• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Osvrt na hedonizam

Started by Lara Croft, 23-08-2007, 09:07:17

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Lara Croft

ja mislim da je zivot cudesan onoliko koliko mi poverujemo da jeste, te su sva ˝cuda˝ moguca. jedno od njih je i lagodan zivot, bez muka, briga, strahova, i odricanja. svako ko optuzuje druge da su mu ukrali slobodu i pravo na zivot kakav zeli, pod izgovorom da neko mora i da se muci da bi drugi uzivali mora biti materijalista, jer samo onaj ciji je vrednosni sistem duboko utemeljen u materijalizmu moze razmisljati tako.

znam mnoge ljude koji su materijalisti, a da pri tom nisu hedonisti
uzivanje je stanje uma, dakle nesto potpuno odvojeno od materije.

Sta vi mislite o tome? 8)

Meho Krljic

Ja moram da kažem da sam vrlo slabo razumeo teze koje su iznesene ovde, kao i da mi je nerazumljivo izvođenje jednih iz drugih. Takođe ne razumem pitanje na kraju posta. Šta mislimo o čemu??? Da je život 'čudesan onoliko koliko mi poverujemo da jeste' ili da 'svako ko optuzuje druge da su mu ukrali slobodu i pravo na zivot kakav zeli, pod izgovorom da neko mora i da se muci da bi drugi uzivali mora biti materijalista' (wtf???) ili da su mnogi ljudi materijalisti a da pritom nisu hedonist ili da je uzivanje stanje uma, dakle nešto potpuno odvojeno od materije???

U svakom slučaju: wikipedia ima dosta dobar entry o hedonizmu: http://en.wikipedia.org/wiki/Hedonism pa bi tomoglo da posluži da se neki osnovni termini razjasne pre ulaženja u raspravu.

mac

Možda ni ja (poput Mehe) nisam potpuno shvatio temu, ali to ništa ne smeta da se uključim.

U krajnjoj instanci čovek može da zamišlja svašta, pa i da je u sred orgije, da šampanjac teče u potocima pored njega, da ga svi obožavaju, da ga se svi plaše, otkud znam. Čovek može i da ignoriše informacije koje mu čula dostavljaju, kao što je glad, ili hladnoća, ili smrad straćara među kojima živi. Tada bi čovek mogao potpuno da se prepusti uživanju. Ali za mene taj čovek nije hedonista, nego mentalno poremećena osoba.

Čovek je hedonista ako aktivno traži i pronalazi sreću u svetu oko sebe, a ne u svojoj glavi. Pošto je potrebna dobra doza realnosti u sprovođenju hedonizma, to svaki hedonista mora da bude i materijalista u marksističkom smislu (u, ala lupam).

Svi smo mi pomalo hedonisti (materijalisti, komunisti, dobri momci...).

lilit

Kud svi Turci, tu i mali Mujo...

Kod mene stvari stoje ovako: hedonizam je vezan za body, mind and soul.
Mind i soul jos i mogu bez novca...
Ali body... hehehe...nece moci.
Doduse, to vazi za mene i naravno da sve zavisi sta neko smatra zadovoljstvom u najsirem smislu reci, ali nekako, da bi se izbegao bol i smaranje, tesko da se to moze postici bez novca.

Vidis recimo, banalan i glup ali slikovit primer: ja sam hedonista u dusi i jako tesko bi mi palo da sam se porodila bez epiduralne anestezije. Ne samo zbog bola nego zbog nemogucnosti da pod bolovima percipiram koliko je to zadovoljstvo.
No ipak... da nemam tih 20, 50, 100 evra...ne bih o tome mogla ni da sanjam i lepo bih crkavala i od hedonizma, kada je telo u pitanju nema nicega.
E sada neko ce reci: - Ali sta ako neko nalazi uzivanje u bolu? , a onda mu ja kazem: - To nije hedonista, to je neko ko se navukao na bol (ovde izuzimam BDSM varijante :oops:).
Svaka radnja, dovoljno puta ponovljena, prelazi iz obaveze/smaracine u zadovoljstvo, a cini mi se da se tako nasa tela/umovi/duse brane od masovnog samoubistva.  :cry:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Meho Krljic

Quote from: "lilit_depp"
Svaka radnja, dovoljno puta ponovljena, prelazi iz obaveze/smaracine u zadovoljstvo, a cini mi se da se tako nasa tela/umovi/duse brane od masovnog samoubistva.  :cry:

Šta???

lilit

Quote from: "Meho Krljic"
Quote from: "lilit_depp"

Šta???
Ja moram da kažem da sam vrlo slabo razumela pitanje iz tvog posta. Šta "sta"?? :lol:

Let say da ja moram da radim ko kopac kanala. To mi nikako ne prija, ne volim to, smaranje mi je itd. Da bih sacuvala sejn stanje uma, ja cu morati da pronadjem zadovoljstvo i u kopanju na 40 stepeni jer cu se mentalno sjebati ako to ne uradim.
Hm, sad, naravno, ovde ne uzimam u obzir neke druge "prisilne radnje" koje sad ne bih ni navodila, ali definitivno mislim da se covek, a as human being, navikava na sve. na srecu il nazalost, ne bih ovom prilikom (vuce me na offtopic, al ne dam se!!!!).

Meho Krljic

Hm.. Ali, mislim da je razlika između 'navikao sam se da podnosim radnju koja mi je nametnuta' i 'pronalazim zadovoljstvo u toj radnji' prilično ogromna. Nije li?

lilit

Quote from: "Meho Krljic"Hm.. Ali, mislim da je razlika između 'navika
o sam se da podnosim radnju koja mi je nametnuta' i 'pronalazim zadovoljstvo u toj radnji' prilično ogromna. Nije li?
Pa naravno da jeste ogromna, ali mislim da je u ekstremnim situacijama, a u kojima se prosecan covek nadje, 'navikao sam se da podnosim radnju koja mi je nametnuta' - intermedijerno stanje koje jos uvek podrazumeva "svesnost". Ishodisno stanje je 'pronalazim zadovoljstvo u toj radnji' jer tesko da bi "umni" hedonista godinama podnosio "prisilno stanje" uz ocuvanje zdravog razuma.

No, ajde, verovatno nisam u pravu.

Meho Krljic

Pa, ne znam čini mi se da ne mogu da se setim ni jednog primera iz prakse u kome je mehanizam funkcionisao tako kako si navela... Koliko god puta morao da dođem u kancelariju i znojim se pred kompjuterom ne čini mi se da ću uspeti da to pretvorim u zadovoljstvo....

Možda da sam neki ZAKLETI hedonista... Možda... Ali imam utisak da je poetna hedonizma u rađenju stvari koje ti pričinjavaju zadovoljstvo a ne u pronalaženju zadovoljstva u stvarima koje si prisiljen da radiš....

lilit

Quote from: "Meho Krljic"Pa, ne znam čini mi se da ne mogu da se setim ni jednog primera iz prakse u kome je mehanizam funkcionisao tako kako si navela... Koliko god puta morao da dođem u kancelariju i znojim se pred kompjuterom ne čini mi se da ću uspeti da to pretvorim u zadovoljstvo....

Možda da sam neki ZAKLETI hedonista... Možda... Ali imam utisak da je poetna hedonizma u rađenju stvari koje ti pričinjavaju zadovoljstvo a ne u pronalaženju zadovoljstva u stvarima koje si prisiljen da radiš....

Rekla bih da sam sve to navela prilicno eksplicitno u mom prvom postu na ovom topicu.
Recenica koju si citirao je imala funkciju upravo da ponudi izlaz iz situacije koju si naveo posto bih JA, kao istinski hedonista, nasla nacin da ne radim stvari koje mi ne pricinjavaju zadovoljstvo (zum beispiel: dolazim u kancelariju i znojim se pred kompjuterom) ili bih switchovala tako da mi to pricinjava zadovoljstvo (valjda se i pojam zadovoljstva menja s vremenom, tj. bar kod mene je to promenljiva kategorija - ne mislim na bazicne potrebe).
Rekoh i da takav mehanizam nije primenljiv na SVE situacije, no ajde, da se ne ponavljam.

Meho Krljic

lilit