• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Fenomenalna retro platforma

Started by kliketa, 12-09-2007, 11:47:55

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

kliketa

Мислим да је ово линк, ако није мало прогуглајте, само пазте да не скинете јапанску (оригиналну) верзију :wink:

http://shii.org/pixel/cavestory.zip

Иначе, реч је о ретро платформи са елементима авантуре и буџења себе и оружја из 2004. године. Све је урадио један човек (и јапанци су људи). Игру много хвале, играо сам је и стварно је много добра. Још неко?

ПС ако је већ писано о овоме, бриши ме!  :lol:

Meho Krljic

A, Cave Story, skino, igro, odlicna je, zaista.

kliketa

Nisam stigao da istrazujem previse, samo znam da sam dosao do poslednjeg gazde (nisam ga ja presao, vec drugar) i mislio sam to je, manje ili vise, to. Posle na netu vidim da ima jos dosta stvari koje nisam uopste video... Poenta, igra uopste nije linearna.

E, kad japanci naprave, to je prava stvar! :)

PS Izvinte na mesanju cirilice i pseudolatinice, nekad me mrzi da prebacujem svaki cas.

Meho Krljic

Da, nadam se da ce da je portuju za neku od rucnih konzola koje posedujem jer bih je rado igrao u krevetu u dugim, samotnim nocima...

kliketa

Pa ima vec nekih portova, ne razumem se u te konzole, ali video sam da ih ima. Ja cekam port za Linux.

Meho Krljic

Videcemo. Naviko sam da igram te platformice na PSP-u ili DS-u, djavo da me nosi....

mac

Probao, i oduševljen sam. Podsetio sam se dana kad mi sat i po prođe dok kažeš keks. Već sam sredio Igora (prvog bosa).

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

mac

Završio sam je! Nezgodno je na kraju, praktično četiri glavonje bez  oporavka između. Moraš da menjaš oružje u skladu sa situacijom. Igra je stvarno osvežavajuća. Na kraju, kad se ispisuju "uloge" primetio sam i nekakvog Red Demona, i Mostera X, i neke male ljude, što nisam primetio tokom igranja. Ne znam sad da li da krenem ispočetka :)

BladeRunner

Mali ljudi... to je prostorija na spoljnom nivou do koje možeš da dođeš koristeći machine gun kao pogon (ili dupli skok, ali sa njim se lako sunovratiti u ambis). Nakon toga, opet ideš nazad do nivoa gdje je Arturova kuća (preko teleporta), tamo je ostatak. Ono što nisam našao je famozno najjače oružje u igri, odnosno, uzeo sam ga iz kovčega prije nego što je majstor uradio upgrade (zaboravih ime). Takođe, nisam otkrio ni taj neki time level, koji se otvara ako završiš igru za manje od tri sata. Neću ni da razmišljam o tome šta mi je sve promaklo, vidio sam na internetu neke screen shotova za koje pojma nemam odakle su.

Samo da kažem da sam ja igru završio bez tih silnih bosova na kraju. Pitao me lik 'da li hoćeš da odletimo ovim zmajem, a sa nesretnim Minimojima šta bude', i ja sam ladno rekao da i - odjavna špica :)
All those moments will be lost in time like tears in rain.

mac

Pa ja sam pokupio *Bubbler* iz kamina u selu (pomoću onog meduzinog soka), ali nije uopšte upotrebljiv. Na najjačem nivou pravi mehuriće koji se vrte oko tebe, kao neka zaštita, i kad pustiš taster svi polete u istom pravcu, ali slabo bije.

Ali evo sad sam pogledao rešenje, postoji neki *Spur*, koji je baš baš jak. Postoji čak i mogućnost da spasiš Curly Brace posle bitke sa Core-om, ali mrzi me da ponovo počinjem :(

kliketa

Quote from: "mac"Završio sam je! Nezgodno je na kraju, praktično četiri glavonje bez  oporavka između. Moraš da menjaš oružje u skladu sa situacijom. Igra je stvarno osvežavajuća. Na kraju, kad se ispisuju "uloge" primetio sam i nekakvog Red Demona, i Mostera X, i neke male ljude, što nisam primetio tokom igranja. Ne znam sad da li da krenem ispočetka :)

Malo kasnim s odgovorom, ali: i ja sam zavrsio igru, pa sam naknadno skontao da ima jos dosta sto nisam video, kao npr neka oruzja, neki bosovi i tajni nivoi...

Koga interesuje, mislim da ovde ima nesto interesantno a vezano za igru:

http://spgardebiter.sp.funpic.de/CaveStory/

BladeRunner

Ja nisam završio ona četiri boss-a zaredom na kraju (na drugo igranje, a na prvo sam preskočio sve ove borbe svojim pametnim odgovorom).

Poenta priče je da se Polar Star ne mijenja za ništa i ne upgraduje, nego pred kraj igre se vrati u istu prostoriju odakle se i uzeo (a uzeo se na samom početku, dok je Herman spavao), i onda Herman uradi prepravku i dobije se famozni Spur. Takođe, u borbi kod zaglavljenih vrata, prije borbe treba da se spusti do dna i uzme dihalica (ne znam kako drugačije da prevedem ono što se uzima). Nakon borbe, ona se da robotu. Kasnije, odmori se na prvom slobodnom krevetu, pogledaju knjige u biblioteci, i dobije vječna zahvalnost robota. Mali čovjek se pokupi, vrati u Arthurs house, a zauzvrat se dobije, zaboravio sam šta, čini mi se upgrade Sword oružja. To je uzgred jedini secret koji sam provalio bez interneta.

Igra je dobra, ali teška, zbog načina snimanja pozicija. Omiljeni platforme su mi i dalje Madness i Tom's Dinner sa C64, Prehistorik 1 i 2 sa PC-a, Joe & Mac sa automata, a tu je i prastari Lode Runner, odnosno Gold Runner Linux klon. Da li sam još nešto zaboravio... sigurno jesam. Pozdrav.
All those moments will be lost in time like tears in rain.

kliketa

U svakom slucaju, u tako malo kilobajta toliko zabave, to se retko srece kod PC igara!

Elem, malo oftopik, bio kod mene vasar u gradu (mozda je neko cuo za Sabacki vasar ;) i ja kupim Genuis MxFire G-08XU gamepad od ciganke za 100 dinara, prikacim ga na USB i Cave Story radi ko podmazan...

Odmah zatim, skinem FUSION (emulator za sve SEGA-e) i nekoliko (desetina) igara koje sam voleo. Toplo prepoucujem igranje na gamepad-u, lepsi je dozivljaj...

Igre za Master System: Sonic The Hedgehog, Psyho Fox, Golden Axe, ...

Igre za Sega Mega Drive: Micro Machines, Double Dragon , Vectorman, ...

Meho Krljic

Gunstar Heroes, Dynamite Headdy (obe iz Treasure kuhinje, obe nenadjebive), Shining Force 1 i 2, Landstalker, Phantasy Star 2,3,4 i naravno neponovljivi The Immortal.

Mislim, kad već nabrajamo Sega MD igre... :lol:  A nismo ni pomenuli Ninja Gaiden...

kliketa

Quote from: "Meho Krljic"Gunstar Heroes, Dynamite Headdy (obe iz Treasure kuhinje, obe nenadjebive), Shining Force 1 i 2, Landstalker, Phantasy Star 2,3,4 i naravno neponovljivi The Immortal.

Mislim, kad već nabrajamo Sega MD igre... :lol:  A nismo ni pomenuli Ninja Gaiden...

Ajde, ako mozes, sortiraj mi ove igre po boljini :) A koja ti je sportska sa SEGA-e najbolja, posto hocu da se malo s drugarima nadmecem?

PS Ne znam za vas, ali meni je Micro Machines je LUDILO ZA 2 IGRACA! :)

Meho Krljic

Uh, sporcke igre ja slabo trošim tako da ne bih znao kasti, osim da je Kick Off 3 naširoko priznat i da je to jedina sportska igra sa MDa koju imam.

Od onoga što sam gore nabrojao, sve zavisi šta voliš. Landstalker, The Immortal i Phantasy Star su RPGovi, Shining Force je vrhunski taktički RPG, a Treasurove igre su sam krem 2d shootera. Pritom je Dynamite Headdy izvanredno psihodeličan... Kad smo već tu, pomenuo bih i Alien Soldier te odličnu Contra Hard Corps za još sjajne pucačke zabave.

kliketa

Skinuh sve sto si nabrojao.... Odlicno! Nego, jel mozda prodajes segu ili neku drugu staru konzolu/mikroracunar sa sve igrama?

Meho Krljic

Ne, ja sve ovo trošim emulirano, naravno. Ali siguran sam da imaš da kupiš kojekakve Sega MD-ove po pijacama širom naše domovine...

mac

Probao sam Ur-Quan Masters i ljudi, što je ovo dobro! Svemirska akciona avantura, pratiš priču, srećeš rase, gradiš svoju flotu i matični brod skupljajući resurse. Ako imaš i fajl sa govorom (112 MB) onda je neuporedivo zabavnije kad komuniciraš.

Download:
http://sc2.sourceforge.net/downloads.php

Pored windows installera potrebna su i tri fajla u sekciji Content, mada je samo prvi od tri zaista neophodan.

Igra poseduje i svoj wiki, ali probajte bez spojlera. Evo malih saveta za početak:
http://uqm.stack.nl/wiki/Non-Spoiler_Hints

Mali spojlerski savet za sam početak: Kad sretnete prvog neprijatelja, koji je odgovorio na poziv drona koji te je presreo u orbiti Zemlje, za borbu odabrati manji brod (krstaricu), a ne veći (matični brod).