• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Ode nam i Kurt Valdhajm

Started by Demo(n)lisher, 15-06-2007, 22:59:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Demo(n)lisher

UMRO KURT VALDHAJM
Nekadašnji generalni sekretar UN Kurt Valdhajm (88) i bivši predsednik Austrije, umro je u četvrtak, javili su austrijski mediji. Valdhajm je primljen pod temperaturom u bolnicu u Beču, gde je živeo, prošlog meseca sa infekcijom. Kao uzrok smrti navode se problemi sa srcem. Do trenutka smrti, bio je najstariji živi generalni sekretar UN i bivši austrijski predsednik.
Valdhajm je bio generalni sekretar UN od 1972. do 1982. godine. Njegov izbor za predsednika Austrije 1986. godine bio je zasenjen otkrićima da je pripadao jedinici Hitlerovog Vermahta koja je počinila zločine na Balkanu tokom Drugog svetskog rata. Na mestu predsednika Austrije bio je do 1992. godine.
Pre dve decenije "Novosti" su prve u svetu otkrile dosije jugoslovenske Državne komisije koja je Kurta Valdhajma, čoveka koji je punu deceniju proveo na čelu UN, a potom i na mestu predsednika Austrije, proglasila za ratnog zločinca. Na osnovu jugoslovenskog dosijea F-25572 od 17. novembra 1947. godine Valdhajm je uvršćen na listu ratnih zločianca UN.
Prema ovom dosijeu, jasno se vidi da je Valdhajm, kao obaveštajni oficir, bio član štaba generala Lera, komandanta Hitlerove armije koja je pokrivala jugoistok Evrope. Valdhajm je na sve načine pokušavao da dokaže da je bio samo običan vojnik i da nije odgovoran za zločine. Vašington i London su ga, međutim, stavili na listu osoba kojima se zabranjuje ulazak u SAD i Veliku Britaniju. Ta odluka nikad nije bila promenjena.
"Afera Valdhajm" ponovo je uzburkala javnost pre pet godina kada je njujorški list "Dejli mejl" objavio da je Valdhajm do tada primio više od 2,3 miliona dolara "specijalne penzije" od UN. List je postavio pitanje zašto poreski obveznici plaćaju apanažu "starom nacisti", ilustrujući tekst Valdhajmovom fotografijom u SS uniformi, snimljenoj tokom Drugog svetskog rata u Bosni.
Veliko interesovanje istoričara bilo je skoncentrisano oko Valdhajmove uloge za vreme bitke na Kozari u leto 1942. godine, kada je oko 68 hiljada ljudi, žena i dece oterano u koncentracioni logor Jasenovac. Valdhajm, koga je za zasluge u bici na Kozari odlikovao ustaški poglavnik Ante Pavelić, decenijama kasnije je tvrdio da ništa nije znao o ubistvima civila.
Predsednik Hajnc Fišer je u saopštenju izrazio "najdublje saučešće", dok su zastave u Austriji spuštene na pola koplja. Slučaj Valdhajm je jedna od najvećih enigmi 20. veka. Iako je njegovo ime bilo na listi ratnih zločinaca UN, i mada su za njegovu ratnu prošlost znali i Rusija, i Amerika i Britanija i Jugoslavija, osnivači Ujedinjenih nacija, on je ipak u dva mandata bio cenjeni generalni sekretar svetske organizacije.
I`m a self - improved evil baby.

Cornelius

Josip Broz, iako je sve znao i za dosta toga oko Valdhajma imao i dokaze, ćutao je i primao bespovratne kredite. Jebeš žrtve i istinu, pare i vlast su bitne.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Cu

Goreo u paklu.

Sagoreo i iscezao...

Cornelius

Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Ghoul

Quote from: "Cornelius"KO? Joza ili Kurt?

to je edit posta koji je prvobitno tvrdio da je jožek saranjen u vatikanu, pa je onda promenjeno, da ne talasa duhove!

ili su tatka možda odma kontaktirala velika braća, da ne širi posvećeničke istine... :idea:
https://ljudska_splacina.com/

Cu

Quote from: "Ghoul"
Quote from: "Cornelius"KO? Joza ili Kurt?

to je edit posta koji je prvobitno tvrdio da je jožek saranjen u vatikanu, pa je onda promenjeno, da ne talasa duhove!

ili su tatka možda odma kontaktirala velika braća, da ne širi posvećeničke istine... :idea:

Pa,nisam neki ljubitelj nazija,UN(kao proamericke svetske vlade u pokusaju) i prirodno JBT-a,pa sam reagovao malo ishitreno.I reko' da se izvadim na pesnistvo.

Ali vidim ima onih koji sve budno prate.

Cornelius

Ghoul

Quote from: "Cornelius"BIA, DB, OZNA...
GHOUL... SVE SE DOZNA!

KO ZNA - ZNAĆE, KO NE ZNA, NEZNAĆE!  :evil:

Melkor

Quote from: "Ghoul"KO ZNA - ZNAĆE, KO NE ZNA, NEZNAĆE!  :evil:

Samo da znas da para zbog marketinga neces dobiti, ali pozdravljam tvoju samoinicijativu tako da cu da razmislim za neko pivo...
razmislio...
imas pivo  :D
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Cornelius

Melkor

Pa covek nam reklamira kviz  :?:

A tebi ce smrki  :wink:
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

smrklja

Cornelius

Joj, pusti Efes. Ja to piso zbog zstefovog insistiranja. Najradije belgijsko, škotsko i irsko. A može i ono tamno Vajfertovo, fino osvežava. xcheers

smrklja

Kad dođeš samo odaberi.

Cornelius

Ghoul

Quote from: "Melkor"
Quote from: "Ghoul"KO ZNA - ZNAĆE, KO NE ZNA, NEZNAĆE!  :evil:

Samo da znas da para zbog marketinga neces dobiti, ali pozdravljam tvoju samoinicijativu tako da cu da razmislim za neko pivo...
razmislio...
imas pivo  :D

c,c,c,c...
ovi ljudi baš nemaju srama!
uzmi moj viševekovni potpis za naziv kviza, ne plate ništa, ne daju nikakav popust na istom no mi još i zakidaju poene, a sad mi još nude i pivo, koje kao što je opštepoznato NE PIJEM, kao neku kao kompenzaciju za citat koji sam učinio slavnim turajući ga u svoj potpis...  :roll:  :x  :roll:  :x

Mica Milovanovic

Čovek tvojih godina i tvoje ozbiljnosti bi morao da se lati piva...
Ja sam dugo odbijao, i dalje nisam neki šampion, ali...
Mica

Ghoul

IN VINO VERITAS!

in pivo... what? belly?

Mica Milovanovic

Pa, moram da priznam da si u pravu...
Ali...
Mica

Ghoul

Quote from: "Mica Milovanovic"Pa, moram da priznam da si u pravu...
Ali...
...ali, the power of ghoul compels you!  :evil:

Melkor

A ti se menjaj sa nekim drugim, tvoje pivo za sta god :shock:

Inace, to oko kradje slogana, poena :D ... mislim, ja nisam od onih koji pokazuju prstom :oops: ... ali, slatka moja... :?:  znas i sam na ciju adresu treba da se obratis  :twisted: ... nego pusti ti to 8) ... sto ne bi dosao opet :idea: i okusao se u mozda najtezem kvizu do sada :arrow: ...a ja cu, posto sam ispunio kvotu smajlija za prva dva kvartala :( ... licno da ti sabiram poene :cry: ... tri puta :x

Ghoul

teško da će se ovaj novi termin poklopiti sa nekim drugim mojim Bg obavezama; a sumnjam da ću da potežem toliki put na kviz koji se sastavlja po principu:
-'Da li bi Ghoul ovo mogao da zna?'
-'Ma zna, 100%!'
-'Onda neka pitanje nosi 1 poen.'
-'A da li bi znao ovo?'
-'A, igrica! Fantasy! To ne zna!'
-'OK, onda to bodujemo sa 5 poena!'

ipak, hvala na pozivu...
:wink:

Demo(n)lisher

Ja predlazem Hajneken ili Karlsberg pivo, u nekoj prijatno - idilicnoj atmosferi kakvu vidjamo u Bojovicevoj boemija emisiji :lol: uz naravno fenomenalne kantone Cece, Sabana Saulica ili majstora old school narodne muzike Tozovca. :evil:
Cheers! xcheers  xcheers
I`m a self - improved evil baby.