• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

PETICIJA DA SE OD TURAKA VRATI SVETA SOFIJA!

Started by Cornelius, 18-05-2007, 23:03:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Cornelius

Subject: AGIA SOPHIA
Importance: High

To all of you who are Orthodox:

The European Union Parliament is pressuring the Turkish Government to restore Saint Sophia Cathedral from a museum into a Greek Orthodox Church. However the Parliament has set a requirement of 1.000.000 signatures on a petition before it makes this conversation a prerequisite for Turkey's admission into the European Union.

You are requested to cast your vote by logging on to a link at www.hagiasophiablog.com. This is an opportunity for each of you to have an impact on world events. Get as many Orthodox and Christian friends of yours to sign the petition and make history.

site www.hagiasophiablog.com
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Rakeeya

Quote from: "Meho Krljic"Nikad.

Također

Rile

A šta misliš da se Turci dosete i traže da im se iz Barija vrate mošti Svetog Nikole? Koliko mi je poznato njih su ukrali italijanski mornari - gusari pre nekoliko vekova.
Šansa da se ostvari je približna po verovatnoći!

Cornelius

Rile, Sveti Nikola nije bio Turčin. On je rodjen u hrišćanskoj porodici u vreme kada tamo nije bilo Turaka.

Moja baba se rodila u Smirni, što od nje ne čini Turkinju. Ona je rodjena od oca Grka i majke Grkinje. 1922. godine, Turci su joj ubili oca, a ona je sa majkom i bratom, kao i mnogi drugi maloazijski Grci, bila proterana. Na putu ka Grčkoj, njena majka je umrla, a u Atini, nju je usvojila jedna srpsko-grčka porodica. Brata nikada više nije videla.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Rile

Ma jasno mi je, samo iako je ideja na mestu, šansa da se postigne bilo šta je nikakva - uzgred, dao sam svoj glas tamo pre par minuta. (Uvek sam voleo da se borim za nešto što nema neke šanse za uspeh, ako mi je blisko - to je jače od mene, pa šta košta da se plati!)

:wink:

Jake Chambers

Hm... nemamo dovoljno crkava?
Nego, iako sam i ja manje više protiv... zašto Meho kažeš NIKAD.?
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

Джон Рейнольдс

Quote from: "Meho Krljic"Nikad.

E onda ja podržavam predlog.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Meho Krljic

QuoteNego, iako sam i ja manje više protiv... zašto Meho kažeš NIKAD.?

Zato što je to besmislica. Koliko daleko unatrag treba da se ide u vraćanju imovine (a ja ne mogu nikako drugačije da protumačim ovaj zahtev)? Da li Turci treba sad da kažu, Okej, onda nek nam Indusi, Srbi, Egipćani i Rusi vrate sve što smo napravili na njihovoj teritoriji da bismo ga koristili za svoje svrhe? Baš bi bilo interesantno... Mislim, nema sumnje da je nad Ajom Sofijom izvršeno, jelte nasilno preuzimanje i sve to, ali rado bih video da istorija ostaje istorija, a da se današnja pitanja rešavaju danas. Da ne pominjem da ovo samo doliva ulje na vatru islamskog nacionalizma u Turskoj čiji pripadnici ionako škrguću zubima što je Ataturk ovu bogomolju desakralizovao i pretvorio u sekularni objekat.

mrkoye

Evo, da se menjamo, sve sto su Turci napravili u Srbiji u zamenu za Aja Sofiju... Sta bi to bilo? Par dzamija, par kalemegdanskih zidina, cele-kula (al' tu smo mi obezbedili materijal)...
Ko kaže da je Silkeborg daleko? Za junake nije!

Jake Chambers

Quote from: "Meho Krljic"

Zato što je to besmislica. Koliko daleko unatrag treba da se ide u vraćanju imovine (a ja ne mogu nikako drugačije da protumačim ovaj zahtev)? Da li Turci treba sad da kažu, Okej, onda nek nam Indusi, Srbi, Egipćani i Rusi vrate sve što smo napravili na njihovoj teritoriji da bismo ga koristili za svoje svrhe? Baš bi bilo interesantno... Mislim, nema sumnje da je nad Ajom Sofijom izvršeno, jelte nasilno preuzimanje i sve to, ali rado bih video da istorija ostaje istorija, a da se današnja pitanja rešavaju danas. Da ne pominjem da ovo samo doliva ulje na vatru islamskog nacionalizma u Turskoj čiji pripadnici ionako škrguću zubima što je Ataturk ovu bogomolju desakralizovao i pretvorio u sekularni objekat.

Ok, onda se slažemo.
Mrkoye, pričaš gluposti, blago rečeno.

Rakeeya

Quote from: "Meho Krljic"

Prvo neka se Arapi isele iz Egipta i ostave ga Koptima, koji bi onda trebali odmah odbaciti kršćanstvo i vratiti se pravim korijenima, instalirati jednog Faraona (što je opet grčki imperijalistički naziv) itd.   :idea:

Rakeeya

Quote from: "mrkoye"Evo, da se menjamo, sve sto su Turci napravili u Srbiji u zamenu za Aja Sofiju... Sta bi to bilo? Par dzamija, par kalemegdanskih zidina, cele-kula (al' tu smo mi obezbedili materijal)...

Čemu služi ta Sophia? Ima li leba od toga?

Mixitron M. Storm

Quote from: "Meho Krljic"pominjem da ovo samo doliva ulje na vatru islamskog nacionalizma u Turskoj čiji pripadnici ionako škrguću zubima što je Ataturk ovu bogomolju desakralizovao i pretvorio u sekularni objekat.

I koji je, kako shvatam, u porastu. Ovo je namerno izmišljeno da bi fundamentalisti napravili neko sra* i time omogućili neki drugi korak hrišćanske civilizacije.

Lord Grejstok

Аја Софија је вероветно највећа и најзначајнија црква у историји и она ће за мене увек бити православна црква (иначе озбиљно конкурише за једно од нових 7 светских чуда).
Када сам је посетио на апсолвентској екскурзији био сам стварно одушевљен тим невероватним здањем и крстио сам се на свака пет метра.

Према томе ја је већ схватам као цркву водиљу свих православних народа и не бих гласао за то да је Грци (тј. грчка црква)  једноставно преузму и да буде само њихова. Уосталом она је сада на територији турске државе која има права на њу јер ју је у прошлости заслужила својом снагом. Свету Софију јесу подигли православни Византинци и она јесте њихов понос, али кад је њихово велико царство нажалост освојено 1453. освојило га је тада јаче Османско царство, а Турска је његов наследник.
"Луције Варе врати ми моје легије"

Ghoul

Quote from: "Lord Grejstok"Аја Софија је вероветно највећа и најзначајнија црква у историји и она ће за мене увек бити православна црква (иначе озбиљно конкурише KO TO KAŽE? ZAŠTO? за једно од нових 7 светских чуда).

za mene je svaka crkva samo lepo naslagana i lepo šareno ofarbana gomila kamenja postavljenog tu da privlači stoku i neprimetno joj – dok ova zvera u šarena vrata i dok se drogira tamjanom –  na vratove namiče jarmove.
znači, zlo.
otud, zalažem se za to da se SVE crkve, a ne samo ta ajaoj-sofija, pretvore u muzeje, pa ko voli, nek ide na exkurzije i nek gleda onako, fakultativno, te relikte mračne i –srećom- prevaziđene prošlosti.
znači, savršeno me se ne tiče koja će država da pretenduje na koju crkvu, odnosno KO će da mi naplaćuje karte za ulaz (ako poželim da ulazim u to).
daleko im lepa kuća, itd.
https://ljudska_splacina.com/

Lord Grejstok

Quote from: Ghoul
Quote from: "Lord Grejstok"Аја Софија је вероветно највећа и најзначајнија црква у историји и она ће за мене увек бити православна црква (иначе озбиљно конкурише KO TO KAŽE? ZAŠTO? за једно од нових 7 светских чуда).

У току је гласање за нових 7 светских чуда и конкуришу једно 15 грађевина. Међу фаворитима су Света Софија, Кинески зид, Таџ Махал, Стоунхеџ итд.
Колико сам чуо Свечано проглашење је 7. 7. 2007.
:!:  :!:  :!:
"Луције Варе врати ми моје легије"

Ghoul

Quote from: "Lord Grejstok"Свечано проглашење је 7. 7. 2007.

sumnjiv mi je taj izbor datuma, to mora da su neki sektaši!

angel011

Tog datuma treba da izađe poslednja (valjda je više poslednja!) knjiga o Hari Poteru.
We're all mad here.

Rakeeya

Quote from: "Ghoul"
Quote from: "Lord Grejstok"Свечано проглашење је 7. 7. 2007.

sumnjiv mi je taj izbor datuma, to mora da su neki sektaši!

Zbrojite to kako treba pa ćete videti da su opet u pitanju glupeede kao i prošle godine 06.06.2006. (mislim na sve one koji se "pale" na datume koji ne znače ama baš ništa u tom zavereničkom :) smislu)
7.7.2007. = 7.7.2+7. = 7.7.9. ili jednostavno 7.7.2.7.
6.6.2006. = 6.6.2+6. = 6.6.8. ili jednostavno 6.6.2.6. bez velike filozofije

I tako dalje...

Rakeeya

7+7+2+7= 23
6+6+2+6= 20

:o  E, ludilo, koji okultni datumi
:!:

Ghoul

Quote from: "angel011"Tog datuma treba da izađe poslednja (valjda je više poslednja!) knjiga o Hari Poteru.

sve mi jasno! odma sam znao da su neki satanisti! :evil:  :twisted:

angel011

Yup, sa sve satanističkim znakom na čelu, odorama, nekim tamo mađijama...  :D
We're all mad here.

Rile

Quote from: "Ghoul"

za mene je svaka crkva samo lepo naslagana i lepo šareno ofarbana gomila kamenja postavljenog tu da privlači stoku i neprimetno joj – dok ova zvera u šarena vrata i dok se drogira tamjanom –  na vratove namiče jarmove.
znači, zlo.
otud, zalažem se za to da se SVE crkve, a ne samo ta ajaoj-sofija, pretvore u muzeje, pa ko voli, nek ide na exkurzije i nek gleda onako, fakultativno, te relikte mračne i –srećom- prevaziđene prošlosti.
znači, savršeno me se ne tiče koja će država da pretenduje na koju crkvu, odnosno KO će da mi naplaćuje karte za ulaz (ako poželim da ulazim u to).
daleko im lepa kuća, itd.

Прави представник Србина рођеног и стасалог у самоуправном социјализму

Ghoul

Quote from: "Rile"Прави представник Србина рођеног и стасалог у самоуправном социјализму

SS Srbin, to sam ja!  :!:  :evil:

Jake Chambers

Quote from: "angel011"Tog datuma treba da izađe poslednja (valjda je više poslednja!) knjiga o Hari Poteru.

Ne, HP izlazi 21.7. :P

Cornelius

Diplomacy Newsline
Thursday, November 16, 2006

A new hurdle before Turkey's EU bid?:

ANK - Turkish Daily News

A Web site has launched a petition campaign for the restoration of Hagia Sophia in Istanbul as a Christian church and called for support against Turkey's EU membership unless it restores Hagia Sophia to its original purpose as a church, not a museum.

Mark Berry of Cambridge University is among the historians that back the campaign. A minimum of 1,000,000 signatures are needed to persuade the EU to consider the campaign seriously.

The 1,500-year-old Hagia Sophia was made into a mosque in 1453 after the conquest of then-Constantinople. In 1935 the mosque was turned into a museum at the order of modern Turkey's founder, Mustafa Kemal Atatürk.

Bab Jaga

Koja dekadencija! Peticija, kažu... A što je s dobrim starim križarskim ratovima?
Ghoul fhtagn!

Rile

Quote from: "Bab Jaga"Koja dekadencija! Peticija, kažu... A što je s dobrim starim križarskim ratovima?

Ovo je to na savremen način - "gurneš prst u oko" islamistima - oni naprave nekakvo sranje i onda je "celom demokratskom svetu" jasno kako ni Turcima ni ostalim islamskim narodima nije mesto u civilizovanoj Evropi, a još manje u EU!