• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Balkanski rat, rasplet...

Started by S., 30-08-2007, 16:15:08

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

S.

Down Under, pa na Zapad, ratovi na Balkanu u periodu 1990-1995 su poznati kao Balkanski rat ("la Guerra de los Balcanes"). Down Under, pa na Zapad, polako sredjuju ormare proslosti. Vest:

Nakon sto je slucaj "spavao" u fijokama Vojnog suda i pravde punih 14 godina, za koje je izgleda, kaznjavanjem nekolicine osoblja nizeg ranga, sve zavedeno ad akta, (civilni) sudija Alehandro Solis preuzeo je slucaj 2005. godine. Rec je o svercu oruzja u Hrvatsku 1991. godine, odn. krsenju Zabrane UN uvoza/izvoza oruzja u zemlje Balkana. Dvogodisnja istraga je (nepobitno?) utvrdila da je licno tadasnji (ekvivalent) sef Generalstaba Vojske, Augusto Pinoce 6. decembra 1991 godine potpisao nalog za prikupljanje ukupno 11 tona naoruzanja (obezbedjene u devet vojnih fabrika), obezbedio formalno, ali lazno pokrice kod civilne vlade Patricija Alvina za prodaju kupcima u Sri Lanki. Teret je (slucajno? khm...) otkriven na aerodromu u Budimpesti sa odredistem - Hrvatska. Danas je proglasena poslednja etapa u kojoj okrivljeni imaju pravo 20 dana da navedu potencijalne dokaze u svoju korist. Okrivljeni su (Pinoce se i za ovo "izvukao", pu...) 3 generala u penziji, jedan pukovnik,  jedan major i jedan kapetan u penziji, 3 civila zaposlena u vojsci, plus direktor kompanije koja je transportovala robu, plus carinik koji je kontigent kontrolisao.

Bez sumnje, mora da ih je bilo vise. Bez dileme, takodje, neku su se i tada slagali sa odlukom o krsenju zakona, a i danas ne vide nista lose u celoj stvari. Ali oni nisu vecina,  OVO je Cile, drzava koja je ipak na dugackom i mukotrpnom putu sticanja novog samopostovanja. Bar se meni cini...

Meho Krljic

Pa... da. Nadam se da i mi polako stupamo istim putem, samo da ja to ne primećujem...

Mada, sigurno možemo biti i cinični i pitati se da li su ovi ljudi sada samo fallen from grace jer nema Pinočeta, a sad su se 'novoj' vlasti zamerili itd...

mac

Što cinični, pa tako se i u Americi rade stvari. To oni zovu odanost. Ja sam lično odaniji principima, a ne ljudima koji ih (ne)poštuju.

Cornelius

Quote from: "S."Augusto Pinoce 6. decembra 1991 godine potpisao nalog za prikupljanje ukupno 11 tona naoruzanja (obezbedjene u devet vojnih fabrika), obezbedio formalno, ali lazno pokrice kod civilne vlade Patricija Alvina za prodaju kupcima u Sri Lanki. Teret je (slucajno? khm...) otkriven na aerodromu u Budimpesti sa odredistem - Hrvatska.

Opus Dei je izuzetno jak u Čileu. Vatikan je preko te organizacije pomagao Pinočea, i blagosiljao sve masakre koje je on počinio u ime viših ciljeva, antikomunizma, tržišne ekonomije i borbe protiv gangstera. Pinoče je ostao nekažnjen, zato što ga je štitio Opus Dei, odnosno Vatikan.

Veze izmedju nacista, neonacista, fašista, rasista i svih onih koji mogu da destabilizuju bilo koju od pravoslavnih crkvi, sa jedne strane i Vatikana sa druge, održavaju se do danas. Tako je bilo, tako će i biti.

Vatikan nije samo duhovni centar katoličanstva, nego je i centar idejno-političke tiranije malog broja kardinala na čelu sa papom. Da bi obezbedili svoju idejnu, finansijsku i političku prevlast, oni su spremni na sve, pa i na ubistva. Prirodno, to ne treba brkati sa hrišćanima, katolicima, koji sa tim nemaju veze i koji, u većini slučajeva, niti znaju šta se dešava, niti odobravaju zločine.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

S.

Ah, jos jedna od Druzina Pere Kvrzice...

First and foremost, Pinocea su pomagale i uvek priskakale USofA, a Katolicka crkva je cuvala teren na domacem ognjistu. Ovo poslednje proizilazi iz jos i sada, a vrlo nazalost, jasne i prilicno ostre podele na upper class i - ostale, a bez izuzetaka upper class ide u crkvu nedeljom. Kolika je arogancija Crkve mozda najvise govori izjava nadleznog iz te firme nakon poslednjeg popisa stanovnista, pre koju godinu a koji je prvi put pokazao da opada broj vernika - ako ikada popis pokaze da je broj manji od 75% Crkva taj popis nece priznati i smatrace ga laznim. Zabavno, a? No, svejedno, Druzine se upravljaju ipak prema spoljnim okolnostima, a odobravanje Pinoceovog rezima, ili bar u najgorem slucaju tolerisanje (zaprepascujucih 30% populacije kao upper limit, procena), drasticno je opalo tek pre 3-4 godine, kad je drugi sudija iskopao fakat da je porodica, coveka koji je SVE radio u ime ideala (definisanih samo kao protiv komunizma) i za Cile, marnula previse narodnih para, a bogami i nenarodnih, stranjskih, reda 10^7-10^8 $. U trenutku smrti, Pinoce je bio procesiran, nesto u smislu proces je otvoren, ali zbog slabog zdravlja, izjave je davao kod kuce, iz kucnog pritvora. Sa smrcu se on spasio, ali cela porodica je still in court...

Cornelius

Jedna moja prijateljica ima čitavu očevu porodicu u Čileu, pa mi je ona malo pričala šta i kako se dešavalo. Po njenim informacijama, pored američkih para, ima isto toliko i Opus Dei para. O toj problematici niko nije previše pričao u Čileu, jer je mrak jeo ljude ako previše laparaju.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.