• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

ELEPHANT MAN (COVJEK SLON)

Started by Rommel, 05-04-2003, 13:20:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Rommel

Jucer sam nakon puno godina ponovno pogledao spomenuti film i ponovno me doveo do ruba suza....
Nikada nisam cijenio osobito Lyncha kao rezisera, ali u covjeku slonu je napravio fenomenalan posao.....doduse zahvaljujuci izvrsnim glumcima kao sto su Anthony Hopkins, i John Hurt - koji je mastkiran do neprepoznatljivosti...uistinu da ne pise da on glumi naslovnu ulogu ne bih ga nikada prepoznao....

Josheph Carrey Merrick je jedno od najpoznatijih "cudovista" viktorijanske Engleske - covjek cija je nesraca na sebe skrenula paznju cak i same kraljice Viktorije....i  koja je preko Alexandre, princeze od Walesa odrzavala kontakt sa nesretnim Merrickom.
Rodjen petog kolovoza 1860., od oca Josepha Rockleya Merricka i majke Mary Jane Potterton, Joseph mladji odmah je ostavljen u sirotistu kao djete sa uzasnim deformitetima....u filmu je to nesto drukcije prikazano, da mu je majka u 4 mjesecu trudnoce bila napadnuta od slonova za boravka u Indiji, ali to je cista fikcija....ime covjek slon dobio je po izraslini na gornjoj vilici koja je bila nalik surli...
Veci dio zivota mladic ce provesti kao cirkuska atrakcija u vlasnistvu izvjesnog Toma Normana...koji ga je drzao u kavezu i redovito bicevao...na jednoj od predstava zapaziti ce ga mladi lijecnik koji ce to nesretno stvorenje preuzeti pod svoju skrb...to je bio (kasniji sir) Frederick Treves....njigov trud oko Merricka uskoro ce se procuti do najvaznijih mjesta u Londonu i napokon ce se Merricku osmjehnuti sreca....shvatiti ce se kako je taj deformirani covjek ustvari vrlo pametan i osjecajan mladic....prihvacen najzad u drustvo Merrick ce dati sve od sebe da radi sve poput normalnog covjeka i to ce mu doci glave...naime zarko je zelio spavati na ledjima kao normalan covjek, sto nije mogao jer mu je radi izrasline glava bila abnormalno velika i u snu bi ga tezina glave mogla povuci i ugusiti ga....spavao je stojecki ili cuceci....ali jedne travanjske noci 1890...nadjen je mrtav u sobi jer je rijesio da najzad spava kao normalan covjek lezeci na ledjima...
a ovu pjesmu je cesto citirao Joseph Merrick

Tis true my form is something odd,

But blaming me is blaming God;

Could I create myself anew

I would not fail in pleasing you.

If I could reach from pole to pole

Or grasp the ocean with a span,

I would be measured by the soul;

The mind's the standard of the man.

I Realised Fear One Morning,
To The Blare Of The Fox Hunters Sound,
When They're All Chasing After Poor Bloody Fox,
It's Safer To Dress Like The Hound!

Truba

uskoro dobivam taj film
zajedno sa Wicker manom

još samo da kupim kompjuter
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Rommel

dobar, dobar razlog da pozuris sa kupovinom kompjutera

Lurd

Jedina veza SF/F i Merika koje mogu da se setim je da je on kod NJumena spijun na kraljevskom dvoru...
My trees...They have withered and died just like me.

Milosh

Hmm...stvarno nema veze sa SF/F k'o sto rece Lurdusami, ali kada vec pominjemo Elephant Man-a samo da dodam da mi je taj film medju top 20 vec dugo, dugo vremena.

Jedan je David Lynch.  :)
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Rommel

dobro malo off topic - ali ovaj dio foruma se zove filmovi a ne sf filmovi...pa mozda ipak moze proci....

Pajke

Quote from: "Rommel"dobro malo off topic - ali ovaj dio foruma se zove filmovi a ne sf filmovi...pa mozda ipak moze proci....

Samo pichi i razmrdaj forum!....imas moju podrsku :)  :)  :wink:

Ghoul

Mnogo jača veza SF/F/Horrora i Merricka jeste ta da ima prilično važan cameo appearance u stripu FROM HELL, gde sir W. Gull u njemu vidi okultnu vezu sa boginjom Ganeshom (u filmskoj verziji se čovek slon pojavljuje, iako tamo nema nikakve aluzije na dublji smisao te pojave).
https://ljudska_splacina.com/

DUNADAN

odlichan film
dushu sam svoju ispustila dok sam ga gledala
i ne bih ga vishe nikad nikad pogledala
Two tears in a bucket, motherfuck it.

Rommel

Quote from: "ghoul"Mnogo jača veza SF/F/Horrora i Merricka jeste ta da ima prilično važan cameo appearance u stripu FROM HELL, gde sir W. Gull u njemu vidi okultnu vezu sa boginjom Ganeshom (u filmskoj verziji se čovek slon pojavljuje, iako tamo nema nikakve aluzije na dublji smisao te pojave).
inace spomenuti Sir William Gull je u mini seriji Jack the Ripper sa Michaelom Caineom izdvojen kao legendarni ubojica...

Ghoul

Isti slučaj i u FROM HELL.
Ocrniše sirotog čoveka...
https://ljudska_splacina.com/

DUNADAN

boze, meni je prosto neverovatno da neko sa takvim deformitetima moze imati relativno normalan IQ

Spider Jerusalem

Quoteboze, meni je prosto neverovatno da neko sa takvim deformitetima moze imati relativno normalan IQ

Oh, brother  :(

iNCUBUs

Quote from: "DUNADAN"boze, meni je prosto neverovatno da neko sa takvim deformitetima moze imati relativno normalan IQ

Sta li bi mislila o Stephenu Hawking-u, da ne znas ko je? :)
Mike Lowery: Hey, isn't it low tide?
Marcus Burnett: Yes, I think it is.
Mike Lowery: Don't you have some relatives that you need to go pick up?

Ivan Bevc

ili o Milanu St. Proticu...
Teenage crime now fashion's dead
Shoot it up
There goes my love rocket red
Shoot it up

DUNADAN

Quote from: "iNCUBUs"
Quote from: "DUNADAN"boze, meni je prosto neverovatno da neko sa takvim deformitetima moze imati relativno normalan IQ

Sta li bi mislila o Stephenu Hawking-u, da ne znas ko je? :)

pa jedno je cerebralna paraliza, a drugo je ovakav deformitet
to sam napisala u neverici sa medicinskog stanovishta

taurus-jor

Quote from: "Ivan Bevc"ili o Milanu St. Proticu...

JAOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Daj je defektan na mnogo planova. Ali to je vech tema za //www.7kontinent.org. Jebesh ovde politiku.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

taurus-jor

Quote from: "Ivan Bevc"ili o Milanu St. Proticu...

JAOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Taj je defektan na mnogo planova. Ali to je vech tema za //www.7kontinent.org. Jebesh ovde politiku.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com