• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

I Am Legend (2007)

Started by taurus-jor, 25-08-2007, 17:48:17

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

taurus-jor

Ovo mi deluje kao bolji pokusaj n-te ekranizacije istog romana od The Invasion. Video sam trejler... jos samo da film bude na tom nivou. Cak mi ni Vil Smit ne smeta.

Pre par godina sam citao scenario Marka Protosevicha, za verziju po kojoj je Ridli Skot trebalo da snimi film, i to je delovalo zanimljivo... dovoljno zanimljivo da pozelim da pogledam i trechu filmsku verziju iste stvari. Scenario je u medjuvremenu prepravljan, radnja je prebacena u Njujork. Nadam se da su sacuvali najjezivije detalje.

Za one retke koji ne znaju, Ja sam legenda je roman Ricarda Metisona iz 1954. godine, i jedan je od najvaznijih u istoriji moderne horor proze. Bio je kljucna inspiracija za film Noc zivih mrtvaca Dzordza Romera, a Stiven King navodi Metisona - narocito Ja sam legenda - kao okidac za sopstveno bavljenje prozom.

Knjiga je dva puta ekranizovana. Prvi put 1964. godine kao Last Man On Earth sa Vinsentom Prajsom u glavnoj ulozi i drugi put 1971. godine kao The Omega Man sa Carltonom Hestonom u istoj ulozi.

Prva verzija je vernija originalu, ali je druga bila daleko popularnija. Njenih prvih 45 minuta i poslednjih 10 tesko se zaboravljaju. Steta sto ceo film, inace solidan, nije na tom nivou.

U prvom pokusaju trece verzije, glavnog junaka, Roberta Nevila, trebalo je da igra Arnold Svarceneger, ali je Warner Bros 1998. godine izvukao utikac, plasechi se da je budzet prevelik. Posle Ridlija Skota, kao reziser je pominjan Majkl Bej, da bi na posletku posao obavio Frensis "Konstantin" Lorens, a Nevila odigrao Vil Smit.

Premijera u SAD je 14. decembra. U Beogradu je, cini mi se, od 17. januara
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Tex Murphy

Mislim da će film biti loš (ni knjiga mi se ne sviđa pretjerano). Angažovanje Vila Smita je s jedne strane dobro, jer je u pitanju lik sa podnošljivim komičnim potencijalom tako da vjerujem da neće biti onako drven i antipatičan kao Nevil iz knjige. S druge strane, Vil Smit je ipak crnac  :x
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Джон Рейнольдс

Ja se, pak, kao fan knjige i oba prethodna filma užasavam (a to je preblaga preblaga reč) činjenice da je Vilu Smitu (od svih kretena) dodeljena glavna uloga i uveren sam da ga samoinicijativno neću gledati, baš kao što nisam gledao ni I Robot.

Vil Smit je, uzgred budi rečeno, odavno na mom hit-listu, a to za njega i/ili njegovu karijeru nikako nije dobro.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

WARLOCK

bre ! Will Smith je legenda!

taurus-jor

Hehe, meni, na primer, Arnold Svarceneger nije nikakav glumac, al' tamo gde je reziser umeo da ga iskoristi bio je - ikona. Citaj pod Konan, Terminator i Totalni opoziv. Ako Vil Smit i jeste kilav glumac, koga je briga za to ako se pokaze da ga je Frensis Lorens izmushtrao kako treba. :lol:

Ghoul

Quote from: "taurus-jor"Hehe, meni, na primer, Arnold Svarceneger nije nikakav glumac, al' tamo gde je reziser umeo da ga iskoristi bio je - ikona. Citaj pod Konan, Terminator i Totalni opoziv. Ako Vil Smit i jeste kilav glumac, koga je briga za to ako se pokaze da ga je Frensis Lorens izmushtrao kako treba. :lol:

s tom razlikom što su onu volovsku polutku mesili ljudi kakvi su milijus, verhoven i kameron.
a ova copina, f. lorens, nije umeo ni kijanu rivsa da umesi u glumca.
pa ti budi optimista!
https://ljudska_splacina.com/

Shozo Hirono

Pa kad su vec ove 2 teme tako blizu.......jedna od jebanih strana u South Park od crnaca je uz K.Bryanta,R.Kellyja,i sam W.Smith - sasvim zasluzeno !
Jedina njegova dobra rola je homoizlet u Six Degrees of Separation,a od tada UZAAAAAAAAAAAAAAAS !
A i C.Heston u Omega Manu je drven,koliko i njegovi stavovi o naoruzanju.....jeftino protracen film !

Tex Murphy

Pa gdje to dođavola Čarlton Heston NIJE drven?
Genetski četnik

ginger toxiqo 2 gafotas

Quote from: "Shozo Hirono"Pa kad su vec ove 2 teme tako blizu.......jedna od jebanih strana u South Park od crnaca je uz K.Bryanta,R.Kellyja,i sam W.Smith - sasvim zasluzeno !
Jedina njegova dobra rola je homoizlet u Six Degrees of Separation,a od tada UZAAAAAAAAAAAAAAAS ]

...pitam se kuda u ovoj proceni postignuća nestade remek-delo bez premca Michaela Baya&Rona Sheltona- BAD BOYS 2 ????
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Tex Murphy

Ugh, taj film je užasan.
Genetski četnik

Ghoul

Quote from: "ginger toxiqo 2 gafotas"remek-delo bez premca Michaela Baya&Rona Sheltona- BAD BOYS 2 ????

:roll:  :shock:  :?  :x  :cry:  :!:
https://ljudska_splacina.com/

BladeRunner

Vrlo dobar i informativan tekst taurusa-jora na pocetku, nisam znao da se i Ridli interesovao. Uzgred, kada cemo dobiti onu Fincer Alien 3 pricu obecanu u kenozoiku ovog foruma?

"Ja sam Legenda" mi je jedna od omiljenih SF/horor knjiga, ali mi se javlja da ce to imati veze sa knjigom koliko i "Ja, robot" (tj. nimalo). U svakom slucaju, ovjeravam kad se pojavi. Pozdrav.
All those moments will be lost in time like tears in rain.

Shozo Hirono

Quote from: "Harvester"Pa gdje to dođavola Čarlton Heston NIJE drven?

U 9/11,tu je onakav kakav jeste i na filmu !

morbius

Quote from: "BladeRunner"Vrlo dobar i informativan tekst taurusa-jora na pocetku, nisam znao da se i Ridli interesovao. Uzgred, kada cemo dobiti onu Fincer Alien 3 pricu obecanu u kenozoiku ovog foruma?

"Ja sam Legenda" mi je jedna od omiljenih SF/horor knjiga, ali mi se javlja da ce to imati veze sa knjigom koliko i "Ja, robot" (tj. nimalo). U svakom slucaju, ovjeravam kad se pojavi. Pozdrav.

"Ja, robot" je bio neopevano sranje, a jedino što je imao zajedničko sa knjigom je naslov. Bio bi verniji literarnom predlošku čak i da ceo film prikazuje Vila Smita kako sabija pivo za pivom, a onda odlazi da se olakša na grobu Isaka Asimova.

Scenario za film koji je trebalo da radi Ridli Skot sam pročitao i nije mi se nešto naročito dopao. Sumnjam da će film valjati bilo čemu.
Why me?

Alex

Dobro je.

Ipak nisu svi oduševljeni sa Bad Boys 2
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

taurus-jor

Quote from: "Harvester"Pa gdje to dođavola Čarlton Heston NIJE drven?

To je bila poenta mog pominjanja Svarcenegera. Heston, jos jedan glumac cija je vrednost prevashodno ikonografska, ima nekoliko dobrih momenata u filmu The Omega Man, ali njegova gluma je prilicno daleko od docaravanja coveka koji je totalno sjeban od samoce - do te mere da ne moze normalno da pridje prvoj zivoj osobi na koju naidje posle tri godine. Na tom planu knjizevni predlozak je superioran.