• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Enciklopedija mrtvih

Started by Kunac, 22-05-2007, 22:05:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 7 Guests are viewing this topic.

Milosh

RIP  :(

Point Break i Donnie Darko pre svega, bar što se mene tiče...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Alex

Sećam se vremena kad je počeo da se emituje Sever i jug, na našoj TV. :(

RIP
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

akhnaton

North & South, The Ghost, Next Of Kin, Roadhouse, Dirty Dancing.... R.I.P  :(
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

Alex

Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Savajat Erp

Quote from: akhnaton on 15-09-2009, 17:20:55
North & South, The Ghost, Next Of Kin, Roadhouse, Dirty Dancing.... R.I.P  :(

Зар у Roadhouse није био Курт Расел? Ја их мало бркам из неког разлога...
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Lilith Lee

ne mogu da verujem da ga vise nema. njegov poster me jos uvek posmatra sa zida moje sobe. ova vest mi je slomila srce.

Alexdelarge

Quote from: Sookie Stackhouse on 16-09-2009, 12:07:21
njegov poster me jos uvek posmatra sa zida moje sobe.

je l' poster u prirodnoj velicini?
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Lilith Lee

Quote from: Alexdelarge on 16-09-2009, 13:10:47
Quote from: Sookie Stackhouse on 16-09-2009, 12:07:21
njegov poster me jos uvek posmatra sa zida moje sobe.

je l' poster u prirodnoj velicini?

jeste.

Cornelius

Umro Filip Nikolic (35), pevac i glumac koji se proslavio kao osnivac prvog francuskog boy's banda - 2 be 3. Za njim su vristale i plakale sve devojcice francuske, a on je bio lep ko upis, gimnasticar igrac i zavodnik. Pravi Srbin. Propagirao je zdrav zivot, a umro je od overdoze pilula za spavanje i smirenje koje je upotrebljavao vec godinama. Cuo sam da je snimao i neke filmove u Srbiji.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Event Horizon

Quote from: Cornelius on 16-09-2009, 16:42:32
Umro Filip Nikolic (35), pevac i glumac koji se proslavio kao osnivac prvog francuskog boy's banda - 2 be 3. Za njim su vristale i plakale sve devojcice francuske, a on je bio lep ko upis, gimnasticar igrac i zavodnik. Pravi Srbin. Propagirao je zdrav zivot, a umro je od overdoze pilula za spavanje i smirenje koje je upotrebljavao vec godinama. Cuo sam da je snimao i neke filmove u Srbiji.
??? gle, nekom ludom igrom slučaja sam ga i upoznala, i nisam baš sigurna u to za zdrav život. snimao je neki film u srbiji, ali je film snimao stojan stojčić, što znači da će biti sniman dokle god stojčić bude uspevao da pobegne ljudima kojima duguje pare, a koji ga jure da ga ubiju.
"Hipokrizija Trejd - svemirski ugođaj za svemirskog čoveka"

Cornelius

Quote from: Event Horizon link=topic=4522.msg204900#msg204900
??? gle, nekom ludom igrom slučaja sam ga i upoznala, i nisam baš sigurna u to za zdrav život.

Ma, to je bila zvaka za TV, jer je danas u modi da se lapara o zdravom zivotu, a da se, inace, ne vadi spric iz vene i da se piju svakojake pilule. To mu je i doslo glave. Steta, bio je ugledni primerak na kome sam pokazivao kako izgledaju srpski muskarci, generalno, vec vekovima.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Lilith Lee

Ziveo je brzo.
Umro je mlad.
Sad je lep les.

Alexdelarge

Preminuo pesnik Aleksandar-Aca Sekulić

BEOGRAD - Pesnik Aleksandar-Aca Sekulić preminuo je u Beogradu u 72. godini, saopštilo je danas Udruženje književnika Srbije.
Sekulić je rođen 1937. godine u selu Sekulići kod Danilovgrada (Crna Gora).
Autor je više knjiga, među kojima se izdvajaju "Jedno zrno časti", "Gospođa Halucinacija", "Formula jedan", "Ovo vam je za ono", "Slavno strašilo".
Objavio je sabrana dela u četiri toma, a njegove knjige su prevođene
na vodeće svetske jezike.
Sekulić je dobitnik niza uglednih nagrada, među kojima su "Milan Rakić", "Risto Ratković" i "Zlatni beočug" Kulturno-prosvetne zajednice Beograda.
Po mišljenju kritike, Sekulić je svaku pesmu pisao kao prvu i u isti mah kao poslednju, a njegovo delo će trajno pobuđivati pažnju čitalaca i književnih tumača, navedeno je u saopštenju UKS-a.
Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteno.

Majstori,majstori ...

Majstore zatekoh
Na krovu stare kuce
Menjaju slomljen crep
Majstori na krovu
Majstori unutra
Majstori,majstori
Ko vas je zvao
Zašto dirate moj crni krov
Na kome stoji roda bela
Na kome raste trava kudrava
Moj krov u podnozju dugog veka
Zašto ste mi kucu napali
cekicima,ekserima
cetkama, bojama
Majstori,majstori
ko vas je zvao
Izlazite, pustite me
Da sam kucu uredjujem
ne cuju oni
ukucavaju moje kosti
Farbaju mojom krvlju

Iznose iz mog srca
namestaj stari
Nepodnosljivi majstori
Njih 30 sede na meni jednom
Doci će, kažu cuven gost
Lovice maglu po sumarcima
Sa tvojom će se kucom sudariti
Mora da bude kao iz bajke
Evo tebi ogledalo
Cesljaj smeh u njemu
Lice ti je poduprto
Zeleznom tugom

Majstori, majstori
Šta ste učinili
To nije moja kuca
To vise nisam ja

Alexdelarge

Život i smrt izgovaram s fusnotom
20 godina od smrti Danila Kiša
božo koprivica

Pre dvadeset godina, 15. oktobra 1989. umro je Danilo Kiš

Danici M, Ani Sam

Kiša sam upoznao kao zvuk. To je Fest 1973, hladni februar, a na Festu Anatomija jedne ljubavi, Andrej Rubljov, Poslednja bioskopska predstava, Francuska veza, Smrt u Veneciji, Paklena pomorandža, Kum, Demoni, Pozdravite laste, Režija – Džon Ford, Priviđenja, i poslednja projekcija, poslednji film na Festu, te 1973. Diskretni šarm buržoazije Luisa Bunjuela. Neko od organizatora izašao je na "binu" i rekao da se Bunjuel odlaže, zbog gosta iz Italije. Prvo će biti prikazan film Odsustvo gospodina Di Noi i "far" je, dijagonalno, otplovio prema loži italijano. Najvažniji gost je tu bio Alberto Sordi. Publika je gunđala, mrmljali su ljudi sebi u bradu. A onda je, tu negde iz trećeg reda, ustao vitak čovek u kožnoj vindjaci sivozelene boje, i počeo da protestuje, a onda sa dva prsta na usnama počeo da zviždi u pravcu italijanske lože. I taj zvižduk imao je veću snagu od onog snopa svetla. Bio je to Danilo Kiš, kao zvuk. Čini mi se da je gospođa koja je pocepala pisma u priči Crvene marke sa likom Lenjina, lako pobledela...

vise na:

http://knjizevnost.org/index.php?subaction=showfull&id=1255606423&archive=&start_from=&ucat=9&

Alex

George Tuska, 1916 - 2009
One of the last of comics' first generation

R.I.P.

Meho Krljic

Cornelius

Preminuo Klod Levi-Stros

3. novembar 2009. | 18:19 | Izvor: Beta 
Pariz -- Jedan od najznačajnijih antropologa XX veka, utemeljivač strukturalizma, Klod Levi-Stros umro je u 101. godini, saopštila je danas Francuska akademija nauka.

Ideje Kloda Levi-Strosa koji se smatra utemeljivačem moderne atropologije, inspirisale su generacije autora iz svih oblasti društvenih i humanističkih nauka. Za 60 godina naučne karijere, Levi-Stros je napisao veliki broj književnih i antropoloških klasika, kakvi su "Tužni tropi" (1955), "Divlja misao" (1963) i "Mitologika I-IV" (1964-1967).

Kunac

Ja sam mislio da je KLS vec long time dead.
"zombi je mali žuti cvet"

Ghoul

umro je u cvetu starosti!
https://ljudska_splacina.com/

Cornelius

Zadnje javno pojavljivanje Levi-Strosa bilo je 2005. godine, u jednom razgovoru o ekologiji.

Meho Krljic

Pa baš se naživeo. RIP.

Eriops

Milorad Pavic, jedan od nasih najpoznatijih knjizevnika, umro je danas u 81 godini.

Kunac

Milorad Pavić, pripovedač, pesnik i dramski pisac, član Srpske akademije nauka i umetnosti, preminuo je u 80 godini.
Pavić je bio istoričar srpske književnosti od XVII do XIX veka, stručnjak za barok i simbolizam, prevodilac Puškina i Bajrona, profesor univerziteta.

Akademik, književnik Milorad Pavić preminuo je danas u 13:10 časova od posledica infarkta u 81. godini, potvrdila je porodica književnika.

Njegova dela imaju preko 80 prevoda u zasebnim knjigama na različite jezike širom sveta. Od strane stručnjaka iz Evrope, SAD i Brazila, Milorad Pavić bio je nominovan za Nobelovu nagradu za književnost.

Pavić je domaću i svetsku slavu stekao romanom "Hazarski rečnik" koji je objavio 1984. godine. Ovaj svojevrsni leksikon u 100.000 reči kritičari i publika brzo su proglasili nezaobilaznim štivom novoga veka.

Na početku svoje književničke i profesorske karijere, Pavić je objavio knjigu pesama "Palimpsesti" 1967. godine, pa "Istoriju srpske književnosti baroknog doba" 1970, zatim "Vojislav Ilić i evropsko pesništvo" 1971. godine. Drugu knjigu pesama "Mesečev kamen" objavljuje 1971, a prvu zbirku priča "Gvozdena zavesa" 1973. Slede knjige priča: "Konji svetoga Marka" (1976), "Ruski hrt" (1979), "Nove beogradske priče" (1981), "Duše se kupaju poslednji put" (1982).

U drugom romanu "Predeo slikan čajem" (1988) autor nudi uzbudljivo delo za ljubitelje ukrštenih reči. Godine 1991. objavljuje treći roman "Unutrašnja strana vetra", pa "Poslednju ljubav u Carigradu" (priručnik za gatanje) 1994.

Pored kvarteta romana koji su ključni za sagledavanje svastranog Pavićevog stvaralaštva, pojavljuje se "Šešir od riblje kože" (ljubavna priča) 1996, "Stakleni puž" (priče sa Interneta) 1998, "Kutija za pisanje" 1999, i romani "Zvezdani plašt" (astrološki vodič za neupućene) 2000 i "Unikat" 2004. godine. Godine 2005. objavio je komediju "Svadba u kupatilu"

Mnogi kritičari zabeležili su da je Pavić pisac čudesne imaginacije i predvodnik evropske postmoderne.

Tex Murphy

R.I.P., ali nakon pročitane dvije i po rečenice Hazarskog rječnika odlučio sam da batalim tu knjigu i cjelokupno njegovo stvaralaštvo.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Ghoul

stvarno sramotno, b92 javio u 25. minutu dnevnika u 16h, i to samo par vrlo šturih rečenica, ko da je riknuo neki anonimus a ne svetski najpoznatiji naš (do juče živi) pisac!

inače, i ja sam batalio rečnik svojevremeno, al daću mu još jednu šansu, nekad.

angel011

R.I.P.

Ja sam rečnik prilično brzo pročitala, u to vreme mi je bio zabavan.
We're all mad here.

Eriops

Hazarski recnik i Predeo slikan cajem nikako nisam uspeo dovrsiti.
No zato mi je Ruski hrt bio izvanredan.

Lord Kufer

Iz tri put nisam uspeo dalje od 20. stranice...

Alexdelarge

Quote from: Ghoul on 30-11-2009, 18:00:44
stvarno sramotno, b92 javio u 25. minutu dnevnika u 16h, i to samo par vrlo šturih rečenica, ko da je riknuo neki anonimus a ne svetski najpoznatiji naš (do juče živi) pisac!

to je zato sto su nam danas ukinuli vize, a poznato je da evropa nema alternative (a ni blues-a).

p.s.

r.i.p.

Tex Murphy

Quote from: Ghoul on 30-11-2009, 18:00:44

inače, i ja sam batalio rečnik svojevremeno, al daću mu još jednu šansu, nekad.

A ostalo?
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Kunac

Nisam posebno voleo Pavićeve romane i pripovetke (a pročitao sam ih, slilom prilika, više nego što sam želeo) ali sam ga cenio kao pisca. Pokušavao je da čitaocu ponudi nešto novo i to je za svaku pohvalu. Njegovo poigravanje sa formom mi je oduvek bilo interesantno - mada je ponekad umeo da pretera.

Lord Kufer

Umeo je da piše kad je hteo. Ali, iz meni nepoznatog razloga, dozvoljavao je sebi olako nagli spust na nivo nadrealističke ili postmodernističke metafore. To nikako nisam mogao da kupim. I to me je odvratilo od čitanja njegovih dela.

Alex

RIP

Bio je značajna pojava naše kulture.

Ghoul

pošto me je smorio REČNIKOM, čito sam zbirku KONJI SV. MARKA, koja me takođe nije naročito impresionirala.
no u vreme kada sam to pokušavao bio sam u skroz drugom fazonu, bem li ga, možda bih danas bio malo tolerantniji prema nekim njegovim ranim radovima.

angel011

Čitala sam i Predeo slikan čajem i neke priče; Predeo mi je bio bolji nego Hazarski rečnik.

Ono što me je konstantno nerviralo bio je "vidite šta ja sve znam a vi ne znate, utata!" pristup.
We're all mad here.

scallop

Meni je "Predeo slikan čajem", takođe, bio izvrstan. Budući da nisam ljubitelj šablona, ostalo je - ostalo.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Cornelius

Recnik i Predeo su mu dobri. Ostalo je meni izgledalo kao uvrtanje usiju formi i oneobicavanje skroz obicnih stvari da bi obicna stvarnost izgledala sto cudnije i tajanstvenije. Malo mehanicki, ali dobro...

Джон Рейнольдс

Pavić i ja smo dugo bili komšije na Dorćolu. Pridružujem se onima koje njegovo pisanje nije impresioniralo. Ipak, pamtim ga kao simpatičnog i neposrednog čoveka, ali nikako nije umeo da parkira auto... Njegovu crvenu "tojotu" su sa mukom izbegavali i pešaci i vozači.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

lilit

Meni se prvo dopao  'Ruski hrt'. I neko mi tu knjigu prica nikad nije vratio. Svidja mi se i Recnik, a i Predeo slikan cajem. Tu je negde trebalo i da stane.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Alexdelarge

PREDEO... je die beste.

vilja

R.I.P. Sad mi je pomalo žao što nisam kupila HAZARSKI REČNIK. Ali tad kad sam nameravala da ga kupim, bilo je ili REČNIK ili Radov komplet DE SADA za iste pare...jbg, pobedio DE SAD...

DušMan

Eto. A ja baš hteo na minulom Sajmu knjiga da kupim HR i nisu imali izdanje koje sam hteo. Sad će da mu skoči cena, sigurno.

RIP
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

Ghoul

nemoj mi reći da ceo de sad za pare kao 1 pavić?

pa tu onda dileme NEMA!

vilja

Quote from: Ghoul on 30-11-2009, 23:56:45
nemoj mi reći da ceo de sad za pare kao 1 pavić?

pa tu onda dileme NEMA!

Pa nisam ni rekla da sam se dvoumila... Htela da kupim Pavića, a onda videla DE SADA i kupila ovo drugo...Al mi sad skoro pa žao što nisam kupila i HR...

I jeste, ceo Radov komplet (tvrd povez, 6 knjiga) je koštao kao HR u džepnom izdanju...

Ghoul

pa kolko je to u dinarima? damn, meni par knjiga fali...

vilja

Quote from: Ghoul on 01-12-2009, 00:09:23
pa kolko je to u dinarima? damn, meni par knjiga fali...

Otkud znam, nije to bilo skoro, već pre 5 ili 6 godina (kupila od uličnog prodavca). 300 ili 400rsd...Šta ti fali?

Kunac

Sad news this morning as word has come down that the legendary Paul Naschy has passed away after a bout with caner. He was 75. Horror fans should know Naschy as the Spanish actor that has portrayed Dracula, the Wolf Man (12 different times in the ) Hombre Lobo franchise) and even the Hunchback. He has toplined such classics as  Panic Beats , Night of the Werewolf, Rojo Sangre, The Hunchback of the Morgue, Crimson, Vengeance of the Zombies and Night of the Sorcerers. Naschy also wrote, produced and even directed various horror films. Check out his official IMDB for full credits or leave your condolences at Naschy.com.

Cornelius

ginger toxiqo 2 gafotas

Preminuo pevač i glumac Dušan Jakšić
Autor: Beta | 17.12.2009. - 22:24

Pevač i glumac Dušan Jakšić, koji se proslavio 1955. godine hitom "Sve jeseni su tužne", i čiji je glas krasio pesmu "Beograde, Beograde", umro je danas u 83. godini, saopštila je porodica umetnika.

Jakšić je rođen 5. juna 1927. godine u Karlovcu u Hrvatskoj, a odmah po završetku Drugog svetskog rata preselio se u Beograd, kako bi postao glumac.
Umetnički život Dušana Jakšića, koji je nedavno slavio 60 godina umetnickog rada, imao je više pravaca i delatnosti tokom godina - dramski umetnik, pevač, kompozitor, recitator, scensko-muzički izvođač.
Posvetio se podjednako i teatru i muzici. Promenio je dva pozorišta - prvo je bio angažovan u Novom Sadu, a onda u Beogradskom dramskom pozorištu - pre no što je snimio pesmu "Sve moje jeseni su tužne" Žarka Petrovića. Ona se pretvorila u hit, i Dušan Jakšić je postao pevačka zvezda bivše Jugoslavije.

Dugo je bio redovni gost Opatijskog festivala. Postao je tamo zapažen sa pesmom "More, more" Miroslava Biroa (1958), da bi prvu pobedu ostvario 1959. godine, takodje sa Biroovom pesmom "Mirno teku rijeke", a zajedno sa Vice Vukovim.
Jakšić je sledeći put pobedio u Opatiji 1961, sa sopstvenom pesmom "Julijana" za koju je dobio tri nagrade, a zatim je 1964. sličan uspeh ostvario na "Beogradskom proleću" svojom kompizicijom "Čerge", napisanom na stihove Dragoljuba Despotovića.
Među Jakšićevim hitovima iz šezdesetih godina je i pesma "Otišla si sa lastama".

Iako je njegova pevačka karijera dobila primat nad njegovom zvaničnom profesijom, glumom, on je snimio desetak filmova i više televizijskih drama i komedija. Kao glumac, imao je bogat i plodan opus uloga, od Jugoslovenskog dramskog pozorišta, gde je još kao student prvi put nastupao, preko Beogradskog dramskog pozorišta, do Narodnog pozorišta gde je godinama bio prvak i gde je i penzionisan.
Prvo njegovo pojavljivanje na filmu bilo je u "Roju" (1966), a značajniju ulogu je ostvario u "Građanima sela Luga" (1972). Pojavio se i u jednoj od epizoda "Pozorišta u kući" (1975). Poslednje pojavljivanje Dušana Jakšića na filmu bilo je ono u "Zvezdama ljubavi" (2005).
Datum i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."