• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Enciklopedija mrtvih

Started by Kunac, 22-05-2007, 22:05:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 10 Guests are viewing this topic.

Mark

Poly Styrene dies aged 53
The punk icon and singer with X-Ray Spex has died from an advanced form of breast cancer
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

Meho Krljic

Gudeja

E, jbg...RIP  :(

Mnogo sam volela X-Ray Spex, Poli je bila tako sjajna i...luda. :)

"It is myself I have never met whose face is pasted on the underside of my mind."

Gudeja

X-RAY SPEX - Identity

Ova stvar je prva koju sam od njih čula...još jednom RIP Poly
"It is myself I have never met whose face is pasted on the underside of my mind."

pokojni Steva

Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Alexdelarge

Preminuo pisac Ernesto Sabato

KARAKAS - Veliki argentinski pisac Ernesto Sabato (99) preminuo je u svom domu u Santos Lugaresu, u provinciji Buenos Airesa, saopštila je danas njegova supruga Elvira Gonzales Fraga. Tačan uzrok smrti se ne zna, javili su argentinski mediji.

"Dobio je bronhitis pre 15 dana, a u njegovim godinama to je strašno", rekla je ona.

Sabato je bio poslednji živi najveći pisac 20. veka. Autor je tri čuvena romana - "Tunel" (1948), "O junacima i grobovima" (1961) i "Abadon, anđeo uništenja (1974)". Napunio bi 100 godina 24. juna i trebalo je da bude počasni gost na Sajmu knjiga u Buenos Airesu. Ta tri romana su prevedena na 30 jezika.

Rođen 24. juna 1911. godine u Rohasu, na području Buenos Ajresa, od oca italijanskog porekla i majke italijansko-albanskog porekla, Sabato je 1984. osvojio nagradu Servantes, najveće književno priznanje na španskom jeziku. Te iste godine je bio predsedavajući nacionalne Komisije za nestale osobe, čiji su radovi o zločinima diktature (1976-1983) objavljeni u knjizi Nunca Mas (Nikad više).

To delo je poslužilo kao osnova za optužnicu tokom istorijskog suđenja bivšim šefovima vojne hunte 1985. godine. To suđenje u javnosti je poznato kao "argentinski Nirnberg". Oko 30.000 protivnika diktature ubijeno ili je nestalo za vreme diktature u Argentini, podaci su raznih organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Sabato ima doktorat iz fizike, studirao je filozofiju na univerzitetu u Plati, oko 60 kilometara južnod od Buenos Ajresa, ali je 1945. godine odlučio da napusti nauku i posveti se književnosti, kasnije slikarstvu, njegovoj velikoj strasti.

On je 1979. godine odlikovan ordenom Legije časti Francuske, gde je njegov roman "Anđeo tame" osvojio nagradu za najbolji strani roman tri godine ranije.

Sabato je napisao i brojne eseje, medju kojima je najpoznatiji "Pre kraja" iz 1999. godine, koji se smatra njegovim "duhovnim testamentom".

U mladosti je bio sekretar Komunističke omladine. Međutim, njegov skepticizam je preovladao, pa se često deklarisao kao "hrišćanski anarhista" ili ateista. Obožavan od strane političke levice Sabato, ipak, nikad nije prihvatio partijsku funkciju.

"Ja ne pripadam nijednoj partiji, ja samo podržavam ono što smatram da je dobro za ovu bolešljivu zemlju i osuđujem sve sa čime se ne slažem, svu prljavštinu, korupciju i dvoličnost", rekao je on.

Uprkos slavi, Sabato je živeo skromno poslednih nekoliko godina u kućici u Santos Lugaresu, sa svojom predanom sekretaricom Elvirom, koja mu je postala supruga.

http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/251289/Preminuo-pisac-Ernesto-Sabato
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

lilit

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Mme Chauchat

Umrla Džoana Ras:

Joanna Russ (February 22, 1937 – April 29, 2011) was an American writer, academic and feminist. She is the author of a number of works of science fiction, fantasy and feminist literary criticism such as How to Suppress Women's Writing, as well as a contemporary novel, On Strike Against God, and one children's book, Kittatinny. She is best known for The Female Man, a novel combining utopian fiction and satire. It used the device of parallel worlds to consider the ways that different societies might produce very different versions of the same person, and how all might interact and respond to sexism.

Cornelius

Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Truman

I ja sam mislio da ga nikad neće uhvatiti i da će steći mitski status poput Antihrista iz Nostradamusovog proročanstva...Još da u'vate Mladića...
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

Cornelius

Quote from: Truman on 03-05-2011, 20:08:28
Još da u'vate Mladića...

Nadam se da će ga uvatiti za ono...
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Josephine

Quote from: Cornelius on 03-05-2011, 22:38:07
Još da u'vate Mladića...

Može i za ono. Više će da boli, a opet će biti uhvaćen. Ja sam za.

Karl Rosman

Quote from: D. on 03-05-2011, 22:42:45
Quote from: Cornelius on 03-05-2011, 22:38:07
Još da u'vate Mladića...

Može i za ono. Više će da boli, a opet će biti uhvaćen. Ja sam za.

:o

Za sta? Za bol? Za ono? Za hvatanje? Ili za hvatanje za ono?  :?
"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Josephine

Pa ja nikom ne želim bol. Ali ako mora za ono, neka bude. Ako ima za šta da se uhvati.

Karl Rosman

:lol:
Ma, na trenutak sam pomislio da si za hvatanje Mladica. Sorry...konfuzija je cudo.  xyxy
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Josephine

Karl Rosman

Josephine

Pa, dobro si pomislio za taj trenutak. :)

Tex Murphy

Dobro, dakle D. želi da uhvati Mladića (ili mladića?) za... nešto.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Karl Rosman

Blago tebi Harvi. Ja izgleda nikad necu razumeti nista... zene da ne spominjem.  :(

Josephine

Quote from: Harvester on 03-05-2011, 23:31:09
Dobro, dakle D. želi da uhvati Mladića (ili mladića?) za... nešto.

Pa ne, to je tvoje izvrtanje mojih reči, da bi ispao duhovit na tuđ račun. Nažalost, to neće biti moj. Ja ne želim da hvatam nikoga za... (dobro, u stvari želim, ali to je samo jedna osoba, a nije Mladić), ja sam za njegovo hvatanje (kao što lepo piše u svakom mom postu).

Tex Murphy

A kako onda objašnjavaš sljedeći citat?

Quote from: DPa ja nikom ne želim bol. Ali ako mora za ono, neka bude. Ako ima za šta da ga uhvatim.
Genetski četnik

Josephine

Quote from: Harvester on 04-05-2011, 00:40:11
A kako onda objašnjavaš sljedeći citat?

Kao tvoju nesposobnost da budeš duhovit.

Savajat Erp

Духовитост је у оку посматрача. :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Josephine

Pa da. Ali ispravljanje citata prestalo je da bude duhovito još kada smo svi napustili okrilja zabavišta.

Savajat Erp

А...то нисам приметио. Харви, враголане! :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Tex Murphy

Quote from: D. on 04-05-2011, 01:00:23
Pa da. Ali ispravljanje citata prestalo je da bude duhovito još kada smo svi napustili okrilja zabavišta.

That explains it! Ja nikad nisam išao u zabavište!
Genetski četnik

Josephine

Ti si išao u kretenište.  xcheers

Tex Murphy

Speaking of duhovitost... :x
Genetski četnik

Lilith Lee

Izmedju D. i Harvestera postoji neka seksualna tenzija koja se dugo vec vuce.

Father Jape

http://edition.cnn.com/2011/WORLD/asiapcf/05/05/australia.ww1.veteran.dies/

Poslednji preziveli borac iz Prvog svetskog rata, Claude Choules, umro u snu, u 110. godini.

Jedini preostali veteran WWI je Florence Green, isto 110 godina, "who served with the British Royal Air Force in a non-combat role. "
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

pokojni Steva

Konačno nešto krepko na ovom topiku.

Cornelius

Ginter Saks (78), cuveni nemacki fotograf i plejboj, izvrsio je samoubistvo u svojoj vili u Gstadu. Unuk industrijalca Adama Opela, on se proslavio svojim burnim zivotom i brakom sa Brizit Bardo. Nekoliko sati posto ju je upoznao, Saks je iznajmio helikopter i njenu vilu Madrag u Sen-Tropeu, obasuo je sa vise hiljada crvenih ruza. Posle razvoda, tri godine kasnije, on je zakonski zabranio difuziju Gensburove pesme "Je t'aime moi non plus", snimljene sa BB u vreme braka, dok je Saksa varala sa Gensburom. Gensbur je ovu provokativnu kompoziciju kasnije ponovo snimio sa Dzejn Birkin.

Cornelius

Umro argentinski strip scenarista Carlos Trillo (68).

Alex

Quote from: Cornelius on 09-05-2011, 18:18:38
Umro argentinski strip scenarista Carlos Trillo (68).

RIP

Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Alex

Paul Gillon (born 11 May 1926 - died 21th may 2011)

Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

pokojni Steva

Uvek se obradujem kad ne prepoznam ime. Hvala blaženom neznanju. Svakako, RIP.

Father Jape

Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

tomat

Au... pa kako bre. Taman sam mislio da će češće da muzicira, i da se snašao u novotarijama današnje muzike, kad ono umre čovek.

RIP
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Kunac

'Taxi,' 'Grease' star Jeff Conaway dies at 60

LOS ANGELES (AP) — Jeff Conaway, who starred in the sitcom "Taxi," played swaggering Kenickie in the movie musical "Grease" and publicly battled drug and alcohol addiction on "Celebrity Rehab," died Friday. He was 60.

The actor was taken off life support Thursday and died Friday morning at Encino Tarzana Medical Center, according to one of his managers, Kathryn Boole.

"It's sad that people remember his struggle with drugs. ... He has touched so many people," she said, calling Conaway a kind and intelligent man who was well read and "always so interesting to talk to. We respected him as an artist and loved him as a friend."

"He was trying so hard to get clean and sober," Boole added. "If it hadn't been for his back pain, I think he would have been able to do it."

http://beta.news.yahoo.com/taxi-grease-star-jeff-conaway-dies-60-190052036.html
"zombi je mali žuti cvet"

Alexdelarge

moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Agota

ftp://RIP
Šeki,legendo Banovog brda :-(
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Mark

Kontroverzni borac za pravo na eutanaziju Džek Kevorkijan, prozvan "Doktor smrti", preminuo je danas u 83. godini u Čikagu.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=06&dd=03&nav_category=78&nav_id=516506
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

lilit

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Tex Murphy

Dobio je ono što je tražio.
Genetski četnik

tomat

Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Cornelius

Umro je Jorge Semprun (87), pisac i scenarista.  :cry: