• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

kliketa-ina enciklopedija lutanja

Started by kliketa, 09-09-2007, 14:52:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

---

enciklopedijalutanja.blogspot.com

:)

čudna koincidencija... baš sam danas, sasvim slučajno, surfujući trotinetom, naleteo na ovog čovjeka i njegove pjesme...
i bilo mi baš zanimljivo, a jedna numera, "pozvo bi te, draga", učinila mi se kao pop hit u maniru eve braun, baš super.

pesmice su duhovite, neke su baš prećerana ljubavna lirika,
onako do daske, i to je lijepo, ugodno, i meni mi se dopada.

a onda čitam, gledam, i čovek je izgleda bio na Strašnim Haremskim Čuvarima u isto vreme kada i ja.
i onda se čovek pojavi na sagiti.
grom i pakao, srbija je triput ratovala, a ovako se lako srećemo...
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

kliketa

Au! Kazes bio si na SHC... Pa jeste, bio sam i ja, na obe svirke (tacnije bio sam i na predsvirci u kafani Dunja) na Adi i u Kuglash-u. Inace, ja sam veliki fan SHC i to nije zato sto mi brat tamo svira bas (brando)  :lol: vec mi bas prija njihova ideja. Toliko su dobri, kao da sam ih ja napravio...  :evil:

Nego, svidja ti se "Pozvo bi te draga"... Pa bas mi milo, izgleda da se iskristalisao hit (ova ja favorit vecini). Moracu jednom da se malo potrudim pa da usnimim nesto sto lici na nesto  :wink:

Slucajnosti se stalno desavaju, eto bas sam pre neki mesec sedeo pored decka koji je sasvim slucajno pronasao enciklopediju i skinuo "Smrdljive Hipike" i tako to, a ja mu kazem: Ne rise!  :?:

Meho Krljic

I još ste obojica iz Šapca!!! Neverovatno!!!

kliketa

Quote from: "Meho Krljic"I još ste obojica iz Šapca!!! Neverovatno!!!

можда смо браћа :)

Man Of Steel

Quote from: "kliketa"
Quote from: "Meho Krljic"I još ste obojica iz Šapca!!! Neverovatno!!!

можда смо браћа :)
Ih pa kod nas se to nikad nezna. Ni ko jeste ni ko nije! :wink:
When ever you need hard center i will be there

---

a eto, stvarno, na čast mi i pečenje, ne znam čoveka i nismo sve ovo izmislili zarad protežiranja i promočije...

nego, male priče iz malih gradova su baš olrajt (znam, znam, čime se duh zadovoljava, time se meri njegova veličina, reko pokojni čika hegel, pa tako i ja, spram mizerije svog duha, volem te palanačke i marginalne stvari).

čudo jedno kako u svakoj provinciji čuči nekoliko super likova koji nešto pišu, drndaju, skupljaju, lepe tapete i prave fiktivne bendove, u totalnoj ezoteriji margine... obično se ispostavi da baš takvi tipusi prave najzanimljivije stvari, neopterećeni trčanjem za proslavom, proženama, prouspehom i prodrogom, ili tračevima i urbanom džunglom aktuelnosti vel'kog centra.

jedino je malo tužno što te stvari uglavnom odu u pretapanje na odjavnu špicu, pa sem usmene kulture i prepričavanja nemaš nikakav trag o tome šta se dešavalo po malim gradovima. recimo, baš u šapcu je bilo 4-5 fenomenalnih bendova, i to ne onako, kao, okej, nego sveckih, ali i te njihove malobrojne demo snimke jedva možeš iskopati i od samih članova, svirača i menađera.

sad je, ako se tako može reći, "popularno" da se po uzoru na janjatovića rade provincijske rok "enciklopedije" (ima kragujevačka, ima ona novosacka b. mijatovića, pa novosacka pank verzija o kojoj si i i ti, meho, onomad piso, nešto mi na pameti da ima i niška), ali to, bar po mom skromnom uvidu, uglavnom predstavlja neko, hajd, kakvo-takvo uobličavanje tih legendi i usmenih uzrakijanja, nego neko ozbiljno razmatranje i istorijski osvrt... takva je i šabačka "enciklopedija": možeš samo hvaliti trud i volju da se tako nešto uradi, ali na šta to liči kad se gleda mrko i sa svešću o nekim standardima - kuku & lele...

a osim bendova, svaki od tih likova po malim gradovima bavio se i pisanjem, ili nekim sumanutim polu-privatnim performansima, ili amaterskim slikarskim odronom mozga, nešto su totalno van svake logike "provincije" čitali, nabavljali neke knjige i časopise, snimke, raritete, bizarnosti, valjda u želji da, kao, pobegnu od poslovično & već učmalo opisane "učmale sredine"...

sad, srpski provincijski gradovi su mahom, posle kakve-takve sanacije propasti svojih velikih fabričkih hranitelja, ušli u prelaznu periodu u kojoj postoji neka šansa da se zaposliš, digneš kredit, započneš mali biznis, otvoriš kafić ako si šrafić i tome slično, hoću reći, pojavila se nada, najveće od svih zala, koje samo, što reko mi sadimo fridrih niče, produžava patnju, i ljudi, razumljivo, više rešavaju svoje privatne egzi probleme nego što troše vreme na gluposti sedenja po parkovima, osnivanja bendova i razmene duhovnih dobara.

osim toga, kad je došlo ovo vreme "intime" i dostupnosti, tj. žuljanja šuljeva ispred ekrana, onda se i onaj beg iz učmalosti sveo na male ekipe koje sede u sobama, igraju video-igre i prave neki ezoteričan geto, male šatrovačke kružoke sa internim forama, mitologijom i hijerarhijom vrednosti, tako da više skoro i ne dolazi do "mešanja ekipa", i ni provincija ne pati od onog starog varoškog obilježja da "svi sve znaju".

tako sam primetio da u šapcu, recimo, niti nešto ima mesta za okupljanje te sulude gracke marginalne ekipe, niti ikog to interesuje. jebeš ga, ranije smo nešto kao pravili fanzine, upoznavali se, seksualno se zadovoljavali, ovo mi je izletelo, izvinjavam se, da, izlazili smo, putovali, nekog je crno-ovčarskog kolektiviteta bilo, nekog entuzijazma...

a sad mi se čini da se "dezerteri" iz provincije - studenti, radnici i poštena inteligencija -  lakše upoznaju sa svojim sugrađanima sličnih interesovanja u beogradu/novom sadu nego u matičnim gradovima.

(sranje, balavim bezveze na neku temu koju sam istripovo bez povoda. trošim tuđe vreme. izvinjavam se svima.)

zakk

Quote from: "Zika Kisobranac"a eto, stvarno, na čast mi i pečenje, ne znam čoveka i nismo sve ovo izmislili zarad protežiranja i promočije...
Тјах, ја ето, с њим у одељење у гимназији :)
А за неизмишљање ти не верујем, сви знамо да случајности не постоје.

Quote from: "Zika Kisobranac"tako sam primetio da u šapcu, recimo, niti nešto ima mesta za okupljanje te sulude gracke marginalne ekipe, niti ikog to interesuje. jebeš ga, ranije smo nešto kao pravili fanzine, upoznavali se, seksualno se zadovoljavali, ovo mi je izletelo, izvinjavam se, da, izlazili smo, putovali, nekog je crno-ovčarskog kolektiviteta bilo, nekog entuzijazma...
А јеби га.
Под један, немаш више где да изађеш, тј да уђеш, да се склониш од света. Све су позатварали или би било боље да јесу, а ништа ново паметно нема. Беш ми све, не гине ми да отрворим локал у Шапцу...
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Ghoul

s jedne strane, to što kazuješ, žiko, glede provincije, to ti je isto ono što je kronenberg ubedljivo ilustrovao u svojim filmima, a posebno u VIDELODROME i još explicitnije u THE FLY, gde pokazuje da svaki pravi breakthrough dolazi sa periferije, sa FRINGE-a, iz low-profile grupacija i individualaca koji, eventualno, mogu da, kao set brandl, koriste fondacije i sponzore i tehničare iz mejnstrim mejnfrejma za svoje clandestine namere, kojih su ovi skroz nesvesni, i da tako izvede revoluciju ispred njinih noseva (s tim što, kod kronenberga, a na žalos, najčešće i u životu, te revolucije najčešće backfire-uju u noseve tih istih fringe individualaca-intelektualaca-homosexualaca), tako da, tko zna, možda je ipak najbolje uzeti kredit, otvoriti mini firmu, odgajati ženu i decu i zajebati celu priču o umetnosti.

jer, s druge strane, duh vremena je taj koji je, a ulemek ga je fino opisao: ta (samo)izolacija koju nam je novo sajber doba donelo, ta samodovoljnost i iluzija da smo u dodiru svih saznanja koja nam u životu trebaju dok žuljamo šuljeve pred sajber-prozorom u svet te da nam ne trebaju ljucka bića sa svojim ego-tripovima i ego-potrebama i ego-egoima i smradom i smaranjem i smetanjem, te cinična spoznaja (?) da je vreme pokreta i revolucija i velikih ideja i velikih promena prošlo te da je svako udruživanje zarad njih unapred jalovo i obesmišljeno, te da jedino još ima smisla udruživanje zarad zarade i to malo slave+para+droga+žena u svetu such as it is.

ali, bez brige, kad izumremo mi, rođeni u 70im, i ovi jalovi romantizmi biće zaboravljeni, i niko se više neće ni vajkati za tim za čim se ti, žiko, vajkaš.
for better or worse.
https://ljudska_splacina.com/

kliketa

Uh, ovo se zakomplikovalo... Jeste, izgleda da zadovoljni ne mogu da budu preterano kreativni ali isto tako oni kreativni (i nezadovoljni) oce da da budu zadovoljni i tako u krug. Ne znam, nekada mi je bilo dovoljno da sam sebe zadovoljavam (znam sta sada mislite), ali sada mi je vec postalo potrebno da neko kaze: nisi ti lud, dobar si i tako to... Zajebano kod frustracije je to sto te stigne kad tad i kao sto rece Djordje David: Najjaci samo ostaju. A kako je lako odustati...

Sto se tice provincije, mislim da tako mora. Mislim tako kako je sad: konkretno u Sapcu su nestala ta malobrojna mesta gde je moglo da se legitimno bude odmetnik. Nema HRK-a, nema Cepelina (tj. bolje da ga nema) i tako to.

Ipak, nisu nestali ljudi. To je dobro. Valjda...

otaku

Quote from: "kliketa"Ne znam, nekada mi je bilo dovoljno da sam sebe zadovoljavam (znam sta sada mislite), ali sada mi je vec postalo potrebno da neko kaze: nisi ti lud, dobar si i tako to...
Ne mos biti iskreniji. Skroz razumem i saosecam.
Proooobaj da u glavi budes sam

Tex Murphy

Quote from: "otaku"
Quote from: "kliketa"Ne znam, nekada mi je bilo dovoljno da sam sebe zadovoljavam (znam sta sada mislite), ali sada mi je vec postalo potrebno da neko kaze: nisi ti lud, dobar si i tako to...

Srećan milenijumski post!  :!:
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

kliketa

Quote from: "Harvester"
Quote from: "otaku"

Srećan milenijumski post!  :!:

такође желим...  :)

kliketa

Народњак
------------

све више верујем у то
ми нисмо једно за друго
ни твоје очи ни твој глас
ништа ме не сећа на нас

зажмури мала птицо ти
и нешто лепо реци ми
остани са мном још за трен
и рећи ћу ти да сам њен

опет сам пио
нећу да те лажем
и где сам био
све ћу да ти кажем

100 кафана обиш`о сам с тобом
не знам шта ћу сам са собом

(ко хоће, продајем текст за 5 евра)

kliketa

Evo je jedna "naučnoljubavna"  :oops:

Хоћу да будемо уређени пар у релацији тилда
-------------------------------------------------

због тебе рушим куле
због тебе бацам се под воз
а наши погледи секу се у тачки Т

у звезданој ноћи
на плажи од уздаха
летим кроз еуклидски простор Е4
и замишљам изометријску трансформацију
која ме води до тебе

али твоја коса лелуја,
твој осмех топи

твоји глатки зуби
разбијају ме на дисјунктне групе
и ја постајем празан скуп,
мој поглед је нула вектор

пред тобом
рушим аксиоме
а колена ми клецају
и дах ми подрхтава
док описујем кружницу
око твојих груди

конструисаћу правилан седмоугао
ако ме погледаш

(1999. посвећено извесној И.Е.)

Tex Murphy

Jesu ovo tvoje pjesme? Jel' mogu ja da ubacim neku svoju? Mogu?! OK, evo:

TANJIR

Kad uzmete tanjir
I bacite ga
On postaje leteći tanjir

A kad se leteći tanjir sruši
On ne postaje obični tanjir

-----------

A evo i jedne ljubavne (kad naučim da sviram, napisaću i muziku za nju)

BLUES

Osjećam se tako tužno
Otkako je otišla
Ne mogu da je prebolim
Ali moraću da nastavim
Nastavim da živim

Uopšte se ne osjećam dobro
Otkako je otišla
Stalno sam tužan
I nikako nisam veseo

Jesam li zaboravio da spomenem
Da se skoro nikako ne osjećam dobro?
Jako sam tužan i neveseo
I nikako ne mogu da se razveselim

U posljednje vrijeme
Ne osjećam se baš najbolje
I tugu svoju utapam u piću
I pokušavam da zaboravim

A pijem zato što se osjećam tužno
I neveselo
I nikako nisam dobro

Moj bol je ogroman
Otkako je otišla
Više se ne smijem
I stalno plačem
I tuga je moja ogromna

Zato sada u piću
Tražim spas
Ali ga nema
Pa nema

Jako sam tužan
I zato pjevam ovu tužnu pjesmu
Jer se ne osjećam veselo

Oh, kad će svanuti sunce?
I kad će ponovo biti lijep dan?
Otkako je otišla od mene
Stalno pada kiša
I stalno sam tužan

I nikako se ne osjećam dobro
Stalno se osjećam loše
I dosta često sam tužan
I dosta često plačem

Pokušam da ne mislim na svoju tugu
Ali ne ide
I onda moram da mislim na svoju tugu
Da mislim o tome kako sam tužan

Moji dani su puni tuge
I žalosti
I noćima ne spavam
Samo tugujem

Dani su mi stalno isti
Pijem i tugujem
Oh, kad ću smoći snage da nastavim
I da pobijedim tugu
Koja me slama

Neopisivo sam tužan
I ne osjećam se dobro danas
Moj život je završen
Umrijeću mlad
Jer me je ostavila
Skočiću s mosta
Ili ću se upucati iz praćke
Jer sam toliko tužan
Da to ne mogu da podnesem

Moja tuga ogromna je
Otkako je ona otišla
Pa sad u tuzi i jadu
Provodim svoje dane

Oh, kad ćeš mi se vratiti
Da odagnaš ovu tugu
Koja me slama

-------------------------------
(evo još nekoliko komada)

TROŠENJE LJUBAVI

Možda jednog dana
Ću biti pošten čovjek
Do sada se trudim
Najviše što mogu

Zora do sumraka

Sanjajte braćo dok možete
Sanjajte sestre
Možda nađete jednu

Svi naši životi
Brzo
Vezuju vrijeme

Potrošio si svoje dane
Na prazninu
Potrošio si svoje dane
Na usamljenost

Bacao si ljubav
Na kotrljajuće sjenke noći

Pa opet ono s braćom
Što ne kontam baš najbolje

Linije na tvom dlanu
U tvojim očima vidim glad
I očajničku želju za nečim

NESKLAD

U tvojim očima vidim nesklad
U jedno je zabijen ekser
A u drugo nije

IRSKA

U Irskoj je zeleno lišće
I krave travu pasu
I vampiri noću lete
Lete
Lete
Lete
Lete
Lete

Lete

Lete

Lete lete lete
Lete...

Lete
Lete
Lete
Lete
Lete

Lete, lete
Lete...

Lete
Genetski četnik

kliketa

BLUES i TROŠENJE LJUBAVI su fenomenalne!!!
Sviđa mi se. Tačno se vide oni momenti... Ha!
Odlično, nema šta...

Može jos, samo daj jednu po jednu, pa da na miru čitam...  :)

Ghoul

mada se moj momenat osjećajnosti ni po čemu ne može meriti sa antologijskim harvovim BLUZOM (BOSANSKE KRVI), ipak, evo ovde mog jadnog pokušaja poezije od pre kojih 10ak godinica, iz vremena kad sam još osjećao (što se iz 'pesme' ionako ne vidi):

jerking the brain
jerking the brain
in the land of strain
how could I sustain?

jerking the brain
jerking the brain
when it's all the same
and nothing else came

jerking the brain
jerking the brain
if you cannot reign
can you break the chain?

jerking the brain
jerking the brain
salvation to gain
just kill the pain.

:roll:

Alexdelarge

Harvester,pesma Tanjir ti je na tragu Groucho-vih posalica u Dylan Dog-u.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

kliketa

Quote from: "Alexdelarge"Harvester,pesma Tanjir ti je na tragu Groucho-vih posalica u Dylan Dog-u.

Gručo zen!

Boban

neka erupcija na suncu, šta li?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Meho Krljic

kliketa

Quote from: "Boban"neka erupcija na suncu, šta li?

Možda je u pitanju mesec?
Edit: Ладно евивалентне асоцијације... :)

лунофил посматра
-----------------------
(илустрација Брандо)

лепи млади месец
умочио се у мрачно небо
не боји се што га гледа зец
иако би треб'о

јер то није зека
што гледа са стене
то је Светолик Дракулић -

научник за месечеве мене
и кројач вампирских одела
у слободно време

Alexdelarge

@kliketa

Ako zelis,dodji na forum sajta 2akordi.net,odsek poezija i post-uj neke svoje pesme.Ja sam tamo moderator,nick mi je Ivic,pa ako nesto treba,cimaj.

kliketa

Quote from: "Alexdelarge"@kliketa

Ako zelis,dodji na forum sajta 2akordi.net,odsek poezija i post-uj neke svoje pesme.Ja sam tamo moderator,nick mi je Ivic,pa ako nesto treba,cimaj.

Hoću, hvala...  :)

Tex Murphy

Jesi li ti siguran da znaš na šta je mislio sa ovim "cimaj"?
Genetski četnik

kliketa

Ne, ali pretpostavljam da je reč o nekoj vrsti pomoći vezano za nešto što mi zatreba... :) :) :)

Alexdelarge

Heh...nemoj da si maliciozan...slobodno i ti mozes da predstavis svoju poeziju.

Ako na ovom sajtu ima jos Homo Poeticus-a,ili muzikanata slobodno navratite na 2akordi.net

Tex Murphy

Hm, Homoa sigurno ima, problem je za ono "Poeticus".
Genetski četnik

BladeRunner

Quoteлунофил посматра
-----------------------
(илустрација Брандо)

лепи млади месец
умочио се у мрачно небо
не боји се што га гледа зец
иако би треб'о

јер то није зека
што гледа са стене
то је Светолик Дракулић -

научник за месечеве мене
и кројач вампирских одела
у слободно време

Odlično! Ne znam koje pisao, ali baš mi se dopada. Pozdrav.
All those moments will be lost in time like tears in rain.

kliketa

Ova se u nekom cudnom fazonu... meni se svidela,  narocito zbog kraja... :)

Ангрикултура
---------------

сада се појављујем
и рукама ти нешто
показујем

ти ме видиш,
причам ти кроз стакло
како сам ти родитеље закл'о

благи осмех
плута на твом лицу
не верујеш да гледаш убицу
који ти је побио породицу

сада лудо машем
крвавим рукама
говорим ти да је прича стварна
да сам на мукама

сад сам на тераси
неко иза светло гаси

ево ме у башти
препуштам се машти

Tex Murphy

Hej, cool! I ja sam nekad napisao pjesmicu o ubicama i sl., ali nije baš nešto pretjerano dobra, jerbo sam se trudio da se rimuje....
(nakon pretrage)
Evo je:

SAKRIJTE SVOJU PRAVU PRIRODU

Ne dajte da ljudi znaju ko ste
Ne dozvolite im tu prednost
Kad vam neko dođe u goste
Sakrijte svoju pravu vrijednost

Skinite tu prljavu odjeću
Mrlje od krvi će vas odati
Odsječenu glavu stavite u vreću
I nikom je nemojte dati

Ne dajte da vaš prijatelj vidi
Taj nož što držite sada
Ako mu se to ne svidi
Zvaće policiju i eto jada

Ne ubijajte ljude po danu
Naročito ne pred drugima
Radite to u svome stanu
Gdje bar malo privatnosti ima

Zadržite svoje koljačke porive
Bar dok sunce ne zađe
Pustite žrtve da do tad žive
Da vas žandarmerija teže nađe

Kad ostanete sami sa žrtvom
Možete sebi oduška da date
Prije nego što je učinite mrtvom
Da se malo poigrate

Sijecite joj recimo prste
Ili kliještima zube vadite
Mučenja razne imate vrste
Da se pravo nasladite

Kad završite s tim gadostima
U zemlju leš zakopajte
I posvetite se drugim životnim radostima
Djeci svojoj za sladoled dajte
Genetski četnik

Ghoul

hej, harv, ovo tvoje me podseća na one imbecilne pesmice koje se povremeno nađu u dilan dogu.
istina, na italijanskom možda zvuče malo bolje.
ovim nisam hteo reći da je tvoja tvorevina imbecilna, šta više, rekao bih da se graniči sa 'nije loše'.

Tex Murphy

Eh, pa kao što rekoh, pjesma je limitirana mojim nedostatkom umijeća da zadržim rimu a istovremeno sačuvam i ritmičnost i efektnost. Neki profesionalni stihoklepac bi to ljepše uradio, meni je poezija ipak samo hobi.

(Mada moram pomalo neskromno da priznam da mi se sviđa rimovanje gadosti i radosti u posljednjoj strofi  :evil: )
Genetski četnik

---

nego, brate kliketa, dolaziš li ti na svirku benda SKEPSA u petak na šabački trg?

kliketa

Quote from: "Zika Kisobranac"nego, brate kliketa, dolaziš li ti na svirku benda SKEPSA u petak na šabački trg?

Pazi kad dolazim! Odlicno, sjajno! :)

---

ispravka: u subotu je "koncert".
inače, Skepsa je morala da nosi tekstove na proveru organizatorima koncerta, na tzv. cenzuru, gde su im lepo saopštili da ne bi bilo dobro da sviraju išta politički.

razlog je taj što su na prošloj svirci u Šapcu pevali "Vrati nam se, Slobo", a na vlasti u Malom Parizu je DS i Dušan Petrović, pa to nije bilo baš prikladno.

smejurija.

Meho Krljic

kliketa

Cekaj bre, jel to u petak ili subotu... Mislim "koncert"... Zoki mi kaze u subotu...

kliketa

Ova se svidja mom techi... :)

Срање на винограду
--------------------------

Из празних буради
пуним празне флаше

празном госту
служим празне чаше

нема вина
у мојим подрумима
само паучина