• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

"IF LIFE IS WORTH LIVING...A MEANS OF GIVING..."

Started by ginger toxiqo 2 gafotas, 23-05-2007, 13:52:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ginger toxiqo 2 gafotas

...evo jedne potresne(iz današnjeg BLICA)preuzete real life priče...ja sam se zaplakao, ali sada imam makar malo više nade u budućnost čovečanstva nego pre čitanja...

Požrtvovanost i humanizam vaspitača Fadilja Sulje iz Medveđe
Paralizovanu devojčicu nosi u školicu
Autor: Milica Ivanović | 23.05.2007 - 10:56

RAVNA BANJA - Iako siromašna, sedmočlana porodica Nikolić iz planinskog sela Ravna Banja u opštini Medveđa bila bi srećna da se život nije poigrao sa jednim od njihove petoro dece - osmogodišnjom Svetlanom, koja od rođenja boluje od dečje cerebralne paralize. Prodajom dela imanja i stoke Svetlanini roditelji su uspeli da je usprave na noge. Zahvaljujući požrtvovanosti i humanom gestu vaspitača Fadilja Sulje, devojčica će na jesen poći u prvi razred.
Svetlana je, naime, nedavno krenula na pripremnu nastavu u istureno odeljenje predškolske ustanove ,,Mladost" u Medveđi. Do školice i nazad treba preći pet kilometara putem punim uspona. Devojčica sa krhkim nogama to ne bi mogla da učini sama, već to rastojanje prevali na leđima i rukama Fadilja Sulje, svog vaspitača iz ove predškolske ustanove.
- Svetlanu sam nekako odvojio od ostale dece. Video sam odakle putuje, pa sam se sa roditeljima dogovorio da je nosim i vraćam iz škole. To osećam kao svoju obavezu i u tome ne vidim ništa čudno - kaže ovaj mladi čovek koji i sam ima troje dece.
Fadilj i Svetlanin otac Novica su školski drugovi i njihovi roditelji su se družili.
- Znamo se od detinjstva, ali me je ovaj gest zaista iznenadio. Ne znam kako da se odužim tom čoveku. Svetlana se preporodila od kako ide u obdanište. Vesela je, naučila je mnogo pričica i pesmica - kazuje otac Novica.
Vaspitač Fadilj dodaje:
- Za mene bi najbolje vraćanje duga bilo kad bih video da Svetlana hoda kao sva ostala deca.
Sedmočlana porodica Nikolić živi od skromne Novičine plate u Rehabilitacionom centru ,,Gejzer" i od dečjih dodataka i tuđe nege za Svetlanu. To nije dovoljno za normalan život, a kamoli za skupe Svetlanine lekove, koji mesečno iznose oko 150 evra. Zemlja koju imaju nije plodna. Uzalud preoravaju brdovit teren.
- Nedavno su mi moji u ,,Gejzeru" izašli u susret i Svetlanu primili na petnaestodnevnu rehabilitaciju, što joj je mnogo pomoglo - dodaje Novica.

[/URL][/img]
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

ginger toxiqo 2 gafotas

...ne zazivam cenzuru/auto-cenzuru, ali molio bih one tome sklone da se bar ovaj put susrdrže od posprdnih i/ili para/kvazi-pedeofilskih komentara...HVALA!!!
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Kunac

Svaka čast! Zaista lepa priča, topla i razoružavajuća.
"zombi je mali žuti cvet"

Kunac

Quote from: "Meho Krljic"...
Ovo je izgleda ta auto-cenzura...
"zombi je mali žuti cvet"

angel011

We're all mad here.