• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Enciklopedija mrtvih

Started by Kunac, 22-05-2007, 22:05:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Petronije

RIP. Baš sam ga gotivio, najviše zbog legendarne role Džima Morisona.

Truman

RIP Val. Kao klinac sam ga voleo, bio je faca. Posebno u Tombstonu.
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

Васа С. Тајчић

Бојана Андрић (1944-2025)
Моја колекција дискова
"Coraggio contro acciaio"
"Тако је чича Милоје заменио свога Стојана."

tomat

Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Meho Krljic

Tex Murphy

Умро је прије неки дан Тед Кочеф, човјек који је режирао Рамба, Викенд с мртвацем и још понешто.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Truman

Umrli Nobelovac Mario Vargas Ljosa i Filip David.

ALEKSIJE D.

dark horse

Quote from: ALEKSIJE D. on 14-04-2025, 15:38:16Umro Filip David.

Ti baš ne voliš da čitaš postove do kraja.
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Meho Krljic

Baš tužan dan. Veliki ljudi odoše....

Truman

Premiuo i Ljubodrag Simović.

mac

Istog dana i njegov prezimenjak Ljubomir Simović...

Truman

Bio je dobar čovek, oprostiće mi na ovoj greščici.

tomat

Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Meho Krljic

Ali baš na drugi dan uskrsa...

mac

džin tonik

lose, lose. imate srece da obitavam medju vama i citam superzenu. sad bi vi malo tugovali, ALI! oprez!

Danas je Vaskršnji ponedeljak: Ako prekršite jedno važno pravilo, sreća vas zaobilazi

QuoteDrugi dan Uskrsa poznat je kao Vodeni ponedeljak. Prema narodnom verovanju, danas važi jedno važno pravilo. 

(...)

Na Vaskršnji ponedeljak se nastavljaju gozbe i veselja, nastavlja se hrišćanska radost. To je zapravo jedna jedina stvar, koju pravi i iskreni vernici nikako ne bi smeli da zaborave da urade na ovaj dan.

Dakle, da nastave da se vesele i tu radost podele sa najbližima. Prema narodnom verovanju, oni koji se ogluše o ovo jednostavno "pravilo" prkose Bogu i Hristosu i neće im ići u životu "kako treba".

džin tonik

Quote from: Meho Krljic on 21-04-2025, 11:30:38Ali baš na drugi dan uskrsa...

nije tek na drugi dan uskrsa, vec na drugi dan zajednickog uskrsa, prosim. ipak je covjek pokusavao uskladiti laz i istinu, dva oprecna koncepta, razne sekte i crkvu, polozio zrtvu na oltar lazi, ljude i covjeka, i to se mora adekvatno bodovati.

dark horse

Da se podsetimo malo ko je bio Franja i koliko je doprineo:

https://n1info.rs/vesti/rimokatolicku-crkvu-vratio-reformskim-vrednostima-znacaj-i-legat-pape-franje/

Quote,,Ideja pape Franje je da u Konklavi budu zastupljeni predstavnici crkava iz zemalja koje su u socijalnom smislu nisko na lestvici razvoja, da oni koji nemaju prava budu zastupljeni u ovom telu koje donosi ključne odluke, tu su i biskupi iz zemalja u kojoj su rimokatolici manjina. Bez obzira što se ti ljudi ne poznaju, to može da donese novi duh u skladu sa stremljenjima koje je on imao u Konklavi, nadam se da će izbor biti izbor kontinuiteta, od toga mnogo zavisi, ne samo kad je u pitanju Rimokatolička crkva, nego ceo hrišćanski svet. Otvoren je bio prema Pravoslavnoj crkvi, gledao je kao sestrinsku", kaže on.

Njegove cipele će biti vrlo teško popuniti
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

džin tonik

dobro, dobro. da ne kazete da sam bezdusan. svaki covjek nosi i nesto dobro u sebi, pa i kad je to neznatno, minimalno. mora se i to ispostivati, dobro.
https://youtu.be/nr6eYsqnOV8
eto.

Meho Krljic

Truman

Zavidim mu na posećivanju 60 država i teritorija. I ja bih tako.

Kažu da je prvi favorit za narednog papu sa Filipina.

džin tonik

eto, isti tito! no bez brige, dok trepnemo ce one propalice tamo izabrati jos goreg. ne moze bog toliko brzo intervenirati koliko brzo idioti mogu birati nove isprazne idiote, sve ako i zanemarimo korupciju. a potop vise ne moze, jelte, duge i ta sranja.

Pročitajte što piše u oporuci pape Franje: Osjećajući kako se bliži suton moga zemaljskog života...

Quote(...)

"U ime Presvetog Trojstva. Amen.

Osjećajući kako se bliži suton moga zemaljskog života, i s čvrstom nadom u vječni život, želim iznijeti svoje posljednje želje vezane uz mjesto moga ukopa.

Kroz cijeli svoj život, kao i tijekom svoje svećeničke i biskupske službe, uvijek sam se povjeravao Majci našega Gospodina, Blaženoj Djevici Mariji. Zbog toga molim da moji posmrtni ostaci počivaju – čekajući dan Uskrsnuća – u Papinskoj bazilici Svete Marije Velike.

Želim da moje posljednje zemaljsko putovanje završi upravo u ovom drevnom marijanskom svetištu, gdje sam se uvijek zaustavljao za molitvu na početku i kraju svakog apostolskog putovanja, pouzdano povjeravajući svoje nakane Bezgrešnoj Majci i zahvaljujući joj za njezinu nježnu i majčinsku brigu.

Molim da moj grob bude pripremljen u grobnoj niši u bočnoj lađi, između Pavlinske kapele (Kapele Salus Populi Romani) i Sforzine kapele u Bazilici, kako je prikazano na priloženom planu. Grob neka bude u tlu, jednostavan, bez posebnih ukrasa, s natpisom: Franciscus.

Trošak pripreme groba bit će pokriven iz sredstava koje je osigurao jedan dobročinitelj, a koja sam dogovorio da budu prebačena Papinskoj bazilici svete Marije Velike. Potrebne upute o tome dao sam kardinalu Rolandasu Makrickasu, izvanrednom povjereniku Liberijske bazilike.

Neka Gospodin udijeli dostojnu nagradu svima koji su me voljeli i koji nastavljaju moliti za mene. Patnju koja je obilježila završni dio moga života prikazujem Gospodinu, za mir u svijetu i za bratstvo među narodima.

Santa Marta, 29. lipnja 2022.
Franjo"

napise oporuku i onda se bizantski skromno zubima drzi za vlast jos skoro tri godine.

džin tonik

Srpski patrijarh Porfirije poslao značajnu poruku o papi Franji

znacajnu poruku dobili bi kad bi crkva pod hitno zatvorila tu rupu kroz koju se satanisticka sekta sve sa potpirijem uvukla u sam vrh crkve prodavati podvale, maglu i metastazirati, uzivati u lazzi kao prasci u blatu u - vatikanu.

pa da imamo niz napada u srpskim rezimskim medijima, a ne ovih orkestriranih bljutavih hvalospjeva koji se nizu, vucicevih odlikovanja, oblikovanja novih satanista za podvalu idiotima u rim u kc u srbije i sl.

u drugu ruku: zasluzuje li institucija cije je zemaljsko vodstvo u tolikoj mjeri ili korumpirano ili tupavo da nije prepoznalo cak ni samu esenciju iskonskog neprijatelja, ultimativnu laz, najveci zadah, zasluzuje li da se ne rastavi na sastavne dijelove i elementarno pocetno stijenje liseno svog otpada? mislim, crkva nije stvorena za bratimljenje sa sotonom, vec za borbu.

džin tonik

Preminula prim.dr Sadika Biluš, heroina Vukovarske bolnice

QuotePreminula je heroina Domovinskog rata, prim. dr. Sadika Biluš, liječnica bolnice u Vukovaru za vrijeme okupacije. Nakon pada grada, mučena je i odvedena u logor u Srijemskoj Mitrovici.

"Primarijus Sadika Biluš bila je internistica i gastroenterologinja, istaknuta humanitarka, ratna liječnica i bojnica Hrvatske vojske. Rođena u Bosni i Hercegovini, cijeli svoj život posvetila je služenju ljudima, a njezina hrabrost i predanost ostavili su neizbrisiv trag u hrvatskoj povijesti.

Tijekom opsade Vukovara 1991. godine, kao jedina internistica u bolnici, danonoćno je pružala pomoć ranjenicima, bez obzira na njihovu nacionalnost. Nakon pada grada, zarobljena je i odvedena u logor u Srijemskoj Mitrovici, gdje je bila izložena mučenju i zlostavljanju.

U znak otpora, štrajkala je glađu, a nakon zatočeništva razmijenjena je i nastavila služiti domovini kao časnica i liječnica Hrvatske vojske.

Nakon rata, dr. Biluš je otvorila Polikliniku "Tomi" u Velikoj Gorici, gdje je nastavila pomagati pacijentima s istom strašću i predanošću. Posebno se istaknula nakon potresa 2020. godine, kada je besplatno pružala medicinsku pomoć stanovnicima Banovine, pokazujući svoju nesebičnost i suosjećanje.

Za svoj izniman doprinos, prim. dr. Biluš je odlikovana Medaljom časti Hrvatske liječničke komore, a njezin život i rad ostaju trajna inspiracija svima nama.

Dr. Biluš ostaje u našim srcima kao primjer humanosti i snage. Njezina predanost i ljubav prema ljudima ostavit će neizbrisiv trag u našim životima.

Detalji o posljednjem ispraćaju bit će objavljeni naknadno", objavili su članovi obitelji i prijatelji.

U nastavku donosimo dijelove intervjua s prim.dr. Sadikom Biloš, autorice Dubravke Vukoje, koji je objavljen na portalu Žene u Domovinskom ratu.

"Šljivančanin me odveo u Negoslavce i predao gruboj bijesnoj četnikuši"

"Ostala sam u šoku kada me je tog kobnog dana osobno tražio poznati zločinac Veselin Šljivančanin i izdvojio na stranu. Strgao mi je liječničku iskaznicu s kute i odveo me je u jednu kuću u Negoslavce i predao gruboj bijesnoj četnikuši. Morala sam skinuti svu odjeću sa sebe. Na pitanje što sam po nacionalnosti, rekla sam Muslimanka. E, tada je uslijedilo njezino batinjanje i iživljavanje uz najgore moguće uvrede.

U polu svjesnom stanju odvezli su me u samicu u Sremsku Mitrovicu u pakleni logor, uslijedili su dani danonoćnog mučenja svih nas iz Vukovara, ljudima su na saslušanju lomili ruke i noge. Masakrirali su ih, taj vrisak, zapomaganja i urlike, često sanjam i danas. Ja sam svakodnevno imala ,, posjete" tri smrdljiva četnika, čije šamare, razjarene poglede i smrdljivi zadah osjećam i dan danas. Kada više nisam mogla izdržati i slušati kako masakriraju ljude na katu ispod mojega, htjela sam počiniti suicid, objesiti se remenom od ručne torbice, ali mi nije uspjelo, jer se je srušio bojler za koji sam vezala remen... Nažalost, od svega proživljenog  san mi već tri desetljeća  ne dolazi na oči ni uz najjače lijekove za spavanje", pričala je Biluš.

(...)