• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Počelo i u Crnoj Gori

Started by Boban, 08-09-2007, 16:29:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boban

http://www.hsfest.com/

Zamislite, crnogorci imaju udruženje strip crtača.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Cornelius

Nek se samo siri strip epidemija. Masala, masala.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Meho Krljic

QuoteCrna Gora je pored Albanije jedina zemlja u Evropi koja nema strip tradiciju, kako u pogledu autorstva tako i u pogledu izdavaštva. Da bi se to promjenilo i da se više ne bi kasnilo za svijetom, potrebno je domaćoj javnosti predstaviti ,,devetu umjetnost" u što boljem svijetlu. Smatramo da je najbolji način da se ovo ostvari upravo ovaj i ovakav strip festival.

Plemenito i ispravno. Svaka čast na entuzijazmu. No, videćemo na šta će da liči. Program ne deluje hrđavo na papiru.

Man Of Steel

Pa ako je i to krenulo. Stvarno je sramotna statistika da su uz Albaniju jedini koji nemaju nikakvu strip tradiciju. Zelim im uspeha iako znam da im nece biti lako...
When ever you need hard center i will be there

maccak

Crnogorci imaju Udruženje strip autora odavno i dosta su radili na promociji stripa putem izložbi, objavljivanja stripova i tekstova o stripu u svim dnevnim i sedmičnim revijama i sl. Logično je da je na red je došao i festival.
Srećno!

Boban

Autor najdugovečnijeg srpskog serijala Dikan je rođen u Herceg Novom i živi u Boki... ne vidim zašto ga Crnogorci ne bi prisvojili.

marlowe

I Andrija Maurovic je rodjen u Boki.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

mick_rider

Quote from: "marlowe"I Andrija Maurovic je rodjen u Boki.

Kud ćeš većeg strip gorostasa od njega? To su samo predrasude da su Crnogorci zaostali tj. kako reče savetnik premijera, "da nisu dostigli civilizacijski nivo."

Ghoul

pošto nemam šta da kažem na ovu temu, samo da primetim koliko ZLOKOBNO zvuči naslov topika!
sva sreća da se, ipak, radi samo o stripu, i o pozitivnim dešavanjima...  :roll:  :!:
https://ljudska_splacina.com/

Boban

Pošto Crnogorci u početnoj Jugoslaviji nisu imali baš veliku perspektivu za umetnička i sva druga ostvarivanja u svom okrugu, razvejali su se na dve strane: ili u Beograd ili u Zagreb, tako da su ova dva grada pokupila i prisvojila dosta izvornog crnogorskog kvaliteta. otud danas imamo da su crnogorski i hrvatski dva praktično identična jezika (Vuk je Crnogorcima ukrao jezik da bi ga oblikovao i nazvao srpski, a Hrvati su 18 godina pre Srba prihvatili ovaj jezik kao svoj i to je otprilike to... Crnogorci su duh i srž Balkana, a ogromna većina porodica i prezimena ex-jugoslavije vodi poreklo iz crnogorsko-gackonskog okruga iz XVII veka).
Ako se tome pridoda da je osnov srpskog stripa zapravo gomila Rusa izbeglica od Oktobarske revolucije, dolazimo do toga da su stvarne preteče stripa na ovim prostorima Crnogorci.

Man Of Steel

Quote from: "Ghoul"pošto nemam šta da kažem na ovu temu, samo da primetim koliko ZLOKOBNO zvuči naslov topika!
sva sreća da se, ipak, radi samo o stripu, i o pozitivnim dešavanjima...  :roll:  :!:
Pocelo je pocelo..... :twisted:

Man Of Steel

Quote from: "Boban"Pošto Crnogorci u početnoj Jugoslaviji nisu imali baš veliku perspektivu za umetnička i sva druga ostvarivanja u svom okrugu, razvejali su se na dve strane: ili u Beograd ili u Zagreb, tako da su ova dva grada pokupila i prisvojila dosta izvornog crnogorskog kvaliteta. otud danas imamo da su crnogorski i hrvatski dva praktično identična jezika (Vuk je Crnogorcima ukrao jezik da bi ga oblikovao i nazvao srpski, a Hrvati su 18 godina pre Srba prihvatili ovaj jezik kao svoj i to je otprilike to... Crnogorci su duh i srž Balkana, a ogromna većina porodica i prezimena ex-jugoslavije vodi poreklo iz crnogorsko-gackonskog okruga iz XVII veka).
Ako se tome pridoda da je osnov srpskog stripa zapravo gomila Rusa izbeglica od Oktobarske revolucije, dolazimo do toga da su stvarne preteče stripa na ovim prostorima Crnogorci.
Pa dobro to da ali nemoze se reci da su od tog vremena uradili bilo sta... Beograd i Zagreb da ali i Sarajevo i Ljubljana ali i gomila gradova poput Nisa, Zajecara, Novog Sada itd. A u CELOJ Crnoj Gori nista!!! Doslo je vreme da nesto preduzmu i to je pozitivno ali kako ce se sve to razviti Bog te pita. Zelimo im uspeh a na njima je da se potrude da sve to realizuju sada kada sve moraju sami. Uzdaju se u Podgoricu gde nesto pametno  jos i moze da se realizuje ali dalje od toga cabar!!!

BladeRunner

Man of steel
QuoteA u CELOJ Crnoj Gori nista!!! Doslo je vreme da nesto preduzmu i to je pozitivno ali kako ce se sve to razviti Bog te pita. Zelimo im uspeh a na njima je da se potrude da sve to realizuju sada kada sve moraju sami. Uzdaju se u Podgoricu gde nesto pametno jos i moze da se realizuje ali dalje od toga cabar!!!

Ovo može da napiše samo neko ko nema pojma o domaćem stripu, Crnoj Gori, i stripu u Crnoj Gori. U Kotoru je prije par godina postojala škola stripa "Andrija Maurović" (rođen na Prčnju), koja i sada radi ljeti (kad se skupi ekipa). Ne znam da li u CELOJ... NISTA... obuhvata Simona Vučkovića iz Kotora koji u novini "Dan" već par godina objavljuje strip "Anu i Mićun". Ne treba zaboraviti da je Simon zbog jednog kaiša stripa 'Anu i Mićun' u kome je potkačio Amfilohija dobio (privremeni) otkaz u novini "Dan" (o reakcijama čitalaca da ne govorim), nakon čega je radio za "Večernje Novosti", "Pobjedu", Zavod za ilustrovanje udžbenika, itd. Mladi kotorski strip autori uključuju Radimirija, Mizdala, Tiha Celanovića (mada je on vec duže u BG) i Simona (koji studira u BG, mada se nije odselio iz Kotora... ili mi bar to nije pominjao kad sam ga vidio prije par sedmica). Radovi se mogu vidjeti na adresi  http://zona9.freehostia.com/ . Daleko je to od spektakularnog, ali još je dalje od ničega. Sa sajta se mogu skinuti i brojevi magazina koji je izlazio tokom 2006-e godine (iz nekog razloga je fiksirana 2006, iako se ekipa skupila sredinom 2005-e - ovo znam jer sam bio sa njima kad su se dogovarali o radu, tada doduše na nivou radionice).

Takođe, u Kotoru je bilo objavljivano više različitih strip fanzina. Bilo je i izložbi stripa u galeriji (lokalni autori, nista bombasto). Ovo sto je Boban napisao je potpuno tačno - Tiho i Simon su u Beogradu. Oni su predstavnici neke mlađe generacije, mada sam siguran da je bilo i starijih - na pamet mi pada Luka Lagator.

Uzgred, ne mislim da će se išta bitnije promijeniti (popraviti) kad se govori o stripu u Crnoj Gori. Realno se radi izolovanim slučajevima batrganja koji traju koliko i početni entuzijazam mladih strip autora. Lično me raduje što se svake godine ipak nađe par novih ljudi koji su tu da izvuku godinu svojim stripovima. Kad njih prođe volja, pojavi se neki novi klinac. To što niko ne vodi hroniku, teško da je njihov problem. Pozdrav.

P.S. Stvarno zlokoban naslov.
All those moments will be lost in time like tears in rain.

Man Of Steel

Pa uz par sporadicnih pokusaja nista znacajnije se nije pokrenulo. Hvala Bogu da se i manja mesta trude da promovisu sebe i sto se radi na relativno uravnotezenom razvoju stripa u Crnoj Gori.
A za moju ne obavestenost sam ja najmanje kriv jer niko nije pokusao da takva desavanja promovise tako da i drugi vide da se nesto radi. Kao sto rekoh to je jako pohvalno a u buduce mozete se potruditi da malo vise podelite o desavanjima na strip sceni. Veruj mi mene to iskreno raduje i zelim vam uspeha i vetar u ledja!

Ps- Pogledao sam radove i nisu za nikakvo omalovazavanjke pogotovu ako se uzme u obzir celokupna strip "zapustenost" na prostoru Balkana. To se menja i to je pohvalno! :wink:
Pogotovu mi se dopao magazin zona 9 i bas mi je krivo sto nije imao prilike da dozivi stampanu verziju! Mada ima vremena.
Od stripova najbolje je obradjen i odradjen Mimin strip iz 02.

zakk

Quote from: "Man Of Steel"A za moju ne obavestenost sam ja najmanje kriv jer niko nije pokusao da takva desavanja promovise tako da i drugi vide da se nesto radi.
Koštunice :)
btw - neobaveštenost se piše zajedno
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

BladeRunner

Sve OK. Malo mi je upala u oči 'celoj - ništa' rečenica, zato reagovanje.

Uzgred, ako uzmeš u obzir da ne postoji strip tržište u Crnoj Gori, a male su šanse da će ikada i postojati, svako talasanje je ravno čudu. Jedina mogućnost za profesionalno bavljenje stripom je usmjerenost autora na dnevne novine - ako čovjek želi da živi od crtanja, to je jedini način na koji može da opstane u Crnoj Gori. Važi i za sve ostalo: književnost (nužna usmjerenost na kritičko-esejski rad koji će biti objavljivan u dnevnim novinama ili prezentovan na lokalnoj televiziji), film (filmske kritike - opet dnevne novine, TV, a samostalni radovi samo za ekstra podobne ILI za već 'poznate' kritičare koji su slavu stekli na gore navedenim medijumima)... itd. Žao mi je što ovdje ne postoji nijedan insajder koji bi napisao koji su tačni tiraži stripova, knjiga, CD-ova i ostalog u Crnoj Gori. Nešto mi govori da je to totalno porazno. Zbog toga je priča uvjek ista - od 16-26 zezanje i autorski rad sa stripovima, knjigama, kratkim filmovima... čimegod, a onda šamar stvarnosti, shvatanje da se od toga ne može živjeti, stalan posao (koji veze nema sa navedenim), formiranje porodice i gudbaj SF, gudbaj zanimacije... Eh, koliko sam puta to lično vidio. Koliko li je dobrih talenata pokleklo i predalo se. O tempora, o mores, što bi reko' Ciceron Katilini.

Inače, mislim da je vrlo optimistično kad su prozvali magazin Zona 9 - ja sam Simonu predlagao naziv 'Zona Sumraka' (jednoglasno odbijeno). Pozdrav.

vope

Situacija u CG nije ni malo ružičasta gledano sa stanovišta jednog stripoljupca-kolekcionara-ludo zaljubljenog u stripove a kamoli sa stanovišta strip-autora. Interesovanje za strip kod nas je na nivou skoro nule (ipak neću za sebe i još nekolicinu kolega po stripu unižavati jednom nulom) pa shodno tome i najveće i najopremljenije knjižare ne pridaju velikog značaja stripu. Ima tu par knjižara koja dopremaju izdanja Belog Puta ali sa tako napumpanim cijenama da iste kupujem u BG-u snalazeći se na svakojake načine.
Šta reći o HSFestu? Ne znam koliko će to "zaraziti" ovdašnju populaciju ali nijesam optimista uzevši cijelu situaciju u obzir. U svakom slučaju cijenim da prvo treba oživjeti izdavaštvo stripova u CG (bog je dao da ih u Srbiji i Hrvatskoj ima na tone), pa onda nešto raditi na popularizaciji domaćih strip-autora.

Eto...

Man Of Steel

Quote from: "zakk"

Koštunice :)
btw - neobaveštenost se piše zajedno
Pa sta da radim kada me ne pustaju u skolu! Ostadoh polupismen! Sve sto znam je iz njive u stalu iz stale u njivu.... :lol: (ili mozda  :cry: )

Man Of Steel

Quote from: "BladeRunner"Sve OK. Malo mi je upala u oči 'celoj - ništa' rečenica, zato reagovanje.

Uzgred, ako uzmeš u obzir da ne postoji strip tržište u Crnoj Gori, a male su šanse da će ikada i postojati, svako talasanje je ravno čudu. Jedina mogućnost za profesionalno bavljenje stripom je usmjerenost autora na dnevne novine - ako čovjek želi da živi od crtanja, to je jedini način na koji može da opstane u Crnoj Gori. Važi i za sve ostalo: književnost (nužna usmjerenost na kritičko-esejski rad koji će biti objavljivan u dnevnim novinama ili prezentovan na lokalnoj televiziji), film (filmske kritike - opet dnevne novine, TV, a samostalni radovi samo za ekstra podobne ILI za već 'poznate' kritičare koji su slavu stekli na gore navedenim medijumima)... itd. Žao mi je što ovdje ne postoji nijedan insajder koji bi napisao koji su tačni tiraži stripova, knjiga, CD-ova i ostalog u Crnoj Gori. Nešto mi govori da je to totalno porazno. Zbog toga je priča uvjek ista - od 16-26 zezanje i autorski rad sa stripovima, knjigama, kratkim filmovima... čimegod, a onda šamar stvarnosti, shvatanje da se od toga ne može živjeti, stalan posao (koji veze nema sa navedenim), formiranje porodice i gudbaj SF, gudbaj zanimacije... Eh, koliko sam puta to lično vidio. Koliko li je dobrih talenata pokleklo i predalo se. O tempora, o mores, što bi reko' Ciceron Katilini.

Inače, mislim da je vrlo optimistično kad su prozvali magazin Zona 9 - ja sam Simonu predlagao naziv 'Zona Sumraka' (jednoglasno odbijeno). Pozdrav.
Sve deluje crno ali koliko vidim za ljude koji vrede uvek ima mesta u Srbiji gde jos i moze da se zivi od stripa (nekako) a kada dodje povoljnija klima u CG (sigurn oma mora da dodje  :lol: ) bice vam dobrodoslo nesto skolovanog kadra za strip i to bi bio dobar pocetak. A do tada samo talasi u mirnom moru...

BladeRunner

Završilo se u Crnoj Gori, odnosno, završava se večeras, u Podgorici, gdje 'Beli put' ima promociju u knjižari Karver.

Što se tiče Herceg - Novog, iz prve ruke saznajem da je posjeta bila ispod očekivanja. Sa druge strane, autori iz svih krajeva bivše, a zajedničke nam države, su se intezivno družili i uvažavali, tako da je sajam stripa bio više kao neka Primatijada ili Ekonomijada na moru (Stripijada, što bi se reklo).  Ovo je dobro, jer je većina autora izrazila želju da ponovo dođe, uz razmjenu silesije mejlova, adresa i brojeva telefona. Što se tiče mog (ne)učešća, propustio sam upoznavanje sa Kordejom zbog traumatične sedmice na poslu, i jedino što sam stigao da vidim bio je odličan koncert Darkwood Dub-a u petak. Organizatori su bili korektni, jer su objektivno naveli greške festivala na kraju (možda čak bili preoštri prema sebi), i obećali da će sledeće godine biti bolje. Najpozitivnije u svemu ovome je sajam legacy, a to je stalna postavka izložbe stripa koja će se mijenjati na mjesečnom nivou, pri čemu su prvi izlagači Mataković i Koja. Pozdrav.

Leeman

Nocas misli putuju, ceznja gori kao plam, u ovom svijetu dalekom ja sam tuzan, ja sam sam, spava tudj i velik grad, sjajan, bezdusan i tih, opet ja se pozeleh DRUMOVA CRNOGORSKIH. 8)  :wink:
"Dragana mi u snovima, Dragana u Mojoj dushi, kad je kraj mene nema ceo svet se tada rushi!"