• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Enciklopedija mrtvih

Started by Kunac, 22-05-2007, 22:05:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

džin tonik

Quote from: džin tonik on 20-10-2021, 22:36:06

mamula is gone. 101 godina, skoro u cvijetu mladosti...

QuoteMamula je Srbin iz Hrvatske, rođen 1921. u selu Slavsko Polje u općini Vrginmost. Bio je sudionik partizanskog pokreta u NDH i nositelj partizanske spomenice 1941. godine. Napomenimo da je rodno mjesto Mamule, Slavsko Polje, mjesto jednog od najvećih zločina nad zarobljenim vojnicima i civilima nakon završetka rata. Tamo je, kao i u Hudoj jami, živo zazidana masa nemoćnih ljudi. Dana 4. studenog 2017. msgr. Marko Cvitkušić, generalni vikar, ispred župne crkve u Vrginmostu blagoslovio je spomen-ploču i bijeli križ istine na spomen 2000 umorenih ratnih zarobljenika i civila u tunelu Slavsko Polje.

rip, pljuc.

Quote from: Labudan on 20-10-2021, 23:33:09
Šteta, dobri ljudi umiru a Zoleta ni crna zemlja neće.

za neupucene u srbiji, zasto bato i ja volimo mamulu, pa se obiljezilo: vrginmost (gvozd) i taj kraj predstavljao je za komunisticke diktature neformalnu, a stvarnu vlast u hrvatskoj. inace se samo iz politickih razloga (jos) ne ekshumiraju zrtve poratnog genocida, kojih je tu, onako regionalno, zakopano u prikritim grobistima poput spomenutog tunela brojem ca. 40.000, sto policija u tisini istrazuje. ni za ndh hr koja se svodila na nekolicinu urbanih centara nije uspjela obraniti mnoga naselja tog kraja od etnickog ciscenja od strane batinih ugrozenih srba, te su vec tad neka hrvatska naselja doslovno izbrisana sa zemljopisne karte. to bato kolokvijalno zove antifasizam, kad ubijes tri babe i opljackas selo.
sto god da je formalna vlast u yukom-hr uradila, ionako diktatorska, svaka krezuba seljacina iz vrginmosta poput mamule mogla je to srusiti jednim pozivom. apsolutni gospodari, temelj diktature, sacica krezubih, primitivnih idiota.

fotografija inace predstavlja vilu u opatiji gdje se dragi pokojnik nakotio poslije zlocina, i natpis kojim ljudi pozdravili bijeg u beograd 1991.

dark horse

Zar je moguće da nikom nije palo na pamet da otvori topik "degutantno i ničim izazvano oplakivanje ustaškog poraza u 2 sv.ratu", recimo?

Pa nek tamo Zole roni suze dan i noć. Ovako je čitav forum kontaminiran. :(
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Truba

Ujke su izgubile 1945
Ali je hvatska pobijedila 1995
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Krsta Klatić Klaja

Filigranski problemčići u vezi genocida

Hrvata ima 300% više nego 1918.
Srba ima 90% manje nego 1918.

šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

dark horse

Quote from: Black swan on 21-10-2021, 00:23:01
Ujke su izgubile 1945
Ali je hvatska pobijedila 1995

Hrvatska je možda pobedila, ali vraćanjem na poraz i pokušajima da se istorijska greška pretvori u pobedu je zapravo moment u kome Hrvatska ponovo gubi. To je poznato iz psihologije, vraćanje u prošlost i pokušaji ispravljanja grešaka iz prošlosti neminovno su poraz za svakoga, isticanjem svog gubitništva u prvi plan.

Ozbiljne države to ne rade, ili države generalno. Pre će biti da se samo slepo imitira Srbija i Kosovski mit ovim novim NDH mitom, pokušaja revizije istorije glumnjem nevine žrtve, posipanje pepelom apsolutne nevinosti i nepriznavanjem/ignorisanjem/minimiziranjem svojih zločina i tuđih žrtvi.

Jedno beskrajno autistično kolo balkanske mitomanije.

džin tonik

cini mi se da sam konacno shvatio tebe i batu. ama, ljudi, nema nikakve revizije! svijet ima na tisuce djela koja sve opisuju maksimalno objektivno; povjesnicare, profesore, strucnjake, sudionike dogadja, jareb, pilar, cohen, kadic, radica... itd. knjige, revije, novine, rasprave i polemike, sve to u kontinuitetu!
nema se tu sta revidirati, mislim, u svijetu, vec vi nastupate iz pozicije koju izgradili u jednom diktatorskom i ideoloski za svaku raspravu zatvorenom zlocinackom prostoru, na idiotima i satelitima idiota koji "historigrafiju" biljeze iz ugla srbokomunistickog ili velikosrpskog, znaci propagandistickog i beskrajno lazljivog, sto je urnebesno smijesno. pa to je kao da citas mamulu, goldsteina, klasica ili sanu i slicne derivate, pupavkine novosti, i ides sa mnom raspravljati. pa ja se tu ne mogu braniti, samo umrijeti od smijeha. dodjete mi kao djeca kad naprave kolace od blata, pa pokazuju mami kako su fini. probao ne bih, hvala, ali super ste to napravili, bravo!

dark horse

Ali istorija se ne dešava tamo negde, iz emigracije. Gde si pobegao, jer si dozvolio da te oteraju. Tamo se dešava revizija. Ili, bar, nekakav otužan pokušaj.

Ne sačekaš da neko otegne papke pa dođeš stidljivo na Sagitu, na topiku "Encliklopedija mrtvih", da "objasniš" kakav "zlikovac" je dotični bio. Navodno pobio na hiljade (verovatno, nepostojećih i izmišljenih, ako se poslužimo analogijama zosko tipa) nevinih po tunelima, nije se krio po južnim Amerikama, a niko da ga prstom takne do dubokih 101 godinu života?

To se radi uživo, na licu mesta, čim se nešto dogodi. Dakle, ovome nekih 70 godina zakašnjenja.

Ako nisi mogao tad, onda verovatno i ne bi trebalo da uradiš uopšte. Ono što je trebalo jeste da pobegneš. To si i učinio.

Jer, to je istorija.

A o mrtvima sve najbolje. :)

Krsta Klatić Klaja

Na šta smo spali da nam hrvatska emigracija trubi o udbi i istorijskom revizionizmu a nema jednog da ga nije plaćala neka strana služba u Hladnom ratu :)
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

dark horse

Ma, Zole je samo jedno zabludelo dete koje je zaboravilo da u pogodnom trenutku zapita roditelje "ako smo mi toliko u pravu, i ruke nam nisu zločinački krvave, zašto onda bežimo daleko da nas niko ne nađe?"

I sad mi to moramo da mu crtamo.  :(

dark horse

"Tata tata, a što bacaš taj pištolju/krvavi malj/srbosek u reku?" :evil: xrofl

tomat

Marinko Rokvić i Muamer Zukorlić, mnogo za jedan dan.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Meho Krljic

dark horse

Meho Krljic

Po svemu sudeći, umro je Richard "Lowtax" Kyanka koga će nešto stariji korisnici interneta pamtiti kao osnivača sajta Something Awful. Nešto mlađi možda isključivo za optužbe za nasilje u porodici koje su bile ne samo neprijatne nego i višestruke. Lowtax je prošle godine i prodao Something Awful a sada je, čini se, preminuo.

Ne kažem da treba pustiti suzu za njim ali trea notirati da je veliki deo onog što se danas smatra "internet kulturom" i svakako "internet humorom" poteklo baš sa Something Awful foruma i da je svet u kome živimo jednim delom oblikova baš i Lowtax.

Tex Murphy

Izgleda da se na bolje mjesto preselio Graeme Edge, bubnjar Moody Bluesa :-(
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Meho Krljic

Ehhh, RIP Merima Njegomir...

Father Jape

Umro prekjuče Stephen Sondheim
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

ridiculus

Quote from: Father Jape on 28-11-2021, 22:22:52
Umro prekjuče Stephen Sondheim

Jeste, i to je napravilo ogromne talase u umetničkom svetu.

Ali mislim da nije puno ljudi ovde svesno njegovog značaja.
Dok ima smrti, ima i nade.

tomat

umro Robbie Shakespeare, polovina čuvene ritam sekcije Sly & Robbie, značajan za rege i pop muziku u celini.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Father Jape

Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

Ode Betty White, em na Novu godinu em par nedelja pre stotog rođendana. Slava joj, naravno.

dark horse

tomat

Juče umro i Sidni Poatje.

Alexdelarge

Muzičar Branislav Anđelović (76), koji je šezdesetih predvodio rok grupu "Plamenih pet", a sedamdesetih bio jedan od osnivača "Rokera s Moravu", preminuo je juče u Beogradu, od posledica korone.

https://www.blic.rs/sudbine/bane-andjelkovic-iz-rokera-s-moravu-umro-od-korone/z5qe2lr
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

tomat

Zanimljivo je da su ljudi mislili da je Ćora mrtav odavno, pa se jednom sam uključio u diskusiju na jućubu da kaže da je živ, a da je Jankula poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Alexdelarge

Васа С. Тајчић

Харди Кригер (Hardy Krüger) 1928-2022
Моја колекција дискова
"Coraggio contro acciaio"
"Тако је чича Милоје заменио свога Стојана."

Meho Krljic

Ode Aki Rahimovski...

Petronije

Eh, šteta. Otpevao je nekoliko vanvremenskih hitova.

Meho Krljic

Poznati beogradski novinar Dušan Mašić (prvi dorektor Anema, između ostalog) je, nažalost, ovoga puta stvarno umro...

https://www.cenzolovka.rs/scena/preminuo-novinar-dusan-masic/

džin tonik

Preminuo bivši ministar pravosuđa Zvonimir Šeparović

QuoteZvonimir Šeparović, ugledni političar i pravnik preminuo je u nedjelju u 94. godini u Zagrebu.

Bio je ministar vanjskih poslova u vladi Franje Gregurića 1991. godine, a godinu kasnije imenovan je stalnim predstavnikom Hrvatske pri Ujedinjenim narodima. U travnju 1999. godine Šeparović je postao ministar pravosuđa i tu dužnost obnašao je do siječnja 2000. Tijekom tog mandata podnio je hrvatsku tužbu protiv SR Jugoslavije za genocid pred Međunarodnim sudom u Haagu. Zvonimir Šeparović rođen je 1928. u Blatu na Korčuli, gdje je završio osnovnu školu. Gimnaziju je pohađao u Dubrovniku i Splitu, Pravni fakultet završio je u Zagrebu, a doktorirao je u Ljubljani. Nakon demokratskih promjena 1990. utemeljio je Hrvatsko viktimološko društvo.

Kao nestranačka osoba postao je ministar vanjskih poslova u vladi Franje Gregurića 1991. U pogledu vanjske politike nije se slagao s predsjednikom Tuđmanom. Slijedeće, 1992. imenovan je za stalnog predstavnika Hrvatske pri Ujedinjenim narodima. Kasnije je postao član HDZ-a i Središnjeg odbora te stranke. Ministar pravosuđa bio je od 15. travnja 1999. do 27. siječnja 2000. godine. Tijekom tog mandata podnio je hrvatsku tužbu protiv SR Jugoslavije za genocid pred Međunarodnim sudom u Haagu. 2. srpnja 1999. tužba je podnesena.  Šeparović je kasnije objasnio da Hrvatska treba prihvatiti židovsko pravilo. ,,Prema Ustavu Izraela, nitko nije ovlašten u ime žrtava opraštati zločine", citirao je. Godine 2000. bio je predsjednički kandidat, ali nije ušao u drugi krug.  Svojim pristalicama je potom poručio da glasuju za Dražena Budišu. Tada je pobijedio Stipe Mesić. Godine 2010. priključio se pokretu Hrvatski rast (Hrast). Ubrzo ga je napustio i vratio se HDZ-u. Bio je član većeg broja međunarodnih organizacija među kojima American Society od Criminology, American Society od Law and medicine, World Society od Law and Medicine te International Assotiation of Penal Law.

U braku s prvom suprugom Inge Perko Šeparović ima dvoje djece. Kćer Dušku, doktoricu biologije, koja radi u SAD-u pri institutu koji se bavi istraživanjem lijeka protiv AIDS-a i sina Boruta, redatelja avangardnog teatra ,,Montažstroj". U drugom braku bio je s novinarkom Hrvatske televizije Brankom Šeparović.

rip. ovaj nije bio mucak. inace vec dvije godine nalazim po antikvarijatima knjige iz separoviceve biblioteke. ocigledno je bio posten, nije dio yukom-feuda koji nesposobnom i tupavom potomstvu u naslijedje ostavlja drzavu, koju god.

Alexdelarge

Meho Krljic

Васа С. Тајчић

Моника Вити (Monica Vitti) 1931-2022
Моја колекција дискова
"Coraggio contro acciaio"
"Тако је чича Милоје заменио свога Стојана."

Alexdelarge

Novosadski muzičar i konceptualni umetnik Predrag Peđa Vranešević, jedan od osnivača grupe Laboratorija zvuka, ali i autor filmske i pozorišne muzike, preminuo je 6. februara u Novom Sadu u 76. godini, saznaje SEEcult.org iz izvora bliskih porodici. Vranešević je preminuo u svom domu, posle duge i teške bolesti.

http://seecult.org/vest/preminuo-peda-vranesevic

Alexdelarge

Novinar, književnik i kritičar portala Nova.rs Milan Vlajčić preminuo je iznenada u 83. godini u Beogradu.

https://nova.rs/kultura/preminuo-milan-vlajcic/

tomat

Groundbreaking funk singer Betty Davis dies aged 77

https://ra.co/news/76807