• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Nesto za Ghoula

Started by angel011, 13-06-2007, 22:50:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

angel011

We're all mad here.

Ghoul

pa, ne znam što je ovo više za mene no za nekog drugog, ali dobro...
od te bojanice ne bih ni očekivao text vredan čitanja, ali posebno me razočarava inače napredno i liberalno čitateljstvo b92 blogova i šlogova, koje u svojim imbecilnim komentarima i dalje produžava predrasude o jednačini krouli=oto=satanizam=zločini, koje bih, ipak, očekivao od njihovih radikalnih ideoloških suparnika.

ukratko: glup napis praćen glupim komentarima, nevrednim detaljnije analize.
mada će se potonja, indirektno, desiti kad sednem da napišem davno pripremani rad pod naslovom SATANIZACIJA SATANIZMA.

ps: ono o čitateljstvu b92 je bio sarkazam.
:wink:
https://ljudska_splacina.com/

Usul

Quote from: "Ghoul"SATANIZACIJA SATANIZMA
Ovaj... pleonazam?   :evil:
God created Arrakis to train the faithful.

David

A afera sa darkerima i 'Crnom ruzom' Zeljka Malnara, iz Pocivse, hoce li biti i to?
U mene u Bosni u dajdzinice u malog u bubregu kamen.

Nyarlathotep

avaj, stvarno, dokle vise to srpsko besomucno satanizovanje Alistera Kroulija. budali mozete dati i deciju slikvnicu, pa ce isti nesrecnik  sutradan ubijati ili maltretirati ljude s povicima: ja sam zeka-peka iz jendeka, sad cu sve da vas pokoljem u slavu djavola!

mene je najvise od OTOa odbijala njihova militaristicka hijerarhija i klasicno sektasko otimanje para - ali, pomoz' bog braco pravoslavna, Ordo Templi Orientis nije satanisticka sekta, niti ima ikakve veze sa takvim "ucenjima"!
Da nema vetra, pauci bi nebo premrezili.

Morningstar

Iz danasnjeg broja PRAVDE:

U okviru opsirnog teksta, u kome su potpuno pomesani Templari, OTO i nacisti, u izdvojenom delu pise sledece:

VRBUJU MLADE BOGATASE

Za ovu grupu 'Ordo Templi Orientisa' zaduzeni su Vladimir i Maja Madic iz Novog Beograda. To je okultisticka i crnomagijska grupa koja praktikuje NAJGNUSNIJE OBLIKE SEKSUALNE MAGIJE. Bave se prizivanjem demona i KLONIRANJEM. I oni su tajna organizacija. Nastoje da ZAVRBUJU mlade iz bogatih krugova i njima se sluze za svoje GNUSNE OBREDE. Termine u svojim programima davale su im svojevremeno TV Beograd i TV Politika.
sve price su Anansijeve.

Ghoul

JOOOJ, DAJ TO SKENIRAJ!
IMA LI ONLINE?
KAKVA SVINJARIJA... :x

varvarin

Quote from: "Morningstar"Iz danasnjeg broja PRAVDE:
... To je okultisticka i crnomagijska grupa koja praktikuje NAJGNUSNIJE OBLIKE SEKSUALNE MAGIJE.

Jel' ima adresa ???

zstefanovic

Quote from: "Nyarlathotep"avaj, stvarno, dokle vise to srpsko besomucno satanizovanje Alistera Kroulija. budali mozete dati i deciju slikvnicu, pa ce isti nesrecnik  sutradan ubijati ili maltretirati ljude s povicima: ja sam zeka-peka iz jendeka, sad cu sve da vas pokoljem u slavu djavola!

mene je najvise od OTOa odbijala njihova militaristicka hijerarhija i klasicno sektasko otimanje para - ali, pomoz' bog braco pravoslavna, Ordo Templi Orientis nije satanisticka sekta, niti ima ikakve veze sa takvim "ucenjima"!

Ех, омладино, па читало се и практиковало то у Београду и током 1980-их, па сад не помаже накнадно прање и препирање.

Клоните се свих глупости и не чачкајте мечку под значку.

Тема дана: Породичне трагедије

Секта у позадини насиља у Батајници

,,Ја сам Алистер Кроули", довикнуо је Горан Алфировић полицајцима име оснивача ,,Ордо темпли оријентиса"

http://www.politika.co.yu/detaljno_arhiva.php?nid=31273&y=2007&m=6&d=13
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [,,Веригаши"]

Demo(n)lisher

Hm neodoljivo podseca na Dzima Dzonsa i one iz Davidove loze u Vakou.
Jedno pitanje za "poznavaoce" rada Alistera Kroulija :
Kako je nastala Knjiga zakona (pod kojim okolnostima i gde)? Ko zna, sebe moze nazvati pravim Alijevim sledbenikom.
I`m a self - improved evil baby.

Nyarlathotep

zstefe, nije mi bilo jasno ovo:
QuoteКлоните се свих глупости и не чачкајте мечку под значку.

necu biti licemeran i GLUP, ako se od malena svesno klonim jedne velike manipulativne zavere poput hriscanske crkve, da padnem na jednu mnogo skromniju (mada nesto interesantiju) instituciju. bilo kakvo udruzivanje u grupne, socijalno-religijske zajednice je za ljude kojima je potrebno zajednicko skroviste od sopstvene slabosti. ja, i kad bih hteo da pratim Kroulijeva ucenja, sam bi ih praktikovao i studirao, van ikakvog tutorstva i nadzora. dosta toga Kroulijevog sam citao kao tinejdzer, mnogo toga nisam razumeo, kasnije sam ponovo iscitavao, i da budem iskren - smorio se zestoko. lepo je to i zanimljivo, ali za procitati. nista vise. mada, "Knjiga lazi" je jedna prelepa pesnicka tvorevina, ostavljena generacijama da uzivaju u njoj.

inace Vlada i Maja Madic. ljudi su malo pogresili, u pitanju su Vlada i Maja MaNdic sa NBGa, iz izdavacke kuce Ezoterija. sad, da li su sektasi, pojma nema, ali iz par pouzidanih izvora ZNAM da su teske LOPOVCINE i da ne placaju ljudima prevode cak ni nakon sto je prodat citav tiraz prevedenih knjiga.

Morningstar

QuoteJOOOJ, DAJ TO SKENIRAJ!
IMA LI ONLINE?
KAKVA SVINJARIJA...

Ne znam da li imaju online izdanje, novine mi nisu dostupne trenutno, a bogami ni skener, ali skeniram tekst ovih dana, za arhivu

QuoteJel' ima adresa ???

Nema, samo se spominju imena.
sve price su Anansijeve.

zstefanovic

Quote from: "Nyarlathotep"zstefe, nije mi bilo jasno ovo:
QuoteКлоните се свих глупости и не чачкајте мечку под значку.

Просто, по оној јеврејској: Ако глумиш авет постаћеш авет.

Психички закони, који нису ништа мање "егзактни" но што је физика, могу се свести и на оно што је стари Тадеј из Витовнице говорио: Какве су ти мисли, такав ти је живот.  

Дакле, систем у који верујете и духовна храна коју узимате формираће на крају и вас и околину и будућност.

Quote from: "Nyarlathotep"necu biti licemeran i GLUP, ako se od malena svesno klonim jedne velike manipulativne zavere poput hriscanske crkve, da padnem na jednu mnogo skromniju (mada nesto interesantiju) instituciju.

Које тачно хришћанске цркве? Постоји једна Црква у много облика, од којих су неки сателити или чак псеудоцркве.

Да ли је и Црквин предак, старобалкански монотеизам, био Завера?

Да ли су будизам или таоизам Завера?

Не могу се планетарни системи знања поредити са нововековним култовима, ни у чему.

Quote from: "Nyarlathotep"bilo kakvo udruzivanje u grupne, socijalno-religijske zajednice je za ljude kojima je potrebno zajednicko skroviste od sopstvene slabosti. ja, i kad bih hteo da pratim Kroulijeva ucenja, sam bi ih praktikovao i studirao, van ikakvog tutorstva i nadzora.

Мислим да не схваташ ни "socijalno-religijske zajednice" ни шта значи "van ikakvog tutorstva i nadzora". Али ОК, св. Павле је рекао: "Све ми је дозвољнео, али ми није све на користи."

Вера и духовно знање су мекано и спонтано искуство, а ако то није групно искуство и то кроз генерације, онда нешто није у реду.

Доле култови. Живела слобода и јавност.

Ghoul

ne bih da vam kvarim zabavu, pošto svi sve znaju, samo niko ne proverava, nego priča iz glave.

dakle:

1. krouli NIJE 'osnivač' OTO-a, već im se pridružio kasnije, a potom ih napustio i osnovao svoj AA red...
2. OTO ni u kom smislu reči nije 'satanistički' red.
3. vlada je MADIĆ a maja je MANDIĆ.

baš me živo zanima da li će se gorepomenuti osvrnuti na ove gnusne i bezvezne optužbe, i dati neki demanti – da li će iko hteti da ih uopšte sasluša, pošto svi već unapred znaju i ko su i čime se bave...

Nyarlathotep

nislio sam na hriscansku crkvu generalno, cisto onako, zezao se, znam koliko neke to pecka. i eto, prvi se upeco. jebiga, moze mi se, u ova vremena nema ko da me spali na lomaci.

QuoteДа ли је и Црквин предак, старобалкански монотеизам, био Завера?

dragi zstefe, nisam ni u jednom trenutku mislio na HRISCANSTVO kao na otkrivenu religiju, vec na crkvu kao instituciju, tj. tamo gde te VUKU i ako oces i ako neces. a sad, posto je ovo pravoslavno zapisana teritorija, recicu da sam na umu imao tu tako zlu i poganu katolicku crkvu. i niko nece ustati u odbranu katolicke crkve?

Ghoule, sto se Ma(n)dica... reci cu samo jedno. a tebi vise detalja privatno.  

Ja sam pre otprilike dve godine imao licni dogovor sa Vladom da prevedem Jejtsovu knjigu A VISION, i da napisem pogovor za drugo izdanje MITOLOGIKA. Jejts, koga izuzetno volim, cenim i postujem... pa rekoh: u jebote, savrseno! Prevodim ja tako, i predjoh polovinu, kad, u medjuvremenu se ispostavi sledece. Moja prijateljica (koja me inace i povezala sa njim) je prevela knjigu koju je Esoterija objavila i citav tiraz potpuno rasprodala. Covek joj je ostao duzan 600 evra, i mesecima joj se nije javljao na telefon. Kad god ga bi ga navatala, bio je u zajebljivom fazonu: "bas sam sada pomislio na tebe i kako da ti isplatim pare za par dana". Onda opet meseci nejavljanja na telefon, pa opet "uf, pa gde si ti? bas sam sada mislio na tebe...", pa onda opet meseci nejavljanja na telefon.... i tako, posle dve godine, stvar je stigla do suda. ja sam davno coveka okrenuo na telefon da vidim oce li me zajebavati kao nju, i niko mi se nije javio... te sam digo ruke od posla. Eto, ako iko bude zainteresovan za objavljivanje ove knjige, ja imam polovinu prevedenu, i lako cu je prevesti do kraja. znaci da je PREVARANT  - JESTE! i to gadan!

Nyarlathotep

gore editovao zbog gresaka.

inace, naravno da Krouli nije osnovao OTO, ali je preuzeo vodjstvo, i prilicno ga preuredio... brate, bar su se ti dokumentarci gledali.  :lol:

ginger toxiqo 2 gafotas

...režiser Milorad Milinković Debeli u oktobru bi trebalo da počne snimanje svog novog filma "1,2,3", psihološkog trilera o borbi policije protiv sekti. Milinković je krajem maja završio snimanje crne komedije "Čitulja za Eskobara"...
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

zstefanovic

Quote from: "Nyarlathotep"nislio sam na hriscansku crkvu generalno, cisto onako, zezao se, znam koliko neke to pecka. i eto, prvi se upeco. jebiga, moze mi se, u ova vremena nema ko da me spali na lomaci.

Само се уздај у то. Пун је свет лудака и данас.

Quote from: "Nyarlathotep"dragi zstefe, nisam ni u jednom trenutku mislio na HRISCANSTVO kao na otkrivenu religiju, vec na crkvu kao instituciju, tj. tamo gde te VUKU i ako oces i ako neces.

А то... Не знам ти ја то, брате. Ја сам православац, а код нас је слобода личног избора светиња.

Quote from: "Nyarlathotep"a sad, posto je ovo pravoslavno zapisana teritorija, recicu da sam na umu imao tu tako zlu i poganu katolicku crkvu. i niko nece ustati u odbranu katolicke crkve?

Не бих знао рећи, али имаш овде и браће-паписта, па нек они пред тобом бране свој конзорцијум.

Колико видим, ваш разговор ће бити лепи међурелигијски дијалог између Ордо темпли оријентис и Свете столице.  :D

Bab Jaga

Quote from: "zstefanovic"
Доле култови.

:cry:
Ghoul fhtagn!

zstefanovic

Quote from: "Bab Jaga"
Quote from: "zstefanovic"
Доле култови.

:cry:

Ајде, ајде, зна се који су дозвољени: Свето тројство Јан(ус) - Аполон Вучји - Орфеј, као и мајка Деметра.

Bab Jaga

Ghoul fhtagn!

blasphemer

Uhhh, ne znam da li da uopste pocnem da komentarisem ova pisanija (po blogu "dive naseg glumista" Bojane Maljevic). Necu.
A i na forumu se vidi da se ljudi bas slabo razumeju u tematiku...
Quote1. krouli NIJE 'osnivač' OTO-a, već im se pridružio kasnije, a potom ih napustio i osnovao svoj AA red...
ovo bas i nije tacno. Crowley je u OTO usao 1912. na poziv Teodora Rojsa i brzo nakon toga bio postavljen za OHOa. Sto se tice A.'.A.'. slucaj nije takav i bilo bi previse komplikovano sada objasnjavati prirodu tog reda.
Nisam siguran da uopste razumem ZStefanovica u njegovim napadima na "sta konkretno?" i njegovo zastupanje "cega konkretno". Pravoslavci su poprilicno jednostrani i iskljucivi ljudi, tvrdoglavo zakopani u njihovu viziju hriscanstva, zive po sistemu "samo ja sam u pravu, vi ostali ste satanisti". Dakle, ako ovo nije besmislica, onda sta je:
QuoteДа ли је и Црквин предак, старобалкански монотеизам, био Завера?

Не могу се планетарни системи знања поредити са нововековним култовима, ни у чему
Cemu pominjanje taoizma i budizma u ovom kontekstu i kakve veze ta ucenja imaju sa crkvom?
Sta su to "planetarni sistemi znanja"?  :x
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." AL:I,40

angel011

Quote from: "blasphemer"Pravoslavci su poprilicno jednostrani i iskljucivi ljudi, tvrdoglavo zakopani u njihovu viziju hriscanstva, zive po sistemu "samo ja sam u pravu, vi ostali ste satanisti".

Da li poznaješ svakog pojedinog pravoslavca na planeti, ili barem većinu, pa da možeš ovako da generalizuješ stvari?

Ima mnogo ljudi, različitih veroispovesti, koji su jednostrani i isključivi, i da, neki među njima su pravoslavci. Možda si bio toliki baksuz da samo takve upoznaš; većina pravoslavaca koje ja znam nisu ni jednostrani ni isključivi, niti bi svakog ko ne misli kao oni nazvali satanistom.
We're all mad here.

blasphemer

Angel wrote:
Quoteblasphemer wrote:
Pravoslavci su poprilicno jednostrani i iskljucivi ljudi, tvrdoglavo zakopani u njihovu viziju hriscanstva, zive po sistemu "samo ja sam u pravu, vi ostali ste satanisti".  

Da li poznaješ svakog pojedinog pravoslavca na planeti, ili barem većinu, pa da možeš ovako da generalizuješ stvari?

Uh, izvinjavam se. Pisao na brzinu i nije mi palo na pamet da bi moglo tako da bude shvaceno. Nisam imao nameru da generalizujem, vec je to sto sam napisao proisteklo pod uticajem one tone gluposti koju sam procitao na pominjanom blogu, a i neki komentari ovde su mi se ucinili slicnim. Naravno da je
QuoteIma mnogo ljudi, različitih veroispovesti, koji su jednostrani i isključivi, i da, neki među njima su pravoslavci.
to tacno. I da, poznajem mnogo ljudi koji se izdaju za hriscane i pravoslavce, i bas su onakvi kako sam i naveo (ako ne i mnogo gori), ali ti ljudi uopste ne razumeju ideju vere, pa tako ni onu kojoj navodno pripadaju. Takodje, poznajem puno divnih ljudi (i neki su mi dobri prijatelji), vrednih u svakom smislu, iskrenih vernika, koji jesu pravoslavni hriscani.
Eto.

Demo(n)lisher

Evo da malo nesto reknem i za O.T.O i za Kroulija posto vidim da niko nije zainteresovan za njegov zivot i dela :
U godini kad je italijanski egiptolog Skjapareli u 'Dolini kraljeva' otkrio grobnicu lepe Nefretete, supruge Amenofista IV, veliki posvecenik bogoprotivne astralne Hijerarhije majstora pseudomudrosti,  okultni opsenar,  mason i planinar-avanturista Alister Krouli (Aleister Crowley)  se sa suprugom Rouz Keli (Rose Kelly) iz Šri Lanke vraca u Englesku preko egzoticnog i  arheološki zagonetnog  Egipta. Da bi na 'medenom mesecu'  dokonu suprugu malo zabavio i naveo je da se zainteresuje za njemu bliske okultne fenomene, deklamovao je invokaciju koja je trebala da omoguci vidjenje  tzv. silfa, elementalnih duhova Vazduha. To na Rouz nije  omogucilo nikakvo željeno  onostrano vidjenje, ali je zapala u stanje transa u kojem je stalno ponavljala cudne iskaze i pozive.  Krouli tada  priziva egipatskog boga mudrosti - Tehutija (Tota), koji ga preko ustreptale Rouz obaveštava da ga ceka bog Horus, koga je 'uvredio' i kome treba  da se invokaciono  obrati po naznacenim operativnim pojedinostima.  

Po neobicnim  invokacionim pristupom  dati magijski ritual Krouli izvodi 19. i 20. marta 1904. godine. 'Bogovi' preko Keli daju i drugu poruku, koja kaže da je Krouli  odredjen da bude prorok Neba u nastupajucoj, novoj eri covecanstva, te da ce u Kairu od 8. do 10 aprila 'direktnim glasom' tacno u podne, po jedan sat, primati 'Knjigu Zakona' na engleskom jeziku. U  toku ta tri aprilska podneva zaneseni Krouli  je zaista zapisao knjigu koji su mnogi njegovi sledbenici prihvatili kao Bibliju Novog Doba.  

U Kroulijevom   spisima, koji najcešce pocinju    latinskim nazivom za knjigu  - liber, koncipiranim po uzoru na hebrejske 'sefer-e' (Sepher ha-Jecira, Sepher ha-Zohar, Sepher ha-Temuna, ...),  telemitska 'Knjiga Zakona' je stavljena pod rimskom  numeracijom CCXX (prema 220 verza triju poglavlja datog opskurnog onostranog diktata), te je smeštena u publicisticko-kanonskom razredu 'A' koji se "sastoji iz knjiga kod kojih se ne sme menjati cak ni oblik slova: to ce reci, one predstavljaju iskaz adepta iznad svake kritike, cak i Vidljivog Vodje Reda." (Iz Kroulijevog 'Syllabus-a)

Sam Krouli, 'Majstor Therion/Zver' u svojoj  'Biografskoj belešci'  pripovedacki skicira  za sebe govoreci iz treceg lica  kako je došlo do primitka Liber Legis-a: "Pobegavši od svoje istinske volje tako daleko da se  vencao i spustio do života obicnog coveka, ogradjen tvrdjavom  ogorcenosti protiv svih spiritualnih napada, Leo /= Krouli, 'Lav-Zver'/ je postao podesan instrument za izvršavanje nepoznatih planova majstorâ.

Na kraju sportske ekspedicije u Aziji on se preko sezone zadržao u Kairu sa svojom mladom ženom, ženom  niti  podstaknutom niti  zainteresovanom za bilo šta osim površnih i svetovnih zabava.  

Sada majstori, vrhovne vodje Reda kojima je on dugovao svoju prvu inicijaciju, postaju režiseri duhovnih sudbina ove planete. Ti ljudi koji su izabrali ovu ženu da prenese Njihovu Volju Aspirantu koji se odrekao  vlastite težnje.

Leo je primio njihovu poruku s blagim podsmehom: on je pristao da sprovede instrukcije saopštene preko njegove žene u duhu ironije,  odlucivši da joj demonstrira apsurdnost njene tvrdnje da je u vezi sa nadljudskom Inteligencijom.

Glavna od svih instrukcija sastojala se u tome da se zatvori u izvesnu sobu svoje kuce na jedan sat dnevno u toku tri dana da bi mogao zapisati ono što ce mu tada biti dano.  

On je bio preko mere zacudjen kad je, na udar naznacenog sata, zacuo izgovor ljudskog glasa, koji je govorio engleski (jezik koji je on dovoljno razumeo za tu svrhu) i nastavio sve dok nije prošlo tacno šezdeset minuta."

U originalnom rukopisu, manuskriptu  nazvanom Liber XXXI, da se primetiti da je Rouz svojom rukom dopisivala reci koje Krouli nije uspeo dobro da cuje tokom prenosa. Fenomen takvog diktata gde duhovna inteligencija bez medijuma-nosaca govori ljudskim glasom je krajnje jedinstven i sumnjiv. Duhovne sile Onostranog  se ponajprije  telepatski obracaju; moguce je da su i Krouli i Rouz bili telepatski ukljuceni na dati izvor, a ljudski govor koji je 'dopirao' do njih  bio je samo dijabolicki  privid-utisak. Drugo objašnjenje je da je diktat dolazio od teleportovanog i preobraženog ljudskog bica, 'majstora'.

Krucijalno pitanje u svemu tome je ipak sledece: kako je Kroulija sa nekom 'uzvišenom' duhovnom inteligencijom mogla da poveže  krajnje duhovno neprocišcena Rouz Keli, koja je, kako i sam Krouli izveštava, bila zanteresovana samo za površne, svetske ugodjaje?! Zar bi neka cista sila kroz neprocišcenu i neprosvetljenu osobu govorila i mogla bilo šta reci?! Zar cisto ne privlaci cisto, a necisto - necisto?!  

Ako je Krouli u Velikom Delu bio u petom  posvecenickom rangu Adeptus Minor ('mladji adept'), u koji ga je u Parizu 16. januara 1900. god. uveo mason  Mac Gregor Mathers tadašnji vodja reda 'Zlatna Zora', a dati rang oznacava i mogucnost izravne duhovne komunikacije s andjelom cuvarom, zašto se    'uzvišeni' nebesnik nije  iz same Kroulijeve  duše, iz koje teku božanski svetlosni impulsi, obrati ovom, nego tek posle primitka telemitske 'Biblije'   sa takvim  obracanjem pocinje, onda  kada Krouli izvodi nekakav ritual za  postignuce razgovora sa andjelom uciteljem (vidi Liber Samekh)?! Ritual može biti samo simbol posvecenja, a posvecuju i prosvetljuju samo zakonita, cista dela. Onaj ko ima istinsku komunikaciju sa andjelom cuvarom, koji može da ga opominje, vodi i poucava u Božijem Duhu, pa on bi trebao da ima  i mogucnost  duhovnog saobracanja sa celim Nebom.
Mala zanimljivost : Alister je 1922 bio i u Beogradu, verovali ili ne, i to u poseti Pavlu Karadjordjevicu. Veoma je postovao Srbe (takodje za ne poverovati) a narocito njihovu slovensku mitologiju i paganstine. Odrzavao je i veoma tesne veze sa "lionskim kasapinom" Klausom Barbijem, i insistirao je da on uz pomoc KATOLIKA i dr. Krunoslava bude prebacen u J.Ameriku. Zavrsava svoju "karijeru" 1 decembra `47.
I`m a self - improved evil baby.

blasphemer

Fascinacija Crowley-evom licnoscu je razumljiva, ali potpuno beskorisna. Jedino sto je bitno je delo koje je ostavio.

Nyarlathotep

Quote from: "zstefanovic"Колико видим, ваш разговор ће бити лепи међурелигијски дијалог између Ордо темпли оријентис и Свете столице.  :D

zstefe, kako samo nisi skapirao da mi se zivo jebe za OTO? samo sam ukazao na to da im pripisivanje epiteta "satanisticki" predstavlja cistu budalastinu.  :!:

Ghoul

Quote from: "blasphemer"Fascinacija Crowley-evom licnoscu je razumljiva, ali potpuno beskorisna. Jedino sto je bitno je delo koje je ostavio.

hm, zanimljivo gledanje.
ja, pak, smatram da je krouli najvažniji baš kao pojava, kao ličnost, kao uticaj i inspiracija, kao primer jednog od slobodnijih i hrabrijih ljudi za koje znam, i jedan od najužeg kruga ljudi koji su uspeli da od svog života izvuku maximum u onom pravcu koji su sami odabrali i hteli – drugim rečima, on je baš od svog života napravio umetničko delo, more so nego što je ostavio u svojim delima.
to zamlaćivanje sa 'prorokovanjem', 'novim eonima' i sl sr. posmatram kao simpatično zezanje jednog bistrog čoveka koje po pojavnu stvarnost svih nas nema veći značaj niti vrednost od HPL-ovog ktulu mitosa: dakle, taj značaj nije zanemarljiv, ali nije onakav kakvim ga nj. sledbenici doživljavaju, tj. literaran. on je, po meni, samo još jedan od mogućih MITOVA, ili sistema verovanja i ikona i simbola za odnošenje prema stvarnosti(ma), ali nikako jedan, jedini, od boga dat, neprikosnoven itsl.

od napisanih knjiga (ako ne računam njegov život kao jednu takvu 'knjigu'), najviše poštujem KNJIGU LAŽI, koja je za mene jedna od 15-20 najbitnijih, temeljnih knjiga XX veka bilo koje vrste i žanra fikcije (dakle, ne računajući naučne studije).

budući da je krouli čovek koji, kao i v. barouz, npr, za mene oličava paragon mudovitog čoveka koji je živeo svoj život po principima potpune slobode, skroz mi je sumanuto da je neki bolid u NEUSPELOM (!) POKUŠAJU DA UBIJE NEKOG STARCA klicao: ja sam a. krouli!
:x  :x  :x

blasphemer

To sve stoji, kao sto rekoh, za njega kao licnost. Tako je i fascinacija njegovim likom razumljiva. Toliko ispunjen zivot, sposobnost da uradi sve sto pozeli, uspeh na mnogim planovima, muda da se "kaze/napise i uradi"... Covecanstvo je videlo malo takvih ljudi.
Delo koje je ostavio je impozantno kako god se posmatralo - bilo kao cisto knjizevno (njegovo pesnistvo je tako uzviseno i cisto, ritmicno i snazno, da te prosto oduva) ili kao "strucno".
A.C. i H.P.L. se nikako ne mogu porediti!
Crowley-a mozemo posmatrati u redu novovekovnih autora Rabelais - Nietzche...
S druge strane i u nizu Lao Tzu - Mahaviro - Siddhartha Gautamah - Mohamed...
Liber Al je univerzalna knjiga, prepuna istinske mudrosti, kao i Yi Jing i ostali klasici.
Ko je citao i duze meditirao nad svim ovim, shvata o cemu pricam.
Do what thou wilt shall be the whole of the Law.
Love is the law, love under will.
Sta bi covek mogao vise da pozeli sebi od ispunjenja ovih ciljeva.

Morningstar

Quoteskroz mi je sumanuto da je neki bolid u NEUSPELOM (!) POKUŠAJU DA UBIJE NEKOG STARCA klicao: ja sam a. krouli!

Nije sumanuto, doticni mozda stvarno i jeste Alister Krouli, na izvestan nacin. Buduci da se OTO bavi kloniranjem, razumno je pretpostaviti da cuvaju DNK uzorak svog gurua i da su odavno pustili u promet test-uzorke, od kojih je jedan mozda i nas bolid iz Bataje. Neuspeli pokusaj, svakako, ali zastrasujuca je pomisao, koliko samo ima takvih Alister Krouli tempiranih bombi?
sve price su Anansijeve.

Ghoul

good thinking, danice!
skroz sam zaboravio na to kloniranje!!! :idea: