• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

tehnologija i edukacija

Started by Melkor, 22-06-2007, 04:10:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Melkor

Dvoumio sam da li ovo da stavim u nauku ili paranauku ali nekako mi vise lezi ovde...

:) http://www.flixxy.com/technology-and-education.htm
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

S.

'ajde i ja se dvoumim gde ovo da stavim, pa mi tema lici...

Da li je poznato da je neko uradio unakrsno poredjene podataka koji izaze iz popisa stanovnistva i administrativnih sluzbi nasih fakulteta?

Naime; broj stanovnika, popis 2002 -  6 321 231
Tvrdi da ima visoku strunu spremu 11% - 695 335, zaokruzimo na 700 000

BG Univerzitet, Pravni fakultet: od II sv. rata liferovao 50 000 (web sajt faxa), Ekonomski fakultet proizveo 34 000 ekonomista, Filoloski - plafon 42 000 (ekstrapolacija broja zatecenih studenata u trenutku odvajanja od filozofskog, 3500, proslo 12 generacija), Filozofski - neka bude 30 000 (?, sac metoda), Gradjevinski 8000 (sajt faxa), da ne rijem po Mrezi vise, za jos par za koje sam mislila da su dobri proizvodjaci nema podataka...

Zbir navedenog je 164 000, i recimo da su preostali fakulteti BU napravili jos 36 000. Te da su preostali mnogo manji univerziteti Srbije dali polovinu toga - suma sumarum je 300 000? Da li vam se cini da je umesto 36 000 "ostalih" na BU mnogo veci broj, i ako da koliko? Ili je mozda produkcija van prestonice mnogo zivlja?

Zahvaljujem unapred na pomoci razresavanja dileme gde je moguca  greska...

Mica Milovanovic

Vodi računa da ljudi umiru... Kako si to uzela u obzir?
Mica

S.

Ic, uopste nije uzeto u obzir. Sto se mene tice niko dipl. nije umro od 1945 naovamo. Dobro, od 1950... I ovako smo kratki za 300-400 000 VSS?

U analizi popisa ima i tabela u zavisnosti od starosne strukture, tako da si u pravu da moze mnogo bolje :(  Help?

Ovo je bilo vise usputna zapitanost, rekoh ako ima da neko zna da je radjeno uporedna provera, broj diploma bi se morao bar vrlo priblizno slagati sa izjavom o strucnoj spremi pri popisu.

Opaska - onih  oko 6 miliona je stanovnistvo starije od 15 godina...

Mixitron M. Storm

Da li je uzeto u obzir da su ljudi, možda, prosto - lagali za stručnu spremu?

Menemi takotujedna iz proširene familije onomad nešto pominjala vreme kad je ona studirala fakultet, mrtva 'ladna pored moje žive babe, valjda se uzdajući da je baba izlapela i da se ne seća kako je dotična preko veze dobivene pri stupanju u vamiliju završila srednju trgovačku u Jagodini. (valjda tu)

S.

:oops:  jeste, pomislila sam, i zato krenula da stavim na papir sta se pouzdano zna. I racun se ne slaze. Jos, medjutim, gajim nadu da se ne laze BAS TOLIKO... i trazim mogucnost da negde zesce gresim.

Ha, ipak sam uspela da pronadjem da je ukupan broj diplomaca na BU od osnivanja 337 974.

Moje predjasnje brojke i poredjenje:
pravni 50 000 (web sajt faxa) - BU zvanicno 47 223
ekonomski 34 000 (ibid) - BU zvanicno 37 916
Filoloski 42 000 (ekstrapolacija) - BU zvanicno 27 046  
filozofski 30 000 (sac metoda) - BU zvanicno 15 867
gradjevinski 8000 (sajt faxa) - BU zvanicno 10 489

... i cini mi se da fali jos...

mac

Ima ih koji su napustili školovanje, a ostalo im recimo 5 ispita. Čak i tih 5 znaju, ali eto nešto se desilo (desio se život) i nisu završili fax. To ih ne sprečava da se osećaju kao da zapravo jesu završili isti. Ima i ono "inženjer" što nije isto kao i "diplomirani inženjer". Ne znam kako se to računa u statistici.

S.

Dobro, bre, mater mu... nije isto steci diplomu i osecati da sve potrebno za istu znas. A ako potrebno parce papira nije u tvojoj fijoci, onda kada ti  kazes da imas VSS ti, prosto, naprosto - lazes.

Na stranu sto ne mislim da je sramota u formalnom obrazovanju zaustaviti se na srednjoj skoli, niti stati na nivou iznjera - prosto to je ono sto je neko hteo ili mogao i ok. Al' meu tom slucaju muci zastrasujuca nepouzdanost statistike...

Evo dopune, do sada ukupan broj diplomaca od osnivanja na
BU --- 337 974
Univerzitetu u Nisu --- 43 250 (web sajt UNIS-a)
Univerzitetu Novi Sad --- ?
Kragujevackom univerzitetu --- 18 059 (sajt UK, rektor)

Dalje ... no comment :(

scallop

Bojim se da su vaše strepnje proizišle iz nepoznavanja osnovne strukture Beogradskog univerziteta, iz nepoznavanja univerzitetske strukture u Srbiji (Novi Sad, Niš, Kragujevac)  :o  Nisam ni ja siguran gde su srpski univerziteti. Ima još univerzitet umetnosti u Beogradu i Novom Sadu. Ko zna gde još? Zaboravili ste ceo Prirodno-matematički fakultet sa bar 20 smerova i tehničke fakultete, osim građevinskog. Tehnički fakulteti znače i elektrotehnički, arhitektonski, tehnološki, poljoprivredni, šumarski, rudarsko-geološki... Uh, biće tu i za one koji su riknuli posle 1945-te, i posle 1950-te.
Bitno pitanje je da li su ti diplomirani studenti nešto naučili? Kako su primani u svetu tada, a kako danas kad ne možemo da prdnemo bez bolonjske kastracije? Znam da sam polovinom 60-tih izgubio sve prijatelje stomatologe jer su odfurali za Švajcarsku gde su ih primili oberučke. Bre, a medicina, stomatologija, veterina, defektološki...? Da mi ne mlatimo ovde praznu slamu. Niko nije nabrojao ni fakultete, a pita se jel imamo 11% visoko obrazovani. Ma, mi smo toliko visokoobrazovanih u poslednjih 20 godina izgubili! Ostali su nam ovi što se pačaju u politiku, jer ih napolje niko nije hteo i oni što ćute jer im je pun.... torbak. Što se mene tiče, u periodu od 1960-te do 1980-te samo tehnološki fakultet je upisivao 600 redovnih i 300 vanrednih studenata. Da je trećina diplomirala imali bismo brojku od 6.000 diplomiranih inženjera.  :x  :x  :x  :x  :x
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mica Milovanovic

Ja mislim da je u pitanju kombinacija dva netacna podatka. Sa jedne strane moram da priznam da veoma sumnjam u tacnost podatka o broju diplomiranih studenata na BU... Ko uopste vodi takvu evidenciju, da li fakulteti dostavljaju podatke, itd.
Drugi problematicni podatak je podatak iz popisa, jer ljudima je ostavljeno poverenje da kazu o svojoj strucnoj spremi, a poznato je sta se desava kad se karte igraju na poverenje...

Uopste, poslednji popis je, po mom misljenju, krajnje problematican...
Mica

scallop

Bojim se da su vaše strepnje proizišle iz nepoznavanja osnovne strukture Beogradskog univerziteta, iz nepoznavanja univerzitetske strukture u Srbiji (Novi Sad, Niš, Kragujevac)  :o  Nisam ni ja siguran gde su srpski univerziteti. Ima još univerzitet umetnosti u Beogradu i Novom Sadu. Ko zna gde još? Zaboravili ste ceo Prirodno-matematički fakultet sa bar 20 smerova i tehničke fakultete, osim građevinskog. Tehnički fakulteti znače i elektrotehnički, arhitektonski, tehnološki, poljoprivredni, šumarski, rudarsko-geološki... Uh, biće tu i za one koji su riknuli posle 1945-te, i posle 1950-te.
Bitno pitanje je da li su ti diplomirani studenti nešto naučili? Kako su primani u svetu tada, a kako danas kad ne možemo da prdnemo bez bolonjske kastracije? Znam da sam polovinom 60-tih izgubio sve prijatelje stomatologe jer su odfurali za Švajcarsku gde su ih primili oberučke. Bre, a medicina, stomatologija, veterina, defektološki...? Da mi ne mlatimo ovde praznu slamu. Niko nije nabrojao ni fakultete, a pita se jel imamo 11% visoko obrazovani. Ma, mi smo toliko visokoobrazovanih u poslednjih 20 godina izgubili! Ostali su nam ovi što se pačaju u politiku, jer ih napolje niko nije hteo i oni što ćute jer im je pun.... torbak. Što se mene tiče, u periodu od 1960-te do 1980-te samo tehnološki fakultet je upisivao 600 redovnih i 300 vanrednih studenata. Da je trećina diplomirala imali bismo brojku od 6.000 diplomiranih inženjera.  :x  :x  :x  :x  :x
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

S.

Tesko ... da ste otisli na link sa ukupnim diplomcima BU videli bi da su tamo skoro svi pomenuti - i ceo PMF i svi fakulteti BU. Istaknuto je ono cega sam se setila sinoc, ali odjutrosnje dopune su cini mi se vrlo bitne. Molim da se obrati paznja na njih. Nema potrebe da pojedinacno nabrajamo fakultete, ja toliko zaludna da prekucavam link - nisam. Tako da - ne ne mlatimo praznu slamu. I nema teorije da smo onoliko visoko obrazovanih uzgubili samo u poslednjih 20 godina. Ostaje sto je Mica pomenuo - fluktuacija stanovnistva nije uzimana u obzir  - ja ne znam kako bih to radila bez velikog truda. Takodje nije uzimano u obzir da mora da ima i onih koji su dosli ovde a diplomci su nekog drugog univerziteta iz ex-Yu. U nedostatku bolje pretpostavke resila sam da brojeve tih novopridoslih i onih koji su otisli - prebijem.

Quote from: "scallop"Što se mene tiče, u periodu od 1960-te do 1980-te samo tehnološki fakultet je upisivao 600 redovnih i 300 vanrednih studenata. Da je trećina diplomirala imali bismo brojku od 6.000 diplomiranih inženjera.  :x  :x  :x  :x  :x

Sami ste rekli - DA JE ... - ali izgleda da NIJE :evil:

Bre, treba mi veca dioptrija, tek sam naknadno videla da se izmedju dva istovetna napisa ugnezdio Mica. Da, slozila bih se da je verovatno u pitanju kombinacija, da li ti izgleda da se nesto preciznije ne moze reci, koliki deo je cerez cega? Evidencija diplomiranih je oduvek obaveza fakulteta, drzim da je jednostavno uraditi sabiranje na nivou univerziteta?

scallop

Ova rasprava je kao gledanje u pasulj. Će da sumnjamo u sve i svašta. Ko leti kad ne verujemo da je temperatura bila ili nije bila... Verujemo samo da ima 30% nepismenih, što je daleko nepouzdaniji podatak. Samo u mom institutu VTI redovno je bilo zaposleno 700 diplomiranih i iznaddiplomiranih. Zbog posla sam imao veze sa bar još 2000 u drugim institutima i fabrikama. Ne znam zašto Mića ima rezerve kad je u sličnoj poziciji. Ako je samo BU u poslednjih 50 godina imao standardnih 30.000 to bi bilo 1.500.000 studenata. Neka je na svim ostalim visokim školama bilo još polovina, onda bi trećina diplomiranih iznosila 730.000, bez diplomiranih studenata sa strane. Ako je raspodela simetrična, pa na 30% nepismenih imamo 30% visokoškolaca, onda je brojka - 675.000. Ma, dosadi mi ovo nagvaždanje, bitno je šta su ti ljudi uradili na iskazanom nivou. Svet se nešto nije žalio na one koji su tamo otišli. Ne žale se na one koje znam, a čini mi se da se ni na S. nisu žalili.