• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

NOVI MIIIIIKE

Started by Ghoul, 10-09-2007, 13:36:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ghoul

pošto naš omiljeni reditelj godišnje izbaci bar 3 naslova, možda bi bilo dobro da ne proliferujemo topike o svakom (a nisu svi ni podjednako vredni) nego ovako, džumle:

dakle, TRENUTNO najnoviji mu je ovaj špageti vestern, pa da vidimo šta su ovi u torontu videli:

Sukiyaki Western Django

Welcome to the Wild West, a place many Americans are quite familiar with. Being that it's one of the most popular subgenres in the history of American film, it's pretty safe to say you've seen it all... or have you? If there was one twisted mind out there that could take something you are comfortable with and put a new spin on it that person would be Japanese director Takashi Miike. Welcome to SUKIYAKI WESTERN DJANGO, Miike's first official English-language feature film. Cowboys, cowgirls, horses, guns, arrows, explosions, cannons, sword fights and more... you name it, it's there.

The film is set during "The Genpei Wars" at the end of the 1100s where the Minamoto and Taira gangs face off in a town named Yuda, while a deadly gunman (Ito Hideaki) comes to the aid of the townsfolk.

Of all of Miike's films, the scope of SUKIYAKI is easily one of the largest. The entire town is something of wonder with saloons and Buddhist temples all intermingled. The sets are decorated beautifully with a cross-pollination of cultures that also look timeless. Add unique punk/cowboy wardrobe designs to the mix and you get one hell of a new vision. The gang members not only carry guns in their holsters, but they rock swords and other odd items. The women dress in leather corsets, black stocking and leather boots, further adding to the melting pot of inspirations. In addition, the film opens with a scene that looks like a colorful stage play (from the Hody Doody days), which sets up the events taking place. Setting up the narrative in such a fun, clever and particular way really sets the table for what's in store.

Now that we've officially been transported to Miike's Wild West, strap on your spurs and spike up your hair because you're in for a bumpy ride. Between Miike's heavy dialogue, there are plenty of gunfights, explosions and memorable moments. In one sequence a character is in the middle of a field eyeing another way down the road. He aims to the sky, looks to the wind and let's one bullet rip after another. Miike literally makes it feel like the bullet was thrown across the field and into the character's back. The sound design is uncanny as the bullet wisps across the sky and thumbs right into him, numerous times. It's truly a standout moment in the film that shows how much heart Miike really puts into creating something original.

Some of the downfalls are apparent in the pitch... an all-Japanese cast speaking pseudo-English? It didn't work in Miike's IMPRINT (Masters of Horror) and it didn't work here either, but thankfully it wasn't AS bad. I found it distracting and difficult to understand at times. I missed a lot of dialogue that probably could have answered some of my questions I was left with in the end. Furthermore, I'm getting sick of seeing Quentin Tarantino in movies; he's a terrible actor - putrid is more like it. He kick starts the movie in the 'stage play' scene and then pops back in wearing horrible make-up as an old man; both scenes losing me with his pun-filled snappy mannerisms.

SUKIYAKI was no doubt a Miike film, carrying all of the characteristics – including the bad ones. In terms of a quality movie, SUKIYAKI was lacking in the screenplay, the entire tone (seriousness) and overall effort. While the film felt half-assed in certain areas (most notably in the acting), Miike excels to the top of his game in others (the eye candy). If you're looking for a Takashi Miike film, you've found it. SUKIYAKI WESTERN DJANGO is a typical Miike film in every aspect, so there are no surprises nor disappointments... unless of course you've never seen anything by Miike.

By Mr. Disgusting
https://ljudska_splacina.com/

Meho Krljic

Hm... Doesn't sound very promising. Mislim, valjace da se vidi, cisto zbog bizarnog setinga, ali... Imam utisak da mu ovo necemo racunati u klasike...

Shozo Hirono

Sa Miikeom se nikad ne zna....dok se ne pogleda !!!! 8)

Ghoul

tom mes završava svoj rivju miikeovih špageti sukijakija ovako:

As noted, narrowing the film or the acting down to mere dialogue delivery would be a mistake. Watch it once to read the subtitles. Then watch it again to notice how important body movement and motion are in this film. Look at the facial expressions, sense the rhythm and the role of music and dance (further refined from the experiments in Izo and Big Bang Love, Juvenile A). Miike, if nothing else, is a master of movement, of motion, rhythm and grace (even if it's of a crude variety at times), and Sukiyaki Western Django is one of the most accomplished and purest expressions of this quality. It's in cinematographer Toyomichi Kurita's use of the camera, but also very strongly in the acting: in Iseya's feline grace in handling the katana, Kimura's sensuality and agility, Sato's rough physicality, Kagawa's jittery pantomime, Yutaka Matsushige's monkey-esque skulking, and in Momoi's entirely believable transformation from pigtailed ingénue to squeaky-jointed old bag to double-barreled action heroine.
Sukiyaki Western Django is not the Miike movie with the bad English. Sukiyaki Western Django is the movie that best embodies the freedom, the joy, the vitality, and the lucidity that form the basis of Takashi Miike's filmmaking.
(Copyright © 2001-2007 Midnight Eye)

Meho Krljic

Hmmmm, ajde, ajde, videćemo. Priznajem da su tijela u pokretu u Izou i BBLJA izuzetno zamamna, ali opet ne bih voleo da se njegovi filmovi svedu samo na to. Mislim, čak ni Maja Deren nije svodila svoje filmove samo na to, a njeni filmovi su trajali petnes minuta i studirali tela u pokretu...

Truba

dobar je mika  :lol:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Ghoul

NOVI HORROR BY MIIKE = NOVA RADOST!!!!

The screenplay for Takashi Miike's Tantei monogatari was written by Tsutomu Shirado. The movie stars Kazuya Nakayama, Kurôdo Maki (a.k.a. Claude Maki), Tomoharu Hasegawa, Akiko Kikuchi, Harumi Inoue, Kai Atô, Hiroyuki Watanabe, Asae Ônishi, Kentarô Nakakura, Tomoya Shiroishi, Steven Haynes (Sutîbun Heinzu), Suekichi, Pê Hayashiya, Pâko Hayashiya, Izam, Nobuaki Kakuda, Tôru Kazama, Hisao Maki, and Yûya Uchida.

Here's a synopsis for Tantei monogatari from Ryuganji: "Private detective Kazama Raita (Nakayama)'s new neighbour is a dude with same name, Takashima Raita (Maki). From the moment he moves into the apartment next door, Takashima finds himself being tailed by the shady Kazama.  One night, a female client of Kazama's is found dead minus her liver, followed by a second and a third victim, one with their kidneys ripped out and the other sans lungs. The two Raitas attempt to uncover the truth, which has something to do with a tragic genius by the name of Aoyama Yuki..."

VIEWER DISCRETION IS ADVISED

http://www.gomorrahy.com/images/tantei_monogatari.wmv   large trailer (720 x 480 - Windows Media Video)

http://www.gomorrahy.com/images/tantei_monogatari.mov    small trailer (360 x 240 - QuickTime Movie)

Note that both the Windows Media Video and QuickTime Movie versions of the trailer for Tantei monogatari can be watched either online (click on the links for them) or offline (right-click on the links for them, then click on "Save Target As...").

:!:  :!:  :!:

Meho Krljic

Nemam vremena da gledam trejler, ali ova sličica već obećava!!! Siže je, naravno potpuno beskoristan jer, kao i ostali Miikeovi filmovi, ovo očigledno nije scenaristički film.

Shozo Hirono

Ryû ga gotoku: gekijô-ban AKA Like a Dragon (2007) Takashi Miike ***

Pokusaj adaptacije SP2 igrice Yakuza u dugometrazni projekat je mozda uspeo(ne znam,jer nisam igrao),ali s obzirom da film potpisuje jedan takav autor,krajnji rezultat je razocaravajuci,barem za fanove.
Imam ja u vidu da Miike ne zeli da se ponavlja,da zeli da iznenadi,da pokupi jos po nekog novog fana,ali ovo je zaista dosadan paket yakuza obracuna,sitnih lopova i tragikomicnih pljackasa banaka.
Naravno,i ovog puta Miike se okrece idolu iz mladosti K.Fukasakuu,i pravi mu omaz kroz scene masovnih i haoticnih obracuna na ulicama u trgovackom delu metropole,cak je finansijer filma Toei International Company Ltd.,dugogodisnji saradnici Fukasakua iz zlatne ere '70ih,ali nazalost,za razliku od uspelijih yakuza uradaka(Dead or Alive Trilogy,Black Society Trilogy....),ovde fali Miikeov autorski pecat,jer bez explicitnijih scena nasilja,ovo vise lici kao da je rezirao Takashi Ishii,Kitano ili cak mozda i Sabu....
Prosecan film,koji definitivno nece obradovati fanove,nadam se da ce Sukiyaki Western Django i Tantei monogatari biti bolji ! :!:

mac

U redu, neće obradovati fanove, ali hoće li usrećiti mene, tj. ostale normalne potrošače proizvoda filmske industrije?

Meho Krljic

U svakom slučaju igru Yakuza 2 nisi ni mogao da igraš jer izdanje za zapadno tržište je tek u pripremi. Sem, khm, ako znaš japanski u kom slučaju povlačim ovo što sam rekao.

Shozo Hirono

Quote from: "mac"U redu, neće obradovati fanove, ali hoće li usrećiti mene, tj. ostale normalne potrošače proizvoda filmske industrije?
Zavisi kakve filmove trosis. :)

Shozo Hirono

Quote from: "Meho Krljic"U svakom slučaju igru Yakuza 2 nisi ni mogao da igraš jer izdanje za zapadno tržište je tek u pripremi. Sem, khm, ako znaš japanski u kom slučaju povlačim ovo što sam rekao.
Govorim tecno japanski kao Ceca Slavkovic..... :evil:

Shozo Hirono

AND YOU ALL KNOW WHAT THIS MEANS !!!!!

Shozo Hirono

Miike + Tarantino !!!!

Meho Krljic

ginger toxiqo 2 gafotas

... upravo sam pogledao Mikkeovog Djanga i evo kako, sa moje tacke gledista stvari, stvari stoji - SUKIYAKI WESTERN DJANGO je uspeo poduhvat, na moje veliko yadovoljstvo uspeo je da prevaziđe okvire puke extravaganze, ljubitelji Mikkeovog opusa ne'e biti iznevereni - produkcija izgleda raskošno, stilizacija oduzima dah, akcione scene kipe od adrenaline i odlicnih rešenja, sveukupni ugođaj očarava... Jedino dve stvari ovde kvare sreću:

1. potpuno nerezonska odluka da japanski glumci glume na engleskom, možda funkcioniše kao kros-kulturalna dosetka ali deluje rogobatno i u velikoj meri otežava praćenje filma ( retko ko će se (sa izuzetkom one marve koja hrli u Sava Centar jer "voli atmosferu Festa", a, inače, nema kulturu gledanja filmova mimo toga) latiti ovog filma a da već nije upućen i svestan da gleda japansku rekonstrukciju spaghetti westerna (dovoljna naznaka aproprijacije žanrovskih koordinata je već data kroz samu priču i muziku, recimo)...

2. previše konfuzan zaplet, čime se u pitanje dovodi jedan od postulata žanra/podžanra kome se ovde odaje počast jer je reducirana radnja isuviše bitna odlika spaghetti westerna da bi se olako žrtvovala na uštrb azijatske raspričanosti i potrebe za usložnjavanjem i račvanjem nukleusa priče; time se malo dobilo, a izgubilo se na žanrovskoj konsekventnosti...
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Meho Krljic

Quote from: "ginger toxiqo 2 gafotas"2. previše konfuzan zaplet, čime se u pitanje dovodi jedan od postulata žanra/podžanra kome se ovde odaje počast jer je reducirana radnja isuviše bitna odlika spaghetti westerna da bi se olako žrtvovala na uštrb azijatske raspričanosti i potrebe za usložnjavanjem i račvanjem nukleusa priče; time se malo dobilo, a izgubilo se na žanrovskoj konsekventnosti...

So what else is new? Miike je barem vazda bio problematičan na nivou zapleta i ništa više ne voli nego da ode u tangentu i ubaci u film stvari koje ama baš nikakve veze nemaju sa osnovnom pričom. On je neka vrsta antiteze holivudskoj ekonomičnosti u scenarijima... Doduše, razume se da shvatam šta hoćeš da kažeš, odnosno da ovo pravi probleme kada se pokušava emulirati (ili barem omažirati) jedan dosta izgrađen (pod)žanr.

Ghoul

pogledah SUKIJAKI SUVLAKI NA PAVLAKI.
moja ocena, jaka četvorka (****), ili po delovima:
prva polovina=5-
druga polovina=3+

do sada navođene zamerke ovom filmu ne stoje, jer su plod pogrešnog pristupa i nerazumevanja suštine njegovog tu-bića, a i njegove stvari-po-sebi.

to da je previše konfuzan – pa, nije mnogo više od prosečnog špagetija (vintage, italo), gde takođe imamo nepoznate prošlosti, tajne identitete, otkrića skrivenih backgrounda, motivacija i sl.
istina, ovde i neki sporedni likovi imaju svoje bizarne prošlosti i veze sa glavnima, ali to niti je previše važno, niti je teško ispratiti. taj aspekt filma doživljavam kao SVESNU hipertrofiju klasičnog špagetija – što je ovde i bila OSNOVNA NAMERA.

elem, SUKIJAKI SUVLAKI je, pre svega, jedno kempovanje (pod)žanra, sa namernim preterivanjem (drečavo veštačke kulise sa lažnim nebom i planinom fudži na početku, prenaglašene emocije a naročito patetika tužnih flešbekova na traume iz detinjstva, pa onda žene koje vrište dok ih siluju, dok im muževi ginu na rukama, dok im deca pate itd.). sve je to deo koncepta, i vrlo lukavo odrađeno. i vešto. on niti omažira niti emulira, nego dekonstruiše i rekonstruiše u jedan vrlo osobeni autorski reimagining!

u tom svetlu treba shvatiti (i pozdraviti!) vanredno smelu i po meni veoma uspelu i zabavnu zajebanciju sa japanskim ingrišom.
nemojmo zaboraviti da je i 'originalni' špageti vestern, kako mu i ime kaže – derivat, tj italo verzija usa proizvoda, u kojoj su peščare italije i pustinje španije glumile amerike a neki luiđi, serđo i tako ti su bili 'džo', 'frenk' i 'stenli'.

sad miike uzima taj derivat, pa šraf okreće za još 90 stepeni, ubacujući tu usa-italo smešu u japanski ambijent i –pored ostalog- tim ingriš dijalozima stalno podsećajući na suštinsku inkonguentnost u samoj postavci – umesto da je prikriva i pretvara se da ne postoji (kao u špageti vesternu, koji ejpuje ameriku, sa manje ili više uspeha), on je iznosi na videlo i pretvara u svoju suštinsku temu. (btw, preprimljen na ovu zamerku, moram reći da mi taj smešni jap. izgovor uopšte nije bio toliko extreman i nerazumljiv – možda 3 ili 4 replike u celom filmu nisam baš najbolje razumeo!)

ako film posmatrate kao golu zabavu tipa 'opusti mozak i uživaj u šarenim bojama koje ti mrdaju pred očima' – SUVLAKI isporučuje tako zasenjujućom paletom boja, a naročito prelepe CRVENE, da je film RAJ ZA OČI, potpuni trijumf production designa, KOSTIMA, šminke, frizura, oružja – you name it, they have it up to 11!

ako od filma želite da ispoštuje špageti žanr – manite se ćorava posla. to mu nije namera: ovo je film koji se, u suštini, sprda s tim (mada ne zlonamerno: ne očekujte melbruxovsku PARODIJU)! u tom smislu se i većina zamerki scenariju mogu pripisati uzorima na kojima je baziran i od kojih ih je preuzeo.

ako od miikea očekujete i neku dublju priču (koja je poruka filma? šta je naravoučenije? ima li život smisla? koji je? itd.) – pa, mislim da nećete biti iznevereni ni na ovom polju. iako površno gledano ovo deluje kao jedna 'extravagancija' i velika zajebancija (za razliku od, npr, ozbiljnog breht-na-kreku BIG BANG LOVE), mislim da film zapravo vrlo svesno i pametno nastavlja neke teme iz jezgra miikeovog opusa: preispitivanje koncepta muškosti, japanskog identiteta (naročito as opposed to američki identitet ikonizovan u westernu), američke kulturne dominacije, gubitka viteštva (samurajske katane protiv mitraljeza) itd.

2 stvari koje su mi upadljivo nedostajale, a bile su za očekivanje u ovom konceptu:
1. bombastična špageti muzika – ovde je nema mnogo, u smislu skora (postoje 2 dijegetske pesme, i obe su izvanredne – a posebno ona uz pratnju onog aboridžinskog (!!!) čuda sa ultradubokim zvucima.
2. krvopljus – pošto su italijani na svoje špagete stavljali mnoooogo više kečapa od usa kolega, a miike je poznat po prolivanju krvi, očekivao sam da se ovde ljudi raznose u parčiće, da krv šiklja na sve strane, da katane seku udove a mitraljezi kose i komadaju sve pred sobom: a zapravo, mada krvi ima dovoljno da se prosečan festovski snob 'šokira' ili bar zgrozi, meni je na tom planu ovaj sukijaki bio suv. mada, simpatičan je bio očigledan omaž OGNJENKI u sceni sa bajom koji ima ogromnu rupu u stomaku. lepo je videti da uroš stojanović svojom revolucionarnom vizijom već utiče na filmmejkere miikeovog ranga!

dakle, jaka četvorka (****), gledajte obavezno, i to IDITE NA FEST I GLEDAJTE OVO NA ŠTO OGROMNIJEM PLATNU – film je nikad lepši i oku prijatniji!!! ja ću ga s najvećim guštom opet gustirati na festu!

Meho Krljic

Quoteonog aboridžinskog (!!!) čuda sa ultradubokim zvucima

Didžeridu.

Nego, sviđa mi se tvoje iščitavanje ovog filma. Možda odem i na taj fest.....

Ghoul

Quote from: "Meho Krljic"Nego, sviđa mi se tvoje iščitavanje ovog filma. Možda odem i na taj fest.....

meho, don't get me wrong, ali pomislio sam na tebe gledajući ovo.
znam da bi ti se dopalo, zato kupuj odma karte za film, dok ima.
nemoj posle da bude – 'nisam znao!'

inače, malo me čudi što kemp aspekt filma nije adekvatno prepoznat u kvartovima od kojih bi se to očekivalo: miike maltene fetišistički slika te kao-pevci-nakićene mužjake da u jednom trenu pomislih 'jebo te, miike je jedini koji je u stanju da slika ove japance a da izgledaju LEPO!'

mac

Pošto smo sad dobili japansku parafrazu vesterna, da li možemo da očekujemo nešto slično i sa partizanskim filmom? Zamisli japanske partizane kako uzvraćaju udarac japanskim Nemcima...

Meho Krljic

Quote from: "Ghoul"
meho, don't get me wrong, ali pomislio sam na tebe gledajući ovo.

*Šmrc* Ovo je najlepša stvar koju mi je danas iko rekao.

Ghoul

Quote from: "mac"Pošto smo sad dobili japansku parafrazu vesterna, da li možemo da očekujemo nešto slično i sa partizanskim filmom? Zamisli japanske partizane kako uzvraćaju udarac japanskim Nemcima...

ari da govole na slpskom!
yesss!

to bi uostalom bilo ideološki još potentnije, imajući u vidu njihovo šurovanje s hitlerom, itd.

pa japanski četnici, sa bradama i šubarama.... joj, sky is the limit!

Usul

Pa bilo vec nesto slicno vezano za paintball:

Hrvati

Srbi
God created Arrakis to train the faithful.

spale

Gledah sinoc Sukijakija..
Dok sam zeljno cekao da pocne premijer u sava centru primetih da je parter skoro pun,a na balkonu samo par ljudi i kotrljan.Pa dobro vise se nije ni ocekivalo ljubitelja Miike-a
Sve u svemu samo bih mogao da se slozim sa Ghoulom da je film super,i  onaj review, bas je lepo opisao film bez ikakvog spoilovanja.

WARLOCK

ej gledo sam sinoc,film je fenomenalan! nisam ovako ocekivao vrlo zabavan film u bioskopu...kao da je snimljen u Rodrigezovom stilu..dvoboj je odlicno odradjen :!:  jedva cekam da opet odgledam..cujem je film otkupljen,oce li biti redovno u bioskopima ili na dvd-u zna li neko?

Ghoul

titlovi urezani u sam film su prilično obećavajući znak da bi ovo moglo na par dana biti prikazano u ponekom bioskopu pre nego što ode na DVD.
u svakom slučaju, film je crowdpleaser, i ako imaju malo mozga, pustiće ga u bioskop – makar samo zbog te tarantino-veze. i zato što je na 'engreskom'.

Shozo Hirono

Sukiyaki Western Django (2007) ****

Da ne bi ponavljao ostale komentare,Miike ovog puta vraca uslugu epizodiste Tarantinu,za Hostel od pre par godina,ALI ono sto mene raduje da njihovi filmsko narativni klisei zvuce i dalje neodoljivo,jako,i da udarac koji zadaju i dalje ostaje duboko urezan u memoriju fanova i iskrenih ljubitelja kinematografije uopste.....znaci hvala Ozuu sto je poducavao Imamuru,a onda i Imamuri sto je naucio Miikea,da tehnicko-scenska baratanja instrumentom zvanim kamera,zahtevaju i nesto vise,nesto s cim se svaki covek radja,ali malo koji zivi stvor iskoristi to i pretoci u UMETNOST !!!!

Shozo Hirono

Kôshônin (2003) ****

I opet,Mr.Miike povrdjuje da mozemo ocekivati izenadjenja,inventivnost i energija koju poseduje govore nam da mu bilo koji zanr nije nepoznanica,i da i kad radi za TV,sposoban je da stvori sjajan film.
Najobicnija pljacka marketa,koja se pretvara u hostage situaciju u bolnici,ustvari krije mnogo vise,i do samog kraja klupko se odmotava i cinjenice naviru same od sebe,majstorski kontrolisane od strane maestra.Profi izrezirano,moja jedina zamerka ide na predugacak kraj i detaljisanje radi opravdavanja i razotkrivaja sudbina glavnih protagonista....malo nepotrebno,ali i bez toga film za preporuku i prepricavanje. :)

Ghoul

Quote from: "Shozo Hirono"Sukiyaki Western Django (2007) ****

Da ne bi ponavljao ostale komentare,Miike ovog puta vraca uslugu epizodiste Tarantinu,za Hostel od pre par godina,

aha, znači miike je tarantinu zapravo učinio uslugu u hostelu, a ne rotu?
zanimljivo.
a baš sam se pito što nije rota pozvao za kameo, on ipak više liči na kauboja nego tarantino (koji me više podseća na 'ani 4 pištolja')!

Shozo Hirono

Da ne bi ponavljao ostale komentare,Miike ovog puta vraca uslugu epizodiste Tarantinu,za Hostel od pre par godina,

zanimljivo.
a baš sam se pito što nije rota pozvao za kameo, on ipak više liči na kauboja nego tarantino (koji me više podseća na 'ani 4 pištolja')!
Dal' be ti stvarno i dalje mislis da iza Hostela (ili je bar tada) stajao "mali" Roth,i dal' bi jedan Miike dosao na poziv Rotha,bez elementarnog znanja engleskog jezika,da glumi i neizvesnom americkom sleseru,ili ga je zvao UPRAVO TARANTINO,sto je FAKAT potvrdjen od Rota naravno......sto vazi i za recimo epizodiste u drugom delu....A POTVRDJENO u intervjuima,koje je sam Roth kacio,nigde drugde nego na "MY SPACE" njegovoj stranici.................znaci NE ZAJEBAVAJ !!!!! :!:
Znaci iza Rotha i njegovih ideja,planova,stoje protezei,izvrsni producenti i mentori Spiegel,Rodriguez i naravno Tarantino,i on to glasno govori  !!! :)

Shozo Hirono

A ovo si u pravu,Eliu vise lici ta uloga,ALI sta bi onda radio Tarantino,koji je extra popularan u Japanu ?????? :D

Shozo Hirono

zanimljivo.
Ustvari,Miikeova epizoda je isla na ruku svoj trojici.Rothu,jer u filmu dobija extra mega facu sa istoka,u cool epizodi...Miikeu,u dodatnom proboju na zapadno trziste,i ustolicavanje kultnog statusa....a Tarantino je dobio drugara za sva vremena i dugorocnog i dugogodisnjeg saradnika !!! :)

Ghoul

ma samo sam teo da priznaš da posećuješ myspace stranu elija rota, i uopšte, da si njegov veliki fan (ne toliki kao harv, naravno, ali u razumnim ljuckim heterosexualnim okvirima...)

Shozo Hirono

Quote from: "Ghoul"ma samo sam teo da priznaš da posećuješ myspace stranu elija rota, i uopšte, da si njegov veliki fan (ne toliki kao harv, naravno, ali u razumnim ljuckim heterosexualnim okvirima...)
Pa ne bi reko da sam bas FAN,ali svaki americki reziser,koji izvuce glavu iz guzice,i barem malo zaviri u istoriju evropskog i svetskog zanrovskog filma,pa jos pritom smelo pravi omaze ikonama i kultnim licnostima,davajuci epizode,zavredjuje moje postovanje,u najmanju ruku. :)

Alexdelarge

Novi film kultnog japanskog reditelja Takašija Mike ,,Sukijaki Vestern Đango", koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem FEST-u, u redovnoj bioskopskoj distibuciji biće od četvrtka, 3. aprila.

http://www.kontra.org.yu/m-cms/content/view/4522/76/
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Milosh

"Sukijaki vestern Đango": ocena 4 od 5 i titula filma meseca, detaljnije u Yellow Cabu...

(sad više nisam SAMO Popboksov bot, doduše, bar ne kačim linkove...)
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Ghoul

Quote from: "Milosh"sad više nisam SAMO Popboksov bot

da, primetio sam da NISI okačio link prema vladislavinom textu o đangu na popovskom boxu (ona mu dala 8/10, mada je 'obrazloženje', uobičajeno, bezvezno...  :roll:  )

Shozo Hirono

Izasao DVD od kog treba ocekivati dobru zabavu !!!! :evil:

Shozo Hirono

Kurôzu zero AKA Crows: Episode 0 (2007) Takashi Miike 3.5/5

Dvocasovni tour de force kroz dekadentni paralelni japanski tinejdzerski univerzum smesten iskljucivo u i oko tzv. Suzuran(Crows) High School,je jos jedna Miikeova adaptacija,vidje iznenadjenja:mange !
Jos jedno prilicno verno oslikavanje Miikeu donosi veliki napredak u odnosu na Like a Dragon,ali i pad u odnosu na S.W.Django,stoga nisam siguran da Miike uvek ima potpunu slobodu autorskog izrazavanja u kreiranju potencijalnog bioskopskog hita,koji uz pozamasan buzet i poslovicno izuzetno odradjenu reziju,ima cilj da mladju populaciju privuce i pridobije.
Neprestana makljaza i premlacivanje nosi u sebi i cuveni japanski kamikaza kod o duhovnoj i fizickoj neunistivosti,ponosu i borbi do smrti i sopstvenom unistenju,stoga Miike jos jednom neodoljivo podseca na cuvene radove slavnih prethodnika,naravno pre svega K.Fukasakua,kroz tematski i strukturalno formalizovanje i identifikaciju filmova If You Were Young Rage,The Yakuza Papers serijal i Battle Royale,ali i svojevrstan omaz pop-rock maskulturalizaciji umixanoj sa akciono revolucionarno nasilnim tendencijama koje je patentirao Sogo Ishii kroz filmove Crazy Thunder Road i Burst City.
Pa ipak,licno sam ocekivao vece priblizavanje nasilnoj sadomazo poetici vidjenoj u Ichiju,DoA trilogiji ili BS trilogiji,sa mnogo mnogo vise krvi ! :evil:

Ghoul

Quote from: "Shozo Hirono"nosi u sebi i cuveni japanski kamikaza kod o duhovnoj i fizickoj neunistivosti,ponosu i borbi do smrti i sopstvenom unistenju

oćeš da kažeš da su kamikaze verovale da će i FIZIČKI biti neuništeni kada se zabiju avionom u američki brod?
i otkud uopšte kamikaze u srednješkolskom kontextu?
:shock:  :?

Shozo Hirono

Quote from: "Shozo Hirono"nosi u sebi i cuveni japanski kamikaza kod o duhovnoj i fizickoj neunistivosti,ponosu i borbi do smrti i sopstvenom unistenju

oćeš da kažeš da su kamikaze verovale da će i FIZIČKI biti neuništeni kada se zabiju avionom u američki brod?
i otkud uopšte kamikaze u srednješkolskom kontextu?
:shock:  :?
Ne govorim o kamikazama iz WWII,vec o samodestruktivnoj energiji ili ti kodu,koji mladom japancu salje impulse direktno u mozdane celije rezultujuci da u borbi ide do kraja,dok ne bude unisten,ili u slucaju Crows:Zero,premlacen i bez svesti.

Ghoul

Quote from: "Shozo Hirono"Ne govorim o kamikazama iz WWII,vec o samodestruktivnoj energiji ili ti kodu,

onda to NISU kamikaze ni bukvalno ni metaforički, potpuno ti je promašen izraz: zar zaista ne praviš razliku između disciplinovanog, ustaljenog, komunalnog KODA i puke haotične hormonske tinejdžerske samodestruktivne energije???!!! :shock:  :?  :P

kamikaze nisu u akciju išle gonjene "samodestruktivnom energijom"! :x  :x  :cry:

Shozo Hirono

Quote from: "Shozo Hirono"Ne govorim o kamikazama iz WWII,vec o samodestruktivnoj energiji ili ti kodu,

zar zaista ne praviš razliku između disciplinovanog, ustaljenog, komunalnog KODA i puke haotične hormonske tinejdžerske samodestruktivne energije???!!! :shock:  :?  :P
Pravim i definisem u konkretnom slucaju,pa jos i vezujem za par odredjenih subjekata price,koji "puku haoticnu hormonskotinejdzersku destruktivnu energiju" spajaju sa "disciplinovanim ustaljenim i komunalnim kodom(casti,ponosa,postenja i junastva)".

Shozo Hirono

Quote from: Ghoul
kamikaze nisu u akciju išle gonjene "samodestruktivnom energijom"! :x  :x  :cry:
Nisu,ali ta energija proradi kad ti izbuse avion,a ti umesto da spasavas zivu glavu,krenes da sjebes i sebe i protivnike.

ridiculus

Moram ovde da se složim sa Ghoulom. I da dodam da nema tog koda koji će naterati većinu Japanaca, Korejaca, Arapa ili vanzemaljaca da daju svoj život tek tako a da ne posumnjaju u ispravnost činjenja date stvari. Većina kamikaza je davala svoj život jer im je to bila dužnost, društvena obaveza, a ne čast, iako je njihova vlada to htela tako da prikaže. Ne brkati istoriju sa fikcijom. Postoji dobar film o tome, ne mogu da se setim imena, čak ni gde je snimljen...A borbu do kraja ćemo naći i u Rokiju (i još mnogo knjiga i filmova sa ratnom tematikom), ne treba da idemo ovoliko daleko da bismo je razumeli.
Dok ima smrti, ima i nade.

Shozo Hirono

Quote from: "ridiculus"Moram ovde da se složim sa Ghoulom. I da dodam da nema tog koda koji će naterati većinu Japanaca, Korejaca, Arapa ili vanzemaljaca....
Tacno tako,ovde se i ne radi o vecini,vec u konkretnom slucaju recimo da Suzuran HS ima,koliko sam shvatio i izbrojao,4 odeljenja po razredu,a 3 god.izgleda da traje skolovanje,u svakom odeljenju postoji po jedan "mali kamikaza",sto je odnosu na broj studenata (20-30),u proseku velika manjina.

Shozo Hirono

Quote from: "ridiculus"Većina kamikaza je davala svoj život jer im je to bila dužnost, društvena obaveza, a ne čast, iako je njihova vlada to htela tako da prikaže. Ne brkati istoriju sa fikcijom. Postoji dobar film o tome, ne mogu da se setim imena, čak ni gde je snimljen....
Vecini japanskih vojnika bila je duznost,ali nekima je bila i cast poginuti za svoju zemlju,pogledaj recimo Under the Flag of the Rising Sun i The Burmese Harp,koji na iskren i realan nacin opisuju rat iz njihove perspektive.

ridiculus

Fukasakuov Under the Flag of the Rising Sun je jedan od filmova koje planiram da gledam u bližoj, odnosno, verovatno daljoj, budućnosti. Nemam baš vremena za filmove.
Namerno sam upotrebio reč većina, pošto znam da postoje izuzeci. Ali čak i ti primeri se sastoje od tuđih tumačenja, na osnovu onoga što se vidi spolja, što u slučaju Japanaca može biti kardinalna greška. Niko nije zaista pokušao da uđe u glave tih ljudi, da vidi šta se tamo dešavalo. No, nema veze. Ti si upotrebio reč kamikaze tamo gde je trebalo možda bushido, koji zaista ima veze sa čašću. Ali samuraji su bili deo kastinskog sistema, dugo obučavani za takav kodeks ponašanja, a kamikaze često nisu bili ni dobrovoljci. Nisam gledao Miikeov film, ali znam da je manga Crows bila namenjena mlađoj publici, kao i još 1000 sličnih. Što znači da bi se moglo postaviti pitanje, da parafraziram jedno Mehovo poređenje, da li je cela ta ideja hrabrosti otprilike kako mali Đokica zamišlja bušido? Za mnogo mračniju obradu slične tematike, tu je Matsumotoov Blue Spring, koji je takođe ekranizovan i takođe nisam gledao ni taj film.
Sem ovih sitnih zamerki, hvala na preporukama. Drago mi je da ovde ima ljudi koji poznaju i prate dalekoistočnu kinematografiju.  :)
Dok ima smrti, ima i nade.