Bab Jaga

Ja isto volim sirovo kravlje mlijeko, ali kako sam opsjednuta higijenom, prala sam kravu prije nego pomuzim (inače, krava odavno nemamo).
Ghoul fhtagn!

Ghoul

Quote from: "Bab Jaga"Ja isto volim sirovo kravlje mlijeko, ali kako sam opsjednuta higijenom, prala sam kravu prije nego pomuzim (inače, krava odavno nemamo).

ovo me podseti na jednu od erotičnijih scena na filmu, kada - čini mi se- tristana (bunjuel) muze kravu...
https://ljudska_splacina.com/

Cornelius

Quote from: "Bab Jaga"Ja isto volim sirovo kravlje mlijeko, ali kako sam opsjednuta higijenom, prala sam kravu prije nego pomuzim (inače, krava odavno nemamo).

Nedovoljno. Treba izvrsiti kompletnu depilaciju krave, a potom je sterilisati alkoholom. Inace, mozes da se zarazis.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Rile

Quote from: "Cornelius"

Nedovoljno. Treba izvrsiti kompletnu depilaciju krave, a potom je sterilisati alkoholom. Inace, mozes da se zarazis.

Ni to nije dovoljno, treba sterilisati i kravu i okolni prostor, ali ne alkoholom (preživeće previše opasnih mikroorganizama) već visokom temperaturom min.350 C! u trajanju od 20 minuta.

Cornelius

Rile, u tom slucaju valja kravu preliti umucenim jajima i prezlom, tako da se od mleka odmah dobija pohovani kackavalj. Sve sigurno za zdravlje i odmah upotrebljivo.

Rile

Quote from: "Cornelius"Rile, u tom slucaju valja kravu preliti umucenim jajima i prezlom, tako da se od mleka odmah dobija pohovani kackavalj. Sve sigurno za zdravlje i odmah upotrebljivo.

E onda se ponešto menja - temperatura oko 220, ali vreme mora da se produži, veoma efikasna metoda

Cornelius

Rile, ajd odo ja po hleb, pivo i mladi luk, pa da izedemo taj Pohovani kačkavalj na Bab Jagin način.

Rile

Quote from: "Cornelius"Rile, ajd odo ja po hleb, pivo i mladi luk, pa da izedemo taj Pohovani kačkavalj na Bab Jagin način.

Obavezno mladi beli luk sa tek zametnutim kreceljčićima!

Cornelius

Šta su kreceljčići?

Rile

Quote from: "Cornelius"Šta su kreceljčići?

To je ono što se u hrvatskosrpskom zove čen belog luka, u Šumadiji još uvek koriste neiskvaren govor

Cornelius

E, Rile, baš mi je žena kupila taj mladi beli lukac sa tek zametnutim kreceljčićima (čen, češanj - za Zapadni Balkan) i ovih dana smo se veselili stavljajući ga u sva jela. Fin i osvežavajući, a vidim da ga sagovornici lakše podnose.